Nervus vagus, de zenuwverbinding tussen darmen en hoofd

De nervus vagus, loopt via een zenuwverbinding door het middenrif, slokdarmlongen, hart en keelchakra tot in de hersenen. De darm en het hoofd werken al vanaf de geboorte samen, de zwevende zenuw stuurt o.a. onze gevoelswereld aan. Een soort van telefooncentrale tussen het darmbuizensysteem en de zetel van het verstand “het brein“, communiceren met elkaar. Bij hoofdpijn, PDS, stress, vermoeidheid, maagpijn en allergische reacties, probeert de hersen-darm-as een burn-out te voorkomen.

Nervus vagus, zenuw, hoofdpijn, PDS, maagzuur, middenrifbreuk, vermoeidheid, bloedarmoede, COPD, lage bloeddruk, zuurstoftekort, slecht slapen, angst, gedachten

Gevoelszenuwen vervoeren impulsen, zodat we kunnen functioneren, maar ook kunnen vluchten bij gevaar

Gevoelszenuwcellen vervoeren impulsen van een zintuigcel, naar schakelcellen en zorgt dat er een impuls wordt overgedragen, via het neurotransmittersysteem. De aansporingtransmissie, zorgt ervoor dat we kunnen bewegen, praten en een hongergevoel krijgen, maar ook kunnen vechten bij gevaar. Onze auralevensenergie kan met een paniekreactie reageren, op gebeurtenissen die emotioneel nog niet verwerkt zijn en maakt extra histamine aan. De bloeddruk stijgt, het immuunsysteem is alert. 

Gevoelsblindheid door een defect in het limbisch-systeem

De noradrenetische cellichamen hebben vele verbindingen met andere delen van het brein en communiceert nauw met de amygdala. Samen met de hippocampus zijn ze belangrijke delen van ons reukorgaan, de limbische structuren die het grootste deel van het leervermogen regelt. Het limbisch-systeem kan situaties feilloos onthouden, de specialist in emoties werkt goed bij een hoog emotionele intelligentie “EQ” en sensitiviteit. Bij schade aan deze verbindingen kan er gevoelsblindheid ontstaan.

Zintuiglijke informatie krachtig of verzwakt

De verzwakking komt met name voor in de zintuiglijke informatie, zoals het zicht, gehoor, geur, smaak, en gevoel. De cellichamen scheidt noradrenaline af via de bijnieren en stimuleert in kleinere mate ook de adrenalinestoot en de bloedsuikerstijging. Het reptielenbrein geef via gevoelszenuwen signalen af om de wereld via externe waarnemingen in kaart te brengen. Een energiedaling kan zorgen voor een verandering van eetgewoontes als het slangenbrein de baas wordt en gaat op zoek naar chocolade en koffie.

Locus of control is onder te verdelen in twee categorieën

 • Iemand met een gezonde interne donkerkleurige groep noradrenetische cellichamen gelooft dat hij zijn eigen leven bepaalt en is creatief. Gaat op zoek naar oplossing en weert zich tegen projectie:
 • Iemand met een ongezonde externe locus of control gelooft dat zijn leven bepaald wordt door zijn omgeving. Het is hun lot, toeval of veroorzaakt door andere mensen;

Als de hypothalamus maar cortisol moet blijven produceren

De locus coeruleus communiceert nauw met de amygdala, het is de belangrijkste bron van het neurotransmitter noradrenaline en komt vrij bij stress en pijn. Adrenaline giert dan door ons lijf, het sikkelvormig gebiedje, diep, midden in het brein, is betrokken bij het gedragspatroon en zorgt voor een goed geheugen. Door de actieve inspanning, wordt het gebied van de hypothalamus ook actief en staat aan het begin van de stress-as, verhoogd de bloeddruk en de snelheid van de schildklier.
Hydrocortison gaat nu met een kleine omweg naar de zeepaardachtige uitstulping, waar receptoren opzitten en corticosteroïde op gaat landen. Een verhoging van cortisol kan bij stress, het histamine gehalte verhogen en de immuun functie uitschakelen. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan angstige gedachten geven en de schildklierfunctie afremmen en geeft onmiddellijk minder energie. Dehydroepiandrosterone wordt gemaakt uit “het goede HDL Cholesterol“, uit puur vet.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Het dagprogramma is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, zoals bij schildklier-falen, pre-diabetes, hypoglykemie en helpt bij lever, nieren en bijnier-falen. Maak de aanpassing bespreekbaar met behandelend arts, bij medicatiegebruik. Dit dagprogramma is los te koop en de eerste stap naar een bewuster welzijn.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
✔️ Opstaan➡️ Moodboard👉 Overzicht van doelenMaak gebruik van een moodboard 📰
✔️ Ontbijt,
De eerste energie voor de dag
➡️ Een doel maken👉 Het verleden
✔️ Lunch➡️Een dagboek maken
✔️ Avondeten➡️ Timemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
✔️ Pauzes➡️ Wat vermeden wordt
✔️ Slapen gaan➡️ Verwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
✔️Onderzoek, advies en begeleiding➡️• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
👉 Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;
👉 Persoonlijke ervaringen
✔️ Algemene voorwaarden➡️ Lees hier de algemene voorwaarden
✔️ Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
✔️ Pas op met zware metalen en parfum➡️ Parfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
👉 Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

De hippocampus heeft een remmende werking op de hypothalamus en houdt het corticosteroïde hormoon onder controle. Het probleem ontstaat, als het sikkelvormige uitstulping het bijnierhormoon moet blijven produceren, door bijvoorbeeld een burn-out. Het gedeelte van de tussenhersenen voor gaswisselinguitscheiding als zuurstof en vocht wordt dan hyperactief en het lichaam kan uitgeput raken. Zorg voor voldoende ontspanning en beweging, we hebben ruimte nodig om te voelen. 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Als men niet met iemand kan praten en steeds tegen onbegrip aanloopt, kan de mooie creatieve persoonlijkheid verloren gaan. De mogelijkheid bestaat, zich totaal te verliezen in de wensen van anderen en staat flink onder stress, waardoor eigen identiteit verloren kan gaan. De aura kan verzwakken en projecterende mensen kunnen zo energie af tappen. Met begrip, chakrakleurenonderzoek en chakrapunttouche kan de verloren kracht aangedreven worden tot herstel, waarbij Oosterse geneeskunde ingezet wordt.

Het hoofd leent energie van de darm

Zodra de hersenen tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en leent levensenergie van de darm. Het buiskanaal krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer moet luisteren. Als er geen oplossing wordt aangedragen volgt er een energiebesparing tijdens de vertering en worden er minder slijmstoffen geproduceerd. De darmwand verminderd zijn eigen doorbloeding, waardoor er minder zuurstof opgenomen kan worden en darmziekte veroorzaakt.

Als het brein moe wordt van alle waarschuwingen

De waarschuwingen kosten de de zetel van de ziel daadkracht en maakt dan steeds opnieuw bloedcel verwijdende stof aan. Op een gegeven moment is de darm niet langer bereid om mee te werken en stuurt zeer onprettige informatie. Ons orgaan in de schedelholte, ervaart deze prikkels als angst en hyperventilatie achtige klachten. 

Schommelende bloeddruk door opstapeling van eiwitten, waardoor nierfilters beschadigd kunnen raken

Door de op depressie lijkende symptomen, ontstaan er schommelingen in de bloeddruk en uiteindelijk zal chronische vermoeidheid een feit zijn. Hypertensie sluimerende aandoening voor hart- en vaatziekten kan ook nierfalen veroorzaken, het reninehormoon, registreert dan niet het bloedvolume. Nierfilters kunnen beschadigd raken door de toenemede druk.

Bloeddruk indicatietabel

Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten inpompt, of kracht verliest om de rode vloeistof door het lichaam heen te pompen. Dit tabel kan inzicht geven of de bloeddrukwaarden normaal, te laag of te hoog zijn, welke voeding zou gegeten kunnen worden en of welk bloedonderzoek zou inzicht kunnen geven. Het tabel geeft een indicerend inzicht, voor gezondheidsklachten is het raadzaam een juiste diagnose bij een specialist te laten stellen, om erger te voorkomen
Bloeddruk, benamingen en oorzaken getallen Bloedonderzoek, bloeddrukmeter en indicatietestOverige informatie en voeding, mogelijke kenmerkenMogelijk passende voeding en beweging
Hoge bloeddruk, primaire en secundaire hypertensieAldosteron uit serum, bloedonderzoek Cortisol en DHEA in balans
Verlaagde bloeddruk - onderdruk, hypotensie IJzertekort bloedonderzoekBloedarmoedeCortisol en DHEA in balans
Prehypertensie toegenomen vaatstijfheidHomocysteïne bloedonderzoek 💉

Pre-diabetes indicatietest
Cortisol en cholesterolWortels
Hypertensie fase 1 Waar komt de hoge bloeddruk vandaan Onderzoek, begeleiding, analyse en advies
Aldosteron uit serum, bloedonderzoek
Rode bieten zouden goed zijn, voor alles wat met het bloed te maken heeft.
Hypertensie fase 2 160/100 mmHgAldosteron uit serum, bloedonderzoek
Hypertensieve crisis, meet nog eens in rust de bloeddrukThuis testenBel een arts als in rust de bloeddruk te hoog blijft Rust nemen
Langzaam werkende schildklierOedeem
NierfalenBloedonderzoek
Verhoogde onderdrukMedicijnen: anticonceptiva, Corticosteroïden of niet-steroïdale, Ibuprofen anti-inflammatoireSlaperig overdag, slaapapneu
Verlaagde onderdruk, hypotensieVaak te zien bij bijnieruitputtingBij warmte, waardoor het lichaam meer moeite moet doen om het bloed te laten circulerenCortisol en DHEA in balans
Zoek onmiddellijk medische hulp bij pijn op de borst, kortademigheid of duizeligheid, verandering in spraak of bewustzijn

De eerste symptomen die merkbaar zijn

 • De eerste herkenning is toch vaak het geheugen wat minder wordt, soms met ademhalingsklachten;
 • Veranderingen van gedrag, waar iemand eerst zeker was van zichtzelf, ontstaat nu onzekerheid;
 • Veranderingen van geur, gehoor, smaak, gevoel en oriëntatie;
 • Rouw om het verleden;
 • Hypoglykemie, het continu iemand missen, kan heel veel stressmomenten geven, waardoor de trek in suikerproducten toeneemt;
 • Vastlopen, geen grip kunnen krijgen wat is gepasseerd
Bij mensen met een prikkelbare darm kan de verbinding van de darm hersenen heel belastend zijn, en dat kan soms gezien worden op een hersenscan. Iemand met PDS heeft snel last van diarree of verstopping en kan in de toekomst zo vaker last hebben van angstaanvallen of depressies. Gluten intolerantie in ernstiger vorm, ook wel coeliakie genoemd. De moleculaire structuur van gliadine, het eiwitgedeelte van gluten, lijkt sterk op dat van de schildklier. en kan de hersen-darm-as schaden.

Hypothyreoïdie, als de schildklier het schakelen van de hersen-darm-as trager maakt

De schildklier is een schakelcentrum tussen darmen en hoofd, het toestemmingsorgaan controleert op stress, overvolle glucosecellen, bacteriën en virussen, deze controlepost kijkt of er voldoende energie is om spijsverteringsprocessen volledig af te ronden. Bij energieverlies kunnen auraenergie-cellen snelheid verliezen, waardoor het lymfatisch en bloedcirculatiesysteem langzamer gaan functioneren
Functie schildklier hormonenVoelbaarBloedonderzoekRecepten en weetjes
In de bloedbaan is +/- 80% T4, 16% T3 en 4% T1 en T2Schildklier TSH, Vrij T4 en FT3 💉 BloedonderzoekParanoten
T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenTekort T3 betekent energieverlies. T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagen💉 Bloedonderzoek schildklierfunctiese T3 (rT3) Venkel
T4 is ongeveer 6 dagen aanwezig in het bloedT3 kan T4 in het niet functionele rT3 omzettenCourgette
Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nierenRode bieten
rT3 stijgt bij stress en ondervoedingMilt, burn-out, stress, depressie en PTSS
Meer informatie
Pas op met koffie
Als Thyroxine bindend globuline (TBG) uit balans is, kan het zijn dat testosteron en oestrogeen uit balans zijn. Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Informatie oestrogeendominantie
Voetverzorging
Oestrogeen dominantie


Blaas en prostaat, informatie voor mannen

a. Testosteron kan de hoeveelheid TGB verlagen;

b. Oestrogeen kan het TGB verhogen;

c. Beide kunnen leiden tot symptomen van een traag werkende schildklier
Testosteron uit het bloed meten
Informatie bloedonderzoek
Gewicht en energie
Pas op met Gluten bij schildklier problemenGlutenvrij dieet
Het Gluten eiwit lijkt op heel veel op het schildklier weefsel en kan zorgen voor een overactieve immuunsysteem
Voor glutenallergie worden 2 testen gedaan in het bloedonderzoek

Informatie bloedonderzoek
Recept wortel 🥕 wraps zonder gluten
Glutenallergie en schildklierverbinding
Meer informatie
Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is.
Indicatietest lekkende darm slijmvlies

Glutenvrij brood 🍞 bakken

Micro ontstekingen veroorzaken en een slechte darmflora

Op den lange duur kunnen micro ontstekingen ontstaan en een slechte darmflora of een niet ontdekte levensmiddelen allergie. Denk als voorbeeld aan histamine-intolerantie of lactose-intolerantie, als dat niet wordt ontdekt, wordt een prikkelbare darm syndroom niet vaak begrepen. Het  gevolg is een  aaneensluitende irritaties, wat alleen nog maar meer schade aan de darmen aanbrengt. Helaas krijgen mensen met PDS nog te vaak de stempel opgeplakt van hypochonders

Bij andere vormen van darmziekten lijkt dit hele proces anders te gaan

 • Zoals bij de ziekte van Crohn, een chronische ontsteking van het maag-darmkanaal, waarbij zweren kunnen ontstaan, waardoor de opname van voedingstoffen op de plaatsen van de ontstekingen niet meer goed plaats kunnen vinden;
 • Een analyse kan inzicht geven, zodat er gericht bloedonderzoek plaats kan vinden;
 • Colitis ulcerosa, die gepaard kan gaan met koorts en zweer vorming, waarbij soms pus en bloed via fistels afgescheiden;  
 • Obstipatie moet behandeld worden, dit kan het brein zelfs vergiftigen en echt ziekmakend werken. Constipatie kan ons hoofd gedesoriënteerd maken, met alle gevolgen van dien;

De ontlasting indicatie wijzer, hoe ziet onze ontlasting eruit

Er zijn veel mensen zijn die een ongezonde stoelgang hebben, denken dat er niets aan de hand is omdat ze niet iets anders gewend zijn en gebruiken wellicht al jaren medicatie. Een gezonde spijsvertering, bevat voldoende vezels bacteriën en vocht en als men obstipatie heeft of diarree, kan dit leiden tot traumatische ervaringen. Buiten het trauma is het noodzakelijk om de afvoerbuis schoon te houden, zodat afvalstoffen niet in de bloedbaan komen en daar organen als het hoofd ziek maken.
Soort ontlastingMogelijke gevolgenMogelijke oorzaken en oplossingOnderzoek en indicatieBloed onderzoek
❶ Losse stevige keutels,(Moeilijk uit te scheiden), dit type ontlasting heeft het langst in de darmen gezeten.

Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Het is zeker dat aan constipatie geleden wordt, waarschijnlijk uitdroging is ontslaan, vol zit met gifstoffen, wat pijnklachten veroorzaakt en een tekort aan neurotransmitters tot gevolg kan hebbenDit is de meest voorkomende ontlasting bij mensen met een ongezonde levensstijl of een stressvol leven
Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Onderzoek naar wat er gegeten wordt

Indicatietest Pre-diabetes
Indicatietest neurotransmittersNeurotransmitters Totaal (RP Urineonderzoek) hormonen uit urine
❷ Worstvormig maar klonterig - houd in gedachten het rode lichtje dat je ziet branden in de auto, als het oliepeil te laag is

Verstopping EHBO, Voedingslessen
Dit type ontlasting geeft aan dat je aan constipatie lijdt en dat je misschien uitgedroogd bent, houd in gedachten het rode lichtje dat je ziet branden in de auto, als het oliepeil te laag is, er is een een wijziging van levensstijl nodigTe weinig vet, vezels, vocht en beweging
Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult

Lichaam bestaat uit veel vocht

Te weinig HDL Cholesterol, de wasachtige, vettige substantie die de lever maakt uit onbewerkte voedingsvetten

Genoeg bewegen of sporten kan gewichtstoename helpen voorkomen en helpen bij het verlagen van LDL cholesterol en betere ontlasting

Voorkom darmklachten met vezels
Onderzoek, begeleiding, analyse en adviesVet/vertering (kwantitatief) uit faeces kurzel code: FETTST
❸ Worstvormig, met barstjes aan de buitenkant -normale ontlastingDit type ontlasting, wordt als gezond gezien en is normale ontlasting
❹ Als een worst of slang - normale ontlastingGlad en zacht, dit type ontlasting, wordt als gezond gezien en is normale ontlasting
❺ Zachte keutels met duidelijke randen - mogelijk risico voor darmziekteDit type ontlasting, wordt gezien als zachte diarree en is ook een mogelijk risico voor darmziekte, als de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking

Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking

Ziekte van Crohn
Gliadine IgA en IgG Onderzoek
❻ Papperige uitscheiding, is zacht - Kleeft in de WC pot - mogelijk problemen met vertering van vettenPlakkerig en niet goed gevormd. De ontlasting blijft aan de wc pot plakken en je moet meerdere malen wc papier gebruiken bij het afvegen. Mogelijk kan het ook een teken zijn, dat vetten niet juist verteren en er problemen zijn met de gal. De ontlasting kan in een brij naar buiten komen, maar ook in meerdere kleine stukjeGalblaasfunctie - falen

Candida Albicans, parasieten, schimmelinfectie
Glutenallergie

Verstopping EHBO, Voedingslessen incl. 1 consult
Lever/galblaas ALAT, ASAT, bilirubine, alkalische fosfatase
❼ Waterig, geen vaste stukjes helemaal vloeibaar - mogelijk een bacteriële darmaandoening of besmetting met parasietenDit type ontlasting heeft het kortst in de darmen doorgebracht. Dit kan zijn vanwege ernstige diarree vanwege een ander land bezoeken, als India of Thailand, een bacteriële of virale infectie, overgevoeligheid voor voeding, tot aandoeningen van de darmenHistamine intolerantie - mestcellen ons niet meer beschermen
Lactose - intolerantie

Colitis ulcerosa, dikke darm ontsteking
Indicatie test Candida Albicans
Candida Albicans IgA, IgG en antigeen - Onderzoek

Stress verminderen door te knuffelen

Het is bewezen dat kinderen die geknuffeld worden door eigen ouders minder stress hebben, dan jongens en meisje die in kinderhuizen. Als ons nageslacht opgroeit in weeshuizen of helemaal zonder enkel form van affectie, kan dat schadelijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. Deze verloren knuffels kan op latere leeftijd dus echt een rol gaan spelen, hoe goed het lichaam bijvoorbeeld met stress omgaat. Meestal weten we instinctief wel wat helpt en zoeken we een partner, vriend, vriendin waar we heerlijk mee kunnen kroelen. 

Een surrogaatknuffel die geluk bevorderend kan werken

Sommige mensen zijn eenzaam en verdrietig omdat ze hun huisdier niet mee mogen nemen naar het verzorgingshuis, waar ze juist zo graag willen liefkozen. Het is dopamine, het feelgood stofje wat ons gelukkig laat voelen, dat goede gevoel dat willen we vast houden, wie niet toch? Het brein heeft er veel voor over om dat goede gevoel te behouden en daarom kan een surrogaatknuffel werken.

Raak niet verwikkeld in eeuwigdurende discussies

Met mensen die er alleen maar mee bezig zijn om te discussiëren dat hun mening de juiste is of dat hun gedachten over een onderwerp meer van belang is, dan die van de gesprekspartner in de vorm van spiegelen, ook wel projectie genoemd. We proberen dan eigenschappen of emoties van onszelf te ontkennen, verbergen of te verdringen door de ontstane situatie op iemand anders te richten

Dit frustrerend afweermechanisme gebeurt vaak onbewust, het ombuigen van negatieve emotieschommelingen met als beloningsbewijs, “het ligt niet aan ons”. Kundalini  energie kan ons emotie en gedachteleven versterken maar soms ook verstoren! Controle over onze gedachten zijn vaak een uitdaging, onze denkpatronen zijn machtig, ze kunnen beschadigend werken of goed doen. Het voorhoofd chakra is ook bekend met een onbalans in het lymfesysteem, gekoppeld aan vocht, vezels en vet.

Praat met veel verschillende mensen over verschillende onderwerpen

Spreek over allerlei onderwerpen, het is goed voor onze hersencellen, zo voeden wij het reptielenbrein op, om goede keuzes maken. Het delen van verschillende gespreksstoffen, is ook erg goed om het stressniveau te verlagen en dat doet een probleemsituatie soms zomaar oplossen. Groeiprocessen of onderontwikkeling nemen we voor een deel mee uit de opvoeding. Het is niet voor niets, dat zoveel mensen voor langere tijd in therapie gaan. Jaren lang van trauma, valt niet zomaar weg te poetsen.

Maak geen ruzie met mensen, wees wel duidelijk, we kunnen niet de ander veranderen, maar wel onszelf

Vraag wat de ander bedoelde als iets in het gesprek maar door blijft babbelen in het centrum van het zenuwstelsel. Mensen willen doorgaans anderen geen pijn doen, dat doet de meeste medemensen ook hersenpijn. Belemmerende hersenspinsels zouden net zo goed bij een vermoeid auralichaam kunnen horen, zoals een vervuilde lever en opgekropte gevoelens, die niet worden geuit.

De schuld bij een ander willen leggen en wraak willen nemen

 • Wraak nemen en niet kunnen vergeten, het kan zeer pijnlijk zijn als mensen met ons spiegelen in tijden dat we juist heel moe zijn. Vergeet niet dat de medemens ook onze leraar kan zijn en als we ze bedanken voor de gratis hulp. Klinkt dit in onze ziel echt veel zachter en kunnen we het beter loslaten, met minder spanning;
 • Veranderde hij of zij maar, dan zou alles anders zijn, helaas kunnen we alleen onszelf veranderen. Op de manier hoe we kijken naar mensen, die wellicht nog niet zover ontwikkeld zijn. Vaak heeft niet iedereen zoveel meegemaakt, of juist andere belevingen gehad, wellicht kunnen jullie elkaar steunen. Vraag eens aan de ander, wat voor hobby ze hebben;
 • Het is de ander zijn schuld, ze beloven van alles en daarna komt het niet uit. Nee, zo is het niet, iedereen mag elke minuut van de dag beslissen wat er met zijn of haar tijd gebeurd. Als het vaak gebeurd dat iemand iets beloofd, help deze persoon dan, zeg dat het beter is om spontaan af te spreken, zo creëren jullie samen ruimte om te ontdekken, waar mogelijkheden zijn.

Voordat we beginnen om de tijd te beheren, is het ‘t beste om te noteren, hoe laat de “gebeurtenissen” gebeuren. Een dagboek bijhouden in een tijdframe met bewegingsmomenten en voedingstoffen, kan de rode draad vormen voor raad voor ons auralevensenergie. In een 1 minuut, zitten er 60 seconden in één uur 60 minuten, we hebben maar 24 uur per dag. We slapen normaal gesproken 8 uren om onze organen de ontspannen, om zich te herstellen, voor energie bij het opstaan.

Slapen en energie, de tijdstippen vertellen iets over onze gezondheid

Het tijdstip waar we wakker liggen of wanneer we overdag geen energie hebben, zou kunnen wijzen naar een orgaandisbalans, de tijdzones waar emoties zijn opgeslagen. In een timemanagement programma heel goed te gebruiken, wanneer er onderzoek of analyse gedaan moet worden, zo kunnen zelf de verbeteringen volgen of opsporen
Tijd wakker liggenOnbalans orgaanSpiritueelOverige informatie
⚠️ 1.00 ⏰ 3.00✅ Lever📌 Projectie📌 Lever ontgiften + 1 consult € 91,66
✅ Timemanagement als speurtocht
⚠️ 3.00 ⏰ 5.00👉 Longen📌 Rouwen om het verleden📌 Koolmonoxide-Hemoglobine bloedonderzoek
✅ Onderzoek, begeleiding, analyse en advies
⚠️ 5.00 ⏰ 7.00✅ Dikke darm📌 Schuldgevoel
📌 Lactose-intolerantie
📌 Lactose Intolerantie DNA onderzoek
⚠️ 7.00 ⏰ 9.00✅ Maagproblemen📌 Maagzuur te weinig en stress
⚠️ 9.00 ⏰ 11.00✅ Verteringsproblemen📌 Trauma en burn-out📌 Neurotransmitter Analyse
⚠️11.00 ⏰ 13.00✅ Hart 📌 Cholesterol test
⚠️13.00 ⏰ 15.00✅ Dunne darm📌 Slijmvliesanalyse
⚠️17.00 ⏰ 19.00✅ Nieren📌 Bloed- en urineonderzoek nieren
⚠️19.00 ⏰ 21.00✅ Bloedsomloop📌 Rode Chakra
⚠️15.00 ⏰ 17.00✅ Blaas

Er is niets mis mee om even tijd voor ons zelf te hebben, om opnieuw op te laden

Houd op momenten van zwakte even gepaste afstand om het lichaam en geest tot rust te brengen voor eigen gevoelens. Jammer genoeg, wordt stilstaan vaak gezien als saai en gaat dat knagen aan ons schuldgevoel, door grenzeloosheid. Afwijzing wordt vaak ook getriggerd aan het verleden, alweer weigeren verpest wellicht een ander zijn feestje, verdrongen herinneringen verschijnen weer. Als we eenmaal nee durven zeggen, dan sluiten we een periode af, waar plaats is voor een missieopdracht

Wordt bewust, wat het zijn van een vriend voor een ander kan betekenen in tijd

Momenten om even rustig bij elkaar te zitten en om los te kunnen laten en elkaar te omhelzen als vriend. Een knuffel van een vertrouwelijk persoon, is door niets te vervangen, het geeft ons geluk. Als mensen tijd geven in de vorm van een gesprek of een wandeling willen maken, wees dankbaar en spreek dat uit. Het is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend dat iemand zomaar tijd geeft.

Empathisch bezig zijn, te bewegen of door muziek te luisteren

Empathisch bezig kunnen zijn is een van de belangrijkste vaardigheden die we kunnen leren. In een wereld die teveel tijd besteedt aan gebreken en woede, kunnen we anderen leren begrijpen en voor negatieve gevoelens, juist oplossingen aandragen. Het kan onszelf en anderen helpen om een bevredigender en gezonder leven te leiden, door meer aandacht aan onze aura te besteden. Als de hippocampus actief wordt, kan die weer beter het hormoon cortisol remmen en waardoor we even de rust terug kunnen pakken. 

Elke cel, elk weefsel, elke spier en elk orgaan worden krachtiger en steviger als we in openlucht bewegen. Nieuwe zuivere, gezonde cellen en weefsels worden zonder problemen gecreëerd, zuurstofrijk bloed ontstaat door diep adem te halen. Het maakt het lichaam warmer, geeft meer weerstand en zorgt voor een goede voedselvertering en voert de afvalstoffen af. Ga dus naar buiten, kom in beweging en zuiver het bloed. Bovendien, als we de hele dag stil zitten, hebben de spieren en pezen de neiging te verkorten.

De nervus olfactorius - dak neusholte

 • De nervus olfactorius is de eerste zenuw die uit de hersenen ontspringt, de uitlopers van deze zenuw liggen in het dak van de neusholte. Het is één van de 5 zintuigen, die nauw samenwerkt met de smaak. Beide hebben een belangrijke signaleringsfunctie en waarschuwen voor bedorven eten, brand, gaslucht of chemische stoffen;
 • Pre-diabetes, waarbij cellen door suiker opzwellen in het gebied van de buik;
 • diabetes 3, waarbij er obstakels zijn via de bloedtoevoer naar de hersenen;
 • Ontsteking van het neusslijmvlies, door allergische reacties als histamine, rhinitis genaamd;
 • Hooikoorts, onze ademhalingswegen reageert op lichaamsvreemde stoffen

De nervus opticus - oog

 • De nervus opticus is een sensorische zenuw, ze vormt de verbinding tussen de hersenen en het oog. De bundel zenuwtakjes bevatten zenuwvezels die visuele boodschappen overbrengen naar de hersenen. Wanneer er schade optreedt, kan dit problemen veroorzaken aan het gezichtsvermogen, waardoor er oogproblemen op kunnen treden. 
 • Oogontsteking, reageert het oog op vreemde stoffen of een beschadiging;
 • Droge ogen, door te lang en teveel naar een beeldscherm te kijken, beginnende bloedvatproblemen;
 • Schade door de zon, door het niet dragen van een juiste  zonnebril. 

De nervus trochlearis speelt bij de bewegingen van het oog

De nervus abducens, deze zenuw stuurt de zijdelingse rechte oogspier aan, de nervus trigeminus, is verantwoordelijk voor zintuigelijke waarneming. Hierin werkt de zenuw samen met de nervus facialis, die verantwoordelijk is voor de aansturing van de spieren in het gezicht. Een aandoening kan aangezichtsverlamming zijn, waardoor een scheef gezicht kan ontstaan, zoals ook wel eens bij de ziekte van Lyme of ziekte van Bell is te zien. Een tekenbeet kan na jaren nog voor problemen zorgen.

De nervus vestibulocochlearis, gehoor- en evenwichtszenuw

 • Aandoeningen kunnen kenmerkend zijn aan duizeligheid, een soort van evenwichtsstoornis (Ménière Syndroom), overgevoeligheid voor geluid, jeuk en droogheid in het oor, zijn vaak het eerste wat voel of merkbaar is. Opvallend kan zijn dat er in het verleden een vorm van migraine voelbaar was. De zenuw is verbonden met het zesde chakra

De nervus glossopharyngeus registreert sensore gewaarwordingen in de keel en in de pharynx

De larynx of strottenhoofd is een opening van de luchtpijp op hoogte van de pharynx, Het gespierd kanaal volgt op de mondopening, het strottenhoofd gelegen in de keel, vervult een belangrijke rol bij de ademhaling en bij het slikken. Dit buizenkanaal regelt ook luchtweerstand, zoals bij hoesten en persen. Aandoeningen als extreme pijn rond de mond, keel, oor, amandelen, of de tong kunnen ontstaan. 

 • Olossopharyngeus-neuralgie, is pijn achter in het keelgebied, veroorzaakt door een baan van prikkels rondom de keelklier;
 • Lichen planus is een ontstekingsachtige aandoening die zowel op de huid als op de slijmvliezen kan voorkomen en wellicht door een verminderde weerstand ontstaat.

Klachten van de mond, eetproblemen en de mogelijke rol van vitamine B12 tekort

 • De nervus hypoglossus, deze zenuw stuurt de bewegingen van de tong en speelt een belangrijke rol bij het spreken en eten. Aandoeningen die voor kunnen komen is verzwakking van de spieren in voeten, benen, handen, zenuwen en gezicht, ook wel Primaire laterale sclerose. PLS een zeldzame aandoening, ook wel laterale sclerose genoemd, die kan leiden tot stijfheid, in het loopmechanisme.

De nervus accessorius, zorgt voor het aansturen van twee spieren

 • De musculus trapezius= monnikskapspier – de musculus sternocleidomastoideus = huidspier van de hals, schouderklachten komen wel eens voor als triggerpoints pijn. De kwelling komt op plaatsen voor waar we het niet verwachten en kan dus op plekken voorkomen, terwijl de oorzaak elders in het lichaam zijn te vinden. 

Leer kinderen waarom buitenlucht zo goed voor ze is

Kinderen hebben ongeveer 2 uur per dag buitenlucht nodig, zo kan het een bijdrage leveren voor een beter zicht. Bovendien zorgt het bloed ervoor dat alle cellen van zuurstof voorzien worden. Cellen verbranden moleculen als eiwitten, vetten en koolhydraten met behulp van zuurstof. Als er minder frisse lucht voorradig is, kan  verbranding trager worden  met moeheid en geen zin in beweging tot gevolg.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Als we ons hart chakra als gevolg van lijden sluiten, door afwijzing en pijn, dan kunnen deze leiden tot verstopping van het lymfesysteem. Als ons innerlijke kindverdrietig is en pijn heeft, dan kunnen we erg rouwen om het verleden. Het oprakelen van innerlijke trauma, daar heeft een ouder en ook een kind helemaal niets aan, kijk vooruit of leer het kind zich te beschermen tegen giftige projectie

Voeding voor de aura en chakra's

Voedselenergie wordt opgenomen via verschillende verteringsprocessen als de tong, mondholte, tandvlees en tanden en via het speeksel tijdens het kauwen van voedzaam eten. De spijsvertering begint in de mond en zo zal het via het buizenstelsel voedingstoffen afgeven en afvalstoffen afvoeren
7 chakra's en onderzoekWerkingMogelijke klachtenVoeding en overige informatie
Wortel Chakra 🟥
▶️Kleurenonderzoek
▶️Bloed
▶️Ademhaling
▶️Mogelijk lage bloeddruk▶️Voeding chakra's
Sacraal chakra 🟠
▶️Darm analyse
▶️Immuunsysteem
▶️Hersen-darm-as
▶️Uitdroging
▶️Obstipatie - diarree
▶️Voeding chakra's
Zonnevlecht 🟡
▶️Vertering analyse
▶️Vertering▶️Maagzuur▶️Voeding chakra's
Hart chakra 🟢
▶️Homocysteïne
▶️Histamine-intolerantie▶️Slijmvlies longen▶️Voeding chakra's
Keel chakra 🟦
▶️Gewicht en energie
▶️Vechten en vluchten▶️Schildklier▶️Voeding chakra's
Voorhoofd chakra 🟣▶️Neurotransmitters▶️Angst▶️Voeding chakra's
Kruin chakra ⚪
▶️Beweging
▶️Buitenlucht▶️Geestelijke kracht▶️Voeding chakra's