...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Je bijnieren: de energie boosters bovenop je nieren


De organen in ons lichaam die ervoor zorgen dat we voldoende energie hebben zijn met name onze bijnieren. Dit zijn twee “mutsjes”, soort alpino-petjes, bovenop je nieren. Je nieren bevinden zich achterin je lichaam, ter hoogte van je onderste rib. Je zou het niet zeggen maar deze kleine orgaantjes bepalen voor een groot deel hoe jij je voelt en zelfs de manier waarop je denkt. In je bijnieren worden namelijk verschillende belangrijke hormonen aangemaakt, waaronder de anti-stresshormonen adrenaline en cortisol..


Onderschatting langdurige stress en ook actief sport beoefenen

Bijnieruitputting kan ontstaan door stress om je heen, te drukke baan, angst stoornissen, trauma's, maar ook door stress in je lichaam zoals ontstekingen in het lichaam die bijvoorbeeld verwaarloosd zijn en chronisch zijn geworden. Onderschat wordt, hoe slecht stress (overactiviteit) voor je lichaam is, om aan kracht training te doen en door te gaan tot je lichaam niet meer kan, dan kan er een overtrainingssyndroom ontstaan, Lees ook mijn volgende artikel voor mannen blaas en prostaat en overtraningssyndroom.

De hypothalamus, hypofyse en bijnieren werken samen 

De HPA-as, beter bekend als Hypothalamus, Hypofyse en Bijnier-asbestaat uit de hypothalamus, de hypofyse en de bijnieren. De H in HPA staat voor Hypothalamus, een klein onderdeel van de hersenen met een grote taak. De functie van de hypothalamus is om signalen van de hersenen naar de bijnieren, hypofyse en andere organen te sturen zodat het vaak als het beginpunt van de HPA as wordt beschouwd. Uiteindelijk is je Hypothalamus mede verantwoordelijk voor je biologisch ritme, lichaamstemperatuur en je energieniveau. De hypofyse is zelfs nog kleiner dan de hypothalamus, maar maakt een gigantische hoeveelheid aan hormonen die ons lichaam nodig heeft. Deze erwt-vormige klier produceert bijvoorbeeld hormonen als het groeihormoon,   het is verbonden met de hypothalamus en bevindt zich aan de basis van de hersenen. De bijnieren, we hebben er allemaal twee en ze zitten net boven onze nieren. Hoewel ze ver van de hypothalamus en hypofyse af zitten zijn ze verbonden. De bijnieren produceren zelfs meer hormonen dan de hypofyse – steroïde hormonen als cortisol, geslachtshormonen als DHEA en stresshormonen als adrenaline en dopamine. De hormonen die geproduceerd worden door onze bijnieren controleren chemische reacties in grote delen van ons lichaam, inclusief de bekende “vecht-of-vlucht” reactie. Zo heeft vermoeidheid direct gevolgen voor ons lichaam en schopt de hormoonhuishouding in de war. 


Hoe je darmen in verbinding staan met je hersenen en hart


Buik en darmen staan voor: zorg voor jezelf en is je innerlijke kracht, hier gaat alles om balans, krijg je voldoende kwalitatieve voeding binnen, zit je te lang op een stoel, Zit je veel op internet, slaap en beweeg je voldoende. Als je met je aandacht bij je buik kan blijven door middel van meditatie en je ademhaling, voel jij je compleet en sterk en vitaal. Het hart staat voor: verbinding, respect en enthousiasme Als je vanuit je hart kunt leven, voel je dat je leeft en kun je geraakt worden door mensen, door muziek, de natuur.

Het hoofd staat voor: het hoofd gevoed door darmen en hart is een helder en geconcentreerd hoofd dat beslissingen durft te maken. Omdat je verbonden bent met je darmen en je hart, ben je niet gevangen door je gedachten. Wat je niet moet vergeten

Dat elke activiteit energie kost, deze activiteit heeft voeding nodig, want elke keer als je lichaam iets doet, moet het bijgetankt worden. Als voorbeeld: doe je veel met je hersenen, dan moet je vooral voeding voor je hersenen eten, doe je veel met je spieren, dan moet je veel voeding voor je spieren eten. Gebruik je veel medicijnen, dan moet je voeding eten om je slijmvliezen te beschermen. Angst, Paniek, heftige emoties, als kwaad worden, je niet begrepen voelen, steeds opnieuw je grenzen aan moeten geven, geen waardering of begrip voor je situatie, krijgen, gepest worden, maar ook pijn, ontstekingen die niet gevonden worden, het is als topsport voor je lichaam

Bijnieren, heftige emoties als topsport

Cushing- te hoge cortisol spiegel, overactieve bijnieren

Addison te lage cortisol spiegel, onder actieve bijnieren

Over het Syndroom van Cushing Bij het Cushing-syndroom is de corticosteroïdenspiegel als gevolg van overproductie door de bijnieren overmatig hoog.

Cushing-syndroom

Normaal waarden van Cortisol

De normaal waarden van cortisol zijn niet altijd gelijk, maar schommelen gedurende de dag. De waarde is uitgedrukt in nmol/L (nanomol/liter, aantal deeltjes stof per liter)

 • Tijd: 08:00 uur: 150 - 700 nmol/L
 • Tijd: 17:00 uur: 100 - 400 nmol/L
 • Tijd: 23:00 uur: 210 nmol/L

Voor de duidelijkheid van de referentiewaarden kunt u het beste voor 10 uur 's morgens jouw bloed laten afnemen.

Cortisol (Stress hormoon) bijnieren


Voor meer bloedonderzoek door het labMogelijkheden in het ziekenhuis

 • Bij hoge cortisolspiegels kan de arts een dexamethasonsuppressietest, door het innemen van het medicijn kan gemeten worden of de bijnieren minder cortisol gaan aanmaken

Een operatie

Als beide bijnieren of een deel van de bijnieren zijn verwijderd, moet je levenslang corticosteroïden en fludrocortison gebruiken. Tumoren buiten de hypofyse en bijnieren die overmatig hormonen produceren, worden meestal waar mogelijk operatief verwijderd. Bepaalde middelen kunnen de cortisol spiegels verlagen en kunnen in afwachting van een ingrijpendere behandeling zoals een operatie worden gebruikt.


Goed om te weten 

Bij de ziekte van cushing zit het probleem in de hypofyse
De rol van de lever bij bijnieruitputting

 • De lever maakt het grootste gedeelte aan van het cholesterol dat nodig is voor de productie van steroïde hormonen. Wanneer de lever hiertoe onvoldoende in staat is, leidt dit rechtstreeks tot een vermindering van de productie van deze hormonen. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een gezonde lever en deze zo min mogelijk te belasten met allerlei toxische stoffen en grote hoeveelheden alcohol.


Oorzaken die de ziekte van Addison kunnen veroorzaken:

Onder actieve Bijnieren, door uitputting

 Mogelijkheden in het ziekenhuis

Met een synacthentest ( bloedtest ) kan je vaststellen of je een tekort hebt aan cortisol. Synacthen stimuleert de bijnierschors om tijdelijk extra cortisol af te geven. Er word dan gemeten op verschillende tijdstippen tijdens de test en de hoeveelheid aangemaakte cortisol in jouw bloed.

Zelftest: Iris test 

Bijnieren & voeding, tips die kunnen helpen om je bijnieren te voeden en je weer wat fitter te voelen en welke voeding kan mogelijk helpen bij bijnieruitputting

Bijnieren & voeding


Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om te kijken, waar komt de uitputting vandaan, als eerste kan je dan een indicatietest lekkende darm/ maagwand slijmvliezen invullen.  Klik hier, om de test in te vullen, omdat deze mogelijk kan laten zien, dat er ontstekingen in de slijmvlies wand zitten, wat kan wijzen op bijnieruitputting. Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te doen. Je kunt daarbij gelijk een anamnese, een vragenlijst ontvangen, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een bericht te versturen. Bericht versturen. Daarbij vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts, indien van toepassing. 
 • Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer...
 • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen. 

  E-mailen
  Bellen
  Map
  Info
  LinkedIn