Bloedarmoede - Anemie

Het bloed zorgt ervoor dat alle cellen van zuurstof voorzien worden. De kern verbrandt moleculen als eiwitten, vetten suikers en koolhydraten met behulp van frisse buitenlucht. Als er minder zuurstofgas  voorradig is, betekend dit dat verbranding trager kan worden, de cel opzwelt en lage bloeddruk ontstaat. Bloedarmoede, gekenmerkt door een te laag gehalte aan hemoglobine of een tekort aan circulerende erytrocyten of door beide. Langdurige anemie kan klachten geven als chronische vermoeidheid, hyperventilatie, het gevoel hebben om flauw te vallen of snel kortademig worden.

Bloedarmoede, Anemie, zuurstof, eiwitten, neurotransmitters, bloeddruk, longen, lymfevatenstelsel, hemoglobine, vermoeidheid, infecties, blauwe plekken, homocysteïne, melkeiwitten, eiwit, cholesterol, lactose-intolerantie, lactose, koolmonoxidevergiftiging, ijzer, vitamine B12 tekort, bloedonderzoek, hemoglobine, sikkelcelziekte, Moe, hoofdpijn, zweten, hartkloppingen, histamine, reuma, maagzweer, insectenbeten, Lyme, granulomen, endometriose, HPV virus, Reticulocyten, Leverfalen, nierziekten, maagverkleining, darmstoornis, diarree, obstipatie, ferritine, sepsis

Deze cellen hebben het zuurstof nodig voor het verbranden van hun voedsel zodat er energie vrijkomt

Dit is een verklaring waarom mensen met bloedarmoede zo moe zijn. Het lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te kunnen maken. Het ijzerhoudend proteïnepigment is een eiwit in het bloed, dat zuurstof via de longen, naar andere organen vervoerd. Er kunnen dan verschijnselen optreden als ernstige vermoeidheid, extreme vatbaarheid voor infecties als bijvoorbeeld verkoudheid en blauwe plekken zonder stoten. Voedingsmiddelen waaruit homocysteïne wordt gevormd in het menselijk lichaam zijn melkeiwitten en kaas (caseïne!). Beter bekend onder een lactose-intolerantie.

Zo kan een veelvuldig gebruik van eiwitten (met name eiwitshakes) een ophoping van homocysteïne in het bloed veroorzaken. Overmatig homocysteïne-gehalte in de rode bloedkleurstof kan de bloedvaten beschadigen. Het aminozuur kan net zo gevaarlijk zijn als een te hoog LDL cholesterol, dit afvalproduct van de eiwitten. De ophopingen van hoge homocysteïne-concentraties in de hersenen veroorzaakt mogelijk diabetes 3.

Ernstiger symptomen van bloedarmoede

Anemie, gekenmerkt door een te laag gehalte aan bloedkleurstof (hemoglobine) of een tekort aan circulerende erytrocyten of door beide. We ademen zuurstof in, dit bindt zich aan eiwit in de rode bloedcellen. Vervolgens brengt het de frisse lucht naar alle organen en laat proteïne los. De cellen werken als fabriekjes en gebruiken het element, wat celademhaling wordt genoemd. Er wordt in dit proces koolstofdioxide gevormd, dit bindt zich aan de rode bloedcellen en het zuurstofarme bloed. De afvalstoffen volgen de roette naar de longen om via de ademhaling de afvalstoffen te lossen. 

Lactose intolerantie, histamine en pre-diabetes kunnen dit proces verstoren

Lactose komt van nature voor in zuivelproducten en wordt daarnaast ook toegevoegd aan diverse levensmiddelen. Melksuiker komt bijvoorbeeld voor in melk, yoghurt, vla, kaas, koekjes, taart, ijs, snoep, chips, antibiotica en sommige vitaminepreparaten. Bij een lactose-intolerantie, wordt in de dunne darm te weinig van het enzym lactase aangemaakt en onverteerd in de dikke darm terecht kan komen. 

Caseïne wordt gebruikt als lijm

Onverteerd in onze maag kan caseïne voor enorme voedingsstoffen opname problemen zorgen, omdat het als plaksel aan het slijmvlies kleeft. Door de meester-timmerlieden wordt er zelfs lijm van gemaakt. Kaas dat eerst zacht gemaakt wordt door de metselaar en mengen de kleefstof met ongebluste kalk aan elkaar vast. Te veel van dit mengsel in ons lichaam, is niet bevorderlijk voor de maag-darm-as.

Suiker heeft dezelfde werking, eenmaal nat kan het opdrogen en kunnen er allerlei stoffen aan plakken

Suiker kan pre-diabetes en diabetes 2 veroorzaken en het zorgt voor pieken in onze bloedsuikerspiegel. Wanneer onze bloedglucosewaarde te hoog stijgt door veel suikerhoudende producten te eten, zorgt de pancreas steeds opnieuw, dat er insuline geproduceerd wordt. Dit proces zet de glucose om in glycogeen, zodat we energie krijgen. De pancreas kan hierdoor uitgeput raken en zal minder van dit hormoon gevormd in de alvleesklier  produceren. De voorradige glucose‑eenheden in onze cellen worden dan niet verbrand en kan in onze bloedbaan blijven circuleren en ontstekingen veroorzaken.

Als de cel niet meer doorbloed wordt door vervuiling, kunnen er ontstekingen ontstaan

Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat het hormoon gevormd in de alvleesklier aan deze cellen vastzitten. Openen de deuren van de celkern voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in kan om de mestcel te voeden. Zonder deze stof, aangemaakt door de alvleesklier, kan zoetstof niet naar binnen en kan het kerndeeltje sterven of verstopt raken. 

Als er langdurig histamine moet worden afgegeven, kunnen de bijnieren uitgeput raken om de afvalstoffen op te ruimen. De bloedvaten verwijden en de kans op bloedarmoede vergroot. Het hoofd roept de darmen om hulp en laat het lichaam iets trager lopen. In de hoop, dat het bloedvat de normale positie weer in neemt en de balans tussen cortisol en DHEA herstelt wordt. 

Een tekort aan zuurstof in de hersenen kan komen door inwendige of uitwendige oorzaken. Denk bij uitwendige redenen, aan drenkelingen, op grote hoogte zijn, koolmonoxidevergiftiging, gebruik van alcohol, drugs, een ongeval of verslikking. Inwendige aanleidingen kunnen stoornissen zijn in het bloedtoevoer zoals bij een hartinfarct, door een afgesloten of vernauwd bloedvat. Een probleem met de longen waardoor we minder lucht binnen krijgen door een lagere bloeddruk of een vorm van bloedarmoede. 

Een ijzertekort kan gevolgen hebben voor ons denkproces

Ongeveer 70% van het ijzer in ons lichaam is gekoppeld aan hemoglobine in rode bloedcellen. De rest is gekoppeld aan ferritine en opgeslagen in weefsels. Als er onvoldoende van dit mineraal via het voedsel wordt opgenomen zullen de voorraden in het lichaam slinken. Als dit proces te lang duurt heeft dat gevolgen voor ons denkproces, omdat neurotransmitters via ditzelfde beloop vervoerd worden.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Bloedarmoede door enorm veel verlies van bloed

De meest voorkomende oorzaak waardoor men te kampen heeft met bloedarmoede is een tekort aan ijzer. Een tekort aan ijzer kan door verschillende oorzaken ontstaan. Enorm veel verlies van bloed door verwonding, hevige menstruatie of door eenzijdige voeding. Daarnaast zijn er nog enkele andere factoren die voor bloedarmoede kunnen zorgen. Een langdurige bloedarmoede kan ook een vitamine B12 tekort veroorzaken. Erfelijke aandoeningen, sikkelcelanemie of sikkelcelziekte, dit komt vooral voor bij mensen met voorouders uit (sub)tropische landen. 

De hemoglobinetest meet de hoeveelheid hemoglobine in het bloed, het is een eiwit dat zich bevindt in de rode bloedcellen (erytrocyten). Het zorgt voor zuurstoftransport van de longen naar weefsels in het hele lichaam. Als het hemoglobinegehalte te laag is, dan is er sprake van bloedarmoede. Het lichaam krijgt te weinig zuurstof en is kortademig en snel moe. 

Biochemische dragerschapstest voor sikkelcelziekte en beta-thalassemie. Bij deze test worden naar de biochemische aanwijzingen gekeken voor dragerschap. Dit betreft geen DNA diagnostiek.
Hb-electroforese uit EDTA-bloed bestaat uit HbA1, HbA2, HbF en(HbS). Sikkelcelziekte en alfa- en bèta- thalassemie zijn de belangrijkste vormen van ernstige erfelijke bloedarmoede.

IJzer en hemoglobine

Hemoglobine neemt zuurstof op vanuit de longen en geeft gas af zonder reuk of kleur aan andere lichaamscellen. Deze cellen hebben het zuurstofgas nodig voor het verbranden van voedsel zodat er energie vrijkomt. Dit is een verklaring waarom mensen met bloedarmoede zo vermoeid zijn. Ons lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te kunnen aanmaken. Frisse lucht is de motor van ons lichaam. Bij een te laag zuurstofniveau hebben we onvoldoende energie en kunnen we slecht functioneren. 

Laat staan als we energie nodig hebben om ergens van te moeten herstellen of genezen. Dan heeft ons lichaam juist extra zuurstof nodig. Het bloed zorgt ervoor dat alle cellen van frisse lucht voorzien worden. Cellen verbranden moleculen als eiwitten, vetten en koolhydraten met behulp van vernieuwde lucht. Als er minder frisse adem voorradig is, betekend dit dat verbranding trager wordt met moeheid tot gevolg.

Zuurstof verbrandt vet en dat geeft energie, wanneer de vertering langzamer gaat kan moeheid ontstaan

Vet kan alleen met zuurstof worden verbrand en kan zeer veel energie leveren als de vetverbranding juist verloopt. Bij inspanningen van zeer lage belasting wordt voornamelijk HDL cholesterol als energiebron gebruikt. De vettige substantie moet wel uit volwaardige vetten bestaan, die niet veranderd zijn van structuur. Bij het verrichten van sport en arbeid is er een grotere vraag naar frisse lucht en kunnen de symptomen van  bloedarmoede eerder zichtbaar worden. Als het lichaam moe is, dan is het belangrijk om te kijken of er sprake is van gal-falen. De kleur van ontlasting kan daarbij een goede raadgever zijn.

Wat kunnen verschijnselen van bloedarmoede?

 • Een moe en zwak gevoel;
 • Snel kortademig worden bij inspanning – zuurstof nodig;
 • Duizeligheid;
 • Het gevoel flauw te vallen;
 • Zuurstof meter, dit alarm voor zuurstofuitputting, is ontworpen om te beschermen in de buurt van opgeslagen inerte gassen zoals stikstof, argon en andere. Alarmen met een laag zuurstofgehalte zijn van cruciaal belang bij cryotherapie, zoals bij reumatische aandoeningen, wordt toegepast, voedselproductiefaciliteiten, proceskoeling of in een afgesloten ruimte waar inerte gassen worden opgeslagen.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Een ijzertekort kan bijvoorbeeld in de volgende situaties ontstaan

 • Veel bloedverlies bij mogelijke aandoeningen als endometriose en het HPV virus;
 • Na een operatie, bevalling of miskraam;
 • Na een periode met langdurige of heftige menstruaties;
 • Na een periode waarin je langere tijd (ongemerkt) kleine beetjes bloed verliest, bijvoorbeeld in jouw maag of darmen. Dit kan gebeuren door bepaalde pijnstillers (ibuprofen , diclofenac ) of bij een ziekte van de maag of darmen;
 • Langdurig gebruik van aspirine of niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s);
 • Maagzweer of een ontsteking in het maag-darm slijmvlies;
 • Pyogene granuloma is een onschuldige aandoening en zijn goedaardig. Bij terugkerende bloedingen, verzweringen, fistelvorming of verwonding door een letsel is een behandeling aanbevolen. Het is meestal een kleine rode, sijpelende en bloedende bult, waarbij de kans op anemie groter kan worden.
 • Bloedarmoede ontstaat meestal door een ijzertekort. Het tekort aan rode vloeistof kan ook ontstaan door een onbalans in vitamine B12, B6 en foliumzuur. B12 helpt foliumzuur homocysteïne af te breken en kan daarom helpen bij een betere functie van hart en bloedvaten. Bij een gebrek aan cobalamine, werkt folaat niet meer. 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Wat veroorzaakt een pyogene granuloma?

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van een pyogene granuloma. Deze gezwellen kunnen optreden na blessures, maar de reden hiervoor is niet bekend. Andere oorzaken van pusvormende streptokok zijn trauma veroorzaakt door insectenbeten of door de huid jeukt en men vaak moet krabben. Hormoon veranderingen tijdens de zwangerschap, kan ook leiden tot ontstekingen van het tandvlees. Virussen spelen een rol in het vergroten van mestcellen, waardoor er eveneens kans op het weglekken van bloed ontstaat.

Reinig de onbeschermde wond eerst goed

Het schoonmaken van de wond is een belangrijk onderdeel van de de aangedane plek. Het voorkomt niet alleen een infectie, maar zorgt er ook voor dat de kwetsuur sneller en mooier herstelt. Niet alleen bacteriën kunnen infecties  veroorzaken, ook virussen en schimmels kunnen voor problemen zorgen. Als een wondje ontstaat, kunnen de micro-organismen de onbeschermde huid binnendringen en de open letstel infecteren. 

Reinig de huid altijd eerst, voor de behandeling start

Een onbeschermde wond kan gaan ontsteken, om die reden is het belangrijk elke verwonding eerst goed te reinigen met betadine. Smeer niet meteen een crème op de aangedane plek, dit kan diep in de huid binnentrekken. Mogelijk helende kruiden, kunnen zonder reiniging, bacteriën meenemen in dieper gelegen weefsels en daar voor onrust gaat zorgen. De wondverzorging na het ontsmetten, kan bijvoorbeeld met propolis. Voor de mondslijmvliezen kan als voorbeeld aloë Vera tandpasta gebruikt worden en tot rust te brengen met het sap van de cactus.

Huidverzorging lijn met Aloë Vera, met uitleg hoofdhuidklachten en organen

De huidverzorgingslijn versterken elkaar en bieden een krachtige onderhoud, die helpen de zichtbaarheid van huidirritatie en rimpels te verminderen. Ze stimuleren een egale huid en ondersteunen de schoonheid van binnenuit. De producten geven een stralende, gehydrateerde huid, die er jonger uitziet en zachter aanvoelt en nog belangrijker, de producten zijn parfumvrij! Uitleg in kolom E, over het hoofdhuid en organen
ProductnaamInformatie over het productWaarvoor te gebruikenOverige informatieGezicht en huidproblemen
Milde reinigingslotion, zonder parfum➡️Reinigingslotion✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid;
✅⤷Voeten ;
✅⤷ Benen;
✅⤷ Handen;
✅⤷ Kortom, bij elke huidtype, die reiniging kan gebruiken
Houdt het interne systeem ook schoon, Het lichaam als de beste dokter

Prijslijst
Voorhoofd - Stress
➡️Water drinken
➡️Disbalans tussen rennen en rusten
Firming serum, parfumvrij➡️Firming serum✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid
Drink voldoende vocht
Prijslijst
Tussen wenkbrauwen
➡️Leverfalen
➡️Nierfalen
➡️Te veel maagzuur
Restoring crème➡️Herstellende crème✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid;
✅⤷ Herstellende crème voor de huid in het algemeen.
Eet voldoende vezels

Neus
➡️Luchtwegen
➡️Hart en bloeddruk
Het aloe bio-cellulose mask➡️Reinigend masker met Aloë Vera✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid masker
Onbewerkte vetten houden de huid soepelRechter wang
➡️Ga naar buiten, doe ademhalingsoefeningen
➡️Pas op! Teveel suiker inname
Infinite Forever set➡️Dag - nachtcreme met parfumvrije reiniging en verjongingsgel voor de huid, voor mannen en vrouwen✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Hoofdhuid:
✅⤷ Een deel van de producten kan gebruikt worden om de huid te reinigen en te versterken. Bovendien een super leuk cadeau 🎁
Een gezonde huid, beschermt onze AuraLinker wang
➡️Mijd bewerkte vetten<Gal en lever falen/a>
Aloe Body Wash✅ Om de huid te reinigen en het vocht in de huid vast te houden. Met natuurlijke ingrediënten als Aloë Vera. Lees meer...✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Het lichaam;
✅⤷ Bij elke huidtype, die reiniging kan gebruiken
De beste reiniging van de huid, isgewicht en energiebalans, zodat de cellen ons beschermen en niet vergroten. Wang dichtbij de neusvleugels
➡️Darmklachten
➡️Ontdek welke voeding problemen geeft
Aloe Body Lotion➡️Meer informatie over de ingrediënten✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷ Het lichaam;
✅⤷ Bij elke huidtype, die verzorging kan gebruiken
PrijslijstKin
➡️Milt, spijsverteringsklachten
➡️Hormonaal disbalans
Aloë Vera Lips, multifunctioneel EHBO kidjeTe gebruiken bij
✅ Insectensteken;
✅ Stekende pijn bij brandnetel;
✅ Kleine brand en snijwondjes;
✅ Pijnlijke en ruwe voetzooltjes van hond of kat. Meer informatie
Neem altijd 2 sticks mee, eentje voor uw huisdier en voor uzelf, zodat er altijd een hygiënische omgeving is.Voor gezonde darmen, huid en lever, obstipatie voorkomenKaaklijn
➡️Problemen met het gebit en tandvlees
➡️Tandpasta met Aloë Vera
Propolis huid crème✅ Propolis crème ondersteuneMeer informatien het herstel van de huid. Voor de huid, niet om in te nemenStel een vraagEen dermatoloog kan een diagnose stellen, alvorens met zelfzorg producten wordt begonnen
➡️Forever Aloe Vera Gel✅ Aloe Vera Gel is een pure aloë drank met 99,7% aloë vera✅⤷ Voor mannen en vrouwen;
✅⤷Mond;
✅⤷ Als drank te gebruiken
Aloë Vera drinkgel (12 x 330 ml)
• Gel uit het binnenblad van de plant
➡️Meer informatie over de gel
Stel een vraag

Bepaalde medicijnen kunnen ook leiden tot bloedarmoede

 • Indinavir (Crixivan), drink tenminste acht glazen water, eet voldoende vezels en vetten en beweeg om de lymfebanen goed te reinigen
 • Isotretinoïne ( Accutane), kan een bloederige diarree veroorzaken;
 • Acitretine (Soriatane), acitretine zou een doeltreffend product zijn. Door de vele  bijwerkingen wordt het vaak gebruikt bij ernstige vormen van psoriasis die niet vatbaar zijn voor andere behandelingen. Het kan oraal of via een inspuiting worden gegeven. De onbedoelde effecten kunnen zijn misselijkheid, moeheid, verlies van eetlust, bloedarmoede, lever- en nier schade;
 • Sommige anticonceptiepillen, de medici, weet nog steeds niet waar het door komt. Doordat endometriose vergelijkbare symptomen als bloedarmoede laat zien. Kan het dus ook zeer goed mogelijk zijn, dat er een vitamine B12 tekort kan ontstaan. 

Bloedonderzoek💉 , bloedarmoede reticulocyten

Wanneer iemand bloedarmoede heeft is het belangrijk om te weten of er wel nieuwe rode bloedcellen gemaakt worden. Het absolute aantal reticulocyten in het bloed is een indicatie voor de activiteit van het beenmerg dat voor nieuwe rode bloedcellen zorgt. Bij een verhoogde aanmaak zal het totale aantal reticulocyten verhoogd zijn. De hoeveelheid in de bloedbaan wordt gemeten en weergegeven als percentage van de rode bloed cellen. 

Rode bloedcellen die nog moeten ontwikkelen en of er nieuwe bloedcellen gemaakt worden

Reticulocyten zijn rode bloedcellen die nog moeten ontwikkelen en bevatten nog erfelijk materiaal wat uiteindelijk bij de rijping verloren gaat. Het eindstadium van rode bloedcellen bevat geen RNA meer, het is een molecuul dat, net als DNA. Ribonucleïnezuur bestaat uit een reeks aan elkaar gekoppelde nucleotiden, die strengen en cellen verbinden. Wanneer iemand bloedarmoede heeft is het belangrijk om te weten of er wel nieuwe rode bloedcellen gemaakt worden. Het absolute aantal reticulocyten in de rode vloeistof is een indicatie voor de activiteit van het beenmerg dat voor nieuwe rode bloedcellen zorgt. 

Noodzaak blijft, dat iemand met kennis het bloedonderzoek leest

Bij een verhoogde aanmaak zal het totale aantal reticulocyten verhoogd zijn. Echter de hoeveelheid in de bloedbaan wordt gemeten en weergegeven als percentage van de rode bloed cellen. Dit vergt enig voorbehoud bij de interpretatie van de uitslag. Want in het geval van anemie zal, ook wanneer totaal gezien de productie van reticulocyten niet is toegenomen toch een verhoogd percentage reticulocyten gemeten worden.

Er zijn verschillende vormen van erfelijke bloedarmoede

Samen heten ze hemoglobinopathieën en zijn erfelijke aandoeningen, waarbij het zuurstoftransporteiwit hemoglobine in het bloed veranderd is. Oververmoeidheid, licht gevoel in het hoofd, problemen bij inspanning, lichamelijke zwakte door lage bloeddruk kunnen dan ontstaan.

 • De kans op dragerschap is sterk verhoogd bij sikkelcelziekte als thalassemie in de familie voorkomt. Hetzelfde geld ook, als voorouders oorspronkelijk afkomstig zijn uit Afrika, de Antillen, het Middellandse Zeegebied, Zuidoost-Azië of het Midden-Oosten. In sommige Afrikaanse landen is zelfs 30-40% van de bevolking drager.

Biochemische dragerschapstest voor sikkelcelziekte en beta-thalassemie. Bij deze test worden naar de biochemische aanwijzingen gekeken voor dragerschap. Dit betreft geen DNA diagnostiek.
Hb-electroforese uit EDTA-bloed bestaat uit HbA1, HbA2, HbF, (HbS). Dragers van HbP (heterozygoten) hebben een grotere kans om een malaria-infectie te overleven.

Wanneer heeft het lichaam meer voeding met ijzer nodig

 • Een kind in de groei is en bij een vrouw in de zwangerschap
 • Iemand voor langere tijd, heel weinig voeding waar ijzer inzit, bijvoorbeeld mensen met heel weinig eetlust, teveel maagzuur of mensen die heel streng aan de lijn doen;
 • Het lichaam kan het ijzer uit de voeding niet goed opnemen, zoals dit bij 
  bepaalde maag-darmziektes kan voorkomen;
 • Bloedarmoede door een onbalans in vitamine B12, B6 en foliumzuur.

Het lichaam krijgt te weinig zuurstof en is kortademig en snel moe. Het hemoglobinegehalte in bloed hangt nauw samen met het aantal rode bloedcellen. Als het aantal rode bloedcellen is verlaagd, door een verminderde aanmaak of door een verhoogde afbraak, is het hemoglobinegehalte meestal ook verlaagd. Als glucose uit het bloed aan hemoglobine bindt ontstaat HbA1C, een verhoogde kans op pre-diabetes. Indien de glucoseconcentratie in het bloed hoger is zal er meer aan hemoglobine binden.

Omdat de binding niet meteen verbroken wordt zal het hemoglobinemolecuul totdat het wordt afgebroken na ongeveer 2 maanden het glucose bij zich dragen. Vaak krijgt het lichaam geen kans om deze binding te verbreken, omdat er teveel suiker en bewerkte koolhydraten genomen worden, de opslagcellen raken zo overvol dat ze letterlijk zuurstof tekortkomen en bloedarmoede ontstaat.

Erfelijke hemoglobine afwijkingen

 • Sikkelcel anemie of thallassemie;
 • Erfelijke aandoeningen van rode bloedcellen;
 • Lever afbraak (levercirrose);
 • Overmatig bloedverlies;
Een verhoogd hemoglobine, lees meer...
• Uitdroging en te weinig drinken; • Verhoogde aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg; • Longaandoeningen; • Bij een verhoogde Hb waarde is je bloed dikker en stroperiger, zoals bij pre-diabetes en diabetes 2. De streefwaarde voor HbA1c bij mensen met diabetes is lager dan 53 mmol/mol*. Goede en gezonde voeding is dus van het grootste belang! Een teveel aan glucose (suiker) maakt het bloed stroperig (Glucose hecht zich in het bloed spontaan aan hemoglobine en laat niet meer los); • Trombose; • Secundaire polycythemie, meestal is er te weinig zuurstof beschikbaar voor het lichaam, waardoor de productie van rode bloedcellen toeneemt. circulatiestoornissen in de kleine bloedvaatjes, waarbij blauwkleuringen kunnen optreden in handen, vingers, voeten of tenen; • Cholesterol, homocysteïne kan bloedvaten beschadigen en is sterk in verband gebracht met hartaanvallen, beroertes en perifere vasculaire ziekte. Homocysteïne hecht aan LDL en wijzigt haar structuur. Deze wijziging van LDL door homocysteïne lijkt hart en vaatziekten te versnellen; • Vergrote milt; De milt heeft meerder functies: A. Afweer tegen ziektekiemen, zoals: bacteriën, schimmels, archaea en virussen, dit wordt gedaan door grote aantallen witte bloedcellen, die er zitten; B. Afbraak van versleten rode bloedcellen; C. Regelt de functie van de alvleesklier; D. Maakt speeksel aan en regelt de gal in de maag en regelt de stoffen die de dunne darm uitscheidt; E. Bilirubine ophoping kan ontstaan bij een niet juiste afbraak van rode bloedcellen in de milt. Bilirubine is een afvalstof die voornamelijk vrijkomt bij afbraak van oude rode bloedcellen. Bilirubine is het afbraakproduct van hemoglobine, de rode bloedkleurstof. Bilirubine is giftig voor het lichaam, wordt uitgescheiden via de gal en verlaat op deze wijze via de uitwerpselen het lichaam. Een zeer hoge concentratie bilirubine in het bloed is op termijn giftig voor het zenuwstelsel en kan blijvend hersenletsel veroorzaken; Hoge bloeddruk; Een te snelle toename van het hemoglobinegehalte in het bloed kan hoge bloeddruk veroorzaken, wanneer te veel rode bloedcellen in het bloed aanwezig zijn, wordt het bloed stroperig en kunnen de cellen samenklonteren waardoor verstopping in de bloedvaten kan ontstaan Hemochromatose, bij hemochromatose neemt het lichaam te veel ijzer uit het voedsel op. Dit ijzer stapelt zich op in het lichaam. Een andere naam is daarom: ijzerstapeling. Het lichaam kan al het ijzer niet afvoeren. In het begin heeft dit geen ernstige gevolgen. Het ijzer wordt opgeslagen, vooral in de lever. Er zijn twee soorten: primaire hemochromatose en secundaire hemochromatose. Van primaire hemochromatose zijn er meerdere vormen. Primaire hemochromatose is erfelijk; • Secundaire hemochromatose is niet erfelijk en kan ontstaan door bijvoorbeeld veel bloedtransfusies. Of door bepaalde bloed- en leverziektes, maar ook door de ziekte van bijvoorbeeld Lyme

Bloedarmoede - aplastische anemie en sepsis

Anemie kan ook ontstaan door infecties. Met name de sepsis is bekende oorzaak, waarbij bacteriën vanuit een ontstane infectiehaard in de bloed en lymfevaten terechtkomen en zich vermenigvuldigen. De eerste oorzaak kan een urineweginfectie zijn, maar bijvoorbeeld ook een steenpuist. Aplastische anemie is een speciale vorm van bloedarmoede waarbij er niet alleen een tekort is aan rode bloedcellen, maar ook aan witte bloedcellen en bloedplaatjes. Het tekort aan rode bloedcellen veroorzaakt als voorbeeld bloedarmoede. Daarnaast kan het bloed minder zuurstof en voedingsstoffen vervoeren. 

Overmatige bloedingen en blauwe plekken

Door het tekort aan witte bloedcellen (leukocyten), word je vatbaarder voor infecties. De milt is een van de belangrijkste organen van de grote groep bloed- en lymfevormende organen waar o.a. ook het beenmerg, de lymfklieren en de lever toe behoren. Bij veel mensen die lijden aan aplastische anemie, kan de oorzaak niet worden gevonden en in andere situaties wordt deze vorm van bloedarmoede onder andere veroorzaakt door erfelijke oogpunt, blootstelling aan giftige chemicaliën in deodorant, allerlei geparfumeerde lotions of straling of bepaalde medicijnen (bv. bepaalde soorten antibiotica). 

Lab onderzoek, om terugkerende infecties te achterhalen

De klachten ontstaan meestal geleidelijk (tenzij de aandoening ontstaat als reactie op een giftige stof). Er kunnen dan klachten ontstaan van overmatige bloedingen en blauwe plekken, moeheid en bleekheid en steeds terugkerende infecties. De diagnose wordt gesteld op basis van laboratoriumonderzoek van bloed en beenmerg. Een bloeduitstorting is het gevolg van schade aan een bloedvat of een breuk van de onderhuidse kleine haarvaten.

De lymfevaten vervoeren lichaamsvloeistof en witte bloedcellen. In de melkachtige lymfestroom bevinden zich op regelmatige afstanden lymfeklieren, die als vangnetten en er alle ongewenste chemische of organische bestanddelen eruit filteren. De milt, een vuistgroot orgaan links achter en onder het middenrif, doet dienst als vangnet in de bloedbaan. De milt maakt deel uit van het onklaar maken van ziektekiemen en virussen en speelt daarnaast, als fabriek voor witte bloedcellen, een belangrijke rol bij de samenstelling van het bloed.

De milt kan via het bloedvatenstelsel, ook rode bloedlichaampjes produceren.

Bij noodzaak, kan de milt ook rode bloedlichaampjes produceren, dit orgaan filtert en slaat ongewenste metalen (ijzer en kwik) op. De buikklier met lymfatisch weefsel, verwijdert de resten van rode bloedlichaampjes, die de kleur van onze ontlasting bepaald. Let op met deodorant en lippenstift, wat uit zware metaal deeltjes vervaardigd kan zijn, het lymfesysteem overbelasten. Veel mensen zijn allergisch voor het anti-geur of zweetmiddel, waardoor de okselklieren kunnen gaan zwellen. Hetgeen kan leiden tot gordelroos en vaak tot stand komt bij een zwakke weerstand

Zware metalen verzaakt mogelijk gezondheidsklachten

Onderzoek toonde aan dat gevoeligheid voor kwik vaker voorkwam bij een deel van de bevolking met fibromyalgie. Zo wordt er ook veel titaan in de geneeskunde gebruikt. Volgens een studie is er een mogelijke oorzaak van vage klachten zoals moeheid, zenuwpijn, gewrichtspijn, en mentale problemen. Hetzelfde geld voor allerlei metalen die we dragen als oorringen, kettingen, horloges. We weten van edelstenen dat deze een rustgevende werking kunnen hebben als ze op de huid worden aangebracht. Het is raadzaam om dit uit te sluiten, door ze een tijdje niet te dragen. 

Lage bloeddruk en bijnieruitputting

De sepsis verschijnselen ontstaan doordat het afweersysteem deze ziekteverwekkers probeert op te ruimen. Als dat niet goed lukt, bijvoorbeeld doordat de weerstand heel laag is, wordt de histamine productie steeds sterker. Het hele lichaam raakt erbij betrokken en komt in een totale ontstekingsstand te staan. De ontstekingsstoffen die in het bloed circuleren veroorzaken een steeds heftiger reactie en zo maakt het lichaam zichzelf steeds zieker. Eén van de gevolgen kan zijn dat de bloeddruk sterk daalt.

Bij hypotensie kunnen voedingsstoffen niet goed worden opgenomen en afvalstoffen niet goed afgevoerd

Als door hypotensie de druk van het rode vloeistof daalt. Kunnen belangrijke organen in het lichaam zoals de nieren, het hart of de longen te weinig doorbloed raken. Het gevolg daardoor is dat er te weinig zuurstof ontvangen wordt en het orgaan en lymfestelsel minder gaat werken. Voedingsstoffen worden daardoor minder opgenomen en afvalstoffen ondervinden een vertraging, waardoor oedeem ontstaat.

Bloeddruk indicatietabel

Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten inpompt, of kracht verliest om de rode vloeistof door het lichaam heen te pompen. Dit tabel kan inzicht geven of de bloeddrukwaarden normaal, te laag of te hoog zijn, welke voeding zou gegeten kunnen worden en of welk bloedonderzoek zou inzicht kunnen geven. Het tabel geeft een indicerend inzicht, voor gezondheidsklachten is het raadzaam een juiste diagnose bij een specialist te laten stellen, om erger te voorkomen
Bloeddruk, benamingen en oorzaken getallen Bloedonderzoek, bloeddrukmeter en indicatietestOverige informatie en voeding, mogelijke kenmerkenMogelijk passende voeding en beweging
Hoge bloeddruk, primaire en secundaire hypertensieAldosteron uit serum, bloedonderzoek Cortisol en DHEA in balans
Verlaagde bloeddruk - onderdruk, hypotensie IJzertekort bloedonderzoekBloedarmoedeCortisol en DHEA in balans
Prehypertensie toegenomen vaatstijfheidHomocysteïne bloedonderzoek 💉

Pre-diabetes indicatietest
Cortisol en cholesterolWortels
Hypertensie fase 1 Waar komt de hoge bloeddruk vandaan Onderzoek, begeleiding, analyse en advies
Aldosteron uit serum, bloedonderzoek
Rode bieten zouden goed zijn, voor alles wat met het bloed te maken heeft.
Hypertensie fase 2 160/100 mmHgAldosteron uit serum, bloedonderzoek
Hypertensieve crisis, meet nog eens in rust de bloeddrukThuis testenBel een arts als in rust de bloeddruk te hoog blijft Rust nemen
Langzaam werkende schildklierOedeem
NierfalenBloedonderzoek
Verhoogde onderdrukMedicijnen: anticonceptiva, Corticosteroïden of niet-steroïdale, Ibuprofen anti-inflammatoireSlaperig overdag, slaapapneu
Verlaagde onderdruk, hypotensieVaak te zien bij bijnieruitputtingBij warmte, waardoor het lichaam meer moeite moet doen om het bloed te laten circulerenCortisol en DHEA in balans
Zoek onmiddellijk medische hulp bij pijn op de borst, kortademigheid of duizeligheid, verandering in spraak of bewustzijn

We kunnen niet rennen en ontspannen tegelijk, zo kan het lichaam niet vol met energie zitten bij slapen

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht. Het advies is niet te wachten, bezoek gelijk een arts, laat een goede diagnose stellen, 

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

In de volgende situaties is het verstandig extra voeding te eten met ijzer

 • Het voedingspatroon wijkt af, bijvoorbeeld door een zeer eenzijdig dieet of omdat er veganistisch gegeten wordt. Er kunnen eetproblemen zijn om gewicht te verliezen, door welke oorzaak dan ook. Op het moment de maag geen voedsel binnen krijgt, ziet het ook niet het nut om een dikke beschermlaag aan te maken. Het risico is dat de hersen-darm-as zijn werk niet meer goed uit kan voeren;

Waar zit veel ijzer in? en welke voeding werkt juist IJzer tegen

 • Groenten, met name andijvie, artisjok, broccoli, courgette, doperwten, druivenblad, postelein, tomatenpuree, raapstelen en schorseneren;
 • Vlees, pas op met varkensvlees;
 • Vissoorten (kabeljauw, haring, makreel en sardines);
 • Schaal- en schelpdieren (garnalen, mosselen en oesters);
 • Peulvruchten zoals bruine en witte bonen en linzen;
 • Noten, zoals paranoten en zeekraal;
 • Brood;
 • Gedroogd fruit, met name abrikozen, pruimen en vijgen;

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

De wortelchakra staat in verbinding met het bloed. Overleving, onveiligheid, onzekerheid,  door uitputting van lichaam en verandering van gedachten gedachten, het niet meer kunnen vertrouwen op het lichaam, door chronische ziekte. We zouden het eerste moeten kijken naar de wortelchakra, of er niet een bloedarmoede is ontstaan, door bijvoorbeeld endometriose, gevolgd door ademhalingsklachten.

Mogelijke emotionele veranderingen

Voeding voor de wortel Chakra

Rode bietgranaatappelrode kool, paprika, radijszaad om kiemen van te kweken en te gebruiken bij het ontbijt, tomaten of rood fruit helpen, om de stuit chakra aan te zetten tot herstel. Pas op met fruit, vanwege de glucose, die eerst uit de cellen voor het hoofd gebruikt moeten worden, om die reden is het beter deze bewerkte koolhydraten met suiker te gebruiken na 14.00.