Triggerpoints en tenderpoints

Triggerpoints geven pijn bij stevige druk en kunnen al leed veroorzaken bij zeer lichte druk. De prikkels in deze punten zijn spierknopen die alleen pijn doen bij stevige druk, de pijn straalt niet uit en de aanleiding van de klachten, zijn enkel aanwezig op een beperkt aantal vaststaande plekken in het lichaam. Bij fibromyalgie punten, kunnen al klachten geven bij zeer lichte druk.

Triggerpoints en tenderpoints, Schouder sleutelbeen. Pijn, krachtverlies en uitstralende pijn in arm, rug en hand. Pijn in de kuit, knieholte, bovenbeen, bil, enkel en voetzolen

Waar zitten de tenderpoints?

Tenderpoints komen aan één of beide zijden van het lichaam voor en kunnen pijn op deze lymfeknopen veroorzaken, Als we lang stil zitten, zijn de heupen gebogen waardoor de spieren ‘in onze schoot’ kunnen verkorten en kan een beknelling de bloedvaten en lymfevochtdoorgang belemmeren en kunnen er pijnlijke triggerpoints ontstaan.

Weergave van tenderpoints

 • Aan de basis van de achterkant van de schedel aan weerszijden van de nekwervels, dus daar waar de nek in het hoofd over gaat;
 • Halverwege de bovenste schouderlijn, zoals hoofdpijn, nekpijn of schouderpijn, continue angstige gevoelens kunnen pijn veroorzaken;
 • Midden op de schouder, als het ware langs de schouderlijn aan de kant van de ruggengraat, reflectie en de staat van onze gedachten en ziel. Helemaal als het om rugklachten of de lichaamshouding gaat;
 • In de voorkant van de hals, het sleutelbeen verbindt dus het schouderblad, wellicht een gevolg van minder wilskracht;
 • Aan de onderkant van het sleutelbeen, daar waar het sleutelbeen vastzit aan het borstbeen;
 • Binnenkant van de elle boog, ongeveer twee centimeter onder de plooi van de elle boog;
 • Aan de bovenkant van de heupen, een paar centimeter van de ruggengraat af, het niet kunnen nemen van beslissingen, een blokkade door eigen kunnen;
 • Aan de zijkant van de heupen, onder de billen.
 • Aan de binnenkant van de knie, ongeveer twee centimeter boven de knieschijf;
 • Pijn in de kuit kan veroorzaakt worden door verschillende triggerpoints en liggen het deel van het onderbeen  zelf, in de knieholte, in het bovenbeen of in de bil, behorende tot opgekropte emotionele spanning

Als we alleen zitten en niet bewegen, zijn de heupen gebogen waardoor de spieren ‘in onze schoot’ kunnen verkorten. ‘Als die bewegingsapparaten voor een langere periode in een verkorte positie worden geplaatst en er is niet met regelmatig lichaamsbeweging om het orgaansysteem weer in de juiste stand te krijgen. 

Serotonine behoort tot de belangrijke neurotransmitters in de hersenen. Ze spelen een grote rol in het bepalen van ons gedrag en onze reacties op emotioneel gebied, hoe we reageren op onze omgeving. Het zal bijvoorbeeld bepalen wanneer we willen eten, wanneer we willen slapen, hoe we ons voelen, pijn ervaring zoals bij fibromyalgie en om goed en gezond te denken.

AUTOANTILICHAMEN tegen Serotonine (5-Hydroxytryptamin-Ak). Gebruikte methode: radial immunodiffusie. Serotonine antilichamen worden bepaald middels serum of EDTA plasma uit bloed. Antistoffen tegen Serotonine worden bij patiënten met het fibromyalgie-syndroom gevonden.

Bloedonderzoek 💉

De test bepaalt in het bloed de hoeveelheid antistoffen tegen serotonine en kan als test een bijdrage aan de diagnose

 • Een goedkoper alternatief is eerst een indicatietest neurotransmitters te laten doen.

Fibromyalgie, onderzoek en tenderpoints

Als er veel pijnpunten zijn (tenderpoints), drukt de arts op achttien punten van het lichaam. Deze achttien triggers hebben artsen internationaal met elkaar afgesproken, wanneer er bij het drukken op meer dan elf van die achttien punten pijn ontstaat, zal mogelijk de diagnose fibromyalgie gesteld kunnen worden.

De witte kool van nog geen één euro, zou pijn kunnen verminderen, waarover de volksgeneeskunde, maar ook Oma weet raad het advies geeft. Het gaat om de positieve werking van koolbladeren, die zouden kunnen helpen bij kneuzingen, snij en schaafwonden,  rugpijnontstekingen van de nagelriemenpijn bij gordelroos en gewrichtspijn.

Als het gaat om de meest geblesseerde pees, is de achillespees (boven de hiel) de koploper. Andere vaak getroffen pezen zijn die van de schouder, peesplaat (ook wel hielspoor genoemd) pols, de biceps en de kuit. 

Daardoor duurt het lang voordat pezen volledig genezen zijn. Als je bij een pees blessure te snel weer met sporten of zwaar werk begint, raakt de pees door deze belasting gemakkelijk opnieuw beschadigd. Rust is hier dus de beste heelmeester.

Wie weinig beweegt, moet dit eerst weer opbouwen

Het bekken kan mogelijk voorover trekken bij veel stilzitten en kunnen er klachten ontstaan als een klapvoet. Deze is zeer pijnlijk en niet gemakkelijk te herstellen. De losgeraakte botjes die normaal met kraakbeen aan elkaar zijn bevestigd, zijn door veel stilzitten en vaak door opeens juist veel bewegen van elkaar af getrokken en het optillen van de voervoet gaat dan niet of bijna niet meer. 

Gewrichten zoals in knieën,  heupen, in voeten, en ook wel de vingers en de rug zijn vergelijkbaar met een scharnier, waarbij de binnenvoering van die scharnier wordt gevormd door kraakbeen (dat is hetzelfde zachte been waar de oorschelp uit is gemaakt). Het kraakbeen is elastisch en vangt schokjes op, maar het smeert ook het gewricht. 

Het kraakbeen is steeds minder tot smering in staat. Deze slijtage komt ook voor bij Reuma en artritis, waarbij ook spieren en pezen aangedaan zijn, het is een verzamelnaam voor bewegings- belemmeringen. Spieren en pezen hebben voedingsstoffen nodig, een indicatietest Lekkende slijmvliezen, kan inzichten geven.

Blokkades opzoeken in het lymfesysteem

In de chakra-kleurentest is het de bedoeling, dat er per kleur en de bijbehorende uitleg van elke chakra ‘beantwoordt worden’ met ja, nee of misschien. Tel aan het einde van de test de kleuren, bij elkaar op, zodat blokkades en disbalansen kunnen worden opgespoord en geanalyseerd.