Verlaagde bloeddruk - onderdruk, hypotensie

Een lage bloeddruk (onderdruk) of hypotensie, kun je hebben zonder dat je er zelf iets van merkt en is vaak onschuldig, er zijn zelfs mensen die elke dag een lage bloeddruk hebben en geen hinder zullen ervaren. Ben je vaak duizelig of heb je een licht gevoel in je hoofd als je opstaat of ben je snel moe? Dan zou dat een moment van lage bloeddruk kunnen zijn. 

Als we gaan slapen is onze bloeddruk lager

Het eerste stadium is de overgang tussen een wakkere en een slaperige toestand, ook wel de ‘doezelfase’ of ‘sluimerfase’ genoemd. Tijdens dit stadium bereidt het lichaam zich voor op het in slaap vallen. De spieren ontspannen zich en de hartslag gaat omlaag, de bloeddruk wordt lager. De ogen draaien langzaam weg en de lichaamstemperatuur daalt. Dit eerste stadium duurt over het algemeen slechts een aantal minuten waarna je ‘echt’ in slaap valt en doorgaat naar stadium twee: de lichte slaap. Tijdens die fase word je nog erg snel wakker van geluiden.

Vervolgens vindt de overgang van fase twee naar fase drie plaats. In een aantal minuten daalt de hartslag nog verder, ontspannen de spieren volledig en word je niet meer zomaar wakker van geluiden. De échte diepe slaap komt daarna in fase drie en vier. De ademhaling is diep en regelmatig. Deze diepe slaap wordt ook wel de ‘herstelfase’ genoemd: het lichaam en het brein bouwen nieuwe energie op voor de volgende dag.

Lichamelijk vinden er allerlei werkzaamheden plaats tijdens het slapen: organen herstellen, zoals bijvoorbeeld het spierherstel. Ook het brein heeft die totale rust hard nodig om alle opgedane indrukken en informatie te verwerken. De diepe slaap is de belangrijkste fase uit de slaapcyclus en wanneer je wakker wordt gemaakt uit deze fase voel je je vaak compleet gedesoriënteerd. De slaapfases één tot en met vier beslaan ongeveer 75 tot 80 procent van de totale nachtrust.

 • Na de diepe slaapfase volgt de laatste slaapfase: de REM-slaap. De REM-slaap is een fase die zich kenmerkt door dromen waarbij de ogen korte, snelle bewegingen maken, de zogeheten Rapid Eye Movements. De REM-slaap kost veel energie en niemand staat volledig ‘uit’ ’s nachts, ook al voelt dit vaak wel zo. In deze fase droom je. Het lichaam is volledig ontspannen, en dat is maar goed ook, anders zou je je dromen ook echt gaan uitvoeren. Daarentegen gaan de hersenen in deze fase al druk aan de slag. Er is zelfs evenveel hersenactiviteit te zien als overdag, wanneer je wakker bent. Zo’n 20 tot 25 procent van de nachtrust bestaat uit REM-slaap.

Het begin van de nacht wordt gedomineerd door slaapfases drie en vier (de kernslaap). Nadat de meeste behoefte aan slaap is afgenomen en het lichaam voldoende is hersteld, wordt de slaap ‘lichter’. De diepe slaap is in de cycli daarna minder aanwezig en de REM-slaap neemt toe. Dat verklaart ook waarom je tegen de ochtend, meestal vlak voordat je wakker wordt, meer droomt. Om een goede en fijne nachtrust te kunnen ervaren gaat het niet zozeer om het aantal slaapcycli dat je hebt doorlopen, maar om een goede verdeling van alle fases gedurende de nacht.

Opvallend vaak zie ik naast een bijnieruitputting: Lage Bloeddruk. Hiervoor kun je een indicatietest invullen, bij een consult verkrijgbaar.  Meer informatie. Lage bloeddruk heeft soms ook andere oorzaken. Ondanks de lage bloeddruk vaak onschuldig is, is het goed te weten, waarom er lage bloeddruk kan ontstaan.

 

Bloeddrukmeter

 

Bloedgroep Test

Raadpleeg ook mijn bloed waarden tabel Bloeddruk waarden tabel, betekenis & Uitleg

Overdag is onze bloeddruk hoger

Overdag is onze bloeddruk over het algemeen wat hoger dan ‘s avonds, dat komt omdat we dan veel actiever zijn. Opvallend vaak zie ik naast een bijnieruitputting: Lage Bloeddruk en dat kan je overdag heel erg moe maken. Lees hier meer over chronisch vermoeid zijn. Hiervoor kun je een indicatietest invullen, bij een consult verkrijgbaar.  Meer informatie. Lage bloeddruk heeft soms ook andere oorzaken. Ondanks de lage bloeddruk vaak onschuldig is, is het goed te weten, waarom er lage bloeddruk kan ontstaan

 

 

Bloeddrukmeter

 

Bloedgroep Test

Raadpleeg ook mijn bloed waarden tabel Bloeddruk waarden tabel, betekenis & Uitleg

Waarbij de bijnieren extreem onder actief zijn en dus te weinig bijnierhormonen (cortisol) produceren (de bijnieren moeten vooraf heel actief zijn geweest, wat je soms ziet bij het syndroom van cushing). Vaak komt de ziekte van Addison samen met een lage bloeddruk, vermoeidheid, ontstekingen (met name in de slijmvliezen, weerstand probleem, maagzuur, zouthonger en slecht slapen, waardoor er weer hoge bloeddruk ontstaat. 

Oorzaken die de ziekte van Addison kunnen veroorzaken

 1. Stoppen met het (langdurig) gebruik van corticosteroïden; 
 2. Operatie aan de hypofyse; 
 3. Adrenoleukodystrofie; Adrenoleukodystrofie (ALD) verwijst naar diverse erfelijke aandoeningen die het zenuwstelsel en de bijnieren aantasten. Andere namen hiervoor zijn adrenomyeloneuropathie, ‘childhood’ cerebrale ALD en de ziekte van Schilder-Addison;
 4. Bijnierhyperplasie; een aangeboren afwijking van één of meer bijnierhormonen;
 5. Syndroom van Waterhouse – Friderichsen. Een ernstige stoornis van de bijnieren, veroorzaakt door een infectie
 6. Overactieve bijnieren, waardoor veel cortisol wordt gebruikt

De reden van flauwvallen bij een te lage bloeddruk

Het lichaam is slim, de zwaartekracht zorgt ervoor dat je op de grond valt, zodat het hoofd en hart op dezelfde hoogte komen te liggen. Het hart hoeft dan minder hard te pompen om weer voldoende bloed bij de hersenen te krijgen. Zodra het zuurstofniveau in je hersenen weer voldoen is, kom je weer bij bewustzijn. 

Een daling in de systolische bloeddruk van 20 mmHg of meer tijdens het opstaan vanuit een zittende of liggende positie wordt orthostatische hypotensie genoemd. Omdat bloed naar de benen zakt ten gevolge van de zwaartekracht ontstaat er, wanneer er geen compensatie plaats vindt, een tekort aan bloed boven in het lichaam. 

Orthostatische hypotensie komt veel voor bij jonge, slanke mensen tussen de 15 en 20, en is dan onschuldig. 

Bij ouderen kan het een bijwerking zijn van medicatie of natuurlijke supplementen tegen een hoge bloeddruk. De meest voorkomende vorm van syncope is beter bekend als flauwvallen. Het kan onder andere worden veroorzaakt door te lang rechtop staan, sterke emoties, onvoldoende eten, oververmoeidheid

Andere mogelijke oorzaken van een te lage bloeddruk

 • Bij warmte, waardoor het lichaam meer moeite moet doen om het bloed te laten circuleren. Hierdoor verlaagt de bloeddruk;
 • Lage bloedsuikerspiegel;
 • Middelen tegen hoge bloeddruk;
 • Antidepressiva;
 • Bloedarmoede bij ontstekingen in darmen;
 • Brandwonden;
 • weinig water drinken;
 • Geen beweging;
 • Erfelijke aanleg, waardoor je jouw levensstijl aan moet passen

Ontstekingen in de darmen en maag is na mijn inziens, kan het gevolg van vermoeidheid, door minuscule lekkages van bloed

 

 

Bezoek altijd eerst een arts

Bezoek altijd eerst een arts en zorg voor een juiste diagnose, lukt dit om wat voor redenen niet, dan kan ik je helpen om samen met jou naar de oorzaak te kijken

Een shock is een acute levensbedreigende toestand, waarbij de druk in bloedvaten te laag is om de vitale lichaamsfuncties in stand te houden. 

bloedvergiftiging, Sepsis, bijvoorbeeld door: De ziekte van Lyme, of door een ongeval, waardoor een voorwerp “bijvoorbeeld door een val”, de huid doorboord, het is een noodzaak dit goed te verzorgen i.v.m. bacteriën & direct te ontsmetten. Raadpleeg direct een arts 

Met behulp van witte bloedcellen probeert het lichaam de bacteriën op te ruimen. Die worden met het bloed naar de plaats van de infectie gebracht. Bij mensen met een verminderde weerstand werken de witte bloedcellen vaak niet goed. Zo kunnen bacteriën de kans krijgen, zich te verspreiden. Zo in het bloed terecht komen en zich daar vermenigvuldigen, waardoor een bloedvergiftiging kan ontstaan. Bezoek altijd eerst een arts!

Artikelen die mogelijk een connectie hebben met Lage bloeddruk