...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Oestrogeendominantie, verminderde progesteron met gevolgen voor het hormoon cortisol


Cortisol wordt gemaakt uit cholesterol en cholesterol kan ook een beetje progesteron aanmaken. Progesteron maakt het bijnierhormoon Cortisol aan, bij een teveel aan cortisol is het lichaam aan het vechten, zoals bij het syndroom van Cushing en een bij een te weinig, is het lichaam reeds uitgeput, zoals je ziet bij de ziekte van Addison. Zie ook: Bijnieruitputting

 

Progesteron tekort bij vrouwen

Hoofdzakelijk produceren bij vrouwen de follikels progesteron en een klein beetje wordt aangemaakt door de schors van de bijnieren. De follikels bestaan uit honderdduizenden blaasjes, die elk een eicel bevatten. Bij elke menstruatiecyclus worden er zo'n 150 follikels geactiveerd om hun eitje te laten rijpen. Als één follikel naar de buitenkant van de eierstok komt en z'n eitje gaat vrijgeven (de ovulatie of eisprong), groeit die follikel uit tot corpus luteum, een 'fabriekje' van progesteron. 


Overgang en ingrepen aan eierstokken 

Opvallend is, als de vrouw in de overgang komt, dat ze zich vaak opeens ook niet erg fijn gaat voelen, dat is niet van de één op de andere dag, maar langzaam neemt de progesteron productie af en kan er minder snel cortisol aangemaakt worden. Juist als het lichaam ouder wordt, heeft het vaak meer ontstekingen en gebruikt het logischerwijs ook meer cortisol, als er veel stress is geweest nog meer kan er obstipatie ontstaan, met gevolgen voor de darmen en voedingsstoffenopname. 


Het einde van de zorgperiode van kinderen, zorgt voor veel emotie en stress

De kinderen zijn misschien juist uit huis, het hele loslaat proces komt hierbij kijken, soms is het zelfs zo dat je geen doel meer hebt om voor te koken, dus bovenop dat je lichaam door bijvoorbeeld lekkende slijmvliezen (veroorzaakt door uitputting cortisol), minder voedingstoffen opneemt door lekkage in je slijmvliezen, worden er ook vaak minder voedingsstoffen aangeboden. hetzelfde probleem zie je als bijvoorbeeld ingrepen zijn geweest aan de eierstokken. Progesteron tekort = minder Cortisol = kans op meer ontstekingen slijmvliezen = slechtere opname voedingsstoffen, betekend extra doorlating van afvalstoffen, die door dezelfde lekkende slijmvliezen via je bloedbaan hun weg vinden naar je dieper liggende weefsels. Voor de organen is dit niet direct een probleem, want die halen de tekort aan voedingsstoffen uit spieren, botten en uit pezen, om te kunnen overleven en dit ga je voelen. 


Zie ook mijn volgende artikelen
 

Redenen waarom de follikels niet meer of niet voldoende progesteron aanmaken Verwijdering van eierstok(ken);

Menopauze;


Progesteron tekort door te vroeg geboren kindje

 • Te vroeg Geboren kindje, korte toelichting: tijdens de zwangerschap is progesteron heel hoog, ook een reden dat de aanstaande moeder alles aan kan. Na de zwangerschap daalt de progesteron met een enorme snelheid. Een te vroeg geboren kindje kan allerlei reden hebben. De moeder is ziek en het lichaam volgt de natuur en beschermd beide, door het kindje te vroeg geboren te laten worden. De zwangerschap wordt door onnatuurlijke manier afgebroken (medische noodzaak). Andere oorzaken

 • Stress Verandering van het lichaam, brengt stress met zich mee, nu lijkt mij een baby krijgen, het leukste wat een moeder kan overkomen, tenminste, zo was het bij mij. Maar de progesteron kan ook zover dalen dat er zelfs een postnatale depressie kan ontstaan. Dit is stress voor het lichaam en de cortisol zal omhoog schieten en zijn werk te doen in deze moeilijke tijden. Als nu de progesteron waarden zover zijn gezakt, zal het lichaam dus geen cortisol aanvullen, alleen nog maar een beetje uit de bijnierschors en de moeder raakt langzamerhand uitgeput. Als de cortisol hoog blijft, produceer je ook niet voldoende schildklier stimulerende hormonen en kan er ook een stofwisselingsstoornis ontstaan.


Fluorvergiftiging

 • Wat kan leiden tot een ontsteking van de schildklier, gebruik bijvoorbeeld fluorvrije tandpasta. Voor meer informatie raadpleeg mijn webshop: naar de winkel kies voor artikel: 28. Als jij je inschrijft, krijg je ook nog 15 % korting.

Waarschuwing: kinderen hebben fluor nodig, geef dus jouw kind zijn of haar eigen tandpasta.


Herkenningspunten van een mogelijke oestrogeendominantie

 • Volume rond billen & benen;
 • Niet zwanger kunnen worden;
 • Osteoporose;


Oestrogeendominantie en obstipatie 

De balans tussen Oestrogenen en Progesteron

 • Oestrogenen houden water vast en Progesteron werkt vochtafdrijvend.
 • Oestrogenen zorgen voor een meer bloedige menstruatie, Progesteron beperkt dat.
 • Oestrogenen stimuleren het orthosympatisch zenuwstelsel, Progesteron werkt kalmerend

Bij obstipatie is er een vertraagde doorgang van de (met oestrogenen belaste) ontlasting waardoor oestrogenen weer opgenomen kunnen worden in ons bloed, ze moeten dan nogmaals door de lever onschadelijk worden gemaakt wat weer voor een overbelasting van lever en/of nieren tot gevolg heeft.


Onjuiste afbraak van oestrogeen

Oestrogeendominantie kan tot allerlei vrouwelijke hormoon klachten leiden zoals pijnlijke borsten, vetopslag op de benen, myomen (vleesbomen), cysten in eierstokken, endometriose, PMS, cysten in borsten (mastopathie),vermoeidheid, slechte slaap, toename gewicht, paniek aanvallen, heftige menstruatie, hormonale migraine, ook cyclische migraine genoemd. 
Als de afbraak van oestrogenen niet op de juiste manier verloopt, wordt oestrogeen dominantie verergert. zie ook: endometriose 


De lever en oestrogenen

Oestrogenen worden in de lever afgebroken en omgezet in 2-OH, 4-OH en 16-OH oestron. Deze vormen worden uitgeplast of verlaten het lichaam via de ontlasting, nadat ze hun werk hebben gedaan.2-OH - zwak werkzaam (de goede vorm oestron)4-OH - een te veel geeft gevoelige borsten16-OH - een te veel geeft PMS en andere hiervoor genoemde klachten. Een juiste verhouding tussen 2-OH en 16-OH is van belang. Teveel 16-OH draagt bij aan oestrogeendominantie.Om Oestrogeen op de juiste manier af te breken heeft de lever een aantal stoffen nodig:

 • Chlorofyl uit bladgroenten
 • 2. Di-indolylmethaan (DIM) uit koolsoorten
 • 3. B-vitamines uit vlees, lever, noten, granen en bladgroenten

Chronische stress geeft een verhoging van het hormoon cortisol in ons bloed. Cortisol kan gemakkelijk gemaakt worden uit progesteron en dat gebeurt bij hevige stress. Stress leidt dan ook tot meer klachten/ziekten die het gevolg zijn van oestrogeen dominantie. (Cortisol zorgt o.a. ook voor vetopslag).


Zie ook mijn volgende artikelen
DHEA-S (= De Hydro Epi Andosteron Sulfaat) is een zwak mannelijk geslachthormoon dat zowel bij mannen als vrouwen wordt geproduceerd in de bijnieren. Afwijkende niveaus kunnen passen bij een ontregeling van de hormoonproductie.

DHEA-S Hormonaal onderzoek

Progesteron tekort bij mannen

 • Mannen produceren alleen een klein beetje progesteron in de schors van de bijnieren, hier wordt ook progesteron gemaakt van cholesterol. Deze aanmaak is nodig voor het hormoon cortisol en heeft dezelfde werking als bij vrouwen. Mannen kunnen ook uitgeput raken. Testosteron zou geleidelijk omgezet worden in oestrogeen, wat weer zichtbaar is, aan meer vrouwelijke vormen, zoals borstvorming.  Ook de buikomvang kan groter worden en in het vet wat daar ontstaat, zou oestrogeen zich graag nestelen. Logischerwijze, zou nu de progesteron in moeten grijpen door cortisol aan te maken, maar dat kan deze niet optimaal, omdat in vet & vochtophoping ook graag ontstekingen zitten. Die door het hormoon cortisol moeten worden opgeruimd en raakt uitgeput, het hormoon oestrogeen krijgt vrij spel. 

Wat kun je doen aan een teveel oestrogeen

 • Bewegen, zie ook mijn beweging & voeding dagboek
 • Het lichaam voedsel aan te bieden, waar het echt iets mee kan, maar juist geen voedsel waarbij cortisol alle vreemde stoffen ongedaan moeten maken. 


Mogelijke gevolgen van een oestrogeen dominantie

 • Slaap problemen;
 • Verstoorde leverfunctie;
 • Ontregeling hypothalamus;
 • CVS;
 • Bijnieruitputting;
 • Ontregelde glucose;
 • PCOS;
 • Postnatale depressie;
 • Traagwerkende schildklier;
 • Histamine intolerantie;
 • Ademhaling problemen;
 • Hoge bloeddruk;
 • Sinus problemen;
 • Hoog Cortisol;
 • Te laag Cortisol;
 • Gal problemen

Aanverwante artikelenGalstenen mogelijke relatie tot oestrogeendominantie

Vrouwen ontwikkelen tweemaal vaker dan mannen galstenen, waarschijnlijk voornamelijk door oestrogeendominantie en overmatig oestrogeengebruik bij hormoonsuppletietherapie. De zogenaamde galblaasaanvallen zijn extreem pijnlijk. Deze pijnen worden vaak gevoeld in de bovenste rechter kwadrant van de buik, het gebied van de rechter sleutelbeen of onder het rechter schouderblad. Omdat de pijn niet op de plaats van de galblaas wordt gevoeld, heet deze pijn weerpijn. 

 • Gewichtstoename;
 • Vochtophoping;
 • Hypothalamus aandoeningen, zoals vervuiling. Waardoor bijvoorbeeld het slaap waak patroon verstoord wordt. Hier komt nog een aparte hoofdstuk over. Hypothalamus reinigen stuur een bericht naar:info@albican.nl   omschrijf dat het om het reinigen van de hypothalamus gaat. Hieronder een korte uitleg hoe de hypothalamus werkt, daaronder deel ik het artikel: Hypofyse & emotionele balans. 


De hypothalamus, hypofyse & bijnieren werken samen

 • De HPA-as, beter bekend als Hypothalamus, Hypofyse, Bijnier-as, bestaat uit de hypothalamus, de hypofyse en de bijnieren.
 • De H in HPA staat voor Hypothalamus, een klein onderdeel van de hersenen met een grote taak. De functie van de hypothalamus is om signalen van de hersenen naar de bijnieren, hypofyse en andere organen te sturen zodat het vaak als het beginpunt van de HPA as wordt beschouwd. Uiteindelijk is je Hypothalamus mede verantwoordelijk voor je biologisch ritme, lichaamstemperatuur en je energieniveau.
 • De hypofyse is zelfs nog kleiner dan de hypothalamus, maar maakt een gigantische hoeveelheid aan hormonen die ons lichaam nodig heeft. Deze erwt-vormige klier produceert bijvoorbeeld hormonen als het groeihormoon,   het is verbonden met de hypothalamus en bevindt zich aan de basis van de hersenen.
 • De bijnieren, we hebben er allemaal twee en ze zitten net boven onze nieren. Hoewel ze ver van de hypothalamus en hypofyse af zitten zijn ze verbonden. De bijnieren produceren zelfs meer hormonen dan de hypofyse – steroïde hormonen als cortisol, geslachtshormonen als DHEA en stresshormonen als adrenaline en dopamine. De hormonen die geproduceerd worden door onze bijnieren controleren chemische reacties in grote delen van ons lichaam, inclusief de bekende “vecht-of-vlucht” reactie.Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om te kijken waar komen de hormoon problemen vandaan. Je kunt daar een indicatie test oestrogeen dominantie invullen vraag hier je test aan Vermeld duidelijk om welke test het gaat. Dit is om een basis informatie aan te leggen.  Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te doen. Je kunt daarbij gelijk een anamnese, een vragenlijst ontvangen, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien.  Daarbij vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts, mochten deze aanwezig zijn. 
 • Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer...
 • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. 
 

E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn