...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek

 

Rosacea, verandering en vergroting van de huidvaten


Rosacea: verandering en vergroting van de huidvaten en het daaruit voortvloeiend, een chronisch rood verkleurd gezicht, met vorming van knobbeltjes. Rosacea ontstaat meestal op seborroische basis (voornamelijk op hoofd voorkomend) en gaat gepaard met hyperemie (overmatig bloedgehalte op deze plaatsen), wat ook op andere plaatsen voor kan komen. Met het gevoel van warmte voorkomend op neus, wangen en voorhoofd. In het eindstadium als gevolg van verdikking, littekenweefsel en woekering van de huid: Rhinophyma (vervormde neus).


Oorzaken: 

Maag darmaandoeningen; gistings- en rottingsdyspepsie;(verteringsproblemen); obstipatie, gluten intolerantie, pre-diabetes, diabetes; hypertonie; alcoholisme; hart- en bloedomloopaandoeningen. 

Rosacea treedt meestal op gevorderde leeftijd op en naar aanleiding van langdurige maag en darmproblemen.


Enkele opvallende kenmerken die voortkomen uit een voedingsstoffen tekort
• Gedragsverandering; 
• Burn-out;
• Depressie;
• Angst

zie ook Vitamine B12 tekort


De verschillende vormen van rosacea zijn:
Rosacea niveau 1 (Milde vorm)

 • Regelmatig Blozen/ Blijvende roodheid
 • Zichtbare bloedvaatjes op wangen, of verdunnen van de huid (couperose)
 • Blijvende rode vlekken in het gezicht (voorhoofd,wangen,kin)
 • Branderig/pijnlijk gevoel in het gezicht na blootstelling aan wind, kou en wassen.

Rosacea niveau 2 (Matige vorm)

 • Rode bultjes en puistjes op wangen, neus en kin (kan ook voorkomen in het hele gezicht)
 • Zichtbare en grove poriën in de gezichtshuid

Kenmerken van niveau 1 kunnen ook voorkomen!

Rosacea niveau 3 (Ernstige vorm)

 • Dikke pukkels en puisten/pustels
 • Dikke rode schijven in de huid (meestal bij mannen)
 • Ruwe huid, het uiterlijk van het gezicht verandert zelfs
 • Misvorming van de neus (bloemkoolneus bij mannen)

Kenmerken van niveau 1 en 2 kunnen ook voorkomen!


ROSACEA en de relatie tot Histamine

Een studie in de Journal of Investigative Dermatology, gefinancierd door een onderzoek beurs van de National Rosacea Society, onthulde dat de aantallen mestcellen hoger zijn in de huid van rosacea-patiënten. De studie wees uit dat de proteasen van mestcellen andere immuun cellen rekruteren, waardoor de ontstekingsreactie wordt versterkt. Zie ook Histamine
Van Demodex-huidmijten is ook aangetoond dat ze een rol spelen bij rosacea. "Het zou een ingewikkelde micro-organismen op de menselijke huid zijn. Wat ze doen met het immuunsysteem en of ze een reactie uitlokken is onduidelijk", mogelijk brengen ze een ontstekingsreactie op gang en blokkeren daardoor haarzakjes. 
De aanwezigheid van deze mijten kan de eigenlijke mestceltrigger zijn. Rosacea hebben betekent dus niet noodzakelijkerwijs dat je een echte mestcelaandoening hebt.


Onderliggende oorzaken, als mijten, bacteriële en virale infectie

Sommigen van ons met histamine / mest-cel symptomen, ervaren als een gevolg van een onderliggende oorzaak, zoals mijten op de huid, een bacteriële of virale infectie, in plaats van dat we een echte mestcelaandoening hebben die de rosacea-symptomen veroorzaakt.


Kan voeding een oorzaak zijn?

De lijst met veelvoorkomende rosacea-triggers op de website van de National Rosacea Society lijkt verdacht vertrouwd, met patiënten die spinazie, avocado, gist, azijn, alcohol, aubergine, tomaten, citrusvruchten, pittig voedsel en 'voedsel rijk aan histamine' als problematisch melden. Evenals sommige schoonheidsproducten en stress / angst.


De huid verteld iets over je darmen

De huid is een weerspiegeling van de darmen, alles wat we zien aan ontstekingen op onze huid, dat geloven we wel, maar dat hetzelfde gebeurd in onze darmen, dat is een apart verhaal. Zie ook bijnieruitputting & Lekkende darm

Gezien het feit dat dit er allemaal heel vertrouwd uitziet en klinkt, zijn hier enkele mogelijke tips over het omgaan met rosacea, vanuit een histamine-intolerantie / mestcelperspectief, en die van iemand die worstelde met tientallen jaren van de meest afschuwelijke huid "acne" die niet deed reageren op voorgeschreven antibiotica.
Tips voor het omgaan met rosacea
Raadpleeg echter altijd eerst jouw arts voordat je wijzigingen aanbrengt, omdat ik geen arts ben, een juiste diagnose is een noodzaak.

 • Meditatie en yoga
 • Verschillende rosacea-samenlevingen delen dat patiënten zelfrapportage stress als een mega-trigger.
 • Vitamine D tekort, mogelijk door de huid ontstoken is, kan de huid "het slijmvlies, als bij de darm" niet volledig zijn voedingsstoffen opnemen. 

 

Dieet
Aangezien de bioflavonoïden quercetine en luteoline worden aangetroffen in plantaardig voedsel, eet dan de planten waar dit in zit. Denk aan: (rauwe cacao, dadels, zelfgemaakte kokosnootsuikerbloem, enz. Volg het voedingsprogramma en meld je aan op de volgende link: aanmelden voedingsprogramma en informatie


Rosacea wordt door vele mensen anders ervaren, niemand is hetzelfde

Ik weet niets van jouw persoonlijke aandoening, hiervoor kan je bij mij een vragenlijst & indicatietesten invullen, wil ik je kunnen helpen.


Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om te kijken, waar komen de vergroting van de huidvaten vandaan, mogelijk gebeurd hetzelfde in je slijmvliezen zoals in je darmen, daarom raad ik als eerste een indicatie lekkende darm- maagslijmvlies indicatietest aan Vul de test in om een basis informatie aan te leggen. Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen in te vullen, dat is even afhankelijk naar aanleiding van ons gesprek. Je kunt daarbij gelijk een anamnese, een vragenlijst ontvangen, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een bericht te versturen. Bericht versturenDaarbij vraag ik ook om de onderzoekresultaten van een arts, deze zijn zeer waardevol naast de vragenlijst & de indicatie testen. Ik zie dan wat al onderzocht is en wat niet. Ook als ik afwijkingen zie in de indicatie testen, kan ik dit terug lezen in de resultaten van een arts. 
 • Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer...
 • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg & waar ik heel open & transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen. 


  Word sponsor, om Albican te steunen

  Teksten schrijven kost tijd en geld en daarom bedacht ik sponsors in de vorm van een winkelgedeelte en bedrijf sponsoring, waardoor ik ruimte krijg voor onderzoek en mijn artikelen te schrijven, bezoek de winkel en Sponsors Albican

  E-mailen
  Bellen
  Map
  Info
  LinkedIn