Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Hoge bloeddruk / Hypertensie & de nieren

 

Hoge bloeddruk is een veel voorkomende klacht en daarmee de voornaamste reden voor het uitschrijven van medicijnen, voedingsadviezen, supplementen inname of een combinatie van dit drietal. Toch wordt de meerderheid van mensen met hoge bloeddruk niet voldoende behandeld. De reden is simpel, hoge bloeddruk geeft de eerste 15 tot 20 jaar geen lichamelijke klachten. Het is een sluimerende aandoening, voor meer dan een miljoen Nederlanders is het de grootste risicofactor voor hart- en vaatziekten. Een hoge risico factor kan zijn: zout.


Raadpleeg ook mijn bloed waarden tabel

Bloeddruk waarden tabel, betekenis & Uitleg


Symptomen van hoge bloeddruk

Duizeligheid;
Misselijkheid;
Slapeloosheid;
Vermoeidheid;
Hoofdpijn;
Concentratiestoornissen;
Benauwdheid;

Hoog cholesterol;

Overgewicht;

Bloedinkjes op je netvlies;

Pijn op de borst;

Oorsuizingen 


 Is zout slecht of goed

Het is verbazend dat uitgerekend zout, dat een slechte reputatie heeft, ook heilzaam kan zijn doordat het zout natrium bevat. We eten er vaak teveel van, zonder het te beseffen. In sterk verdunde vorm werkt het echter heel anders. Zo kunnen de juiste zouten de celdeling aanzetten en zo leiden tot toename van de rode bloedlichaampjes. Het bindt slijm (mucine) in het lichaam en is zodoende geschikt voor de opbouw van het slijmvlies (ook maagslijmvlies). Het regelt de warmte en vochthuishouding in het lichaam. Het vormt bovendien kraakbeenweefsel en gewrichtsvocht en werkt in principe in op alle lichaamsdelen die niet doorbloed worden.

Ons keukenzout wordt gezuiverd

Bij de zuivering van keukenzout worden 82 van de 84 natuurlijk mineralen die je in bijvoorbeeld zeezout vindt verwijderd. De natuur heeft al deze mineralen niet in ons bestaan gebracht om ze te verwijderen. Zo spelen een grote rol bij de vorming van enzymen en transporteren elektrische impulsen van het zenuwgestel. Het hart heeft ook baat bij een goede zoutbalans. Natrium helpt zelfs glucose beter op te lossen. Teveel zout is natuurlijk ook niet goed, want dat kan leiden tot nierproblemen. 

Moet jij je zorgen maken als je eens te veel zout eet?

Nee, dat hoeft niet, alleen mensen met hoge bloeddruk en hartproblemen moeten uitkijken voor te veel zout. Mensen met hartproblemen blijken minder zout in de urine te hebben. Er wordt dan te weinig zout afgevoerd uit het lichaam. Dit kan te maken hebben met een verminderde nierfunctie, het orgaan dat normaliter zout zou moeten afvoeren in de urine. 


Artikelen met betrekking op bloedvaten


Hoeveel natrium heeft een mens nodig?

Het lichaam heeft ongeveer 0,07 tot 0,4 gram natrium per dag nodig om gezond te blijven, natuurlijk in verhouding van gewicht & lengte kan de behoefte schommelen. De gemiddelde natriuminname in Nederland is ongeveer 8 keer zo hoog. Daarvoor moet je 7 gram zout gebruiken en uit dit zout haalt het lichaam 3 gram natrium. Het grootste deel daarvan krijg je binnen, door bewerkt voedsel. 

Voedingsmiddelen & Natrium 

Het gehalte aan natrium & chloor in onbewerkte voedingsmiddelen is vrij laag. Aan bewerkte voedingsmiddelen wordt vaak een flinke hoeveel zout toegevoegd. Vlees en vis bevatten van nature niet veel zout. Zout wordt ook toegevoegd aan boter, behalve als deze ongezouten is. margarine, groente & soep in blik, vlees in blik, brood, snacks, mosterd, marinades, kant en klare pizza's, alle kant & klare mixen voor maaltijden, van spaghetti tot ovenschotels, vele kaas producten en zo nog veel meer.

Tips om minder zout te eten

 • Eet verse voedingsmiddelen;
 • Eet minder voorverpakte middelen;
 • Kruid je eten, gebruik geen zout;
 • Eet elke dag vier porties groente & 1 tot 2 x fruit, hier zit van nature natrium in;
 • Eet geen kant & klare maaltijden, bewaar anders de restanten van overgebleven maaltijden in je diepvries, voor de momenten koken niet uit komt.
 • Beperk snacks, tafelzuur en gerookte voedingsmiddelen;
 • Gebruik ongezouten roomboter

Kalium en de nieren

Het lichaam heeft om de volgende reden kalium nodig

Kalium en natrium regelen samen de bloeddruk en de hoeveelheid vocht die wordt vastgehouden. Kalium zit vooral in fruit, maar ook in groenten, bonen en melk. De nieren zorgen voor precies genoeg kalium in het bloed, door overtallig kalium uit te scheiden via de urine. De meeste mensen kunnen tot 18 gram kalium per dag opnemen. Een kaliumvergiftiging, ofwel hyperkaliëmie, komt niet vaak voor, een uitzondering is kalium supplementen, pas op! Zo kun je dus wel te veel kalium binnen krijgen. Overleg altijd met je behandelend arts, gebruik kalium suppletie niet uit eigen kennis, je kan kalium voorgeschreven krijgen van je arts, als je medicijnen gebruikt die kaliumverlies veroorzaken.Verder kunnen kalium supplementen de maag irriteren & kan het zijn, dat je juist daarvoor een maagbeschermer nodig hebt & deze maagbeschermer zal de vertering van voedsel niet ten goede komen en zo rol je van het ene probleem in het andere. Wat kan ik voor jou betekenen 

 • Belangrijk is om te kijken, waar de hoge bloeddruk vandaan komt, dit kan samen met de kennis die jij hebt en de informatie die voorhanden ligt in een onderzoek door een arts. d.m.v. een anamnese & een aantal indicatietesten, om een basis informatie aan te leggen. Dit is om een beeld te krijgen van wat een arts als diagnose heeft gesteld, wat heb jij al ontdekt & wat zie ik aan de informatie, die jij mij opstuurde. Vooraf is er altijd een gratis kennismakingsgesprek, in de vorm van een consult, waar je de eerste tips al krijgt om te starten. 
 • Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer...
 • Een consult betaal je pas, na het toesturen van de anamnese en de indicatie testen & wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg & waar ik heel open & transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding starten. 

  Orthomoleculair Therapeut 

  & Voedingsdeskundige

 • Chakra & Aura onderzoek 
 • Timemanagement coaching 
 • Ervaringsdeskundige Hoog gevoeligheid
 • Alie Vos-Doller, www.albican.nl
   Bellen kost niets
  • Neem ik niet op?
  • Ben ik afwezig? Spreek dan een bericht in of stuur een sms bericht
  Opbellen
  E-mail