...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Cortisol en cholesterol


Cortisol wordt gemaakt uit HDL Cholesterol, de wasachtige, vettige substantie die de lever maakt uit voedingsvetten, om het lichaam van energie te voorzien en om beschadigde cellen te herstellen in de bloedvaten. Zo heb je vetten nodig voor onder andere een goed werkend immuunsysteem, de opbouw en bescherming van al je lichaamscellen, de opname van mineralen en het transport van vitamines. 

Verschillende voedingsvetten

Onverzadigde vetten

Verzadigde vetten

Transvetten

Onverzadigde vetten zijn vaak gezond, ze komen voor in planten, vis en noten. 

Verzadigde vetten zijn vaak dierlijke vetten en ze hoeven helemaal niet ongezond te zijn.

Transvetten zijn industrieel gecreëerde vetten. Deze zijn ronduit schadelijk voor je gezondheid. Het lichaam als je beste dokter

Zoals olijfolie


Het lichaam als je beste dokter

De kwaliteit van het product, dat het verzadigde vet bevat, is bepalend voor het effect op je gezondheid. 

Als voorbeeld: palmolie, gefrituurd voedsel, zoals snacks, fabrieksmatig geproduceerd voedsel, als koekjes, pizza's 


Cholesterol-Test is een zelftest voor thuis

Bij verdenking van een verhoogd risico op arteriosclerose - slagaderverharding.

Meer informatie

De test geeft uitsluitsel over de volgende bloedwaarden: totaalcholesterol, HDL, LDL en triglyceriden alsmede de LDL/HDL ratio in humaan capillair bloed.Stoornissen in de vetstofwisseling, door te veel vet of transvetten

Naast risicofactoren als overgewicht, weinig beweging, vetrijk eten, roken, stress, diabetes mellitus en hypertensie, zijn vooral stoornissen in de vetstofwisseling een van de hoofdoorzaken, wat kan wijzen op problemen met de lever of de gal. Zo is vitamine B12 afhankelijk van de maagzuurproductie. Als deze tijdens stress verminderd, dan is de eiwitvertering ook minder waardoor vitamine B12 niet voldoende los kan worden gemaakt om zich te binden met de Intrinsiek Factor. Hierdoor wordt er minder vitamine B12 opgenomen door het lichaam en kan er e
en te kort ontstaan. 


Wees niet bang voor vet en waarom je meer vet nodig hebt, na de overgang

Veel mensen zijn bang voor vet en vervangen de volle vetten in ‘magere’ of lightproducten, en daarmee steun je het lichaam niet. Je hebt juist een beetje vet nodig voor een goede hormoonhuishouding. Vet houd een gezond HDL cholesterol profiel in stand en kan de LDL onschadelijk maken. Cortisol wordt gemaakt in je bijnieren en gehaald uit HDL cholesterol en voor dat de overgang zijn intrede doet, maakt ook het hormoon progesteron wat cortisol aan. Je kan er op wachten, dat als de overgang zijn intrede heeft gedaan, er geen progesteron meer wordt aangemaakt en we juist nu behoefte hebben aan gezonde vetten, om onze bijnieren te voorzien van Cortisol.


Artikelen slijmvliezen en relatie tot cortisol

Histamine


Lekkend - slijmvlies


Lactose


Endo - metriose


Geoxideerde cholesterol

Het probleem is dat te veel geoxideerd cholesterol de bloedvaten kan verstoppen en uiteindelijk kan leiden tot een hartaanval of beroerte.

Een gezond leefpatroon of medicijnen
Dit is de reden waarom veel mensen bang zijn en dus cholesterolverlagers gaan gebruiken op voorschrift van een arts, terwijl het beter zou zijn, eerst eens na iemand zijn of haar leefstijl te kijken, zoals beweging en gezonde voeding. 


Het nut van een voeding, beweging en timemanagement rapport bijhouden
Een voeding en bewegingsdagboek invullen maakt je bewuster van je eet en bewegingspatroon. Niet alleen geeft het inzicht in wat je eet, maar ook waarom je iets at bewoog of dronk op dat moment en hoe jij je voelde. Met super handige tips om manager te worden van jouw tijd.


Stoornissen in de vetstofwisseling

Naast risicofactoren als overgewicht, weinig beweging, vetrijk eten, roken, stress, diabetes mellitus en hypertensie, zijn vooral stoornissen in de vetstofwisseling een van de hoofdoorzaken, wat kan wijzen op problemen met de lever of de gal. 


Lees de volgende artikelen

Galblaas - functie


Lever - functie


Bij elk ziektebeeld waarbij de geestelijke gezondheidszorg ingeschakeld wordt, zou eerst gekeken moeten worden of er niet een tekort aan vitamine B vitamines

Vitamine B kan ook op een natuurlijke manier het LDL-cholesterol verlagen, terwijl het HDL-cholesterol verhoogd wordt!

Bloedonderzoek, totaal cholesterol LDL HDL Triglyceriden VLDL


Voorlichting

Als mensen met geoxideerd cholesterol op tijd goede voorlichting kregen over voeding, dus naar een diëtiste of voedingsdeskundige worden doorverwezen, dan zou veel schade beperkt of voorkomen kunnen worden. Als er al een veel te hoog cholesterol gemeten is, dan zou een natuurlijk supplement uit voedingsstoffen bereid een goede optie kunnen zijn en kunnen werken aan het herstel, verder gaan met gezonde voeding en dan zouden vele mensen al die bijwerkingen niet hebben. Een ander groot probleem is dat er door alle stoffen een overmaat aan histamine kunnen ontstaan, waardoor de weerstand heel hard moet gaan werken en er ontstekingen kunnen ontstaan, hierdoor zijn we weer meer vatbaar voor virussen.

De mensen zijn bang of worden bang, wie wil er nu een hartaanval en dus worden er soms zelfs twee verschillende pillen tegen cholesterol voorgeschreven

Wat kunnen de bijwerkingen zijn van cholesterolverlagers

 • Jichtaanvallen;
 • Spierpijn;
 • Kortademigheid;
 • Duizeligheid;
 • Pijn heupen en knieën;
 • Geheugen problemen;
 • Opgeblazen gevoel;
 • Opgezwollen tong;
 • Problemen met slikken;
 • Maagproblemen;
 • Verteringsproblemen;
 • Slapeloosheid;
 • Incontinentie urine;
 • Koude lichaamsdelen

 

Cortisol werkt op suiker, eiwitten en vetten

 • Het is de bedoeling met cortisol meer energie te krijgen, het suikergehalte wordt verhoogd, eiwitten worden afgebroken en de vet omzetting wordt geregeld. 
 • Neem je langdurig cortisone als medicijn, dan heb je langdurig een verhoogd suikergehalte, mensen die een hogere kans hebben op suikerziekte, hebben dan kans dat suikerziekte aangewakkerd wordt, maar ook dat suiker blijft hangen in de bloedvaten, dit werkt net als suiker in de suikerpot, en heeft de eigenschap om hard te worden, als vloeistof bijna niet in beweging komt en nu komen we bij het onderwerp "bloed", dan kan het verharde suiker aan je bloedvaten blijven hangen, als plak, dit kan je bloedvaten beschadigen en dan zien verkeerde vetten kans om zich daarbij aan te sluiten en zo ontstaat er dan een te hoog cholesterol in je bloed. 


Diabetes


Hypo glykemie


Cortisol regelt ook de bloeddruk

 • Bij te weinig cortisol, daalt de bloeddruk;
 • Bij een stijging van cortisol stijgt de bloeddruk


Lage bloeddruk


Hoge bloeddruk


Het antwoord wat ik krijg op mijn vraag; Mijn vraag: (mag mijn natuurlijk middel, naast de medicijnen worden ingezet in overleg met jouw arts?), deze vraag stel ik aan mensen die bij mij komen met de ernstige bijwerkingen van de statines. 


De terugkoppeling van sommige artsen, wat doorgegeven wordt aan zijn of haar patiënt:  "Natuurlijke middelen, waaronder ook voeding valt, werken toch niet, gebruikt u ze maar, u zult zien dat het geen enkel effect zal hebben". (weinig motiverend als je het aan mij vraagt, erg jammer, gelukkig zijn er ook artsen die geïnteresseerd zijn in mijn methode en dat klinkt hoopgevend). Ik vind het als Orthomoleculair Therapeut en voedingsdeskundige noodzakelijk dat je met jouw arts overlegd, de arts blijft eindverantwoordelijk en als er iets met je lichaam gebeurd, kan de arts jou doorsturen naar het ziekenhuis voor onderzoek, blijf dus met je arts in gesprek! Jij hebt zelf ook iets te vertellen over jouw lichaam, ik kan je helpen om assertief te worden en een plan van aanpak op te zetten. 


HDL en LDL cholesterol

Er zijn twee soorten cholesterol: HDL en LDL. LDL cholesterol kan een risicofactor zijn voor slagaderziekte, terwijl HDL cholesterol juist een gunstig effect heeft omdat het cholesterol kan afvoeren. Is het LDL cholesterolgehalte in het bloed hoog, dan kan het zich gaan afzetten in de binnenwand van de slagaders. Dat gebeurt vooral op plaatsen waar de slagaderwand beschadig en minder glad is. Denk als voorbeeld aan suiker, koolhydraten, verkeerde vetten en calcium. Hoe meer LDL cholesterol in het bloed, hoe groter de kans op slagaderziekte. LDL transporteert cholesterol van de lever naar het lichaam, HDL brengt het overtallige cholesterol weer terug naar de lever om te worden afgebroken. Hier moet wel een juiste lever werking voor zijn. Het goede cholesterol is ook nodig voor de aanmaak van gal en vitamine D. 


LDL-cholesterol is het slechte cholesterol. Hoe lager dit is, hoe beter. De Streefwaardes verschillen per persoon. Dit heeft te maken met je risico op hart- en vaatziekten. 
een LDL-cholesterol onder de 3,0 mmol/l is over het algemeen goed


Bloedonderzoek, cholesterol totaal


LDL cholesterol normaal

Hart en vaatziekten in familie - erfelijke belasting

Met hart- en vaatziekten die jonger zijn dan 70 jaar

Een LDL-cholesterol onder de 3,0 mmol/l is over het algemeen goed

Lager dan 2,6 mmol/l bij mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten

Lager dan 1,8 mmol/l bij mensen met hart- en vaatziekten die jonger zijn dan 70 jaar


HDL-cholesterol is het goede cholesterol. Het helpt bij het opruimen van het cholesterol uit het bloed. Er is geen streefwaarde. Maar een hogere waarde geeft mogelijk een lager risico op hart- en vaatziekten. 

HDL-cholesterol normaal

Bij vrouwen

Bij mannen


Hoger dan 1,2 mmol/l bij vrouwen

Hoger dan 1,0 mmol/l  bij mannen


Mag hoger zijn, dan is er minder kans op hart en vaatziekten

Mag hoger zijn, dan is er minder kans op hart en vaatziekten


Triglyceridengehalte geldt niet echt een streefwaarde. Een waarde lager dan 1,7 mmol/l wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten. 

Lagere waarde triglyceriden

Hogere waarde triglyceriden

Een waarde lager dan 1,7 mmol/l wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten. 

Een waarde hoger dan 1,7 mmol/l wijst op een hoger risico op hart- en vaatziekten. 


Tabel voor totaal cholesterol waarden

Totaal cholesterolgehalte

Het cholesterolgehalte is

lager dan 5,0 mmol/l

Normaal

5,0 - 6,4 mmol/l

Licht verhoogd 

6,5 - 7,9 mmol/l

Verhoogd

hoger dan 8,0 mmol/l

Sterk verhoogd 


Wortels, goed voor hart en bloedvaten en gezonde tanden


Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om te kijken, waar komen de dicht slibbende aderen vandaan, omdat vitamine B op een natuurlijke manier het LDL-cholesterol verlagen, terwijl het HDL-cholesterol verhoogd, kan het nuttig zijn om eens een gratis indicatietest B12 in te vullen, Start hier met de indicatietest B12 tekort  Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen aan te vragen, zoals een lekkende darm test, al deze testen geven een beeld waar de problemen vandaan kunnen komen. Ook diabetes en cholesterol zie je vaak samen en dat is niet voor niets, je aderen kunnen zwaar beschadigd worden door afvalstoffen, zowel de elasticiteit van de aderen als de binnenkant die dicht kan slibben. Vraag hier je  Pre-diabetes test aan ( Gratis bij consult ). "Onder vermelding van: Pre-diabetes indicatie test"Je kunt daarbij gelijk een anamnese ontvangen, een vragenlijst, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een bericht te versturen. Bericht versturen. Daarbij vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts, mits deze er zijn, het is handig om mijn onderzoek naast de resultaten van de arts te leggen, om een duidelijk beeld te krijgen en niets over het hoofd te zien. 
 • Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer...
 • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen.
Info Onderzoek


Prijslijst


Over Albican


WhatsApp Chat


Word sponsor, om Albican te steunen

Teksten schrijven kost tijd en geld en daarom bedacht ik sponsors in de vorm van een winkelgedeelte en bedrijf sponsoring, waardoor ik ruimte krijg voor onderzoek en mijn artikelen te schrijven, bezoek de winkel en Sponsors Albican

  E-mailen
  Bellen
  Map
  Info
  LinkedIn