Serotonine tekort, PDS en fibromyalgie

Serotonine behoort tot de belangrijke neurotransmitters in de hersenen. Ze spelen een grote rol in het bepalen van ons gedrag en onze reacties op emotioneel gebied, hoe we reageren op onze omgeving. Het zal bijvoorbeeld bepalen wanneer we willen eten, wanneer we willen slapen, hoe we ons voelen en om goed en gezond te denken.

Fluoride en electromagnetische velden kunnen schadelijk zijn voor de epifyse

Serotonine is voor meer dan 90 % actief in het maag-darmkanaal. Melatonine en serotonine werken in de hersenen samen en beïnvloeden elkaar, net als prolactine en dopamine. In tegenstelling tot prolactine en dopamine die verschillende voorstoffen nodig hebben, wordt melatonine aangemaakt uit serotonine en hebben beiden een aminozuur nodig. De epifyse bevind zich midden in de hersenen.

Dit actieve indocriene klier heeft, na de nieren, samen met de hypofyse de hoogste bloedcirculatie. De epifyse wordt niet beschermd door de bloed-hersenbarrière en is daardoor gevoelig voor toxische stoffen zoals bijvoorbeeld: fluoride in tandpasta, maar ook electromagnetische velden. – In de epifyse wordt serotonine omgezet in melatonine. Informatie over tandpasta zonder fluoride

De epifyse controleert via de hypothalamus de productie van hormonen waaronder TRH (Tryrotropin-Releasing Hormone). Deze stimuleren weer de productie van TSH (ThyroidStimulerend Hormoon) in de hypofyse die op hun beurt weer de schildklier aanzet tot de productie van T3 en T4. Melatonine speelt, evenals cortisol, een belangrijke rol in de omzetting van het ‘opslag’ hormoon T4 naar het meer energieke hormoon T3. In de winter  is er meer schildklierhormoon nodig voor een ‘normaal’ metabolisme.  De epifyse controleert via de hypothalamus hypofyse ook de afgifte van stresshormonen (cortisol) en de geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron.

Serotonine heeft invloed op de zenuwen, als je een lage niveau aan serotonine in de darm hebt dan is dit proces waarschijnlijk veel trager, wat kan leiden tot constipatie. Als de levels hoog zijn, dan kan dit proces worden versneld en ontstaat diarree. Bij vele mensen met PDS is aangetoond dat veranderde serotonine levels, PDS diarree of constipatie kunnen veroorzaken.

 

Fibromyalgie, serotonine tekort en pijn

Veel mensen met fibromyalgie hebben problemen met slapen, hierdoor raakt de stofwisseling op de hobbel waardoor het immuunsysteem verzwakt wordt. Verder is serotonine ook belangrijk om pijn te verminderen.

Het probleem is dat we een serotonine tekort niet altijd kunnen onderzoeken. Er kan uiteindelijk wel een test worden gedaan. Maar daarbij kan nooit de gehele hoeveelheid worden opgemeten, het beste kun je zorgen dat je maag en darm slijmvliezen gezond zijn, omdat serotonine daar wordt aangemaakt, daarbij moeten we het ook de juiste voeding aanbieden en zo weinig mogelijk bewerkte koolhydraten eten.

Serotonine is een belangrijk chemisch element voor het overbrengen van boodschappen tussen de hersenen en het verteringssysteem.

Energie en slapen

Aanverwante artikelen en mogelijke oorzaken

 • Eetstoornissen;
 • fibromyalgie;
 • Gewichtstoename;
 • Juist veel zin hebben in suikers;
 • Obsessief zijn;
 • Overgang;
 • Weinig geduld hebben;
 • Angst en paniek aanvallen;
 • Tremors bij jonge mensen en op hogere leeftijd;
 • Depressief zijn;
 • Zich snel zorgen maken
 • Migraine
 • Verhoogde pijn gevoeligheid;
 • Hoge bloeddruk;
 • Prikkelbare darm / lekkende darm slijmvliezen
 • Spierpijn
 

Oogmasker, hoofdpijn, massage

Rust. Ontspanning. Als dat is wat je ogen wensen na een lange dag turen nar de computer en telefoon, dan is dit oogmasker je nieuwe beste vriend. Dit oogmassage apparaat masseert, verwarmt en oefent afwisselend druk uit middels luchtzakjes op acupunctuurplekken rondom de ogen om hoofdpijn, migraine, wallen en vermoeide en droge ogen tegen te gaan.

 

Smartwatch – Stappenteller – Bloeddrukmeter

Functies als: stappenteller, hartslagmeter, bloedrukmeter en calorieenverbruik.

Inkomende oproep, tijdweergave, alarm, slaapmodus. Via app koppeling met smartphone.

Vitamine D tekort

De oorzaken daarvan kunnen verschillende redenen hebben. Dat kan zijn een tekort aan vitamine D. Vitamine D is benodigd bij de productie van het feel-good stofje serotonine. Test jezelf:  Koop de test zend de uitslag naar mij om dit te bespreken

 

Serotonine kan voor veel gezondheidsproblemen zorgen

Serotonine speelt een belangrijke rol in de functie van de spier. Wanneer het serotonineniveau op welke manier uit het evenwicht raken, kan je last krijgen van spier tremors.

Mensen met een tekort aan serotonine zijn extra gevoelig voor graan- en suikerverslaving, maar ook andere verslavingen. Door een verhoogd gebruik van genoemde middelen kan het serotonine syndroom ontstaan, dit is een zeer ernstig syndroom en adviseer je bij vermoeden van dit syndroom, een arts te raad plegen, je mag ten alle tijden je vraag bij mij neer leggen, ik kijk mee, zodat je er niet alleen voor staat.

Serotonine 5-hydroxyindol-azijnzuur uit (spot) urine

 • Door het het meten van 5-hydroxyindol-azijnzuur (5-HIAA)  uit urine of bloed kan worden vastgesteld of jouw serotonine level te laag is;
 • Serotonine is een belangrijke neurotransmitter. De belangrijkste metaboliet van serotonine is 5-hydroxyindol-azijnzuur (5-HIAA) dat met de urine wordt uitgescheiden;
 • Serotonine antilichamen worden bepaald middels serum of EDTA plasma uit bloed. Antistoffen tegen Serotonine worden bij mensen met het fibromyalgie-syndroom gevonden
 
 • Chronische vermoeidheid;
 • Slaapproblemen;
 • Verminderde eetlust;
 • Hoofdpijn;
 • Depressies
 • Spierkrampen;
 • Prikkelbare darm

Zorg voor balans en rust in je leven

De volgende voedingsmiddelen en medicijnen kunnen het beste  3 dagen vóór afname van het urinemornster  niet ingenomen  worden voor de meest nauwkeurige meting.
voedingsmiddelen: ananas, aubergine, bananen, krenten, kaas, cacao, kiwi’s, meloenen, mirabellen, pecannoten, pruimen, kruisbessen, tomaten, walnoten en pruime. Medicijnen: chloorpromazine, metamfetamine, methocarbamol, mephenesincarbamate, reserpine nicotine en cafeïne kan de bepaling beïnvloeden.

Om problemen te voorkomen is het verstandig om het serotonine- en histamine gehalte te laten bepalen en intolerantie voor biogene aminen op te sporen.

De oorsprong van een tekort aan serotonine ligt vaak al bij een erfelijke aanleg en een intolerantie voor de biogene aminen. Door invloed van individuele leef- en eetgewoonten kan het serotonine- en histamine gehalte steeds veranderen.
Verkeerde voeding en leefstijl kunnen voor een tekort aan serotonine zorgen. Je hebt voldoende eiwitten nodig om serotonine aan te kunnen maken en je maag en darmen moeten goed functioneren. 

 • Uit de voeding worden eiwitten gehaald;
 • Eiwitten worden afgebroken tot aminozuren;
 • Aminozuren worden hersenen én in de lever omgezet in serotonine
 • Eiwitten en proteïnen 

In dit proces kan het op verschillende stadia fout gaan

 • In de maag en ook de mond, waar de eiwitten met behulp van enzymen worden geactiveerd en afgebroken tot aminozuren, dan moet de maag wel voldoende maagzuur aan maken om dit proces uit te voeren, vul een lekkende darm maagslijm indicatietest in.
 • Vul de GRATIS indicatietest lekkende darm in
 • De opname van de aminozuren in het bloed, dit gebeurt door de wand van de dunne darm. Is deze beschadigd, zoals bij een lekkende darm, dan worden voedingsstoffen niet goed opgenomen.
 • In de omzetting van verschillende stofjes die serotonine uiteindelijk afgeven

Pas op met het verhogen van serotonine met supplementen

Wanneer je medicijnen gebruikt, die de serotonine spiegel verhogen, dan kan er een serotonine syndroom ontstaan, dit geld voor supplementen en medicijnen die de serotonine spiegel verhogen. Beter is het probleem op te lossen waardoor een serotonine tekort ontstaat en omdat serotonine voor 90% in de darmen plaats vind, is een indicatietest lekkende darm – maag slijmvlies een goed begin. Start de test

Zorg goed voor je brein

Een gezonde geest heeft licht nodig, matig de suiker consumptie, loop aan bewerkte voeding voorbij, eet meer groenten & gezonde eiwitten, vermeid zoveel mogelijk stress, door een traumatische ervaring heb je behoefte aan meer van deze genoemde punten en dat betekend alleen, dat jij dat kan veranderen met een beetje hulp van mij, mocht je dat wensen. Ook je hormonen kunnen een rol spelen.

Wil jij voedingsadvies en je serotonine op pijl brengen, klik dan op onderstaande knop en vraag om informatie voedingsadvies bij een mogelijk serotonine tekort

 

Samenvatting

Een tekort aan serotonine is niet goed en een teveel ook niet. Er moet een balans zijn. Het is moeilijk om precies de oorzaak te achterhalen van een tekort aan serotonine omdat het er in verschillende stadia iets fout kan gaan. Veel mensen hebben een tekort door een verkeerde voeding en leefstijl, serotonine is voor meer dan 90% actief in de het maag-darmkanaal en het bloed en maar 2% in de hersenen. Belangrijk is dus het maag-darmkanaal te herstellen en het bloed te zuiveren. De lever speelt hierbij ook een belangrijk rol.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *