Maagverkleining - Gastric bypass

Bij een gastric bypass wordt de dunne darm halverwege aan de verkleinde maag vastgemaakt en ga je na de ingreep erg snel gewicht verliezen, het is een ingrijpende operatie. Hoe de stofwisseling werkt is dan heel belangrijk om te weten, omdat het kan zijn, dat belangrijke taken uitvallen, waardoor voedingstoffen niet kunnen worden opgenomen. als vitamine B12 mogelijk niet kunnen worden opgenomen en de werking van foliumzuur verloren gaat en dit homocysteïne wat weer bloedvatproblemen kan veroorzaken.

Maagverkleining

Eerst iets meer over de spijsvertering

De spijsvertering begint in de mond, voedsel wordt gekauwd en speeksel wordt geproduceerd door de speekselklier ( hier worden ook al voedingstoffen via de slijmvliezen opgenomen ) en zetmeel wordt verteerd. Speeksel bestaat uit water, enzym en slijm en heeft als functie het deels verteren van zetmeel en het glijbaar maken van het eten.  “De slijmvliezen moeten hiervoor wel gezond zijn, er mogen geen ontstekingen in het tandvlees of mond aanwezig zijn, dit kan het proces verstoren, deze moeten als eerste opgelost”. 

Vitamine B12 tekort en het verkleinen van de maag, voorbereiding en kennis van groot belang

In het eerste jaar worden maagbeschermers voorgeschreven, wordt  daarmee gestopt, dan kunnen er hevige pijnenontstaan, met ernstige complicaties! Wanneer het slijmvlies weer geheeld is, is te proberen een natuurlijk stofje in te zetten, die de slijmvliezen weer kunnen herstellen. Maagzuurremmers zoals Omeprazol, losec, rennies, zantac, enz. kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie en kan leiden tot vermoeidheid. 

Maagzuurremmers het is voor veel mensen een noodzaak, let op! Is het nog wel nodig, overleg met arts

n zo kunnen maagzuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen. IJzer is van belang voor een goede transport functie van zuurstof in het bloed. Overleg altijd eerst met de arts, de meeste mensen weten wel waar de maagzuurremmers voor gebruikt worden. Helaas weet een deel van de mensen niet, waar ze bepaalde medicijnen nog voor gebruiken en dan zijn het de bijwerkingen niet waard, hier zou veel meer aandacht voor moeten komen.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Pijnstillers als NSAID’S schadelijk voor het al zwakke slijmvlies

Geen medicijnen of sommige voedingssupplementen met NSAID’S (ontstekingsremmers) gebruiken! Dit kan ernstige schade aan de het al te zwakke slijmvlies aanbrengen, vraag het aan een arts. De pijnstillers verstoren de balans in het darmmicrobioom. Er kan misselijkheid, verteringsproblemen, verstopping of juist diarree en buikpijn ontstaan, maar de voornaamste reden om ze niet te gebruiken, ze maken en zwakke slijmvlies wat juist is geopereerd, nog zwakker.

Een operatie is voorbij, maar het slanke lijf voelt niet goed

Het komt nogal eens voor dat er niet gewent kan worden aan “het slank worden”, dit geld niet alleen voor diegene die de operatie ondergaat, ook voor de directe omgeving als een partner.  Na een moeilijke periode, de beslissing, de maanden of misschien wel jaren die voorbij gingen en eindelijk de dag kwam dat een wens zou vervullen en nu dat nare gevoel dat de spiegel toch heel iets anders verteld, de omgeving allemaal verhalen vertelt, die niet echt rooskleurig zijn en het doel waar voor gegaan afgekeurd wordt, dat doet pijn.

Voor en nadelen van een maagverkleining / gastric bypass

Het grootste voordeel van een gastric bypass is dat deze ingrepen levens kunnen redden van mensen met een ernstig overgewicht. Vaak verloopt een Maagverkleining / Gastric bypass goed en dat is fantastisch nieuws, want mensen kunnen daardoor weer hun leven oppakken met een veel gezonder gewicht. Maar wat als het mis gaat. Er bestaat een groep met een paar 1000 bezoekers, die zich aangemeld hebben met ontzettende nare gevolgen van de operatie. Aanmelden  Facebookgroep

Controle ziekenhuis

Het traject en de begeleiding is bij elk ziekenhuis anders, de één blijft 5 jaar onder controle, waarbij het gezien het verloop van de ingreep bekeken wordt, hoe verder, in begin om de 3 a 6 maanden en later om het jaar. Het ziekenhuis zal een verwijzing doen naar een gespecialiseerd diëtiste om nutriënten voedingstekorten te voorkomen. 

De champignons verteren pas na 3 dagen in je maag. Mocht deze in de vouw van je maag komen, kan dit tot maagklachten lijden. Denk als voorbeeld aan maagontsteking. Bij lijnzaad of andere zaden die niet kunnen verteren, kan hetzelfde gebeuren, maal ze daarom eerst in een koffiemolen tot een soort van meel. Veel mensen vervangen ei door gebroken lijnzaad om bijvoorbeeld koekjes mee te bakken, dat is schadelijk voor je darmen, het slijmvlies is al dun en bij een maagverkleining moet je nog voorzichtiger zijn, maal daarom lijnzaad eerst in een koffiemolen, want de zaden kunnen blijven hangen in plooien. 

Elke operatie heeft risico's net zo als het steeds maar zwaarder worden

Over het algemeen kan men het volgende stellen. Het type ingreep dat het meeste gewicht met zich meebrengt is ook de ingreep dat het meeste risico’s met zich meebrengt. Ook jaren na een maagverkleiningsoperatie kunnen er nog problemen ontstaan. Er kunnen infecties van wonden intern en extern optreden, waardoor bloedarmoede kan ontstaan. Maagverkleining wordt door steeds meer mensen gebruik van gemaakt. Maar er zijn ook kosten verbonden aan deze behandelingen, als het mis gaat en die worden niet in alle gevallen vergoed.