Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Langzaam werkende  schildklier & Hashimoto


Een te langzaam werkende schildklier wordt hypothyreoïdie genoemd.

De schildklier is een klier die de groei en stofwisseling regelt door middel van het produceren van het schildklierhormoon thyroxine (T4). T4 wordt via enzymatische route omgezet naar het meer actieve tri-joodthyronine (T3). Tevens is wordt de schildklier van bloed voorzien door vier slagaders en is daarmee een van de best doorbloede organen in het lichaam, als er dus iets mis is met de stofwisseling, kan de schildklier als een alarm dienen en schreeuwt het om aanpassing van je levenswijze. Bij een traag werkende schildklier reageert de schildklier niet goed op het tyreoïdstimulerend hormoon TSH dat door de hypofyse wordt afgegeven. Het resultaat hiervan is dat er minder schildklierhormonen worden aangemaakt dan dat er, gezien het gehalte aan TSH, zou moeten worden geproduceerd. Een verhoogde TSH-waarde en een verlaagd niveau schildklierhormonen zijn daardoor kenmerkend bij hypothyreoïdie.

 • Bij hypothyreoïdie wordt door de schildklier onvoldoende schildklierhormonen aangemaakt. 
 • Als de schildklier te weinig schildklierhormoon afgeeft, gaat de hypofyse harder werken, en komt er meer TSH vrij als poging om de te traag werkende schildklier maximaal te stimuleren, dit kan de hypofyse een tijdje volhouden, maar net als bij bijnieren, raakt de schildklier dan ook uitgeput en word je bijvoorbeeld moe, je voelt je letterlijk, zoals het met je gaat: uitgeput;
 • Deze hormonen zijn onmisbaar bij de stofwisseling en een tekort veroorzaakt onherroepelijk het trager verlopen van veel lichaamsfuncties, waardoor je zwaarder kan worden, bij een snel werkende schildklier is dit proces omgekeerd.
 • Schildkliertest ontvangen: 

Bloedonderzoek Schildklier (TSH, Totaal T4 en Totaal T3).TSH, Totaal T4 en T3 worden bij deze test gemeten. (ook als je TSH goed is). Je bent moe... het liefst zou je in bed liggen en slapen. Je lijf voelt stijf en stram en bewegen doet zeer. Je stemming is gedeprimeerd of wisselt snel. Je voelt je opgejaagd en slaapt slecht.

Schildklier (TSH, Totaal T4 en Totaal T3

  Ziekte van Hashimoto

  • Waarbij het eigen afweersysteem zich richt tegen schildkliercellen;
  • Waardoor deze cellen vernietigd worden en de schildklier langzamer gaat werken en op termijn steeds minder schildklierhormoon aanmaakt;
  • Deze erfelijke aandoening is de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie bij volwassenen

  Een aandoening aan de hypofyse of aan de hypothalamus

  • De hypofyse en de hypothalamus spelen een wisselende rol in de werking van de schildklier en daarmee in de aanmaak van schildklierhormonen, lees ook mijn artikel: hypofyse;
  • De hypofyse scheidt een schildklier stimulerend hormoon (TSH) af. Een onvoldoende productie van dit hormoon kan veroorzaakt worden door een tumor of adenoom in de hypofyse;
  • De hypothalamus reguleert grotendeels de werking van de hypofyse. Als dit systeem ontregelt raakt, dan heeft dit dus consequenties voor de werking van de schildklier

  Bezoek bij klachten, altijd eerst jouw behandelend arts, zorg voor een juiste diagnose! Natuurlijk kun je bij mij ook onderzoek laten doen, maar onthoud, ik ben geen arts, in het ziekenhuis kunnen ze veel gerichter kijken, het gaat erom, dat iemand met je meekijkt en dat jij inzicht hebt in jouw klachten. 


  De klachten, verschijnselen en symptomen van een te traag werkende schildklier

  • Vermoeidheid, zelfs bij weinig lichamelijke inspanning;
  • Gewichtstoename of moeite hebben met het verliezen van gewicht;
  • Obstipatie;
  • Allerlei kwaaltjes die lijken op een depressie of overgangsklachten;
  • B12 te kort;
  • Lekkende slijmvliezen;
  • Huidklachten;
  • Maagklachten;
  • Bijnieruitputting, meestal gevolgd door lekkende slijmvliezen, waardoor de stofwisseling heel andere stoffen gaat ontvangen dan voedingsstoffen en ons systeem net als bij bewerkte producten in de war raakt, dit keer is het dan de afvalstoffen. 


  Verschillende oorzaken

  Oestrogeendominantie; remt de stofwisseling in de hersencellen. De ademhalingsenzymen van de cellen in de hersenen zijn afhankelijk van de schildklierwerking. De schildklier kan dus een optimale werking van de hersenen in de weg staan. 
  Na de zwangerschap; sommige vrouwen hebben problemen met de schildklier tijdens het eerste jaar na het krijgen van een baby. Hoewel het probleem meestal weg gaat, blijft toch 20 % van de vrouwen over met restverschijnselen. Meestal ontstaan uit een postnatale depressie. De postnatale depressie kan voortkomen uit oestrogeen dominantie, maar ook door een vitamine B12 te kort. 

  Laat je goed informeren over foliumzuur. De omzetting van het synthetische foliumzuur in een bioactieve co-enzymatische vorm is tamelijk complex. Om dit proces goed te laten verlopen zijn een goede lever- en darmfunctie, diverse enzymen en voldoende beschikbaarheid van vitamine B2, B3, B6 en C, zink en serine noodzakelijk, je stofwisseling moet dan wel goed werken, want deze vorm moet omgezet worden in folaat en als dat niet gebeurd, dan heb je dus niets aan dat synthetisch supplement. Foliumzuur heeft als functie homocysteïne af te breken en om te zetten in het onschadelijker aminozuur methionine.   Maar als dit onvoldoende wordt omgezet blijft het in ons lichaam rondzweven en dat is wel gevaarlijk. Een chronisch te hoog aan homocysteïne vergroot de kans op hart- en vaataandoeningen.

   

  Hypothyreoïdie: Onvoldoende werking van schildklier, kan je een traag werkende schildklier voorkomen? Een bloedonderzoek, wat je beter kan weten

  Hypothyreoïdie Schildklier

  Een traag werkende schildklier & Overgang

  • Soms krijg je een middel mee voor de overgang, terwijl de traag werkende schildklier de oorzaak is. Om zekerheid te krijgen of jouw klachten te maken hebben met de overgang of met jouw schildklier kan een bloedtest uitsluitsel geven. Zie bloedtest, in dit artikel. 
  Wat kan ik voor jou betekenen?

  • Belangrijk is om te kijken, waar komen de schildklierproblemen vandaan, als eerste kan je dan een gratis indicatie lekkende darm & maagslijmvlies downloaden, [ download hier de test ] Dit is om een basis informatie aan te leggen.  Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te doen, zoals een indicatie schildkliertest. Je kunt daarbij gelijk een anamnese, een vragenlijst ontvangen, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een e-mail te versturen: info@albican.nl 
  • Daarnaast vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts & is het belangrijk dat de arts tijdens de begeleiding op de hoogte blijft van wat er mogelijk gaat veranderen ( blijf altijd eerlijk & transparant ), een arts blijft altijd eindverantwoordelijk, waar je direct contact mee opneemt wanneer er klachten zijn die je niet vertrouwd, breng mij daarna ook weer op de hoogte. 
  • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg & waar ik heel open & transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen. 


   Orthomoleculair Therapeut 

   & Voedingsdeskundige
  • Chakra & Aura onderzoek 
  • Ervaringsdeskundige Hoog gevoeligheid
  • Alie Vos-Doller, www.albican.nl
   Tel: 06-41979305

   Bellen kost niets
  • Neem ik niet op?
  • Ben ik afwezig?
   Ik bel terug