Glutenallergie en schildklierverbinding

AITD = Auto- immuun schildklierziekte Gluten intolerantie in ernstiger vorm, ook wel coeliakie genoemd. De moleculaire structuur van gliadine, (het eiwitgedeelte van gluten), lijkt sterk op dat van de schildklier. Wanneer gliadine in gluten de beschermende barrière van de darmen doorbreekt “Lekkende darm” en de bloedbaan binnengaat, wordt het door het immuunsysteem als een indringer beschouwd en kan het daar voor een overgevoeligheidsreactie zorgen. 

Lekkende darm

Deze antilichamen tegen gliadine veroorzaken ook dat het lichaam schildklierweefsel aanvalt. Dit betekent als AITD is ontstaan en voedsel met gluten eet, het immuunsysteem de schildklier kan aanvallen. Mocht iemand gluten-intolerant is, moet dit 100% glutenvrij zijn om immuun afbraak van de schildklier te voorkomen.

Een van de theorieën over het ontstaan van allergieën is dat onze darmwand korte tijd poreuzer kan zijn door bijvoorbeeld stress, zodat restanten van ons eten als gluten in het darmweefsel en bloed terechtkomen. De eiwitten in gluten kunnen de bekleding van de darm beschadigen. 

Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is. In de darmen zit een vingerachtig structuur, deze houden de darmen aan het werk, zij zorgen voor opname van voeding in de bloedstroom en houden ook bacteriën, parasieten en gifstoffen tegen.

De eiwitten in gluten kunnen de bekleding van de darm beschadigen. Een onderzoek heeft uitgewezen dat gluten eiwitfragmenten de band tussen cellen die de darmwand stelsel stuk maakt. 

GezondheidGezondheid

Specie is nodig om de cellen bij elkaar te houden

Deze band is als het cement wat huizen mooi in vorm houdt of cellen bij elkaar houdt, zodat wij niet in kunnen zakken. De binding tussen deze darmcellen is wat voorkomt dat grote voedseldeeltjes lekken in de bloedbaan, dit geeft allergische reacties en activeert het immuunsysteem.

Soms kunnen we gluten niet vermijden

Enzymen gebruiken, waarbij we af en toe toch gluten kunnen eten, let wel op, dit zijn voor de momenten dat het echt niet anders kan en de darmen beschermd voor nood. Om dat te proberen, is er een glutenvrij dieet met een supplement om op bijvoorbeeld een feestje of als we uit eten gaan, toch gluten kunnen eten. 

Schildklierproblemen, door overslaan ontbijt

Een goed ontbijt maakt ons wakker en helder en is de eerste energie die we binnenkrijgen. Als ons morgenmaal gebalanceerd is, hebben we 25 tot 30% van de noodzakelijk levenskracht binnen. Het ochtendmaal is de eerste energiebooster die we binnenkrijgen. Ontbijten we niet, dan hebben we meer zin in bewerkte koolhydraten en al snel weet het reptielenbrein, welke tussendoortjes het snelste energie geven. 

Sneller moe en minder concentratie

Een goed ontbijt zorgt er ook voor dat jij je aandacht bij je werk of je thuissituatie kan houden en het houdt het geheugen scherp, het stelt je ook beter in staat om op bepaalde situaties te reageren. Krijg je te weinig goede koolhydraten binnen, dan zakt het suikergehalte van je bloed, waardoor jij je sneller moe voelt en je concentratie vermindert en daardoor ga je ook trager denken. 

Glutenneuropathie = zenuwpijn schade

Deze zenuwschade kunnen we met name in armen en benen voelen. een gluten intolerantie hoeft niet altijd maag– en darmproblemen te veroorzaken. Als er last wordt ervaren van perifere neuropathie zonder bekende oorzaak, (ook wel idiopathische neuropathie of CIAP genoemd). 

overweeg dan een test op gluten allergie

Helaas wordt lang niet altijd een gluten intolerantie gevonden, daarom zou je bij het vermoeden van een gluten intolerantie eens een supplement kunnen proberen voor 4 dagen en is verkrijgbaar, samen met de cursus glutenvrij eten.

Glutenvrij dieet kan mogelijk zenuwschade voorkomen

Onderzoekers uit het Amerikaanse Sheffield hebben in maart 2018 een nieuwsbericht gepubliceerd over zenuwpijn en coeliakie. Een strikt glutenvrij dieet kan wonderen doen bij mensen met neuropathie. Het verlaagt de kans op zenuwpijn bij mensen met glutenneuropathie met maar liefst tot 89%, aldus het onderzoek. 

Kleine aanpassingen glutendieet geeft al verlichting

Bij dit onderzoek deden maar 60 mensen mee aan het onderzoek in Sheffield. Te weinig om stevige conclusie te trekken. Uit eigen praktijk kunnen kleine veranderingen qua eet patroon al verlichting geven, dan is daar goede hoop, het is het proberen waard. 

Gewoonlijk maakt het afweersysteem antistoffen aan om ongewenste indringers of ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Soms gaat er iets mis, waardoor antistoffen worden gemaakt tegen gezonde cellen, weefsel of organen in het lichaam. In het bloedonderzoek wordt anti-TPO en Anti-TG getest (Thyreoid. microsomale al. (TPO) en Thyreoglobuline.

Schildklier ( TSH, Vrij T4 en FT3) bloedonderzoek 💉

De meeste afwijkingen van de schildklier hebben tot gevolg dat er te weinig of juist te veel schildklierhormoon gemaakt wordt. Dat leidt tot vele lichamelijke symptomen. Bij een overactieve schildklier zijn dat o.a.: een snelle hartslag, gewichtsverlies, nervositeit, trillende handen, geïrriteerde ogen, slaapproblemen en een gejaagd gevoel. Een bloedonderzoek kan inzichten geven.

Triggerpoints geven pijn bij stevige druk en kunnen al leed veroorzaken bij zeer lichte druk. De prikkels in deze punten zijn spierknopen die alleen pijn doen bij stevige druk, de pijn straalt niet uit en de aanleiding van de klachten, zijn enkel aanwezig op een beperkt aantal vaststaande plekken in het lichaam. Bij fibromyalgie punten, kunnen al klachten geven bij zeer lichte druk.