...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


De galblaas functie en verwijdering


Gal de vertering van vetten en wat de kleur van de ontlasting vertelt 

Gal is nodig voor een goede vertering van vetten. In het gal vloeistof zitten Gal zouten, bilirubine (gal kleurstof) en cholesterol, galzouten verkleinen de vetten, dit zie je terug bij de ontlasting, die is dan donkerbruin. Een afwijkende kleur kan een teken zijn dat er iets in de galblaas gaande is, zoals een verstopping. cholesterol is een belangrijk bouwstof voor onze cellen in ons lichaam, een teveel wordt via de gal vloeistof uitgescheiden. 


Als door een storing of infectie de gal verstoord wordt

Galstenen zijn harde vormsels in de galblaas of de galgangen, samengesteld uit één of meer in de gal voorkomende stoffen (kalk, vet/cholesterol, galkleurstof). Deze stoffen zijn in de regel in oververzadigde oplossing in de gal aanwezig. Een stoornis in de stofwisseling of een infectie kan de normale samenstelling van de gal verstoren, waardoor het evenwicht wordt verbroken en zich stenen kunnen vormen. Met name cholesterolstenen kunnen een aanzienlijke omvang bereiken.
Gal aandoeningen

Bij galsteenziekte ontstaan geleidelijk aan galstenen in de lever. Galstenen belemmeren vaak de afvoer van gal vanuit de lever naar de darm. Ze kunnen ook een ontsteking van de galblaas (= cholecystitis) veroorzaken. Galstenen ontstaan meestal pas na het 40e levensjaar en vaker bij vrouwen dan bij mannen. 


Onderscheiden worden o.a. 

 • Pigmentstenen 
 • Gemengde galstenen 
 • Cholesterolstenen (in het Westen 80% van alle galstenen). 


Koorts, buikpijn, misselijkheid
De klachten komen vaak op na een grote of vette maaltijd. Het belangrijkste symptoom is forse, krampachtige en constante pijn in de rechterbovenhoek of het bovenste middengedeelte van de buik, rechts onder de ribben. Meestal trekt dat een minimale tijd van een half uur weer weg. De pijn kan uitstralen naar het rechter schouderblad. Het kan zijn dat er een ontsteking in de galblaas zit, genaamd: cholecystitis


Mogelijke verschijnselen (o.a.) 
Galstenen, ontsteking van de galblaas, aanhoudende, zeurende pijn (vaak rond middernacht), acute zeer pijnlijke galkolieken (= colica hepatica) -vooral na een vette maaltijd- en geelzucht (= icterus). 

Mogelijke oorzaken (o.a.) 
Leverschrompeling (= levercirrose), een tekort aan galzuren en/of ontsteking van de galwegen (= cholangitis) en bij cholesterol stenen een verhoogd cholesterolgehalte van het bloed (= hypercholesterolemie). Bij gemengde galstenen is sprake van meerdere oorzaken tegelijk. 


Oestrogeendominantie

Vrouwen ontwikkelen tweemaal vaker dan mannen galstenen, waarschijnlijk voornamelijk door oestrogeendominantie en overmatig oestrogeengebruik bij hormoonsuppletietherapie. De zogenaamde galblaasaanvallen zijn extreem pijnlijk. Deze pijnen worden vaak gevoeld in de bovenste rechter kwadrant van de buik, het gebied van het rechter sleutelbeen of onder het rechter schouderblad. Omdat de pijn niet op de plaats van de galblaas wordt gevoeld, noemt men dat "weerpijn".Mogelijke behandelingen (o.a.)

 • galsteen-middelen 
 • operatieve verwijdering; 


Galblaas reinigen

De voeding dient een basisch overschot te geven.

Voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren gebruiken.

Voeding bij problemen met de galblaas

Weet wat je eet en waarom

 Als het toch mis gaat, Zonder galblaas leven kan, wat veranderd er nu voor jou

De galsappen worden niet meer opgevangen door de galblaas en bij het arriveren van vetten, laat het galsap los en stroomt nu je darmen in, dit is niet ingedikt en erg dun, normaal voegt het zich langzaam aan het verteringsproces toe en is bedoeld om het eten te verteren en zo voedingsstoffen uit het voedsel te halen, waardoor het gereed is om zijn weg te vinden naar de verschillende organen.
Als deze handeling van het lichaam niet meer gebeurd, kan er een enorme vermoeidheid en ook diarree ontstaan, gedurende deze periode ontstaat er een soort traumatische ervaring, voeding betekent voor jou misschien wel diarree en zo heb je nog maar weinig zin in voedsel, immers je weet nu dat je last krijgt van je voedsel, maar wat je misschien niet weet, is dat dit door wat aanpassingen van bijvoorbeeld voeding diarree voorkomen kan worden;

Mogelijk een voedingsstoffen tekort, met name vitamine B12

Na een tijdje kunnen er allerlei klachten ontstaan, want immers de darmen nemen minder vitaminen en mineralen op omdat de gal zijn functie niet meer naar behoren heeft en het lichaam is slim, bij een tekort aan voedingsstoffen haalt het zo nodig vitaminen en mineralen uit je spieren en botten.
Een van deze vitaminen die in voedsel zit en in het laatste deel van de darm opgenomen wordt is vitamine B12, als er diarree is, krijgt de darm logischerwijze geen tijd om vitamine B12 op te nemen, hetzelfde doet zich overigens voor, als het laatste deel van de dunne darm is verwijderd. 

Bloedonderzoek behorende bij de Gal

Gamma-GT lever en gal

Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om te kijken, waar komen de gal en verteringsproblemen vandaan, als eerste kan je dan een indicatietest lekkende darm en maagslijmvliezen invullen, Klik hier, om de test te beginnenDit is nodig om basis informatie aan te leggen.  Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te ontvangen, zoals een schildklier indicatietest. Je kunt daarbij gelijk een anamnese, een vragenlijst ontvangen, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een bericht te versturen. bericht versturen. Daarbij vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts. 
 • Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer...
 • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen. 


 Word sponsor, om Albican te steunen

Teksten schrijven kost tijd en geld en daarom bedacht ik sponsors in de vorm van een winkelgedeelte en bedrijf sponsoring, waardoor ik ruimte krijg voor onderzoek en mijn artikelen te schrijven, bezoek de winkel en Sponsors Albican


  E-mailen
  Bellen
  Map
  Info
  LinkedIn