Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Moe / CVS, chronisch vermoeidheidssyndroom

Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) heb je langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten.De vermoeidheid zorgt ervoor dat je veel minder kunt doen dan je gewend was, voor bijvoorbeeld je werk, studie, het huishouden, sport of bij sociale activiteiten.Rust nemen helpt niet echt meer tegen deze vorm van moeheid. Kijk ook eens bij: Bijnieruitputting & Vitamine B12-tekort

 

Het lijkt erop dat sommige traumatische gebeurtenissen ervoor kunnen zorgen dat CVS begint. Bijvoorbeeld een moeilijke periode of een ziekte, 

 

CVS kan je letterlijk buiten sluiten en je beperken in alles wat je doet

 

 • Verstandig tijdens deze periode is om voldoende eiwitten te eten uit bijvoorbeeld vis en noten, dit kun je verder ondersteunen door een voedingssupplement. Wil je ondersteuning, neem dan gerust contact met mij op. Verzend een bericht

 


Het chronische vermoeidheidssyndroom word vaak onderschat

Het Chronische Vermoeidheidssyndroom is een ernstig levensbeperkende aandoening. Het gaat om ernstige vermoeidheidsklachten die niet aan een herkenbare ziekte kunnen worden toegeschreven. Mensen met CVS voelen zich voortdurend lichamelijk en geestelijk moe en uitgeput. Rust verbetert de symptomen niet. Daarnaast zijn er vaak ook griepachtige verschijnselen zoals koorts en spierpijn. Ook andere lichamelijke klachten, zoals gevoelige hals- of okselklieren, spier- en gewrichtspijn, keelpijn, hoofdpijn en een niet-verfrissende slaap zijn bekend.


Gevolgen voor het sociaal functioneren & beroepsmatig
Het staat vast dat CVS beperkingen oplegt aan het persoonlijk, beroepsmatig en sociaal functioneren. De levenskwaliteit van mensen met CVS is dan ook lager dan die van gezonde mensen.
Vermoedelijk zijn er in Nederland tussen de 30.000 en 40.000 mensen met CVS, hiervan is driekwart vrouw. Het merendeel is volwassen, maar de aandoening komt ook steeds vaker bij jongeren voor.

Doordat de klachten heel divers en weinig specifiek zijn, ontbreken er vaak diagnostische tests waarmee een eenduidige diagnose gesteld kan worden.

 

Diagnosticeren CVS in Amerika

Het diagnosticeren van CVS gebeurt aan de hand van een internationaal erkende casusdefinitie van de Amerikaanse Centre for Disease Control. Het belangrijkste criterium hierin is dat de ernstige, aanhoudende of steeds terugkerende vermoeidheid minstens 6 maanden bestaat zonder lichamelijke verklaring. Tevens is opgenomen dat de vermoeidheid niet verbetert met rust.

Pathofysiologie, bestuderen van effecten in samenhang met organen.
De Gezondheidsraad stelt in haar rapport dat bij CVS er een ontregeling optreedt van regelsystemen of van de communicatie tussen regelsystemen. Het klachtenpatroon lijkt te duiden op ontregeling van zowel het centrale zenuwstelsel, hormoonstelsel als het immuunsysteem. Ook een verstoring van het neurohormonale systeem zoals de hypothalamus-hypofyse-as en van het dopaminerge systeem lijken aanknopingspunten te zijn.


Zie mijn artikelen: 


Genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren

Het patroon van de ontregeling blijkt een langdurige en ernstige verstoring van het evenwicht tussen draagkracht en belasting. Door een situatie van chronische stress raken homeostatische mechanismen, zoals energiehuishouding en herstelprocessen uit balans en veranderen pijngevoeligheid en waarnemingen.
In het Wilhemina kinderziekenhuis in Utrecht is onderzoek gedaan bij adolescenten met het CVS. De moeders van deze kinderen vertonen vergelijkbare symptomen en vermoeidheid. De onderzoekers vermoeden dat genetische kwetsbaarheid en omgevingsfactoren betrokken zijn bij de ontwikkeling van CVS bij jong volwassenen

Omdat CVS zo verschillend is van karakter, is er geen standaard behandelplan en moet ik dit individueel onderzoeken. Door middel van een anamnese en indicatie testen.

Hooggevoeligheid, stress, eenzaamheid en onbegrip.

Hooggevoeligheid, het waarnemen van meer prikkels kan een oorzaak zijn, vaak is hier weinig begrip voor. Je kan de pech hebben, dat je omgeving hier niets van weet en dan kan je heel goed bedolven worden onder stress, eenzaamheid en onbegrip. Zie mijn artikel: Hoogsensitief & mindfulness denken


Neem altijd eerst contact met je arts op, bereid je thuis goed voor en schrijf in alle rust op, bijvoorbeeld: welke punten je wilt bespreken, begin hier al een week van te voren mee en houd dagelijkse belemmeringen bij,wanneer voelde jij verslechtering en wanneer verbetering.


  Wat kan ik voor jou betekenen?

  • Belangrijk is om te kijken, waar komt de vermoeidheid vandaan, als eerste kan je dan een indicatie lekkende darmtest & maagwand downloaden, download hier de test ] Dit is om een basis informatie aan te leggen. Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te doen, we moeten namelijk ergens beginnen. Je kunt daarbij gelijk een anamnese ontvangen, een vragenlijst, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een bericht te versturen. Bericht versturenDaarbij vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts. 
  • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg & waar ik heel open & transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen. Informatie begeleiding
  • Prijslijst

   Orthomoleculair Therapeut 
   & Voedingsdeskundige
  • Chakra & Aura onderzoek 
  • Ervaringsdeskundige Hoog gevoeligheid
  • Alie Vos-Doller, www.albican.nl
   Tel: 06-41979305

   

   

   Bellen kost niets
  • Neem ik niet op?
  • Ben ik afwezig?
   Ik bel terug