...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Milt, burn-out, stress, depressie en PTSS

 

In perioden van lichamelijke en/of geestelijke spanning en stress vervult de milt een belangrijke rol. Zodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. En deze energie lenen de hersenen vooral van de darm. De darm krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel moet luisteren, met als gevolg dat hij tijdens de vertering energie bespaart, minder slijmstoffen produceert en zijn eigen doorbloeding vermindert. Een verminderde doorbloeding en een dunnere slijmlaag verzwakken de darmwanden en zo ontstaat de kans op een lekkende darmwand.
Door de verdunde darm en maagwand, kunnen er allergische reacties ontstaan: Het alarm zorgt voor een totale paniek, van hyperventilatie en verwardheid, het alarm dient er voor, om een aantal processen in je lichaam langzamer te laten lopen, zoals de vertering en opname van voeding. De milt heeft als functie om voedsel te verteren en veranderd ze in voedingsstoffen om de belangrijkste stoffen te absorberen en te verdelen over het gehele lichaam. Bij het uitvoeren van deze functies, moet de milt samenwerken met de maag en de dunne darm, waarbij de milt de belangrijkste functie heeft. Als de communicatie van signalen worden verstoord, kan je een soort domino effect krijgen, de milt kan het voedsel niet goed verteren, de darmen nemen voedingsstoffen door een dunner wordend slijmvlies niet goed meer op en allergieën, bacteriën en virussen zien kans om door de zwakkere darmwand heen te breken, waardoor er een allergische reactie ontstaat.

 

De maag en de milt worden het meest beïnvloedt door ons dieet.  De milt zorgt voor voedselvertering, bloedopslag en produceert witte bloedcellen. De maag zorgt ook voor voedselvertering, verzamelt en verspreid nuttige voedingsstoffen, gemaakt uit vocht en voeding. Na afbraak van de producten in de milt en de maag, wordt het overgebleven prut in de dunne darm vervoerd. In de dunne darm wordt het heldere gescheiden van het troebele en die twee worden via twee verschillend paden gedreven.Vervoer en omzetten van waterdamp

De milt helpt bij het opnemen, verspreiden en uitscheiden van vloeistoffen. In dit proces zijn de longen, de milt, nieren en de lever betrokken en werken nauw samen met elkaar. De milt heeft een sleutelrol en deze rol heeft twee hoofdpunten. 

 • De milt neemt water op, vormt het om in lichaamsvloeistoffen en vervoert het naar de longen. De longen en het hart verspreiden het dan door het lichaam om hun taken van voeden en bevochtigen uit te voeren. 


De milt, het beenmerg en de amandelen als controlepost, met de thymus die alles in de gaten houdt en stuurt de commandoposten aan

Daar waar de buitenwereld (lucht en voedsel) het lichaam binnenkomt bevinden zich vier amandelen. Ongewenste bezoekers worden meteen onschadelijk gemaakt of na inspectie overgedragen aan de volgende controlepost. In de holten en kamers van het beenmerg bevinden zich de kraamkamers van zowel de rode als de witte bloedlichaampjes. Op commando van de thymus maakt het beenmerg versnelt en meer witte bloedlichaampjes aan. Naast de slagaders en aders, waarin het bloed wordt vervoerd, is er nog een derde kanalenstelsel in het lichaam: het lymfevatenstelsel.Nadat de verschillende organen en weefsels van voedingstoffen zijn voorzien, levert de milt de afvalvloeistoffen af, aan de juiste organen om door het lichaam te worden uitgescheiden als zweet of urine.


Het vangnet in bloedbaan en de lymfe

De lymfevaten vervoeren lichaamsvloeistof en witte bloedcellen. In de melkachtige lymfestroom bevinden zich op regelmatige afstanden lymfeklieren, die als vangnetten en er alle ongewenste chemische of organische bestanddelen eruit filteren. De milt, een vuistgroot orgaan links achter en onder het middenrif, doet dienst als vangnet in de bloedbaan. De milt maakt deel uit van het onklaar maken van ziektekiemen en virussen en speelt daarnaast, als fabriek voor witte bloedcellen, een belangrijke rol bij de samenstelling van het bloed. De milt kan via het bloedvatenstelsel, zo nodig ook rode bloedlichaampjes produceren. De milt filtert en slaat ongewenste metalen (ijzer en kwik) op en verwijdert de resten van rode bloedlichaampjes. Let op deodorant en lippenstift, wat zware metalen kan bevatten en wat een grote overlast kan bezorgen voor het lymfesysteem.


Het slijmvlies van de maag en dunne en dikke darm, bevatten lymfe follikels

In de slijmvliezen van maag, dunne darm en wormvormig aanhangsel van de dikke darm bevinden zich overal verspreidt, kleine beschermersputjes, de zogenaamde lymfe follikels (bolvormige celophopingen van witte bloedcellen (lymfocyten). Hier worden de ingeslikte ziektekiemen onschadelijk gemaakt.


De afweercellen van het immuunsysteem
Ieder mens heeft vanaf de geboorte de aanleg van een immuunsysteem, na een eenmaal doorgemaakte kinderziekte, bijvoorbeeld mazelen, zijn er zo veel antistoffen voorradig, dat de verwekkers van de mazelen een tweede keer geen kans hebben.


Fagocyten en lymfocyten, de twee bekendste bloedcellen

Overal in de weefsels, zoals botten en lever, maar ook in de kanalen van bloed en lymfe, vind je fagocyten (eetcellen). Dit zijn cellen die voor het immuunsysteem werken, zoals bijvoorbeeld de witte bloedcellen. De bekendste witte bloedcellen zijn fagocyten en lymfocyten. Deze cellen zijn in staat om virussen, bacteriën, schimmels en antigenen, op te lossen, op te slokken en te vernietigen. De witte bloedcellen die bij deze verdediging aanwezig zijn, heten T-cellen, ze worden zo genoemd, omdat ze uit de thymus (zwezerik) afkomstig zijn.


Lymfocyten zijn witte bloedcellen die zorgen voor onze immunologische afweer, Deze groep van witte bloedlichaampjes stamt af van een gemeenschappelijke stamcel uit het beenmerg, die ook rode, witte bloedcellen en bloedplaatjes maken.


Bij de T-lymfocyten vier soorten cellen: de T-helpers, de T-doders, de T-geheugencellen en de T-suppressoren. De T-helpers werken onzichtbaar als undercoveragenten, besluipen verdachte indringers en nemen ongemerkt een (vinger-) afdruk van hun oppervlakte. Die vergelijken zij met het kaartsysteem met gegevens dat zij als het ware in hun broekzak bij zich dragen en slaan meteen alarm bij de B-lymfocyten, die vervolgens massaal uitrukken om alle verdachten te markeren.


 • De T-doders vernietigen uitsluitend cellen die door virussen zijn aangetast;


 • De T-geheugencellen zijn de computer deskundigen van het lymfestelsel, zij bewaren in hun gegevensbestand van indringers de kopieën, van alle ooit binnengedrongen ziektekiemen. Enkele soorten virussen zijn zonder herkent te worden langs de bewaking geglipt en verstoppen zich in lichaamscellen; zoals: herpes-virussen, de ziekte van Pfeiffer en zoals in 2020 ontstane corona virus. Het corona virus, tast de T-helpers aan en vernietigd daarmee de commandoleiders, die nu juist alarm moeten slaan. Helaas hebben de T-doders tot nu toe nog niet bedacht dat een virus zich als het ware in de eigen familie kan schuilhouden, en daarom zoeken zij daar ook nooit naar hen


Storingen in het immuunsysteem
Eigen afweercellen beginnen de weefsels van het lichaam als vijanden te zien en  beginnen met aan te vallen. Als de thermostaat te hoog is afgesteld, worden onschuldige pollen als hooikoorts uit de buitenwereld door de T-helpers voor gevaarlijke vijanden aangezien en worden de B-cellen geactiveerd. Deze veranderen in plasmacellen en vuren antistoffen af, waarmee ze massaal de ongevaarlijke pollen markeren. De antistoffen werken als ontstekingen voor de mestcellen in de slijmvliezen van de huid; deze mestcellen lijken dan op landmijnen vol histamine. Komt de histamine vrij, dan doen zich de volgende verschijnselen voor: de wanden van de haarvaten worden plotseling doorlaatbaar (oedeem), de slijmvliezen zwellen op (hooikoorts), de zenuweinden van de huid worden geprikkeld (jeuk) en de bronciale spieren trekken zich samen (COPD). Het gevolg van dit alles is een allergie. Er ontwikkeld zich een auto-immuunziekte, bijvoorbeeld reumatoide artritis. Wanneer de reactieketen T-lymfocyten - B-lymfocyten - eetcellen in gebreke blijven, kan een aanvankelijk onschuldige plaatselijke infectie zich dramatisch uitbreiden. Het Immuunsysteem wordt gealarmeerd. De lymfocyten sturen een hormonale signaalstof, de interleukine, naar het temperatuurcentrum in de hersenen; dit zet de thermostaat hoger. Het gevolg: koorts. Met elke graad temperatuurverhoging stijgt de stofwisseling met 50 procent; loopt de koorts op van 38 naar 40 graden, dan kan het lichaam in dezelfde tijd tweemaal zoveel afweercellen produceren. Soms kunnen de binnengedrongen ziekteverwekkers het zelfs winnen van het Immuunsysteem, wat de dood van het hele organisme tot gevolg kan hebben. Blijven de twee strijdende partijen gedurende lange tijd even sterk, dan ontstaat er een slepend conflict; de ontsteking wordt chronisch, zij suddert dus voortdurend op een laag pitje voort.

Bij een juiste werking van de milt, is het resultaat een sterke fysieke gezondheid, krachtige vitaliteit en een goede weerstand tegen ziekten. Omgekeerd, als milt -Qi onvoldoende is, is het vermogen om te transporteren en het omzetten verstoord en kan dit leiden tot slechte eetlust, smaakverlies, opgezette buik, diarree en andere symptomen. Deze kunnen verder leiden tot ondervoeding, gevolgd uitputting van het lichaam, omdat het niet voldoende voedingsstoffen aangeleverd krijgt en de afvalstoffen niet goed afgevoerd kunnen worden en daardoor kunnen dan ontstekingen ontstaan, die als eerste een vernietigende werkingen op de slijmvliezen kunnen hebben, en er lekkende slijmvliezen kunnen ontstaan.


Milt meridiaan


Begint binnenkant grote teen, via binnenkant voet omhoog via het binnenbeen, bij de lies het bovenlichaam in, door de maag en milt, via het middenrif (diafragma), borst en hart en eindigt in de tong.

Oefening voor milt en maag

Ga zitten in seiza (knielen en met je zitvlak op je hielen zitten). Plaats je handen achter je voeten met je vingers richting tenen. Buig nu achterover, zodat je ellebogen op de grond komen. Indien je soepel genoeg bent, kan je verder naar achteren buigen tot de schouders de grond raken. Strek dan de armen, horizontaal met de grond.


Meridiaan Energie Pen


yogamat set roze met blokje en riem - 173 x 61 cm - Thuis sporten


Geestelijke vermoeidheid en zorgen hebben, heeft een schadelijke invloed op de milt

De verminderde opname van voedingsstoffen en afvoeren van afvalstoffen, kan een verminderde bijnierfunctie geven, met  vermoeidheid, stress en verminderde weerstand tot gevolg. De bijnieren zijn kleine organen precies boven de nieren. De bijnierschors produceert cortisol en aldosteron. Het bijniermerg draagt zorg voor de aanmaak van adrenaline. Cortisol is hoofdzakelijk een stresshormoon en is nodig in alle stresssituaties. Daarnaast heeft cortisol een ontstekingswerende werking. Er bestaat een regelcircuit tussen hypothalamus, hypofyse en de bijnieren om de cortisol-aanmaak te regelen, de zogenaamde HPA-as.

Meditatie met behulp van de engelen Door meditatie breng je je geest tot rust met als direct gevolg dat je hele lichaamsstelsel tot rust komt. De hypofyse produceert dan o.a. het hormoon endorfine. Endorfine heeft een opiaatachtige werking. De werking ervan kan b.v. vele malen groter dan morfine. Dit hormoon is de tegenhanger van adrenaline het stresshormoon, dat in de bijnieren geproduceerd wordt wanneer men angst of stress ondervindt, het geeft rust, kalmte, men voelt zich ontspannen en kan meer blijheid en geluk ervaren. Dit hormoon veroorzaakt een chemische kettingreactie in het lichaam en zet zo het lichaam aan om vervolgens het hele hormoonstelsel en indirect het hele lichaam stapje voor stapje weer in balans te brengen. Welke engel je kan gebruiken, kun je door middel van een chakra aura kleurenonderzoek en het laten leggen van een engelenkaart. Lavendel kan helpen bij de meditatie


Het chakra onderzoek, lees de informatie en of stuur een WhatsappDe milt, een soort lymfeklier van het bloed De informatie-uitwisseling tussen het immuunsysteem en de hersenen vindt plaats in de milt. De milt kan worden gezien als de lymfeklier van het bloed. De milt zorgt voor de vorming van plasmacellen en de verwijdering van afvalstoffen uit het bloed. Het goed functioneren van het immuunsysteem is daarnaast afhankelijk van voldoende aanvoer van bepaalde voedingsstoffen, vocht en zuurstof.

Bij een laag zuurstofgehalte van het bloed, trekt de milt zich samen door een reflex en geeft zij een aanvullende hoeveelheid bloed af. Dit kan gebeuren bij een lage bloeddruk, maar ook bij verhoogde arbeid voor de spieren. Het bloed wat hierdoor gebruikt wordt, heeft een grenswaarde en wordt beschermt door een grenswaarde, als deze wordt overschreden, dan kan de normale bloeddruk niet meer aangehouden worden en laat het lichaam trager functioneren. 

Oefening en ademhaling, zo belangrijk!
Om de lymfe optimaal te laten functioneren, moet deze continu bewegen. In spieren kunnen afvalstoffen zich ophopen, bij een gebrek aan zuurstof als we niet bewegen.
Elke vorm van oefening is goed.
Diep bewuste ademhaling helpt. Vooral pilates en yoga is een geweldige manier om het lymfatische systeem gezond te houden. Overdrijf niet, overdaad schaadt.Hoe leven schenkende zuurstof binnen dringt door de dunne wanden van de aderen in de longen, waar jouw bloed zuurstof opneemt en koolmonoxidegas loslaat uit giftig afvalmateriaal dat van jouw hele systeem wordt verzameld. Lees meer......

 

De milt heeft meerder functies:

A. Afweer tegen ziektekiemen, zoals: bacteriën, schimmels, archaea en virussen;

dit wordt gedaan door grote aantallen witte bloedcellen die er zitten;  
B. Afbraak van versleten rode bloedcellen;

C. Regelt de functie van de alvleesklier;

D. Maakt speeksel aan en regelt de gal in de maag en regelt de stoffen die de dunne darm uitscheidt;

E. Bloed binnen de bloedvaten houden, het krijgen van blauwe plekken, trombose, bloedingen, spataderen, aambeien, kunnen wijzen op problemen met de milt;

F. De milt controleert de spieren, bij zwakke spieren en overgewicht kan er sprake zijn van een zwakke milt


Hoe indringers tegengehouden worden door witte bloedcellen

Zodra ziektekiemen in de bloedbaan of in weefsel binnendringen, komen de witte bloedcellen in actie: de soldaatjes binnenin je lichaam. 
Witte bloedcellen vind je overal in het bloed, de milt en het lymfestelsel behalve in je hersenen. Hun taak is ziektekiemen te doden en op te ruimen én afweerstoffen te maken tegen ziekteverwekkers. Samen vormen ze ons afweersysteem ofwel ons immuunsysteem. Het afweersysteem zelf zit ingewikkeld in elkaar, maar het doel is eenvoudig: de indringer herkennen, het afweermechanisme op gang brengen en de indringer aanvallen!


Darm - hersenen connectie

In de hersenen zit geen lymfestelsel, er is een darm - brein connectie. De immuuncellen hebben receptoren voor neurotransmitters, wat zorgt voor communicatie tussen darmen en hersenen. De reden dat de darmen vaak ook het tweede brein genoemd wordt en een grotere invloed op het geestelijke welzijn heeft dan je zou denken. Zo hebben emoties en de mentale conditie invloed op je gezondheid en weet bijna iedereen hoe stress je lichamelijk welzijn negatief kan beïnvloeden: zoals slecht slapen, minder creativiteit, energie en levenslust, kunnen er behoorlijk op achteruit gaan.


Stress activeert bepaalde ziekteverwekkers

Ze krijgen een kans, omdat je afweersysteem op volle toeren moet werken en de milt uitgeput raakt. 


Emotionele functies van de milt:
Inspiratie en verbinding met de kosmo
s en de omgeving.Beleven van het eigen Zijn.

Emoties:
Chronische vermoeidheid, depressie, gebrek aan levenslust en inspiratie, lage eigendunk, geen initiatief, afwachtend, gebrek aan zelfvertrouwen en assertiviteit.

Negatieve Geloofsovertuigingen:
Ik ben het niet waard, ik verdien het niet, ik ben niet goed genoeg, men kan niet van mij houden, ik ben slecht, ik ben schuldig, ik ben lelijk, ik ben een verliezer, ik ben niet verantwoordelijk, ik ben een slachtoffer. Deze geloofsovertuigingen hebben te maken met liefde, gezondheid, materie, spiritualiteit en identiteit (succes).

Trauma:
Afgewezen door autoritair persoon en daardoor zich niet waardig voelen.

Vast gelopen processen:
Verbinding met de omgeving en de kosmos. Het onvermogen om een positief zelfbeeld te ontwikkelen dat inspireert. De motivatie komt voort uit de poging om anderen te bewijzen dat de geloofsovertuigingen niet waar zijn en / of behoeftebevrediging te verkrijgen. Het herbeleven van processen uit vorige situaties zonder uitzicht op veranderingen en heling. 

Te leren lessen:
Verbinden met kosmische energie en de omgeving (o.a. door meditatie, Aura & Chakra voeding), genieten van de buitenlucht. Ontwikkeling van positief zelfbeeld, zoals geloven in jezelf en daarop te te vertrouwen op je persoonlijke kracht.


Detox milt aanvragen

Dit betreft een voedingsprogramma & een detox kuur, speciaal gericht op de milt. 


Alleen mogelijk bij een consult


Mentale en emotionele storingen

 • Bewustzijnsvernauwing, overmatige concentratie
 • Tobben, obsessies over het verleden, herkauwen van voorbije gebeurtenissen, het verleden niet kunnen loslaten;
 • Overdrijven van probleem, gedachten niet uit het hoofd kunnen zetten;
 • Piekeren, hypochondrie;
 • Geheugen, denken, overmatig redeneren;
 • Overdreven gehecht zijn aan decorum, traditie


Storingen van reactiviteit

 • Etterende ontstekingen, veel exsudaat;
 • Pijnen zijn zeurend, niet goed lokaliseerbaar;
 • Symptomen gaan gepaard met een gevoel van zwaarte of volheid;
 • Secreties/excreties zijn kleverig, taai of etterig

 


Functionele storingen

 • Opname van voedsel, transport en transformatie (bijvoorbeeld diarree, obstipatie, braken, malabsorptie-syndroom, voedselintoleranties, vol gevoel in de buik, indigestie, meteorisme, opgezette buik).
 • Vochthuishouding. Slijmvorming in bijvoorbeeld darm (colitis ulcerosa), bijholten, bronchien (astma), gewrichten (hydrops).
 • Integriteit van de vaatwand, bijvoorbeeld aderverkalking, spataderen, aambeien, snel blauwe plekken, makkelijk bloeden, hypermenorrhoe.
 • Auto-immuun ziekten waar bindweefsel het substraat is (bijvoorbeeld reuma).


Storingen van organen en weefsels

 • Milt;
 • Maag;
 • Mond;
 • Lever

Het is natuurlijk niet zo, dat we even een kuurtje doen en onze milt werkt weer naar behoren, daar is onderzoek voor nodig en heel veel kennis.


Milt en de Functionele storingen van het lichaam

 • Opname van voedsel, transport en transformatie (bijvoorbeeld diarree, obstipatie, braken, malabsorptie-syndroom, voedselintoleranties, vol gevoel in de buik, indigestie, meteorisme, opgezette buik).
 • Vochthuishouding. Slijmvorming in bijvoorbeeld darm (colitis ulcerosa), bijholten, bronchiën (astma), gewrichten (hydrops).
 • Integriteit van de vaatwand, bijvoorbeeld aderverkalking, spataderen, aambeien, snel blauwe plekken, makkelijk bloeden, hypermenorrhoe.
 • Auto-immuun ziekten waar bindweefsel het substraat is (bijvoorbeeld reuma).

Bezoek altijd eerst een arts, voor een juiste diagnose, als een arts niets kan vinden, dan help ik jou met het uitzoeken, en hopelijk heeft de arts ook iets aan die informatie en kan hij of zij dat verder onderzoeken, indien noodzakelijk


Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om te kijken, waar klachten van vermoeidheid vandaan komenals eerste kan je dan een gratis indicatie test "Lekkende slijmvliezen in het maag, darmkanaal invullen, Start de test Dit om een basis informatie aan te leggen en omdat moe zijn vaak voor komt bij een lekkage in de darm - maag wand, omdat er vitaminen als B12 tekort kunnen komen. Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te ontvangen. Je kunt daarbij gelijk een anamnese ontvangen, een vragenlijst, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een e-mail te versturen: info@albican.nl 
 • Daarnaast vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts en is het belangrijk dat de arts tijdens de begeleiding op de hoogte blijft van wat er mogelijk gaat veranderen ( blijf altijd eerlijk en transparant ), een arts blijft altijd eindverantwoordelijk, waar je direct contact mee opneemt wanneer er klachten zijn die je niet vertrouwd, breng mij daarna ook weer op de hoogte. 
 • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen.


  Word sponsor, om Albican te steunen

  Teksten schrijven kost tijd en geld en daarom bedacht ik sponsors in de vorm van een winkelgedeelte en bedrijf sponsoring, waardoor ik ruimte krijg voor onderzoek en mijn artikelen te schrijven, bezoek de winkel en Sponsors Albican

  E-mailen
  Bellen
  Map
  Info
  LinkedIn