...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Hart en vaatziekten en aanverwante problemen 

De bloedsomloop zorgt voor een circulatie van het bloed in het lichaam. In de bloedsomloop wordt zuurstof en diverse voedingsstoffen vervoert, die noodzakelijk zijn voor een juiste werking van de weefsels in het lichaam. Afvalstoffen, met name koolzuurgas, word afgevoerd via de bloedsomloop. Het hart en een zeer dicht netwerk van bloedvaten (slagaders, aders, lymfevaten) maken onderdeel uit van dit belangrijke transportsysteem en zo zorgt het ook dat verteringsproducten worden vervoerd van de darmen naar de organen.Verminderde bloedvoorziening - probleem hersenen, nieren en longen

Hartproblemen en het dichtslibben van bloedvaten, kunnen leiden tot een verminderde bloedvoorziening van de hersenen, organen en ledematen en dus krijgen de hersenen minder zuurstof. Hierdoor is de kans op dementie en een beroerte vergroot en kunnen bijvoorbeeld bij organen zoals longen en nieren ernstige ontstekingen ontstaan door ophoping van afvalstoffen. Met het ouder worden en vooral als er sprake is van ouderdomsdiabetes, kunnen doorbloedingsstoornissen een groot probleem zijn, met vele handicapten tot gevolg.
Wees niet bang voor koolhydraten, maar wees bang voor het toevoegen van eenvoudige suikers of te veel suiker. Dan komen we bij: hoe werkt suiker als het eenmaal in de bloedbaan zit: het wordt hard, net als in de suikerpot en dit gaat in de wanden van de bloedvaten zitten en hier plakt weer cholesterol of calcium aan vast en gaat oxideren en zo kan een bloedvat beschadigd raken. Eet dus echte koolhydraten, zonder toegevoegde suikers. Een teveel aan calcium in het bloed heet hypercalciëmie, lees hieronder meer over nierfunctie verstoring. 


Nierfunctie verstoring
Bij vermoeden van bloedvat problemen, bezoek een arts en sla geen controles over!Bekende bloedvat problemen zijn:

Het etalagebeen; het kreupel lopen of hinken als gevolg van een afsluiting van een slagader in de benen;

 • Trombosebeen; Waarbij een bloedstolsel de grote beenader verstopt;
 • Hoge bloeddruk;
 • Buikvet; Buikvet kan zorgen voor ontstekingsbevorderende stofjes in de bloedbaan, waardoor slagaderen minder goed hen werk doen
 • Artritis; een ontsteking van de wand van een slagader wordt artritis genoemd, sSoms wordt ook wel gesproken van een vasculitis. De ontsteking kan veroorzaakt worden door een bacterie. Maar het kan ook optreden door een reactie van het eigen afweersysteem, een zogenaamde auto-immuunreactie;
 • Diabetes; Verstoorde koolhydraat stofwisseling ('suikerziekte'), met een verhoogd glucosegehalte van het bloed en uitscheiding van glucose met de urine. Door door onvoldoende opname van insuline door de lichaamscellen. Deze tekortschietende opname is het gevolg van vervuiling of verkeerde opbouw en/of andere oorzaken van stoornissen in de functies van de celmembraan. De hierdoor gestoorde suikerstofwisseling levert te weinig energie, waardoor abnormaal veel vetten en eiwitten (op een onjuiste manier) worden verbrand. De belangrijkste symptomen van diabetes zijn veelvuldig urineren, veel eten en drinken, vermoeidheid, gewichtstoename - vermagering, jeuk, en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Als je niets doet aan je levensstijl, zal dit uiteindelijk schade aan je bloedstelsel geven. Een aantekening: Het is niet zo, dat als je medicatie of supplementen gebruikt, dat je niet je levensgewoonten aan hoeft te passen, want het lichaam is voor een lange tijd stabiel, maar de tijd leert, dat dit in een later stadia steeds meer medicatie nodig hebt. Voeding en beweging spelen een belangrijke sleutelrol.

Uitgelicht: de rol van Homocysteïne

Homocysteïne kan bloedvaten beschadigen en is sterk in verband gebracht met hartaanvallen, beroertes en perifere vasculaire ziekte. Homocysteïne hecht aan LDL en wijzigt haar structuur. Deze wijziging van LDL door homocysteïne lijkt hart en vaatziekten te versnellen.
De erfelijk enzymdeficiëntie is zeldzaam. Homocysteïne niveaus stijgen echter ook wanneer B-vitaminen laag zijn omdat ze vaak in diabetes, foliumzuur stopt met zijn werk, zodra deze B12 mist, deze twee werken heel nauw samen met elkaar. Overtollig urineren veroorzaakt door hoge bloedsuikerspiegel lijkt te leiden tot het verlies van de in wateroplosbare vitaminen van de B. 
Vitamine B tekorten worden ook waarschijnlijker naarmate we ouder worden, omdat het homocysteïne dan kan stijgen, door het verouderingsproces. Een opeenhoping van homocysteïne veroorzaakt ook het verlies van cysteïne, een belangrijk antioxidant. Neem nooit een foliumzuur supplement, voordat je weet of foliumzuur laag is, anders kan het opsporen van een B12 tekort verhinderen. 


Tips om hart en vaatziekten te voorkomen

Wandelen

 • Wandelen is één van de beste vormen van lichaamsbeweging, ongeacht leeftijd. Wandelen zorgt ervoor dat de spieren in de benen samentrekken en ontspannen en door deze beweging wordt het bloed door het hele lichaam gestuwd. Wandelen is een minder intensieve activiteit die ook de bloeddruk verlaagt. 

Hiel-teen oefeningen

 • Hiel-teen oefeningen zijn goed om de bloedstroom weer op gang te brengen bij gevoelloosheid, tintelingen of pijn in jouw voeten. Ga zitten met uw knieën in een hoek van 90 graden ten opzichte van de vloer. Til vervolgens jouw tenen omhoog maar houdt jouw hielen op de vloer. Plaats jouw voet plat terug op de vloer. Herhaal dit eerst om en om met één voet en dan met twee voeten tegelijk totdat je uiteindelijk een vloeiende hiel-teen beweging krijgt.

Op de plaats marcheren

 • Marcheer 20 stappen op de plaats; houd jouw schouders naar achteren, jouw rug recht en de buikspieren aangespannen. Blijf op de plaats marcheren, maar nu met ‘rollende’ schouders; til de beide schouders omhoog richting jouw oren, duw de schouders naar achteren en dan naar voren. Herhaal dit 20 keer.

Zwemmen

 • Zwemmen belast de gewrichten het minst en is een veilige, lichte vorm van lichaamsbeweging omdat het gewichtloos is. Met zwemmen gebruik je het hele lichaam en wordt de zuurstoftoevoer naar het hart en de longen verbeterd. Zwemmen is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd en conditie, en is ideaal voor mensen die last hebben van gewrichts- en spierpijn.

Buikspieroefeningen 

 • Omdat alleen tekst niet genoeg zal zijn voor iedereen voeg ik voorbeelden toe, door een bestand toe te voegen, klik op de volgende rode link: buikspieroefeningen  om straks weer terug te keren naar mijn website, moet je opnieuw inloggen.


Je dient voor bloedafname van deze test 12 uur nuchter te zijn (niet eten en te drinken. Attentie!! De buis dienst 8 tot 10 maal langzaam op en neer gezwengt te worden na de bloedafname. U kunt de medewerkster bloedafname dit laten doen, alvorens het in de medische envelop te stoppen of zelf te doen na de bloedafname.

Homocysteïne bloedonderzoek

Tips Voeding

 • Het regelmatig eten van vette vis zoals makreel (mits het geen histamine reactie geeft), verkleint het krijgen van hart problemen. Het eten van vis wat gebakken is in frituurvet, kan zelfs hart problemen veroorzaken. 
 • Drink water, drink er minimaal 5 glazen per dag en als je ziek bent, kook het en voeg verse citroen toe, begin dit rustig op te bouwen, het zou het bloed minder stroperig maken, wat de dichtheid mogelijk kan verlagen. 
 • Vlees, Groenten en Fruit, wees kieskeurig. Weet waar het voedsel vandaan komt, of het dier bijvoorbeeld een verantwoord leven heeft gehad, dat het dier heeft mogen rennen, vliegen en spelen. Als het nu om planten of dieren gaat, massa productie heeft niet die voedingstoffen, die je dagelijks nodig hebt. Een voorbeeld is dat je wel eens heel grote appels tegenkomt, die normaal veel kleiner zijn, dat kan dus niet, hier zijn middelen gebruikt, die niet goed voor ons zijn. 
 • Gebruik kokosolie of roomboter, deze kunnen verhit worden, en bestaat voornamelijk uit verzadigd vet. Omdat roomboter en kokosolie vloeibaar zijn bij lichaamstemperatuur, blijft het merendeel van de vetzuren niet in het lichaam achter.
 • Noten ga ze kraken, noten zoals: macadami, peca, cashew, para en walnoten (geld niet voor pinda's, dat zijn geen noten). Neem geen gezouten noten of bewerkte noten in repen, want die laatste zitten vol met suiker, je vind ze in bijvoorbeeld in (gezonde repen), die niet zo gezond zijn met zoveel suiker. 
 • Voor meer informatie stuur een email met je telefoonnummer, stel duidelijk je vraag en ik maak een telefonische afspraak om te kijken, wat er mogelijk aan de hand kan zijn. 


Zie ook volgende artikelen


Waarschuwing

Ga altijd eerst naar je behandelend arts met hart en vaatproblemen, praat en overleg, een controle kan echt geen kwaad, communiceer open en eerlijk over je diagnose, enkel een arts kan dit vaststellen, vergeet niet naar je bloeduitslagen te vragen, mocht je gebruik maken van mijn advies, dan zal ik naar deze bloeduitslagen vragen.


Advies, begeleiding of onderzoek nodig, lees dan het volgende

 • Belangrijk is om te kijken, waardoor worden de hart en bloedvatklachten door veroorzaakt, als eerste kan je dan een indicatietest lekkende darm en maagslijmvliezen invullen, Klik hier, om de test te beginnenDit is nodig om basis informatie aan te leggen.  Aansluitend deze test is het mogelijk meerdere indicatie testen te ontvangen, zoals een schildklier indicatietest. Je kunt daarbij gelijk een anamnese, een vragenlijst ontvangen, die ik nodig heb om jouw situatie samen met jou grondig door te kijken, zodat we niets over het hoofd zien. Wil je de vragenlijst en de indicatie testen ontvangen? Klik dan op de volgende link, om een bericht te versturen. bericht versturen. Daarbij vraag ik ook om de onderzoek resultaten van een arts. 
 • Als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige, werk ik met natuurlijke voedingsstoffen in voeding of supplement vorm, lees meer...
 • Een consult betaal je pas, wanneer jij een akkoord hebt gegeven betreffende de kosten die ik met je overleg en waar ik heel open en transparant over zal zijn, na betaling, kan de begeleiding beginnen. Open volgende link, om te kijken hoe de begeleiding zal verlopen. 

 


 

 

 

 

 

  Word sponsor, om Albican te steunen

  Teksten schrijven kost tijd en geld en daarom bedacht ik sponsors in de vorm van een winkelgedeelte en bedrijf sponsoring, waardoor ik ruimte krijg voor onderzoek en mijn artikelen te schrijven, bezoek de winkel en Sponsors Albican

  E-mailen
  Bellen
  Map
  Info
  LinkedIn