Hormonen

Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Zo kunnen ze organen en weefsels aanzetten of juist afremmen. Wel moet het orgaan of weefsel specifieke receptoren (ontvangers) voor het hormoon hebben. Pas als het hormoon aan de receptor ‘kleeft’, worden namelijk bepaalde processen in gang of stop gezet.

Indicatie onderzoek hormonen

Hormonen zijn signaalstoffen die door endocriene klieren via de bloedbaan aan doelcellen of -organen worden afgegeven. Dit in tegenstelling tot neurotransmitters waarvan het effect (meestal) optreedt op de plaats van afgifte (de synaps).

Hormonale disbalans – Hormonen zijn chemische stoffen, en hebben een uitwerking op o.a. organen, stofwisseling en weefsels van het lichaam, zowel in de zin van aanzetten als af remmen. Hormonen worden vervoerd door het bloed en afgebroken in de lever.

Het controlesysteem van endocriene klieren als een telefoon netwerk – De meest voorkomende klachten bij een hormonale disbalans zijn: onvruchtbaarheid, gewichtstoename, depressie, vermoeidheid, slapeloosheid, een laag libido, haarverlies en dunner wordend haar.

  • Mannen en vrouwen kunnen last krijgen van een hormonale disbalans of hormonale veranderingen. Hormonen, zoals oestrogeen, testosteron, adrenaline en insuline, zijn uiterst belangrijke chemische boodschappers die van invloed zijn op veel aspecten van je algehele gezondheid. Hormonen worden afgescheiden door verschillende klieren en organen, waaronder de schildklier, bijnieren, hypofyse, eierstokken, testikels (teelballen) en pancreas (alvleesklier).
  • Het endocriene systeem werkt samen om het niveau van hormonen die door je lichaam circuleren te controleren, en in geval van een disbalans van een of meerdere hormonen, kan dit grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Er zijn manieren zijn om je hormonen op natuurlijke wijze in balans te brengen.

Hypothyreoïdie  – Te snel werkende schildklier

  • Metabolisme daalt, te moe om veel te verbranden. Bij sommigen daalt het gewicht, mogelijk door opnameprobleem in de darm. Diëten vermindert het metabolisme nog meer, zie ook lekkende darm syndroom;
  • Verteringsproblemen, soms als bijnier meedoet: malabsorptie ( waarbij onvoldoende voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen en diarree, dit kan een verteringsprobleem zijn van het voedsel, zoals bij diabetes, zie mijn artikel: Pre-diabetes;
  • Koud tot op het bot, niet warm te krijgen;
  • Fijner gevoel in warme omgeving, opvallend vaak geen koorts bij griep e.d.;
  • Vooral ‘s ochtends moe, moeilijk uit bed komen. overdag in slaap vallen;
  • Spiervermoeidheid; je voelt je beter na bewegen;
  • Denk bij hoge bloeddruk aan hypothyreoïdie, komt meestal door de ziekte van Hashimoto (Slechte filtratie, > verhoogde renine spiegel is een door de nieren geproduceerd proteolytisch enzym, dit enzym kan falen en indirect of op de lange termijn de bloeddruk ontregelen. Gevolg verhoogde angiotensine (bloeddrukregulatie door het renine angiotensine aldosteronsysteem RAAS), lees meer…

Hersenen en balans – Het limbisch systeem betrokken bij herinneringen en emoties, eetlust en intimiteit.  Aangestuurd door o.a. de hippocampus, amygdala , hypothalamus en controleren de neurotransmitters noradrenaline, serotonine en dopamine. Ingedeeld 3 delen: het reptielenbrein, het limbisch systeem en de neocortex. Lees meer….

Je bijnieren: de energie boosters bovenop je nieren – De organen in ons lichaam die ervoor zorgen dat we voldoende energie hebben zijn met name onze bijnieren. Dit zijn twee “mutsjes”, soort alpino-petjes, bovenop je nieren. Je nieren bevinden zich achterin je lichaam, ter hoogte van je onderste rib. Je zou het niet zeggen maar deze kleine orgaantjes bepalen voor een groot deel hoe jij je voelt en zelfs de manier waarop je denkt. Cortisol is het belangrijkste stress hormoon geproduceerd door de bijnieren, en is ook een krachtige ontstekingsremmende hormoon, die samen met het DHEA zorgt voor een balans. Lees meer….

Oestrogeendominantie, verminderde progesteron – Cortisol wordt gemaakt uit cholesterol en cholesterol kan ook een beetje progesteron aanmaken. Progesteron maakt het bijnierhormoon Cortisol aan, bij een teveel aan cortisol is het lichaam aan het vechten, zoals bij het syndroom van Cushing en een bij een te weinig, is het lichaam reeds uitgeput, zoals je ziet bij de ziekte van Addison. Lees meer….

Diabetes bloedsuiker schommelingen, hoge bloedsuiker – Diabetes type 1, 2 en 3 – Type 1 bloedsuiker schommelingen, met klachten als: veelvuldig urineren, veel eten of juist weinig kunnen eten, dorst, ook ‘s nachts, vermoeidheid, vermagering, jeuk, afvallen, hardnekkige schimmel infecties of spruw en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Type 2 bloedsuiker constant hoog, met klachten als: dubbel zien, branderige ogen, moe, tintelende ledematen, zere benen. Type 3 mogelijk verband met dementie, Deze vorm van diabetes heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel in het lichaam, maar wel op de werking van de hersenen. Daarom wordt de ziekte van Alzheimer soms ook diabetes type 3 genoemd. Lees meer….

Het lijkt erop dat we niet kunnen vinden waar je naar zoekt. Wellicht dat een zoekopdracht kan helpen.