Maagverkleining - Gastric bypass

Bij een gastric bypass wordt de dunne darm halverwege aan de verkleinde maag vastgemaakt en gaat er snel gewicht verloren, het is een ingrijpende operatie. Hoe de stofwisseling werkt is dan heel belangrijk om te weten, omdat het kan zijn, dat belangrijke taken uitvallen, waardoor voedingstoffen niet kunnen worden opgenomen. Als vitamine B12 mogelijk niet kan worden opgenomen, door een beschadiging van de maagwand en niet voldoende eiwit intrinsieke factor aanwezig is en de werking van foliumzuur verloren gaat. Kan dit het homocysteïne verhogen, wat weer bloedvatproblemen kan veroorzaken.

Maagverkleining, Gastric bypass, darm, maag, gewicht, vitamine B12, spijsvertering, maagbeschermers, bloedarmoede, neurotransmitters, angst, slapeloosheid, longproblemen, slank, gewicht, energie, dieetprogramma, eiwitten, lijnen,

Eerst iets meer over de spijsvertering

De spijsvertering begint in de mond, voedsel wordt gekauwd en speeksel wordt geproduceerd door de speekselklier ( hier worden ook al voedingstoffen via de slijmvliezen opgenomen ) en zetmeel wordt verteerd. Speeksel bestaat uit water, enzym en slijm en heeft als functie het deels verteren van zetmeel en het glijbaar maken van het eten.  “De slijmvliezen moeten hiervoor wel gezond zijn, er mogen geen ontstekingen in het tandvlees of mond aanwezig zijn, dit kan het proces verstoren, deze moeten als eerste opgelost”. 

Vitamine B12 tekort en het verkleinen van de maag, voorbereiding en kennis van groot belang

In het eerste jaar worden maagbeschermers voorgeschreven, wordt  daarmee gestopt, dan kunnen er hevige pijnen ontstaan, met ernstige complicaties! Wanneer het slijmvlies weer geheeld is, is te proberen een natuurlijk stofje in te zetten, die de slijmvliezen weer kunnen herstellen. Maagzuurremmers zoals Omeprazol, losec, rennies, zantac, enz. kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren. 

Maagzuurremmers het is voor veel mensen een noodzaak, let op! Is het nog wel nodig, overleg met arts

Zo kunnen maagzuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen. IJzer is van belang voor een goede transport functie van zuurstof in het bloed. Overleg altijd eerst met de arts, de meeste mensen weten wel waar de maagzuurtabletten voor gebruikt worden. Helaas weet een deel van de mensen niet, waar ze bepaalde medicijnen nog voor gebruiken en dan zijn het de bijwerkingen niet waard, hier zou veel meer aandacht voor moeten komen. Op het moment dat er neurotransmitters tekort komen, angst en slapeloosheid ontstaat, worden er vaak onterecht antidepressiva voor geschreven.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Pijnstillers als NSAID’S schadelijk voor het al zwakke slijmvlies

Geen medicijnen of sommige voedingssupplementen met NSAID’S (ontstekingsremmers) gebruiken! Dit kan ernstige schade aan de het al te zwakke slijmvlies aanbrengen, vraag het aan een arts. De pijnstillers verstoren de balans in het darmmicrobioom. Er kan misselijkheid, verteringsproblemen, verstopping of juist diarree en buikpijn ontstaan, maar de voornaamste reden om ze niet te gebruiken, ze maken en zwakke vlies wat juist is geopereerd, nog zwakker. De slijmvliezen vormen een belangrijke eerste bescherming om te voorkomen dat lichaamsvreemde stoffen binnendringen in bloedvaten en organen.

Een operatie is voorbij, maar het slanke lijf voelt niet goed

Het komt nogal eens voor dat er niet gewent kan worden aan “het slank worden”, dit geld niet alleen voor diegene die de operatie ondergaat. De directe omgeving als een partner, zal ook aan de levensstijl moeten wennen, het anders eten en de metamorfose.  Na een moeilijke periode, de beslissing, de maanden of misschien wel jaren die voorbij gingen en eindelijk de dag kwam dat een wens zou vervullen en nu dat nare gevoel dat de spiegel toch heel iets anders verteld, de omgeving allemaal verhalen vertelt, die niet echt rooskleurig zijn en het doel waar voor gegaan afgekeurd wordt, dat doet pijn.

Gezondheidsrisico’s van lijnen, terwijl geen achtergrondinformatie bekend is. Dieetprogramma’s bevatten vaak sjakes met proteïnen. Wanneer we bijvoorbeeld teveel eiwitten eten en dit vervolgens niet gaan verbranden, door sport, beweging en of andere activiteiten, kan het bijproducten van stikstof opstapelen, die de nieren moeten afbreken. Als de moeheid toeslaat en emotionele beleving(-en), elke vorm van genieten, plezier, geluksgevoel, tevredenheid, vrolijkheid, ontspanning, verwondering, vriendschap, verliefd zijn moeten missen, door een tekort aan neurotransmitters, is het ‘t onderzoeken waard.

Voor en nadelen van een maagverkleining / gastric bypass

Het grootste voordeel van een gastric bypass is dat deze ingrepen levens kunnen redden van mensen met een ernstig overgewicht. Vaak verloopt een Maagverkleining / Gastric bypass goed en dat is fantastisch nieuws, want mensen kunnen daardoor weer hun leven oppakken met een veel gezonder gewicht. Maar wat als het mis gaat. Er bestaat een groep met een paar 1000 bezoekers, die zich aangemeld hebben met ontzettende nare gevolgen van de operatie. Aanmelden  Facebookgroep

Controle ziekenhuis

Het traject en de begeleiding is bij elk ziekenhuis anders, de één blijft 5 jaar onder controle, waarbij het gezien het verloop van de ingreep bekeken wordt, hoe verder, in begin om de 3 a 6 maanden en later om het jaar. Het ziekenhuis zal een verwijzing doen naar een gespecialiseerd diëtiste om nutriënten voedingstekorten te voorkomen. 

De champignons verteren pas na 3 dagen in de maag. Mocht deze in de vouw van gespierde zak komen, kan dit tot maagklachten lijden. Denk als voorbeeld aan maagontsteking. Bij lijnzaad of andere zaden die niet kunnen verteren, kan hetzelfde gebeuren, maal ze daarom eerst in een koffiemolen tot een soort van meel. Veel mensen vervangen ei door gebroken vlaszaad om bijvoorbeeld koekjes mee te bakken, dat is schadelijk voor de darmen, het slijmvlies is al dun en bij een maagverkleining is er voorzichtigheid geboden, maal daarom het zaad van vlas eerst in een koffiemolen, want de zaden kunnen blijven hangen in plooien. 

Elke operatie heeft risico's net zo als het steeds maar zwaarder worden

Over het algemeen kan men stellen, het type ingreep dat het meeste gewicht wegneemt, is ook de ingreep die de meeste risico’s met zich meebrengt. Ook jaren na een maagverkleiningsoperatie kunnen er nog problemen ontstaan. Zo kunnen infecties van wonden intern en extern optreden, waardoor bloedarmoede kan ontstaan. Een maagverkleining wordt door steeds meer mensen gebruikt. Maar er zijn ook kosten verbonden aan deze behandelingen, als het mis gaat en die worden niet in alle gevallen vergoed.

Het menselijk lichaam bestaat voor 58 procent uit water, bij pasgeboren baby’s bijna 80 procent. Bij vrouwen ligt het aandeel gemiddeld een paar procenten lager. Dat is te verklaren uit het gemiddeld hoge vetweefselgehalte van het vrouwelijk organisme. Terwijl spieren voor ongeveer 77 procent uit water bestaan, bevat vet maar weinig water. Het lichaam minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Is het vochtverlies door warmte, sport, zware en langdurige lichamelijke inspanning hoger, dan kan de behoefte oplopen tot wel tien liter per dag.

Bij dorstgevoel kan zelfs een gebrek aan emotie ontstaan

Verliest het lichaam nu een procent van zijn vocht, dan ontstaat al een gevoel van dorst, bij twee procent vochtverlies zijn de prestaties wat uithoudingsvermogen betreft al minder, vanaf vijf procent kan al versnelde hartactiviteit, gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme ontstaan. Bij overvloedig vochtverlies zoals bij diarree, kunnen de spieren gaan samentrekken. 

Bij een maagverkleining is het drinken van vocht nog wel eens een probleem

Er kan snel te kort aan vocht ontstaan, bij een maagverkleining. Het kan namelijk dumpingsyndroom veroorzaken en ontstaat vaak na een operatie, waarbij een deel van de maag verwijderd is. De vroege dumpingklachten ontstaan als de maag het voedsel niet goed fijnmaalt, gevolgd door buikpijn, darmklachten en hartkloppingen, wanneer de klachten gekoppeld worden aan het drinken, kan er angst een trauma ontstaan. Het beste is om kleine flesjes overal mee naar toe te nemen, zodat er geen dorstgevoel kan ontstaan en zo voorkomt dat er te veel in één keer gedronken wordt.