Glutenallergie en schildklierverbinding

AITD = Auto- immuun schildklierziekte Gluten intolerantie in ernstiger vorm, ook wel coeliakie genoemd. De moleculaire structuur van gliadine, (het eiwitgedeelte van gluten), lijkt sterk op dat van de schildklier. Wanneer gliadine in gluten de beschermende barrière van de darmen doorbreekt “Lekkende darm” en de bloedbaan binnengaat, wordt het door het immuunsysteem als een indringer beschouwd en kan het daar voor een overgevoeligheidsreactie zorgen. 

Lekkende darm

Deze antilichamen tegen gliadine veroorzaken ook dat het lichaam schildklierweefsel aanvalt. Dit betekent dat als je AITD hebt en je voedsel met gluten eet, je immuunsysteem je schildklier kan aanvallen. Als je gluten-intolerant bent, moet je 100% glutenvrij zijn om immuun afbraak van jouw schildklier te voorkomen.

Een van de theorieën over het ontstaan van allergieën is dat onze darmwand korte tijd poreuzer kan zijn door bijvoorbeeld stress, zodat restanten van ons eten als gluten in het darmweefsel en bloed terechtkomen. De eiwitten in gluten kunnen de bekleding van de darm beschadigen. 

Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is. In de darmen zit een vingerachtig structuur, deze houden de darmen aan het werk, zij zorgen voor opname van voeding in de bloedstroom en houden ook bacteriën, parasieten en gifstoffen tegen.

De eiwitten in gluten kunnen de bekleding van de darm beschadigen. Een onderzoek heeft uitgewezen dat gluten eiwitfragmenten de band tussen cellen die de darmwand stelsel stuk maakt. 

GezondheidGezondheid

Specie is nodig om de cellen bij elkaar te houden

Deze band is als het cement wat huizen mooi in vorm houdt of cellen bij elkaar houdt, zodat wij niet in kunnen zakken. De binding tussen deze darmcellen is wat voorkomt dat grote voedseldeeltjes lekken in de bloedbaan, dit geeft allergische reacties en activeert het immuunsysteem.

Soms kunnen we gluten niet vermijden

Enzymen gebruiken, waarbij we af en toe toch gluten kunnen eten, let wel op, dit zijn voor de momenten dat het echt niet anders kan en de darmen beschermd voor nood. Om dat te proberen, is er een glutenvrij dieet met een supplement om op bijvoorbeeld een feestje of als we uit eten gaan, toch gluten kunnen eten. 

Schildklierproblemen, door overslaan ontbijt

Het ontbijt maakt ons wakker en helder. Het ontbijt is de eerste energie die je zal krijgen. Als je gezond ontbijt, heb je 25 tot 30% van je noodzakelijk energie binnen. Tussendoortjes als je niet ontbijt. Ontbijt je niet, dan heb je meer zin in tussendoortjes en al gauw weet je lichaam, die heel slim is welke tussendoortjes je snel energie geven. Goed geheugen en minder snel moe. 

Sneller moe en minder concentratie

Een goed ontbijt zorgt er ook voor dat jij je aandacht bij je werk of je thuissituatie kan houden en het houdt het geheugen scherp, het stelt je ook beter in staat om op bepaalde situaties te reageren. Krijg je te weinig goede koolhydraten binnen, dan zakt het suikergehalte van je bloed, waardoor jij je sneller moe voelt en je concentratie vermindert en daardoor ga je ook trager denken. 

Glutenneuropathie = zenuwpijn schade

Deze zenuwschade voel je met name in armen en benen. een gluten intolerantie hoeft niet altijd maag– en darmproblemen te veroorzaken. Als je last hebt van perifere neuropathie zonder bekende oorzaak, ook wel idiopathische neuropathie of CIAP genoemd, overweeg dan een test op gluten allergie, helaas wordt lang niet altijd een gluten intolerantie gevonden, daarom zou je bij het vermoeden van een gluten intolerantie eens een supplement kunnen proberen voor 4 dagen

Onderzoekers uit het Amerikaanse Sheffield hebben in maart 2018 een nieuwsbericht gepubliceerd over zenuwpijn en coeliakie. Een strikt glutenvrij dieet doet wonderen bij mensen met neuropathie. Het verlaagt de kans op zenuwpijn bij mensen met glutenneuropathie met maar liefst 89%, aldus het onderzoek. Bij dit onderzoek deden maar 60 mensen mee aan het onderzoek in Sheffield. Te weinig om stevige conclusie te trekken. Als ik in de praktijk zie dat kleine veranderingen qua eet patroon al verlichting geven, dan is daar goede hoop, het is het proberen waard. 

 

Uiteindelijk kunnen schildklier problemen door een gluten intolerantie een vitaminen en mineralen tekort gaan geven, zoals vitamine B12 tekort

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *