Sport, gewicht, levensstijl en voeding

Ze zijn met elkaar verbonden. Wanneer je een actief leven hebt, vraag je heel wat van je lichaam. Dat kan ontzettend gezond zijn, maar dan heb je ook de bouw- en brandstoffen nodig om goed met die bewegingen om te gaan. Steeds meer mensen zien het belang van bewegen. Zo kan het je meer energie geven, kan je beter slapen, kun je gewicht verliezen en presteren op je werk. Een belangrijk punt mag niet vergeten worden: Voeding en de stofwisseling. Achter het begrip stofwisseling schuilt niets anders dan het totaal van alle chemische processen die in ons lichaam plaatsvinden. In het algemeen wordt de stofwisseling in verband gebracht met een bepaalde snelheid: ‘Hij heeft een snelle stofwisseling, zij heeft een langzame stofwisseling. De chemische processen in ons lichaam kunnen van hun snelheid variëren.

Sport, gewicht, voeding

Activeren van de stofwisseling

Wanneer je gebruik wilt maken van een snellere stofwisseling om ons lichaamsgewicht gunstig te beïnvloeden, moet je stofwisseling vertragend gedrag vermijden. Er zijn drie zinvolle manieren om de stofwisseling op een natuurlijke manier te stimuleren:

 • Spieropbouw (hypertrofie);
 • Lichamelijke inspanning;
 • Meer en/of vaker en gevarieerd eten

Een sporter die let op zijn gezondheid zal geen moment denken aan onverstandige activiteiten, zoals koffie of nicotinegebruik, energie stimulerende middelen en medicijnen die de stofwisseling versnellen.

Opbouw van de spieren

Omdat spierweefsel actief wordt doorbloed, is de basisomzetting van zijn stofwisseling  sneller en hoger dan bijvoorbeeld die van vetweefsel. Een beetje meer aan spieren laat de stofwisselingsmotor al in de stationair-stand sneller draaien en het brandstofverbruik stijgen.  De volgorde van vetopslag wordt bepaald door genetische informatie, die in onze lichaamscellen is opgeslagen. Mannen krijgen, dat is erfelijk bepaald, eerder de zogenaamde appelvorm, dat wil zeggen dat overtollig vet zich vooral in de buikholte ophoopt. Vrouwen daarentegen zijn eerder peervormig, dat wil zeggen dat het overtollige vet zich in de onderbuik, op de heupen, de billen en de dijen bevindt.

Opbouw spieren, afbraak van vet

Bij elke lichamelijke inspanning doet het stofwisseling activerende effect zich niet alleen tijdens de belastende fase gelden, maar ook nog enige tijd na afloop van de beweging en dus in rust stand. Hoe uitputtender de beweging was, hoe langer de versnelling in de stofwisseling aanhoudt tot maximaal zes uur bij intensieve belasting. De plaatsen die het laatst in omvang zijn toegenomen, worden het eerst weer slanker. Daar waar de eerste vetkussentjes ontstonden, wordt je het laatst weer slank. Daarbij doet het er absoluut niet toe of je vet door een speciale training, een dieet of een verandering in de eetgewoonten verliest. Het is door de verschillen in structuur van vet- en spiercellen evenmin mogelijk om een omzetting, dat wil zeggen een versteviging te bereiken. Wordt echter de doelstelling om vet af te bouwen ondersteund door de overschakeling op aangepaste voeding en veel beweging, dan valt inderdaad een stijging van de spiermassa in de algehele samenstelling van het lichaam vast te stellen.

Lekker tafelen in het weekend en doordeweeks veel minder eten, pas op!

Mensen die ertoe neigen gemakkelijk vet op te nemen, eten vaak helemaal niet zoveel. Integendeel: ze eten vaak dagenlang minder dan volgens hun berekende energiebehoefte zou mogen. Ze proberen vaak om de opname van calorieën te verlagen door minder vaak te eten. Kleinere of grotere overtredingen in het weekend of op een feestje worden door aangepaste maaltijden in de daaropvolgende week gecompenseerd – maar deze ‘overtredingen’ worden niet tenietgedaan door de dagen daarna minder te eten.

SportSport

Trage stofwisseling door minder te eten, het lichaam gaat energie besparen

De oorzaak is het ‘opslagmechanisme‘ van de stofwisseling. Dit begint niet pas een aantal dagen na de voedselvermindering, maar al na een paar uur. Laat je bijvoorbeeld door jouw werk een hoofdmaaltijd vervallen, dan worden eerst alle energie verbruikende processen verminderd. Bij twee maaltijden per dag kan de gemiddelde stofwisselingssnelheid daarom duidelijk lager zijn dan bij vijf keer een energieopname met tussenpozen van twee tot drie uur. Houd er ook rekening mee dat de stofwisseling ‘s nachts langzamer werkt dan overdag.

Grote inspanning is de verhouding door de bemoeilijkte zuurstoftoevoer vrijwel tegenovergesteld. Je hoort vaak dat een niet al te intensieve conditietraining na ongeveer een half uur effectief vet verbrandt. In werkelijkheid verandert de verhouding koolhydraten en vetten al vanaf het begin. De vetverbranding neemt bij gematigde belastingen voortdurend toe en na een half uur, heb je de meeste vetverbranding. Een belangrijke factor bij een succesvolle gewichtsvermindering is het sporten en of bewegen.

Bij het kiezen van een geschikte sport of bewegingsactiviteit rijst de vraag: betekent werken aan je conditie door te sporten of te bewegen ook vetverbranding? Ja en nee! Immers: vetverbranding hangt af van voldoende zuurstoftoevoer. Denk maar aan wat er met een brandende kaars gebeurt waarover een (leeg) glas wordt gezet. Juist, hij gaat uit. En met onze vetverbranding gebeurt bij een intensievere inspanning precies hetzelfde. Heel belangrijk is een goede zuurstoftoevoer met voldoende ijzerhoudende voeding. Anders kunnen er klachten ontstaan als haaruitval, problemen met de schildklier, angstige gevoelens, een algemene moeheid, bleke huid en een onregelmatige hartslag.

Voedselprana wordt opgenomen via de tong, mond en tanden en via het speeksel tijdens het kauwen van voedzaam eten. De spijsvertering begint in de mond, voedsel wordt gekauwd en speeksel wordt geproduceerd door de speekselklier ( hier worden ook al voedingstoffen via de slijmvliezen opgenomen ) en zetmeel wordt verteerd. Speeksel bestaat uit water, enzym en slijm en heeft als functie het deels verteren van zetmeel en het glijbaar maken van het eten.  “De slijmvliezen moeten hiervoor wel gezond zijn, er mogen geen ontstekingen in het tandvlees of mond aanwezig zijn, dit kan het proces verstoren, deze moeten als eerste opgelost”. Los storende zaken op, als onderdrukking, richt je op je missie en gebruik deze kennis en persoonlijke groei om je aura te voeden

Begeleiding bij het sporten, om blessures te voorkomen

Professionele begeleiding bij sport en beweging onderscheidt zich door persoonlijke aandacht. Voor iedereen is er een trainingsprogramma op maat. Zoals specifieke fitnessprogramma’s voor de jeugd, sporters die tot het uiterste willen gaan, 50 plussers, mensen met medische problemen, lichamelijke of geestelijke beperkingen. Allerlei kwalen kan iemand die wil bewegen hinderen. Zoals rugpijn kan onschuldig lijken, maar ook heel pijnlijk, waardoor bewegen en of sporten ongezond of zelfs onveilig kan zijn. Een vragenlijst zou hier wellicht een uitkomst zijn en een trainingsschema op kan helpen om doelen te behalen. De suikerverbranding, als voorbeeld gebruiken we hout, vraagt minder zuurstof en gaat daarom sneller dan de zuurstofintensieve vetverbranding, als voorbeeld gebruiken we steenkool, die pas goed werkt als het vuurtje al wat langer aan het branden is, de energieverbruiker voor de lange termijn.

Voordelige sportschoenen voor u!

De voeding, als het voorjaar zich aandient, willen we vaak reserves kwijt

Niet iedereen beschikt over een passende voedingskennis naast het sporten en bewegen, eenvoudig is dat zeker niet en kennis van de juiste voeding is een van de factoren die bepalend zijn voor succesvol gewichtsverlies of spieropbouw: tenslotte zijn voeding en beweging twee niet te scheiden vrienden. Elk voorjaar is het weer zover: het vet van de winter is in al z’n glorie te zien. De tijd van de jurkjes, korte broeken en zwemkleding breekt aan. Juist in deze dagen zijn de verschillende aanbiedingen om snel gewicht te verliezen aanlokkelijk.

Minder bewerkte koolhydraten en meer koolhydraat arme groenten

Begin eerst met het verminderen van de grotere hoeveelheden bewerkte  koolhydraten uit jouw maaltijden. Begin met het verkleinen van porties aardappelen en neem zoete aardappel, zilvervliesrijst en volkorenpasta en de suikerhoudende dranken, vervang deze door meer eiwitten en koolhydraat arme groenten. Schrijf de veranderingen op in een dagboek, na een week of twee kijk je naar de overgebleven koolhydraten een paar dagen in je dagelijkse voeding. Je zult snel beseffen hoeveel vooral bewerkte koolhydraten je op een regelmatige basis hebt geconsumeerd.

Hoe schaden koolhydraten ons autonoom zenuwstelsel?

Het precieze mechanisme van hoe overmatige inname van bewerkte koolhydraten met vaak veel suiker, resulteert in schade aan het autonome zenuwstelsel = ANS-systeem is niet volledig begrepen. Er zijn veel onderzoeken die aantonen dat gewichtsvermindering de medische aandoeningen verbetert die verband houden met insulineresistentie en insulineresistentie wordt veroorzaakt door overmatige inname van bewerkte koolhydraten. Zo kan een bewerkte koolhydraat beperking veel fysieke symptomen van autonome stoornissen zoals frequentie van de urine, maagzuur, opgeblazen gevoel en duizeligheid voorkomen.

Ook geloven mensen ten onrechte dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over het eten van te veel bewerkte koolhydraten als ze regelmatig sporten. Ze zullen ze gewoon “verbranden”. De toxiciteit van overmatige van vooral bewerkte koolhydraten is niet te wijten aan de overmatige calorieën die ze kunnen leveren, maar meer vanwege het toxische effect.

Het denken dat sporten een van de toxische effecten van bewerkte koolhydraten kan wegnemen, is vergelijkbaar met een alcoholist die denkt dat het drinken van een fles wodka onschadelijk is, omdat ze voldoende zullen bewegen om de calorieën in de wodka te verbranden. Meer sporten kan meer calorieën verbranden, maar heeft geen invloed op de mogelijke toxische aard van alcohol of bewerkte koolhydraten.

Vetten worden algemeen verboden omdat het dikmakers zijn en inderdaad levert een gram voedingsvet meer dan twee keer zoveel energie als dezelfde hoeveelheid suiker of eiwit. Alleen zijn vetten door hun hoge energiegehalte voor de mens bijzonder nuttig, want ze vormen in het onderhuidse vetweefsel van het lichaam een vrijwel onuitputtelijke energievoorraad, die kan worden aangesproken voor de winning van energie op de langere termijn, zoals bij het sporten. Naast risicofactoren als overgewicht, weinig beweging, vetrijk eten, roken, stress, pre-diabetes en hypertensie, zijn vooral stoornissen in de vetstofwisseling een van de hoofdoorzaken, wat kan wijzen op problemen met de lever of de gal.

Water vet en eiwitten, het evenwicht tussen LDL, VLDL en HDL

Maken het grootste deel van alle organische verbindingen in het menselijk lichaam uit. De naam proteïne is afgeleid van het Griekse woord protos = de eerste. Proteïne wordt als eerste of belangrijkste stof aangeduid, omdat hij het basiselement van de cellen van alle levende wezens is. Of het nu spieren betreft, organen, botten, kraakbeen, bloed of huid, elke cel bevat eiwitstoffen. Ook de opbouw van enzymen en hormonen is alleen mogelijk met behulp van proteïnen. Proteïnen worden gevormd door planten. Het dierlijk organisme kan de opgenomen proteïne alleen in de basiselementen, de aminozuren, splitsen en weer zo samenstellen dat hij voldoet aan de eigen behoeften.

Het vervoer van vet oplosbare vitamine en linolzuur en gevaar van verborgen vetten

Naast het beschikbaar stellen van energie vervullen vetten nog andere vitale functies in het lichaam. Ze omgeven de organen met een beschermings- en isolatielaagje, ze vervoeren vitaminen die in vet oplosbaar zijn en zijn onderdeel van de biologische membranen in de celwanden. Ook al hoeft in ons land niemand bang te zijn voor een tekort aan vetzuren, toch is het belangrijk om te weten dat één bepaald vetzuur niet door het lichaam zelf kan worden gemaakt: dit linolzuur is voor het menselijk organisme van levensbelang. De dagelijkse behoefte aan linolzuur ligt tussen de tien en dertig gram. Het is te vinden in bijvoorbeeld plantaardige olie, noten en granen. Juist de dierlijke vetten zijn vaak niet herkenbaar met het blote oog, zoals in kaas, worst of vlees. Men noemt dit ook ‘verborgen vetten’.

Ze zijn een bestanddeel van alle cellen en weefsels. Niet alleen spierweefsels als onze armen en benen, maar ook ons hart en andere organen als het hersenen zijn opgebouwd uit eiwitten. De eiwitten die opgebouwd zijn uit aminozuren hebben voor ieder weefsel een eigen aminozuur. Eiwitten voor nagels en haren geven het een bepaalde hardheid, eiwitten in de wanden van bloedvaten zorgen voor elasticiteit, eiwitten in botten en tanden zorgen voor de opname van kalk, het werkt als een bouwsteen en houd weefsel bij elkaar, dat het niet kan gaan lekken, evenals onze bloedvaten, als de vaatwanden niet stevig genoeg zijn door aminozuren, dan kan er lekkage ontstaan en daardoor bloedarmoede en uiteindelijk kan leiden tot een vitamine B12 tekort.

Uit aminozuren worden enzymen en hormonen gemaakt en worden antistoffen opgebouwd. Dit proces beschermd het lichaam tegen indringers die het lichaam ziek kunnen maken.  Ons Immuunsysteem en lymfebanen. Door onvolwaardige eiwitten te eten, brengt dit uiteindelijk een tekort aan nutriënten, aminozuren, enzymen en hormonen ontstaan, met gevolgen als pre-diabetes, het voorstadia van diabetes 2

Eiwitten en proteïnen, zijn belangrijk voor de vorming van aminozuren in het lichaam, die de bouwstenen voor het lichaam zijn.. Je hebt van de aminozuren slechts een paar microgram tot een paar gram per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Sommige mensen hebben wat meer nodig. Dat kan zijn bij: zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met bepaalde aandoeningen of wonden, bij krachttraining, een kind in de groei, als we ouder worden, geen eetlust hebben of bang om te eten, door bijvoorbeeld het eten niet goed verteerd.

Eiwitten kunnen bijdragen aan:

 • Lichamelijke conditie
 • Het opbouwen van gezond spierweefsel
 • Het afbreken van oud spierweefsel
 • Hersenen
 • Slapen
 • Vaak ziek zijn
 • Energie
 • Herstel van de huid
 • Herstel bij ziekte en hebben een beschermende functie

Een voorbeeld waarom eiwitten uit voeding zo goed voor onze hersenen kunnen zijn

Uit de voeding worden eiwitten gehaald, deze eiwitten worden afgebroken tot aminozuren, tryptofaan is een aminozuur waaruit 5 HTP wordt gemaakt
5 HTP wordt in de hersenen en de lever omgezet naar serotonine.

Wat heb je nodig?

O2 Zuurstof

Buitenlucht, IJzer, Vitamine C en Foliumzuur

FE=mineraal – Ijzer

Spinazie

Vitamine C

Limoen / Citroen

Foliumzuur

Boerenkool  / Orgaanvlees

Zie mijn artikel ➸

Serotonine te kort

Als je een te tekort aan bepaalde eiwitten hebt, kan dit grote gevolgen hebben voor onze gezondheid, zoals het slecht herstellen van de huid, weinig energie, niet kunnen slapen, slechte weerstand, tot het zwakker worden van spieren enz.

Een eiwitinname boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor fysieke activiteit leidt dus niet tot bevordering van eiwitopname, maar kan mogelijk leiden tot spierafbraak, bovendien moeten de nieren hard werken, om het overige eiwit uit het lichaam te verwijderen. Is het verstandig om zomaar een eiwitrijk supplement te nemen? Nee.

Eiwitten en nierfunctie vermindering

Wanneer je bijvoorbeeld teveel eiwitten eet en dit vervolgens niet gaat verbranden, kun je bijproducten van stikstof binnen krijgen die je nieren moeten afbreken. Wanneer je een normale hoeveelheid eiwitten binnenkrijgt, plas je het gewoon uit, geen probleem. Wanneer je heel veel eiwitten eet moeten je nieren harder werken om van deze stoffen af te komen. Dit kan uiteindelijk leiden tot beschadiging van de nieren. Bewegen, het is noodzakelijk!

Maagzuurremmers - belemmering eiwitvertering

Onvolwaardige voeding, bewerkte koolhydraten leiden tot meer maagzuur. Jouw hersenen spelen een grote rol in de stofwisseling. De gemiddelde mens, gebruikt meer koolhydraten per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten. Maagzuurremmers zoals Omeprazol, losec, rennies, zantac, enz. kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie en kan leiden tot vermoeidheid en zo kunnen maagzuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen.

Meer bewegen, betekend dat het lichaam meer vocht nodig heeft

Het lichaam minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Is het vochtverlies door warmte, lichamelijke inspanning enz. hoger, dan kan de behoefte oplopen tot wel tien liter per dag. Het menselijk lichaam bestaat voor 58 procent uit water –  – Het lichaam als je beste dokter en hoe vers is het voedsel –  Informatie over sportartikelen