Middenrifbreuk

Onvoldoende maagzuur en een slechte vertering. Het middenrif is een grote spier en is de scheiding tussen borstholte en buik en wordt ook wel diafragma genoemd. Boven het middenrif liggen de longen en het hart, met de slokdarm, die een verbinding maakt tussen mond en maag, eronder de lever, de maag, de milt en de darmen. Bij onvoldoende maagzuur sluit de spier van de maag niet goed. Problemen met maagzuur is niet het gevolg van teveel maagzuur maar van te weinig maagzuur. Het spijsverteringskanaal is een buis waarin voedsel van boven naar beneden hoort te stromen. 

Middenrifbreuk

Er is een spier die open en dicht hoort te gaan en die de verbinding vormt tussen je slokdarm en je maag. Deze spier hoort zich te sluiten als er voldoende maagzuur aanwezig is met de juiste zuurgraad (zeer zuur, een pH van 2 of lager). Bij onvoldoende maagzuur van de juiste PH sluit deze spier zich niet, waardoor het weinige maagzuur dat je hebt omhoog kan komen en waardoor de schimmelinfectie aspergillus fumigatus bij een verzwakt immuunsysteem luchtweginfecties kan veroorzaken

Het maagzuur komt omhoog

Maagzuur is maar voor één ding ontworpen: de vertering van de eiwitten. Deze moeten opgelost worden in het maagzuur. De allergrootste eiwitmoleculen in ons voedsel zijn dierlijke eiwitten en gluten in granen, als je te weinig maagzuur hebt is je maag onvoldoende in staat om deze eiwitten af te breken. Gevolg: een massa van onverteerd eiwitrijk voedsel. Dit lokt schadelijke  micro-organismes als bacteriën en schimmels, en verdringen de gezonde bacteriën, de vuilnismannen van moeder natuur. Deze doen zich tegoed aan de half verteerde massa d.m.v. gisting en rotting. 

Als eiwitten niet juist verteerd worden en het maagzuur daardoor omhoog komt

Hierdoor ontstaan gassen, die een opgeblazen gevoel geven en ervoor zorgen dat het maagzuur omhoog gestuwd wordt. Nu je weet, dat je een slechte eiwitvertering kan hebben. Schrijf eens op wat je eet en wanneer deze klachten optreden en wat je dan gegeten hebt. De kans is erg groot dat deze klachten volgen na de eten van vlees, zuivel, eieren of granen. Zorg dat je reflux voorkomt (het vaak terugvloeien van maagzuur) in de slokdarm. Dit kan het slijmvlies van de slokdarm beschadigen en ontstekingen geven, waardoor van vorming van littekenweefsel ontstaan, wat kan leiden tot zweren.

Met dierlijke eiwitten, gluten in granen ben je dus bacteriën en schimmels aan het voeden, met gevolgen als een overdaad aan schimmels, wat op de slijmvliezen gaat zitten en de opname van voeding dwarsboomt en zo komen we weer bij de lekkende darm slijmvliezen en mogelijk bij aandoeningen als trage schildklier en pijnen in onze gewrichten, botten, spieren, omdat onze organen ten alle tijden voorgaan om te overleven.

Op oudere leeftijd ontstaan vaak verteringsproblemen, maar ook steeds meer jongeren hebben last van te weinig maagzuur, door een tekort aan basische maaltijden. Als gevolg daarvan functioneert het afsluitmechanisme van de overgang van de slokdarm naar de maag niet meer goed. Bij voorover buigen of plat liggen kan dan het zure maagsap naar de slokdarm teruglopen en dit kan de slokdarm beschadigen. Dit veroorzaakt zuurbranden achter het borstbeen en pijn. Die pijn in de borst wordt soms verward met de pijn van een hartinfarct. Als je er niets aan doet, kan dit verergeren in een soort hernia, dan kruipt een stuk van de maag door het middenrif, zie afbeelding omhoog.

Dat we oppervlakkig gaan ademen waardoor de spier van het middenrif niet genoeg gebruikt wordt. Gevolg: maag kruipt omhoog. Het is noodzakelijk om onze slokdarm te beschermen. Het probleem komt mede heel veel voor doordat de meeste mensen niet goed of diep ademhalen in de onderste kwabben van de longen, die in contact komen met het membraan. Als gevolg van stress, gebrek aan lichaamsbeweging, zoals pilates en yoga, en vaak langdurig verkeerd adem halen, waardoor het middenrif verslapt.

 • Traag werkende stofwisseling
 • GER = Gastroesophageal reflex, brandend maagzuur wat in de slokdarm komt GERD = Gastroesophageal reflux disease, Als maagzuur twee keer per week of meer omhoog komt
 • Pre-diabetes: Als de pancreas maar insuline af moet blijven geven, wordt deze moe. Stel je voor dat je lichaam suiker en vetten binnenkrijgt, maar niet genoeg beweegt om die te verbranden. Dan blijft de glucose in het bloed. 
 • Bijnieren en pre-diabetesHet hormoon cortisol moet nu heel hard aan het werk, om alle ontstekingen op te ruimen, op dit moment zou je dus een hoog cortisol gehalte kunnen meten met hoge bloeddruk tot gevolg, als dit te lang duurt, dan put de cortisol uit en kan je moe worden, darm en maagproblemen krijgen.

 • Het verhaal van Hilda: Als jong meisje had ze al een middenrifbreuk en dit waarschijnlijk door een verkeerde ademhaling. Toen kreeg ze wat leek om een teveel aan maagzuur, en nam ze rennies voor, jullie weten wel die bekende van de tv. En toen kwam er Malox in de handel ( kauwtabletten), waren wat milder voor de maag. Ondanks dat werd de maagzuur veel agressiever ( op dat moment is Hilda 55, en kreeg ze de bij jullie bekende reflux.( Het drinken van melk of yoghurt even als voorbeeld kwam terug in de slokdarm. We weten nu wel beter, het was niet teveel maagzuur, maar haar maag verteerde de voeding niet door te weinig maagzuur en zo rotte het eiwitrijke voeding in de maag en kwam het zuur naar boven

Wat je eraan kunt doen is zorgen dat je meer maagzuur krijgt

Meer keltisch zout is het enige voedingsmiddel dat rechtstreeks bijdraagt aan de aanmaak van maagzuur, omdat er chloride in zit (natriumchloride) pas op met hoge bloeddruk! Zout is niet ongezond, tenminste als je Keltisch Zeezout of Himalyazout neemt. Dat zijn gezonde natuurzouten waar behalve natriumchloride 84 andere mineralen en sporenelementen in zitten. In tegenstelling tot wat commerciële zoutverkopers beweren, zit er een groot verschil in gangbaar keukenzout en zout dat wordt gewonnen uit de zee of het Himalayagebergte. 

Keukenzout is geraffineerd, net als wit meel en witte suiker

Geraffineerde producten zijn ontdaan van alle voedingsstoffen en de natuurlijke werking van enzymen, die het eten verteren, is er uit gehaald, waardoor daar alleen al een onbalans ontstaat het verteren van voedsel. Een geraffineerd product is ongezond en in te grote hoeveelheden een vergif. Onbewerkt zout tot je nemen is juist een heel gezonde manier om aan je dagelijkse behoefte van mineralen te komen.

Zure dranken als limoen en citroensap

Limoen: In 100 gram limoen zit 88 % de dagelijkse vitamine C die we dagelijks nodig hebben. Het kan de kans op Reuma zelfs verminderen. In de limoen zit ook een stofje limonine, uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat dit stofje verschillende soorten kanker mogelijk kan bestrijden, ik zou zelf zeggen, als het mogelijk kanker zou bestrijden, zou ik elke dag één limoen uitpersen in een long drinkglas en aanvullen met water. Waarschuwing: Als je niet gewend bent aan vitamine C, zou je de in name langzaam op kunnen bouwen van 1/4 per dag, één week lang, naar 1/2 per dag, één week lang, krijg je nu geen afweerverschijnselen, dan kan je met een gerust hart één hele proberen. Het mooie ervan is, als je eenmaal gewent bent aan deze vrucht, wil de griep niet meer bij je zijn.

Om je stofwisseling in de ochtend op gang te brengen wil ik je aanraden om elke ochtend te beginnen met een glas limoenwater, het kan je vet verbranden en is een natuurlijke lichaamsreiniger. Bovendien past limoen prima in een dieet, als je steeds wat limoen toevoegt tijdens je maaltijd, zal je daarna minder trek in eten hebben, dit komt dat limoen je bloedsuikerspiegel op pijl kan houden. Het biet avocado appel limoen smoothie recept.
Ingrediënten
250 gram voorgekookte rode biet
1 stuk avocado
1 stuk zoete appel
1 stuk limoen
330 ml water
Bereiding
Kook eerst de rode biet, doe deze in de blender, maak de avocado schoon, voeg hem toe aan de rode biet. Snijd een grote elstar appel in stukjes en voeg deze toe aan de biet en avocado, pers de limoen uit en voeg een groot glas water toe, zet de blender nog eens aan en klaar is je smoothie voor 2 personen.

In verteerbare producten zitten enzymen. Wat zijn enzymen Enzymen zijn de werknemers van een cel, jouw personeel. Ze zijn steeds aan het werk en jij stuurt ze aan met voeding. Ze knippen stukjes van de voedingsstoffen die jij ze geeft en plakken er weer andere stukjes vast. Zo veranderen ze de voedingsstoffen in stofjes die de cel kan gebruiken. Zoals energie, om te kunnen wandelen of om je lichaam warm te houden. Maar ze ruimen ook afvalstoffen op. Bij het werken maak je namelijk rotzooi. Dat moet jouw personeel opruimen. Jouw werknemers gooien troep het huis uit. Enzymen gooien de afvalstoffen de cel uit. Hier zijn heel veel verschillende enzymen voor nodig. Elk enzym heeft namelijk maar één taak. Iets anders kan hij niet. Een werknemer kan bijvoorbeeld alleen metselen. Een andere kan alleen verstoppingen oplossen. En weer een ander kan alleen vet oplossen. Je hebt dus veel verschillende werknemers. Superhandig! Dat betekent als er een enzym ontbreekt, dat dit klusje niet meer uitgevoerd wordt. Wij eten enzymen en die enzymen werken voor ons en als je niet de juiste eet, worden er functies uitgeschakeld.

Je lichaam als je beste dokter

Ga bijvoorbeeld mediteren, door bij jezelf stil te staan. Zorg dat je gemakkelijk ligt, hiervoor kun je een deken of yoga mat gebruiken. Begin langzaam te ademen, diep in en uit door je neus. Vouw je rechterhand en linkerhand – leg je vingers onder de ribbenkast net links van het midden. Druk in en probeer voorzichtig wiggen met je vingers onder de ribbenkast tijdens elke uitademing. Vergeet niet om uit te ademen als je deze oefening doet, Tijdens elke in ademhaling, omdat de ribbenkast beweegt, trekt de maag naar onderen. Probeer met elke uitademing, dieper te ademhalen en onder de ribbenkast te drukken met je handen. Bij elke inademing zal dat de spier tussen de maag en het middenrif sterker maken. Doe dit voor 5-10 ademhalingen, adem heel bewust en het liefste in de natuur. Doe dit in elke oefening over de ribbenkast aan beide zijden. Terwijl de maag links ligt, werk je aan de rechterzijde dit ontlast dan meteen de galwegen, die ook een algemene oorzaak van brandend maagzuur kunnen voortbrengen. Doe deze techniek twee keer per dag, een keer in de ochtend en een keer in de avond voor twee weken, tot pijn in het gebied verdwijnt. 

Ook gekend als “duodenogastrische reflux”, ontstaat een probleem met een sluitspier of klep waardoor het gal terug naar de maag en slokdarm stroomt. Brandend maagzuur, hoesten, en pijn in de bovenbuik zijn enkele symptomen van galreflux

De invloed van onze gedachten en kundalini - energie

De 14 belangrijkste chakra’s waar kundalini – energie doorheen stroomt: 

 • Muladhara mula betekent basis of stam, omdat het zich aan het uiteinde van jouw ruggengraat bevindt, vlak bij het stuitje. Dit chakra is verantwoordelijk voor ontlasting, reukzin en het element Aarde. Dit chakra is verbonden met de bijnieren
 • Svadhishthana betekent; iemands eigen ik, omdat dit de plek is waar individualiteit wordt belichaamd via voortplanting. Het tweede chakra, bij het heiligbeen, beheerst de seksualiteit, voortplanting, smaakzin en het element Water. Het is verbonden met de geslachtsklieren.
 • Manipura betekent; stad der juwelen en is de plaats waar 101 kanalen van pranische energie elkaar kruisen en waar de vuren van vertering branden. Het navelchakra, zorgt voor de spijsvertering, het zicht en vertegenwoordigt het element Vuur. Het is verbonden met de alvleesklier
 • Anahata betekent: ongeslagen geluid, omdat dit het geluid is van de stilte. Het hartchakra, in de hartstreek, is de zetel van jouw bewustzijn en jouw ziel, de weg naar hoger bewustzijn. Het chakra beheerst de tastzin en het element Lucht. Het is verbonden met de thymus of borstklier
 • Hrit betekent: hart. Het ligt rechts onder het anahatachakra en is de zetel van goddelijke devotie en van de vervulling van alle wensen. 
 • Vishuddha betekent: zuivering. Het keelchakra in de halsstreek houd zich bezig met de hoorzin, het element Hemel en de creatieve expressie. Het is verbonden met de schildklier.
 • Talu, het nectarchakra in het verlengde merg, is verbonden met de huig, de stroom van soma (nectar van onsterfelijkheid) en pranische energie. 
 • Ajna betekent: besturingscentrum en bevindt zich in de klieren die het volledige endocriene systeem regelen. Het derdeoogchakra, in de pijnappelklier, is verantwoordelijk voor hogere wijsheid en helderziendheid. 
 • Manas betekent: geest. Het chakra bevindt zich in het bovenste deel van het ajnachakra en is het centrum van jouw onderste mentale vermogen: instinct, indrukken en gewoonten. 
 • Indu betekent: maan. Het chakra bevind zich in het voorste deel van de hersenen en is de zetel van het verstand en de geest.
 • Nirvana betekent: oplossing. Het chakra bevindt zich aan de bovenkant van jouw hersenen en wordt geassocieerd met de vernietiging van van jouw ego. 
 • Guru betekent: licht/donker of leraar. Het chakra bevind zich boven jouw hoofd in het onderste gedeelte van het sahasrarachakra en is het centrum waarin goddelijk licht de duisternis van de onwetendheid verdrijft. 
 • Sahasrara betekent: duizendvoudig. De duizendbloemige lotus boven jouw hoofd is het centrum van goddelijke verbintenis, eenwording en verlichting. 
 • Bindu betekent: punt. Het bevindt zich in het bovenste gedeelte van het shasrarachakra en is het centrum van oneindig geconcentreerde energie, de bron van waaruit jouw gehele energiesysteem ontspringt.