Nervus vagus, de verbinding tussen darmen en hoofd

De nervus vagus, loopt van het middenrif, langs de slokdarm omhoog, tussen longen en hart, en door de keel tot in de hersenen. Zo werken Darm en hoofd, al heel vroeg in het leven samen. Ze ontwikkelen een groot deel van onze gevoelswereld als zuigeling en daar kun je op een later tijdstip in je leven je voordeel mee doen. De locus coeruleus is een kern in de pons (een deel van de hersenstam) die betrokken zijn bij fysiologische reacties op stress en paniek. De locus coeruleus in onze hersenstam heeft vele verbindingen met andere delen van de hersenen.

Nervus vagus

Zintuiglijke informatie krachtig of verzwakt

De verzwakking komt met name voor in de zintuiglijke informatie, zoals het zicht, gehoor, geur, smaak, en gevoel). De locus coeruleus scheidt noradrenaline af en stimuleert andere hersencentra om hetzelfde te doen. waarmee zo goed mogelijk de omgeving in kaart gebracht wordt. Deze zintuigen geven via zenuwen signalen af naar onze hersenen en helpen ons om de wereld  via externe waarnemingen in kaart te brengen d.m.v. het reptielenbrein, het zesde zintuig en is een belangrijke raadgever.

Locus of control is onder te verdelen in twee categorieën:

Interne of externe locus of control.

 • Iemand met een interne locus of control gelooft dat hij zijn eigen leven bepaalt;
 • Iemand met een externe locus of control gelooft dat zijn leven bepaald wordt door zijn omgeving, het lot, toeval of andere mensen.

Als de hypothalamus maar cortisol moet blijven produceren

De locus coeruleus staat aan het begin van noradrenaline, dat voelen als we stress ervaren, dan gaat de adrenaline door ons lijf heen, dat komt uit de locus coeruleus vandaan en activeert de hippocampus en zorgt voor een goed geheugen. Door de actieve stress, wordt het gebied van de hypothalamus ook actief. De hypothalamus staat aan het begin van de stress as en zorgt ervoor dat de bijnieren cortisol aanmaken, tegelijkertijd schakelt het de DHEA uit. Cortisol gaat nu met een kleine omweg naar de hippocampus, daar zitten receptoren op, waar cortisol op gaat landen en zo werkt het geheugen beter.


Een verhoging van cortisol kan bij stress, kan het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen, ze kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen = minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en DHEA zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

De hippocampus heeft een remmende werking op de hypothalamus en houdt het hormoon cortisol onder controle. Het probleem ontstaat, als de hypothalamus maar cortisol moet blijven produceren, door stress. De hypothalamus wordt dan  hyperactief en het het lichaam raakt uitgeput.  Zorg voor de nodige ontspanning, door bij jezelf stil te staan. Het betekent dat jij jezelf de ruimte geeft om te voelen. hoe het met je gaat, om te voelen waar er spanning, eventueel pijn, in je lichaam zit.

Als men niet met iemand kan praten en steeds tegen onbegrip aanloopt, gaat de mooie creatieve persoonlijkheid verloren en kan er angst en onzekerheid ontstaan over identiteit. Er ontstaat iemand die zich volledig gaat richten op zijn of haar omgeving en de mogelijkheid bestaat, zich totaal te verliezen in de wensen van anderen.

Altijd honger, betekend dat we te weinig volwaardige voedingsbronnen eten en met name bewerkte koolhydraten en suiker nuttigen. Oprispingen zijn het gevolg door een abnormale opbouw van maagzuur door een slechte werking van de maag en darmkanaal (brandend maagzuur), dit geeft een daling van de bloeddruk en lage zuurstofniveaus in de hersenen met een dunner wordend slijmvlies, waarbij de kans bestaat op een maagzweer helicobacter pylori infecties genaamd.

Maagzuurremmers belemmeren de opname van aminozuren, gebruik alleen bij noodzaak

Maagzuurremmers kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie, wat kan leiden tot ernstige  vermoeidheid en zo kunnen maagzuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen. Ons lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te kunnen aanmaken. Hemoglobine neemt zuurstof op vanuit de longen en geeft deze zuurstof af aan andere lichaamscellen. Deze cellen hebben het zuurstof nodig voor het verbranden van hun voedsel zodat er energie vrijkomt.

In de meeste gevallen leidt besmetting van Helicobacter pylori alleen tot een maagslijmvliesontsteking (gastritis). Dit geeft lang niet bij iedereen klachten. Hierdoor wordt een besmetting soms niet of per toeval vastgesteld. Sommige mensen krijgen wel klachten bij een maagslijmvliesontsteking. De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken. Bij een deel van deze mensen kan een maagzweer ontstaan.

Juist dat dunner worden van het slijmvlies is schadelijk

Het is niet duidelijk waarom sommige mensen die besmet zijn wel klachten (of zelfs een maagzweer) krijgen en anderen niet. Mogelijk spelen erfelijke factoren daarbij een rol. Een langdurige (chronische) maagslijmvliesontsteking kan op den duur overgaan in een maagzweer. Atrofie (een medische benaming) betekent het ‘verkleinen en van weefsel’. Bij een atrofische maagslijmvliesontsteking is de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag veel dunner dan normaal.

Het voorkomen terugloop van voeding in de slokdarm

Ook brengt de vagus de maagkleppen (sfincters) in het bovenste en onderste gedeelte van de maag op orde. De samentrekking van de spieren in deze sfincters komt tot stand door de activiteit van de vagus, zodat wordt voorkomen dat voedsel terug in de slokdarm stroomt. Bovendien zorgt de spierspanning van de onderste kringspier (pylorus) ervoor dat het voedsel op gecoördineerde wijze van de maag naar de twaalfvingerige darm wordt verplaatst. bij een pijnlijke en ontstoken slokdarm kan je het beste volkoren of roggenbrood eten. Brood absorbeert het brandend maagzuur in je keel en slokdarm. Bij zure oprispingen kan een stuk volkorenbrood onmiddellijk  verlichting geven.

Het hoofd leent energie van de darm

Zodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. En deze energie lenen de hersenen vooral van de darm. De darm krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel moet luisteren, met als gevolg dat hij tijdens de vertering energie bespaart, minder slijmstoffen produceert en zijn eigen doorbloeding vermindert. Als de hersenen constant uitzonderingen moeten blijven maken en door moeten geven dat het proces stop gezet moet worden in ons lichaam, is de darm niet langer bereid om mee te werken en stuurt zeer onprettige informatie naar onze hersenen.

Daarna kun we ons echt geradbraakt voelen, geen trek hebben in voeding tot niet meer te kunnen genieten van de kleine dingen, er is alleen nog een overheersend ziek gevoel met vaak pijn of diarree. Net als bij emotioneel overgeven in een opwindende situatie raakt de darm ook zijn voeding kwijt, zodat hij met de energie onttrekking door de hersenen kan leven. Met het resultaat, dat echte stress perioden veel langer aanhouden en als de darmen zich langer moeten inhouden, is dat bijzonder ongezond.

Hierdoor scheiden de immuun cellen die daarin zitten heel veel signaalstoffen uit als histamine, die de darmhersenen steeds gevoeliger maken. Het is net als bij financiële schulden, als we teveel schulden hebben, kunnen we dat op een gegeven moment ook niet meer aan, zo werkt dat ook in onze darmen. Maak  nooit teveel schulden in de  darmen en om de  energiehuishouding zo snel als het mogelijk is, weer op gang te krijgen.

De eerste symptomen die merkbaar zijn

 • De eerste herkenning is toch vaak het geheugen wat minder wordt;
 • Veranderingen van gedrag;
 • Veranderingen van geur, gehoor, smaak, gevoel en oriëntatie;
 • Aanhoudende stress, Burn-out en verteringsklachten;
 • Wat door alle symptomen kan gebeuren is dat er verwarring ontstaat, want de verandering zijn voor vele mensen zeer onprettig, zacht uitgedrukt, daardoor staat angst, onzekerheid en zijn we zoekende en door al deze klachten, kunnen we steeds verder uitgeput raken
Bij mensen met een prikkelbare darm kan de verbinding van de darm hersenen heel belastend zijn, en dat kan soms gezien worden op een hersenscan. Iemand met PDS heeft snel last van diarree of verstopping. Iemand kan in de toekomst zo vaker last hebben van angstaanvallen of depressies. Gluten intolerantie in ernstiger vorm, ook wel coeliakie genoemd. De moleculaire structuur van gliadine, (het eiwitgedeelte van gluten), lijkt sterk op dat van de schildklier.

Micro ontstekingen veroorzaken en een slechte darmflora

Op den lange duur, kunnen dit soort klachten, micro ontstekingen veroorzaken en een slechte darmflora of een niet ontdekte levensmiddelen allergie over het hoofd worden gezien, denk ook aan histamine intolerantie of lactose intolerantie, als dat niet wordt ontdekt. Helaas worden mensen met het prikkelbare darm syndroom niet vaak begrepen. Het  gevolg is een  aaneensluitende irritaties, wat alleen nog maar meer schade aan de darmen aanbrengt. Helaas krijgen mensen met PDS nog te vaak de stempel opgeplakt van hypochonders.

Westerse en Chinese  astrologie inzetten om het  menselijk karakter te onderzoeken aan de hand van de geboortehoroscoop, zodat de persoonlijke karakter van het mensenkind of persoon optimaal kan worden benut. Dezelfde gedachte vinden we terug in de Oosterse geneeskunde, die ervan uitgaat dat ziekte het gevolg is van een aanleg en leefgewoonten. Door voorkennis van een bepaalde zwakte zou ziekte worden voorkomen.

Bij andere vormen van darmziekten lijkt dit hele proces anders te gaan

Zoals bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, lijken er echter wel wonden in de darmwand te zien.

 • Ontsteking van de dikke darm (vaak ook een deel van de dunne darm), die gepaard kan gaan met koorts en zweer vorming, en waarbij soms pus en bloed worden afgescheiden. Deze aandoening wordt gerekend tot de auto-immuunziekten, er kan bijvoorbeeld ook een vitamine B12 tekort ontstaan, doordat het laatste deel van de dunne darm ook B12 opneemt. Migraine of Spanningshoofdpijn kan wijzen op darmproblemen

Stress verminderen door te knuffelen

Het is bewezen dat kinderen die geknuffeld worden door eigen ouders minder stress hebben, dan kinderen die in kinderhuizen, weeshuizen of helemaal zonder enkel form van affectie opgegroeid zijn.  Deze verloren knuffels kan op latere leeftijd dus echt een rol gaan spelen, hoe goed het lichaam bijvoorbeeld met stress omgaat. Meestal weten we instinctief wel wat helpt en zoeken we een partner, vriend, vriendin waar we heerlijk mee kunnen knuffelen. Sommige mensen zijn eenzaam en verdrietig omdat ze hun huisdier niet mee mogen nemen naar het verzorgingshuis, waar ze juist zo graag mee knuffelen.

Dit frustrerend afweermechanisme gebeurt vaak onbewust. Het ombuigen van negatieve emoties met de beloning dat het niet aan ons zelf kan liggen en dan behoeven wij ook niet met ons zelf aan de slag. Kundalini – energie kan ons emotie- en gedachteleven versterken maar soms ook verstoren! Een van de belangrijkste dingen in ons leven is de controle over onze gedachten. Onze gedachten zijn machtig. Ze kunnen ons beschadigen of goed doen en daarom ook zeer belangrijk om onze hersenen en ook onze organen gezond te houden met voeding.

Praat met veel verschillende mensen over verschillende onderwerpen

Spreek over allerlei onderwerpen, het is goed voor onze hersenen, zo voeden wij het reptielenbrein op, om goede keuzes te kunnen maken. Zo is het delen van verschillende onderwerpen ook erg goed om het stressniveau te verlagen en kijkt er soms net iets anders tegen aan en dat doet een probleem soms zomaar oplossen. Als voorbeeld kunnen we een deel nemen uit de opvoeding, het is niet voor niets, dat zoveel mensen voor langere tijd in therapie gaan, omdat jaren lang van trauma, niet zomaar weg te poetsen valt.

Maak geen ruzie met mensen, wees wel duidelijk, we kunnen niet de ander veranderen, maar wel onszelf

Vraag gewoon wat de ander bedoelde of zeg dat iets in het gesprek pijn deed, echt mensen willen doorgaans anderen geen pijn doen, dat doet de meeste mensen ook pijn. Belemmerende gedachten zouden net zo goed bij een vermoeid lichaam kunnen horen, zoals een vervuilde lever en opgekropte gevoelens, die niet worden geuit.

 • Ze moeten altijd mij hebben;
 • Ik zal wraak nemen, dat vergeef ik nooit;
 • Veranderde hij/zij maar, dan zou alles anders zijn
Houd op die momenten even gepaste afstand om het lichaam en geest tot rust te brengen door even stil te staan en niets te doen. Jammer genoeg, wordt het vaak gezien als saai of ongezellig en gaat dat knagen aan ons schuldgevoel, te weinig tijd voor een ander, het wordt ons maar al te graag ingewreven, wijzen dat anderen moe zijn, nee niemand is ooit moe, tot lichaam en geest ons laten weten, het de huidige tempo niet meer vol te kunnen houden. Dan is er maar één persoon die de rekening krijgt gepresenteerd en dat is de persoon die een ander het graag na de zin wilde maken! 

Wordt bewust, wat het zijn van een vriend voor een ander kan betekenen in tijd

Momenten om even rustig bij elkaar te zitten en om los te kunnen laten en elkaar te omhelzen als vriend. Een knuffel van een vertrouwelijk persoon, is door niets te vervangen, het is het beste wat er in het leven is. Als mensen tijd geven in de vorm van een gesprek of een wandeling willen maken, wees dankbaar en spreek dat ook uit, het is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend dat iemand zomaar tijd geeft.

Vergeet mensen vooral niet te bedanken voor hun tijd

Het doet niet alleen de ander goed, merkbaar is ook, dat we hier zelf een fijn gevoel van krijgen, dat als de ander blij wordt door ons, wij automatisch deze blijdschap via de aura weer terug krijgen.  De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht. Vergeet vooral niet dat een positieve kijk op het leven energie geeft en dat een afwijzende houding naar anderen de aura zwak kan maken, waardoor energie gestolen kan worden.

Empathisch bezig zijn, te bewegen of door muziek te luisteren

Empathisch kunnen zijn is een van de belangrijkste vaardigheden die je kunt leren. In een wereld die teveel tijd besteedt aan gebreken, angst, woede en agressie, kan empathie een balsem zijn voor die negatieve gevoelens en juist oplossingen aandragen. Het kan jou en anderen helpen om een bevredigender en gezonder leven te leiden. Als de hippocampus actief wordt, kan die weer beter het hormoon cortisol remmen en zo kan je weer stress aan. Muziek heeft een aantoonbaar positief effect op onze hersenen. Muziek kan de stemming verbeteren

Onze ademhaling wordt opgewekt door een krachtige spier die wat weg heeft van een laken en onze borst van de buik scheidt. Die spier wordt het diafragma genoemd. De werking ervan creëert een vacuüm waardoor lucht in onze bronchiën wordt geduwd, die uitlopen in miljoenen kleine luchtcellen in onze longen. Die als we ze zou uitstrekken, een afstand van meer dan 42 km in beslag zouden nemen. Leven schenkende zuurstof dringt door de dunne wanden van de aderen in de longen heen, waar het bloed zuurstof opneemt en koolmonoxidegas loslaat uit giftig afvalmateriaal dat door ons hele systeem wordt verzameld.

De nervus vagus reguleert aan de ene kant het hart en aan de andere delen van het lichaam. Aan de andere kant zendt deze vanuit de bijnieren signalen naar de amygdala om die te prikkelen tot het afscheiden van catecholaminen, die de vecht – vluchtrespons gereed maken. De nervus vagus is een zenuw, die loopt door het middenrif, langs de slokdarm omhoog, tussen longen en hart, door de keel tot in de hersenen.

De nervus vagus functioneert als een soort telefoon kabel

Hij geeft informatie door als een soort centrale netwerk. Het netwerk is nodig om een beeld te vormen wat er in het lichaam gebeurt. In de hersenen vertakt deze telefoonkabel zich naar kleinere centrales, deze centrales in het hoofd zijn heel goed beschermd, beter dan welk orgaan ook, zo zitten ze in een stevige schedel, ingepakt met een dik hersenvlies en filteren elke druppel bloed nog een keer extra, voordat die de hersenen binnen mogen.

Hoe de darm samenwerkt met de nervus vagus

De darm kent alle moleculen uit wat we eten, communiceert met het immuunsysteem en is gespitst op wat alle bacteriën in de buik aan het doen zijn. De darmen kunnen de hersenen dingen vertellen via de telefoon centrale. De darmen verzamelen al deze informatie. Deze informatie gaat naar onze bewustzijn en wordt gebruikt om op de omgeving te kunnen reageren. Enkele andere hersenzenuwen zie je hieronder in beeld.

De nervus olfactorius - dak neusholte

De nervus olfactorius is de eerste zenuw die uit de hersenen ontspringt, de uitlopers van deze zenuw liggen in het dak van de neusholte. Het is één van de 5 zintuigen, die nauw samenwerkt met de smaak. Beide hebben een belangrijke signaleringsfunctie en waarschuwen voor bedorven eten, brand, gaslucht of chemische stoffen. Aantasting van de reukzin kan verschillende oorzaken hebben, zoals pre-diabetes, diabetes 3, ontsteking van het neusslijmvlies, rhinitis genaamd, hooikoorts,

De nervus opticus - oog

De nervus opticus is een sensorische zenuw. Ze vormt de verbinding tussen de hersenen en het oog. en bevat een bundel van meer dan 1,2 zenuwvezels die visuele boodschappen overbrengen naar de hersenen. Wanneer er schade optreedt, kan dit problemen veroorzaken aan het gezichtsvermogen, zoals oogontsteking, droge ogen, beginnende bloedvatproblemen, schade door de zon, door het niet dragen van een juiste  zonnebril.

Onscherp zien van voorwerpen (bijziendheid)

Kinderen hebben ongeveer 2 uur per dag buitenlucht nodig, zo kan het een bijdrage leveren voor een beter zicht. Bovendien zorgt het bloed ervoor dat alle cellen van zuurstof voorzien worden. Cellen verbranden moleculen als eiwitten, vetten en koolhydraten met behulp van zuurstof. Als er minder frisse lucht voorradig is, kan  verbranding trager worden  met moeheid en geen zin in beweging tot gevolg.

De nervus trochlearis speelt bij de bewegingen van het oog

De nervus abducens, deze zenuw stuurt de zijdelingse rechte oogspier aan. De nervus trigeminus, is verantwoordelijk voor zintuigelijke waarneming in het gezicht. Hierin werkt de zenuw samen met de nervus facialis, die verantwoordelijk is voor de aansturing van de spieren in het gezicht. Een aandoening kan aangezichtsverlamming zijn, waardoor een scheef gezicht kan ontstaan, zoals ook wel eens bij de ziekte van Lyme of ziekte van Bell is te zien.

De nervus vestibulocochlearis, gehoor- en evenwichtszenuw

Aandoeningen kunnen kenmerkend zijn aan duizeligheid, een soort van evenwichtsstoornis (Ménière Syndroom), overgevoeligheid voor geluid, jeuk en droogheid in het oor, zijn vaak het eerste wat voel of merkbaar is. Opvallend kan zijn dat er in het verleden een vorm van migraine voelbaar was. De zenuw is verbonden met het zesde chakra. Het eten van paarse groenten en fruit een positief effect op dit chakra, net als het eten van rode kool, Yam, eetbare wortelknol (zoete aardappel), aubergine, pruimen, bramen, radijs kiemen en rode ui kan effect hebben op dit zesde wiel.

De nervus glossopharyngeus registreert sensore gewaarwordingen in de keel en in de pharynx

De larynx of strottenhoofd is een opening van de (luchtpijp) op hoogte van de pharynx. Het strottenhoofd gelegen in de keel, vervult een belangrijke rol bij de ademhaling en bij het slikken, maar ook bij de regelen van de luchtweerstand, zoals bij hoesten en persen. Aandoeningen als extreme pijn rond de mond, keel, oor, amandelen, of de tong kunnen ontstaan, ook wel glossopharyngeus-neuralgie genaamd.

De nervus accessorius, zorgt voor het aansturen van twee spieren

De musculus trapezius= monnikskapspier – de musculus sternocleidomastoideus = huidspier van de hals, schouderklachten komen wel eens voor als triggerpoints pijn. De kwelling komt op plaatsen voor waar we het niet verwachten en kan dus op plekken voorkomen, terwijl de oorzaak elders in het lichaam zijn te vinden.

Klachten van de mond, eetproblemen en de mogelijke rol van vitamine B12 tekort

De nervus hypoglossus, deze zenuw stuurt de bewegingen van de tong en speelt een belangrijke rol bij het spreken en eten. Aandoeningen die voor kunnen komen is verzwakking van de spieren in voeten, benen, handen en gezicht, ook wel Primaire laterale sclerose (afkorting PLS) genaamd. PLS een zeldzame. ook wel laterale sclerose (LS) genoemd, die kan leiden tot stijfheid, met name in de benen, waarbij er verharding optreedt van het weefsel. Een vitamine B12 tekort, zou getest kunnen worden, omdat weinig eetlust één van de begin symptomen kan zijn.