Verlaagde bloeddruk - onderdruk, hypotensie

Een lage bloeddruk of hypotensie, kan ontstaan, zonder dat we er zelf iets van merken en is vaak onschuldig, er zijn zelfs mensen die elke dag een lagere druk van het bloed hebben en geen hinder zullen ervaren. Is er vaak duizeligheid of  een licht gevoel in het hoofd bij het opstaan en snel moe? Dan zou dat een moment van een bloeddrukdaling kunnen zijn. Als we gaan slapen is onze onderdruk lager, worden we wakker dan is onze bloeddruk hoger. Het eerste stadium is de overgang tussen een wakkere en een slaperige toestand, ook wel de ‘doezelfase’ of ‘sluimerfase’ genoemd. 

Lage bloeddruk, Hypotensie, onderdruk, stress, ademhaling, neurotransmissie, immuun functie, diabetes, corticosteroïden, botontkalking, gewichtstoename, bijnieren, zenuwstelsel, stofwisselingziekte, zenuwcellen, energie, zuurstof, shock, Lyme, witte bloedcellen, bloedsuikerspiegel, bloedarmoede, water, bloedonderzoek, vermoeidheidsklachten, Addison, Cortisol, DHEA, slapen, Lever, verdriet, projectie, rouwen, homocysteïne, Candida infectie, maagzuur, snel werkende schildklier, afvallen, gewichtsverlies

De doezelfase is de voorbereiding op onze slaap, we moeten namelijk eerst een beetje rusten

Tijdens het stadium van de sluimerfase bereidt het lichaam zich voor op het in slaap vallen. De spieren ontspannen zich en de hartslag gaat omlaag, de bloeddruk wordt lager. De ogen draaien langzaam weg en de lichaamstemperatuur daalt. Dit eerste stadium duurt over het algemeen slechts een aantal minuten waarna we ‘echt’ in wegdromen en doorgaat naar stadium van de lichte doezeling. Tijdens die fase kunnen we nog erg snel wakker van geluiden.

Herstelfase van de slaap werk in uitvoering van het brein en de spieren

Vervolgens vindt de overgang van fase twee naar fase drie plaats. In een aantal minuten daalt de hartslag nog verder, ontspannen de spieren volledig en worden we niet meer zomaar wakker van geluiden. De échte diepe slaap komt daarna in fase drie en vier. De ademhaling is diep en regelmatig, dit stadia wordt de ‘herstelfase’ genoemd.  De organen en het brein bouwen nieuwe energie op voor de volgende dag. Lichamelijk vinden er allerlei werkzaamheden plaats tijdens het slapen, zoals het herstel van het orgaanstelsel weefsel, spier en peesherstel

Herstel van onze hersenen tijdens de herstelfase

Het brein heeft die totale rust hard nodig om alle opgedane indrukken en informatie te verwerken en mag niet verstoord worden door over de top histamine producerende koolhydraten, zout en suiker. De diepe slaap is de belangrijkste fase uit de slaapcyclus en wanneer we wakker worden gemaakt uit deze fase voelen we ons vaak compleet gedesoriënteerd. De slaapfases één tot en met vier bestaan ongeveer 75 tot 80 procent van de totale nachtrust.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Overdag is onze bloeddruk hoger

Overdag is onze bloeddruk over het algemeen wat hoger dan ‘s avonds, dat komt omdat we dan veel actiever zijn. Opvallend vaak zien we  bijnieruitputting bij een lage Bloeddruk en dat kan ons overdag heel erg moe maken. Een verhoging van cortisol bij hoge bloeddruk kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie.

Oorzaken die de ziekte van Addison kunnen veroorzaken

 • Stoppen met het (langdurig) gebruik van corticosteroïden, waardoor de cellen vergroten en de kans op pre-diabetes, gewichtstoename en botontkalking toe kan nemen; 
 • Operatie aan de hypofyse, kan leiden tot een mindere werking van de bijnieren, waar gewichtsverlies kan ontstaan;
 • Adrenoleukodystrofie, (ALD) verwijst naar diverse erfelijke aandoeningen die het zenuwstelsel en de bijnieren kunnen aantasten. Andere namen hiervoor zijn adrenomyeloneuropathie, ‘childhood’ cerebrale ALD en de ziekte van Schilder-Addison, een stofwisselingziekte en kan het slijmvlies om de zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg, stuk zijn. 
 • Syndroom van Waterhouse – Friderichsen. Een ernstige stoornis van de bijnieren, veroorzaakt door een infectie;
 • Overactieve bijnieren, waardoor veel cortisol wordt gebruikt, Wanneer de bloeddruk laag is, produceren Juxtaglomerulaire cellen het hormoon renine. Histamine is een neurotransmitter die zenuwcellen gebruiken om te communiceren met elkaar en werkt samen met dopamine en noradrenaline en houden ons wakker;

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

De reden van flauwvallen bij een te lage bloeddruk

Het lichaam is slim, zwaartekracht zorgt ervoor, dat we vallen, zodat hart en hoofd op dezelfde hoogte komen. De boezem hoeft dan minder hard te pompen om weer voldoende bloed bij de hersenen te krijgen. Zodra het zuurstofniveau in de hersenen weer voldoen is, komt iemand weer bij bewustzijn. Elke cel, elk weefsel, elke spier en elk orgaan worden krachtiger en steviger door zuurstofrijk bloed, gezonde cellen en weefsels worden zonder problemen gecreëerd. 

Hypotensie / syncope bij onderen en jongere mensen

Een daling in de systolische bloeddruk van 20 mmHg of meer tijdens het opstaan vanuit een zittende of liggende positie wordt orthostatische hypotensie genoemd. Omdat bloed naar de benen zakt ten gevolge van de zwaartekracht ontstaat er, wanneer er geen compensatie plaats vindt, ontstaat er een tekort aan bloed boven in het lichaam. Orthostatische hypotensie komt veel voor bij jonge, slanke mensen tussen de 15 en 20, en is dan onschuldig. 

Een shock en lage bloeddruk

Een shock is een acute levensbedreigende toestand, waarbij de druk in bloedvaten te laag is om de vitale lichaamsfuncties in stand te houden. Enkele oorzaken kunnen zijn, bloedvergiftiging, sepsis (bloedvergiftiging)  bijvoorbeeld door de de ziekte van Lyme, of door een ongeval, waardoor een voorwerp “bijvoorbeeld door een val”, de huid doorboord, het is een noodzaak dit goed te verzorgen i.v.m. bacteriën en direct te ontsmetten. We kunnen ons vel beschermen met jodium d.m.v. een pleister, in de darmen hebben we deze mogelijkheid niet en is het raadzaam de spijsverteringsbuis vrij te houden van ontstekingen.

Met behulp van witte bloedcellen probeert het lichaam de bacteriën op te ruimen. Die worden met het bloed naar de plaats van de infectie gebracht. Bij mensen met een verminderde weerstand werken de witte bloedcellen vaak niet goed. Zo kunnen bacteriën de kans krijgen, zich te verspreiden. Zo in het bloed terecht komen en zich daar vermenigvuldigen, waardoor een bloedvergiftiging kan ontstaan. 

Andere mogelijke oorzaken van een te lage bloeddruk

Bij warmte, waardoor het lichaam meer moeite moet doen om het bloed te laten circuleren. Hierdoor verlaagt de bloeddruk en ontstaat er een lage bloedsuikerspiegel, middelen tegen hoge bloeddruk, antidepressiva; Bloedarmoede bij ontstekingen in darmen, brandwonden, weinig water drinken, geen beweging, erfelijke aanleg, waardoor het lichaam ‘t levensstijl wel aan moet passen. Ontstekingen in de darmen en maag geven vermoeidheid, door minuscule lekkages van bloed en slijmvlies. 

Ernstige vermoeidheidsklachten zijn er doorgaans langer dan 6 maanden. De vermoeidheid zorgt ervoor dat er veel minder gedaan kan worden dan men gewend was. Dit kan als voorbeeld voorkomen op het werk, een studie, het huishouden, sport of bij sociale activiteiten. Rust nemen helpt niet echt meer tegen deze vorm van moeheid. In dit bloedonderzoek wordt, magnesium, bloedarmoede, Hb, ijzer, schildklier, TSH, vitamine B12, vitamine D3, lever GGT, stresshormoon, cortisol, diabetes,  glucose en andere triggers gemeten.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

De ziekte van Addison

Na een periode van overactieve bijnieren, die teveel cortisol aanmaakten en DHEA uitschakelde, kan er een periode komen dat het lichaam letterlijk uitgeput raakt. Waarbij de kleine mutjes op de nieren extreem onder actief zijn en dus te weinig bijnierhormonen (cortisol) produceren (de bijnieren zijn mogelijk heel actief  geweest, wat soms gezien wordt bij het syndroom van cushing). Vaak komt de ziekte van Addison samen met een lage bloeddruk, vermoeidheid, ontstekingen (met name in de slijmvliezen, mond, weerstand probleem, maagzuur, zouthonger en slecht slapen, waardoor er weer hoge bloeddruk ontstaat. 

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

In het lichaam zijn vele verschillende organen te vinden, deze organen werken allemaal met elkaar samen om het lichaam te kunnen laten functioneren. Een groep organen die een gezamenlijke functie hebben noemen we een organenstelsel. Ons humeur en energieniveau verschilt nogal eens van moment tot moment gedurende de dag. Dat zou iets kunnen zeggen over één van je organen. In onze organen liggen emoties opgeslagen. Tijdstippen dat we wakker liggen kunnen mogelijk aangeven, welk orgaan uit balans is

 
Organen werken met elkaar samen, tenminste als ze goed functioneren. Zie de spaken aangedreven door tandwielen, er wordt één tandwiel aangezet tot draaien en de rest volgt soepel, behalve als die ene niet draait, door bijvoorbeeld vuil als LDL cholesterol, suiker of zout, dan kan de functie voor een deel uitvallen. Andere organen proberen de functies van het uitgevallen orgaan over te nemen. Zo vormen de alvleesklier en de lever samen met de slokdarm, de maag en de darmen het spijsverteringsstelsel. De wielen in ons lichaam, die de energie via banen binnen halen en weer doorgeven via ons lymfesysteem.

Als we ons hart chakra als gevolg van lijden sluiten, door afwijzing en pijn, dan kunnen deze leiden tot verstopping van het lymfesysteem. Als ons innerlijke kindverdrietig is en pijn heeft, dan kunnen we erg rouwen om het verleden. Het oprakelen van innerlijke trauma, daar heeft een ouder en ook een kind helemaal niets aan, kijk vooruit of leer het kind zich te beschermen tegen giftige projectie

Mogelijke aandoeningen i.v.m. het hartchakra

 • Verhoogd homocysteïne kan ook ontstaan door vitamine B11 (foliumzuur), al dan niet in combinatie met een gebrek aan vitamine B6 en B12;
 • Slokdarmontsteking bovenste gedeelte van de slokdarm;

Mogelijke emotionele veranderingen

 • Relatiemoeilijkheden, spanningsvelden tussen ouder en kind of dierbare vriend(in);,
  Moeite met houden van, angst om nooit goed genoeg te zijn;
 • Verlies en rouw om een dierbaar medemens of dierenvriend;
 • Verstoorde Kundalini energie, het kan ons emotie en gedachteleven versterken maar soms ook verstoren en kan tot piekervaringen leiden;

Endocriene klieren - thymus

De thymus die direct op het hartzakje gelegen is, vormt het hoofdkwartier en de motor van het Immuun afweer systeem. Elke vorm van storing of ziekte gerelateerd aan de thymusklier kan leiden tot overgevoeligheid, auto-immuunziekte. Zo wordt vermoed dat een stoornis van de zwezerik kan leiden tot een snel werkende schildklier.

Voeding voor de hart chakra

Wanneer de energie in de hart chakra uit balans is, kan het eten van moesgroente helpen om een balans terug te vinden. Groenten als broccoli en of kiemzadencourgettebonenkomkommer, avocado, paksoi, spinazie,  en groene paprika helpen, om het hart chakra aan te zetten tot herstel. Fruit kiwi, Pas op met zoet fruit, eet dit pas na 14.00. Zodat het lichaam eerst aanwezig glucose uit de cellen op moet maken.