Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Het lichaam als je beste dokter

Wij zijn door moeder natuur "ontworpen", om ziekte te kunnen bestrijden met ons eigen afweersysteem. We moeten het soms enkel een handjes helpen. En het betekent niet omdat je weinig tijd, energie of geld hebt, dat het bij jou tot een ongezonde levensstijl hoeft te leiden. Zelfs als je al jaren overtuigd bent van een gezond voedingspatroon, kan je het nog interessant vinden om even stil te staan bij het volgende:


Hoe vers is je voedsel en waar komt het vandaan? Hoe goed is de kwaliteit? 

Soms ligt het voedsel duizenden kilometers af voor het de eindverbruiker heeft bereikt en dat ben jij. Vaak worden vruchten onrijp geoogst, waardoor het bijvoorbeeld zijn productie van voedingsstoffen zeker nog zijn maximum niet bereikt heeft, of dat voor de opslag ethyleen gas gebruikt wordt, om kunstmatig de rijping voort te zetten. 


Bijna iedereen kent ook het gezegde: ‘Één rotte appel verpest de hele mand’. Een tip: Doe een onrijpe vrucht in een plastic zak met een rijpe appel, peer of banaan erbij, zodat de vrucht sneller rijpt en je deze sneller kunt eten. Ethyleen speelt hierbij een bepalende rol in natuurlijke vorm. . 


Voor de ontwikkeling van een plant is vooral tijd nodig, maar omdat tijd geld is, probeert de mens meer en meer tijd te besparen. Planten moeten sneller groeien en hun ontwikkeling wordt daarom op kunstmatige wijze versneld. Alles draait om productievergroting ten koste van voedingsstoffen voor de eindverbruiker. 

Planten worden in grote hoeveelheden, onder glas of plastic gezet en chemisch bemest, bespoten, geprepareerd en besproeid. Dit gaat ten koste van de structuur, de textuur, de smaak, de samenstelling, de voedingsstoffen en bovendien de gezondheidsvoordelen van allerlei groenten en fruit.


Hoe herken je kwaliteit

De lekkerste groenten en fruit komen vaak van een kleinschalige tuinder die zijn vruchten op ouderwetse wijze teelt en verbouwt. Zonder kas, zonder gif, zonder kunstmest. 

Tip: de beste vruchten behoren nagenoeg altijd tot het seizoensgebonden groenten en fruit, zonder kunstmatige rijping. 


Het zijn met name de volgende vruchten die reageren op het etheengas, zoals appels, tomaten en bananen. De stofwisselingen wordt hierdoor op gang gebracht, waardoor de gewassen gecontroleerd en gelijkmatig kunnen rijpen. Bananen worden geplukt wanneer ze nog niet rijp zijn. Vervolgens worden de groene bananen opgeslagen in een opslagruimte van de groothandel, waar ze worden begast met een menggas, bestaande uit stikstof en een klein percentage etheen.