Nervus vagus, de verbinding tussen darmen en hoofd

De nervus vagus, loopt van het middenrif, langs de slokdarm omhoog, tussen longen en hart, en door de keel tot in de hersenen. Zo werken darm en hoofd, al heel vroeg in het leven samen. Ze ontwikkelen een groot deel van onze gevoelswereld als zuigeling en daar kunnen we op een later tijdstip in het leven onze voordeel mee doen. De locus coeruleus is een kern in de pons, een deel van de hersenstam, die betrokken zijn bij vlucht en vecht reacties op stress, angst en paniek. De noradrenetische cellichamen heeft vele verbindingen met andere delen van het brein en communiceert nauw met de amygdala.

Nervus vagus, zenuw, hoofdpijn, PDS, maagzuur, middenrifbreuk, vermoeidheid, bloedarmoede, COPD, lage bloeddruk, zuurstoftekort, slecht slapen, angst, gedachten

Zintuiglijke informatie krachtig of verzwakt

De verzwakking komt met name voor in de zintuiglijke informatie, zoals het zicht, gehoor, geur, smaak, en gevoel. De cellichamen scheidt noradrenaline af en stimuleert andere hersencentra om hetzelfde te doen. Met norepinefrine wordt zo goed mogelijk de omgeving in kaart gebracht en doet functie als hormoon en neurotransmitter. Deze zintuigen geven via zenuwen signalen af naar onze hersenen en helpen ons om de wereld via externe waarnemingen in kaart te brengen. Het reptielenbrein, het zesde zintuig is een belangrijke raadgever, deze kunnen we d.m.v. van Aartsengelen in balans brengen.

Locus of control is onder te verdelen in twee categorieën

 • Iemand met een interne donkerkleurige groep noradrenetische cellichamen gelooft dat hij zijn eigen leven bepaalt, is creatief, gaat op zoek naar oplossing en weert zich tegen projectie:
 • Iemand met een externe locus of control gelooft dat zijn leven bepaald wordt door zijn omgeving, het lot, toeval of andere mensen, wat door overgevoeligheid veroorzaakt kan worden.

Als de hypothalamus maar cortisol moet blijven produceren

De locus coeruleus staat aan het begin van noradrenaline, dat voelen we als er stress ,wordt ervaren. Adrenaline giert dan door ons lijf heen, dat komt bij donkerkleurige groep noradrenetische cellichamen vandaan en activeert de hippocampus. Het sikkelvormig gebiedje, diep, midden in het brein, is betrokken bij het gedragspatroon en zorgt voor een goed geheugen. Door de actieve spanning, wordt het gebied van de hypothalamus ook actief en staat aan het begin van de stress-as en zorgt ervoor dat de bijnieren cortisol aanmaken, tegelijkertijd schakelt het de DHEA uit. 
Hydrocortison gaat nu met een kleine omweg naar de hippocampus, daar zitten receptoren op, waar corticosteroïde op gaat landen. Een verhoging van cortisol kan bij stress, kan het histamine gehalte verhogen en de immuun functie uitschakelen. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan angstige gedachten geven en de schildklierfunctie afremmen en geeft onmiddellijk minder energie. Dehydroepiandrosterone wordt gemaakt uit “Het goede HDL Cholesterol“, het stresshormoon en DHEA zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in een hormonaal evenwicht.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

De hippocampus heeft een remmende werking op de hypothalamus en houdt het hormoon cortisol onder controle. Het probleem ontstaat, als het sikkelvormige uitstulping, wat lijkt op een zeepaardje, maar cortisol moet blijven produceren, door bijvoorbeeld een burn-out. Het gedeelte van de tussenhersenen voor gaswisselinguitscheiding als zuurstof en vocht wordt dan hyperactief en het lichaam kan uitgeput raken  Zorg voor voldoende ontspanning en beweging. Het betekent dat wij onszelf de ruimte geven om te voelen hoe het met ons gaat. Zo kunnen we ervaren waar er spanning en pijn, als bij fibromyalgie zit.

Als men niet met iemand kan praten en steeds tegen onbegrip aanloopt, gaat de mooie creatieve persoonlijkheid verloren en kan er angst en onzekerheid ontstaan over identiteit. Er ontstaat iemand die zich volledig gaat richten op zijn of haar omgeving en de mogelijkheid bestaat, zich totaal te verliezen in de wensen van anderen, het lichaam staat hierbij flink onder stress, de aura kan verzwakken en projecterende mensen kunnen zo energie af tappen.

Altijd honger, betekend dat we te weinig volwaardige voedingsbronnen eten en met name bewerkte koolhydraten en suiker nuttigen. Oprispingen zijn het gevolg door een abnormale opbouw van maagzuur door een slechte werking van de maag en darmkanaal (brandend maagzuur), dit geeft een daling van de bloeddruk en lage zuurstofniveaus in de hersenen met een dunner wordend slijmvlies, waarbij de kans bestaat op een maagzweer helicobacter pylori infecties genaamd. 

Bloeddruk indicatietabel

Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten inpompt, of kracht verliest om de rode vloeistof door het lichaam heen te pompen. Dit tabel kan inzicht geven of de bloeddrukwaarden normaal, te laag of te hoog zijn, welke voeding zou gegeten kunnen worden en of welk bloedonderzoek zou inzicht kunnen geven. Het tabel geeft een indicerend inzicht, voor gezondheidsklachten is het raadzaam een juiste diagnose bij een specialist te laten stellen, om erger te voorkomen
Bloeddruk, benamingen en oorzaken getallen Bloedonderzoek, bloeddrukmeter en indicatietestOverige informatie en voeding, mogelijke kenmerkenMogelijk passende voeding en beweging
Hoge bloeddruk, primaire en secundaire hypertensieAldosteron uit serum, bloedonderzoek Cortisol en DHEA in balans
Verlaagde bloeddruk - onderdruk, hypotensie IJzertekort bloedonderzoekBloedarmoedeCortisol en DHEA in balans
Prehypertensie toegenomen vaatstijfheidHomocysteïne bloedonderzoek 💉

Pre-diabetes indicatietest
Cortisol en cholesterolWortels
Hypertensie fase 1 Waar komt de hoge bloeddruk vandaan Onderzoek, begeleiding, analyse en advies
Aldosteron uit serum, bloedonderzoek
Rode bieten zouden goed zijn, voor alles wat met het bloed te maken heeft.
Hypertensie fase 2 160/100 mmHgAldosteron uit serum, bloedonderzoek
Hypertensieve crisis, meet nog eens in rust de bloeddrukThuis testenBel een arts als in rust de bloeddruk te hoog blijft Rust nemen
Langzaam werkende schildklierOedeem
NierfalenBloedonderzoek
Verhoogde onderdrukMedicijnen: anticonceptiva, Corticosteroïden of niet-steroïdale, Ibuprofen anti-inflammatoireSlaperig overdag, slaapapneu
Verlaagde onderdruk, hypotensieVaak te zien bij bijnieruitputtingBij warmte, waardoor het lichaam meer moeite moet doen om het bloed te laten circulerenCortisol en DHEA in balans
Zoek onmiddellijk medische hulp bij pijn op de borst, kortademigheid of duizeligheid, verandering in spraak of bewustzijn

Maagzuurremmers belemmeren de opname van aminozuren, gebruik alleen bij noodzaak

Maagzuurremmers kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie. Een tekort aan neurotransmitters kan leiden tot ernstige  vermoeidheid. De zuurremmers kunnen ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen, ons lichaam heeft ijzer nodig om het rode bloedkleurstof te kunnen aanmaken. Hemoglobine neemt frisse lucht op vanuit de longen en geeft deze zuurstof af aan andere lichaamscellen. Deze cellen hebben het gas nodig voor het verbranden van hun voedsel zodat er energie vrijkomt.

In de meeste gevallen leidt besmetting van Helicobacter pylori alleen tot een maagslijmvliesontsteking (gastritis). Dit geeft lang niet bij iedereen klachten. Hierdoor wordt een besmetting soms niet of per toeval vastgesteld. Sommige mensen krijgen wel klachten bij een maagslijmvliesontsteking. De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken. Bij een deel van deze mensen kan een maagzweer ontstaan. 

Juist dat dunner worden van het slijmvlies is schadelijk

Het is niet duidelijk waarom sommige mensen die besmet zijn wel klachten krijgen en anderen niet. Mogelijk spelen erfelijke factoren daarbij een rol. Een langdurige (chronische) maagslijmvliesontsteking kan op den duur overgaan in een maagzweer. Atrofie (een medische benaming) betekent het ‘verkleinen en van weefsel’. Bij een atrofische maagwandvliesontsteking is de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag veel dunner dan normaal. 

Het voorkomen terugloop van voeding in de slokdarm

Ook brengt de vagus de maagkleppen in het bovenste en onderste gedeelte van de maag op orde. De samentrekking van de spieren in deze sfincters komt tot stand door de activiteit van de zenuw, zodat wordt voorkomen dat voedsel terug in de slokdarm stroomt. Bovendien zorgt de spierspanning van de onderste kringspier ervoor dat het voedsel op gecoördineerde wijze van de maag naar de twaalfvingerige darm wordt verplaatst. bij een pijnlijke en ontstoken slokdarm kan er het beste volkoren of roggenbrood gegeten worden. Brood absorbeert het brandend maagzuur in de keel en slokdarm

Het middenrif is een grote spier en is de scheiding tussen borstholte en buik en wordt ook wel diafragma genoemd. Boven het middenrif liggen de longen en het hart, met de slokdarm, die een verbinding maakt tussen mond en maag, eronder de lever, de maag, de milt en de darmen. Bij een onbalans tussen onvoldoende of teveel maagzuur sluit de spier van de maag niet goed. 

Het slijmvlies in de slokdarm mag niet stuk gaan door maagzuur

Het spijsverteringskanaal is een buis waarin voedsel van boven naar beneden hoort te stromen, als maagzuur terug lekt tussen de verbinding van keel en de maag, dan kan dat gaan irriteren en kan het slijmvlies stuk gaan, die ons beschermt tegen allerlei bacteriën uit onze mond. Maagzuur is ontworpen voor de vertering van de eiwitten, de nutriënten moeten opgelost worden in deze zure omgeving. 

Het hoofd leent energie van de darm

Zodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. En deze energie leent het brein vooral van de darm. Het buiskanaal krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel moet luisteren, met als gevolg dat hij tijdens de vertering energie bespaart, minder slijmstoffen produceert en zijn eigen doorbloeding vermindert. Als het hoofd constant uitzonderingen moeten blijven maken en door moeten geven dat het proces stop gezet moet worden in ons lichaam. 

Als het brein moe wordt van alle waarschuwingen

De waarschuwingen kosten de hersen energie en maakt dan steeds opnieuw histamine aan. Op een gegeven moment is de darm niet langer bereid om mee te werken en stuurt zeer onprettige informatie naar onze hersenen, als angst, hyperventilatie achtige klachten, op burn-out lijkende symptomen, schommelingen in de bloeddruk en uiteindelijk zal chronische vermoeidheid een feit kunnen zijn.

Daarna kun we ons echt geradbraakt voelen, geen trek hebben in voeding tot niet meer te kunnen genieten van de kleine dingen, er is alleen nog een overheersend ziek gevoel met vaak pijn of diarree. Net als bij emotioneel overgeven in een opwindende situatie raakt de darm ook zijn voeding kwijt, zodat hij met de energie onttrekking door de hersenen kan leven. Met het resultaat, dat echte stress perioden veel langer aanhouden en als de darmen zich langer moeten inhouden, is dat bijzonder ongezond. 

Hierdoor scheiden de immuun cellen die daarin zitten heel veel signaalstoffen uit als histamine, die de hersen-darm-as steeds gevoeliger maken. Het is net als bij financiële schulden, als we teveel aflossingen moeten betalen, kunnen we dat op een gegeven moment ook niet meer aan, zo werkt dat ook in onze darmen. Maak  nooit teveel passiva in de  darmen, probeer de energiehuishouding zo snel als het mogelijk is, weer op gang te krijgen, door weer de baas te worden over het reptielenbrein.

De eerste symptomen die merkbaar zijn

 • De eerste herkenning is toch vaak het geheugen wat minder wordt, soms met ademhalingsklachten;
 • Veranderingen van gedrag, waar iemand eerst zeker was van zichtzelf, ontstaat nu onzekerheid;
 • Veranderingen van geur, gehoor, smaak, gevoel en oriëntatie;
 • Aanhoudende stress, Burn-out en verteringsklachten;
 • Wat door alle symptomen kan gebeuren is dat er verwarring ontstaat, want de verandering zijn voor vele mensen zeer onprettig. We kunnen vastlopen omdat we het verleden maar geen plekje kunnen geven en kunnen echt rouwen om dat eeuwige gemis.
Bij mensen met een prikkelbare darm kan de verbinding van de darm hersenen heel belastend zijn, en dat kan soms gezien worden op een hersenscan. Iemand met PDS heeft snel last van diarree of verstopping en kan in de toekomst zo vaker last hebben van angstaanvallen of depressies. Gluten intolerantie in ernstiger vorm, ook wel coeliakie genoemd. De moleculaire structuur van gliadine, het eiwitgedeelte van gluten, lijkt sterk op dat van de schildklier

Uitleg T1, T2, T3, T4 en hypothyreoïdie en de functies van de schildklierhormonen

In de schildklier worden, onder invloed van het hormoon TSH, de schildklierhormonen T1, T2, T3, en T4 samen gesteld., in dit tabel worden de functies van de schildklierhormonen weergegeven
Functie schildklier hormonenVoelbaarBloedonderzoekRecepten en weetjes
In de bloedbaan is +/- 80% T4, 16% T3 en 4% T1 en T2Schildklier ( TSH, Vrij T4 en FT3Bloedonderzoek) Paranoten
T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenTekort T3 betekent energieverlies. T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenReverse T3 (rT3) https://www.bloedwaardentest.nl/reverse-t3-rt3.html/?ref=aliedollerVenkel
T4 is ongeveer 6 dagen aanwezig in het bloedT3 kan T4 in het niet functionele rT3 omzettenCourgette
Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nierenRode bieten
rT3 stijgt bij stress en ondervoedingMilt, burn-out, stress, depressie en PTSS
Meer informatie
Pas op met koffie
Als Thyroxine bindend globuline (TBG) uit balans is, kan het zijn dat testosteron en oestrogeen uit balans zijn. Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Informatie oestrogeendominantie
Voetverzorging
Oestrogeen dominantie


Blaas en prostaat, informatie voor mannen

a. Testosteron kan de hoeveelheid TGB verlagen;

b. Oestrogeen kan het TGB verhogen;

c. Beide kunnen leiden tot symptomen van een traag werkende schildklier
Testosteron uit het bloed meten
Informatie bloedonderzoek
Gewicht en energie
Pas op met Gluten bij schildklier problemenGlutenvrij dieet
Het Gluten eiwit lijkt op heel veel op het schildklier weefsel en kan zorgen voor een overactieve immuunsysteem
Voor glutenallergie worden 2 testen gedaan in het bloedonderzoek

Informatie bloedonderzoek
Recept wortel 🥕 wraps zonder gluten
Glutenallergie en schildklierverbinding
Meer informatie
Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is.
Indicatietest lekkende darm slijmvlies

Glutenvrij brood 🍞 bakken

Micro ontstekingen veroorzaken en een slechte darmflora

Op den lange duur, kunnen dit soort klachten, micro ontstekingen veroorzaken en een slechte darmflora of een niet ontdekte levensmiddelen allergie over het hoofd worden gezien, denk ook aan histamine intolerantie of lactose intolerantie, als dat niet wordt ontdekt. Helaas worden mensen met het prikkelbare darm syndroom niet vaak begrepen. Het  gevolg is een  aaneensluitende irritaties, wat alleen nog maar meer schade aan de darmen aanbrengt. Helaas krijgen mensen met PDS nog te vaak de stempel opgeplakt van hypochonders. Een indicatietest neurotransmitters kan mogelijk inzicht geven.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Westerse en Chinese  astrologie inzetten om het  menselijk karakter te onderzoeken aan de hand van de geboortehoroscoop, zodat de persoonlijke karakter van het mensenkind of persoon optimaal kan worden benut. Dezelfde gedachte vinden we terug in de Oosterse geneeskunde, die ervan uitgaat dat ziekte het gevolg is van een aanleg en leefgewoonten. Door voorkennis van een bepaalde zwakte zou ziekte worden voorkomen. 

Bij andere vormen van darmziekten lijkt dit hele proces anders te gaan

Stress verminderen door te knuffelen

Het is bewezen dat kinderen die geknuffeld worden door eigen ouders minder stress hebben, dan kinderen die in kinderhuizen, weeshuizen of helemaal zonder enkel form van affectie opgegroeid zijn.  Deze verloren knuffels kan op latere leeftijd dus echt een rol gaan spelen, hoe goed het lichaam bijvoorbeeld met stress omgaat. Meestal weten we instinctief wel wat helpt en zoeken we een partner, vriend, vriendin waar we heerlijk mee kunnen knuffelen. Sommige mensen zijn eenzaam en verdrietig omdat ze hun huisdier niet mee mogen nemen naar het verzorgingshuis, waar ze juist zo graag mee knuffelen.

Raak niet verwikkeld in eeuwigdurende discussies

Met mensen die er alleen maar mee bezig zijn om te discussiëren dat hun mening de juiste is of dat hun gedachten over een onderwerp meer van belang is, dan die van de gesprekspartner in de vorm van spiegelen, ook wel projectie genoemd. We proberen dan eigenschappen of emoties van onszelf te ontkennen, verbergen of te verdringen door de ontstane situatie op iemand anders te richten

Dit frustrerend afweermechanisme gebeurt vaak onbewust. Het ombuigen van negatieve emoties met de beloning dat het niet aan ons zelf kan liggen en dan behoeven wij ook niet met ons zelf aan de slag. Kundalini  energie kan ons emotie en gedachteleven versterken maar soms ook verstoren! Een van de belangrijkste dingen in ons leven is de controle over onze gedachten. Onze denkpatronen zijn machtig. Ze kunnen ons beschadigen of goed doen en daarom ook zeer belangrijk om onze hersenen en ook onze organen gezond te houden met voeding

Praat met veel verschillende mensen over verschillende onderwerpen

Spreek over allerlei onderwerpen, het is goed voor onze hersenen, zo voeden wij het reptielenbrein op, om goede keuzes te kunnen maken. Zo is het delen van verschillende gespreksstof ook erg goed om het stressniveau te verlagen en kijkt er soms net iets anders tegen aan en dat doet een probleem soms zomaar oplossen. Als voorbeeld kunnen we een deel meenemen uit de opvoeding, het is niet voor niets, dat zoveel mensen voor langere tijd in therapie gaan, omdat jaren lang van trauma, niet zomaar weg te poetsen valt.

Maak geen ruzie met mensen, wees wel duidelijk, we kunnen niet de ander veranderen, maar wel onszelf

Vraag gewoon wat de ander bedoelde of zeg dat iets in het gesprek pijn deed, echt mensen willen doorgaans anderen geen pijn doen, dat doet de meeste mensen ook pijn. Belemmerende gedachten zouden net zo goed bij een vermoeid lichaam kunnen horen, zoals een vervuilde lever en opgekropte gevoelens, die niet worden geuit.

 • Ze moeten altijd mij hebben, vaak hebben mensen dan iets bijzonders en zijn heel creatief en dat valt op door de omgeving en daar kan men als gevoelspersoon, heel veel last van ervaren. Vaak heeft de sensitieve persoon niet door, dat men ook maar de intentie heeft om misbruik van deze kwaliteiten te maken ;
 • Ik zal wraak nemen, dat vergeef ik nooit, het kan zeer pijnlijk zijn als mensen met ons spiegelen in tijden dat we juist heel moe zijn, vergeet niet dat ze ook onze leraar kunnen zijn en als we ze bedanken voor de gratis hulp, klinkt dit in de ziel echt veel zachter en kunnen we het beter loslaten, met minder spanning;
 • Veranderde hij/zij maar, dan zou alles anders zijn, helaas kunnen we alleen onszelf veranderen, op de manier hoe we kijken naar mensen, die wellicht nog niet zover ontwikkeld zijn. Vaak heeft niet iedereen zoveel meegemaakt, of juist andere belevingen gehad, wellicht kunnen jullie elkaar steunen. Vraag gewoon eens aan de ander, wat voor hobby ze hebben;
 • Het is de ander zijn schuld, ze beloven van alles en daarna komt het niet uit. Nee, zo is het niet, iedereen mag elke minuut van de dag beslissen wat er met zijn of haar tijd gebeurd. Als het vaak gebeurd dat iemand iets beloofd, help deze persoon dan, zeg dat het beter is om spontaan af te spreken, zo creëren jullie samen ruimte om te ontdekken, waar mogelijkheden zijn.

Voordat we beginnen om de tijd te beheren, is het ‘t beste om te leren, hoe laat de “gebeurtenissen” gebeuren in het leven. Het dagboek omschrijft het tijdstip, als “het punt of de periode waarop deze “gebeurtenissen” zich voordoen”. Simpel gezegd, is het ‘t recente moment, wanneer een situatie plaats vindt. In een 1 minuut, zitten er 60 seconden in één uur 60 minuten, we hebben maar 24 uur per dag, waarin we 8 uur slapen om onze organen de ontspannen, om zich te herstellen. Een tijdschema is een aaneenschakeling van ogenblikken. Met behulp van totemdieren en Aartsengelen kunnen we beter gemotiveerd raken.

Houd op die momenten even gepaste afstand om het lichaam en geest tot rust te brengen door even stil te staan en niets te doen. Jammer genoeg, wordt het vaak gezien als saai of ongezellig en gaat dat knagen aan ons schuldgevoel, te weinig tijd voor een ander, het wordt ons maar al te graag ingewreven, wijzen dat anderen moe zijn, nee niemand is ooit moe, tot lichaam en geest ons laten weten, het de huidige tempo niet meer vol te kunnen houden. Dan is er maar één persoon die de rekening krijgt gepresenteerd en dat is de persoon die een ander het graag na de zin wilde maken! 

Wordt bewust, wat het zijn van een vriend voor een ander kan betekenen in tijd

Momenten om even rustig bij elkaar te zitten en om los te kunnen laten en elkaar te omhelzen als vriend. Een knuffel van een vertrouwelijk persoon, is door niets te vervangen, het is het beste wat er in het leven is. Als mensen tijd geven in de vorm van een gesprek of een wandeling willen maken, wees dankbaar en spreek dat ook uit, het is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend dat iemand zomaar tijd geeft.

Vergeet mensen vooral niet te bedanken voor hun tijd

Het doet niet alleen de ander goed, merkbaar is ook, dat we hier zelf een fijn gevoel van krijgen, dat als de ander blij wordt door ons, wij automatisch deze blijdschap via de aura weer terug krijgen. De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht. Vergeet vooral niet dat een positieve kijk op het leven energie geeft en dat een afwijzende houding naar anderen de aura zwak kan maken, waardoor energie gestolen kan worden. 

Empathisch bezig zijn, te bewegen of door muziek te luisteren

Empathisch kunnen zijn is een van de belangrijkste vaardigheden die we kunnen leren. In een wereld die teveel tijd besteedt aan gebreken, angst, projectie, woede en agressie. Als we de gedachten- en belevingswereld van anderen te kunnen begrijpen kan het als een balsem werken voor die negatieve gevoelens en juist oplossingen aandragen. Het kan onszelf en anderen helpen om een bevredigender en gezonder leven te leiden, door meer aandacht aan onze aura te besteden. Als de hippocampus actief wordt, kan die weer beter het hormoon cortisol remmen en zo kunnen we weer stress weer beter aan. 

Elke cel, elk weefsel, elke spier en elk orgaan worden krachtiger en steviger als we naar buiten gaan. Nieuwe zuivere, gezonde cellen en weefsels worden zonder problemen gecreëerd. Zuurstofrijk bloed ontstaat door diep adem te halen. Het maakt het lichaam warmer, geeft meer weerstand en zorgt voor een goede voedselvertering en afvoer van afvalstoffen. Ga dus naar buiten, kom in beweging en zuiver het bloed. en de lymfebanen, zorg dat de aura sterk wordt en dat iemand met slechte bedoelingen geen toegang krijgt in het energieveld, waar wij ons veilig behoren te voelen.

De nervus vagus functioneert als een soort telefoon kabel

Hij geeft informatie door als een soort centrale netwerk en is nodig om een beeld te vormen wat er in het lichaam gebeurt. In het brein vertakt deze telefoonkabel zich naar kleinere centrales, deze centrums in het hoofd zijn heel goed beschermd, beter dan welk orgaan ook. Ze zitten in een stevige schedel, ingepakt met een dik hersenvlies en filteren elke druppel bloed nog een keer extra, voordat die de hersenen binnen mogen.

Hoe de darm samenwerkt met de nervus vagus

De darm kent alle moleculen uit wat we eten, communiceert met het immuunsysteem en is gespitst op wat alle bacteriën in de buik aan het doen zijn. De darmen kunnen de hersenen dingen vertellen via de telefoon centrale en verzamelen al deze informatie. Deze gegevens gaan naar onze bewustzijn en wordt gebruikt om op de omgeving te kunnen reageren. 

De nervus olfactorius - dak neusholte

 • De nervus olfactorius is de eerste zenuw die uit de hersenen ontspringt, de uitlopers van deze zenuw liggen in het dak van de neusholte. Het is één van de 5 zintuigen, die nauw samenwerkt met de smaak. Beide hebben een belangrijke signaleringsfunctie en waarschuwen voor bedorven eten, brand, gaslucht of chemische stoffen. Aantasting van de reukzin kan verschillende oorzaken hebben. 
 • Pre-diabetes, waarbij cellen door suiker opzwellen in het gebied van de buik;
 • diabetes 3, waarbij er obstakels zijn via de bloedtoevoer naar de hersenen;
 • Ontsteking van het neusslijmvlies, door allergische reacties als histamine, rhinitis genaamd;
 • Hooikoorts, onze ademhalingswegen reageert op lichaamsvreemde stoffen

De nervus opticus - oog

 • De nervus opticus is een sensorische zenuw. Ze vormt de verbinding tussen de hersenen en het oog. en bevat een bundel van meer dan 1,2 zenuwvezels die visuele boodschappen overbrengen naar de hersenen. Wanneer er schade optreedt, kan dit problemen veroorzaken aan het gezichtsvermogen. 
 • Oogontsteking, reageert het oog op vreemde stoffen of een beschadiging;
 • Droge ogen, door te lang en teveel naar een beeldscherm te kijken, beginnende bloedvatproblemen;
 • Schade door de zon, door het niet dragen van een juiste  zonnebril. 

De nervus trochlearis speelt bij de bewegingen van het oog

 • De nervus abducens, deze zenuw stuurt de zijdelingse rechte oogspier aan. De nervus trigeminus, is verantwoordelijk voor zintuigelijke waarneming in het gezicht. Hierin werkt de zenuw samen met de nervus facialis, die verantwoordelijk is voor de aansturing van de spieren in het gezicht. Een aandoening kan aangezichtsverlamming zijn, waardoor een scheef gezicht kan ontstaan, zoals ook wel eens bij de ziekte van Lyme of ziekte van Bell is te zien. 

De nervus vestibulocochlearis, gehoor- en evenwichtszenuw

 • Aandoeningen kunnen kenmerkend zijn aan duizeligheid, een soort van evenwichtsstoornis (Ménière Syndroom), overgevoeligheid voor geluid, jeuk en droogheid in het oor, zijn vaak het eerste wat voel of merkbaar is. Opvallend kan zijn dat er in het verleden een vorm van migraine voelbaar was. De zenuw is verbonden met het zesde chakra

De nervus glossopharyngeus registreert sensore gewaarwordingen in de keel en in de pharynx

 • De larynx of strottenhoofd is een opening van de (luchtpijp) op hoogte van de pharynx. Het strottenhoofd gelegen in de keel, vervult een belangrijke rol bij de ademhaling en bij het slikken, maar ook bij de regelen van de luchtweerstand, zoals bij hoesten en persen. Aandoeningen als extreme pijn rond de mond, keel, oor, amandelen, of de tong kunnen ontstaan. 
 • Olossopharyngeus-neuralgie genaamd; het is een pijn achter in de keel, veroorzaakt door de zenuw van het gebied rondom de keelchakra;
 • Lichen planus is een ontstekingsachtige aandoening die zowel op de huid als op de slijmvliezen kan voorkomen en wellicht door een verminderde weerstand ontstaat.

Klachten van de mond, eetproblemen en de mogelijke rol van vitamine B12 tekort

 • De nervus hypoglossus, deze zenuw stuurt de bewegingen van de tong en speelt een belangrijke rol bij het spreken en eten. Aandoeningen die voor kunnen komen is verzwakking van de spieren in voeten, benen, handen, zenuwen en gezicht, ook wel Primaire laterale sclerose. PLS een zeldzame aandoening, ook wel laterale sclerose genoemd, die kan leiden tot stijfheid, in het loopmechanisme.

De nervus accessorius, zorgt voor het aansturen van twee spieren

 • De musculus trapezius= monnikskapspier – de musculus sternocleidomastoideus = huidspier van de hals, schouderklachten komen wel eens voor als triggerpoints pijn. De kwelling komt op plaatsen voor waar we het niet verwachten en kan dus op plekken voorkomen, terwijl de oorzaak elders in het lichaam zijn te vinden. 

Leer kinderen waarom buitenlucht zo goed voor ze is

Kinderen hebben ongeveer 2 uur per dag buitenlucht nodig, zo kan het een bijdrage leveren voor een beter zicht. Bovendien zorgt het bloed ervoor dat alle cellen van zuurstof voorzien worden. Cellen verbranden moleculen als eiwitten, vetten en koolhydraten met behulp van zuurstof. Als er minder frisse lucht voorradig is, kan  verbranding trager worden  met moeheid en geen zin in beweging tot gevolg.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Als we ons hart chakra als gevolg van lijden sluiten, door afwijzing en pijn, dan kunnen deze leiden tot verstopping van het lymfesysteem. Als ons innerlijke kindverdrietig is en pijn heeft, dan kunnen we erg rouwen om het verleden. Het oprakelen van innerlijke trauma, daar heeft een ouder en ook een kind helemaal niets aan, kijk vooruit of leer het kind zich te beschermen tegen giftige projectie

Mogelijke aandoeningen i.v.m. het hartchakra

 • Verhoogd homocysteïne kan ook ontstaan door vitamine B11 (foliumzuur), al dan niet in combinatie met een gebrek aan vitamine B6 en B12;
 • Slokdarmontsteking bovenste gedeelte van de slokdarm;

Mogelijke emotionele veranderingen

 • Relatiemoeilijkheden, spanningsvelden tussen ouder en kind of dierbare vriend(in);,
  Moeite met houden van, angst om nooit goed genoeg te zijn;
 • Verlies en rouw om een dierbaar medemens of dierenvriend;
 • Verstoorde Kundalini energie, het kan ons emotie en gedachteleven versterken maar soms ook verstoren en kan tot piekervaringen leiden;

Histamine-intolerantie en onze weerstand

Endocriene klieren - thymus

De thymus die direct op het hartzakje gelegen is, vormt het hoofdkwartier en de motor van het Immuun afweer systeem. Elke vorm van storing of ziekte gerelateerd aan de thymusklier kan leiden tot overgevoeligheid, auto-immuunziekte. Zo wordt vermoed dat een stoornis van de zwezerik kan leiden tot een snel werkende schildklier.

Voeding voor de hart chakra

Wanneer de energie in de hart chakra uit balans is, kan het eten van moesgroente helpen om een balans terug te vinden. Groenten als broccoli en of kiemzadencourgettebonenkomkommer, avocado, paksoi, spinazie,  en groene paprika helpen, om het hart chakra aan te zetten tot herstel. Fruit kiwi, Pas op met zoet fruit, eet dit pas na 14.00. Zodat het lichaam eerst aanwezig glucose uit de cellen op moet maken. Kiemgroenten zijn gemakkelijk zelf te kweken, ze bevatten grote hoeveelheden antioxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. 

Verandering van levensstijl

Ga om met wijze mensen of lees geschreven wijsheid. Kijk uit voor allerlei negatief spiegelende mensen, dit kost heel veel energie. Creëer positieve inspirerende gedachten, volg een missie, een hobby. Draag de zorg voor de voeten, ze dragen onze complete lichaamsgewicht en verdienen een goede verzorging, zorg voor voldoende frisse lucht en beweging.