Milt, burn-out, stress, depressie en PTSS

In perioden van lichamelijke  geestelijke spanning of stress vervult de milt een belangrijke rol. Zodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig en leent het hoofd daadkracht van de darm. De spijsverteringbuis krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel moet luisteren, met als gevolg dat tijdens de vertering energie wordt bespaart. minder slijmstoffen produceert en eigen doorbloeding vermindert en de kans ontstaat op een lekkende darmwand.

Milt, vertering, stress, histamine, allergieën, lymfevatenstelsel, immuunsysteem, T-cellen, lymfocyten, Virussen

Door de verdunde darm en maagwand, kunnen er allergische reacties ontstaan

Het alarm zorgt voor een totale paniek, van hyperventilatie en verwardheid, het alarm dient er voor, om een aantal processen in het lichaam langzamer te laten lopen, zoals de vertering en opname van voeding. De milt heeft als functie om voedsel te verteren en veranderd ze in voedingsstoffen om de belangrijkste stoffen te absorberen en te verdelen over het gehele lichaam. Bij het uitvoeren van deze functies, moet de milt samenwerken met de maag en de dunne darm, waarbij de milt de belangrijkste functie heeft. 

Verstoringen tussen milt en maag kunnen voor allergieën, virussen lekkage slijmvlies veroorzaken

Als de communicatie van signalen tussen maag en milt worden verstoord, kan er een soort domino effect ontstaan, de milt kan het voedsel niet goed verteren, de darmen nemen voedingsstoffen door een dunner wordend slijmvlies niet goed meer op en allergieën, histamine, bacteriën,  virussen en pollen zien kans om door de zwakkere darmwand heen te breken, waardoor er een allergische reactie ontstaat.

De nervus vagus, loopt van het middenrif, langs de slokdarm omhoog, tussen longen en hart, en door de keel tot in de hersenen. Zo werken Darm en hoofd, al heel vroeg in het leven samen. Ze ontwikkelen een groot deel van onze gevoelswereld als zuigeling en daar kunnen we op een later tijdstip in het leven, onze voordeel mee doen. Ons hoofd heeft vele verbindingen met andere delen van de hersenen, in het bijzonder gebieden die zintuiglijke informatie geven (informatie uit het zicht, gehoor, geur, smaak, en gevoel). De locus coeruleus scheidt noradrenaline en stimuleert andere hersencentra om hetzelfde te doen, als dit stofje te hoog wordt, kunnen er angst- en paniekaanvallen, wellicht lijkende op een burn-out ontstaan.De maag en de milt worden het meest beïnvloedt door ons dieet

De milt zorgt voor voedselvertering, bloedopslag en produceert witte bloedcellen, ook de maag zorgt voor de spijsvertering, samen verzamelen en verspreiden ze nuttige voedingsstoffen, gemaakt uit vocht, voeding en specerijen als knoflook en zeekraal. Na afbraak van de producten in de Spleen en de maagstreek, wordt het overgebleven prut in het darmkanaal vervoerd. In de dunne darm wordt het heldere gescheiden van het troebele en die twee worden via het bloed en de lymfebanen vervoerd.

Vervoer en omzetten van waterdamp

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De milt, ook wel de lymfeklier van het bloed genoemd, helpt bij het opnemen, verspreiden en uitscheiden van vloeistoffen. In dit proces zijn de longen, nieren en de lever betrokken en werken nauw samen met elkaar en heeft een sleutelrol bij het opnemen van vocht, vormt het om in lichaamsvloeistoffen en vervoert het naar de longen, samen met het hart verspreiden ze het dan door het lichaam om hun taken van voeden, bevochtigen en afvalstoffen verwijderen uit te voeren, waarbij de luchtwegen en de neus als een zuiveringsinstallatie werken, die via de ademhaling ons nieuwe kracht geeft. 

De milt, het beenmerg en de amandelen als controlepost

Met de thymus die alles in de gaten houdt en de commandoposten aanstuurt. Daar waar de buitenwereld (lucht en voedsel) het lichaam binnenkomt bevinden zich vier amandelen. Ongewenste bezoekers worden meteen onschadelijk gemaakt of na inspectie overgedragen aan de volgende controlepost. In de holten en kamers van het beenmerg bevinden zich de kraamkamers van zowel de rode als de witte bloedlichaampjes. 

Op commando van de thymus maakt het beenmerg meer witte bloedlichaampjes aan. Naast de slagaders en aders, waarin het bloed wordt vervoerd, is er nog het lymfevatenstelsel in het lichaam. Nadat de verschillende organen en weefsels van voedingstoffen zijn voorzien, levert de milt de afvalvloeistoffen af aan de juiste organen om door het lichaam te worden uitgescheiden als zweet of urine, voldoende vloeistof, beweging en vezels zijn hier zeer belangrijk, om deze afvoerbuizen schoon te houden, edelstenen in een waterfles, zoals amethist, bergkristal en rozenkwarts kunnen ter ondersteuning kracht en energie geven.  

De edelstenen moeten puur en onbewerkt zijn

Deze edelstenen en mineralen moeten geschikt zijn voor het maken van edelsteenwater. De stenen behoren van een goede kwaliteit en onbewerkt te zijn. Dus niet gelakt, gebrand, bestraald of ergens mee ingesmeerd en dat is gif voor ons organen. Soms worden mineralen met was of olie behandeld. Getrommelde stenen (gladde geslepen stenen) worden het meest gebruikt en verdienen de voorkeur.

Het vangnet in bloedbaan en de lymfe

De lymfevaten vervoeren lichaamsvloeistof en witte bloedcellen. In de melkachtige lymfestroom bevinden zich op regelmatige afstanden lymfeklieren, die als vangnetten en er alle ongewenste chemische of organische bestanddelen eruit filteren. De milt, een vuistgroot orgaan links achter en onder het middenrif, doet dienst als vangnet in de bloedbaan. Het reinigende orgaan maakt deel uit van het onklaar maken van ziektekiemen en virussen en speelt daarnaast als fabriek voor witte bloedcellen, een belangrijke rol bij de samenstelling van het bloed. 

Het filteren van zware metalen in deodorant, lippenstift en tandpasta

De milt kan via het bloedvatenstelsel, zo nodig ook rode bloedlichaampjes produceren en filtert, slaat ongewenste metalen (ijzer en kwik) op en verwijdert de resten van rode bloedlichaampjes. Let op deodorant en lippenstift, wat zware metalen kan bevatten en wat een grote overlast kan bezorgen voor het lymfesysteem.

In de slijmvliezen van maag, dunne darm en wormvormig aanhangsel van de dikke darm bevinden zich overal verspreidt, kleine beschermersputjes, de zogenaamde lymfe follikels (bolvormige cel ophopingen van witte bloedcellen (lymfocyten). Hier worden de ingeslikte ziektekiemen onschadelijk gemaakt. Lymfocyten zijn onder te verdelen in T- en B-cellen. Zij vormen het geheugen van het immuunsysteem en maken antistoffen aan. Indien men al eens een infectie met dezelfde verwekker heeft doorgemaakt, kunnen de opruimers snel en efficiënt optreden.

De afweercellen van het immuunsysteem

Ieder mens heeft vanaf de geboorte de aanleg van een immuunsysteem, moedermelk en een natuurlijke geboorte geeft nogmaals extra bescherming en na een eenmaal doorgemaakte kinderziekte, bijvoorbeeld mazelen, zijn er zo veel antistoffen voorradig, dat de verwekkers van de mazelen en waterpokken een tweede keer geen kans hebben. Wanneer er een keizersnede is geweest, een baby geen melk van de moeder heeft kunnen krijgen, kan dit op een later tijdstip in het leven gevolgen hebben voor de afweer.

BabyBaby

Fagocyten en lymfocyten, de twee bekendste bloedcellen

Overal in de weefsels, zoals botten en lever, maar ook in de kanalen van bloed en lymfe, vind je fagocyten (eetcellen). Dit zijn cellen die voor het immuunsysteem werken, zoals bijvoorbeeld de witte bloedcellen. De bekendste witte bloedcellen zijn fagocyten en lymfocyten. Deze cellen zijn in staat om virussen, bacteriën, schimmels en antigenen, op te lossen, op te slokken en te vernietigen. De witte bloedcellen die bij deze verdediging aanwezig zijn, heten T-cellen, ze worden zo genoemd, omdat ze uit de thymus (zwezerik) afkomstig zijn.

Bij de T-lymfocyten vier soorten cellen

De T-helpers, de T-doders, de T-geheugencellen en de T-suppressoren. De T-helpers werken onzichtbaar als undercoveragenten, besluipen verdachte indringers en nemen ongemerkt een (vinger-) afdruk van de oppervlakte. Die vergelijken zijn met het kaartsysteem met gegevens dat zij als het ware in hun broekzak, als herinnering bij zich dragen en slaan meteen alarm bij de B-lymfocyten, die vervolgens massaal uitrukken om alle verdachten te markeren.
De T-doders vernietigen uitsluitend cellen die door virussen zijn aangetast

De T-doders vakbekwaam en gespecialiseerd om de vijand te doden, ze beschikken net als het leger over opgeleide scherpschutters, ons immuunsysteem. De T-geheugencellen zijn de computer deskundigen van het lymfestelsel, zij bewaren in hun gegevensbestand van indringers. De T-geheugencellen bewaren kopieën, van alle ooit binnengedrongen ziektekiemen. 

Virussen die niet worden herkent verstoppen zich in de cellen

Enkele soorten virussen zijn zonder herkent te worden langs de bewaking geglipt en verstoppen zich in de lichaamscellen, zoals herpesvirussen en de ziekte van Pfeiffer. Het tast de T-helpers aan en vernietigd daarmee de commandoleiders, die nu juist alarm moeten slaan. Helaas hebben de T-doders tot nu toe nog niet bedacht dat een virus zich als het ware in de eigen familie kan schuilhouden, en daarom zoeken zij daar ook nooit naar hen. 

Natural Killer-cellen (NK-cellen) vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem in weefsels en bloed. Ze kunnen met virus geïnfecteerde of kwaadaardige getransformeerde cellen detecteren en afbreken. Hiervoor gebruiken ze speciale receptorsystemen. Iedereen ontwikkelt een individueel immuunresponsensyteem, dat afhankelijk is van verschillende factoren zoals leeftijd, ras en de onderliggende ziekte. 

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Lymfocyten zijn witte bloedcellen

Die zorgen voor onze immunologische afweer, Deze groep van witte bloedlichaampjes stamt af van een gemeenschappelijke stamcel uit het beenmerg, die ook rode, witte bloedcellen en bloedplaatjes maken. Witte bloedcellen of leukocyten zijn een groep cellen die zich in het bloed en het lymfeweefsel bevinden en het lichaam moeten beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals bacteriën, virussen, schimmels.  Een wit bloedlichaampje wordt  leukocyt genoemd. Normaal gesproken is er een goede balans tussen de rode bloedcellen, de witte en de bloedplaatjes.

Storingen in het immuunsysteem en lekke slijmvliezen

Eigen afweercellen beginnen de weefsels van het lichaam als vijanden te zien en  beginnen met aan te vallen. Als de thermostaat te hoog is afgesteld, worden onschuldige pollen als hooikoorts uit de buitenwereld door de T-helpers voor gevaarlijke vijanden aangezien en worden de B-cellen geactiveerd. Deze veranderen in plasmacellen en vuren antistoffen af, waarmee ze massaal de ongevaarlijke pollen markeren. De antistoffen werken als ontstekingen voor de mestcellen in de slijmvliezen van de huid. Ze lijken ze op landmijnen vol histamine , als ze vol zijn ontploffen ze en zo komt de histamine vrij en ontstaat er nog meer lekkage in de slijmvliezen.

De landmijnen laten histamine vrij, haarvaten en slijmvliezen worden doorlaatbaar

De wanden van de haarvaten worden plotseling doorlaatbaar (oedeem) en de slijmvliezen zwellen op (hooikoorts), de zenuweinden van de huid worden geprikkeld (jeuk) en de bronciale spieren trekken zich samen (COPD). Het gevolg van dit alles is een allergie. Er kan zich een auto-immuunziekte ontwikkelen, bijvoorbeeld reumatoide artritis. Wanneer de reactieketen T-lymfocyten – B-lymfocyten – eetcellen in gebreke blijven, kan een aanvankelijk onschuldige plaatselijke infectie zich dramatisch uitbreiden.

Het Immuunsysteem wordt gealarmeerd

De lymfocyten sturen een hormonale signaalstof, de interleukine, naar het temperatuurcentrum in de hersenen en zet de thermostaat hoger. Het gevolg is koorts. Met elke graad temperatuurverhoging stijgt de stofwisseling met 50 procent, loopt de koorts op van 38 naar 40 graden, dan kan het lichaam in dezelfde tijd tweemaal zoveel afweercellen produceren. 

Een conflict tussen het immuunsysteem en de ziekteverwekkers

Soms kunnen de binnengedrongen ziekteverwekkers het zelfs winnen van het Immuunsysteem, wat de dood van het hele organisme tot gevolg kan hebben. Blijven de twee strijdende partijen gedurende lange tijd even sterk, dan ontstaat er een slepend conflict. De ontsteking kan chronisch worden, zij suddert dus voortdurend op een laag pitje voort en maakt ziek.

Bij zwakke milt werking, voeren afvalstoffen niet juist af en maakt moe

Bij een juiste werking van de milt, is het resultaat een sterke fysieke gezondheid, krachtige vitaliteit en een goede weerstand tegen ziekten. Omgekeerd, als milt werking – Qi zwak is, is het vermogen om te transporteren en het omzetten verstoord en kan dit leiden tot slechte eetlust, smaakverlies, opgezette buik, diarree en andere symptomen. 

Geen eetlust en een dunner wordend slijmvlies lokt ondervoeding uit

Deze kunnen verder leiden tot ondervoeding, gevolgd uitputting van het lichaam, omdat het niet voldoende voedingsstoffen aangeleverd krijgt en de afvalstoffen niet goed afgevoerd kunnen worden en daardoor kunnen dan ontstekingen ontstaan, die als eerste een vernietigende werkingen op de slijmvliezen kunnen hebben, en er lekkende slijmvliezen kunnen ontstaan.

Milt meridiaan met oefening voor maag en milt

Begint binnenkant grote teen, via binnenkant voet omhoog via het binnenbeen, bij de lies het bovenlichaam in, door de maag en milt, via het middenrif (diafragma), borst en hart en eindigt in de tong. Oefening voor milt en maag. Ga zitten in seiza (knielen en met je zitvlak op je hielen zitten). Plaats je handen achter je voeten met je vingers richting tenen. Buig nu achterover, zodat je ellebogen op de grond komen. Indien je soepel genoeg bent, kan je verder naar achteren buigen tot de schouders de grond raken. Strek dan de armen, horizontaal met de grond.

Geestelijke vermoeidheid en zorgen zijn schadelijk voor de milt

De verminderde opname van voedingsstoffen en afvoeren van afvalstoffen, kan een verminderde bijnierfunctie geven, met  vermoeidheid, stress en verminderde weerstand tot gevolg. De bijnieren zijn kleine organen precies boven de nieren. De bijnierschors produceert cortisol en aldosteron. Het bijniermerg draagt zorg voor de aanmaak van adrenaline. Cortisol is hoofdzakelijk een stresshormoon en is nodig in alle stresssituaties. Daarnaast heeft cortisol een ontstekingswerende werking. Er bestaat een regelcircuit tussen hypothalamus, hypofyse en de bijnieren om de cortisol-aanmaak te regelen, de zogenaamde HPA-as.

Door meditatie of door stil te staan, kunnen we ons brein tot rust brengen, met als direct gevolg dat je hele lichaamsstelsel in ontspanning brengt. De hypofyse produceert dan o.a. het hormoon endorfine en heeft een opiaatachtige werking, vele malen groter dan morfine. Het DHEA hormoon is de tegenhanger van adrenaline het stresshormoon, dat in de bijnieren geproduceerd wordt wanneer men angst of stress ondervindt. 

DHEA geeft rust, kalmte, men voelt zich ontspannen en kan meer blijheid en geluk ervaren. Dit hormoon veroorzaakt een chemische kettingreactie in het lichaam en zet zo het lichaam aan om vervolgens het hele hormoonstelsel en indirect het hele lichaam stapje voor stapje weer in balans te brengen, zodat het lichaam onthaast gaat worden. Het gaat niet vanzelf, we zullen het pad voor ons reptielenbrein aantrekkelijk moeten maken, willen we onze gewoontes gaan resetten en dit kan heel goed met de aartsengelen.

Deze ontmoetingen kunnen een enorme invloed hebben op je spirituele groei. De totemdieren zijn op aarde om mensen te helpen hun persoonlijke kracht te ontwikkelen, zo kan een specifiek dier, op een bepaald moment inzicht en begeleiding geven, bij het kruisen van ons pad is het een zaak goed op te letten, onderzoek te doen en een dagboek bij te houden, betreffende de verborgen boodschappen. De Indianen maken veel gebruik van totems, van dieren die we als medicijn en als spirituele helper kunnen inzetten. 

De milt, een soort lymfeklier van het bloed

Die informatie uitwisseling tussen het immuunsysteem, darmen en de hersenen vindt plaats in de milt. De milt kan worden gezien als de lymfeklier van het bloed. De milt zorgt voor de vorming van plasmacellen en de verwijdering van afvalstoffen uit het bloed. Het goed functioneren van het verdedigingssysteem is daarnaast afhankelijk van voldoende aanvoer van bepaalde voedingsstoffen, vocht en zuurstof

Door een laag zuurstof gehalte, gaat het lichaam in spaarstand

Bij een laag zuurstofgehalte van het bloed, trekt de milt zich samen door een reflex en geeft zij een aanvullende hoeveelheid bloed af. Dit kan gebeuren bij een lage bloeddruk, maar ook bij verhoogde arbeid voor de spieren. Het bloed wat hierdoor gebruikt wordt, heeft een grenswaarde en wordt beschermt door een grenswaarde, als deze wordt overschreden, dan kan de normale bloeddruk niet meer aangehouden worden en laat het lichaam trager functioneren. 

Bloeddruk indicatietabel

Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten inpompt, of kracht verliest om de rode vloeistof door het lichaam heen te pompen. Dit tabel kan inzicht geven of de bloeddrukwaarden normaal, te laag of te hoog zijn, welke voeding zou gegeten kunnen worden en of welk bloedonderzoek zou inzicht kunnen geven. Het tabel geeft een indicerend inzicht, voor gezondheidsklachten is het raadzaam een juiste diagnose bij een specialist te laten stellen, om erger te voorkomen
Bloeddruk, benamingen en oorzaken getallen Bloedonderzoek, bloeddrukmeter en indicatietestOverige informatie en voeding, mogelijke kenmerkenMogelijk passende voeding en beweging
Hoge bloeddruk, primaire en secundaire hypertensieAldosteron uit serum, bloedonderzoek Cortisol en DHEA in balans
Verlaagde bloeddruk - onderdruk, hypotensie IJzertekort bloedonderzoekBloedarmoedeCortisol en DHEA in balans
Prehypertensie toegenomen vaatstijfheidHomocysteïne bloedonderzoek 💉

Pre-diabetes indicatietest
Cortisol en cholesterolWortels
Hypertensie fase 1 Waar komt de hoge bloeddruk vandaan Onderzoek, begeleiding, analyse en advies
Aldosteron uit serum, bloedonderzoek
Rode bieten zouden goed zijn, voor alles wat met het bloed te maken heeft.
Hypertensie fase 2 160/100 mmHgAldosteron uit serum, bloedonderzoek
Hypertensieve crisis, meet nog eens in rust de bloeddrukThuis testenBel een arts als in rust de bloeddruk te hoog blijft Rust nemen
Langzaam werkende schildklierOedeem
NierfalenBloedonderzoek
Verhoogde onderdrukMedicijnen: anticonceptiva, Corticosteroïden of niet-steroïdale, Ibuprofen anti-inflammatoireSlaperig overdag, slaapapneu
Verlaagde onderdruk, hypotensieVaak te zien bij bijnieruitputtingBij warmte, waardoor het lichaam meer moeite moet doen om het bloed te laten circulerenCortisol en DHEA in balans
Zoek onmiddellijk medische hulp bij pijn op de borst, kortademigheid of duizeligheid, verandering in spraak of bewustzijn

Schimmels kunnen opname voedingsstoffen tegen houden

Er zijn darmbacteriën nodig om zenuwcellen in de darm te activeren. Het afweersysteem is een doorgeefluik van signalen van de buik naar onze hersenen. Bacteriën als schimmels beïnvloeden het immuunsysteem en de stoffen die dan geproduceerd worden kunnen de hersenen bereiken en dit kan de opname van voedingsstoffen naar het hoofd belemmeren.

Oefening en ademhaling, zo belangrijk!

Om de lymfe optimaal te laten functioneren, moet deze continu bewegen. In spieren kunnen afvalstoffen zich ophopen, bij een gebrek aan zuurstof als we niet bewegen. Elke vorm van oefening is goed. Diep bewuste ademhaling helpt. Vooral pilates en yoga is een geweldige manier om het lymfatische systeem gezond te houden. Overdrijf niet, overdaad schaadt. De ademhaling kan je kracht geven en haalt het vervuilde bloed uit jouw hart binnen via de rechterboezem. Als die kamer vol is, gaat het bloed via de rechterkamer door naar de longen, waar miljoenen kleine bloedvaatjes het bloed verdelen over de heel kleine luchtcellen van jouw longen. Het is duidelijk dat jouw bloed niet voldoende gezuiverd of vernieuwd zal worden om een optimale gezondheid te behouden, tenzij jij genoeg frisse lucht in jouw longen krijgt.

De milt heeft meerder functies

 • Afweer tegen ziektekiemen, zoals: bacteriën, schimmels, archaea en virussen, dit wordt gedaan door grote aantallen witte bloedcellen die er zitten;
 • Afbraak van versleten rode bloedcellen;
 • Regelt de functie van de alvleesklier;
 • Maakt speeksel aan en regelt de gal in de maag en regelt de stoffen die de dunne darm uitscheidt;
 • Bloed binnen de bloedvaten houden, het krijgen van blauwe plekken, trombose, bloedingen, spataderen, aambeien, kunnen wijzen op problemen met de milt en kan bloedarmoede geven;
 • De milt controleert de spieren, bij zwakke spieren en overgewicht kan er sprake zijn van een zwakke milt.

Hoe indringers tegengehouden worden door witte bloedcellen

Zodra ziektekiemen in de bloedbaan of in weefsel binnendringen, komen de witte bloedcellen in actie: de soldaatjes binnenin je lichaam. Witte bloedcellen vind je overal in het bloed, de milt en het lymfestelsel behalve in je hersenenHun taak is ziektekiemen te doden en op te ruimen én afweerstoffen te maken tegen ziekteverwekkers. Samen vormen ze ons afweersysteem ofwel ons immuunsysteem

De indrengers herkennen en uitschakelen

Het afweersysteem zelf zit ingewikkeld in elkaar, maar het doel is eenvoudig, de indringer herkennen, het afweermechanisme op gang brengen en de indringer aanvallen! Een toename van het totaal aantal witte bloedcellen wordt leukocytose genoemd en bij bepaalde aandoeningen aangetroffen, zoals bij bacteriële infecties, ontstekingsziekten (zoals reumatoïde artritis), een allergische reactie.

Eosinofielen verhoogd en eosinofilie - verschillend oorzaken

Er wordt van eosinofilie gesproken, wanneer het aantal eosinofielen (Leucocyten) in het bloed hoger is dan normaal. Het aantal eosinofielen kan variëren; het gehalte is hoger ’s avonds, tijdens de menstruatie en bij fysieke belasting, en lager ’s morgens en onder invloed van bepaalde geneesmiddelen (bètablokkers) en stress.

Stress activeert bepaalde ziekteverwekkers

Ze krijgen een kans, omdat je afweersysteem op volle toeren moet werken en de milt uitgeput raakt. 

 • Emotionele functies van de milt:
  Inspiratie en verbinding met de kosmos en de omgeving. Beleven van het eigen Zijn.
 • Emoties: Chronische vermoeidheid, depressie, gebrek aan levenslust en inspiratie, geen initiatief, afwachtend, gebrek aan zelfvertrouwen en assertiviteit. Als we het goede gevoel niet goed vast kunnen houden, heeft het brein er veel voor over om dat goede gevoel terug te krijgen.
 • Hoog gevoelige mensen zijn vaak gevoelig voor onzekerheden van anderen, ze compenseren dit gevoel, door het creatieve brein in te zetten voor “❶ complimenten – (❶a. Geeft goed gevoel en maakt extra dopamine aan). Koffie , suiker en koolhydraten maken dopamine aan en het reptielenbrein onthoud dat feilloos.
 • Negatieve Geloofsovertuigingen: Ik ben het niet waard, ik verdien het niet, ik ben niet goed genoeg, men kan niet van mij houden, ik ben slecht, ik ben schuldig, ik ben lelijk, ik ben een verliezer, ik ben niet verantwoordelijk, ik ben een slachtoffer. Deze geloofsovertuigingen hebben te maken met liefde, gezondheid, materie, spiritualiteit en identiteit (succes).

Weer leren genieten en vast gelopen processen als bouwstenen inzetten

 • Trauma: Afgewezen door autoritair persoon en daardoor zich niet waardig voelen;
 • Vast gelopen processen,  verbinding met de omgeving en de kosmos. Het onvermogen om een positief zelfbeeld te ontwikkelen dat inspireert. De motivatie komt voort uit de poging om anderen te bewijzen dat de geloofsovertuigingen niet waar zijn en of behoeftebevrediging te verkrijgen. Het herbeleven van processen uit vorige situaties zonder uitzicht op veranderingen en heling;
 • Te leren lessen, verbinden met kosmische energie en de omgeving (o.a. door meditatie, Aura, Chakra voeding), genieten van de buitenlucht. Ontwikkeling van positief zelfbeeld, zoals geloven in jezelf en daarop te te vertrouwen op je persoonlijke kracht.

Detox milt bij analyse en onderzoek

Mentale en emotionele storingen, bewustzijnsvermindering, hyperactief zijn

Tobben, obsessies over het verleden, herkauwen van voorbije gebeurtenissen, het verleden niet kunnen loslaten;

 • Overdrijven van probleem, gedachten niet uit het hoofd kunnen zetten;
 • Piekeren, hypochondrie;
 • Geheugen, denken, overmatig redeneren;
 • Overdreven gehecht zijn aan decorum, traditie

Storingen van reactiviteit

 • Etterende ontstekingen, veel exsudaat;
 • Pijnen zijn zeurend, niet goed lokaliseerbaar;
 • Symptomen gaan gepaard met een gevoel van zwaarte of volheid;
 • Secreties – excreties zijn kleverig, taai of etterig

Functionele storingen

 • Opname van voedsel, transport en transformatie (bijvoorbeeld diarree, obstipatie, braken, malabsorptie-syndroom, voedselintoleranties, vol gevoel in de buik, indigestie, meteorisme, opgezette buik);
 • Vochthuishouding. Slijmvorming in bijvoorbeeld darm (colitis ulcerosa), bijholten, bronchien (astma), gewrichten (hydrops);
 • Integriteit van de vaatwand, bijvoorbeeld aderverkalking, spataderen, aambeien, snel blauwe plekken, makkelijk bloeden, hypermenorrhoe;
 • Auto-immuun ziekten waar bindweefsel het substraat is (bijvoorbeeld reuma)

Storingen van organen en weefsels

Het is natuurlijk niet zo, dat als we een kuurtje doen dat onze milt als nieuw is en al de klachten verdwijnen, daar is onderzoek voor nodig en heel veel kennis, voornamelijk de ervaringen, die ieder mens bij zichzelf draagt, die we wakker gaan maken, door het te prikkelen met nieuwe, positieve ervaringen

Milt en de Functionele storingen van het lichaam

 • Opname van voedsel, transport en transformatie (bijvoorbeeld diarree, obstipatie, braken, malabsorptie-syndroom, voedselintoleranties als histamine, vol gevoel in de buik, indigestie, meteorisme, opgezette buik).
 • Vochthuishouding. Slijmvorming in bijvoorbeeld darm (colitis ulcerosa), bijholten, bronchiën (astma), gewrichten (hydrops). Verliest het lichaam nu een procent van zijn vocht, dan ontstaat al een gevoel van dorst, bij twee procent vochtverlies zijn de prestaties wat uithoudingsvermogen betreft al minder, vanaf vijf procent kan al versnelde hartactiviteit, gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme ontstaan.
 • Integriteit van de vaatwand, bijvoorbeeld aderverkalking, spataderen, aambeien, snel blauwe plekken, makkelijk bloeden, hypomenorroe.
 • Auto-immuun ziekten waar bindweefsel het substraat is (bijvoorbeeld reuma).

Als we ons hart chakra als gevolg van lijden sluiten, door afwijzing en pijn, dan kunnen deze leiden tot verstopping van het lymfesysteem. Als ons innerlijke kindverdrietig is en pijn heeft, dan kunnen we erg rouwen om het verleden. Het oprakelen van innerlijke trauma, daar heeft een ouder en ook een kind helemaal niets aan, kijk vooruit of leer het kind zich te beschermen tegen giftige projectie

Mogelijke aandoeningen i.v.m. het hartchakra

 • Verhoogd homocysteïne kan ook ontstaan door vitamine B11 (foliumzuur), al dan niet in combinatie met een gebrek aan vitamine B6 en B12;
 • Slokdarmontsteking, bovenste gedeelte van de slokdarm

Mogelijke emotionele veranderingen

 • Relatiemoeilijkheden, moeite met houden van, angst om nooit goed genoeg te zijn;
 • Verlies en rouw om een dierbaar medemens of dierenvriend;
 • Candida-infectieeen sluimerende bedreiging zijn voor onze gezondheid en leeft in de ingewanden, de mondorenslokdarmde keel, huid, en de voortplantingsorganen

Voeding voor de hart chakra

Wanneer de energie in de hart chakra uit balans is, kan het eten van moesgroente helpen om een balans terug te vinden. Groenten als broccoli en of kiemzaden, courgette, bonen, komkommer, avocado, paksoi, spinazie,  en groene paprika helpen, om het hart chakra aan te zetten tot herstel. Fruit kiwi, Pas op met zoet fruit, eet dit pas na 14.00. Zodat het lichaam eerst aanwezig glucose uit de cellen op moet maken.