Leverfunctie – falen

De huid weerspiegelt de gezondheid van de lever, ongezond voedsel, levensstijl en opgekropte emoties, kan een ophoping van giftige stoffen veroorzaken en moet dit orgaan extra hard werken om deze afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Daarom is het geen slecht idee om de lever een handje te helpen met het schoonmaken van het lichaam, het kan een belangrijke eerste stap zijn, richting een gezonder functionerend lichaam. Het is één van de belangrijkste organen in het lichaam is en verwijderd het allerlei giftige stoffen, zoals onder andere in geneesmiddelen, synthetische voedingssupplementen en alcohol. 

Lever

Teveel dierlijke eiwitten kan voor ontstekingen zorgen in de lever

De lever heeft meer dan 500 functies, zoals de koolhydraat-, eiwit– en vetstofwisseling, de aanmaak van gal voor de vetvertering en de opslag van bepaalde vitaminen en ijzer. Wie teveel dierlijke eiwitten eet, vergroot de kans op vervetting van het reinigende orgaan en kan mogelijk opzwellen en ontstekingen geven, waardoor littekenweefsel de doorbloeding minder maakt en het bloed minder reinigt.

De huid vertelt veel over de conditie van de lever

De huid weerspiegelt de gezondheid van onze lever en diverse huidklachten kunnen voortkomen uit een verminderd functioneren van dit ingewandsdeel waardoor de gal uit het bloed wordt afgescheiden en is op de huid na, het grootste en zwaarste orgaan van het lichaam en weegt ongeveer 1500 gram. De lever ligt aan de rechterkant van het lichaam in de buikholte en wordt voor het grootste deel beschermd door de laagste ribben. Er stroomt anderhalve liter bloed per minuut door het reinigend lichaamsdeel en beschikt over een groot herstellend vermogen, als deze in goede conditie is.

Leververvuiling en moe zijn - wakker tussen 01.00 en 03.00

De lever is een ‘kachel’ en verbrandt vet en suiker, voor het reinigende orgaan is het schadelijk, als deze maar fructose en LDL cholesterol op moet blijven slaan, dat gaat ten koste van onze slaap, want het orgaan moet tijdens onze rust gewoon doorwerken en dat houdt ons met name wakker tussen 0.100 en 03.00 ‘s nachts. Natuurlijk voelen wij ons die ochtend geradbraakt, ons personeel in ons lijf heeft gewerkt en dus wil het lichaam rusten en voelen wij ons ontzettend moe, met het gevolg dat wij die moeheid willen oplossen door te eten van nog meer zoetigheid en dan wordt ons reptielenbrein de baas en weet waar energie vandaan komt.

De lever, samen met de nieren, zuiveren ons bloed

Daarom is minder fruit eten een goed idee. Verzadigd vet, onbewerkte vetten,  kan de galblaas aan zetten tot deze zich te ledigen. De galzouten vermengen zich met maagzuur en zo ontstaat er een ideale zure omgeving, voor de aanmaak van enzymen en dat bevordert de spijsvertering. De lever blijft dag en nacht doorwerken, Zo kan een verstoorde slaapritme wijzen op lever falen. Tussen 01.00 en 03.00 wakker worden kan wijzen op woede en frustratie. De grootste verschil tussen lever en nier is dat lever is betrokken bij het omzetten van eiwitten, glycogeen, triglyceriden, cholesterol en gal, terwijl de nieren afvalproducten en overtollig vocht uit het lichaam verwijderen.

Bilirubine is het afbraakproduct van hemoglobine en verlaat het lichaam via de ontlasting. Het komt eerst in de galblaas terecht en wordt daarna in de dunne darm uitgescheiden. Bij mensen met een leverziekte wordt bilirubine soms niet of niet volledig uitgescheiden, bijvoorbeeld omdat de gal door galstenen niet goed uit de galblaas kan. Hierdoor ontstaat dan een gelige huidskleur die ook wel geelzucht of icterus wordt genoemd. Het  ontlasting onderzoek, onderzoekt bilirubine direct, gamma-GT (GGT), ALAT (GPT) en ASAT (GOT)

Bittere groenten kan een goed advies zijn bij leverkwalen

Bittere groentes hebben een positieve invloed op de leverfunctie, daarom is het ‘t beste elke dag een rauwkostsalade te eten waarin bijvoorbeeld witlof, artisjokken, andijvie of radijs voorkomt. Ook het eten van zuurkool is aan te raden, maar dit moet dan wel gemaakt zijn met rechtsdraaiende melkzuurbakteriën. Groenten die oxaalzuur bevatten, zoals postelein, spinazie en rabarber, mogen niet gegeten worden en ook dient men voorzichtig te zijn met steenvruchten, zoals abrikozen. 

KokenKoken

Het water vervult in het menselijk lichaam diverse belangrijke functies. Het doet vooral dienst als bouwstof, als oplos- en vervoermiddel en als warmteregelaar, reinigt onze lymfebanen en houdt onze bloeddruk in balans. Om het organisme in staat te stellen deze functies goed uit te voeren, is een uitgebalanceerde vochtbalans nodig. Dat betekent, hoe meer water in het lichaam wordt verbruikt, des te meer vocht moeten we ook weer aanvoeren. 

Zoals bij nagenoeg elke aandoening, dient het gebruik van koffie, zwarte thee en alcohol vermeden te worden of in ieder geval tot het minimum teruggebracht. Wel kan granenkoffie, kruidenthee of een ander natuurlijk product worden genuttigd. Ook bieten en wortelsap hebben een positieve invloed op de leverwerking, vooral wanneer ze vers bereid zijn. Het dagelijks gehalte aan eiwitten in de voeding dient beperkt te blijven. 

Voorkom teveel prikkeling tot opruimen

Ook geraffineerde producten als bewerkte koolhydraten, vetten en witte suiker kunnen beter niet in het voedingspakket voorkomen, evenmin als azijn en prikkelende specerijen en kruiden. Een eventueel tekort aan eiwitten kan opgevangen worden door regelmatig noten en bonen te eten. Tenslotte kunnen we chocolade beter laten staan, omdat dit de leverwerking veel te sterk belast. Pure onbewerkte cacao is wel te verwerken in gezond voedingspatroon.

Lever de grootste klier, weegt ongeveer 2 kilo.

De lever dient voor opslag van vitamine A, D, K, B12, mineralen en glycogeen. Het is de grootste chemische fabriek van het lichaam. Elke stof die niet afgebroken kan worden gaat naar de lever voor ontgifting, (zonder begeleiding. Bij disbalans kan er artritis, kramp, zwakke/stijve spieren, moeheid, duizeligheid of  oogaandoeningen ontstaan, men zou gelijk bedacht moet zijn op pre-diabetes.  

De spijsvertering begint in de mond, voedsel wordt gekauwd en speeksel wordt geproduceerd door de speekselklier ( hier worden ook al voedingstoffen via de slijmvliezen opgenomen ) en zetmeel wordt verteerd. Speeksel bestaat uit water, enzym en slijm en heeft als functie het deels verteren van zetmeel en het glijbaar maken van het eten.  “De slijmvliezen moeten hiervoor wel gezond zijn, er mogen geen ontstekingen in het tandvlees of mond aanwezig zijn, dit kan het proces verstoren, deze moeten als eerste opgelost”. 

Via de slokdarm gaat het voedsel naar de maag, waar schadelijke bacteriën worden gedood, ( de maag haalt nu onder andere vitamine B12 uit de voeding ), “Dan moet het Intrinsieke factor wel functioneren”, uit de hersenen komt nu het signaal om maagsappen aan te maken. en verteerd eiwitten. De vertering komt op gang en het voedsel wordt in kleine stukjes verdeeld, gal emulgeert vetten, alvleessap verteert vetten en koolhydraten.

Daarna komt het voedsel in de dunne darm terecht en bereid het darmsap eiwitten en koolhydraten voor op weg naar het brein, hier worden onderweg oplosbare vitamines A, D, E, K en overige voedingsstoffen opgenomen. In het laatste deel van de dunne darm wordt nu vitamine B12 opgenomen, dit kan alleen maar plaats vinden, als er geen ontsteking is en niet dit laatste stuk van de dunne darm, operatief is weg gehaald.

Bewerkt voedsel en ontstekingen in het lichaam

De relatie tussen sterk bewerkt fabrieksvoedsel, zoals vette snacks, koekjes, junkfood en frisdrank is een vergrote kans op vervuiling van de lever en kan ontstekingen geven. Wie regelmatig 10 procent en meer van dit soort junkfood gaat eten, doet dagelijks een uitputtingsslag op zijn lever en heeft meer kans op een verzwakte gal vol met gruis en een moeizame ontlasting.

De Gal en de Alvleesklier

Twee spijsverteringssappen zijn onmisbaar in de verdere verwerking van het voedsel en dat zijn gal en het alvleesklier sap. Gal wordt gemaakt door de lever en opgeslagen in de galblaas. Gal lost vetten op in water, zodat ze worden opgenomen, als de galblaas is verwijderd, wordt het vertering sap niet meer ingedikt en kan er een verstoring komen in het verbranden van vette stoffen.

De ontlasting vertelt veel over je gezondheid, hoe ziet jouw ontlasting eruit? Papperig, waterig of obstipatie. Ontlasting bestaat voor driekwart uit vocht, dit vocht wordt gehaald uit wat wij drinken en eten aan vochthoudend voedsel. Tijdens een spijsverteringsronde neemt de darm ongeveer 8,9 liter vloeistof op. Door het vocht en vezelgehalte is de ontlasting zacht en kunnen afvalstoffen, zoals restanten van kleurstoffen, medicijnen, cholesterol, of restanten van chemische bemesting enzovoort, de stofwisseling veilig via ons darmstelsel verlaten, tot in de wc pot. 

Zo kan er teveel maagzuur ontstaan, bij het eten van veel koolhydraten en dan met name bij bewerkte koolhydraten. Veel mensen consumeren per dag meer koolhydraten dan onze voorouders in het stenen tijdperk in één jaar aten. De lever kan dit niet verwerken. Dit is stress voor het lichaam en wil energie besparen en gaat langzamer werken, waardoor dit ervaren wordt als moeheid.

Gastrine is een hormoon dat onder andere de aanmaak van maagzuur stimuleert. Dit zuur is belangrijk voor de spijsvertering. Wanneer de maag te weinig zuur heeft zal het gastrine toenemen. Het hormoon gastrine heeft meerdere functies: het stimuleert de uitscheiding van zoutzuur, het verhoogt het aantal spiersamentrekkingen in het onderste deel van de maag en het regelt de aanmaak van pepsinogeen, een enzym dat een belangrijke rol vervult bij de afbraak van eiwitten. Dit bloedonderzoek kan helpen.

Door een ongezonde levensstijl, kan er vertraging optreden in de afvoerende galgangen in de lever, door het indikken van de gal. In eerste instantie worden het klonters, later worden het balletjes wat vaster van structuur en vervolgens het harde stenen worden. Normaal wordt er per dag 1 tot 1,5 liter gal door de lever afgegeven naar de darm, bij aanwezigheid van leverstenen kan de galafgifte teruglopen tot maar 150 ml per dag.

De galblaas en lever reinigen

Het gevolg kan zijn, dat het grootste deel van de werking van de lever verloren kan gaat als er een vernauwing of verstopping op de uitgang zit. Door het ontstoppen van de lever, galkanalen en de galblaas zullen lichaamscellen in staat zijn:

 1. Weer voldoende hoeveelheden voedingsstoffen te ontvangen;
 2. Stofwisselingsafvalproducten te verwijderen;
 3. Een goede communicatieve te realiseren en verbinden met het zenuwstelsel het endocriene systeem en ieder ander deel van het lichaam
KokenKoken

Gevolgen aantasting lever

Leververvetting is een ophoping van vet in de levercellen.  Hierdoor kan de lever gaan zwellen. Er kunnen verschillende klachten opspelen zoals pijn, misselijkheid, braken, te hoog LDL cholesterol, B vitaminen tekort en soms geelzucht;

 • Lever – ontsteking ( hepatitis )  is een verder stadium van leververvetting. Hevige buikpijn, misselijkheid, overgeven en koorts zijn klachten die kunnen optreden;
 • Levercirrose kan het gevolg zijn van jarenlang alcohol nuttigen of medicijngebruik. De normale structuur van de lever wordt steeds verder vernietigd waardoor littekenweefsel kan ontstaat. Levercirrose ontstaat vaak geleidelijk. De littekens zijn blijvend en kunnen zich niet herstellen. Een arts zal kan onderzoek doen en een juiste diagnose stellen. Er zal daarna een plan van aanpak gemaakt worden. Dit kan ook met natuurlijke middelen.
 • Waarschuwing bij het ontgiften van de lever, wie de lever snel wil ontgiften, loopt tegen zware ontgiftingsverschijnselen aan. Een programma, vereist een goede begeleiding, de eerste dagen, dagelijks en stapsgewijs. Omdat ondervoeding vaak voorkomt bij mensen met cirrose, is gezonde voeding erg belangrijk in elke stadia van de ziekte.
 • Er worden dan ook evenwichtige maaltijden aanbevolen volgens de schijf van vijf. Een prima begin is de door mij zelf samengestelde voedingsprogramma. Een persoon met levercirrose moet bijvoorbeeld geen rauwe schelpdieren eten omdat deze een bacterie kan bevatten die ernstige infecties veroorzaakt, ook is het verstandig vers voedsel te nuttigen, dus vers kopen, bereiden en consumeren. 

Het is goed om even stil te staan bij deze ernstige aandoening om de lever te redden is er blijvende verandering nodig en vooral heel veel inzet. 

Enkele symptomen, die met leverdysfunctie kunnen samenhangen

 • Een vage druk en een vol gevoel rechts in de bovenbuik;
 • Onmogelijk om op comfortabele wijze op de rechterzij te liggen;
 • ‘S nachts niet in slaap kunnen komen of regelmatig wakker worden tussen 1 en 3 uur;
 • Aanvallen van migraine;
 • Oogproblemen;
 • Misselijkheid, gebrek aan eetlust of tegenzin in bepaalde voedingsmiddelen;
 • Nervositeit, prikkelbaarheid, chronische boosheid, frustratie;
 • Hypoglykemie, de opslagcellen raken zo overvol dat ze letterlijk zuurstof tekortkomen en geven een overmaat aan histamine af; 
 • Verschijnselen door en bijwerkingen van voorgeschreven reguliere medicijnen;
 • Hemochromatose, een stofwisselingsziekte waarbij de opname van ijzer in de darm niet goed kan worden uitgevoerd, wat mogelijk veroorzaakt zou kunnen worden door lekkende darm slijmvlies, hemochromatose kan ook erfelijk zijn en de laatste kan niet genezen en kan de opname van neurotransmitters belemmeren.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Affirmaties zijn “Ik voel mij veilig, ook als het anders gaat dan ik wil en vergeef mijzelf en vergeef de ander”. Fysieke klachten kunnen voorkomen als oogklachten, spier- en gewrichtsklachten, oorsuizen of buikpijn uitstralend naar de genitaliën, misselijkheid, pijn in de nier streek of een hernia. Emotie als boosheid, niet kunnen of willen vergeven, drift, kommer en kwel, ongelukkig zijn, ergernis, maar ook blijdschap, vreugde en vrede met onszelf. 

Wat zouden we het fijn vinden, een knop aan ons hoofd, wat onze gedachten zou veranderen

Teleurstelling, gekwetstheid, afwijzing, jaloezie, frustratie, geïrriteerdheid, woede, onderdrukte boosheid, verleden vasthouden, wrok, onmacht, afgewezen gevoel; opgekropte emoties, chronische stress, gevoel het niet aan te kunnen, lichtgevoelig, lichtgeraakt, kwetsbaar, onduidelijke communicatie, projectie op anderen, oordeel over anderen, gemakkelijk ontvlambaar, alles persoonlijk nemen, niet kunnen ontspannen en wantrouwend.

Belemmerende gedachten

 • Ze moeten altijd mij hebben;
 • Ik zal wraak nemen, dat vergeef ik nooit;
 • Veranderde hij/zij maar, dan zou alles anders zijn

Een levensles is vrede in onszelf ervaren ook al gaat het niet zoals we willen of verwachten

Lever meridiaan

Begint boven op de grote teen, loopt over het binnen been, via de lies, het bovenlichaam in, door de lever en de galblaas naar de longen en door de keel het hoofd in, om de lippen heen naar de ogen. Chakra, zonnevlecht en de leverPas op met kleurstoffen, conserveringsmiddelen, smaakstoffen en chemicaliën in spuitbussen, zoals in deodorant. Gezonde natuurlijke voeding is belangrijk; verse groente als wortelen. Vermijd koffie en andere cafeïnehoudende dranken. Grote teen – Lever (Yin: buitenkant teen) + Milt (Yin: binnenkant teen)

Oefening voor Lever en Galblaas

Ga met gespreide benen op de grond zitten. Pak met je wijsvinger je grote teen beet en strek zijwaarts naar de voet toe. Zorg dat de zijkant van de romp gestrekt wordt. Doe deze oefening ook naar de andere zijde. Lever meridiaan: Begint bovenop grote teen, over binnen been, via de lies het bovenlichaam in, door lever en galblaas naar de longen, en door de keel het hoofd in, om de lippen heen naar de ogen.

Het bewegingsapparaat - Spieren

Peesontsteking van de tibialis anterior, klachten van de ligamenten van de binnen meniscus, liesklachten met uitstraling aan de binnenzijde van het bovenbeen, reumatische klachten en zenuwpijn tussen de 6e en de 7e rib. Spieren, de pectoralis major is een spier die zich in het borstgebied van het menselijk lichaam bevindt. Het is een dikke, waaiervormige spier en is de meest oppervlakkige in de borst gebied. Het grootste deel van de borst bestaat uit de pectoralis major, dat is waarom het ook wel de borstspier of de borstspier of gewoon ‘pecs’. Bij mannen, vooral degenen die gewend zijn aan zware gewichtheffen, de borstspieren zijn duidelijk. Bij vrouwen verbergen de borsten echter meestal de borstspieren. Rhomboïde, us, de musculus rhomboideus major of grote ruitvormige spier is een spier aan de rugzijde die loopt van de doornuitsteeksels van de eerste tot de vierde borstwervel, naar de mediale zijde van het schouderblad.

Migraine aanvallen die optreden met matige tot zeer ernstige hoofdpijn, meestal bij eenzijdige hoofdpijn met duizeligheid, stoornissen van zicht- en hoor vermogen. Spanningshoofdpijn door stress en een te kort aan serotonineMensen met migraine en spanningshoofdpijn hebben vaak een laag niveau aan serotonine in de weefsels, zo onderzocht de wetenschap dat ooit. Migraine kunnen we ervaren door de samentrekking van de bloedvaten in de hersenen. Dit komt mogelijk door een stoornis in de neurotransmitters. Het beste kunnen we neurotransmitters beschrijven als chemische stoffen in de hersenen die de zenuwprikkels van cel tot cel doorgeven en de informatie naar de bloedvaten sturen.