Triggerpoints en tenderpoints

Triggerpoints geven pijn bij stevige druk en kunnen al leed veroorzaken bij zeer lichte druk. De prikkels in deze punten zijn spierknopen die alleen pijn doen bij stevige druk, de pijn straalt niet uit en de aanleiding van de klachten, zijn enkel aanwezig op een beperkt aantal vaststaande plekken in het lichaam. Bij fibromyalgie punten, kunnen al klachten geven bij zeer lichte druk.

Triggerpoints en tenderpoints, Schouder sleutelbeen. Pijn, krachtverlies en uitstralende pijn in arm, rug en hand. Pijn in de kuit, knieholte, bovenbeen, bil, enkel en voetzolen

Waar zitten de tenderpoints?

Tenderpoints komen aan twee zijden van het lichaam voor en zouden ook aan beide zijden pijn moeten doen, dat wil zeggen zowel links als rechts. Hieronder is een weergave van tenderpoints zoals die regelmatig worden weergegeven.
Serotonine behoort tot de belangrijke neurotransmitters in de hersenen. Ze spelen een grote rol in het bepalen van ons gedrag en onze reacties op emotioneel gebied, hoe we reageren op onze omgeving. Het zal bijvoorbeeld bepalen wanneer we willen eten, wanneer we willen slapen, hoe we ons voelen, pijn ervaring zoals bij fibromyalgie en om goed en gezond te denken.

Weergave van tenderpoints

 • Aan de basis van de achterkant van de schedel aan weerszijden van de nekwervels, dus daar waar de nek in het hoofd over gaat;
 • Halverwege de bovenste schouderlijn ;
 • Vanuit  de schouderlijn ca. vierenhalf tot vijf centimeter naar beneden en iets naar het midden toe op de schouder, als het ware langs de schouderlijn aan de kant van de ruggengraat;
 • In de voorkant van de hals, net boven het sleutelbeen;
 • Aan de onderkant van het sleutelbeen, daar waar het sleutelbeen vastzit aan het borstbeen;
 • Binnenkant van de elle boog, ongeveer twee centimeter onder de plooi van de elle boog;
 • Aan de bovenkant van de heupen, een paar centimeter van de ruggengraat af;
 • Aan de zijkant van de heupen, onder de billen.
 • Aan de binnenkant van de knie, ongeveer twee centimeter boven de knieschijf;
 • Pijn in de kuit kan veroorzaakt worden door verschillende triggerpoints. De meeste van deze triggerpoints zijn gelegen in de kuit zelf, in de knieholte, in het bovenbeen of in de bil

AUTOANTILICHAMEN tegen Serotonine (5-Hydroxytryptamin-Ak)
Gebruikte methode: radial immunodiffusie. Serotonine antilichamen worden bepaald middels serum of EDTA plasma uit bloed.
Antistoffen tegen Serotonine worden bij patiënten met het fibromyalgie-syndroom gevonden.

De test bepaalt in het bloed de hoeveelheid antistoffen tegen serotonine en kan als test een bijdrage aan de diagnose

 • Als de uitslag negatief is, zijn er geen antistoffen gevonden.
 • Als de uitslag positief is, zijn er wel antistoffen tegen serotonine gevonden.

Fibromyalgie, onderzoek en tenderpoints

Als er veel pijnpunten zijn (tenderpoints), drukt de arts op achttien punten van het lichaam. Deze achttien triggers hebben artsen internationaal met elkaar afgesproken, wanneer er bij het drukken op meer dan elf van die achttien punten pijn ontstaat, zal mogelijk de diagnose fibromyalgie gesteld kunnen worden.

De witte kool van nog geen één euro, zou pijn kunnen verminderen, waarover de volksgeneeskunde, maar ook Oma weet raad het advies geeft. Het gaat om de positieve werking van koolbladeren, die zouden kunnen helpen bij: kneuzingen, snij en schaafwonden, rugpijnontstekingen van de nagelriemenpijn bij gordelroos en gewrichtspijn.

Als het gaat om de meest geblesseerde pees, is de achillespees (boven de hiel) de koploper. Andere vaak getroffen pezen zijn die van de schouder, peesplaat (ook wel hielspoor genoemd) pols, de biceps en de kuit. 

Daardoor duurt het lang voordat pezen volledig genezen zijn. Als je bij een pees blessure te snel weer met sporten of zwaar werk begint, raakt de pees door deze belasting gemakkelijk opnieuw beschadigd. Rust is hier dus de beste heelmeester.

Als we alleen zitten en niet bewegen, zijn de heupen gebogen waardoor de spieren ‘in onze schoot’ kunnen verkorten. ‘Als die bewegingsapparaten voor een langere periode in een verkorte positie worden geplaatst en er is niet met regelmatig lichaamsbeweging om het orgaansysteem weer in de juiste stand te krijgen. 

Wie weinig beweegt, moet dit eerst weer opbouwen

Het bekken kan mogelijk voorover trekken bij veel stilzitten en kunnen er klachten ontstaan als een klapvoet. Deze is zeer pijnlijk en niet gemakkelijk te herstellen. De losgeraakte botjes die normaal met kraakbeen aan elkaar zijn bevestigd, zijn door veel stilzitten en vaak door opeens juist veel bewegen van elkaar af getrokken en het optillen van de voervoet gaat dan niet of bijna niet meer. 

Gewrichten zoals in knieën,  heupen, in voeten, en ook wel de vingers en de rug zijn vergelijkbaar met een scharnier, waarbij de binnenvoering van die scharnier wordt gevormd door kraakbeen (dat is hetzelfde zachte been waar de oorschelp uit is gemaakt). Het kraakbeen is elastisch en vangt schokjes op, maar het smeert ook het gewricht. 

Het kraakbeen is steeds minder tot smering in staat. Deze slijtage komt ook voor bij Reuma en artritis, waarbij ook spieren en pezen aangedaan zijn, het is een verzamelnaam voor bewegingsbelemmeringen. Spieren en pezen hebben voedingsstoffen nodig, een indicatietest Lekkende slijmvliezen, kan inzichten geven.

7 reacties op “Tenderpoints – triggerpoints”

 1. Annie muris

  Heb al twee jaar laast van pijn onder de rechter borst trekt naar rechter schouderblad borst foto’s gemaakt niets gevonden heb 15 jaar geleden te horen gekregen dat het fibromyalgie had zou het daar van kunnen zijn

  1. Beste Annie, kan het niet je rechter long zijn, die de pijnklachten geeft, drink je melk? Geef je slijm op. Hoe is je ademhaling? Als jij zou mogen zeggen wat het is, waar denk jij dan aan? Heb je veel last gehad van stress? Het zijn allemaal vragen die meteen bij mij opkomen. Heel veel sterkte gewenst. Mocht je contact willen hebben. Maak dan een telefonische afspraak via https://albican.nl/onderzoek-begeleiding-advies/. Daar kan je gewoon een Whatsapp bericht sturen en sta je gelijk live met mij in contact. Dat kost niets en kijken we samen even. Lieve groet, Alie Vos-Doller

 2. Ik ben al meer dan 4 jaar aan het sukkelen,heb alle mogelijke onderzoeken ondergaan en kreeg burn-out als diagnose. Antidepressiva helpt matig en de pijn blijft hetzelfde, onrustig slapen, alle ledematen lijken stijf alsof ik de wereld heb verzet, snel moe en uitgeput, krampen, zenuwtrekken, etc… denk eerder aan fibromyalgie maar artsen willen niet luisteren, wordt niet serieus genomen…

 3. Van Slycken Marleen

  Wanneer beslist een arts tot testen van de pijn punten. Ik gebruik zelf ook overal pijn . Heb een bloedafname laten doen en ga vrijdag bij de reumatoloog.
  Alvast bedankt.

  1. Beste Marleen, een arts test de punten als er geen aanwijsbare diagnose is. Je kunt er zelf ook om vragen. Mocht je hulp nodig hebben, kijk dan even op mijn website https://albican.nl/onderzoek-begeleiding-advies/ Pijn komt ook voor bij een serotonine tekort, zie https://albican.nl/gezondheid/serotonine-tekort-pds-en-fibromyalgie/ Het gaat niet alleen om de drukpunten, maar ook hoe de opname van voedingsstoffen is. Lees de bijgevoegde stukken goed. lieve groet Alie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *