...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Dementie en diabetes 3 

Dementie is een ingewikkeld ziektebeeld en is een verzamelnaam voor verschillende ziektes en diagnoses, door een arts gesteld en de hersenen aan kunnen tasten in het functioneren. Er is niet één oorzaak voor het ontstaan om aan te wijzen, de effecten worden mogelijk gekenmerkt door eiwitafzettingen in de hersenen. In het ontstaan van deze afzettingen zijn onder andere ontstekingen dat tot een lekkende bloedhersenbarrière kan leiden. Ook insulineresistentie in de hersenen blijkt een rol te spelen.


Hoe de hersenen koolhydraten verwerken en deze koolhydraten uiteindelijk kunnen leiden tot diabetes 3, dementie of als bijvoorbeeld alzheimer.

Bewerkte suikers verteren niet!

Glucose is brandstof voor ons lichaam, dit mogen niet te vaak bewerkte suikers zijn, anders spuit het direct de aders in en wordt het niet gebruikt als voedingsstof voor de hersenen, doe je dit te vaak, dan kunnen er verkeerde signalen ontstaan, met gevolgen voor onze gezondheid.
Pas op met diëten en standaard voedingsplannen
Diëten, voedingsplannen, lijnen, vasten, je ziet het voorbij komen en daarom krijgen velen het beeld, ja dat is iets voor mij, maar kijk uit met deze vormen van “voedingsplannen”. Voedingsstoffen uit voedsel hebben we nodig. Als je een gewichtsprobleem hebt, wil je afvallen, maar je moet 24 tot 48 uur vasten voordat ketonen worden geproduceerd. Te veel ketonen kunnen een ketoacidose, zoals hypoglykemie veroorzak
en. 


Het tegenovergestelde van een hypoglykemie is een hyperglykemie (hyper), hierbij heb je juist te veel suiker in je bloed.


Mogelijke oorzaken voor te veel ketonen in urine of bloed zijn: Een nieuw ontstane of een ontregelde suikerziekte, langdurig vasten, een slecht werkzame bijnier of stofwisselingsstoornissen, die je bijvoorbeeld ziet bij schildklierproblemen. We hebben een soort opgeslagen glucose in onze lever, glycogeen genaamd, en tussen de maaltijden door begint de lever het glycogeen af te breken om die bloedsuikerspiegel op peil te houden. We hebben die bloedglucose nodig, want als je de kamer uit moet rennen of heel snel iets moet organiseren, moet je glucose in je bloed hebben. Je kunt niet zomaar vasten tussen de maaltijden en denken dat dit een probleem van gewichtsverlies gaat oplossen. Het is beter om een gezond dieet te volgen en weten waarom je iets eet, dat is in verband gebracht met een lager risico op dementie, eet goed en werk daaraan, om te beginnen, wees geïnteresseerd wat eten voor je lichaam doet, dat is de eerste stap.


Diabetes en slijmvliezen
Vaak zie je bloedvat problemen in combinatie met symptomen aan de huid en slijmvliezen, de maag en darmen

Gratis indicatietest maag-darmslijmvliezen, start hier

 Hypoglykemie kan ontstaan door teveel suikers, koolhydraten en weinig bewegen, maar kan ook ontstaan door iatrogeen, of 'verkeerd gebruik van Insuline of door het stimuleren van de afgifte van insuline door: sulfonylureumderivaten  Lees meer..


Zijn koolhydraten slecht voor je hersenen?
Nee, koolhydraten zijn noodzakelijk voor je hersenen. Glucose is een koolhydraat. Het is wanneer je niet genoeg van die koolhydraten hebt dat je in de problemen komt. Koolhydraten worden alleen een probleem als je bewerkte suikers eet, zoals in frisdrank en toegevoegde zoetstoffen, of bewerkte voedingsmiddelen. Geraffineerde suikers worden glucose. Alle koolhydraten worden glucose. Maar als je elke dag een theelepel suiker eet, gaat dat de bloed-hersenbarrière niet passeren en spuit het lichaam de suiker meteen de bloedbaan in en zo komt het niet waar het heen moet en als jouw bloedsuiker te hoog wordt en je doet dat met regelmaat, kun je uiteindelijk insulineresistentie krijgen, wat een risicofactor is voor de ziekte van dementie, omdat het voor de glucose veel moeilijker maakt om over de bloed-hersenbarrière te komen. Pre-diabetes indicatietest 

Behalve bloedonderzoek is er nog een andere, even efficiënte manier om je profiel te bepalen. Een Fins team heeft een vragenlijst opgesteld om je risico op diabetes te bepalen. Het werk van prof. Jaana Lindstrom, dat de basis vormt voor de FINRISC-test (Finnish Diabetes Risk Score), wordt wereldwijd erkend en toegepast. Hier vind je een test die op dit onderzoek is geïnspireerd zodat je met behulp van simpele vragen je profiel kunt bepalen. Op basis van de antwoorden krijg je een indicatie welk risico je loopt om, op de korte of lange termijn, diabetes type 2 te ontwikkelen.Wees niet bang voor koolhydraten, maar wees bang voor het toevoegen van eenvoudige suikers of te veel suiker. Dan komen we bij: hoe werkt suiker als het eenmaal in de bloedbaan zit: het wordt hard, net als in de suikerpot en dit gaat in de wanden van de bloedvaten zitten en hier plakt weer cholesterol aan vast en gaat oxideren en zo kan een bloedvat beschadigd raken. Eet dus echte koolhydraten, zonder toegevoegde suikers. Dus onbewerkte voedingsmiddelen, geen bewerkte voedingsmiddelen.

Er zijn twee soorten cholesterol: HDL en LDL. LDL cholesterol kan een risicofactor zijn voor slagaderziekte, terwijl HDL cholesterol juist een gunstig effect heeft omdat het cholesterol kan afvoeren. Is het LDL cholesterolgehalte in het bloed hoog, dan kan het zich gaan afzetten in de binnenwand van de slagaders. Dat gebeurt vooral op plaatsen waar de slagaderwand beschadig en minder glad is. Denk als voorbeeld aan suiker, koolhydraten, verkeerde (bewerkte) vetten en calcium. Hoe meer LDL cholesterol in het bloed, hoe groter de kans op slagaderziekte. LDL transporteert cholesterol van de lever naar het lichaam, HDL brengt het overtallige cholesterol weer terug naar de lever om te worden afgebroken. Hier moet wel een juiste lever werking voor zijn. Het goede cholesterol is ook nodig voor de aanmaak van gal en vitamine D en cortisol, breng dus cholesterol niet zonder regelmatige controle van een arts naar beneden. Lees meer....

Pre-diabetes of Glucose - intolerantie, Diabetes 2
 
Hoe werken suikers en vooral de bewerkte suikers

Elke keer als je producten met suiker binnen krijgt, wordt er insuline vrijgegeven door de pancreas. Insuline is een zeer sterk hormoon met twee hoofdfuncties: het zorgt ervoor dat suiker in de cellen komt en regelen de opslag van niet verbrande suikers in de vetcellen. Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat de insuline aan deze cellen vastzitten en openen de deuren van de cel voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in kan om de cel te voeden. Zonder insuline kan de suiker niet naar binnen en kan de cel sterven. Lees meer....


Handige tips, om te voorkomen dat je niet gaat bewegen


Jouw lichaam als je beste dokter, luister goed, wat je lichaam je verteld. 

Wacht niet tot de cognitieve stoornis al aanslaat, want dan heb je tientallen problemen die zich hebben ontwikkeld tot het punt waarop je je eindelijk realiseert: "Ik weet niet welke dag het is".

Als dementie een te voorkomen ziekte zou zijn. Bij het ouder worden gaan de cognitieve functies achteruit. Als dat heel snel of in hevige mate gebeurt, spreken we van een cognitieve stoornis. Als je dementie hebt, is er nog geen duidelijke remedie en is er al veel schade aangericht. Er is geprobeerd verschillende geneesmiddelen te gebruiken die jouw geheugen zullen verbeteren, maar niets heeft nog echt gewerkt. Geen enkel medicijn heeft de ziekte van dementie nog kunnen stoppen of omkeren; de ziekte kan mogelijk vertraagd worden, maar niets werkt nog “genezend”. 


Aandacht om dementie mogelijk te voorkomen

Daarom besteed ik als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige aandacht aan dementie om de eerste verschijnselen mogelijk te stoppen voordat het zelfs maar begint. Om een praktijkvoorbeeld te noemen: iemand meldt zich bij mij aan en maakt zich zorgen, er zit dementie in de familie, wat niet direct betekend dat dementie erfelijk is, iedereen kan dementie krijgen, als ik een paar keer gesproken heb met deze persoon, merk ik al snel dat ze bepaalde zaken die we gisteren bespraken, vandaag niet meer weet, uit de indicatietesten blijkt dat er een mogelijke lekkende darm slijmvlies is, als ik de voedingsrapporten ontvang, schrik ik van het voedingspatroon en deze persoon was de reden, ik op onderzoek uit ging. 


Diabetes type 1. Is een chronische gezondheidstoestand waarbij het endocriene deel van jouw alvleesklier niet voldoende van het hormoon insuline produceert en jouw bloedsuikerspiegel (glucose) te hoog wordt.


Diabetes type 2. Is een chronische aandoening waarbij jouw lichaam weerstand ontwikkelt tegen insuline en jouw bloedsuikerspiegel hierdoor te hoog wordt.
Zwangerschapsdiabetes (GDM) is DM die optreedt tijdens een zwangerschap en de bloedsuikerspiegel is gedurende deze periode te hoog. Zie ook Pre-diabetes

Lees meer over diabetes 1 en 2. het artikel dementie is een apart hoofdstuk, waar alleen met hoofdzaak aandacht wordt besteed aan diabetes 3.


Diabetes type 3. wanneer de hersenen ophouden met het maken van insuline voor de hersenen. Deze vorm van diabetes heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel in het lichaam, maar wel op de werking van de hersenen. Daarom wordt de ziekte van Alzheimer soms ook diabetes type 3 genoemd.
Sommige oudere en recentere onderzoeken hebben voorgesteld dat de ziekte van Alzheimer ook moet worden geclassificeerd als een type diabetes, type 3 diabetes genoemd.


Ga voor gezondheidsklachten altijd eerst langs bij je arts, raadpleeg je een Voedingsdeskundige, overleg ook dan met je arts. Gebruik je medicijnen, houd je dan aan de nodige controles, die nodig zijn om je bloedbeeld goed in de gaten te houden. 


Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende
  • Belangrijk is om te kijken, waar komen de problemen die je ervaart vandaan, als eerste kan je dan een indicatie lekkende darm en maagslijmvlies invullen vul de test hier in, omdat deze mogelijk kan laten zien, dat er ontstekingen in het maag/darmslijmvlies kanaal zitten en alvast een eerste beeld vormt van mogelijke opname problemen van voeding, dit is om een basis informatie aan te leggen. Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te doen, indicatietest ingevuld, nog geen uitslag? Bel tijdens gratis spreekuren of stuur een Whatsapp. Je kunt daarbij gelijk een anamnese, een vragenlijst ontvangen als je dit zou wensen, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een bericht te versturen. Bericht versturen. Daarbij vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts, indien van toepassing. 
  • Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer...
  • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan het onderzoek en de begeleiding beginnen. Meer informatie, klik dan hieronder op de button Informatie Begeleiding en Advies. 

 

 

Word sponsor, om Albican te steunen

Teksten schrijven kost tijd en geld en daarom bedacht ik sponsors in de vorm van een winkelgedeelte en bedrijf sponsoring, waardoor ik ruimte krijg voor onderzoek en mijn artikelen te schrijven, bezoek de winkel en Sponsors Albican

E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn