Histamine intolerantie en auto-immuunziekten

Histamine heeft naast zijn centrale rol bij allergieën, ook weefselhormonen, waarbij het neurotransmitter histamine betrokken kan zijn bij de stapsgewijs ontstaan van van ontstekingen.  De weefselhormonen zijn: renine, gevormd door de juxtaglomerulaire cellen in de nieren, speelt een rol in het RAAS, erytropoëtine – “vaak afgekort tot EPO“, en wordt vooral gevormd in de nieren, stimuleert in het rode beenmerg de vorming van rode bloedcellen. Wanneer de bloeddruk laag is, produceren Juxtaglomerulaire cellen het hormoon renine. Histamine is een neurotransmitter-een chemische boodschapper die zenuwcellen gebruiken om te communiceren met elkaar. Histamine werkt samen met dopamine en noradrenaline en houden ons wakker. 

Stress in je hersenen door ontstekingen in en rondom de mastcell

De CRF zet de hypofyse aan om het ACTH af te geven. ACTH stimuleert Cortisol afscheiding. In tegenstelling tot aldosteronafscheiding door dezona glomerulosa (speekt een belangrijke rol  bij het onderhoud van kalium en vochtbalans in het lichaam). Mastcellen worden gevonden in de ➂perivasculaire ruimten is (➂een met vloeistof gevulde ruimte rond bepaalde bloedvaten in verschillende organen). Cytokinen zijn  boodschappers en zetten cellen aan tot kopiëren, ontwikkeling en de bestrijding van ziekten. Beschadigende pro-inflammatoire cytokinen worden in verband gebracht met de ontwikkeling van auto-immuunziekten. Zoals bij reuma, artritis, diabetes verlaagde bloeddruk en tandvleesaandoeningen

Een gezonde balans van cytokinen door middel van ons voedingspatroon kan voordelen opleveren. Mensen met een glutenvrij dieet kunnen daarbij vooral van een betere balans benutten. Bestanddelen van voedsel zoals glucose, zetmeel, verzadigde vetzuren en de bereidingswijze aan voedsel werken alle ontstekingsbevorderend, terwijl vette vis en plantenvezels juist de ontsteking remmen. Het immuunsysteem kan heftig reageren op voeding.

Zoals bij AITD = Auto- immuun schildklierziekte kan gebeuren in ernstiger vorm, ook wel coeliakie genoemd. De moleculaire structuur van gliadine, het eiwitgedeelte van gluten, lijkt sterk op dat van de schildklier. Wanneer gliadine de beschermende barrière van de darmen doorbreekt “Lekkende darm” en de bloedbaan binnengaat, wordt het door het immuunsysteem als vernietigend beschouwd. 
Deze antilichamen tegen gliadine veroorzaken ook dat het lichaam schildklierweefsel aanvalt. Dit betekent dat als je AITD hebt en je voedsel met gluten eet, je immuunsysteem je schildklier kan aanvallen. Als je gluten-intolerant bent, moet je 100% glutenvrij zijn om immuun afbraak van jouw schildklier te voorkomen.

Omdat mastocytose  een zeldzame aandoening is, worden klachten pas laat ontdekt. Mastocytose is de naam voor een ziekte waarbij er een toename is van abnormale mestcellen. Mestcellen komen normaal in het lichaam voor en spelen een rol bij de afweer. Ze zijn na een speciale kleuring goed herkenbaar in het beenmerg als diep paarse cellen die vol korrels zitten. In deze korrels zitten allerlei factoren, zoals histamine of heparine. Sommige van deze stoffen zullen na prikkeling zwelling of roodheid geven. Bij een insectensteek bijvoorbeeld zullen mestcellen in de huid ervoor zorgen dat het gif zich niet te ver in het lichaam kan verspreiden door plaatselijke zwelling en roodheid op de plek van de steek. De zwelling van de neus bij hooikoorts is een ander voorbeeld van de werking van mestcellen die in het neusslijmvlies zitten. Bloedonderzoek

Een mestcel voert zijn functie uit en gaat groeien als hij daartoe geprikkeld wordt via bepaalde signalen. Op de buitenkant van de mestcel zit een receptor met de naam KIT (een soort ontvangereiwit) die na contact met een mestcelgroeifactor signalen doorgeeft naar de binnenkant van de cel. Deze signalen zorgen ervoor dat de mestcel stoffen gaat uitscheiden of bijvoorbeeld gaat groeien.
Bij mastocytose is er een fout opgetreden in de mestcellen. Op één plaats in de KIT-receptor is een stukje veranderd, waardoor deze receptor abusievelijk signalen doorgeeft zonder dat er contact met mestcelgroeifactoren is opgetreden. De mestcel scheidt dan spontaan stoffen uit of gaat zich spontaan vermenigvuldigen, zonder dat er controle kan optreden. De ziekte wordt allereerst ingedeeld in twee grote groepen: mastocytose, alleen in de huid, en systemische mastocytose.

ROSACEA en de relatie tot Histamine

Een studie in de Journal of Investigative Dermatology, gefinancierd door een onderzoek beurs van de National Rosacea Society, onthulde dat de aantallen mestcellen hoger zijn in de huid van rosacea-patiënten. De studie wees uit dat de proteasen van mestcellen andere immuun cellen rekruteren, waardoor de ontstekingsreactie wordt versterkt. Zie ook Histamine. Rosacea is een verandering en vergroting van de huidvaten – slijmvliescellen en het daaruit voortvloeiend, een chronisch rood verkleurd gezicht, met vorming van knobbeltjes. Rosacea ontstaat meestal op seborroische basis (voornamelijk op hoofd voorkomend) en gaat gepaard met hyperemie (overmatig bloedgehalte op deze plaatsen), wat ook op andere plaatsen voor kan komen. Met het gevoel van warmte voorkomend op neus, wangen en voorhoofd.

Melatonine wordt met name geproduceerd in de pijnappelklier, ogen en het maag-darmkanaal om goed te kunnen slapen is licht en voeding nodig. Ouder worden, licht, overgewicht en roken kunnen de aanmaak van melatonine tegengaan. IJzer is zeer belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.

In perioden van lichamelijke en/of geestelijke spanning en stress vervult de milt een belangrijke rol. Zodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. En deze energie lenen de hersenen vooral van de darm. De darm krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel moet luisteren, met als gevolg dat hij tijdens de vertering energie bespaart, minder slijmstoffen produceert en zijn eigen doorbloeding vermindert. Een verminderde doorbloeding en een dunnere slijmlaag verzwakken de darmwanden en zo ontstaat de kans op een lekkende darmwand.

Als je histamine heel hoog is, zou de methylatie ook verhoogd moeten worden om alle histamine weer op normaal niveau te krijgen, hiervoor heb je hulptroepen nodig die de methylatie versterken. Bij mensen met histamine intolerantie is er vaak een tekort aan deze hulptroepen: de methyldonoren. Methylatie is een proces dat triljoenen keren gebeurt in elke cel, elke minuut, waarbij de cel wel intact moet blijven. Het is één van de meest belangrijke metabole functies van het lichaam en is afhankelijk van vele genen die de enzymen en allerlei vitaminen, mineralen, eiwitten, enz., die betrokken zijn in de vorming en afbraak van allerlei stoffen die belangrijk zijn voor het lichaam. Het belang is om een vitamine B12 en zenuwpijn te voorkomen.

MS - Multiple sclerose en histamine intolerantie

Italiaans onderzoek toont aan dat histamine een belangrijke rol speelt bij het doen ontstaan van ontstekingen in de hersenen. Een strategie waarbij je deze functie van histamine tegenwerkt, zou kunnen leiden naar nieuwe inzichten van auto-immuunziektes, zoals MS. Histamine heeft naast zijn centrale rol bij allergieën, wellicht een rol, bij het ontstaan MS al vanaf de geboorte. HET KRIJGEN VAN EEN DIAGNOSE Hoewel er geen enkele bevinding of test is die MS definitief kan vertellen, gebruiken artsen een combinatie van tests en symptomen om MS te diagnosticeren. Bijvoorbeeld, jouw arts zal waarschijnlijk een neurologisch onderzoek, een MRI, opgeroepen potentialen, en een spinale vloeistof analyse. Zij zullen ook een uitgebreid medisch geschiedenisrapport van jou willen. Deze tests en rapporten zullen helpen om bewijs van schade te vinden in ten minste twee verschillende gebieden van het centrale zenuwstelsel op verschillende punten in de tijd en uit te sluiten van andere diagnoses. Bronnen: MS vereniging Nederland beyondtype1 diabetes-ms

Uit mijn onderzoek zie ik een verband met voeding. Een gezonde balans van cytokinen door middel van ons voedingspatroon kan voordelen opleveren in de beginfase of een vermoeden of een mogelijk gediogniseerde MS. Mensen met een glutenvrij dieet kunnen daarbij vooral van een betere balans benutten. Bestanddelen van voedsel zoals glucose, zetmeel, verzadigde vetzuren en de bereidingswijze aan voedsel werken alle ontstekingsbevorderend, terwijl vette vis en plantenvezels juist de ontsteking remmen. Het immuunsysteem kan zeer heftig reageren op voeding met een gevolg tot ondervoeding en gewichtsafname en waar we weer terugkomen bij hersenen en balans. Mogelijk is diabetes 3 bij dit proces betrokken, omdat er een opmerkelijk gebruik van bewerkte koolhydraten, vetten en suikers waren uit het verleden, die verder niet tot diabetes type 2 hebben geleden. onderzoek gedaan door een arts, doormiddel van bloedonderzoek. Vanaf de geboorte is er al last en heel langzaam is de situatie verergerd, waardoor je hier naar alle waarschijnlijkheid over een erfelijkheidsfactor spreekt. De maag wordt erg gevoelig en eten is haast niet meer mogelijk, alles maar echt alles geeft last. Door er te weinig of geen voeding binnenkomt, kun je een tekort aan voedingsstoffen ontwikkelen en is het raadzaam om met een behandelend arts over een tijdelijk gebruik en mogelijkheden van vloeibare voeding te spreken. 

De zenuwen zijn door een beschermende laag bindweefsel omsloten. Deze isolerende laag wordt de myelineschede genoemd en bestaat uit Schwanncellen. Wanneer het immuunsysteem deze Schwanncellen aanvalt, ontstaan er plaques op deze Schwanncellen en verharden deze cellen en kunnen minder goed functioneren. Schwanncellen zijn belangrijk voor het voortbrengen van het signaal wat over de zenuwvezels loopt. Wanneer deze Schwanncellen minder goed functioneren, functioneert de zenuwvezel minder goed. Deze verhardingen kunnen op meerdere zenuwvezels in het zenuwstelsel voor komen. Daar komt ook de naam Multipele Sclerose vandaan. Multipele betekent meerdere en Sclerose betekent verharding. 

Er bestaat het gevaar dat er scheurtjes in de plaque ontstaan. Dan is de plaque instabiel. Wanneer zo’n instabiele plaque openscheurt, komt de inhoud van de plaque in contact met het bloed. Het bloed stolt en er ontstaat een bloedstolsel op de plaque. Dit kun je vergelijken met een wondje op de huid waarbij er een korstje wordt gevormd. Geneest dit wondje dan kan er littekenweefsel ontstaan. Plaques zijn de patches van demyelinisatie  die optreden bij multiple sclerose, vooral die waar de myeline wordt vervangen door littekenweefsel. Plaques worden vaak laesies genoemd en worden in de ingang voor hen vollediger behandeld. Vasculaire verkalking is een belangrijk kenmerk van ➀ atherosclerose (➋ Atherosclerose is de neerslag van kalk en vetachtige stoffen), zoals cholesterol, in de wand van een slagader, waardoor bloedvatvernauwing optreedt en is geassocieerd met grote bijwerkingen van cardiovasculaire risicofactoren, zoals hoge bloeddruk 

Bezoek een arts voor een juiste diagnose