Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek

Maagverkleining / Gastric bypass – Voeding & voedingssupplementen


Bij een gastric bypass wordt de dunne darm halverwege aan de verkleinde maag vastgemaakt en ga je na de ingreep erg snel gewicht verliezen, het is een ingrijpende operatie. Hoe de stofwisseling werkt is dan heel belangrijk om te weten, omdat het kan zijn, dat belangrijke taken uitvallen, waardoor voedingstoffen niet kunnen worden opgenomen. Lees ook vitamine B12 tekort

Controle ziekenhuis

 • Het traject en de begeleiding is bij elk ziekenhuis anders, de één blijft 5 jaar onder controle, waarbij het gezien het verloop van de ingreep bekeken wordt, hoe verder, in begin om de 3 a 6 maanden en later om het jaar. Het ziekenhuis zal een verwijzing doen naar een gespecialiseerd diëtiste om nutriënten ( voedingstekorten te voorkomen ).Waarschuwing

 • Maagbescherming: In het eerste jaar worden maagbeschermers voorgeschreven, stop je daarmee, dan kan je hevige pijnen krijgen, met ernstige complicaties! later kan je een natuurlijk stofje proberen, die de slijmvliezen weer kan herstellen. 
 • Geen medicijnen of sommige voedingssupplementen met NSAID’S (ontstekingsremmers) gebruiken!! Dit kan ernstige schade aan de het al te zwakke slijmvlies aanbrengen. 

Voordeel 

 • Het grootste voordeel van een gastric bypass is dat deze ingrepen levens kunnen redden van mensen met een ernstig overgewicht.

Na de maagverkleining is het noodzakelijk om meer aandacht te besteden aan voeding, dit gaat blijvend veranderen, ook bestaat er een mogelijkheid, dat je voedingssupplementen moet gaan gebruiken omdat er door de operatie een storing in de maagwand en darm is ontstaan, waardoor voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen of verteerd.


Voedingsadvies na een Gastric Bypass

 • Eet 6 x per dag kleine maaltijden, begin met licht
  verteerbare voedingsmiddelen zoals een beschuitje/cracker/geroosterd broodje. Kies bij de warme maaltijd voor vis en kip.
 • Zorg ervoor, dat je elke dag tussendoortjes klaar zet om goede voedingstoffen binnen te krijgen, pak hiervoor of een klein bakje of een heel klein schaaltje, vul deze als voorbeeld met 4 amandelen, 2 paranoten, 2 gedroogde pruimen, 1 gedroogde vijg en 1 walnoot, zorg steeds voor verschillende kleuren en kauw goed.
 • Drink dagelijks minimaal 1,5 liter vocht, d.m.v:  gekookt
  water of mineraalwater, thee of suikervrije limonade. Doe het vocht in klein flesjes, plaats ze overal waar jij ze gemakkelijk kan pakken, bijvoorbeeld op je werkplek, bij je computer, in huis op plaatsen waar je vaak komt en zet je wekker om te drinken om het uur!
 • Drink 20 minuten vóór het eten of 20 minuten na het eten.
  Niet tegelijk! Want logischer wijze hebben je darmen de tijd nodig om uit het
  voedsel toch nog voedingstoffen te halen, als je gelijk drinkt, spoel je dit
  meteen weg.
 • Neem dagelijks voldoende vitaminen en mineralen mede door
  middel van een Multivitaminen preparaat, laat je goed informeren, want er zijn
  supplementen die niet geschikt voor jou zijn, zoals capsules die in je maag
  verteerd moeten worden, neem nooit capsules!
 • Let erop dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt (600 ml
  zuivel per dag, eiwitrijk broodbeleg, stukje (80 – 100 g) vlees/kip/ei/vis bij
  de warme maaltijd). Als de warme maaltijd moeizaam gaat neem liever eerst het
  vlees of de kip en daarna de groente en pasta/aardappelen/rijst.
 • Eet rustig en kauw goed, simpelweg, omdat jouw slijmvliezen de voedingsstoffen uit je voedsel of dranken moeten halen. Je mond moet gezond zijn, dus geen ontstekingen of slijmvliesproblemen vertonen, anders moet dit behandeld worden.
 • Zorg dat je darmen gezond zijn, immers dit is alles wat
  je nog hebt, om voedingsstoffen op te nemen, bij een ontsteking of lekkende darm
  moet dit worden behandeld. 
 • Na een gastric bypass kan er een lactose intolerantie
  ontstaan. ( Zie ook Histamine ) De darm kan niet meer goed lactose (melksuiker) afbreken waardoor je darmkrampen en/of diarree krijgt na het eten van lactose, Doordat het lichaam nu niet meer bepaalde enzymen kan aan maken Sommige mensen kunnen wel nog een beetje lactose afbreken, anderen
  helemaal niet. Je kunt problemen krijgen met de ontlasting doordat het moeilijk is om voldoende vezels en vocht binnen te krijgen. Naast rustig eten moet er ook rustig gedronken worden: in een keer een glas leeg drinken gaat niet meer. Het drinken moet dus ook verspreid over de dag gebeuren, en mag niet tegelijk met iets te eten. Ook kan er misselijkheid en/of afkeer tegen bepaalde voedingsmiddelen  optreden.  
 • Aanvulling van een ervaringsdeskundige: Er zijn mensen die eten gewoon nog alles, bijvoorbeeld frikandellen e.d., alleen kleinere porties. Als je iets eet waar je niet tegen kan of je eet te snel of niet goed kauwt kan je een dumping krijgen (zweten, moe, misselijkheid, echt beroerd geen pretje).
 • Ga eerst naar een arts met jouw klachten, zorg voor een duidelijke diagnose en noteer de informatie die je krijgt van de arts of het ziekenhuis.


Wat kan ik voor jou betekenen?

 • Belangrijk is om te kijken, waar komen de klachten als vermoeidheid vandaan komen als eerste kan je dan een indicatie lekkende darmtest & maagwand downloaden, download hier de test ] Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te doen, bijvoorbeeld een B12 tekort indicatie test, dit omdat B12 tekort vaak voorkomt bij deze operaties, daarnaast is kennis, van welk product je moet nemen, ook erg belangrijk. Je ontvangt daarbij gelijk een anamnese, een vragenlijst, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een bericht te versturen. Bericht versturenDaarbij vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts. 
 • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg & waar ik heel open & transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen. Informatie begeleiding
 • Prijslijst

 

  Orthomoleculair Therapeut 
  & Voedingsdeskundige

 

 • Chakra & Aura onderzoek 
 • Ervaringsdeskundige Hoog gevoeligheid
 • Alie Vos-Doller, www.albican.nl
  Tel: 06-41979305
  Stuur een bericht 

 

  Bellen kost niets

 

 • Neem ik niet op?
 • Ben ik afwezig?
  Ik bel terug