...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Vitamine B-12 tekort


Bij elk ziektebeeld waarbij de geestelijke gezondheidszorg ingeschakeld wordt, zou eerst gekeken moeten worden of er niet een tekort aan vitamine B12 is. 

Een B12 tekort, kan ontstaan door een darm en maagslijmvlies beschadiging en zijn mogelijk te herstellen met voeding en voedingssupplementen, laat je goed informeren, na de werking van voedingssupplementen, begin niet zomaar met een dergelijk supplement, voordat er door iemand met specialistische kennis naar gekeken heeft.

Onderwerpen: "Herkenningspunten" "Homocysteïne verhoogt de kans op hart- en vaatziekten", "bloedonderzoek", "Voor een juiste uitslag van de resultaten is raadzaam om vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur ook te bepalen", "Het normale homocysteïne-gehalte in het bloed wordt in Engeland en Amerika steeds meer gesteld op 7 µmol/liter voor mannen en 6 µmol/liter voor vrouwen", "Een waarde boven de 15 µmol/liter zou te hoog zijn", "Dit gehalte moet wel bepaald zijn wanneer iemand 12 uur lang niet gegeten of gedronken heeft (nuchter is)".

Herkenningspunten bij B12-te kort
 
Andere mogelijke oorzaken van een Vitamine B12-tekort

 • Verminderde productie Intrinsieke factor, ook wel (intrinsic factor genoemd), in de maag, door bijvoorbeeld: verwijdering deel van maag, maagontsteking met Helicobacter pylori, verwijdering van galblaas of lekkende darm;
 • Vegetariërs en Veganisten die geen dierlijke producten gebruiken, moeten zich verdiepen in vervangende voeding;
 • Verminderde opname vanuit de darm (verwijdering van laatste deel dunne darm), Crohn, coeliakie, lintworm;
 • Pancreasinsufficiëntie (te weinig productie van alvleesklierenzymen;
 • Geneesmiddelen: proton pomp remmers (omeprazol, pantaprazol), biguaniden (methformine), neomycine, anesthesie met N2O;
 • Diabetespatiënten die het medicijn metformine langdurig gebruiken, lopen het risico een tekort aan vitamine B12 te ontwikkelen. Dit medicijn heeft namelijk een negatieve invloed op de opname van vitamine B12 in de darmen;
 • Zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte;


Mogelijke gevolgen van een B12 tekort

 • Zenuwpijn en of neurologische klachten;
 • Chronisch Vermoeidheid;
 • Concentratiezwakte;  
 • Geheugenzwakte;   
 • Woordvindingsstoornis;
 • Terugkerende infecties;
 • Slecht genezende wondjes; 
 • Ontstekingen ( tot abcesvorming toe );
 • Bloedarmoede in de voorgeschiedenis;
 • Maag of darmproblemen;
 • Krachtvermindering in benen en armen;
 • Verschijnselen van trombose en osteoporose;
 • Lange ziektegeschiedenissen, veel dokters bezocht zonder (blijvend) resultaat;
 • Aanhoudende en hardnekkige schimmelinfecties, zie hieronder het menselijk microbioom


Invloed van keizersnede en borstvoeding Overdracht van bacteriën van moeder op kind Tijdens de geboorte lijkt een belangrijk moment in de vorming van ons darmmicrobioom te zijn. Deze hypothese wordt ondersteund door het feit dat het darmmicrobioom bij kinderen geboren met een keizersnede sterk verschilt van die van kinderen die op natuurlijke wijze geboren worden.

Dit kan op latere leeftijd een rol spelen bij een vitamine B12 tekort en aanhoudende schimmelinfecties. 

De goede bacteriën vervullen heel belangrijke functies; zo ondersteunen ze je immuunsysteem door te communiceren met de immuuncellen in de darm. Ook helpen ze je bij de voedselvertering door te zorgen dat het eten wat je eet wordt omgezet in stoffen die je makkelijk kan opnemen. Dit komt een regelmatige stoelgang ten goede. Verder maken ze vitaminen aan zoals vitamine B1, B6, B12, foliumzuur, biotine en vitamine K.Laat je goed informeren over foliumzuur
De omzetting van het synthetische foliumzuur in een bioactieve co-enzymatische vorm is tamelijk complex. Om dit proces goed te laten verlopen zijn een goede lever- en darmfunctie, diverse enzymen en voldoende beschikbaarheid van vitamine B2, B3, B6 en C, zink en *serine noodzakelijk, je stofwisseling moet dan wel goed werken, want deze vorm moet omgezet worden in folaat en als dat niet gebeurd, dan heb je dus niets aan dat synthetisch supplement. Foliumzuur heeft als functie homocysteïne af te breken en om te zetten in het onschadelijker aminozuur methionine.   Maar als dit onvoldoende wordt omgezet blijft het in ons lichaam rondzweven en dat kan gevaarlijk zijn. Een chronisch te hoog aan homocysteïne vergroot de kans op hart- en vaataandoeningen. B12 helpt foliumzuur  homocysteïne af te breken en kan daarom helpen bij een betere functie van hart en bloedvaten. Bij een gebrek aan vitamine B12, werkt foliumzuur niet meer. 

Neurologische klachten als gevolg van een vitamine B12-tekort kunnen door het toedienen van foliumzuur verergeren, met als gevolg zenuwbeschadigingen die niet meer zijn terug te draaien. Er mag alleen foliumzuur gegeven worden als een vitamine B12-tekort is uitgesloten of al behandeld wordt. 

"Vraag hier voedingsadvies aan"

Lees ook: Hypoglykemie, bloedglucose te laag, als diabetes een noodgeval wordt, Hart en vaatziekten en aanverwante problemen 

*Serine = afgekort tot Ser of S) is één van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren.
Homocysteïne ophoping, hoe werkt homocysteïne

Homocysteïne ophoping / Verstoorde enzym

Vitamine B12 in voeding, wat verwoest de goede darmflora en de daling van vitamine B12 productie in de darm? De lange en kwetsbare route van vitamine B12 in ons lichaam. Vitamine B12 speelt een grote rol in ons lichaam

B12 in voeding

Bloedonderzoek thuistest 

Een bloedonderzoek bij een mogelijke B12 tekort, kan niet worden gedaan door een thuistest, waarbij je in je vinger prikt, dit geeft geen juiste waarden. 

Een vitamine B12 te kort wordt niet altijd gemeten, terwijl alle symptomen er zijn, je zou dan gebruik kunnen maken van een indicatie test, die ik speciaal gemaakt hebt voor een B12 te kort te testen. 

Hemoglobine gehalte

Daarnaast is het altijd belangrijk om hemoglobine gehalte na te laten kijken, dit kan wel getest worden met een druppel bloed, die verkregen is door een druppel bloed uit de vinger. 

Er wordt van bloedarmoede gesproken als het bloed te weinig hemoglobine (bloedkleurstof) bevat. Deze kleurstof is een ijzerhoudend eiwit dat is opgeslagen in de rode bloedlichaampjes. Onder normale omstandigheden bevat 100 ml bloed 11 tot 15 gr bloedkleurstof. Vrouwen hebben over het algemeen minder hemoglobine per 100 ml bloed dan mannen. De gevolgen van bloedarmoede voor het organisme worden duidelijk uit de rol van de bloedkleurstof en de rode bloedcellen. Als eerste wordt daarom stil gestaan bij de vorming en functie van de erytrocyten. IJzer, vitamine B12 en foliumzuur zijn de belangrijkste belangrijk voedingsstoffen, die voor de aanmaak van erytrocyten nodig zijn.


Hemoglobinegehalte: normaalwaarden

normale Hb-gehalte 7,5 - 10 mmol/l
bloedarmoede < 7,5 mmol/l

Voor mannen
normale Hb-gehalte 8,5 - 11 mmol/l
bloedarmoede < 8,5 mmol/l

Baby's en kinderen
kinderen van 1 maand - 6 jaar: 6,0-9,0 mmol/l
kinderen vanaf 6 jaar: 6,5-10,0 mmol/l


Later in een ander hoofdstuk vertel ik meer over hemoglobine


Door de B12 kliniek en Bruce Wolffenbuttel, hoogleraar Endocrinologie en Stofwisselingsziekten in het UMCG geadviseerd bloedonderzoek

B12 bloedonderzoek optimaal

 

Wil je een afspraak met een gespecialiseerd ziekenhuis maken, gespecialiseerd in B12 te kort, dan bel eens tijdens het gratis spreekuur of maak even een afspraak, dat kost ook niets. 

Informatie van: Bruce Wolffenbuttel, hoogleraar Endocrinologie en Stofwisselingsziekten in het UMCG

Zoeken naar een goede marker
Bijkomende moeilijkheid is dat een B12-tekort zich niet altijd makkelijk laat opsporen met een bloedonderzoek. Wolffenbuttel: “Prikken geeft soms niet een duidelijk antwoord. De B12-waarde in het bloed kan nét goed zijn als iemand vitaminepillen heeft geslikt. Maar als dat niet voldoende in de lichaamscellen opgenomen  wordt, kan die persoon nog steeds klachten krijgen. Daarom zijn chemici op zoek gegaan naar een goede marker – een stof die ondubbelzinnig aantoont dat er sprake is van een tekort aan B12.

Methylmalonzuur, kortweg MMA, is zo’n marker. “Dit is een zuur dat voor de omzetting in het lichaam vitamine B12 nodig heeft. Een hoge MMA-waarde kan betekenen dat er niet genoeg B12 is om MMA om te zetten in het lichaam.” Ook het aminozuur homocysteïne kan verhoogd zijn door een tekort aan B12. “Om een tekort aan vitamine B12 aan te tonen, is het goed om ook de waarden van MMA en homocysteïne te laten meten”, zegt Wolffenbuttel.

Maar ook deze markers zijn niet toereikend, zegt Wolffenbuttel. “We hebben ontdekt dat ook mensen met relatief normale waarden van B12, MMA en homocysteïne tóch een tekort kunnen hebben. En ook dat mensen met knallend lage B12 waarde toch een normale MMA waarde hadden. Dat betekent dat we, ook als het bloedonderzoek goed lijkt, een tekort niet mogen uitsluiten. We moeten goed blijven luisteren naar de klachten van patiënten en een B12-tekort overwegen als mogelijke diagnose.”


Daarna wordt indien nodig een behandeling gestart, dit bestaat uit het begin van de behandeling uit voeding en om de klachten wat te verzachten kijk ik samen met jou tot de bloeduitslag om klachten zo goed mogelijk op te vangen. 

Let op het volgende:

 • Ben je heel gevoelig voor medicijnen of ben je juist hooggevoelig, reageer je snel met allergieën op medicatie, voeding of voedingssupplementen? zie ook Histamine geef dit dan door aan je behandelaar.


Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om te kijken, waar komt het B12 tekort vandaan, als eerste kan je dan een indicatie lekkende darmtest en maagwand downloaden, download hier de test ] Om een basis informatie aan te leggen. Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen in te vullen, zoals een indicatie test B12 tekort. Gratis verkrijgbaar. Je kunt daarbij gelijk een anamnese, een vragenlijst ontvangen, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien, stuur eventuele recente bloedonderzoeken mee. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een bericht te versturen. Bericht versturen. Vermeld: indicatietest B12 ontvangen. Is er nog geen bloedonderzoek, dan ga ik je helpen om dit aan te vragen & te onderbouwen, deze informatie haal ik uit de indicatie testen en de anamnese en dat geen jij al hebt verzamelt. 
 • Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer...
 • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen. 


  E-mailen
  Bellen
  Map
  Info
  LinkedIn