Plaspillen, wat je moet weten

Plaspillen, natuurlijk of synthetisch worden bijzonder veel gebruikt met name waar ze voor zijn bedoeld, om vocht af te voeren. Vocht wat in het lichaam blijft staan, kan zorgen voor ontstekingen, zoals oedeem. Plastabletten worden ook veel voorgeschreven voor hoge bloeddruk, als ook tegen hart- en vaatziekten.

Plaspillen

De sterkte van plastabletten

Sterke plastabletten worden ingezet als je last hebt van vochtophopingen door bijvoorbeeld een zwak hart als gevolg van een chemokuur. Dit vocht dat vaak achter de longen zit, moet snel weg, want je krijgt door dit vocht moeite met ademhalen. De zwak werkende plastabletten worden ingezet tegen hoge bloeddruk, vaak in combinatie met andere medicijnen die de bloeddruk verlagen. 

Bij veel plassen verlies je vitaminen en mineralen

Pas op! vergeet niet dat bij het vele plassen kalium, magnesium, calcium en vitamine B1 verloren kan gaan. Urine bevatten mineralen die het zieke lichaam nodig heeft. Vochtevenwicht, voor een goede vochtbalans. In je lichaam zijn veel processen tegelijk actief, zoals beweging, spijsvertering, ademhaling, etc. Hierbij vindt een voortdurende uitwisseling van stoffen plaats, voedingsstoffen die opgenomen worden via de slijmvliezen en afvalstoffen, die daarna worden uitgescheiden.

Kalium bijvoorbeeld

  • Maakt het hart voorbereid om elektrische impulsen door te geven, het gevolg kan dan zijn, dat bij een kaliumtekort het hart minder goed deze impulsen door geeft. 
  • Helpt de bloeddruk verlagen
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Een juiste balans van kalium en Calcium

  • Als de nieren goed werken, houden zij het kaliumgehalte in het lichaam in balans. Teveel kalium wordt dan gewoon weer uitgeplast. 
  • Bij een verminderde nierfunctie lukt dit niet goed en blijft er teveel kalium achter in het bloed.
  • Sommige medicijnen geven een verhoogd kaliumgehalte in het bloed. Een te hoog kaliumgehalte kan leiden tot spierkrampen en hartritmestoornissen
  • Calcium geeft stevigheid aan het skelet en gebit. Ook is calcium goed voor spieren en het goed functioneren van zenuwen. Verder is calcium betrokken bij de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling en draagt het bij aan de energiestofwisseling. En calcium komt het meest voor in zuivelproducten.

Waarschuwing voor kalium suppletie

Krijg kalium binnen via voeding binnen, neem niet zomaar supplementen kalium, zonder te weten wat deze met je lichaam doen, kalium is je vriend in voedsel, maar als je teveel kalium binnen binnen krijgt, kan dit leiden tot maagpijn, spierpijn, maar ook een onregelmatige hartslag. Kaliumsuppletie is er in verschillende vormen en hebben allemaal hun eigen werking, laat je goed informeren.

Brood als aandachtspunt, naast of zonder plastabletten

Kalium is van groot belang voor een goed zuur-base-evenwicht. In vergelijking met traditioneel levende volkeren kenmerkt de huidige westerse voeding zich door een viermaal hogere zoutinname en een viermaal lagere kaliuminname. De westerse voeding leidt daardoor tot een verzuring van het lichaamsmilieu. Het gevolg is dat veel mensen belast worden met een milde chronische acidose = bloedverzuring. 

Aftakeling van ons lichaam, door teveel brood

Milde chronische acidose blijkt weefseldegeneratie te veroorzaken, wat uiteindelijk leidt tot een versnelde aftakeling van het organisme. De gemiddelde leeftijd waarop de homeostatische processen in het lichaam de verzuring niet meer het hoofd kunnen bieden ligt rond de veertig jaar.
Evolutionair geneeskundig onderzoek laat zien dat de introductie van brood als hoofdbestanddeel van onze voeding een bijdrage heeft geleverd aan de toegenomen verzuring van ons lichaam. Je leest de titel goed “het gaat om teveel brood”, veel mensen laten het dan staan en jawel, dan ontstaat er een jodium tekort voor de schildklier, het gaat hier dus om een juiste balans.

Vanaf de agrarische revolutie zijn we gaandeweg sterk alkalische voeding zoals wortels, knollen, fruit en groenten gaan vervangen door graanproducten zoals brood. Graan levert een goede bijdrage aan de kaliuminname, maar heeft tegelijkertijd een verzurend effect. Daarbij trekt onze moderne voeding met te veel keukenzout de balans nog verder uiteen. Hedendaags onderzoek geeft aan dat een hogere kaliuminname nodig is en dat we hiervoor voeding moeten gebruiken die een base-overschot heeft, zoals groente en fruit. Op deze wijze zijn we beter in staat om voldoende bicarbonaat te produceren en krijgen we meer kalium binnen. Zo kunnen we zuren beter bufferen en krijgen we voldoende kalium binnen om onze vochthuishouding en cellulaire processen te ondersteunen.

Kennelijk heeft onze leefstijl met stress, onjuiste voeding, medicijnen, supplementen en te weinig beweging een chronisch verzurend effect op ons lichaam, samen met plaspillen, word dit risico nog erger en zou er echt aandacht besteed moeten worden aan voeding, beweging, met de juiste suppletie. Heb je geen gezondheidsklachten, dan is deze informatie niet voor jou bedoeld, maar wees alert. 

Dat komt vooral omdat er een stofje ftaliden in zit. Deze stof maakt de spieren rond de bloedvaten rustig en relaxed zodat de vaten wijder open gaan staan. Dat kan tot gevolg hebben dat het bloed onder een lagere druk door de aders stroomt. Er is een tweede reden waarom bleekselderij goed kan werken bij hoge bloeddruk. Het is namelijk een diureticum; dat is een medische term voor een plant die vocht afdrijft. Hartpatiënten krijgen vaak plaspillen voorgeschreven, want minder vocht, betekent minder bloed en dus een lagere bloeddruk.

Magnesium activeert enzymen

in ons lichaam en als we deze uit plassen, kan dit gevolgen hebben voor de alvleesklier, de spijsvertering en het hart. Als de spijsvertering niet goed loopt, heeft dit gevolgen voor de rest van het lichaam en kunnen er belangrijke voedingsstoffen te kort komen. Magnesium zorgt voor ontspanning van de spieren en ook jouw hart is een spier. 

Vitamine B1 uit onbewerkte koolhydraten

Vitamine B1 tekort kan psychische klachten geven, is betrokken bij het zenuwstelsel en een goede hartfunctie en maakt energie vrij uit voeding. Deze energie haalt deze vitamine uit onbewerkte koolhydraten en je leest het goed. Dat betekend dat bewerkte koolhydraten een te lage te lage bloedglucosespiegel en deze stoffen gelijk in de bloedbaan gespoten worden, waardoor het lichaam geen glucose uit de cellen hoeft te verbranden en zwelt op. 

Hoge bloeddruk en levensstijl

De dosering van medicijnen en voeding komt heel precies. Je kunt niets doen en de medicijnen het werk laten doen, of je kan ook je lichaam een handje helpen. Dat is niet alleen goed voor jouw lichaam, je arts zal er ook blij mee zijn, omdat de arts je medicatie beter in kan zetten en je mogelijk met veel minder medicijnen af zal kunnen. 

Pas op!

Overal lees je over een gezonde levensstijl, diëten, voedingsadviezen, je ziet ze overal voorbij komen en als je het niet weet en je medicijnen gebruikt, moeten de medicijnen nauwkeurig in de gaten gehouden worden door je arts. Want als dit niet afgestemd wordt op je nieuwe levensstijl, dan los je het ene probleem op met als gevolg dat je een ander probleem met je gezondheid krijgt, zoals bijvoorbeeld jicht of een chronische gebrek aan energie.

Tenslotte Kalium, slaap, vetten en oliën

Een kaliumkanaal is een ionkanaal dat hoofdzakelijk kalium-ionen doorlaat en zorgt voor een goed slaap-waakritme en nachtrust. Wat is een kaliumkanaal en ionkanaal. Een ionkanaal is een eiwit dat zorgt voor het passieve transport van ionen doorheen het celmembraan van een cel, hetgeen normaal gezien nooit doorlaatbaar is voor geladen of hydrofiele stoffen, zoals vetten en oliën . Een ionkanaal onderscheidt zich van een gewone porie, doordat het afwisselend open en gesloten kan zijn.

Overleg met jouw arts

Wat je het beste kan doen om deze te korten te voorkomen en natuurlijk kan je bij mij terecht voor begeleiding en advies over suppletie & voeding gebruik, maar ook als je niet weet, wat precies te zeggen. Vergeet niet, dat een arts of een adviseur, ook maar een mens is en dat jij ten alle tijden, de verantwoordelijkheid blijft dragen voor je gezondheid & daar zelf ook beslissingen over kan nemen. 

Werk aan gezonde gewoonten

De veranderingen en keuzes die je maakt voor een gezonder leven, moet je niet haastig naar binnen willen schrokken, en als je dit wel zou doen, zou je lichaam dat in één keer kunnen verteren. Bij jezelf stilstaan betekent dat je jezelf de ruimte geeft om te voelen hoe het met je gaat, om te voelen waar er spanning, eventueel pijn, in je lichaam zit die je waarschijnlijk niet voelde toen je aan het hardlopen was.

Zaken waar je aan kunt denken

Neem altijd eerst contact met je arts op, bereid je thuis goed voor en schrijf in alle rust op, bijvoorbeeld: welke punten je wilt bespreken, begin hier al ruim van te voren mee en houd dagelijkse bevindingen bij. Of kijk bij de verschillende indicatietesten of advies en begeleiding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *