Diabetes type 1, 2 en 3 - onvoldoende insuline, hoge bloedsuiker

Diabetes Type 1, waarbij het endocriene deel van alvleesklier niet voldoende van het hormoon insuline produceert, de bloedsuikerspiegel (glucose) te hoog wordt en er ketoacidose kan ontstaan. Met enkele klachten als veelvuldig urineren, veel eten of juist weinig kunnen eten, dorst, ook ‘s nachts, vermoeidheid, vermagering, jeuk, afvallen, hardnekkige schimmel infecties of spruw en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Diabetes Type 2 bloedsuiker constant hoog, met klachten als dubbel zien, branderige ogen, moe, tintelende ledematen, zere benen.

Diabetes

Onbalans bloedsuikerspiegel lichaam of de hersenen

Mocht er na onderzoek geen diabetes 2 naar voren komen, kijk dan naar de hersenen en diabetes 3, deze vorm van diabetes heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel in het lichaam, maar wel op de werking van de hersenen. Daarom wordt de ziekte van Alzheimer en dementie soms ook diabetes type 3 genoemd. Er kan een ontsteking in de wand van de bloedvaten ontstaan. 

Een vernauwing van de bloedvaten door LDL cholesterol en het onderzoeken van urine

Door de ontsteking worden er verschillende stoffen aangetrokken tot dit stukje bloedvatwand, zoals ontstekingscellen en vetten (LDL cholesterol). Op den duur kan dit ervoor zorgen dat er een vernauwing van het bloedvat ontstaat. Een urine onderzoek kan duidelijkheid geven of het om een stofwisselingstoornis gaat, er wordt o.a. getest op cellen, eiwit en glucose in het blaasvocht.

De nieren zorgen voor de zuivering van het bloed en de zouthuishouding, daarnaast produceert de nier ook een twee hormonen EPO (hematocriet) en RenineIn de nier liggen cellen die de bloeddruk en het bloedvolume registeren. Wanneer deze verlaagd zijn, produceren de cellen renine. Er kan dan een dorstgevoel ontstaan, waardoor we meer gaan drinken en dat de bloeddruk verhoogd. Door de nierfunctie met behulp van een urinemonster elk jaar te laten testen, deze test heet albuminetest. Albumine is één van de kleinere eiwitten die als eerste wordt doorgelaten. Bij grotere schade aan de nieren komen ook de grotere eiwitten, de globulines, in de urine terecht.Ontstekingen door hoge glucosewaarden in het bloed

Albumine is een eiwit dat voorkomt in ons bloed. Het eiwit helpt met het transport van vele andere eiwitten, hormonen, vitamines, medicijnen en voedingsstoffen in ons lichaam. Het wordt gemaakt in de lever en is het meest voorkomende eiwit in het bloedplasma. Immunoglobulines worden door specifieke witte bloedcellen (B-cellen) aangemaakt. Elke groep van identieke cellen maakt één specifiek immunoglobuline. Soms slaat een groep cellen op hol en maakt dan veel te veel van één soort immunoglobuline. Dat gaat dan ten koste van andere immunoglobulines, waardoor het afweersysteem niet goed meer werkt tegen infecties.

Schimmelinfecties bij Stress-diabetes - beschadiging van de huid, kan infecties geven

Gisten zoals de candida albicans kunnen zich bij diabetes sneller uitbreiden door de verhoogde glucosegehalte in het bloed. Ook komt een te hoog glucosegehalte bij stress veel voor. De hormonen adrenaline en cortisol zijn hier verantwoordelijk voor. Onder invloed van stress komt er suiker vrij in het bloed, dit wordt ook wel stressdiabetes genoemd. Het glucosegehalte in het bloed stijgtm, bij een verhoging, worden de wanden van de haarvaatjes wat dikker. Hierdoor kunnen de witte bloedlichaampjes (die betrokken zijn bij het bestrijden van een infectie) niet goed werken, dit kan de doorbloeding van weefsels belemmeren.

Sneller kans op een infectie

Bij diabetes brengt een schimmelinfectie extra risico’s met zich mee. Bij mensen met suikerziekte genezen wondjes minder snel. Hierdoor kunnen bacteriën sneller toeslaan, waardoor de wond kan gaan ontsteken. Bij schimmelinfecties is de huid vaak al beschadigd. Zo wordt bij voetschimmel de huid tussen de tenen weker, hier kan vuil naar binnen. Of er ontstaan wondjes door te krabben als de schimmelplekken jeuken. Kijk altijd of er plekken zijn die de huid beschadigen of week maken, deze plekken hebben extra aandacht nodig. Stressdiabetes komt ook voor bij histamine intolerantie

EreadersEreaders

Uitleg diabetes 1, 2 en 3

Diabetes – suikerziekte type 1. Is een chronische gezondheidstoestand waarbij het endocriene deel van de alvleesklier niet voldoende van het hormoon insuline produceert en  bloedsuikerspiegel (glucose) te hoog wordt en er ketoacidose kan ontstaan. Ketoacidose is verzuring van het bloed. Ketoacidose ontstaat als er te weinig insuline is om de glucose in het bloed om te zetten in brandstof voor het lichaam en gaat dan andere energiebronnen aanspreken, zoals vetten, die opgeslagen zijn in het lichaam, bij  verbranding van deze vetten komen ketonen vrij. Ketonen verzuren het bloed. 

Insufficiëntie van de cellen van Langerhans

Ze maken het hormoon glucagon aan. Glucagon wordt in de alvleesklier (pancreas) gemaakt. Het verhoogt de hoeveelheid glucose in het bloed. In het oerwoud van termen rond diabetes type 1 kom er soms ook het woord GAD65 tegen. Vooral rond de diagnose. Het is een enzym dat een belangrijke signaalstof voor de hersenen maakt. Een bloedonderzoek kan meer informatie geven.

  • Diabetes mellitus type 1;
  • LADA (laat optredende auto-immuun diabetes bij volwassenen);
  • Risicobeoordeling bij eerstegraads familieleden met diabetes mellitus type 1;
  • Het stiff-man syndrome (Moersch-Woltmannsyndroom, een zeer zeldzame aandoening van het zenuwstelsel. Het is een aandoening van de overgang van zenuw naar spier , die wordt gekenmerkt door toenemend samentrekken van spieren. Hierdoor ontstaan hevige spasmen;
  • 💉 Informatie bloedonderzoek
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Verstoorde koolhydraatstofwisseling

In dit geval diabetes 1, met een verhoogd glucosegehalte van het bloed en uitscheiding van glucose met de urine. Deze storing wordt veroorzaakt door een onvoldoende productie van het alvleesklierhormoon insuline, in combinatie met onbekende factoren. De gestoorde  suikerstofwisseling levert te weinig energie, waardoor abnormaal veel vetten en eiwitten (op een onjuiste manier) worden verbrand. Veelvuldig urineren, veel eten of juist weinig kunnen eten, dorst, ook ‘s nachts, vermoeidheid, vermagering, jeuk, afvallen, hardnekkige schimmelinfecties of spruw in de mond en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. 

Diabetes - suikerziekte type 2 en zwangerschapsdiabetes

Is een chronische aandoening waarbij jouw lichaam weerstand ontwikkelt tegen insuline en jouw bloedsuikerspiegel hierdoor te hoog wordt. Zwangerschapsdiabetes (GDM) is DM die optreedt tijdens een zwangerschap en de bloedsuikerspiegel is gedurende deze periode te hoog. Dubbel zien, branderige ogen, moe, tintelende ledematen, zere benen zijn de meest genoemde klachten. Heel langzaam ontstaat diabetes type 2, voorafgaand kun je met een pre-diabetes indicatietest analyseren of diabetes 2 te voorkomen is. 

Bloedvatproblemen, aambeien, spataderen en wondjes

In een later stadium kunnen er bloedvat problemen ontstaan, door plak in bloedvaten, ze worden slap en kunnen stuk gaan, wat herkenbaar kan zijn aan aambeien, spataderen, wondjes die niet dicht willen gaan, eiwitten in urine en uiteindelijk kan er nierfalen ontstaan. Als er er niets veranderd, kunnen er grote gevolgen voor de gezondheid ontstaan. Bloedvat problemen ontstaan niet alleen door een te hoog gehalte aan cholesterol, maar ook door teveel homocysteïne in het bloed, wat veel bij bloedarmoede naar voren komt. Langdurende bloedarmoede kan een vitamine B12 tekort veroorzaken.

Hoe diabetes te verzorgen

Zorg voor een zo’n constant mogelijk niveau aan suiker in het bloed ( geen bewerkte suikers nemen en matig het eten van koolhydraten en voorkom te te veel maagzuur en bewerkt vet. Eet vezels, noten, bonen, kokosnoot, en groente, fruit pas na 14.00, eerst moeten de cellen leeg. Consumeer vis en eet kleine porties en drink vocht (zonder toegevoegde suikers). Zorg voor beweging, niet bewegen omdat er geen tijd voor is ingepland, probeer dat te voorkomen. 

Het bezoek, het etentje, het heerlijke weer, de barbecue, iemand anders heeft ook een ijsje, een pilsje, we willen er zo graag bij horen. Iedereen zit gezellig te tafelen en gevoel als een ware stoorzender te boek te staan, doet ons toch mee smullen, sterker nog, terwijl velen op feestjes uren zitten, lijkt het wel steeds op “zeuren” over bewegen en het eten. Zeg gewoon niet dat het minderen van eten gezond maakt en wandelen de bloedvaten versterkt. Ga gewoon en trek de jas aan, het is de enige manier. bent begonnen of dat je gaat wandelen, ga gewoon je gang en trek je jas aan.

SportSport
Handige tips, om te voorkomen dat je niet gaat bewegen. Sta vroeg op, mede omdat je misschien nog moet werken, of omdat je nog van alles moet ondernemen, je deur voor bezoek open staat, het huishouden, je kinderen die nog klein zijn, misschien is op dat tijdstip je partner nog thuis. Genoeg bewegen kan gewichtstoename helpen voorkomen en kan ook helpen bij het verlagen van cholesterol. Tijdens het sporten verbrandt je calorieën. Hoe intensiever je bezig bent, hoe meer calorieën je verbrandt.

Besteed aandacht aan het gebruik van koolhydraten.

Er zijn ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. Hoe langzamer je bloedsuiker stijgt, hoe beter. Er zijn veel verschillende soorten diabetes, en ook diverse natuurlijke middelen om diabetes te voorkomen en de symptomen, zoals poreuze aderen te behandelen en voeding kan daar een goede ondersteuning bij bieden.

KokenKoken

Zoete aardappel, ontstekingen, diabetes en pijn

De zoete aardappel zou namelijk een stofje in zich hebben, genaamd: Adiponectine dat bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt en insulinepieken tegen zou gaan. Adiponectine in de zoete aardappel zorgt ervoor dat het insulineniveau beter gereguleerd wordt. Dit kan gelden voor pre-diabetes, diabetes, ook type 2. Adiponectine is een hormoon dat door vetcellen wordt aangemaakt. De bataat stimuleert de aanmaak van dit hormoon. Te veel foute vetten in het lichaam kan leiden tot een ontstekingsreactie in vetcellen, die diabetes kan veroorzaken.

De gevolgen van het verwaarlozen van diabetes, het verhaal van Wim

16 Jaar is Wim diabetespatiënt, pas 2 jaar geleden heeft Wim deze sluipmoordenaar serieus genomen. Te laat helaas. In 1990 kreeg Wim een hartaanval, hij was toen 29 en had al geruime tijd last van pijn op zijn borst maar wilde niet aan het ergste denken. Begin 1991 is Wim geopereerd in Breda, 5 by-passes. Nooit klachtenvrij geweest, lag ook deels aan Wim zelf. Hij nam het niet zo nauw, de meeste meters liep hij op-en-neer naar de cafetaria of de Chinees. In 1997 liep het helemaal uit de hand. 

Wim kon geen stap meer zetten en was verslaaft aan het tabletje onder zijn tong

Op den duur niet meer werkende tabletjes voor onder mijn tong om mijn bloedaders wijder te maken. Dit resulteerde in een zgn. TEC-behandeling, iets gelijk dotteren maar in plaats van een balonnetje gingen ze met een soort mesje in mijn aders om de obstakels weg te schrapen. De kans op overleven was 25%, daar kon Wim het mee doen. Gelukkig lukte de ingreep en kon hij weer even  letterlijk en figuurlijk  ademhalen. Voor een paar maanden want de problemen begonnen opnieuw.

Dementie is een ingewikkeld ziektebeeld en is een verzamelnaam voor verschillende ziektes en diagnoses die de hersenen aan kunnen tasten in het functioneren. Er is niet één oorzaak voor het ontstaan om aan te wijzen, de effecten worden mogelijk gekenmerkt door eiwitafzettingen in de hersenen. In het ontstaan van deze afzettingen zijn onder andere ontstekingen dat tot een lekkende bloedhersenbarrière kan leiden. Ook insulineresistentie in de hersenen blijkt een rol te spelen en zo zou je mogelijk kunnen spreken van een hersendiabetes.

SportSport