...

Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Eiwitten en proteïnen uit erwten 


Erwtjes bevatten een grote hoeveelheid aan proteïne en vezels. Hierdoor wordt het eten zeer goed en gelijkmatig verteerd. Als je ziek bent, is eiwit de belangrijkste voedingsstof voor het herstel van het lichaam. Krijg je te weinig energie binnen, dan gaat het lichaam de eiwitten gebruiken als brandstof, in plaats van als bouwstof. Dit kan leiden tot afbraak van spieren. 

Eiwitten en proteïnen, zijn belangrijk voor de vorming van aminozuren in het lichaam, die de bouwstenen voor het lichaam zijn, met name voor de spieren. Je hebt van de aminozuren slechts een paar microgram tot een paar gram per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Sommige mensen hebben wat meer nodig. Dat kan zijn bij: zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met bepaalde aandoeningen of wonden, bij krachttraining, als we ouder worden, geen eetlust hebben of bang om te eten, door welke reden ook en als kind in de groei. 
Eiwitten kunnen bijdragen aan:

  • Lichamelijke conditie
  • Het opbouwen van gezond spierweefsel
  • Het afbreken van oud spierweefsel
  • Hersenen
  • Slapen
  • Vaak ziek zijn
  • Energie
  • Herstel van de huid 
  • Herstel bij ziekte en hebben een beschermende functie


Een voorbeeld waarom eiwitten uit voeding zo goed voor onze hersenen kunnen zijn

Uit de voeding worden eiwitten gehaald, deze eiwitten worden afgebroken tot aminozuren, tryptofaan is een aminozuur waaruit 5 HTP wordt gemaakt
5 HTP wordt in de hersenen en de lever omgezet naar serotonine. 

 

 


Wat heb je nodig?

O2 Zuurstof

Buitenlucht, IJzer, Vitamine C en Foliumzuur

FE=mineraal - Ijzer

Spinazie

Vitamine C

Limoen / Citroen

Foliumzuur

Boerenkool  / Orgaanvlees

Zie mijn artikel 


 


Als je een te tekort aan bepaalde eiwitten hebt, kan dit grote gevolgen hebben voor onze gezondheid, zoals het slecht herstellen van de huid, weinig energie, niet kunnen slapen, slechte weerstand, tot het zwakker worden van spieren enz. 
Teveel eiwitten

Een eiwitinname boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor fysieke activiteit leidt dus niet tot bevordering van eiwitopname, maar kan mogelijk leiden tot spierafbraak, bovendien moeten de nieren hard werken, om het overige eiwit uit het lichaam te verwijderen. Is het verstandig om zomaar een eiwitrijk supplement te nemen? Nee. 


Hoe werkt een aminozuur?
• In de dunne darm worden voedingseiwitten (eiwitten uit ons eten) afgebroken tot aminozuren. Dit proces begint in je maag gaat verder in je twaalfvingerige darm, de dunne darm en ten slotte de dikke darm. Ze worden daarna via het bloed naar de organen gebracht. Bij dit proces moeten de darmen wel goed functioneren, zie: Lekkende darmslijmvliesErwten bevatten een phyto-oestrogeen. Tijdens de overgang dalen de hormonen oestrogeen en progesteron, dit is een normaal proces. Ze kunnen uit balans raken, als andere hormonen uit balans zijn, door bijvoorbeeld stress, niet de juiste voeding, weinig beweging in de buitenlucht.
Lees mijn artikelen: 
De phyto-oestrogeen in erwten is een plantaardig hormoon, die de oestrogeen waarden mogelijk kunnen verhogen, ze imiteren je eigen oestrogeen. Vermijd bij een progesteron tekort dus erwten en alle andere producten waar phyto-oestrogeen in aanwezig kan zijn.


Zie ook mijn volgende artikelenRecept: Oud Hollandse erwtensoep
250 gram verse worst, 250 gram platte ribben, runderbouillon zelfgemaakt, klik op de i, voor informatie hieronder. 

Recept: runderbouillon

Runderbouillon zelf gemaakt

250 gram ui, 250 gram prei, 250 gram knolselderij, 3 aardappelen, bosje bladselderij. 

Bereiding

Snijd eerst al je ingrediënten in blokjes en het vlees in stukken, breng 2,5 liter water incl. je eigengemaakte bouillon  aan de kook met de spliterwten erin, blijf er wel bij en roer diverse keren, anders blijven de erwten op de bodem liggen en kan het aanbranden. Voeg al je ingrediënten toe en laat alles op een laag pitje en af en toe roeren pruttelen voor de komende 2 uren. Lekker met zelfgemaakte stokbrood bij de Jumbo verkrijgbaar. Eet smakelijk.
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn