Histamine intolerantie - mestcellen ons niet meer beschermen

Wat doet histamine in de mestcellen? Histamine in de mestcellen is een zeer belangrijk hormoon, het speelt al vanaf de eerste celdelingen in de baarmoeder een belangrijke rol, histamine beschermt ons bijvoorbeeld tegen indringende stoffen van buiten af, zorgt voor een reactie, zet op en houdt op die manier de ziek makende indringers tegen (door de witte bloed lichaampjes). Als witte bloedlichaampjes niet meer de juiste bescherming kunnen bieden, is het van belang om de oorzaak te vinden en zo mogelijk op te lossen, een mogelijke oorzaak kan zijn: lekkende darm – slijmvliezen. Mestcellen komen bij iedereen in het lichaam voor. Het zijn witte bloedcellen die in de meeste organen aanwezig zijn. Deze bloedcellen spelen een belangrijke rol binnen het immuunsysteem: ze zijn betrokken bij allergische reacties en het bestrijden van infecties. Als er een histamine intolerantie ontstaat, is het van belang om de oorzaak te vinden.

Histamine is een organische stikstof en regelt onder andere de natuurlijke functie in de darm en functioneert als een neurotransmitter (overbrenger van de zenuwprikkel), onder ander tussen darm en hoofd. De nervus vagus, loopt van het middenrif, langs de slokdarm omhoog, tussen longen en hart, en door de keel tot in de hersenen. Zo werken Darm en hoofd, al heel vroeg in het leven samen. Ze ontwikkelen een groot deel van onze gevoelswereld als zuigeling en daar kun je op een later tijdstip in je leven je voordeel mee doen. Aandachtspunten: Let op of je lichaam er langer over doet om eten te verteren. Als je gastroparese hebt, zal het voedsel dat je eet niet op een gelijkmatig tempo door je lichaam gaan. Als je merkt dat je minder vaak naar de wc moet, kan dit een teken van gastroparese zijn. Gastroparese kan problemen met de normale spijsvertering veroorzaken, wat kan leiden tot onder andere misselijkheid, boeren, braken en gewichtsverlies. Gastroparese ook wel GER en GERD Maag en Verteringsproblemen genoemd

Histamine is een biogeen amine (een natuurlijk eiwit, familie van: adrenaline, dopamine, fenylethylamine, noradrenaline, putrescine, serotonine, tryptamine en tyramine.) die betrokken zijn bij een aantal processen in het lichaam. Biogene aminen zijn stoffen die van nature voorkomen in zowel plantaardige als dierlijke producten. Biogene aminen kunnen worden gevormd tijdens bewerking, rijping en opslag van producten. Tot de biogene aminen behoren onder andere histamine, tyramine, cadaverine, phenylethylamine, tryptamine, serotonine. Er is in een aantal voedingsmiddelen ook histaminevrijmakers aanwezig. In eiwithoudende producten zijn in een te hoge concentratie in potentie allergeen of kunnen zelfs giftig zijn zoals in bedorven worst. Ze worden aangemaakt bij fermentatie door bacteriën of schimmels.

Zo speelt histamine een rol in het maag-darm kanaal, het centrale zenuwstelsel, longen, slaapsysteem en het afweersysteem

De locus coeruleus staat aan het begin van noradrenaline, dat voel je als je een beetje gestrest bent, dan voel je adrenaline door je lijf heen gaan, dat komt uit de locus coeruleus vandaan en activeert de hippocampus en zorgt voor een goed geheugen. Door de actieve stress, wordt het gebied van de hypothalamus ook actief. De hypothalamus staat aan het begin van de stress as en zorgt ervoor dat de bijnieren cortisol aanmaken. De cortisol gaat met een kleine omweg naar de hippocampus, daar zitten receptoren op, waar cortisol op gaat landen en zo werkt je geheugen heter. De hippocampus heeft een remmende werking op de hypothalamus en houd het hormoon cortisol onder controle. Het probleem ontstaat, als de hypothalamus maar cortisol moet blijven produceren, door stress. De hypothalamus wordt hyperactief en jij raakt uitgeput. Zie ook het artikel verminderde progesteron en de gevolgen voor cortisol

Bepaalde voedingsmiddelen bevatten hoge concentraties aan histamine zoals oude kaas, rode wijn en zuurkool. Ook zijn er bepaalde voedingsmiddelen die in staat zijn om het in de mestcellen aanwezige histamine vrij te maken, onder andere de aardbei en de tomaat.

  • Rode biet, verse spinazie;
  • Ananas, kiwi;
  • Schaal- en schelpdieren, zoals garnalen, krab en mosselen;
  • Varkensvlees;
  • Ei-eiwit;
  • Noten en zaden, vooral walnoten
  • Pinda´s;
  • Cacao en chocolade, drop;
  • Kruiden en specerijen, vooral gember, kaneel, kerrie, kardemom, koriander, kruidnagel, laos, munt, zwarte peper, paprikapoeder, vanille

Diverse kunstmatige toevoegingen in ons voedsel kunnen ook histamine veroorzaken en dit is weer zwaar voor onze lever 

Histamine wordt grotendeels opgeslagen in mestcellen

Een allergische reactie in de mestcellen kunnen je darmwand stuk maken. Mestcellen gaan vanuit het beenmerg via het bloed naar de verschillende weefsels van het lichaam: lever, lymfeklieren en alle andere organen. Ze dringen door de wanden van de bloedvaten en nestelen zich in de onmiddellijke omgeving van die bloedvaten als er niet voldoende doorstroming is van de bloedvaten en het lymfesysteem, met het gevolg “het stil staande putje” wat daar verantwoordelijk kan zijn van ontstekingsreacties.

Bij een muggen, wespen of tekenbeet “als voorbeelden”, zullen mestcellen in de huid ervoor zorgen dat het gif zich niet te ver in het lichaam kan verspreiden door plaatselijke zwelling en roodheid op de plek. Tijdens de beet injecteert de mug, teek of wesp een speciale substantie die de bloedvaten verzacht en de bloedstolling vertraagt en is dan tijdelijk verdooft. Binnen 5 minuten drinkt de mug of teek rustig het bloed en pas na een paar minuten kan de persoon een scherpe pijn voelen op de aangedane plek, als reactie daarop komt er histamine vrij wat zorgt voor een allergische reactie die gepaard gaat met jeuk, roodheid en zwelling

Door histamine kunnen  bacteriën en virussen onze slijmvliezen niet binnendringen. Dit gebeurd in alle slijmvliezen door heel het lichaam en ook in je darmen en je maag (deze slijmvliezen zijn het hoofd centrum, waar alle problemen vaak beginnen). Zo worden indringers (stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken) tegen gehouden. Informatie hooikoorts

Een goed werkende mestcel zit propvol met kleine bolletjes vol chemische stoffen: histamine, prostaglandines en cytokines. Ze laten die stoffen vrij in hun omgeving als ze geactiveerd worden. Een mestcel voert zijn functie uit en gaat groeien als hij daartoe geprikkeld wordt via bepaalde signalen. Op de buitenkant van de mestcel zit een receptor met de naam KIT (een soort ontvanger eiwit) die na contact met een metselgroeifactor signalen doorgeeft naar de binnenkant van de cel. Deze signalen zorgen ervoor dat de mestcel stoffen gaat uitscheiden en bijvoorbeeld gaat groeien. Deze stof kan allerlei klachten veroorzaken zoals: zwelling van weefsels (oedeem), jeuk en roodheid van de huid. Naast histamine bevatten mestcellen ook andere chemische stoffen die de reactie van het afweersysteem ondersteunen.

De histamine producerende mestcel zitten in de huid en de slijmvliezen

Waaronder de darmen, maag, longen, huid, bijholten en rondom al onze gewrichten, spieren en pezen. Wanneer deze mestcellen stuk gaan, wat meestal als eerste in je darmen of maag gebeurd, beschermen de slijmvliezen je organen, gewrichten, pezen en spieren niet of niet meer optimaal tegen ziekteverwekkers of stoffen die van buiten komen en laten ze deze doorgaan via de bloedbaan en zoeken een weg naar je organen, hier infecteren ze opnieuw het slijmvlies en zo kunnen ze opnieuw voor ontstekingen zorgen en infecteren. Gratis indicatietest lekkende slijmvliezen Vaak zie je dat het orgaan wat zwakker functioneert, het eerst besmet wordt en zie je deze klacht ook vaak terug komen als erfelijke aandoening Histamine Intolerantie uit ontlasting RP “Onderzoek

Zoals bij mastocytose is er een fout opgetreden in de mestcellen. Op één plaats in de KIT-receptor is een stukje veranderd, waardoor deze receptor verkeerde signalen doorgeeft zonder dat er contact met metselgroeifactoren is opgetreden. De mestcel scheidt dan spontaan stoffen uit of gaat zich vermenigvuldigen, zonder dat er controle is. Dit kan ziektesymptomen veroorzaken

Waaronder de darmen, maag, longen, huid, bijholten en rondom al onze gewrichten, spieren en pezen. Wanneer deze mestcellen stuk gaan, wat meestal als eerste in je darmen of maag gebeurd, beschermen de slijmvliezen je organen, gewrichten, pezen en spieren niet of niet meer optimaal tegen ziekteverwekkers of stoffen die van buiten komen en laten ze deze doorgaan via de bloedbaan en zoeken een weg naar je organen, hier infecteren ze opnieuw het slijmvlies en zo kunnen ze opnieuw voor ontstekingen zorgen en infecteren. Gratis indicatietest lekkende slijmvliezen Vaak zie je dat het orgaan wat zwakker functioneert, het eerst besmet wordt en zie je deze klacht ook vaak terug komen als erfelijke aandoening

De meest herkenbare symptomen van de aanmaak van histamine zijn irritatie van de huid – eczeem, neus, keel en longen;

  • Schimmelinfectie;
  • Rode of verkleuring de huid;
  • Haaruitval;
  • Trillende vingers;
  • Vocht vasthouden;
  • Hooikoorts;
  • Netelroos en gordelroos;
  • Dunne ontlasting/diarree of obstipatie 
  • Buikvet en overgewicht;
  • Onrustig en opvliegerig, soms slecht tegen fel licht kunnen;
  • Hoofdpijn en migraine;
  • Zwelling van de lippen, tong of huid (voedselallergie);
  • Branderig gevoel van mond of keel;
  • holteontstekingen (sinusitis);
  • Griepachtige verschijnselen;
  • Metabolisme, stofwisselingsstoornissen;
  • Hartkloppingen;
  • Vol gevoel maag;
  • Onrust in het hoofd en lijf;
  • Lage bloeddruk;
  • Duizeligheid, neiging tot flauwvallen en uiteindelijk bewusteloosheid; Anafylaxie = (anafylactische shock) is de meest extreme en gevaarlijke vorm van een allergische reactie; het hele lichaam is er bij betrokken. In zo’n geval is het belangrijk dat direct medische hulp geboden wordt, 112 bellen!

Productie oplossend enzym: histaminase en zwakke bijnieren

De bijnieren produceren een histamine oplossend enzym: histaminase = zelfstandigheidsenzym dat functioneert als katalysator bij het omzetten van histidine naar histamine. Histidine is een van de 9 essentiële aminozuren. Dit aminozuur heeft vele functies in ons lichaam. Het is bijvoorbeeld betrokken bij de vorming van eiwitten en heeft invloeden op verschillende metabolische reacties in het lichaam. In het geval van verzwakte bijnieren gebeurt dit te weinig en krijg je dus overmatige histamine reacties, met kans op ontstekingen in onze slijmvliezen, wat kan leiden tot pre-diabetes

Hooikoorts een aanval op ons immuunsysteem Onze ademhalingswegen (mond, neus, keel en luchtwegen) worden voortdurend blootgesteld aan allerlei lichaamsvreemde stoffen uit de lucht die we inademen. Overgevoeligheidsreactie van het slijmvlies van de neus en de neusbijholten, vaak herkenbaar door waterige of soms zelfs etterige afscheiding uit de neus en ogen en moe zijn en niet kunnen slapen zijn opvallende symptomen.

Enzymen zorgen in het lichaam voor de afbraak van biogene aminen-histamine. Grote hoeveelheden biogene aminen kunnen deze enzymen niet aan, omdat ze vrijwel constant door bv. alcohol, nicotine, vet eten, e-nummers, bewerkte suiker en zout, allerlei toegevoegde stoffen in voorbewerkt voedsel, voedingssupplementen en medicijnen in hun werking geremd worden. Koop geen kweekzalm, die zitten vol met chemicaliën en kunnen je lichaam alleen maar meer belasten. zoals DDT, PCB’s, insecticides en antibiotica. Bij sommige mensen komt het voor dat genoemde enzymen door een genetisch defect ontbreken in het maag-darmkanaal of nauwelijks werkzaam zijn. Deze mensen kunnen maar weinig biogene aminen verdragen en kunnen een natuurlijk enzym gebruiken om het te veel aan histamine te verteren.

De darmen (slijmvliezen) helen is samen met de juiste enzymen, één van de belangrijkste punten om van jouw histamine af te komen, daarnaast zal kennis van verschillende voeding nodig zijn om het lichaam goed te voorzien van verschillende voedingsstoffen;

  • Een van de belangrijkste dieet fouten, die gemaakt worden door mensen met een bijnier vermoeidheid, is dat het zeer belangrijk is, dat je eet voor 10:00. Bied het lichaam dan wel goede voedingstoffen aan
  • In een lichaam dat van voldoende water wordt voorzien is de histamine voorraad in balans. uitdroging betekend: er wordt meer histamine aangemaakt, de cel raakt opgezwollen en ontstekingen hebben nu eerder kans.
  • Drink water en het brein zorgt voor aanmaak van adrenaline. Adrenaline is de stof die de aanmaak van histamine weer stopzet;
  • Uitdroging zorgt ervoor dat er veel van het hormoon histamine wordt aangemaakt. Dit hormoon wat vele goede eigenschappen heeft, zorgt ervoor dat er minder water het lichaam kan verlaten “vochtophoping”, ook “Oedeem” genoemd.  zodat al het water dat er is aangewend kan worden in de ontstane nood situatie. Dat gebeurt onder andere door de bronchiolen in de longen te versmallen zodat er minder waterdamp uit de longen ontsnapt, tijdens de uitademing. Dit heeft een verhoogde kans op longproblemen tot gevolg. gebruik je adem als kracht
  1. Dagboek bijhouden, over voeding en beweging in de buitenlucht
  2. De tijden bijhouden waarop iets gebeurd

Samenvatting

Biogene aminen-histamine spelen een belangrijke rol in overgevoeligheidsreacties op bepaalde levensmiddelen. Bij de behandeling hiervan is het van groot belang de hoeveelheid biogene aminen-histamine in het lichaam laag te houden. Dit kan je bereiken door de consumptie van voedingsmiddelen die een hoge concentratie biogene aminen bevatten te beperken en door histaminevrijmakers zoveel mogelijk te vermijden. Verder is het belangrijk de enzymen die biogene aminen in het lichaam afbreken optimaal te laten functioneren en ze niet in hun werking te belemmeren door bv. alcohol, drugs, stoffen in bewerkt voedsel, stofjes in voedingssupplementen verwerkt, nicotine en bepaalde medicijnen. Het is een noodzaak om je slijmvliezen in je darmen weer te helen, je stoornissen in het slaap- waakritme te herstellen en je weer gelukkig te voelen, verder is het van belang, dat je als je stopt met bepaalde voeding te consumeren, er een alternatief voor te nemen, anders krijg je een voedingsstoffen tekort. Verder is 2 liter water per dag nodig om histamine te verteren, mits het lichaam verder helemaal gezond is, anders moeten deze problemen eerst worden hersteld. 

Via urine, faeces (ontlasting onderzoek in het laboratorium) of bloedtesten kan bepaald worden hoe hoog jouw histamine gehalte is. Op basis hiervan kan vastgesteld worden of er sprake is van een mogelijke intolerantie. Deze testen zijn echter niet 100% eenduidig en zijn dan ook onder discussie, daarom is het van groot belang dat je zelf herkent, wanneer de klachten begonnen en de symptomen dan goed in de gaten te houden en meteen te stoppen, wat de allergische reactie veroorzaakt of daar iets voor in te nemen, wat deze reactie te weeg brengt. Ontlasting onderzoek histamine intolerantie, meer informatie…

Bezoek een arts, voor een juiste diagnose