Te snel werkende schildklier, hyperthyreoïdie

De schildklier is opgebouwd uit heel kleine blaasjes, gevuld met een colloïd, dat het hormoon thyroxine bevat, dat naar behoefte aan de bloedbaan kan worden afgegeven. Het schildklierhormoon zet overal in het lichaam de stofwisselingsprocessen in de cellen aan en is zo zeer belangrijk voor het goed functioneren van een goede stofwisseling en het geestelijke gesteldheid. Hypothyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, waarbij het TRH, het hypothalamus hormoon stijgt. Jodium is nodig voor schildklierhormonen en is om die reden een belangrijk spoorelement. 

Schildklier, te snel

Als er weinig jodium op voorraad is, spaart de schildklier dit op, wat struma wordt genoemd

Spoorelementen zijn vergelijkbaar met mineralen, maar ons lichaam heeft er veel minder van nodig, het mineraal jodium van levensbelang, met name voor de schildklierwerking. De schildklier heeft jood namelijk nodig voor de productie van schildklierhormonen. Een tekort aan jood geeft vaak een toename van de grootte van de schildklier en zwelt op, ook wel struma of ook wel krop genoemd. de schildklier doet een poging om alle jodium op te sparen voor in tijden van nood, om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te kunnen gaan met ons immuunsysteem.

Zonder jodium kan de schildklier simpelweg stuk gaan

In eerste instantie zal de schildklier bij een jodium-tekort opzwellen (struma), door jodium vast te blijven houden. De vergrote schildklier kan daardoor minder hormonen produceren waardoor een tekort aan schildklierhormonen (hypothyreoïdie) kan ontstaan. Bij een ernstig of langdurig tekort aan jodium kunnen allerlei klachten optreden, vermagering, snelle stofwisseling, diarree, afspraken vergeten, honger, overmatig zweten en veelal een verhoogde temperatuur en haaruitval vallen het meeste op. 

Stress put het lichaam uit en ontregelt de interne huishouding, dit bloedonderzoek meet vitamine B12, Ijzer, Ferritine, TSH (Thyroid stimulerend hormoon), Cortisol (stresshormoon) en Jodium te kort (Iodium serum). Langdurige verhoging van het stresshormoon cortisol wordt gelinkt aan haaruitval. Maar ook een tekort aan cortisol, als gevolg van bijvoorbeeld een beginnende bijnieruitputting, door een tekort aan DHEA kan haaruitval opleveren. Teveel cortisol wordt doorgaans herkent aan een nerveus, angstig en stresserig gevoel en vetophoping rondom de buik, waarin een teveel aan schadelijke oestrogenen zich in op kan hopen.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Een auto kan niet zonder de juiste brandstof, wij niet zonder de juiste voeding

Iedereen kan begrijpen dat een auto of ander motorvoertuig niet rijdt zonder brandstof, koelvloeistof of olie. Toch hebben we daar een heel ander beeld van, als het om voeding voor ons lichaam gaat “onze motor”. Helaas eten mensen vaak te laat en als er honger is, weet het reptielenbrein dat suiker en koolhydraten een bron van energie zijn. We zouden moeten weten dat een benzineauto misschien ook wel even rijdt op diesel, de vraag blijft, wanneer stopt de auto ermee. Zo gebeurt dat ook in ons lichaam. Eten is helaas niet altijd hetzelfde als voeding. Daar zijn velen van ons zich niet van bewust met een pre-diabetes indicatietest kunnen triggers ontrafelt worden, met als doel inzicht te geven met een simpel pre-diabetes boekje, die bij een consult verkrijgbaar is.


Hypothyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen

Dit kan door een adenoom komen, of een verminderde gevoeligheid van de terugkoppeling van de T3. Maar vaker dan in de hypothalamus, komt het probleem in de hypofyse voor. Hier kan ook sprake zijn van een adenoom. Toch is het veelal het probleem van de schildklier zelf, door een overreactie op TSH of een autoimmuun proces, wordt er teveel T4 en T3 gevormd. Symptomen van hyperfunctie schildklier zijn angst, gewichtsverlies, onrust, anorexie, hyperactief en vermoeid tegelijk, warmte, hartkloppingen, exophthalmus (uitstulping van oogbol en tremor).

Symptomen van Hypothyreoïdie

De spijsvertering kan langzamer werken, uitgeput door de te actieve levensstijl heeft de stofwisseling moeite het voedsel te verbranden. Bij sommigen daalt het gewicht, mogelijk door opnameprobleem in de darm doordat het immuunsysteem op volle toeren draait en histamine kan zorgen dat er minder gegeten wordt door een terugkerend opgeblazen gevoel, waardoor onvoldoende maagzuur aanwezig is en dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de maag en darmwand aan te leggen.

 • Diëten vermindert het metabolisme nog meer, zie ook lekkende darm syndroom;
 • Verteringsproblemen, soms als de bijnieren uit evenwicht zijn, ontstaat er malabsorptie (waarbij onvoldoende voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen en kan er diarree en verteringsproblemen ontstaan, zoals het voor het eerst zichtbaar is bij pre-diabetes.
 • Koud tot op het bot, niet warm te krijgen;
 • Fijner gevoel in warme omgeving, opvallend vaak geen koorts bij griep e.d.;
 • Vooral ‘s ochtends moe, moeilijk uit bed komen. overdag in slaap vallen;
 • Spiervermoeidheid; je voelt je beter na bewegen;
 • Denk bij hoge bloeddruk aan hypothyreoïdie, komt meestal door de ziekte van Hashimoto (Slechte filtratie,  verhoogde renine spiegel is een door de nieren geproduceerd proteolytisch enzym, dit enzym kan falen en indirect of op de lange termijn de bloeddruk ontregelen. Gevolg verhoogde ACE-waarden, bloeddrukregulatie door het renine angiotensine aldosteronsysteem RAAS).
 • Afspraken vergeten etc. alles opschrijven. angstaanvallen, paniekreacties, slapeloosheid;
 • Gele verkleuring handpalmen;
 • Vitamine A tekort, B caroteen wordt niet goed omgezet in vit. A in de lever;
 • Laterale deel van de wenkbrauw (wenkbrauw haar valt uit;

Uitleg T1, T2, T3, T4 en hypothyreoïdie en de functies van de schildklierhormonen

In de schildklier worden, onder invloed van het hormoon TSH, de schildklierhormonen T1, T2, T3, en T4 samen gesteld., in dit tabel worden de functies van de schildklierhormonen weergegeven
Functie schildklier hormonenVoelbaarBloedonderzoek
In de bloedbaan is +/- 80% T4, 16% T3 en 4% T1 en T2Schildklier ( TSH, Vrij T4 en FT3Bloedonderzoek)
T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenTekort T3 betekent energieverlies. T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenReverse T3 (rT3) https://www.bloedwaardentest.nl/reverse-t3-rt3.html/?ref=aliedoller
T4 is ongeveer 6 dagen aanwezig in het bloedT3 kan T4 in het niet functionele rT3 omzetten
Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nieren
rT3 stijgt bij stress en ondervoedingMilt, burn-out, stress, depressie en PTSS
Meer informatie
Als Thyroxine bindend globuline (TBG) uit balans is, kan het zijn dat testosteron en oestrogeen uit balans zijn. Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Informatie oestrogeendominantie
Oestrogeen dominantie


Blaas en prostaat, informatie voor mannen

a. Testosteron kan de hoeveelheid TGB verlagen;

b. Oestrogeen kan het TGB verhogen;

c. Beide kunnen leiden tot symptomen van een traag werkende schildklier
Testosteron uit het bloed meten
Informatie bloedonderzoek
Pas op met Gluten bij schildklier problemenGlutenvrij dieet
Het Gluten eiwit lijkt op heel veel op het schildklier weefsel en kan zorgen voor een overactieve immuunsysteem
Voor glutenallergie worden 2 testen gedaan in het bloedonderzoek

Informatie bloedonderzoek
Glutenallergie en schildklierverbinding
Meer informatie
Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is.
Indicatietest lekkende darm slijmvlies

Infectie van de schildklier

Bijvoorbeeld een virusinfectie die de thyreoïditis of thyreoïditis van De Quervain kan veroorzaken, is een zeldzame vorm van ontsteking van de schildklier, of infecties met Streptococcen, Staphylococcen aureus, normaal niet schadelijk, maar door beschadiging van huid en slijmvliezen kan deze bacterie via de bloedbaan naar je organen gaan en dan is het afhankelijk van je weerstand en kan er een infectie ontstaan, voor meer informatie verwijs ik je dan naar het artikel betreffende lekkende darm, huid, maagwand slijmvliezen of de Tuberkelbacil en ook hier zijn slijmvliezen bij betrokken. 

Mogelijke herkenbare punten bij een te snel werkend schildklier

Struma is een vergrote schildklier en wordt ook wel een krop genoemt. Bij struma is de schildklier vergroot of opgezwollen, meestal om jodium te besparen, wat zichtbaar kan zijn als een zwelling in de hals. Deze zwelling kan variëren van een heel klein knobbeltje tot een cyste die zo groot kan worden als een sinasappel.
Voelbaar - zichtbaarMogelijke oorzakenMogelijke oplossingenBloedonderzoek - indicatietest
Snel koud en zwetenDe schildklier kan worden vergeleken met een thermostaat van een kachel. Het lichaam is dan de kachel en de schildklier hoort te zorgen voor een juiste temperatuur van het lichaam.

Het heel snel warm hebben. Warme huid die vochtig is van zweten kan snel koud worden. Van kou weten we allemaal, dat je daar snel een griep of verkoudheid op kan doen.

Informatie immuunsysteem
immunoglobuline IgA, IgG en IgM Infecties
Bloedonderzoek
Gravis - droge ogenPijn in de ogen. Pupil verwijd. De ogen kunnen gezwollen, ontstoken en droog zijn. Ook kan iemand het gevoel hebben dat er zand in het oog zit. De ogen kunnen ook uitpuilen. Soms heeft iemand deze oogaandoening zonder dat er iets aan de hand is met de schildklier. Soms komt het voor dat er een huidaandoening ontstaat pretibiaal myxoedeem. Dan wordt de huid van de scheenbenen dikker.

Informatie myxoedeem
Maag - Honger - hyperKloppend bij de maagkuil; Vraatzuchtige honger en veel dorst, teveel maagzuur, alsof elk deeltje voedsel in gas is veranderd. Mogelijk kan de volgende tip helpen: ‘S Ochtends op een lege maag, een half uur voor het eten, is het aan te raden om een glas schoon lauw water te drinken. Soms zorgt angst ervoor dat er geen eetlust is, de persoon in kwestie wil niet rusten, deze wil alleen maar meer energie, dit is erg onverstandig en geeft het reptielenbrein alle macht om snelle energie te scoren.
• Te veel maagzuur en altijd honger
• Verliest het lichaam nu een procent van zijn vocht, dan ontstaat al een gevoel van dorst

• Pre-diabetes, glucose - intolerantie
Stilstaan, niets doen, wordt vaak gezien als saai
Even stilstaan bij jezelf
Indicatietest pre-diabetes
Vocht vast houden, Als het kwik op een tropisch warme dag stijgt zetten haarvaten (hele dunne bloedvaatjes) uit. Ze doen dit om je lichaam op een natuurlijke manier af te koelen. Hierdoor hebben je lymfebanen echter minder ruimte om het overtollige vocht af te voerenMogelijke emotionele veranderingen: onvermogen om je of nee te zeggen.
Moeite hebben om jezelf te uiten, wisselende mening, meepraten met anderen; niet assertief zijn, te weinig of te veel verantwoordelijkheidsgevoel

Rouwen om het verleden
Projecteren van frustratie
De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht.
Op de plaatsen waar meerdere lymfevaten kruisen, liggen de zogenaamde lymfeklieren, ook wel lymfeknopen genoemd, die verstopt kunnen raken
Vermoeidheid, sloomheid en duizeligheid. Die vermoeidheid is verschrikkelijk. Er komt niets uit je handen. Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten
Onderzoek van vermoeidheid
Veertien oorzaken van vermoeidheid en een aantal oplossingen
Lever en milt pijnlijk en vergroot. Geelzucht – verkleuring van huid

Informatie lever
Informatie Milt
Lymfeklieren vergroot, door weinig beweging en ophoping van afvalstoffen

Sport, gewicht, levensstijl en voeding
Voor sporters die bij intensieve training willen testen of ze niet overtraind raken

Bloedwaarden onderzoek bij sporten om overtraining te voorkomen
Verandering van de ontlasting. Witachtig, schuimig, vet. Constipatie afgewisseld met diarree.

Poepwijzer
Na een vette maaltijd klachten ervaren

Leverziekten combi: ALAT, ASAT en Gamma GT Bloedonderzoek 💉
Haaruitval, kale ronde plekHaaruitval, kale ronde plek op het hoofd en broze nagels, Stijfheid van armen en benen, Vaak spierkrampBloedonderzoek💉 haaruitval
Wenkbrauwen dunDunner wordende wenkbrauwen, belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Meestal is er een aanwijsbare reden voor het uitvallen van wenkbrauwharen. Zo speelt leeftijd een rol, maar ook je eetgewoonten, overmatig sporten, ziekte, medicijngebruik en de frequentie waarop je je wenkbrauwen epileert
Zwangerschap - hormonenHormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Zo kunnen ze organen en weefsels aanzetten of juist afremmen. Wel moet het orgaan of weefsel specifieke receptoren (ontvangers) voor het hormoon hebben. Pas als het hormoon aan de receptor ‘kleeft’, worden namelijk bepaalde processen in gang of stop gezet. Melatonine wordt met name geproduceerd in de pijnappelklier, ogen en het maag-darmkanaal om goed te kunnen slapen is licht en voeding nodig. Ouder worden, licht, overgewicht en roken kunnen de aanmaak van melatonine tegengaan. IJzer is zeer belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.De verbinding tussen darmen en hoofd repareren
Nervus vagus, informatie
Indicatietest neurotransmitters
Vaak plassen, Vaak plassen en overvloedig, donkergeel-groenige kleur, dik, scherp met cuticula = vettig laagje op het oppervlak van urine. Nierfunctie verstoring kan een oorzaak zijn van vele kwalen, zoals blaas- en nier ontsteking, trombose, hypertensie, oedeem

Informatie nierfalen
Bloedbeeld, Hemoglobine (Hb) - Bloedarmoede - Algemene moeheidsklachten Leucocyten - Witte bloedcellen - Infecties Bloedplaatjes (Trombocyten) - Voorkomen van Bloedverlies Erytrocyten - Rode bloedcellen - Bloedarmoede Hematocriet - Bloedarmoede - Vocht te kort MCV (bloedbeeld) MCH (bloedbeeld) MCHC (bloedbeeld)
Spierkramp - Overbelasting, door teveel of weinig beweging, of zonder opwarming spieren en pezen ineens na lange stilstand te gebruikenMeestal wordt spierpijn en acute gewrichtspijn veroorzaakt door ongebruikelijke inspanning, een onverwachte beweging, stilzitten of een ongelukje.

Houd het lichaam in beweging

Maar spierpijn kan ook ontstaan door een virusinfectie of overbelasting. Bij zowel spierpijn als acute gewrichtspijn kan rust helpen

Informatie over artrose
Witte kool bij pijnklachten
Vechten en vluchten. Angst als het stil is met onverklaarbare depressief gedrag; Plotselinge impuls om te rennen te bewegen; Vergeetachtig; Het moet druk zijn en het tegelijkertijd mijden van mensen. Het reptielenbrein regelt automatisch onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag, houd de temperatuur in de gaten en weet instinctief hoe te overleven, door bijvoorbeeld voeding te kiezen of hoe we ons voort moeten planten en reageert als eerste op signalen. Hersenen en balansOnbalans in het reptielenbrein, welke zich bevindt bij het derde oog
Het reptielenbrein resetten
Een onbalans zorgt ervoor dat we op zoek gaan naar snelle energie, wat zich vertaalt in suiker en koolhydraten en er op allerlei tijden honger ontstaat, waardoor dit teveel maagzuur geeft
Altijd honger en de rol van maagzuur
Bloedend tandvlees, Tandvlees los en bloed gemakkelijk; Zweren en speekselvloed; Tong dik gecoat. Vieze geur uit de mond.Als het lichaam ziek is, dan kunnen er gaatjes of bloedend tandvlees ontstaan. Het gebit wordt beschermd door ons speeksel, maar omdat heel veel mensen witmeelproducten en suiker eten, is ons speeksel vaak van minder goede kwaliteit en raakt onze mondflora in de war en kan het hier jouw mondslijmvliezen aantasten en hebben bacteriën en virussen kans om in je lichaam binnen te dringen en daar ziektes veroorzaken, zoals longontsteking en allerlei allergische klachten aan de luchtwegen.
Informatie over bloedend tandvlees
Zwelling testikels, Testikels gezwollen; Hydrocele = toename van vocht rond de bal, zonder aanwijsbare oorzaak, Het niet meer weten wat te doen, Verlies van seksuele controle. Mogelijke vergroting van de prostaat
Informatie over de prostaat
Lever reinigenBloedonderzoek voor mannen

Medische check up

De klachten die het meest vaak voorkomen bij een tekort aan aminozuren, zijn toenemende vermoeidheid en kouwelijkheid. Ook geheugenverlies en spierzwakte komen vaak voor. Er kan kortademigheid optreden en pijn op de borst na inspanning of in de kou, wat kan wijzen op vernauwing van de kransslagaderen (angina pectoris). Ook de bloedvaten in de benen kunnen vernauwd zijn, waardoor pijn ontstaat in de kuit, die verdwijnt na stilstaan Genaamd: ‘etalagebenen‘. De menstruatie kan heviger worden en langer duren, maar ook helemaal wegblijven. De vruchtbaarheid vermindert. Het gewicht kan toenemen, maar meestal niet meer dan enkele kilo’s.

Verandering van huid, stem en gevoel

De huid kan droog worden, koud en ruw. Er kan zich vocht ophopen in het gezicht en rond de oogleden. Het uiterlijk kan pafferig worden en de stem kan hees en laag zijn. Ook kan doofheid optreden en een vertraagde stoelgang mede door histamine. Er kunnen krampen in de spieren of tintelingen van de handen optreden door het carpaletunnelsyndroom. De hartslag kan trager zijn, de bloeddruk wat hoger. Veel studies tonen aan dat bij een subklinische hypothyreoïdie vaak sprake is van een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. 

Behandeling om slagaderverkalking te voorkomen

Subklinische hypothyreoïdie, waarbij bloedonderzoek aangeeft dat het TSH (licht) verhoogd is, terwijl de vrije T4 een normale waarde heeft.” zou alleen al behandeld moeten worden om de gevolgen van atherosclerose (slagaderverkalking) te voorkomen. Ook is er meer kans op boezemfibrilleren en hartritmestoornissen. Vaak zijn er ook klachten als Hypoglykemie en Rusteloze Benen.

Als door histaminerijke voeding de bloedwand doorlaatbaar wordt

Histamine is een natuurlijk eiwit dat wordt aangemaakt door lichaamseigen mestcellen, het bloedvat verwijdende stof is ook terug te vinden in verschillende voedingsmiddelen, wat maagzuur verhoogd en kan de bloedvatwand juist te doorlaatbaar maken, als er een teveel aan eiwitten afgebroken moet worden en er te weinig enzymen zijn om dit afvalproduct af te breken, worden de nieren moe. Wanneer de splitsings- of ontledingsstof een verminderde werking hebben stijgt de histaminespiegel. De bijnieren produceren dan het oplossend enzym histaminase in darm en probeert de allergische reactie uit te schakelen.

Stroperig bloed bij pre-diabeters, waardoor het zuurstof niet voldoende door de aderen pomt

Longaandoeningen komen vaak samen voor met meer gezondheidsklachten. Bij een verhoogde HB waarde is het bloed dikker en stroperiger, zoals bij pre-diabetesdiabetes 2 en diabetes 3 mogelijk kan voorkomen. De streefwaarde voor HbA1c bij mensen met diabetes is lager dan 53 mmol/mol*. Goede en gezonde voeding met voldoende frisse lucht en beweging in de buitenlucht is dus van het grootste belang! Een teveel aan glucose (suiker) kan het bloed stroperig (Glucose hecht zich in het bloed spontaan aan hemoglobine en laat niet meer los). 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Ontstekingen houden ons wakker en actief

Biogeen aminen hebben naast zijn centrale rol bij allergieën, ook weefselhormonen, waarbij het neurotransmitter histamine betrokken kan zijn bij de stapsgewijs ontstaan van van ontstekingen. De weefselhormonen zijn renine, gevormd door de juxtaglomerulaire cellen in de nieren, speelt een rol in het RAAS, erytropoëtine – “vaak afgekort tot EPO“, en wordt vooral gevormd in het reinigende orgaan, stimuleert in het rode beenmerg de vorming van rode bloedcellen. Wanneer de bloeddruk laag is, produceren Juxtaglomerulaire cellen het hormoon renine.

De bloed verwijdende stof is een neurotransmitter, een chemische boodschapper die zenuwcellen gebruiken om te communiceren met elkaar en werkt samen met dopamine en noradrenaline en houden ons wakker. Zo loopt de nervus vagus van het middenrif, langs de slokdarm omhoog, tussen longen en hart, en door de keel tot in de hersenen. Zo werken darm en hoofd, al heel vroeg in het leven samen, als er een onderbreking is, voelen we dat vaak aan te veel maagzuur.

Migraine aanvallen die optreden met matige tot zeer ernstige hoofdpijn, meestal bij eenzijdige hoofdpijn met duizeligheid, stoornissen van zicht- en hoor vermogen. Spanningshoofdpijn door stress wordt vaak veroorzaakt door een laag niveau serotonine in de weefsels, zo onderzocht de wetenschap dat ooit, het zou ontstaan door de samentrekking van de bloedvaten in de hersenen. Dit kan komen door een stoornis in de neurotransmitters. De signaalstoffen kunnen we beschrijven als chemische stoffen in het brein die de zenuwprikkels van cel tot cel doorgeven en de informatie naar via het bloedvatenstelsel sturen. 

Keel chakra 🟦 een blokkade kan leiden tot gezwollen klieren

 • Mogelijke aandoeningen: allerlei kwalen in het gebied van de keel, zoals de kaak en de mond, het strottenhoofd, de amandelen en de thymus, heesheid, keelpijn, vastzittende emoties, door leverfalen, die niet geuit kunnen worden, stijve nek, schildklierstoornissen
 • Mogelijke emotionele veranderingen: onvermogen om ja of nee te zeggen.
  Moeite hebben om jezelf te uiten; wisselende mening, meepraten met anderen; niet assertief zijn; te weinig of te veel verantwoordelijkheidsgevoel;
  praat teveel, wat veel voorkomt bij een te actieve schildklier.

Voeding voor de keel chakra

Wanneer de energie in de keel chakra uit balans is, kan het eten van blauwe groenten helpen om een balans terug te vinden. Groenten: blauwe aardappelen zoete aardappelen, aubergine, rode koolNotenParanotenFruit: druiven, blauwe pruimen, blauwe bessen, kersen, rozijnen, olijven en bosbessen helpen, om de keel chakra aan te zetten tot herstel. Let ook hier op fruit pas te eten na 14.00 om eerst je glucose uit de cellen op te maken.