...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Histamine intolerantie 

 

Wat doet histamine?

Histamine is een zeer belangrijk hormoon, het speelt al vanaf de eerste celdelingen in de baarmoeder een belangrijke rol, histamine beschermt ons bijvoorbeeld tegen indringende stoffen van buiten af, zorgt voor een reactie, zet op en houdt op die manier de ziek makende indringers tegen, als er een histamine intolerantie ontstaat, is het van belang om de oorzaak te vinden en zo mogelijk op te lossen, een mogelijke oorzaak kan zijn: onbalans in de vochthuishouding.


 Uitleg histamine en slijmvliezen in het maag-darm kanaal 

Histamine is een organische stikstof en regelt onder andere de natuurlijke functie in de darm en functioneert als een neurotransmitter (overbrenger van de zenuwprikkel). 

 • Histamine is een biogeen amine (een natuurlijk eiwit, familie van: adrenaline, dopamine, fenylethylamine, noradrenaline, putrescine, serotonine, tryptamine en tyramine.) die betrokken zijn bij een aantal processen in het lichaam;
 • Zo speelt histamine een rol in het maag-darm kanaal, het centrale zenuwstelsel, longen, slaapsysteem en het afweersysteem

 Histamine wordt grotendeels opgeslagen in mestcellen

Wat zijn mestcellen

Mestcellen kunnen je darmwand stuk maken


Zichtbare symptomen

 • De meest herkenbare symptomen van de aanmaak van histamine zijn irritatie van de huid – eczeem, neus, keel en longen;
 • Schimmelinfectie;
 • Rode of verkleuring de huid;
 • Haaruitval;
 • Trillende vingers;
 • Vocht vasthouden;
 • Hooikoorts;
 • Netelroos;
 • Dunne ontlasting/diarree of obstipatie 
 • Buikvet en overgewicht;
 • Onrustig en opvliegerig;Soms slecht tegen fel licht kunnen;
 • Hooikoorts


Productie oplossend enzym: histaminase en zwakke bijnieren

De bijnieren produceren een histamine oplossend enzym: histaminase. In het geval van verzwakte bijnieren gebeurt dit te weinig en krijg je dus overmatige histamine reacties, met kans op ontstekingen in onze slijmvliezen.Hooikoorts een aanval op ons immuunsysteem 

Onze ademhalingswegen (mond, neus, keel en luchtwegen) worden voortdurend blootgesteld aan allerlei lichaamsvreemde stoffen uit de lucht die we inademen.
Overgevoeligheidsreactie van het slijmvlies van de neus en de neusbijholten, vaak herkenbaar door waterige of soms zelfs etterige afscheiding uit de neus en ogen en moe zijn en niet kunnen slapen zijn opvallende symptomen. Lees meer....


Voelbare Symptomen

 • Griepachtige verschijnselen;
 • Loopneus;
 • Koortsig gevoel, terwijl er geen koorts is; 
 • Jeuk in oren door schimmelinfectie; 
 • Ademhalingsproblemen & benauwdheid; 
 • Irritatie van huid en slijmvliezen; 
 • Stoornissen in het slaap- waakritme;
 • Lage bloeddruk;
 • Buikkrampen, zie ook ziekte van Crohn;
 • Vol gevoel, zie ook Alvleesklier problemen;
 • Uitgeput – Burn-out, klik hier;
 • Depressie;
 • Migraine, klik hier;
 • Metabolisme, stofwisselingsstoornissen;
 • Reuma verwante ziektebeelden;
 • Duizeligheid, neiging tot flauwvallen en uiteindelijk bewusteloosheid; Anafylaxie = (anafylactische shock) is de meest extreme en gevaarlijke vorm van een allergische reactie; het hele lichaam is er bij betrokken. In zo’n geval is het belangrijk dat direct medische hulp geboden wordt, 112 bellen!


Niet zichtbare symptomen

Diagnoses van het ziekenhuis


Histamine Testen

 • Via urine, faeces (ontlasting onderzoek in het laboratorium) of bloedtesten kan bepaald worden hoe hoog jouw histamine gehalte is. Op basis hiervan kan vastgesteld worden of er sprake is van een mogelijke intolerantie. Deze testen zijn echter niet 100% eenduidig en zijn dan ook onder discussie, daarom is het van groot belang dat je zelf herkent, wanneer de klachten begonnen en de symptomen dan goed in de gaten te houden en meteen te stoppen, wat de allergische reactie veroorzaakt of daar iets voor in te nemen, wat deze reactie te weeg brengt.


Gevolg een voedingsstoffen tekort 

 • Mensen met een cortisol probleem kunnen ook last hebben van een histamine intolerantie, doordat de bijnieren lange periode continu cortisol hebben afgegeven en er geen rust in zicht komt, kunnen ze uitgeput raken. Je kunt dan bijnieruitputting krijgen met als gevolg dat er haast geen cortisol meer wordt afgegeven, ontstekingen kunnen nu hun gang gaan, want cortisol ruimt ontstekingen op en het zwakste van je lichaam is als het eerste aan de beurt, namelijk je slijmvliezen.  Met symptomen: Je bent moe en je wilt in dit stadium alleen nog maar slapen, het ergste is nog, op een gegeven moment heb je geen beweging meer, door de moeheid en dan volgt een periode zonder slaap of weinig slaap.. Een Burn-out of het chronisch vermoeidheid syndroom zijn dan het gevolg. Dit komt omdat de darm & maagwand nu afvalstoffen doorlaten, waardoor je nu te weinig voedingstoffen krijgt voor al je organen, spieren, botten, bloedvaten enz.


Dit kan komen door:

 1. sommige medicijnen ;
 2. voedingssupplementen;
 3. Fastfoot, kant en klare maaltijden enz. en drugs kunnen ook voor extra histamine zorgen;
 4. te weinig drinken;
 5. Foute Voeding of dranken, die vocht aan ons lichaam onttrekken;
 6. Maar denk ook aan medicijnen waar alcohol in zit. Alcohol geeft ook histamine en dat betekend gelijk, dat alcohol ook een probleem is. 


Histamine, enzymen en biogene aminen
Enzymen zorgen in het lichaam voor de afbraak van biogene aminen-histamine. Grote hoeveelheden biogene aminen kunnen deze enzymen niet aan, omdat ze vrijwel constant door bv. alcohol, nicotine, vet eten, e-nummers, bewerkte suiker en zout, allerlei toegevoegde stoffen in voorbewerkt voedsel, voedingssupplementen en medicijnen in hun werking geremd worden. Koop geen kweekzalm, die zitten vol met chemicaliën en kunnen je lichaam alleen maar meer belasten. zoals DDT, PCB’s, insecticides en antibiotica. Bij sommige mensen komt het voor dat genoemde enzymen door een genetisch defect ontbreken in het maag-darmkanaal of nauwelijks werkzaam zijn. Deze mensen kunnen maar weinig biogene aminen verdragen en kunnen een natuurlijk enzym gebruiken om het te veel aan histamine te verteren.vraag meer informatie en zend een email, omschrijf duidelijk jouw vraag: info@albican.nl

Mogelijke oplossingen

 • De darmen (slijmvliezen) helen is samen met de juiste enzymen, één van de belangrijkste punten om van jouw histamine af te komen, daarnaast zal kennis van verschillende voeding nodig zijn om het lichaam goed te voorzien van verschillende voedingsstoffen.
 • Een van de belangrijkste dieet fouten, die gemaakt worden door mensen met een bijnier vermoeidheid, is dat het zeer belangrijk is, dat je eet voor 10:00. Bied het lichaam dan wel goede voedingstoffen aan. Zend een email als je graag begeleiding wilt: info@albican.nl 

Histamine en Voeding is zeer persoonlijk, wat wel en wat je niet kan eten

Voedingsadvies bij Histamine


Samenvatting
Biogene aminen-histamine spelen een belangrijke rol in overgevoeligheidsreacties op bepaalde levensmiddelen. Bij de behandeling hiervan is het van groot belang de hoeveelheid biogene aminen-histamine in het lichaam laag te houden. Dit kan je bereiken door de consumptie van voedingsmiddelen die een hoge concentratie biogene aminen bevatten te beperken en door histaminevrijmakers zoveel mogelijk te vermijden. Verder is het belangrijk de enzymen die biogene aminen in het lichaam afbreken optimaal te laten functioneren en ze niet in hun werking te belemmeren door bv. alcohol, drugs, stoffen in bewerkt voedsel, stofjes in voedingssupplementen verwerkt, nicotine en bepaalde medicijnen. Het is een noodzaak om je slijmvliezen in je darmen weer te helen, je stoornissen in het slaap- waakritme te herstellen en je weer gelukkig te voelen, verder is het van belang, dat je als je stopt met bepaalde voeding te consumeren, er een alternatief voor te nemen, anders krijg je een voedingsstoffen tekort. Verder is 2 liter water per dag nodig om histamine te verteren, mits het lichaam verder helemaal gezond is, anders moeten deze problemen eerst worden hersteld. 

   

  Wat kan ik voor jou betekenen?

  • Belangrijk is om te kijken, waar komen de allergieën vandaan, als eerste kan je dan een indicatie lekkende darmtest en maagwand invullen, Start de test Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te doen, zoals een B12 indicatietest bij een mogelijk B12 tekort, zoals bij homocysteïne ophoping, dit kan je door een bloedtest later laten testen, zie de testen van het laboratorium waar ik mee samen werk.

  Vitamine B12 bloedonderzoek

  B12 bloedonderzoek, wat word getest

  Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

  • Je kunt een anamnese, een vragenlijst ontvangen, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een bericht te versturen. Bericht versturen. Daarbij vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts, dit scheelt weer extra onderzoek. 
  • Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer...
  • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen. 


   Word sponsor, om Albican te steunen

   Teksten schrijven kost tijd en geld en daarom bedacht ik sponsors in de vorm van een winkelgedeelte en bedrijf sponsoring, waardoor ik ruimte krijg voor onderzoek en mijn artikelen te schrijven, bezoek de winkel en Sponsors Albican

   E-mailen
   Bellen
   Map
   Info
   LinkedIn