Zenuwpijn - Neuropathische pijn

Zenuwpijn voelt anders dan wondpijn, de pijn zit dan in het gebied van de beschadigde zenuw en kan in de arm, het been of de romp ontstaan. Het is vaak moeilijk uit te leggen wat je voelt. De pijn lijkt niet op gewone pijn, maar is branderig, borend, zeer pijnlijk, scherp, koud of juist warm en gaat vaak samen met tintelingen, de huid voelt dan vaak doof aan en je voelt dan toch pijn. Wat in het doorgaande leven geen pijn doet, bijvoorbeeld zitten, strelen of wrijven van kleren over de huid of lopen kan nu een hevige pijn reactie veroorzaken.

Mogelijke oorzaken neuropathische pijn

Er zijn vele oorzaken van zenuwpijn. Deze pijn kan ontstaan na een gordelroos infectie. Soms ontstaat de pijn door chronische ziekte of vitaminegebrek (lekkende darm/maag), bij diabetes, langdurig alcoholmisbruik of blootstelling aan giftige stoffen of chemotherapie. Veel mensen hebben hun klachten gekregen naar aanleiding van een chirurgische ingreep of ongeval. Zoals borstoperaties, liesbreuk, rugoperatie, hartoperatie, of fantoompijn na amputaties. 

Met de staop stoel scheelt het veel pijn en moeite, en daardoor kom je weer meer in beweging. Bij pijn klachten is het opstaan lastig, zeker uit een lage stoel. Met de zorgmeubel staop stoelen is het veel gemakkelijker om uit een stoel op te staan. Meer informatie

Dystrofie

Posttraumatische dystrofie. Deze pijn ontstaat meestal na een ongeluk of operatie. Vaak gaat dit gepaard met kleur- en temperatuurverandering. Verder komt er nog een artikel over CRPS, of wel Complex Regionaal Pijn Syndroom. Men spreekt vaker van Dystrofie, posttraumatische dystrofie of Sudeck.

MORTONSE NEURALGIE doet pijn in de voorvoet met prikkelende uitstraling naar de tenen. Het begint met acute perioden van snijdende pijn in de voorvoet, soms met tintelingen, of een doof gevoel in de tenen.

Vaak begint het met te strakke schoenen op de sportbaan. Het uittrekken van de schoenen en masseren van de voeten brengt in het begin vrij snel verlichting, maar uiteindelijk worden de klachten erger en de pijnperioden houden langer aan.

De klacht betreft een irritatie van de zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes, die verbinden de wreef met de tenen.

DE OORZAKEN De oorzaak van Mortonse Neuralgie is een afwijkende voetstand. 

 1. Overbelast door zwaarlijvigheid. Kort gezegd meer gewicht dan de voeten waren ontwikkelt.
 2. Oude blessures, een verzwikte enkel, of een botbreuk, die vaak blokkades tussen de enkel botjes veroorzaken.
 3. Daarnaast de belasting van strakke schoenen, waardoor de zenuwen klem tussen de middenvoetsbeentjes komen te zitten.
 4. Lopen op hoge hakken en verschillende sporten kunnen Mortonse neuralgie en andere voetaandoendingen ook veroorzaken.

METATARSALGIA – PIJN IN DE VOORVOETBEENTJES

n werkelijkheid vinden wij ingezakte voeten, blokkades tussen de botjes, vaak de cuboid of de cuneiforms. Vaak zijn er strakke spieren, vaak die van de grote teen en de soleus in de kuit. Soms is wel een strakke onderhuidvetweefsel. Plantar myofascitis.

SYMPTOMEN

 • Tintillingen in de 2e, 3e of 4e tenen.
 • Pijn in de tenen en /of voorvoet.
 • Een brandende gevoel.
 • Uiteindelijk een dofgevoel. Polyneuropathie en diabetes moeten uitgesloten zijn.
 • Het gevoel dat er iets in voorvoet zit.

Meer informatie

Massage 

Waar zitten de tenderpoints?
Tenderpoints komen aan twee zijden van het lichaam voor en zouden ook aan beide zijden pijn moeten doen, dat wil zeggen zowel links als rechts. Hieronder is een weergave van tenderpoints zoals die regelmatig worden weergegeven.

Weergave van tenderpoints

 • Aan de basis van de achterkant van de schedel aan weerszijden van de nekwervels, dus daar waar de nek in het hoofd over gaat.
 • Halverwege de bovenste schouderlijn .
 • Van daaruit ca. vierenhalf tot vijf centimeter naar beneden en iets naar het midden toe op de schouder, als het ware langs de schouderlijn aan de kant van de ruggengraat.
 • In de voorkant van de hals, net boven het sleutelbeen .
 • Aan de onderkant van het sleutelbeen, daar waar het sleutelbeen vastzit aan het borstbeen.
 • Binnenkant van de elleboog, ongeveer twee centimeter onder de plooi van de elleboog.
 • Aan de bovenkant van de heupen, een paar centimeter van de ruggengraat af.
 • Aan de zijkant van de heupen, onder de billen.
 • Aan de binnenkant van de knie, ongeveer twee centimeter boven de knieschijf.
 
 
Serotonine – fibromyalgie
 
Energie – Slapen
 
Chronisch – Moe

 

 • Bijvoorbeeld door een hernia, na een operatie, diabetes, door het vallen op het stuitje, bij het lopen, bij hielspoor of een of bij een beknelling van zenuw in voet genaamd; MORTONSE NEURALGIE Pijnlijke zenuwpijn in voet.
 • Het is moeilijk om de massage te doen bij jezelf. Je moet jouw heup en been strekken. Vooral mensen met strakke en prikkelbaar zenuwen in de benen! Ik stel voor dat je een manueel therapeut dit voor jou kan laten doen.

Als je goed naar het volgende filmpje kijkt, zoals bij de uitleg van de massage, kan je zelf proberen de massage toe te passen, of bezoek een manueel Therapeut.

Zoek een manueel therapeut bij jou in de buurt

Warmte kan de pijn mogelijk iets verzachten

Immers weefsel om de infectie heen is nu ook beschadigd, dit kan eveneens na een operatie gebeuren. Bij zenuwpijn komt opvallend vaak een B12 tekort voor, het lijkt erop, dat een veel-fout- aan operaties zenuwpijn vergroot, met name de combinatie van het narcose middel wat veel B12 gebruikt en de zenuwen die naar een operatie kunnen komen bloot te liggen, zou er meer aandacht moeten komen aan voeding voor en na de operatie

Vitamine B12 tekort, zenuwpijn en bloedarmoede

Bij zenuwpijn komt opvallend vaak een vitamine B12 tekort voor, het lijkt erop, dat een veel-fout- aan operaties zenuwpijn vergroot, met name de combinatie van het narcose middel wat veel B12 gebruikt en de zenuwen die naar een operatie kunnen komen bloot te liggen, zou er meer aandacht moeten komen aan voeding voor en na de operatie. Een logische verklaring zou kunnen zijn, dat bloedverlies kan zorgen voor bloedarmoede. Een langdurige bloedarmoede kan mogelijk een vitamine B12 tekort geven. Start met de gratis indicatietest vitamine B12 tekort

Vraag een voedingsadvies aan

Diabetes type 1, 2 en 3 – Type 1 bloedsuiker schommelingen, met klachten als:veelvuldig urineren, veel eten of juist weinig kunnen eten, dorst, ook ‘s nachts, vermoeidheid, vermagering, jeuk, afvallen, hardnekkige schimmel infecties of spruw en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Type 2 bloedsuiker constant hoog, met klachten als:dubbel zien, branderige ogen, moe, tintelende ledematen, zere benen . Type 3 mogelijk verband met dementie, Deze vorm van diabetes heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel in het lichaam, maar wel op de werking van de hersenen. Daarom wordt de ziekte van Alzheimer soms ook diabetes type 3 genoemd.

Meer informatie

De ziekte van Lyme – of ook wel: Lyme borreliose syndroom genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie: spirocheet Borrelia burgdorferi (Bb). 

Verspreiding

 • Bb verspreidt zich via teken, muskieten, vlooien en (hooi)mijt, en in de voeding via besmet rauw vlees. 
 • Transhumane infectie vindt horizontaal plaats via semen, speeksel, tranen, urine, borstvoeding; en congenitaal via de placenta. 
 • Bb beweegt zich door de weefsels, hecht zich vast aan gastcellen en ontwijkt het immuunsysteem.
 • Bb gaat meestal vergezeld van de protozoa Babesia, een parasiet die zich nestelt in de rode bloedcellen, enkele bacteriën uit de orde der Rickettsia’s: Ehrlichia, te vinden in de witte bloedcellen, Bartonella  (in één of meer van de 25 (!) soorten), en Coxiella, en verder mycoplasma’s (L-vorm) en virussen (in het bijzonder cytomegalovirus en Eppstein-Barr virus (Pfeiffer). De biotoxinen die Bb en deze andere pathogenen afscheiden, veroorzaken symptomen die meestal abusievelijk als één van minstens 368 andere aandoeningen worden gediagnosticeerd.
 • Na besmetting, met of zonder erythema migrans, is een latente periode van vele jaren mogelijk. In asymptomatische dragers kan de ziekte plotseling worden geactiveerd door stress, een andere infectieziekte, emotioneel of fysiek trauma, of zelfs door gebruik van de suikervervanger aspartaam.

Een tekenbeet, wat nu?

 • Grijp de teek met een tekentang of een pincet, bij de kop vast en trek hem voorzichtig uit de huid. Laat iemand je lichaam nakijken op meer teken;
 • Denk niet te gemakkelijk bij een tekenbeet, geen ervaring of de teek zit op een plek waar je niet bij kan, bezoek een huisarts;
 • Maak het wondje schoon, betadine zeep kan je helpen om het wondje te reinigen
 • Maak een foto en noteer de datum;
 • Houd de plek drie weken goed in het oog, als er een groter rondende wordende plek ontstaat, neem dan contact op met je huisarts;
 • De ziekte van lyme, die kan ontstaan door een tekenbeet, kan zeer ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid
 • Als je wilt weten of de teek besmet was met het borrelia bacterie, bewaar de teek dan in glazen potje, de teek kan dood bewaard worden. Het onderstaande bloedonderzoek is er voor om de teek na te kijken in het lab, op de besmetting.

De teek is besmet, wat nu?
Neem in eerste instantie contact op met je (huis)arts. Indien de Borrelia bacterie is aangetoond, dan kun je een bloedonderzoek aanvragen om te kijken of de bacterie is overgedragen. Aanbevolen wordt de SeraSpot. Deze test kun je uitvoeren tot ongeveer 4-6 weken na een tekenbeet.

Bezoek altijd eerst een arts

De ziekte van Lyme wordt gediagnosticeerd door een arts, houd je arts op de hoogte, daarbij is het goed, om alles op te schrijven in een boek, wat je leert.

De ByeBites Steken- en Betenset

Bevat een tekenpincet, een gifverwijderpompje en een koelspray. De set heeft een compact formaat, zodat hij makkelijk mee te nemen is bij dagjes uit of op vakantie.

Inhoud van de zet

 • 1 Gif-weg uitzuigpompje met 2 zuigmondjes
 • 1 Tekenpincet
 • 2 Gaaskompressen
 • 4 Pleisterstrips
 • 5 kinderpleisters
 • 1 Koelspray
 • 1 Loep
 • 8 Alcoholdoekjes
 • 3 sachets Jojoba Milk
 • 1 Pincet
 • 1 Eerste hulpwijzer bij steken en beten

Bijnieren en mogelijke ontsteking

 • In een indicatietest bijnieruitputting, zie ik dat de bijnieren overactief zijn geweest en later onderactief zijn geworden met kenmerken als: Lage bloeddruk, waardoor het mogelijk kan gaan om de ziekte van Addison.
 • De ziekte van Addison ontstaat door een ontsteking in de bijnieren. De bijnieren raken beschadigd. Daardoor maken ze minder hormonen aan, zoals het stresshormoon. 
 • Gezondheidsklachten, Klachten kunnen onder andere moeheid, een bruine verkleuring van de huid en een enorme trek in zout voedsel geven. 

Mogelijke symptomen

 • Verlamming;
 • Zenuwpijn;
 • Gezichtsverlamming;
 • Rode vlek

Anti teken – insectenspray, om zelf te maken

Een spray met etherische oliën kan helpen als geurscherm voordat je de natuur ingaat.
Doe in een 10 ml sprayflacon lauwwarm water en de volgende etherische oliën:

Even schudden en de spray is klaar voor gebruik

 

Flesje om je insectenspray altijd bij je te dragen, koop het hier

Knoflook eten tegen teken, muggen en parasieten

Knoflook heeft een zuiverende werking op het bloed waardoor het bloed minder aantrekkelijk wordt voor parasieten, lees meer over knoflook

Aanverwante onderwerpen

 

ACNES-pijn bevindt zich altijd op dezelfde plaats en is door veel mensen zelfs met één vinger aan te wijzen. Dit is een zeer belangrijk gegeven en cruciaal voor de diagnose ACNES! Het maximale pijnpunt bevindt zich dan net op de rand, of in het midden van het verloop van de rechte buikspier, d.w.z. of links of rechts van de mid-lijn.

De pijn komt vaker voor onder navelniveau, dan boven navelniveau. De pijn kan worden waargenomen bij alle leeftijdscategorieën.

Omdat het gaat om afknellen van gevoelszenuwtakjes en niet van spierzenuwtakjes is er nooit sprake van uitval van buikspieren. Afknelling kan leiden tot een overgevoeligheid van het stukje buikhuid dat bij deze zenuw hoort, of dat het stukje huid juist minder gevoelig is, dof aanvoelt, slaperig is, of voelt “alsof het niet van jezelf is”. Licht knijpen in de huid kan als opvallend gevoelig ervaren worden. Veel mensen geven dit pas aan nadat er specifiek naar is gevraagd of gekeken. Soms ervaart men dat de kleding irritant zit of het vervelend is dat er iets langs schuurt.

Pijnklachten kunnen plots ontstaan, van het ene op het andere moment en zodoende lijken op “acute buikpijn”. Niet zelden worden mensen ingestuurd met de verdenking “acute blinde darm-ontsteking”, terwijl na uitvoerig onderzoek blijkt dat ze slechts pijn hebben op één punt. Patienten lopen vaak al langere tijd rond met dit probleem rondlopen.

Pijnklachten kunnen anderzijds ook geleidelijk aan ontstaan, langzaamaan steeds irritanter worden, of wisselend in de hevigheid zijn, met soms dagen wel en dan weer dagen zonder pijn. Omdat de symptomen mogelijk lijken op betrokkenheid van de buikorganen wordt vaak allerlei onderzoek uitgevoerd, en soms zelfs een kijkoperatie, opzoek naar afwijkingen van de buikorganen zonder resultaat.

Bij velen wordt foutief de diagnose spastische darm vermoed ( Irritable Bowel Syndrome / IBS = Prikkelbare Darm), terwijl ze eigenlijk helemaal geen last van hun darmen hebben. Uit onderzoek bleek dat onder de patiënten bij wie de diagnose IBS is gesteld, eigenlijk 3 tot 4 % van hen last heeft van ACNES.

Bij sommige patiënten zijn de klachten dusdanig dat men het idee krijgt dat het wel eens “tussen de oren” zou kunnen zitten. Een enkeling wordt zelfs verwezen naar een psychiater of psycholoog.

Meer informatie

Reuma en artritis: pijn die misvormingen kunnen veroorzaken in de gewrichten, de spieren en pezen, het is een verzamelnaam voor bewegingsbelemmeringen

Met reuma wordt niet alleen ernstige ontstekingsreuma bedoeld, maar worden alle aandoeningen die pijn en/of misvormingen van de gewrichten, de gewrichtskapsels, de spieren, de pezen, de bursa en het bot veroorzaken, er toe gerekend. Reumatische ziekten zijn dus alle ziekten van het bewegingsapparaat. Daarmee is het een verzamelnaam voor 200 verschillende aandoeningen. Deze kunnen in vier grote groepen worden onderverdeeld:

De ontstekingsreuma’s Reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew, Psoriatisch reuma, polymyalgia reumatica, Lupus. Hierbij is er vaak naast de lokale, ook een algemene ontstekingsreactie die leidt tot ziek zijn. Er kan sprake zijn van een auto-immuunziekte. Reumatoïde artritis is een ziekte waarbij collageen (een eiwitbestanddeel in bindweefselvezels en (kraakbeen) wordt aangetast. Deze ziekte wordt gerekend tot de auto-immuunziekten, ziekten waarbij het afweersysteem antistoffen vormt die het eigen lichaamsweefsel aanvallen. De ziekte wordt gekenmerkt door een niet-etterige ontsteking van verscheidene gewrichten, later gevolgd door vernietigende veranderingen, en verschrompeling van spieren en huid in de omgeving van de aangetaste gewrichten.

 
 • Wat is de ziekte van Bechterew? De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening. Als je de ziekte van Bechterew hebt, krijg je chronische ontstekingen. Vooral in de gewrichten in je bekken en wervelkolom.Ook de gewrichten in je borstbeen en in je armen of benen kunnen ontstoken raken. Verder komen ook oogontstekingen soms voor. Symptomen van Bechterew: Terugkerende rugpijn; Terugkerende stijfheid; Gewrichtspijn; Gezwollen gewrichten; Ontstoken of pijnlijke gewrichten;  Rug wordt krommer; Soms ogen, hart, longen, oren aangetast; Oogirisontsteking; Verdoofd of tintelend gevoel in botten en gewrichten. Heb je deze symptomen, ga dan altijd eerst langs een huisarts, heb je een diagnose, dan kun je voor een natuurlijk stofje bij mij terecht.
 • Ook de darmen spelen hier weer een grote rol en dan spreek ik over de lekkende darm, wanneer het slijmvlies is aangetast, laat deze afvalstoffen door en kan je organen bereiken, juist de goede stoffen, als mineralen en vitaminen kunnen daardoor niet goed worden opgenomen, waardoor je hevige vermoeidheidsklachten kan krijgen, vaak worden er dan veel voedingssupplementen geslikt om dit te kort op te vullen. Helaas worden hier de problemen niet mee opgelost en zal je wat moeten doen om de darm weer te herstellen.

Jicht en pseudo jicht Hierbij hebben afvalstoffen, zoals urinezuur bij jicht, zich opgehoopt en zich als kristallen afgezet in gewrichten. Dit leidt tot lokale pijn en ontstekingsreacties.

Zenuwpijn, als niet slapen en angst je leven overneemt


De artrosen of slijtagereuma’s Hierbij wordt de kwaliteit van het kraakbeen
minder zonder dat er sprake is van ernstige ontsteking of algemeen ziek zijn.

Artrose, slechter worden van de bekleding van jouw gewrichten

De weke delen reuma’s Hier zijn niet de gewrichten zelf, maar is weefsel in
de omgeving van de gewrichten aangedaan. In het algemeen is er sprake van gelokaliseerde pijn en ontsteking. Belangrijke ziektebeelden bij weke delen
reuma zijn o.a.: Tenniselleboog, lage rugpijn (Lumbago), Ischias, Carpaal
tunnel syndroom, Bursitis van schouder of heup. Fibromyalgie en het
myofasciale pijn syndroom worden ook beschouwd als weke delen reuma’s.

 
Peesontsteking – blessures en adviezen van moeder natuur


De reuma’s van het skelet Het belangrijkste ziektebeeld bij reuma’s van het
bot is Osteoporose (botontkalking). Er zijn dus verschillende vormen, oorzaken en uitingen van reumatische aandoeningen. .

Osteoporose, beweging, buitenlucht en hormonen
 

schias is ook bekend als; ischialgie of een ingeklemde nervus ischiadicus resulteert vaak in een uitstralende pijn naar bil en been. Het is een vervelende blessure waarbij er zenuwpijn ontstaat. Dit is vaak een zeurende, schietende of prikkelende pijn. Je voelt deze pijn vooral in de rug- en bilregio en de pijnklachten kunnen uitstralen naar het been. Naast dat ischias een vervelende pijn geeft, hebben veel personen ook last van gevoelsstoornissen of spierzwakte in de benen.  Fysiotherapie4All is gespecialiseerd in het behandelen van deze klachten. De meeste mensen zijn binnen vijf behandelingen geholpen.

Wat is ischias?

Ischias is een aandoening waarbij er zenuwpijn optreedt door een probleem met de nervus ischiadicus. Dit is de langste zenuw in het lichaam. Hij ontspringt in de onderrug en splitst zich in twee takken naar beide benen en loopt door tot in de voeten. Wanneer de zenuw bekneld wordt, geïrriteerd of beschadigd is, kan er zenuwpijn (neuralgie) in één of beide benen optreden. Dit wordt ischias genoemd. 

Wat zijn de oorzaken van ischias?

De zenuwpijn die gepaard gaat met ischias kan meerdere oorzaken hebben. Daarom vinden wij ischias ook niet ‘echt’ een diagnose. Het is een overkoepelende naam voor alle mogelijke oorzaken die zorgen voor druk in het verlengde van de zenuw. De meest voorkomende oorzaken zijn

 • • Bulging disk
  Het uitstulpen van een tussenwervelschijf zonder dat de nucleus pulposi naar buiten komt.
  • Vernauwing van het wervelkanaal of de uitgang van de zenuw (durale mouw)
  • Spit
  De zenuw kan acuut bekneld raken door bijvoorbeeld langdurig in een verkeerde houding te zitten of te tillen. 
  • Artrose van de tussenwervelschijven
  Doordat er slijtage van de tussenwervelschijven ontstaat kan er meer druk op de uittredende zenuwen komen te staan. 
  • Een hernia
  Het uitpuilen van een tussenwervelschijf waarbij de nucleus pulposi naar buiten komt.
   Zwangerschap
  Door de zwangerschap kan je wervelkolom instabiel worden waardoor er sneller druk op de nervus isschiadicus kan ontstaan. 
  • Hetpiriformissyndroom
  Het piriformissyndroom is een veelvoorkomende oorzaak van ischias. Door een verhoogde spierspanning in de piriformisspier (bilspier) raakt de ischiaszenuw die daar onderdoor loopt bekneld en kan zenuwpijn

Meer informatie

Bloedonderzoek - Vitamine B12 te kort

Dit bloedonderzoek zoekt uit of een vitamine B12-tekort jouw klachten veroorzaakt. Dit tekort is vaak gevolg van de ziekte van Addison-Biermer (klassieke benaming: Pernicieuze Anemie). Ook is het mogelijk dat door ernstig bloedverlies (operaties – menstruaties ), dat er een vitamine B12 tekort ontstaat. De klachten komen niet altijd en niet in dezelfde volgorde en mate voor. Voor de klachten maakt niet uit waardoor het B12-tekort is ontstaan.

Deze pijnen kunnen lijden tot ernstige angststoornissen, immers je kwaliteit van leven wordt nu alleen nog maar bepaald door pijn.

De diagnose wordt gesteld door een gespecialiseerd arts of neuroloog, op basis van klachten en een lichamelijk onderzoek.

 • Ga altijd eerst langs een arts of specialist en overleg na wat mogelijk is.

Er zijn natuurlijke middelen te krijgen, waarmee je mogelijk de zenuwpijn kan aan pakken, ook de juiste voeding is zeer belangrijk, hier kan ik je in adviseren. Blijf altijd contact met je arts houden, overleg wat ik adviseer.

 • Omdat een behandeling door mij, uit natuurlijke stoffen en voeding bestaat, zoals lichaam eigen stoffen en pijnstilling op natuurbasis, (wat een heel proces is), duurt het vaak langer dan een chemische pijnstiller, die geslikt wordt en meteen de zenuw plat legt en de pijn verminderd of zelfs tijdelijk weg neemt. Lichaam eigen stoffen, verandering van voeding en leefstijl, kunnen goed gebruikt worden naast de pijnstillers van de arts, zodat je mogelijk af kan bouwen, overleg altijd met je arts wat je gaat gebruiken. 

Eiwitten vormen voor bijna 20% ons lichaam. Ze zijn een bestanddeel van alle cellen en weefsels. Niet alleen spierweefsels als onze armen en benen, maar ook ons hart en andere organen als het hersenen zijn opgebouwd uit eiwitten. De eiwitten die opgebouwd zijn uit aminozuren hebben voor ieder weefsel een eigen aminozuur. Eiwitten voor nagels en haren geven het een bepaalde hardheid, eiwitten in de wanden van bloedvaten zorgen voor elasticiteit, eiwitten in botten en tanden zorgen voor de opname van kalk, het werkt als een bouwsteen en houd weefsel bij elkaar, dat het niet kan gaan lekken, evenals onze bloedvaten, als de vaatwanden niet stevig genoeg zijn door aminozuren, dan kan er lekkage ontstaan en daardoor bloedarmoede en uiteindelijk een B12 tekort

Bescherming van ons lichaam

Uit aminozuren worden enzymen en hormonen gemaakt en worden antistoffen opgebouwd. Dit proces beschermd het lichaam tegen indringers die het lichaam ziek kunnen maken.  Ons Immuunsysteem en lymfebanen 

Door onvolwaardige eiwitten te eten, brengt dit uiteindelijk een tekort aan nutriënten, aminozuren, enzymen en hormonen ontstaan, met gevolgen als pre-diabetes, het voorstadia van diabetes 2 

 
Enzymen
 
Milt Burn-out
 
Lymfe – systeem
 
Pre – diabetes

In peulvruchten, zoals erwtjes bevatten een grote hoeveelheid aan proteïne en vezels. Hierdoor wordt het eten zeer goed en gelijkmatig verteerd. Als je ziek bent, is eiwit de belangrijkste voedingsstof voor het herstel van het lichaam. Krijg je te weinig energie binnen, dan gaat het lichaam de eiwitten gebruiken als brandstof, in plaats van als bouwstof. Dit kan leiden tot afbraak van spieren. 

Eiwitten en proteïnen, zijn belangrijk voor de vorming van aminozuren in het lichaam, die de bouwstenen voor het lichaam zijn.. Je hebt van de aminozuren slechts een paar microgram tot een paar gram per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Sommige mensen hebben wat meer nodig. Dat kan zijn bij: zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met bepaalde aandoeningen of wonden, bij krachttraining, een kind in de groei, als we ouder worden, geen eetlust hebben of bang om te eten, door bijvoorbeeld het eten niet goed verteerd. 

Eiwitten kunnen bijdragen aan:

 • Lichamelijke conditie
 • Het opbouwen van gezond spierweefsel
 • Het afbreken van oud spierweefsel
 • Hersenen
 • Slapen
 • Vaak ziek zijn
 • Energie
 • Herstel van de huid 
 • Herstel bij ziekte en hebben een beschermende functie

Een voorbeeld waarom eiwitten uit voeding zo goed voor onze hersenen kunnen zijn

Uit de voeding worden eiwitten gehaald, deze eiwitten worden afgebroken tot aminozuren, tryptofaan is een aminozuur waaruit 5 HTP wordt gemaakt
5 HTP wordt in de hersenen en de lever omgezet naar serotonine. 

 

Wat heb je nodig?

O2 Zuurstof

Buitenlucht, IJzer, Vitamine C en Foliumzuur

FE=mineraal – Ijzer

Spinazie

Vitamine C

Limoen / Citroen

Foliumzuur

Boerenkool  / Orgaanvlees

Zie mijn artikel ➸

Serotonine te kort

Als je een te tekort aan bepaalde eiwitten hebt, kan dit grote gevolgen hebben voor onze gezondheid, zoals het slecht herstellen van de huid, weinig energie, niet kunnen slapen, slechte weerstand, tot het zwakker worden van spieren enz. 

Teveel eiwitten

Een eiwitinname boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor fysieke activiteit leidt dus niet tot bevordering van eiwitopname, maar kan mogelijk leiden tot spierafbraak, bovendien moeten de nieren hard werken, om het overige eiwit uit het lichaam te verwijderen. Is het verstandig om zomaar een eiwitrijk supplement te nemen? Nee. 

Eiwitten en nierfunctie vermindering

Wanneer je bijvoorbeeld teveel eiwitten eet en dit vervolgens niet gaat verbranden, kun je bijproducten van stikstof binnen krijgen die je nieren moeten afbreken. Wanneer je een normale hoeveelheid eiwitten binnenkrijgt, plas je het gewoon uit, geen probleem. Wanneer je heel veel eiwitten eet moeten je nieren harder werken om van deze stoffen af te komen. Dit kan uiteindelijk leiden tot beschadiging van de nieren. Bewegen, het is noodzakelijk!

Hoe werkt een aminozuur?
• In de dunne darm worden voedingseiwitten (eiwitten uit ons eten) afgebroken tot aminozuren. Dit proces begint in je maag gaat verder in je twaalfvingerige darm, de dunne darm en ten slotte de dikke darm. Ze worden daarna via het bloed naar de organen gebracht. Bij dit proces moeten de darmen wel goed functioneren, zie: Lekkende darmslijmvlies

Erwten en hormonen

Erwten bevatten een phyto-oestrogeen. Tijdens de overgang dalen de hormonen oestrogeen en progesteron, dit is een normaal proces. Ze kunnen uit balans raken, als andere hormonen uit balans zijn, door bijvoorbeeld stress, niet de juiste voeding, weinig beweging in de buitenlucht.

De phyto-oestrogeen in erwten is een plantaardig hormoon, die de oestrogeen waarden mogelijk kunnen verhogen, ze imiteren je eigen oestrogeen. Vermijd bij een progesteron tekort dus erwten en alle andere producten waar phyto-oestrogeen in aanwezig kan zijn.

Recept: Oud Hollandse erwtensoep
250 gram verse worst, 250 gram platte ribben, runderbouillon zelfgemaakt

Runderbouillon zelf gemaakt
 

ongeveer 1 kilo schenkel en mergpijp en botten met vlees zoals rib of nekbotten (vraag je slager ernaar). Mergpijp geeft smaak en daar zitten weer specifieke nutriënten in.
ongeveer 3 liter water
100 ml azijn
2 winterwortels
2 uien
1 stuk prei
2 selderijstengels
5 takjes tijm
2 laurierbladeren
1 tl peperkorrels, geplet
1/2 bosje peterselie
Zeekraal of zeezout

Bereiding:
– Zet de schenkel en mergpijp onder water in een grote pan met de azijn, laat 1 uur staan
– Braad ondertussen de botten met vlees aan in een braadpan of in de oven op 180°C tot ze mooi bruin zijn (er zijn ook recepten die deze stap overslaan)
– Voeg het gebraden vlees toe aan de botten in de pan en voeg de tijm, de laurierbladeren en de peperkorrels toe en de groenten behalve de peterselie (die doe je pas 10 minuten voor het einde erbij). Voeg genoeg koud water toe zodat alles onderstaat. Het is belangrijk om met koud water te beginnen. Als de ingrediënten langzaam opwarmen in het water openen de vezels beter en komen de sappen vrij die smaak geven. Zorg wel dat je minimaal 2 cm overhoudt onder de rand van de pan want het volume neemt nog wat toe tijdens het koken.
– Als het kookt zal er schuim omhoog komen. Haal dit weg met een schuimspaan, lepel of een melkzeefje (het schuim kan de bouillon een vieze smaak geven).
– Zet het vuur daarna zachter en laat op laag vuur sudderen (net niet koken). Als je een slowcooker hebt, kan je het in de slowcooker gieten en die op de lage stand zetten. Laat het minimaal 12 uur sudderen, maar het kan zelfs 72 uur.
– Haal de botten eruit met een tang en gooi het vocht dan door een vergiet of zeef. Voeg de stukken vlees en eventueel merg dat nog in de botten zit weer toe. Eventueel kan je het nu ook op smaak maken met zeezout, maar dat kan je ook doen op het moment dat je de bouillon gaat gebruiken. Laat in de koelkast afkoelen.
– Er komt een laag vet bovenop als het afgekoeld is; schep dat er af. De bouillon zelf lijkt nu wel gelatine; dan heb je de juiste voedingsstoffen te pakken! Verdeel over kleine bakjes en vries in.

Bereiding

Snijd eerst al je ingrediënten in blokjes en het vlees in stukken, breng 2,5 liter water incl. je eigengemaakte bouillon  aan de kook met de spliterwten erin, blijf er wel bij en roer diverse keren, anders blijven de erwten op de bodem liggen en kan het aanbranden. Voeg al je ingrediënten toe en laat alles op een laag pitje en af en toe roeren pruttelen voor de komende 2 uren. Lekker met zelfgemaakte stokbrood bij de Jumbo verkrijgbaar. Eet smakelijk.

Bereiding Erwtensoep

Snijd eerst al je ingrediënten in blokjes en het vlees in stukken, breng 2,5 liter water incl. je eigengemaakte bouillon  aan de kook met de spliterwten erin, blijf er wel bij en roer diverse keren, anders blijven de erwten op de bodem liggen en kan het aanbranden. Voeg al je ingrediënten toe en laat alles op een laag pitje en af en toe roeren pruttelen voor de komende 2 uren. 

Lekker met glutenvrije wortelwraps, Klik hier voor het recept en zie waarom wortels juist zo gezond zijn

Overleg altijd met je behandelend arts, wanneer je medicijnen gebruikt