Orthomoleculair Therapeut

Voedingsadviseur, Gezondheid & Werk, Chakra onderzoek


Zoete aardappel, ontstekingen, diabetes en pijn

 

 

De zoete aardappel is heerlijk zoet en smaakt fantastisch in verschillende gerechten, je kunt de zoete aardappel zelfs rauw gebruiken door je salade, ook in koekjes. In de zoete aardappel zitten een aantal stoffen, die je helpen om gezond te blijven en wellicht mee helpen om weer gezonder te worden.


De belangrijkste stoffen zijn: cyanidine en peonidine. Deze stoffen kunnen mogelijk bestrijdingsmiddelen en de daaruit voortkomende zware metalen uit het lichaam afvoeren, zoals kwik, cadmium en arsencium. Deze zware metalen kunnen zich ophopen in het lichaam. Een toxische metalenbelasting gaat langzaam. De balans tussen talloze enzymen en de natuurlijke ontgifting van het lichaam raakt langzaam door de jaren steeds meer uit balans. Na jaren kunnen er klachten ontstaan als huidproblemen, vermoeidheid, slechter zien of onduidelijk darmproblemen. Onderdrukking van de symptomen met medicijnen of er over praten met een psycholoog heeft dan niet zoveel zin, Zo lang zware metalen de werking van enzymen en eiwitten tegenwerken, kunnen er steeds meer klachten ontstaan.


Diabetes en zoete aardappel

De zoete aardappel zou namelijk een stofje in zich hebben, genaamd: Adiponectine dat bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt en insulinepieken tegen zou gaan. Adiponectine in de zoete aardappel zorgt ervoor dat het insulineniveau beter gereguleerd wordt. Dit kan gelden voor: Pre-diabetes, diabetes, ook type 2. Adiponectine is een hormoon dat door vetcellen wordt aangemaakt. De zoete aardappel stimuleert de aanmaak van dit hormoon. Te veel foute vetten in het lichaam kan leiden tot een ontstekingsreactie in vetcellen, die diabetes kan veroorzaken. Wie te veel ongezonde vetten eet, vult eerst de bestaande vetcellen en het lichaam maakt er daarna nieuwe cellen aan, daarna verandert de functie van het weefsel. De productie van adiponectine daalt bijvoorbeeld terwijl die van ontstekingsbevorderende cytokinen toeneemt. Iedereen heeft wel eens een ontsteking gehad. Ontstekingen zijn onderdeel van het immuunsysteem van je lichaam. Ze zorgen ervoor dat beschadigd weefsel kan herstellen. Ze kunnen zorgen voor veel pijn.



Gezonder eten en meer bewegen

Gezonder eten en meer bewegen is de enige mogelijkheid om deze ontstekingsreacties te verminderen en om ergere ziekten te voorkomen, als reuma en fibromyalgie


Recept: zoete aardappelen en spinazie schotel uit oven

Ingrediënten: 1 zoete aardappel; 150 gr verse spinazie; 1 tl nootmuskaat; peper en zeekraal; 50 gr verkruimelde feta; 3 eieren; handjevol geraspte kaas

Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes en bak met kokosolie 50 minuten in de oven. Klop ondertussen de eieren los met een wat zeekraal en peper en de helft van de feta.

Bak de spinazie met de nootmuskaat in een koekenpan. Voeg hierbij de los geklopte eieren en roer het geheel goed door elkaar. Haal de zoete aardappel uit de oven en voeg de blokjes toe aan de koekenpan. Verkruimel hier de rest van de feta over en de geraspte kaas


Zie ook mijn volgende artikelen;





Pasta met zoete aardappels, de pasta varianten gebaseerd op volkoren granen zijn rijk aan vitaminen, mineralen goede vezels

Pasta met zoete aardappels