Zenuwpijn - Neuropathische pijn

Zenuwpijn voelt anders dan wondpijn, de pijn zit dan in het gebied van de beschadigde zenuw en kan in de arm, het been of de romp ontstaan. Het is vaak moeilijk uit te leggen wat je voelt. De vaak borende pijn lijkt niet op gewone pijn, maar is branderig, zeer pijnlijk, scherp, koud of juist warm en gaat vaak samen met tintelingen. De huid voelt dan vaak “➀ gezwollen = (➊ oedeem)” en  doof aan en je voelt dan toch pijn. Wat in het doorgaande leven geen pijn doet, bijvoorbeeld zitten, strelen of wrijven van kleren over de huid of lopen kan nu een hevige pijn reactie veroorzaken.

Zenuwpijn

Pees en spierklachten zijn vaak ingewikkelde aandoeningen met verschillende oorzaken

Er zijn vele oorzaken van de knagende pijn. Dit leed kan ook ontstaan na een gordelroos infectie. Soms ontstaat de overlast door chronische ziekte of vitaminegebrek (lekkende darm/maag), bij diabetes, langdurig alcohol gebruik, blootstelling aan giftige stoffen of chemotherapie. Veel mensen hebben hun klachten gekregen naar aanleiding van een chirurgische ingreep of ongeval. Zoals borstoperaties, liesbreuk, rugoperatie, hartoperatie, of fantoompijn na amputaties, waarbij posttraumatische dystrofie kan ontstaan.

Posttraumatische dystrofie

Deze pijn ontstaat meestal na een ongeluk of operatie. Vaak gaat dit gepaard met kleur- en temperatuurverandering. Posttraumatische dystrofie (chronisch regionaal pijnsyndroom, CRPS, Südeckse dystrofie, ( reflexsympathisch dystrofiesyndroom) ontstaat wanneer het lichaam in een ontstekingsreactie niet in staat is om de bloedtoevoer naar het getroffen lichaamsdeel in stand te houden.

Weefselbeschadiging en verwonding

Dit kan plaatsvinden na een weefselbeschadiging zoals een verwonding of een breuk. Er treden hevige pijnklachten op en na enige tijd beginnen de gevolgen van de zeer sterk verminderde doorbloeding zichtbaar te worden. De huid wordt bleek en alle weefsels in het aangedane lichaamsdeel beginnen na verloop van tijd af te nemen (dystrofie).

Spierdystrofie, een normale doorbloeding is van groot belang, lees hier meer
Spierdystrofie is een verzamelnaam voor erfelijke spierziekten met geleidelijk optredende progressieve spierzwakte, veroorzaakt door afsterving en vet- en bindweefselvorming in de spieren. Niet veroorzaakt door stoornissen in de zenuwwerking, stapeling of structurele afwijkingen.

Een normale doorbloeding is van groot belang
Met name het endotheel dat de binnenkant van bloedvaten vormt, is een zeer belangrijk weefsel voor de regulatie (reageren op omgevingsfactoren) van de doorbloeding. Vrije radicalen die vrijkomen bij de ontstekingsreactie na weefselbeschadiging, kunnen de functie van het endotheel ernstig verstoren. Hierdoor kunnen de bloedvaten zich gaan vernauwen en kunnen niet meer verwijden wanneer dit nodig is. Endotheel =Het endotheel is een bedekkend eencellig laagje aaneengesloten cellen dat onder andere de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten bekleedt.

Met de sta–op stoel scheelt het veel pijn en moeite, en daardoor kom je weer meer in beweging. Bij pijn klachten is het opstaan lastig, zeker uit een lage stoel. Met de zorgmeubel sta–op stoelen is het veel gemakkelijker om uit een stoel op te staan.

Als je al heel lang diabetes patiënt bent, waardoor de doorbloeding van voornamelijk armen en benen voor een deel belemmerd kan worden. Door de langdurige slechte doorbloeding kunnen zenuwen in je been en voet beschadigd raken, met als gevolg neuropathische pijn, ook wel zenuwpijn genoemd.” “Vaak begin je het te merken als je in je been en voet geen gevoel meer hebt, of dat je kou en warmte minder gaat voelen.

De ziekte van Lyme – of ook wel: Lyme borreliose syndroom genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie: spirocheet Borrelia burgdorferi (Bb). Bloedonderzoek, ziekte van Lyme Borrelia, PCR Teek incl. typering. Neem in eerste instantie contact op met je (huis)arts. Indien de Borrelia bacterie is aangetoond, dan kun je een bloedonderzoek aanvragen om te kijken of de bacterie is overgedragen. Aanbevolen wordt de SeraSpot. Deze test kun je uitvoeren tot ongeveer 4-6 weken na een tekenbeet.

Reuma evenals artritis kunnen pijn en misvormingen veroorzaken in de gewrichten, de spieren en pezen, het is een verzamelnaam voor bewegingsbelemmeringen. Met reuma wordt niet alleen ernstige ontstekingsreuma bedoeld, maar worden alle aandoeningen die pijn en/of misvormingen van de gewrichten, de gewrichtskapsels, de spieren, de pezen, de bursa en het bot veroorzaken, er toe gerekend. Reumatische ziekten zijn dus alle ziekten van het bewegingsapparaat. Daarmee is het een verzamelnaam voor 200 verschillende aandoeningen. Deze kunnen in vier grote groepen worden onderverdeeld.

Ischias, ischialgie, inklemming nervus ischiadicus, uitstralende pijn naar bil en been

Ischias is ook bekend als: ischialgie of een ingeklemde nervus ischiadicus resulteert vaak in een uitstralende pijn naar bil en been. Het is een vervelende blessure waarbij er zenuwpijn kan ontstaan. Dit is vaak een zeurende, schietende of prikkelende pijn. Je voelt deze pijn vooral in de rug- en bilregio en de pijnklachten kunnen uitstralen naar het been. Naast dat ischias een vervelende pijn geeft, hebben veel personen ook last van gevoelsstoornissen of spierzwakte in de benen.

Lees hier meer over Ischias
Ischias is een aandoening waarbij er zenuwpijn optreedt door een probleem met de nervus ischiadicus. Dit is de langste zenuw in het lichaam. Hij ontspringt in de onderrug en splitst zich in twee takken naar beide benen en loopt door tot in de voeten. Wanneer de zenuw bekneld wordt, geïrriteerd of beschadigd is, kan er zenuwpijn (neuralgie) in één of beide benen optreden. Dit wordt ischias genoemd.De zenuwpijn die gepaard gaat met ischias kan meerdere oorzaken hebben. Daarom vinden wij ischias ook niet ‘echt’ een diagnose. Het is een overkoepelende naam voor alle mogelijke oorzaken die zorgen voor druk in het verlengde van de zenuw.De meest voorkomende oorzaken zijn • disk; Het uitstulpen van een tussenwervelschijf zonder dat de nucleus pulposi naar buiten komt. Vernauwing van het wervelkanaal of de uitgang van de zenuw (durale mouw) • Spit; • De zenuw kan acuut bekneld raken door bijvoorbeeld langdurig in een verkeerde houding te zitten of te tillen; • Artrose van de tussenwervelschijven; • Doordat er slijtage van de tussenwervelschijven ontstaat kan er meer druk op de uittredende zenuwen komen te staan; • Een hernia; • Het uitpuilen van een tussenwervelschijf, waarbij de nucleus pulposi naar buiten komt; • Zwangerschap; • Door de zwangerschap kan je wervelkolom instabiel worden waardoor er sneller druk op de nervus isschiadicus kan ontstaan; • Het piriformissyndroom is een veelvoorkomende oorzaak van ischias; • Door een verhoogde spierspanning in de piriformisspier (bilspier) raakt de ischiaszenuw die daar onderdoor loopt bekneld en kan zenuwpijn.Triggerpoints pijn bij stevige druk, tenderpoints kunnen al pijn doen bij zeer lichte druk Triggerpoints zijn spierknopen die alleen pijn doen bij stevige druk, de pijn straalt niet uit en de triggerpoints zijn enkel aanwezig op een beperkt aantal vaststaande plekken in het lichaam. De fibromyalgie tenderpoints kunnen al pijn doen bij zeer lichte druk.

Vitamine B12 tekort, zenuwpijn en bloedarmoede

Bij zenuwpijn komt opvallend vaak een vitamine B12 tekort voor, het lijkt erop, dat een veel-fout- aan operaties zenuwpijn vergroot, met name de combinatie van het narcose middel wat veel B12 gebruikt en de zenuwen die naar een operatie kunnen komen bloot te liggen, zou er meer aandacht moeten komen aan voeding voor en na de operatie. Een logische verklaring zou kunnen zijn, dat bloedverlies kan zorgen voor bloedarmoede. Een langdurige bloedarmoede kan mogelijk een vitamine B12 tekort geven.

Warmte door een kruik kan de pijn verzachten.

Een infectie kan ook zenuwpijn veroorzaken

Immers weefsel om de infectie heen is nu ook beschadigd, dit kan eveneens na een operatie gebeuren. Bij zenuwpijn komt opvallend vaak een B12 tekort voor, het lijkt erop, dat een veel-fout- aan operaties zenuwpijn vergroot, met name de combinatie van het narcose middel en bloedverlies. Het narcose middel gebruikt veel vitamine B12 en de zenuwen die naar een operatie kunnen komen bloot te liggen, kunnen dan blootgesteld worden aan bacteriën die je daar niet wilt hebben. Er zou er meer aandacht moeten komen aan voeding voor en na de operatie.

De oorzaken als langdurige druk op een zenuw en informatie Mortonse neuralgie zenuwbeknelling
Bijvoorbeeld door een hernia, na een operatie, diabetes, door het vallen op het stuitje, bij het lopen, bij hielspoor of een of bij een beknelling van zenuw in voet genaamd; MORTONSE NEURALGIE Pijnlijke zenuwpijn in voet.

Het is moeilijk om de massage te doen bij jezelf. Je moet jouw heup en been strekken. Vooral mensen met strakke en prikkelbaar zenuwen in de benen! Ik stel voor dat je een manueel therapeut dit voor jou kan laten doen.
• Als je goed naar het volgende filmpje kijkt, zoals je bij de uitleg van de massage kan zien in het YouTube filmpje naast dit bericht, kan je zelf proberen de massage toe te passen, of bezoek een manueel Therapeut.
• Zoek een manueel therapeut bij jou in de buurt
• Warmte kan de pijn mogelijk iets verzachten

Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling onder de voet
MORTONSE NEURALGIE doet pijn in de voorvoet met prikkelende uitstraling naar de tenen. Het begint met acute perioden van snijdende pijn in de voorvoet, soms met tintelingen, of een doof gevoel in de tenen.

Vaak begint het met te strakke schoenen op de sportbaan. Het uittrekken van de schoenen en masseren van de voeten brengt in het begin vrij snel verlichting, maar uiteindelijk worden de klachten erger en de pijnperioden houden langer aan.

De klacht betreft een irritatie van de zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes, die verbinden de wreef met de tenen.

DE OORZAKEN De oorzaak van Mortonse Neuralgie is een afwijkende voetstand.

Overbelast door zwaarlijvigheid. Kort gezegd meer gewicht dan de voeten waren ontwikkelt.
• Oude blessures, een verzwikte enkel, of een botbreuk, die vaak blokkades tussen de enkel botjes veroorzaken.
• Daarnaast de belasting van strakke schoenen, waardoor de zenuwen klem tussen de middenvoetsbeentjes komen te zitten.
• Lopen op hoge hakken en verschillende sporten kunnen Mortonse neuralgie en andere voetaandoendingen ook veroorzaken.
• METATARSALGIA – PIJN IN DE VOORVOETBEENTJES

• In werkelijkheid vinden wij ingezakte voeten, blokkades tussen de botjes, vaak de cuboid of de cuneiforms. Vaak zijn er strakke spieren, vaak die van de grote teen en de soleus in de kuit. Soms is wel een strakke onderhuidvetweefsel. Plantar myofascitis.

SYMPTOMEN

• Tintelingen in de 2e, 3e of 4e tenen.
• Pijn in de tenen en /of voorvoet.
• Een brandende gevoel.
• Uiteindelijk een dofgevoel. Polyneuropathie en diabetes moeten uitgesloten zijn.
• Het gevoel dat er iets in voorvoet zit.

Bij fibromyalgie worden bij de meeste personen zeer heftige pijnen ervaren, wat op verschillende aanhechtingsplaatsen voelbaar kan zijn in het hele lichaam, zoals spieren en de pezen en bij matige inspanning kunnen de klachten toenemen. Het begin van de Fibromyalgie ontstaat vaak met overbelasting, daarnaast merk je zelf op dat je steeds vaker met stijfheid  uit bed stapt  en steeds meer tijd nodig hebt om op gang te komen. Gevolgd door infecties, hormonale schommelingen, blessures, ontstekingen of slijtage, die voornamelijk aan het licht komen tijdens een onderzoek bij een arts of orthomoleculair therapeut. Veelal veroorzaakt door darm en maagklachten, die ontstaan zijn door overbelasting van stress, werk en zorgen in privé situatie. Een diagnose fibromyalgie wordt gesteld door een arts.

De juiste voeding is erg belangrijk bij Fibromyalgie en andere klachten die in verband staan met onze darmen. Een gezonde voeding ondersteunt de gezondheid in plaats van ze te ondermijnen, zoals bij een ongezonde voeding. De verkeerde voedingskeuzes kunnen erg talrijk zijn en er is tegenwoordig ook voldoende verleiding aanwezig. Geraffineerde suiker, – zetmeel, -vetten, additieven, hormonen, bestrijdingsmiddelen, verpakkingsmateriaal, bereidingstechnieken, sterilisatie, voedselbestraling, bewaringstechnieken, voedselcombinaties.

Slecht zuur/basen evenwicht, tekorten aan mineralen en vitaminen, obstipatie, verstoorde darmflora, overgewicht, slechte vetten, voedingsallergieën en – intoleranties, koffie, alcohol, zout en niet te vergeten medicijnen.  Al met al brengt dit een hoop afvalstoffen met zich mee die het lichaam op een of andere manier moet verwerken en hier loopt het vaak mis.

Buikwandpijnsyndroom ACNES, spontaan, operatie aan de buik of door sport

De pijn ontstaat door een beknelling van de huidtakjes van de voorste zenuwuiteinden van de tussenribben. Buikwandpijn door een beknelling van een gevoelszenuw. De precieze oorzaak voor het ontstaan van ACNES is nog onduidelijk. In de meeste gevallen ontstaat het plotseling. Soms ontstaan de pijnklachten na een buikwandcorrectie of door sportieve activiteiten, zoals buikspieroefeningen. Ook kan het optreden tijdens of na een zwangerschap.

Afknellen van gevoelszenuwtakjes en voeding, lees meer
Omdat het gaat om afknellen van gevoelszenuwtakjes en niet van spierzenuwtakjes is er nooit sprake van uitval van buikspieren. Afknelling kan leiden tot een overgevoeligheid van het stukje buikhuid dat bij deze zenuw hoort, of dat het stukje huid juist minder gevoelig is, dof aanvoelt, slaperig is, of voelt “alsof het niet van jezelf is”. Licht knijpen in de huid kan als opvallend gevoelig ervaren worden. Veel mensen geven dit pas aan nadat er specifiek naar is gevraagd of gekeken. Soms ervaart men dat de kleding irritant zit of het vervelend is dat er iets langs schuurt.Pijnklachten kunnen geleidelijk aan ontstaan, langzaamaan steeds irritanter worden, of wisselend in de hevigheid zijn, met soms dagen wel en dan weer dagen zonder pijn.Voorkomende klachten De pijn kan verergeren met inspanning• Als de buikspieren aanspannen, kan de pijn toenemen; • Doffe, zeurende en soms stekende pijn; • Afknelling van de gevoelszenuwtakjes kan leiden tot overgevoeligheid van het stukje buikhuid dat bij deze zenuw hoort; • Problemen met de ontlasting en/of (volle) blaas, vermoedelijk door verkrampte spierenEiwitten en proteïnen uit voeding Eiwitten vormen voor bijna 20% ons lichaam. Ze zijn een bestanddeel van alle cellen en weefsels. Niet alleen spierweefsels als onze armen en benen, maar ook ons hart en andere organen als het hersenen zijn opgebouwd uit eiwitten. De eiwitten die opgebouwd zijn uit aminozuren hebben voor ieder weefsel een eigen aminozuur. Eiwitten voor nagels en haren geven het een bepaalde hardheid, eiwitten in de wanden van bloedvaten zorgen voor elasticiteit, eiwitten in botten en tanden zorgen voor de opname van kalk, het werkt als een bouwsteen en houd weefsel bij elkaar, dat het niet kan gaan lekken, evenals onze bloedvaten, als de vaatwanden niet stevig genoeg zijn door aminozuren, dan kan er lekkage ontstaan en daardoor bloedarmoede en uiteindelijk een B12 tekort.Door onvolwaardige eiwitten te eten, brengt dit uiteindelijk een tekort aan nutriënten, aminozuren, enzymen en hormonen ontstaan, met gevolgen als pre-diabetes, het voorstadia van diabetes 2

Uit de voeding worden eiwitten gehaald, deze eiwitten worden afgebroken tot aminozuren. ❶ Ze zorgen voor het vervoer en de opslag van voedingsstoffen; ❷ Maken nieuwe cellen; ❸ Worden verwerkt en verdeeld door de spijsvertering; ❹ Zorgen voor de energieproductie en slaap; ❺ Regelen de overdracht van prikkels; ❻ Bouwen en onderhouden van je spieren;

❼ Zorgen voor de aanmaak van sterk bindweefsel en de groei van gezonde botten; ❽ Zorgen voor het herstellen van wondgenezing. Wanneer je aan krachttraining of een duursport doet, heeft je lichaam behoefte aan meer aminozuren. Hiervan krijg je voldoende binnen met een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Aminozuren zijn ook van belang voor je nachtrust.

Oud Hollandse erwtensoep, om eiwitten op een bewuste manier aan te vullen, met recept voor zelfgemaakte Runderbouillon, lees meer
Oud Hollandse erwtensoep, om eiwitten op een bewuste manier aan te vullen Ingrediënten: 400 gr gedroogde spliterwten; Vlees na keuze (ca. 300 gr totaal); 2 laurierblaadjes; 2 preien; 1 winterpeen; 1 knolselderij; 1 handje selderij; 1 rookworst; 4 grote uien.Bereiding ErwtensoepSnijd eerst al je ingrediënten in blokjes en het vlees in stukken, breng 2,5 liter water incl. je eigengemaakte bouillon aan de kook met de spliterwten erin, blijf er wel bij en roer diverse keren, anders blijven de erwten op de bodem liggen en kan het aanbranden. Voeg al je ingrediënten toe en laat alles op een laag pitje en af en toe roeren pruttelen voor de komende 2 uren.Lekker met glutenvrije wortelwraps.Runderbouillon zelf maken Ingrediënten: ongeveer 1 kilo schenkel en mergpijp en botten met vlees zoals rib of nekbotten (vraag je slager ernaar). Mergpijp geeft smaak en daar zitten weer specifieke nutriënten in. ongeveer 3 liter water • 100 ml limoensap • 2 winterwortels • 2 uien • 1 stuk prei • 2 selderijstengels • 5 takjes tijm • 2 laurierbladeren • 1 tl peperkorrels, geplet • 1/2 bosje peterselie • Zeekraal of zeezoutBereiding: Zet de schenkel en mergpijp onder water in een grote pan met de azijn, laat 1 uur staan. Braad ondertussen de botten met vlees aan in een braadpan of in de oven op 180°C tot ze mooi bruin zijn (er zijn ook recepten die deze stap overslaan). Voeg het gebraden vlees toe aan de botten in de pan en voeg de tijm, de laurierbladeren en de peperkorrels toe en de groenten behalve de peterselie (die doe je pas 10 minuten voor het einde erbij). Voeg genoeg koud water toe zodat alles onderstaat. Het is belangrijk om met koud water te beginnen. Als de ingrediënten langzaam opwarmen in het water openen de vezels beter en komen de sappen vrij die smaak geven. Zorg wel dat je minimaal 2 cm overhoudt onder de rand van de pan want het volume neemt nog wat toe tijdens het koken. Als het kookt zal er schuim omhoog komen. Haal dit weg met een schuimspaan, lepel of een melkzeefje (het schuim kan de bouillon een vieze smaak geven). Zet het vuur daarna zachter en laat op laag vuur sudderen (net niet koken). Als je een slowcooker hebt, kan je het in de slowcooker gieten en die op de lage stand zetten. Laat het minimaal 12 uur sudderen, maar het kan zelfs 72 uur. Haal de botten eruit met een tang en gooi het vocht dan door een vergiet of zeef. Voeg de stukken vlees en eventueel merg dat nog in de botten zit weer toe. Eventueel kan je het nu ook op smaak maken met zeezout, maar dat kan je ook doen op het moment dat je de bouillon gaat gebruiken. Laat in de koelkast afkoelen. Er komt een laag vet bovenop als het afgekoeld is; schep dat er af. De bouillon zelf lijkt nu wel gelatine; dan heb je de juiste voedingsstoffen te pakken! Verdeel over kleine bakjes en vries in.Bereiding met de erwtensoepSnijd eerst al je ingrediënten in blokjes en het vlees in stukken, breng 2,5 liter water incl. je eigengemaakte bouillon aan de kook met de spliterwten erin, blijf er wel bij en roer diverse keren, anders blijven de erwten op de bodem liggen en kan het aanbranden. Voeg al je ingrediënten toe en laat alles op een laag pitje en af en toe roeren pruttelen voor de komende 2 uren.

Serotonine behoort tot de belangrijke neurotransmitters in de hersenen. Ze spelen een grote rol in het bepalen van ons gedrag en onze reacties op emotioneel gebied, hoe we reageren op onze omgeving. Het zal bijvoorbeeld bepalen wanneer we willen eten, wanneer we willen slapen, hoe we ons voelen en om goed en gezond te denken.

Serotonine heeft invloed op de zenuwen, als je een lage niveau aan serotonine in de darm hebt dan is dit proces waarschijnlijk veel trager, wat kan leiden tot constipatie. Als de levels hoog zijn, dan kan dit proces worden versneld en ontstaat er waarschijnlijk diarree. Bij vele mensen met PDS is aangetoond dat veranderde serotonine levels, PDS, dunner ontlasting of obstipatie kan veroorzaken.

Als we de hele dag stilzitten, zoals dat vaak gebeurd aan een bureau, dan hebben de spieren en pezen aan de voorkant van het lichaam de neiging te verkorten. Het gaat dan vooral om de heupbuigers in ons bovenbeen, de grote borstspieren, de monnikskapspier en spier aan weerszijden in de nek. Wanneer deze strengen strakker gaan staan, kunnen ​​er triggerpoints ontstaan die het lichaam onstabiel maken. Als we zitten, zijn de heupen gebogen waardoor de spieren ‘in onze schoot’ kunnen verkorten. ‘Als die bewegingsapparaten voor een langere periode in een verkorte positie worden geplaatst en er is niet met regelmatig lichaamsbeweging om het orgaansysteem weer in de juiste stand te krijgen dan kan het bekken voorover trekken en kunnen er klachten ontstaan als een klapvoet.