Leverfunctie – falen

De huid weerspiegelt de gezondheid van je lever, ongezond voedsel, levensstijl en opgekropte emoties, kan een ophoping van giftige stoffen veroorzaken en moet de lever extra hard werken om deze giftige afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Daarom is het geen slecht idee om de lever een handje te helpen met het reinigen van afvalstoffen uit de lever en het lichaam. De lever reinigen is een belangrijke eerste stap richting een gezonder functionerend lichaam. 

Leververvuiling en moe zijn

De lever één van de belangrijkste organen in het lichaam is. De lever zorgt voor het onschadelijk maken van allerlei giftige stoffen, zoals onder andere geneesmiddelen en alcohol. Maar dit is nog lang niet alles, de lever heeft meer dan 500 functies, zoals de koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling, de aanmaak van gal voor de vetvertering en de opslag van bepaalde vitaminen en ijzer.

De huid weerspiegelt de gezondheid van je lever en diverse huidklachten kunnen voortkomen uit een verminderd functionerende lever. De lever is, op de huid na, het grootste en zwaarste orgaan van het lichaam en weegt ongeveer 1500 gram. De lever ligt aan de rechterkant van het lichaam in de buikholte en wordt voor het grootste deel beschermd door de laagste ribben. De galblaas ligt tegen de lever aan. Er stroomt anderhalve liter bloed per minuut door de lever. De lever beschikt over een groot herstellend vermogen.

De lever één van de belangrijkste organen in het lichaam is. De lever zorgt voor het onschadelijk maken van allerlei giftige stoffen, zoals onder andere geneesmiddelen en alcohol. Maar dit is nog lang niet alles, de lever heeft meer dan 500 functies, zoals de koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling, de aanmaak van gal voor de vetvertering en de opslag van bepaalde vitaminen en ijzer. De gezondheid gaat er onder leiden, als de lever te veel tijd moet besteden om steeds giftige stoffen te verwijderen. De lever is een ‘kachel’ en deze moet branden. De kever verbrandt vet en suiker. Het is voor de lever schadelijk, als deze fructose moet opslaan en daardoor kan vervetten. Daarom is minder fruit eten een goed idee. Verzadigd vet, onbewerkt vetten, bij voorkeur van dieren afkomstig kan de galblaas aan zetten tot deze zich te ledigen. De galzouten vermengen zich met maagzuur en zo ontstaat er een ideale zure omgeving, voor de aanmaak van enzymen en dat bevordert de spijsvertering.

De lever dient voor opslag van vitamine A, D, K, B12, mineralen en glycogeen. Het is de grootste chemische fabriek van het lichaam. Elke stof die niet afgebroken kan worden gaat naar de lever voor ontgifting, produceert breekt vet af. Bij disbalans: verlammingsverschijnselen, artritis, kramp, zwakke/stijve spieren, moeheid, duizeligheid, oogaandoeningen.  

Wat doet de Spijsvertering

De spijsvertering begint in de mond, voedsel wordt gekauwd en speeksel wordt geproduceerd door de speekselklier ( hier worden ook al voedingstoffen via de slijmvliezen opgenomen ) en zetmeel wordt verteerd. Speeksel bestaat uit water, enzym en slijm en heeft als functie het deels verteren van zetmeel en het glijbaar maken van het eten.  “De slijmvliezen moeten hiervoor wel gezond zijn, er mogen geen ontstekingen in het tandvlees of mond aanwezig zijn, dit kan het proces verstoren, deze moeten als eerste opgelost”

Via de slokdarm gaat het voedsel naar de maag, waar schadelijke bacteriën worden gedood, ( de maag haalt nu onder andere vitamine B12 uit je voeding ), “Dan moet het Intrinsieke factor wel functioneren”, uit de hersenen komt nu het signaal om maagsappen aan te maken. en verteerd eiwitten. De vertering komt op gang en het voedsel wordt in kleine stukjes verdeeld, gal emulgeert vetten, alvleessap verteert vetten, koolhydraten en eiwitten. Daarna komt het voedsel in de dunne darm terecht darmsap verteert eiwitten en koolhydraten, hier worden onderweg oplosbare vitamines A, D, E, K en overige voedingsstoffen opgenomen. In het laatste deel van de dunne darm wordt nu vitamine B12 opgenomen, dit kan alleen maar plaats vinden, als er geen ontsteking is en niet dit laatste stuk van de dunne darm, operatief is weg gehaald.

De relatie tussen sterk bewerkt fabrieksvoedsel, zoals vette snacks, koekjes, junkfood en frisdrank is een vergrote kans op vervuiling van de lever en kan ontstekingen geven. Wie regelmatig 10 procent en meer van dit soort junkfood gaat eten, doet dagelijks een uitputtingsslag op zijn lever en heeft meer kans op een verzwakte gal vol met gruis en een moeizame ontlasting.

Twee spijsverteringssappen zijn onmisbaar in de verdere verwerking van het voedsel: gal en het alvleeskliersap. Gal wordt gemaakt door de lever en opgeslagen in de galblaas. Gal lost vetten op in water, zodat ze worden opgenomen, als je geen galblaas meer hebt, kan je geen gal meer aanmaken en dus zal gal geen vetten in water

De ontlasting indicatie wijzer

 1. Losse stevige keutels,  (Moeilijk uit te scheiden), dit type ontlasting heeft het langst in de darmen gezeten. Het is zeker dat je aan constipatie lijdt, uitdroging, vol zit met gifstoffen, wat je darmslijmvliezen kan beschadigen. Dit is de meest voorkomende ontlasting bij mensen met een ongezonde levensstijl of een stressvol leven, stress onttrekt vocht aan de ontlasting, enkel oorzaken: dolichocolon obstipatiebijnieruitputtingburn-out, stress: ook verklevingen na operaties kunnen een oorzaak zijn
 2. Worstvormig maar klonterig, dit type ontlasting geeft aan dat je aan constipatie lijdt en dat je misschien uitgedroogd bent, houd in gedachten het rode lichtje dat je ziet branden in de auto, als het oliepijl te laag is, er is een een wijziging van levensstijl nodig;
 3. Worstvormig, met barstjes  aan de buitenkant, dit type ontlasting, wordt als gezond gezien en is normale ontlasting;
 4. Als een worst of slang,  glad en zacht, dit type ontlasting, wordt als gezond gezien en is normale ontlasting;
 5. Zachte keutels met duidelijke randen, dit type ontlasting, wordt gezien als zachte diarree en is ook een mogelijk risico voor darmziekte;
 6. Papperige uitscheiding, is zacht, plakkerig en niet goed gevormd. De ontlasting blijft aan de wc pot plakken en je moet meerdere malen wc papier gebruiken bij het afvegen. De ontlasting kan in een brij naar buiten komen, maar ook in meerdere kleine stukje. Enkele oorzaken: Candida Albicans, Alvleesklier aandoeningen, Gluten intolerantie, zie ook: maag & darm problemen
 7. Waterig, geen vaste stukjes helemaal vloeibaar, dit type ontlasting heeft het kortst in de darmen doorgebracht. Dit kan zijn vanwege ernstige diarree vanwege een ander land bezoeken, als India of Thailand, een bacteriële of virale infectie, overgevoeligheid voor voeding, tot aandoeningen van de darmen als voorbeeld: Colitis ulcerosa, histamine intolerantie en lactose intolerantie. Meer informatie

Teveel maagzuur, met als oorzaak - Bewerkte koolhydraten

Zo kan er teveel maagzuur ontstaan, bij het eten van veel koolhydraten en dan met name: bewerkte koolhydraten. Veel mensen consumeren per dag meer koolhydraten dan onze voorouders in het stenen tijdperk in één jaar aten. De lever kan dit niet verwerken. Dit is stress voor het lichaam, het lichaam wil energie besparen en gaat langzamer werken, waardoor jij dit kan ervaren als moe zijn. 

 • Elke huidziekte kan een teken zijn dat er sprake is van een inwendige vervuiling. Door je lichaam te ontgiften, ontlast je de huid en zie je al snel dat je huid er beter uit gaat zien.
 • De slijmvliezen in je darmen, huid, maag en mond, zijn onze bescherming
 • De huid en de slijmvliezen in onze darm, maag en mond, vormen een belangrijke eerste bescherming om te voorkomen dat lichaamsvreemde stoffen binnendringen in dieper gelegen weefsel en dat deze vaak giftige stoffen afgevoerd worden door je darm en via onze anus en het urine stelsel het lichaam veilig verlaten. Het is daarbij noodzakelijk, dat we goed voor onze lever zorgen. Onderzoek leaky gut / lekkende darm en of lekkage van het maagslijmvlies (Indicatie test)
  De huid en de slijmvliezen in onze darm, maag en mond, vormen een belangrijke eerste bescherming om te voorkomen dat lichaamsvreemde stoffen binnendringen in dieper gelegen weefsel en halen voedingsstoffen uit ons voedsel voor onze organen, spieren, botten en pezen. Doe de test

De lever slaat B12 en ijzer op. De verwerking en de opslag van ijzer en B12 die nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen als de stofwisseling zoals de vertering langzamer gaat werken, dan bezuinigd de lever op deze functies, waardoor bijvoorbeeld een B12 en een ijzer tekort naar kan ontstaan.

 

Diabetes en de gevolgen voor de lever

 

De lever en de gal worden door de Indiase cultuur in verband gebracht met boosheid, frustratie.  Bij een overmaat aan boosheid of frustratie kan de energie van de lever uitgeput raken, waardoor er op langere termijn meer kans is dat er een ziekte ontstaat in de lever en de reinigende effecten van het lymfestelsel blokkeert en er vochtophoping ontstaat. Bekende uitspraken: “heb je iets op je lever” en “je gal spugen”, bij beide uitspraken is het van belang dat iemand dus boosheid en opgekropte emoties herkent en het ziet als waarschuwingen van het lichaam, die om hulp schreeuwt. 

Mogelijke aandoeningen: 

Wat de ontlasting verteld over je gezondheid

Droge harde ontlasting

 

Indicatest pre-diabetes
Behalve bloedonderzoek is er nog een andere, even efficiënte manier om je profiel te bepalen. Een Fins team heeft een vragenlijst opgesteld om je risico op diabetes te bepalen. Het werk van prof. Jaana Lindstrom, dat de basis vormt voor de FINRISC-test (Finnish Diabetes Risk Score), wordt wereldwijd erkend en toegepast. Hier vind je een test die op dit onderzoek is geïnspireerd zodat je met behulp van simpele vragen je profiel kunt laten bepalen. Op basis van de antwoorden krijg je een indicatie welk risico je loopt om, op de korte of lange termijn, diabetes type 2 te ontwikkelen. Vul hier de test in

Pre-diabetes en de lever. Bij pre-diabetes kan er vet opgeslagen worden in organen, dus ook in de huid en lever.

Bloedonderzoek van de lever 

Aantasting van de lever kan verschillende oorzaken hebben

 • Geur-, kleur- en smaakstoffen;
 • Conserveringsmiddelen, stabilisatoren, emulgatoren;
 • Zware metalen in sommige vissoorten;
 • Verzadigde vetten met gevolg een te hoog HDL cholesterol;
 • Kant en klare, ophaal maaltijden, gefrituurde snacks;
 • Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit;
 • Overmatige consumptie van bijvoorbeeld zoetigheden, scherpe specerijen, koffie;
 • Nicotine;
 • Cafeïne;
 • Alcohol;
 • Hormonen uit vlees;
 • Synthetische medicijnen en supplementen, bij sommige medicijnen of supplementen, is het noodzakelijk om je bloedwaarden na te laten kijken om de drie maanden, overleg dit met je arts.

Al deze en vele andere stoffen die niet in het lichaam thuishoren, worden door de lever afgebroken en verwijderd.

 • Door een ongezonde levensstijl, kan er vertraging optreden in de afvoerende galgangen in de lever, door het indikken van de gal. In eerste instantie worden het klonters, later worden het balletjes wat vaster van structuur en vervolgens het harde stenen worden;
 • Normaal wordt er per dag 1 tot 1,5 liter gal door de lever afgegeven naar de darm, bij aanwezigheid van leverstenen kan de galafgifte teruglopen tot maar 150 ml per dag;
 • Het gevolg kan zijn, dat het grootste deel van de werking van de lever verloren kan gaat als er een vernauwing of verstopping op de uitgang zit. Door het ontstoppen van de lever, galkanalen en de galblaas zullen lichaamscellen in staat zijn:
 1. Weer voldoende hoeveelheden voedingsstoffen te ontvangen;
 2. Stofwisselingsafvalproducten te verwijderen;
 3. Een goede communicatieve te realiseren en verbinden met het zenuwstelsel het endocriene systeem en ieder ander deel van het lichaam
 

Pillensnijder

 

Cholesterol meter

Aantasting van de lever kan verschillende gevolgen hebben:

 • Leververvetting is een ophoping van vet in de levercellen.  Hierdoor kan de lever gaan zwellen. Er kunnen verschillende klachten opspelen zoals pijn, misselijkheid, braken, te hoog LDL cholesterol, B vitaminen tekort en soms geelzucht
 • Lever – ontsteking ( hepatitis )  is een verder stadium van leververvetting. Hevige buikpijn, misselijkheid, overgeven en koorts zijn klachten die kunnen optreden;
 • Levercirrose kan het gevolg zijn van jarenlang alcohol nuttigen of medicijngebruik. De normale structuur van de lever wordt steeds verder vernietigd waardoor littekenweefsel kan ontstaat. Levercirrose ontstaat vaak geleidelijk. De littekens zijn blijvend en kunnen zich niet herstellen. Een arts zal kan onderzoek doen en een juiste diagnose stellen. Er zal daarna een plan van aanpak gemaakt worden. Dit kan ook met natuurlijke middelen. Een kanttekening: Wie de lever snel wil ontgiften, loopt tegen zware ontgiftingsverschijnselen aan. Een programma, vereist een goede begeleiding, de eerste dagen, dagelijks & stapsgewijs. Omdat ondervoeding vaak voorkomt bij mensen met cirrose, is gezonde voeding erg belangrijk in elke stadia van de ziekte. Er worden dan ook evenwichtige maaltijden aanbevolen volgens de schijf van vijf. Een prima begin is de door mij zelf samengestelde voedingsprogramma. Een persoon met levercirrose moet bijvoorbeeld geen rauwe schelpdieren eten omdat deze een bacterie kan bevatten die ernstige infecties veroorzaakt, ook is het verstandig vers voedsel te nuttigen, dus vers kopen, bereiden en consumeren. 

Het is goed om even stil te staan bij deze ernstige aandoening om jouw lever te redden is er blijvende verandering nodig en vooral heel veel inzet. 

 • Een vage druk en een vol gevoel rechts in de bovenbuik;
 • Onmogelijk om op comfortabele wijze op de rechterzij te liggen;
 • ‘S nachts niet in slaap kunnen komen of regelmatig wakker worden tussen 1 en 3 uur;
 • Aanvallen van migraine;
 • Oogproblemen;
 • Misselijkheid, gebrek aan eetlust of tegenzin in bepaalde voedingsmiddelen;
 • Nervositeit, prikkelbaarheid, chronische boosheid, frustratie;
 • Hypoglykemie; 
 • Verschijnselen door en bijwerkingen van voorgeschreven reguliere medicijnen;
 • Hemochromatose,een stofwisselingsziekte waarbij de opname van ijzer in de darm niet goed kan worden uitgevoerd, wat mogelijk veroorzaakt zou kunnen worden door lekkende darm slijmvlies, hemochromatose kan ook erfelijk zijn en de laatste kan niet genezen
 
 
Alleen een arts kan de leverwaarden onderzoeken en een diagnose stellen, bij mij kun je terecht voor lever ontgifting, overleg daarbij altijd met jouw behandelend arts. Mail

Affirmaties - Fysieke klachten - Emotie - Belemmerende gedachten -Levensles - Korte mantra

 • Ik voel mij veilig, ook als het anders gaat dan ik wil.”
 • Ik vergeef mijzelf en vergeef de ander.”

Oogklachten; spier- en gewrichtsklachten; oorsuizen of buikpijn uitstralend naar de genitaliën; misselijkheid; pijn in de nierstreek; hernia 

 • Boosheid; niet kunnen/willen vergeven; drift; kommer en kwel; ongelukkig zijn; ergernis; maar ook blijdschap; vreugde en vrede met zichzelf
 • Teleurstelling; gekwetstheid; afwijzing; jaloezie; frustratie; geïrriteerdheid; woede; onderdrukte boosheid; verleden vasthouden; wrok; onmacht; afgewezen gevoel; opgekropte emoties; chronische stress; gevoel het niet aan te kunnen; lichtgevoelig; lichtgeraakt; kwetsbaar; onduidelijke communicatie; projectie op anderen; oordeel over anderen; gemakkelijk ontvlambaar; alles persoonlijk nemen; niet kunnen ontspannen en wantrouwend
 • Ze moeten altijd mij hebben;
 • Ik zal wraak nemen, dat vergeef ik nooit;
 • Veranderde hij/zij maar, dan zou alles anders zijn

Vrede in jezelf ervaren ook al gaat het niet zoals je wil of verwacht

Lever meridiaan

Begint boven op de grote teen, loopt over het binnenbeen, via de lies, het bovenlichaam in, door de lever en de galblaas naar de longen en door de keel het hoofd in, om de lippen heen naar de ogen.

Grote teen – Lever (Yin: buitenkant teen) + Milt (Yin: binnenkant teen)

Pas op met kleurstoffen, conserveringsmiddelen, smaakstoffen en chemicaliën in spuitbussen, zoals in deodorant. Gezonde natuurlijke voeding is belangrijk; verse groente als wortelen. Vermijd koffie en andere cafeïnehoudende dranken.

Oefening voor Lever en Galblaas

Ga met gespreide benen op de grond zitten. Pak met je wijsvinger je grote teen beet en strek zijwaarts naar de voet toe. Zorg dat de zijkant van de romp gestrekt wordt. Doe deze oefening ook naar de andere zijde.

Lever meridiaan: Begint bovenop grote teen, over binnenbeen, via de lies het bovenlichaam in, door lever en galblaas naar de longen, en door de keel het hoofd in, om de lippen heen naar de ogen.

Het bewegingsapparaat:
Peesontsteking van de tibialis anterior, klachten van de ligamenten van de binnen meniscus, liesklachten met uitstraling aan de binnenzijde van het bovenbeen, reumatische klachten en zenuwpijn tussen de 6e en de 7e rib.

Pectoralis major sternalis 

 • De pectoralis major is een spier die zich in het borstgebied van het menselijk lichaam bevindt. Het is een dikke, waaiervormige spier en is de meest oppervlakkige in de borst gebied. Het grootste deel van de borst bestaat uit de pectoralis major, dat is waarom het ook wel de borstspier of de borstspier of gewoon ‘pecs’. Bij mannen, vooral degenen die gewend zijn aan zware gewichtheffen, de borstspieren zijn duidelijk. Bij vrouwen verbergen de borsten echter meestal de borstspieren.

Rhomboïdeus

 • De musculus rhomboideus major of grote ruitvormige spier is een spier aan de rugzijde die loopt van de doornuitsteeksels van de eerste tot de vierde borstwervel, naar de mediale zijde van het schouderblad.