...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Pre-diabetes of Glucose - intolerantie, Diabetes 2

 

Hoe werken suikers en vooral de bewerkte suikers

Elke keer als je producten met suiker binnen krijgt, wordt er insuline vrijgegeven door de pancreas. Insuline is een zeer sterk hormoon met twee hoofdfuncties: het zorgt ervoor dat suiker in de cellen komt en regelen de opslag van niet verbrande suikers in de vetcellen. Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat de insuline aan deze cellen vastzitten en openen de deuren van de cel voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in kan om de cel te voeden. Zonder insuline kan de suiker niet naar binnen en kan de cel sterven.

 

Insuline
Insuline zorgt ervoor dat niet – verbrande suikers en vetten worden opgeslagen in de speciale cellen, de zogenaamde adipocyten en deze gehoorzamen blindelings aan de insuline. Wanneer het hormoon opduikt, openen ze deze de cellen.


Wanneer de pancreas / alvleesklier uitgeput raakt
Als de pancreas maar insuline af moet blijven geven, wordt deze moe. Stel je voor dat je lichaam suiker en vetten binnenkrijgt, maar niet genoeg beweegt om die te verbranden. Dan blijft de glucose in het bloed.  Glucose (werkt net als suiker in de suikerpot) en heeft de eigenschap om hard te worden, als vloeistof bijna niet in beweging komt en nu komen we bij het onderwerp "bloed", dan kan het verharde suiker aan je bloedvaten blijven hangen, als plak, dit kan je bloedvaten beschadigen en dan zien verkeerde vetten kans om zich daarbij aan te sluiten en zo ontstaat er dan een te hoog cholesterol in je bloed. 


Inwendige ontsteking of pre-diabetes
De opslagcellen raken zo overvol dat ze letterlijk zuurstof tekortkomen. Daarom geven ze een noodsignaal af, dat wordt vertaald in een steeds erger wordende inwendige ontstekingsreactie. Als dit jaren aan één stuk gebeurd, zien lichaam en hersenen nog maar één oplossing: ze laten liever de suiker los in de aderen (met het risico op hypoglykemie) dan dat ze de vicieuze cirkel laten voortbestaan, die het hele lichaam in gevaar brengt. Dit is een tijdelijke noodoplossing, want de suikers die in de aderen ronddrijven, zullen op den duur onherstelbare schade aanrichten.


Bijnieren en pre-diabetes

Het hormoon cortisol moet nu heel hard aan het werk, om alle ontstekingen op te ruimen, op dit moment zou je dus een hoog cortisol gehalte kunnen meten, als dit te lang duurt, dan put de cortisol uit en kan je moe worden, darm & maagproblemen krijgen. Hieronder vind je twee artikelen over deze onderwerpen.Een te hoge bloedsuiker (glucose) kan klachten geven zoals:

 • Dorst;
 • Veel plassen;
 • Moeheid;
 • Jeuk;
 • Infecties;
 • Adem ruikt naar acetonAdemhaling
Kussmaul – ademhaling: deze zeer diepe ademhaling duidt doorgaans op nierinsufficiëntie, dit kan volgen door een coma diabeticum. Snel ingrijpen is noodzakelijk. Het lijkt op hyperventilatie, dit kan ook gepaard gaan met snurken.


Maagproblemen

Misselijkheid (nausea) is een subjectieve gewaarwording. Het is een onaangenaam gevoel in de buik, vaak gepaard gaande met ziektegevoel en  braakneigingen. Leefregels en Voedingsadviezen

 • Rustige omgeving en frisse lucht;
 • Vermijd sterk ruikende parfums;
 • Eventueel verdampen van munt;
 • Ruim zittende kleding;
 • Goede mondhygiëne;
 • Recht opzittende houding gedurende 30-45 minuten na voedselinname;
 • Frequente, kleine maaltijden;
 • Vermijd te vet, te warm, sterk gekruid en geurig eten

Volg de cursus: Pre-diabetes, overgewicht, hoog cholesterol, klik op de volgende link: voedingsprogramma, speciaal voor mensen met Pre-diabetes, glucose intolerantie & Diabetes 2


Verschillende soorten diabetes

Er zijn veel verschillende soorten diabetes, voor meer informatie verwijs ik je naar jouw arts. Alleen een arts stelt een diagnose en kan onderzoeken om welke soort diabetes het bij jou gaat. 

Soms zijn er enkele symptomen en wordt er geen diagnose gesteld, wel kan er dan Pre-diabetes ontstaan, wat vaak niet wordt vast gesteld.


Pre-diabetes indicatietest 

Behalve bloedonderzoek is er nog een andere, even efficiënte manier om je profiel te bepalen. Een Fins team heeft een vragenlijst opgesteld om je risico op diabetes te bepalen. Het werk van prof. Jaana Lindstrom, dat de basis vormt voor de FINRISC-test (Finnish Diabetes Risk Score), wordt wereldwijd erkend en toegepast. Hier vind je een test die op dit onderzoek is geïnspireerd zodat je met behulp van simpele vragen je profiel kunt bepalen. Op basis van de antwoorden krijg je een indicatie welk risico je loopt om, op de korte of lange termijn, diabetes type 2 te ontwikkelen.


Zie ook mijn onderwerp: Diabetes Suikerziekte


Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om een pre-diabetes test in te vullen, om een basis informatie aan te leggen, daarna kan je als eerste een anamnese & een aantal indicatietesten in vullen, om een beeld te krijgen van wat een arts als diagnose heeft gesteld, wat heb jij al ontdekt & wat zie ik aan de informatie, die jij mij opstuurde. Vooraf is er altijd een gratis kennismakingsgesprek, in de vorm van een consult, waar je de eerste tips al krijgt om te starten. 
 • Als Orthomoleculair Therapeut & Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer....
 • Een consult betaal je pas, na het toesturen van de anamnese en de indicatie testen en wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding starten. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen.

  E-mailen
  Bellen
  Map
  Info
  LinkedIn