Te snel werkende schildklier, hyperthyreoïdie

De schildklier is opgebouwd uit heel kleine blaasjes, gevuld met een colloïd, dat het hormoon thyroxine bevat. De lijmachtige stof die naar behoefte aan de bloedbaan kan worden afgegeven. Het schildklierhormoon zet overal in het lichaam de stofwisselingsprocessen in de cellen aan en zorgt voor een goede geestelijke gesteldheid. Hypothyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, waarbij het TRH, het hypothalamus hormoon stijgt. Jodium is nodig voor schildklierhormonen en is om die reden een belangrijk spoorelement. 

Schildklier, te snel

Als er weinig jodium op voorraad is, spaart de schildklier dit op, wat struma wordt genoemd

Spoorelementen zijn vergelijkbaar met mineralen, maar ons lichaam heeft er veel minder van nodig, het mineraal jodium van levensbelang. De schildklier heeft jood namelijk nodig voor de productie van schildklierhormonen. Een tekort aan het mineraal geeft vaak een toename van de grootte van de schildklier en zwelt op. De opgezette plek in de keel wordt in een diagnose struma of ook wel krop genoemd. De keelklier doet een poging om alle ontsmettende stof op te sparen voor in tijden van nood. 

De desinfecterende stof wordt gebruikt om bacteriën, schimmels en virussen te weren

De desinfecterende stof beschermt ons immuunsysteem tegen schimmels, ontstekingen en virussen. De slijmvliezen zijn een gemeenschappelijk onderdeel van de weerstand, waarbij er ook klachten als eczeem en fistels kunnen ontstaan. Jodium is niet alleen belangrijk voor op een verwonding, maar ook voor de beschermende bekleding in onze darmen, maag en longen.

Zonder jodium kan de schildklier simpelweg stuk gaan

In eerste instantie zal de schildklier bij een jodium-tekort opzwellen (struma), door jodium vast te blijven houden. De vergrote keelklier kan daardoor minder hormonen produceren waardoor een tekort aan schildklierhormonen (hypothyreoïdie) kan ontstaan. Bij een ernstig of langdurig tekort aan jodium kunnen allerlei klachten optreden, vermagering, snelle stofwisseling, diarree, afspraken vergeten, honger, overmatig zweten en veelal een verhoogde temperatuur en haaruitval vallen het meeste op. 

Mogelijke herkenbare punten bij een te snel werkend schildklier

Struma is een vergrote schildklier en wordt ook wel een krop genoemd en kan de schildklier vergroot of opgezwollen zijn. Meestal om jodium te besparen, wat zichtbaar kan zijn als een zwelling in de hals. Deze zwelling kan variëren van een heel klein knobbeltje tot een cyste die zo groot kan worden als een sinasappel. In dit tabel worden mogelijke oorzaken, zichtbaarheden, oplossingen en 💉 bloedonderzoek in kaart gebracht
Voelbaar - zichtbaarMogelijke oorzakenMogelijke oplossingenBloedonderzoek - indicatietest
Snel koud en zwetenAls het lichaam zweet en 't kou vat, klik hier voor meer informatieimmunoglobuline IgA, IgG en IgM Infecties
Bloedonderzoek
Gravis - droge ogenGezwollen pijnlijke ogen 📥📌 TSH receptor antistoffen - Graves - labonderzoek
Maag - Honger - hyper
Info: honger, hyperactief 📥
Stilstaan, niets doen, wordt vaak gezien als saai
Even stilstaan bij jezelf
Indicatietest pre-diabetes
Opvallende veranderende gedachten 📥Onbalans keelchakra 📥📌 Darmfunctie herstellen📌 Neurotransmitters urine onderzoek
👉Huidklachten
👉Duizeligheid
📌Vermoeidheid of burn-out📌 Bloeddruk balansOnderzoek van vermoeidheid
Veertien oorzaken van vermoeidheid en een aantal oplossingen
Migraine en leverfalen 📥
Chakra Aura kleuren analyse 📥
Over verstopte lymfeknopen 📥Voor sporters die bij intensieve training willen testen of ze niet overtraind raken

Bloedwaarden onderzoek bij sporten om overtraining te voorkomen
📌 Ontlasting check 📌 Galblaasfunctie - falen📌 Lever reinigingNa een vette maaltijd klachten ervaren

Leverziekten combi: ALAT, ASAT en Gamma GT Bloedonderzoek 💉
Haaruitval, kale ronde plekHaaruitval, kale ronde plek op het hoofd en broze nagels, Stijfheid van armen en benen, Vaak spierkrampBloedonderzoek💉 haaruitval
Wenkbrauwen dun📌 Overtraining📌 Op tijd rusten💉 Bloedonderzoek naar haaruitval
📌 Zwangerschapsdiabetes
📌 Spiritueel geboorte en zwangerschap
📌 Hormonaal disbalans📌 Hersen-darm-as reparerenIndicatietest neurotransmitters
Vaak plassen en overvloedig, donkergeel-groenige kleur, dik, scherp met cuticula = vettig laagje op het oppervlak van urine. 📌 Nierfalen📌 Onbalans nieren en leverBloedbeeld, Hemoglobine (Hb) - Bloedarmoede - Algemene moeheidsklachten Leucocyten - Witte bloedcellen - Infecties Bloedplaatjes (Trombocyten) - Voorkomen van Bloedverlies Erytrocyten - Rode bloedcellen - Bloedarmoede Hematocriet - Bloedarmoede - Vocht te kort MCV (bloedbeeld) MCH (bloedbeeld) MCHC (bloedbeeld)
📌 Stilzitten📌 Artrose
📌 Peesontsteking
Witte kool bij pijnklachten
📌 Overactief RaassysteemOnbalans in het reptielenbrein, welke zich bevindt bij het derde oog
Het reptielenbrein resetten
Een onbalans zorgt ervoor dat we op zoek gaan naar snelle energie, wat zich vertaalt in suiker en koolhydraten en er op allerlei tijden honger ontstaat, waardoor dit teveel maagzuur geeft
Altijd honger en de rol van maagzuur
📌 Bloedend tandvleesAls het lichaam ziek is, dan kunnen er gaatjes of bloedend tandvlees ontstaan. Het gebit wordt beschermd door ons speeksel, maar omdat heel veel mensen witmeelproducten en suiker eten, is ons speeksel vaak van minder goede kwaliteit en raakt onze mondflora in de war en kan het hier jouw mondslijmvliezen aantasten en hebben bacteriën en virussen kans om in je lichaam binnen te dringen en daar ziektes veroorzaken, zoals longontsteking en allerlei allergische klachten aan de luchtwegen.
Informatie over bloedend tandvlees
📌 Blaas en prostaat klachten📌 Pre-diabetes Lever reinigen💉 Labonderzoek voor mannen

Stress put het lichaam uit en ontregelt de interne huishouding, dit bloedonderzoek meet vitamine B12, Ijzer, Ferritine, TSH (Thyroid stimulerend hormoon), Cortisol (stresshormoon) en Jodium te kort (Iodium serum). Langdurige verhoging van het stresshormoon cortisol wordt gelinkt aan haaruitval. Maar ook een tekort aan cortisol, als gevolg van bijvoorbeeld een beginnende bijnieruitputting, door een tekort aan DHEA kan haaruitval opleveren. Teveel cortisol wordt doorgaans herkent aan een nerveus, angstig en stresserig gevoel en vetophoping rondom de buik.In het buik vet kunnen schadelijke oestrogenen zich ophopen

De schadelijke oestrogenen kunnen zich ophopen en houden vocht vast en progesteron werkt vocht afdrijvend, waardoor de ontlasting veranderd. Een opgeblazen gevoel of obstipatie komt bij hormonale schommelingen meer voor doordat de darmbeweging met de geslachtshormonen word beïnvloed. Er liggen lymfeknopen dicht bij alle organen en filteren de lymfe

Deze chakrapunten verwijderen lichaamsvreemde stoffen als bacteriën, medicijnen en cel resten via de bloedbaan. Lymfevocht heeft een vloeibare tussencelstof en een vervoerstaak. Lymfevloeistof stroomt door de lymfevaatjes en lymfevaten, passeert de lymfeklieren en komt uiteindelijk weer in het bloed terecht, met schone zuurstof en voedingsstoffen.

Teveel lichaamsvreemde stoffen en weinig beweging kan pijnlijke triggerpoints geven

Een voorwaarde van het lichaam is wel, dat dit reinigende en voedende systeem schoon moet blijven. Te veel koffie, te weinig vocht, teveel medicijnen als maagzuurremmers en plaspillen, te weinig beweging, teveel voedingssupplementen. Elektromagnetische vervuiling, bewerkte etenswaren, teveel veranderde koolhydraten en suikers, toxines in kant en klare maaltijden. Luchtvervuiling en vervuild water, kan oedeem, ontstekingen en triggerpoints geven. De tenderpoints bij fibromyalgie geven al klachten bij zeer lichte druk.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Een auto kan niet zonder de juiste brandstof, wij niet zonder de juiste voeding

Iedereen kan begrijpen dat een auto of ander motorvoertuig niet rijdt zonder brandstof, koelvloeistof of olie. Toch hebben we daar een heel ander beeld van, als het om voeding voor ons lichaam gaat “onze motor”. Helaas eten mensen vaak te laat en als er honger is, weet het reptielenbrein dat suiker en koolhydraten een bron van energie zijn. We zouden moeten weten dat een benzineauto misschien ook wel even rijdt op diesel, de vraag blijft, wanneer stopt de auto ermee. Zo gebeurt dat ook in ons lichaam.

Eten is helaas niet altijd hetzelfde als voeding

Daar zijn velen van ons zich niet van bewust met een pre-diabetes indicatietest kunnen triggers ontrafelt worden, met als doel inzicht te krijgen. Wanneer onze bloedglucosewaarde te hoog stijgt door veel suikerhoudende producten te eten, zorgt de pancreas steeds opnieuw, dat er insuline geproduceerd wordt, om de glucose om te zetten in glycogeen en we energie krijgen. 

Hypothyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen

Dit kan door een adenoom komen, of een verminderde gevoeligheid van de terugkoppeling van de T3. Maar vaker dan in de hypothalamus, komt het probleem in de hypofyse voor. Hier kan ook sprake zijn van een adenoom. Toch is het veelal het probleem van de schildklier zelf, door een overreactie op TSH of een autoimmuun proces, wordt er teveel T4 en T3 gevormd. Symptomen van hyperfunctie schildklier zijn angst, gewichtsverlies, onrust, anorexie, hyperactief en vermoeid tegelijk, warmte, hartkloppingen, exophthalmus (uitstulping van oogbol en tremor).

Symptomen van Hypothyreoïdie

De spijsvertering kan langzamer werken, uitgeput door de te actieve levensstijl heeft de stofwisseling moeite het voedsel te verbranden. Bij sommigen daalt het gewicht, mogelijk door opnameprobleem in de darm doordat het immuunsysteem op volle toeren draait en histamine kan zorgen dat er minder gegeten wordt door een terugkerend opgeblazen gevoel, waardoor onvoldoende maagzuur aanwezig is en dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de maag en darmwand aan te leggen.

 • Diëten vermindert het metabolisme nog meer, zie ook lekkende darm syndroom;
 • Verteringsproblemen, soms als de bijnieren uit evenwicht zijn, ontstaat er malabsorptie (waarbij onvoldoende voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen en kan er diarree en verteringsproblemen ontstaan, zoals het voor het eerst zichtbaar is bij pre-diabetes.
 • Koud tot op het bot, niet warm te krijgen;
 • Fijner gevoel in warme omgeving, opvallend vaak geen koorts bij griep e.d.;
 • Vooral ‘s ochtends moe, moeilijk uit bed komen. overdag in slaap vallen;
 • Spiervermoeidheid; je voelt je beter na bewegen;
 • Denk bij hoge bloeddruk aan hypothyreoïdie, komt meestal door de ziekte van Hashimoto (Slechte filtratie,  verhoogde renine spiegel is een door de nieren geproduceerd proteolytisch enzym, dit enzym kan falen en indirect of op de lange termijn de bloeddruk ontregelen. Gevolg verhoogde ACE-waarden, bloeddrukregulatie door het renine angiotensine aldosteronsysteem RAAS).
 • Afspraken vergeten etc. alles opschrijven. angstaanvallen, paniekreacties, slapeloosheid;
 • Gele verkleuring handpalmen;
 • Vitamine A tekort, B caroteen wordt niet goed omgezet in vit. A in de lever;
 • Wenkbrauw of haar kan uitvallen;

Infectie van de schildklier

Bijvoorbeeld een virusinfectie die de thyreoïditis kan veroorzaken, is een zeldzame vorm van ontsteking van de schildklier. Infecties met Streptococcen, Staphylococcen aureus, zijn normaal niet schadelijk. Door beschadiging van huid en slijmvliezen kan deze bacterie via de bloedbaan naar de organen gaan. Dan zijn we afhankelijk van ons immuunsysteem en kan er een besmetting met ziektekiemen ontstaan. Histamine heeft naast zijn centrale rol bij allergieën, ook een aansturende functie van de weefselhormonen. Deze individuele cellen en liggen verspreid door heel het lichaam. 

Deze monocyten spelen een rol in het RAAS, erytropoëtine “vaak afgekort tot EPO“

Deze stofwisseling bevorderende kernen worden vooral gevormd in de reinigende organen als de nieren en de lever. Bij een beschadiging van een lichaamscel, kan het bloed ophopen, de bloedvaten verwijden om cellen te beschermen. Als het endocriene systeem verstoord raakt, kunnen gedachten en de zin in suiker en koolhydraten toenemen.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

De klachten die het meest vaak voorkomen bij een tekort aan aminozuren, zijn toenemende vermoeidheid en kouwelijkheid. Ook geheugenverlies en spierzwakte komen vaak voor. Er kan kortademigheid optreden en pijn op de borst na inspanning of in de kou, wat kan wijzen op vernauwing van de kransslagaderen (angina pectoris). Ook de bloedvaten in de benen kunnen vernauwd zijn, waardoor pijn ontstaat in de kuit, die verdwijnt na stilstaan Genaamd: ‘etalagebenen‘. 

Opeens gaan we denken dat het zwaarder worden door het brood komt

De menstruatie kan heviger worden en langer duren, maar ook helemaal wegblijven. De vruchtbaarheid vermindert. Het gewicht kan toenemen, maar meestal niet meer dan enkele kilo’s. Gezondheidsrisico’s van lijnen, terwijl geen achtergrondinformatie bekend is. Wie kent het niet, het jojo-effect van het lijnen, vaak helpt het afvalplan niet en is vermageren soms wel erger dan de kwaal, dan een iets te zwaar lichaam. 

Dieetprogramma's met sjakes ze kunnen onze nieren beschadigen

Vaak zien we dat brood uit het dieet wordt geschrapt, maar vergeten dat de broodmaaltijd ook jodium bevat voor onze keelklier. Dieetprogramma’s bevatten vaak sjakes met proteïnen. Wanneer we bijvoorbeeld teveel eiwitten eten en dit vervolgens niet gaan verbranden, door sport, beweging en of andere activiteiten, kan het bijproducten van stikstof opstapelen, die de nieren moeten afbreken. 

Verandering van huid, stem en gevoel

De huid kan droog worden, koud en ruw. Er kan zich vocht ophopen in het gezicht en rond de oogleden. Het uiterlijk kan pafferig worden en de stem kan hees en laag zijn. Ook kan doofheid optreden en een vertraagde stoelgang mede door histamine. Er kunnen krampen in de spieren of tintelingen van de handen optreden door het carpaletunnelsyndroom. De hartslag kan trager zijn, de bloeddruk wat hoger. Veel studies tonen aan dat bij een subklinische hypothyreoïdie vaak sprake is van een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. 

Bloeddruk indicatietabel

Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten inpompt, of kracht verliest om de rode vloeistof door het lichaam heen te pompen. Dit tabel kan inzicht geven of de bloeddrukwaarden normaal, te laag of te hoog zijn, welke voeding zou gegeten kunnen worden en of welk bloedonderzoek zou inzicht kunnen geven. Het tabel geeft een indicerend inzicht, voor gezondheidsklachten is het raadzaam een juiste diagnose bij een specialist te laten stellen, om erger te voorkomen
Bloeddruk, benamingen en oorzaken getallen Bloedonderzoek, bloeddrukmeter en indicatietestOverige informatie en voeding, mogelijke kenmerkenMogelijk passende voeding en beweging
Hoge bloeddruk, primaire en secundaire hypertensieAldosteron uit serum, bloedonderzoek Cortisol en DHEA in balans
Verlaagde bloeddruk - onderdruk, hypotensie IJzertekort bloedonderzoekBloedarmoedeCortisol en DHEA in balans
Prehypertensie toegenomen vaatstijfheidHomocysteïne bloedonderzoek 💉

Pre-diabetes indicatietest
Cortisol en cholesterolWortels
Hypertensie fase 1 Waar komt de hoge bloeddruk vandaan Onderzoek, begeleiding, analyse en advies
Aldosteron uit serum, bloedonderzoek
Rode bieten zouden goed zijn, voor alles wat met het bloed te maken heeft.
Hypertensie fase 2 160/100 mmHgAldosteron uit serum, bloedonderzoek
Hypertensieve crisis, meet nog eens in rust de bloeddrukThuis testenBel een arts als in rust de bloeddruk te hoog blijft Rust nemen
Langzaam werkende schildklierOedeem
NierfalenBloedonderzoek
Verhoogde onderdrukMedicijnen: anticonceptiva, Corticosteroïden of niet-steroïdale, Ibuprofen anti-inflammatoireSlaperig overdag, slaapapneu
Verlaagde onderdruk, hypotensieVaak te zien bij bijnieruitputtingBij warmte, waardoor het lichaam meer moeite moet doen om het bloed te laten circulerenCortisol en DHEA in balans
Zoek onmiddellijk medische hulp bij pijn op de borst, kortademigheid of duizeligheid, verandering in spraak of bewustzijn

Behandeling om slagaderverkalking en RBS te voorkomen

Subklinische hypothyreoïdie, waarbij bloedonderzoek aangeeft dat het TSH licht verhoogd is, terwijl de vrije T4 een normale waarde heeft.” Behandeling kan noodzakelijk zijn om de gevolgen van atherosclerose en slagaderverkalking te voorkomen. Ook is er meer kans op boezemfibrilleren en hartritmestoornissen. Vaak zijn er ook klachten als Hypoglykemie en Rusteloze Benen.

Als door histaminerijke voeding de bloedwand doorlaatbaar wordt

Histamine is een natuurlijk eiwit dat wordt aangemaakt door lichaamseigen mestcellen, het bloedvat verwijdende stof is ook terug te vinden in verschillende voedingsmiddelen, wat maagzuur verhoogd en kan de bloedvatwand juist te doorlaatbaar maken, als er een teveel aan eiwitten afgebroken moet worden en er te weinig enzymen zijn om dit afvalproduct af te breken, worden de nieren moe. Wanneer de splitsings- of ontledingsstof een verminderde werking hebben stijgt de histaminespiegel. 

Allergische reacties veroorzaakt door darmplroblemen

De bijnieren produceren dan het oplossend enzym histaminase in darm en probeert de allergische reactie uit te schakelen. De hormonaal aansturende kapjes hebben functie om met moeilijke, stressvolle situaties een balans te vinden tussen cortisol en DHEA. De dubbelen organen zorgen voor regulatie tussen “vechten en ontspannen, stabiliseert een normale bloedsuikerspiegel. 

Als de darmen niet meer samenwerken met het hoofd

De twee mutsjes op het orgaan dat door vorming van urine schadelijke stoffen uit het bloed verwijderd, helpt histamine-intolerantie te voorkomen. De hersen-darm-as is een uiterst belangrijk onderdeel om darm en hoofd samen te laten werken. Opzwellingen van cellen door pre-diabetes of stress heeft direct invloed op ons hoofd, waardoor migraine kan ontstaan.

Stroperig bloed bij pre-diabeters, waardoor het zuurstof niet voldoende door de aderen pomt

Longaandoeningen komen vaak samen voor met meer gezondheidsklachten. Bij een verhoogde HB waarde is het bloed dikker en stroperiger, zoals bij pre-diabetesdiabetes 2 en diabetes 3 mogelijk kan voorkomen. De streefwaarde voor HbA1c bij mensen met diabetes is lager dan 53 mmol/mol*. Goede en gezonde voeding met voldoende frisse lucht en beweging in de buitenlucht is dus van het grootste belang! Een teveel aan glucose (suiker) kan het bloed stroperig (Glucose hecht zich in het bloed spontaan aan hemoglobine en laat niet meer los). 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Ontstekingen houden ons wakker en actief

Biogeen aminen hebben naast zijn centrale rol bij allergieën, ook weefselhormonen, waarbij het neurotransmitter histamine betrokken kan zijn bij de stapsgewijs ontstaan van van ontstekingen. De weefselhormonen zijn renine, gevormd door de juxtaglomerulaire cellen in de nieren, speelt een rol in het RAAS, erytropoëtine – “vaak afgekort tot EPO“, en wordt vooral gevormd in het reinigende orgaan, stimuleert in het rode beenmerg de vorming van rode bloedcellen. Wanneer de bloeddruk laag is, produceren Juxtaglomerulaire cellen het hormoon renine.

De bloed verwijdende stof is een neurotransmitter, een chemische boodschapper die zenuwcellen gebruiken om te communiceren met elkaar en werkt samen met dopamine en noradrenaline en houden ons wakker. Zo loopt de nervus vagus van het middenrif, langs de slokdarm omhoog, tussen longen en hart, en door de keel tot in de hersenen. Zo werken darm en hoofd, al heel vroeg in het leven samen, als er een onderbreking is, voelen we dat vaak aan te veel maagzuur.

Migraine aanvallen die optreden met matige tot zeer ernstige hoofdpijn, meestal bij eenzijdige hoofdpijn met duizeligheid, stoornissen van zicht- en hoor vermogen. Spanningshoofdpijn door stress wordt vaak veroorzaakt door een laag niveau serotonine in de weefsels, zo onderzocht de wetenschap dat ooit, het zou ontstaan door de samentrekking van de bloedvaten in de hersenen. Dit kan komen door een stoornis in de neurotransmitters. De signaalstoffen kunnen we beschrijven als chemische stoffen in het brein die de zenuwprikkels van cel tot celwand doorgeven. 

Keel chakra 🟦 een blokkade kan leiden tot gezwollen klieren

Een blokkade in de keel chakra geeft mogelijk onderdrukking van gedachten en kan leiden tot gezwollen klieren in het nek gebied. De keelklier is het kanaal van zelfexpressie en bevindt zich rond het keelgebied. Dit lymfekliergebied hoort bij communicatie en het uiten van emoties, zoals teveel of te weinig praten. Hierbij is het belangrijk om woorden aandachtig uit te spreken. Door ons liefdevol en in rust te uiten, kunnen we rouw om het verleden helen. Veel voorkomende kwalen zijn mondklachten, ruimte rondom het strottenhoofd en de thymus.