...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Pancreatitis – Alvleesklier aandoening 


De alvleesklier geeft problemen en de maag krijgt de schuld


Aandoeningen van de alvleesklier worden vaak herkent als maagklachten. De klacht is namelijk: het lijkt of het eten niet weg kan en blijft hangen. Als de alvleesklier niet genoeg enzymen produceert, gaat het eten boven in de maag “rotten” en dit geeft zuurbranden. Vroege herkenningspunten: Winderigheid, stikkende ontlasting, vaak een bolle opgezette buik en gewichtstoename. Dit kan je laten onderzoeken door een arts. Hou het volgende in de gaten, als er te weinig maagzuur is voor vertering van voedsel en je gaat dan een maagbeschermer nemen, dat zal de vertering niet ten goede komen, alleen nog slechter maken.
Alvleesklier-ontsteking (acute pancreatitis) en milt

Ontsteking van de pancreas dat veroorzaakt kan worden door alcoholmisbruik, virusinfecties, galstenen, hyperlipidemie of hyperparathyroïdie. Maar ook als gevolg van een leven lang consumptie van suiker, koolhydraten, zetmeel en bewerkte, plantaardige oliën/vetten.  We denken vaak dat stress gerelateerd is aan bijvoorbeeld: verlies baan en gezinsproblematiek. Stress is natuurlijk een grote factor, maar het consumeren van etenswaren wat het lichaam niet kan verteren is vaak nog een veel groter probleem, dat geeft het lichaam ook stress. De milt staat in voor de juiste verwerking van ons voedsel. De maag en de milt worden het meest beïnvloedt door ons dieet.  De milt zorgt voor voedselvertering, bloedopslag en produceert witte bloedcellen. De maag zorgt ook voor voedselvertering, verzamelt en verspreid nuttige voedingsstoffen, gemaakt uit vocht en voeding. Na afbraak van de producten in de milt en de maag, wordt het overgebleven prut in de dunne darm vervoerd. In de dunne darm wordt het heldere gescheiden van het troebele en die twee worden via twee verschillend paden gedreven.


Cellulose uit planten, minder verteerbaar bij het ouder worden

Enzymen worden geproduceerd door speeksel in de mond, alvleesklier en de lever. Alleen een voldoende alkalische omgeving, zal speeksel voldoende enzymen bevatten, mede in een voldoende zure omgeving van de maag, wat we kennen van maagzuur. Kunnen de alvleesklier en de lever voldoende enzymen produceren. Als we ouder worden, kan door welke situatie ook, de productie van enzymen achteruit gaan. Het kan zo zijn dat rauw voedsel juist minder verteerbaar wordt, mede doordat de plantenvezel cellulose bevat en dit onverteerbaar is voor mensen. Een plant koken kan misschien enzymen doden, het resultaat van gekookt voedsel kan zijn, dat het beter verteerbaar wordt, doordat de cellulosewand doorbroken wordt door verhitting. Dat is de reden waarom we al eeuwenlang koken. Rauwe melk is een natuurlijke bron van enzymen en ondersteund de spijsvertering, door cellulose om te vormen tot vet en een eiwitrijk vloeibaar product en wordt omgevormd tot een vet en eiwitrijk vloeibaar product, waarin de enzymen voorkomen, die de vertering van het product mogelijk maken, amylase voor koolhydraten, lipase voor de vetten en protease voor de eiwitten. Zo verteerd het product zichzelf  Dat is zo geregeld door de natuur. De mens hoort gezonde onbewerkte vetten en eiwitten te eten, die verteerd kunnen worden.


Maak gebruik van gefermenteerde groenten en je krijgt enzymen

Bij het fermenteren worden goedaardige micro-organismen gebruikt, zoals bacteriën, schimmels en gisten. Ze maken voedsel langer houdbaar, beter verteerbaar én lekkerder. Dat doen ze door enzymen aan te maken. Die breken bepaalde voedingsstoffen af, als koolhydraten of eiwitten. Zoals bij zuurkool. Zo veranderen melkzuurbacteriën wijn in azijn, varkensvlees in worst, en melk in yoghurt, zoals kefir yoghurt kan maken.Een acute pancreatitis, alvleesklier ontsteking en verstopte gal

Spijsverteringsenzymen worden door de alvleesklier geproduceerd en worden pas in de darm actief, waar ze het voedsel helpen verteren. Bij een alvleesklierontsteking gaan de enzymen al in de alvleesklier zelf aan het werk, door een verstopping van de afvoergang van de pancreas door bijvoorbeeld galstenen.  Het weefsel van de alvleesklier wordt dan door zijn eigen enzymen verteerd. Bij acute pancreatitis is sprake van een zich zeer snel ontwikkelend ziektebeeld dat gepaard gaat met koorts, shockverschijnselen en heftige pijn in de bovenbuik. Bezoek direct een arts!


Wat kan je laten onderzoeken: 

Pancreatitis, is een ontsteking van de alvleesklier, er kan dan amylase in het bloed lekken, dit zou je als eerste moeten onderzoeken.  


Een verhoogd amylase in het bloed de voornaamste oorzaken zijn:

 • Speekselklier ontsteking;
 • Alvleesklierontsteking

Bloedsuikerwaarden

 • Bloedsuikerwaarden buiten het normale waarden van 4 mmol, kan een aanwijzing zijn van een medische aandoening zoals een ontstoken alvleesklier.


Symptomen Alvleesklierontsteking

 • Gewichtsverlies;
 • Vreselijke aanvallen van pijn in de maagstreek


Herkenningspunten

 • Erfelijkheid;
 • Een zwangerschap, waarbij de buik omhoog komt en daar de uitgang alvleesklier blokkeert;
 • Overgeven; 
 • Uitdroging;
 • Gele huidskleur;
 • Stikkende ontlasting


Kan je leven zonder de alvleesklier?

Bij een tumor wordt de tumor en soms een gedeelte van het omliggende weefsel weggenomen. De gehele alvleesklier verwijderen is een vrij weinig voorkomende operatie, toch komt het voor. Mensen kunnen leven zonder alvleesklier, maar worden wel altijd diabetici (suikerziekte-patiënt) en blijven klachten houden met de spijsvertering en stofwisseling. Hierdoor zal men een leven lang medicijnen, insuline,  en enzymen moeten blijven innemen of injecteren. Daarnaast kan er veel last ontstaan met de ontlasting: deze blijft meestal dun (diarree). Ouderen en te zwakke personen zijn vaak niet voldoende in staat om te leven zonder alvleesklier. Bij hun wordt vaak bekeken of een andere behandeling of palliatieve behandeling ( waarbij de aandoening kan verbeteren maar niet hersteld ), Deze is gericht op het afremmen van de ziekte en het verminderen van klachten.Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om te kijken, waar komen de verteringsproblemen vandaan, als eerste kan je dan een gratis indicatie lekkende darm en maagslijmvlies insturen, Start hier de test. Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te doen. Je kunt daarbij gelijk een anamnese, een vragenlijst ontvangen, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een e-mail te versturen: info@albican.nl 
 • Daarnaast vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts en is het belangrijk dat de arts tijdens de begeleiding op de hoogte blijft van wat er mogelijk gaat veranderen ( blijf altijd eerlijk en transparant ), een arts blijft altijd eindverantwoordelijk, waar je direct contact mee opneemt wanneer er klachten zijn die je niet vertrouwd, breng mij daarna ook weer op de hoogte. 
 • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg & waar ik heel open & transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen. 


  Word sponsor, om Albican te steunen

  Teksten schrijven kost tijd en geld en daarom bedacht ik sponsors in de vorm van een winkelgedeelte en bedrijf sponsoring, waardoor ik ruimte krijg voor onderzoek en mijn artikelen te schrijven, bezoek de winkel en Sponsors Albican

  E-mailen
  Bellen
  Map
  Info
  LinkedIn