Hooikoorts een aanval op ons immuunsysteem

Onze ademhalingswegen (mond, neus, keel en luchtwegen) worden voortdurend blootgesteld aan allerlei lichaamsvreemde stoffen uit de lucht die we inademen. Hoe bacteriën zich nestelen in je “verzwakte” slijmvlies. Deze lucht wordt in de neus door een uiterst gevoelig systeem gefilterd. Het slijmvlies dat de neus en de aangrenzende holten bekleedt is sterk dooraderd en heeft de neiging snel te kunnen zwellen. De klieren, onder dit slijmvlies gelegen, zorgen voor een rijkelijke afgifte van slijm en slijmerig water waardoor de afvalmaterialen worden tegengehouden. Vreemde stoffen kunnen het slijmvlies aantasten en daar de structuur van de slijmvliescellen en -klieren verzwakken. Verzwakte luchtwegen zijn een ideale plaats waar microben, zoals bacteriën, virussen en schimmels en zich daar graag in nestelen.

Hooikoorts

Een allergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem

Overgevoeligheidsreactie van het slijmvlies van de neus en de neus bijholten. Herkenbaar door veel waterige of soms zelfs etterige afscheiding uit de neus en ogen, niezen, tranende ogen en hoofdpijn. De reactie wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor door de wind verspreid stuifmeel, in het bijzonder van graspollen, maar ook door luchtvervuiling kan een grote rol spelen. Hooikoorts is niet besmettelijk, maar wel is de aanleg tot overgevoeligheid veelal erfelijk. Naast deze erfelijke factoren kunnen ook hormonale factoren een rol gaan spelen. Een allergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op iets waarop het eigenlijk niet zou moeten reageren.

De constante vrijlating van histamine, kan het lichaam uitputten

Je kunt vermoeid raken door hooikoorts, deze vermoeidheid veroorzaakt door hooikoorts komt doordat je immuunsysteem tijdens je hooikoortsallergie in gevecht met de pollen en de afvalstoffen. De constante vrijlating van histamine om de ‘gevaarlijke’ pollen en stoffen tegen te gaan, kan je lichaam veel energie kosten.Een allergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op iets waarop het eigenlijk niet zou moeten reageren. De belangrijkste spelers in de immuunwereld die betrokken zijn bij allergieën zijn T-helpercellen, IgE-antilichamen en mestcellen. Informatie Histamine. 

Onduidelijk ziek gevoel en moe zijn;
Tranige ogen en neus, het lijkt wel of je verkouden wordt;
Gezwollen ogen;
Slecht slapen, doordat het lichaam aan het werk is, om ontstekingen tegen te gaan

 • Lucht het huis in de vroege ochtend en late avond, dan is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht meestal het laagst;
 • Plaats een pollenhor, zodat er geen pollen naar binnen kunnen komen;

Soms helpt het als je buiten een zonnebril draagt, het stuifmeel kan dan de ogen minder snel irriteren, informatie over COPD en Astma

Bezoek altijd eerst een arts, zorg voor een juiste diagnose, in mijn praktijk werk ik met natuurlijke stofjes om het lichaam te helpen, zich zelf weer te herstellen. Lees mijn artikel: Voedingssupplementen, voeding en stoffen, wat jij moet weten

Wat doet histamine? Histamine is een zeer belangrijk hormoon, het speelt al vanaf de eerste celdelingen in de baarmoeder een belangrijke rol, histamine beschermt ons bijvoorbeeld tegen indringende stoffen van buiten af, zorgt voor een reactie, zet op en houdt op die manier de ziek makende indringers tegen, als er een histamine intolerantie ontstaat, is het van belang om de oorzaak te vinden en zo mogelijk op te lossen, een mogelijke oorzaak kan zijn: onbalans in de vochthuishouding. Lees meer….

Bijnieruitputting kan ontstaan door stress om je heen, te drukke baan, angst stoornissen, trauma’s, maar ook door stress in je lichaam zoals ontstekingen waarbij ook hooikoorts en histamine bij kan horen.  Als de klachten niet op tijd ontdekt worden kan dit chronisch worden. Onderschat wordt, hoe slecht  (overactiviteit van het immuunsysteem) voor je lichaam is. Lees meer….

Hooikoorts weg: de maskers uit de F-serie hebben een filter* dat nog veel kleinere deeltjes dan pollen tegenhoudt. Al helemaal handig voor sporters die ook tuinieren!

Het is oorlog in je lichaam

Verdedigingstroepen vechten uit alle macht om gevaarlijke indringers uit te schakelen. Hele wapenfabrieken worden geactiveerd en doen hun dodelijke werk. Virussen proberen te ontglippen aan de antistoffen van het lichaam door zich te verschuilen en zich vast te klikken in de cellen. Virussen kunnen zich niet zelfstandig voortplanten. Daarom dwingen de virussen gezonde cellen om kopieën van ze te maken. Dit lukt natuurlijk veel minder als je lichaam voldoende beweging, voeding en vocht binnen krijgen. (Zie Chakra’s lymfesysteem). Die kopieën infecteren weer andere cellen en vernietigen deze.
Bij de bestrijding van een virusinvasie, komen onder meer de fagocyten in actie. Zij breken de virussen in ronde of vierkante stukken en maken ze vanaf grote afstand zichtbaar. De ronde vormen worden gebruikt als landingsplaatsen door de T-helpercellen, de managers van het immuunsysteem.
Zodra een T-helpercel op de landingsplaats is geland wordt deze actief. De vierkante vorm is de landingsplaats voor T- killercellen. Op bevel van de T-helpercel wordt de killercel actief. Hij splitst zich en gaat op jacht naar geïnfecteerde cellen. Doordat de geïnfecteerde cel een deel van het virus laat zien, vormt het een duidelijk doelwit. De killercel vindt de geïnfecteerde cel en dient een dodelijke stof toe. De geïnfecteerde cel sterft. Door geïnfecteerde cellen te vernietigen, wordt de vermenigvuldiging van het virus in de kiem gesmoord.

 • De bevelhebbers van het immuunsysteem;
 • Antistoffen, een geraffineerd wapen;

T- en B-cellen

 • T-helpercellen geven bepaalde stoffen af die ook wel cytokines genoemd worden. Met deze cytokines kunnen verschillende soorten cellen geactiveerd worden;
 • De eerste soort T-helpercellen (Th1-cellen) bindt aan een ziekteverwekker en scheidt dan cytokines uit die bepaalde cellen activeren;
 • Met de cytokines van Th1-cellen worden bijvoorbeeld macrofagen geactiveerd. Macrofagen kunnen ziekteverwekkers in het lichaam opruimen. Ook kunnen de cytokines van Th1-cellen B-geheugencellen activeren. Deze B-geheugencellen ‘onthouden’ dan welke antistoffen moeten worden aangemaakt tegen de ziekteverwekker;
 • T-helpercellen (Th2-cellen) bindt ook aan een ziekteverwekker, maar deze scheidt andere cytokines uit. Met deze cytokines kunnen ‘naïeve’ B-cellen plasmacellen worden. Deze plasmacellen kunnen dan antistoffen maken tegen de ziekteverwekker;
 • Cytotoxische T-cellen zitten in het bloed en in de lymfe. Ze binden aan lichaamscellen. De cytotoxische T-cellen herkennen geïnfecteerde lichaamscellen, omdat er andere eiwitten op de buitenkant van geïnfecteerde lichaamscellen zitten dan bij gezonde lichaamscellen. Als de cytotoxische T-cel een geïnfecteerde lichaamscel herkend heeft, zal deze lichaamscel vernietigd worden via apoptose.
 • Als een ziekteverwekker voor het eerst in een lichaam komt, worden er T-geheugencellen gemaakt. Als het lichaam dan nog een keer met dezelfde ziekteverwekker geïnfecteerd wordt, kan de afweerreactie sneller op gang komen. De T-geheugencellen hebben dan onthouden hoe deze ziekteverwekker vernietigd moet worden.

Je lichaam heeft mechanismen om ziekteverwekkers te bestrijden. De huid, maagzuur en witte bloedcellen proberen te voorkomen dat bacteriën en virussen je ziek maken. 

Door je nagels van heel dichtbij te bekijken kan een dokter mogelijk onderzoeken of je lijdt aan een auto-immuunziekte. Is het mogelijk lichen planus? Het lijkt erop dat lichen planus een soort auto-immuunziekte is. Bij een auto-immuunziekte produceert je lichaam antistoffen tegen lichaamseigen weefsels. Op deze manier beschermt het afweersysteem je lichaam niet meer, maar valt het je lichaam juist aan. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan. In het geval van lichen planus tasten de ontstekingscellen bepaalde delen van de huid en de slijmvliezen aan. Lichen planus is een huidziekte waarbij de huid, slijmvliezen en de nagels aangetast kunnen worden. Er ontstaan bultjes en de aandoening gaat vaak gepaard met jeuk. Lichen planus ontstaat meestal bij mensen van middelbare leeftijd en kan zowel bij mannen als bij vrouwen ontstaan. Lichen planus wordt ook wel lichen ruber planus genoemd. Lichen planus is niet besmettelijk. 

 • Paars-gekleurde laesies of bulten met platte toppen op uw huid of genitaliën
 • Letsels die zich ontwikkelen en verspreiden over het lichaam in de loop van enkele weken of een paar maanden
 • Jeuk op de plaats van de uitslag
 • Lacy-witte laesies in de mond, die pijnlijk kunnen zijn of een branderig gevoel kunnen veroorzaken
 • Blaren, die barsten en worden schurft
 • Dunne witte lijnen over de uitslag
 • Uitslag op voeten en handen

Een arts herkent vaak snel of het over Lichen planus