Histamine intolerantie, mestcellen ons niet meer beschermen

Histamine is een natuurlijk eiwit dat wordt aangemaakt door lichaamseigen cellen (mestcellen). Daarnaast zit histamine ook in verschillende voedingsmiddelen. Daarom is dit stofje altijd in kleine hoeveelheden in je lichaam aanwezig, om deze eiwitten af te breken en houdt zo de hoeveelheid histamine in balans. Een teveel aan histamine wordt door verschillende enzymen afgebroken. Wanneer die enzymen een verminderde werking hebben stijgt de histaminespiegel. De bijnieren produceren dan een histamine oplossend enzym genaamd  histaminase en wordt voornamelijk aangetroffen in de dunne darm.

Histamine

Als er langdurig histamine moet worden afgegeven, kunnen de bijnieren uitgeput raken om de afvalstoffen op te ruimen, het hoofd roept de darmen om hulp en laat het lichaam iets trager lopen in de hoop dat het balans tussen cortisol en DHEA herstelt wordt, wat kan leiden tot een iets  lagere bloeddruk en wellicht ook een rol kan gaan spelen bij auto-immuunziekten.

Wat doet histamine in de mestcellen?

Histamine in de mestcellen is een zeer belangrijk hormoon, het speelt al vanaf de eerste celdelingen in de baarmoeder een belangrijke rol, histamine beschermt ons bijvoorbeeld tegen indringende stoffen van buiten af, zorgt voor een reactie, zet op, zoals we dat allemaal wel weten van een prik door een mug of teek en houdt op die manier de ziek makende indringers tegen (door de witte bloed lichaampjes). Als witte bloedlichaampjes niet meer de juiste bescherming kunnen bieden, is het van belang om de oorzaak te vinden.

Histamine-intolerantie  ontlasting onderzoek en een verhoogde tryptase

“Histamine-intolerantie  ontlasting onderzoek” en zo mogelijk op te lossen, een mogelijke oorzaak kan zijn: lekkende darm – slijmvliezen. Mestcellen komen bij iedereen in het lichaam voor. Het zijn witte bloedcellen die in de meeste organen aanwezig zijn. Deze bloedcellen spelen een belangrijke rol binnen het immuunsysteem, ze zijn betrokken bij allergische reacties en het bestrijden van infecties. Bij een leven lang onbalans in de mestcellen kan er mastocytose ontwikkelen met het gevolg van een verhoogde tryptase waarde.

Als er symptomen zijn die mogelijk duiden op huid- of systemische mastocytose, wordt na deze bloedtest meestal  urineonderzoek gedaan om te zien of er afbraakproducten zijn van histamine. Omdat het belangrijk is te weten of er  sprake is van  huidmastocytose of toch een uitgebreidere, systemische vorm, kan er in sommige situaties een beenmergonderzoek onderzoek gedaan. Het opgezogen beenmerg wordt dan onderworpen aan een aantal speciale testen die slechts in een aantal laboratoria in Nederland verricht worden. Daarvoor is via jouw huisarts een verwijzing naar een specialist aan te vragen.

Histamine en gastroparese

Histamine is een organische stikstof en regelt onder andere de natuurlijke functie in de darm en functioneert als een neurotransmitter (overbrenger van de zenuwprikkel), onder ander tussen darm en hoofdDe nervus vagus, loopt van het middenrif, langs de slokdarm omhoog, tussen longen en hart, en door de keel tot in de hersenen. Zo werken Darm en hoofd, al heel vroeg in het leven samen. Ze ontwikkelen een groot deel van onze gevoelswereld als zuigeling en daar kun je op een later tijdstip in je leven je voordeel mee doen. Aandachtspunten: Let op of je lichaam er langer over doet om eten te verteren. Als je gastroparese hebt, zal het voedsel dat je eet niet op een gelijkmatig tempo door je lichaam gaan. Als je merkt dat je minder vaak naar de wc moet, kan dit een teken van gastroparese zijn.

Let op langzamere vertering of dat je er langer over doet om te ontlasten

Gastroparese kan problemen met de normale spijsvertering veroorzaken, wat kan leiden tot onder andere misselijkheid, boeren, braken en gewichtsverlies. De ontlasting vertelt veel over onze gezondheid, hoe ziet de ontlasting eruit? Papperig, waterig of obstipatie. Ontlasting bestaat voor driekwart uit vocht, dit vocht wordt gehaald uit wat wij drinken en eten aan vochthoudend voedsel. Tijdens een spijsverteringsronde neemt de darm ongeveer 8,9 liter vloeistof op. Door het vocht en vezelgehalte is de ontlasting zacht en kunnen afvalstoffen, zoals restanten van kleurstoffen, medicijnen, cholesterol, of restanten van chemische bemesting enzovoort, de stofwisseling veilig via ons darmstelsel verlaten, tot in de wc pot.

Histamine zorgt voor de aanmaak van maagzuur

Gastroparese ook wel GER en GERD Maag en Verteringsproblemen genoemd. Zo zorgt histamine voor de aanmaak van maagzuur en verteerd eiwitten en stimuleert histamine de bloedsomloop om de aminozuren uit vertering van eiwitten naar de hersenen te vervoeren. Een teveel aan histamine kan echter verschillende klachten veroorzaken, als hoofdpijn, astmatische klachten, hooikoorts, een verstopte neus en slapeloosheid. Deze problemen zie je vaak ontstaan als de “gevoeligheidsdrempel’ wordt overschreden, door onder andere stress.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Histamine is een biogeen amine (een natuurlijk eiwit, familie van adrenaline, dopamine, fenylethylamine, noradrenaline, putrescine, serotonine, tryptamine en tyramine.) die betrokken zijn bij een aantal processen in het lichaam. Biogene aminen zijn stoffen die van nature voorkomen in zowel plantaardige als dierlijke producten en kunnen worden gevormd tijdens bewerking, rijping en opslag van producten en behoren tot onder andere histamine, tyramine, cadaverine, phenylethylamine, tryptamine, serotonine.

In een aantal voedingsmiddelen zitten ook histaminevrijmakers

In eiwithoudende producten zoals eieren of  in microbiële en biochemische processen, zoals bepaalde kaassoorten, ham, worst, zuurkool en bepaalde gistextracten, zijn in een te hoge concentratie in potentie allergeen of kunnen zelfs giftig zijn zoals in bedorven worst. Ze worden aangemaakt bij fermentatie door bacteriën of schimmels. Zo speelt histamine een rol in het maag-darm kanaal, het centrale zenuwstelsel, longen, slaapsysteem en het afweersysteem

Als we een beetje gestrest zijn, dan voelen we adrenaline door ons lijf heen gaan, dat komt uit de locus coeruleus vandaan en activeert de hippocampus en zorgt voor een goed geheugen. Door de actieve stress, wordt het gebied van de hypothalamus ook actief. De hypothalamus staat aan het begin van de stress as en zorgt ervoor dat de bijnieren cortisol aanmaken. De cortisol gaat met een kleine omweg naar de hippocampus, daar zitten receptoren op, waar cortisol op gaat landen en zo werkt het geheugen sneller en heter.

De hippocampus heeft een remmende werking op de hypothalamus en houd het hormoon cortisol onder controle. Het probleem ontstaat, als de hypothalamus maar cortisol moet blijven produceren, door stress. De hypothalamus wordt hyperactief en schakelt DHEA uit. DHEA is een belangrijk hormoon dat eigenlijk een soort voorhormoon is. Het is een voorloper voor veel andere hormonen, zoals testosteron en oestrogeen. Daarnaast kan het de werking van cortisol blokkeren, zodat er niet een chronisch teveel aan dit hormoon voor langere tijd in het lichaam hebt.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Histaminevrijmakers in voeding en diverse kunstmatige toevoegingen in ons voedsel

Bepaalde voedingsmiddelen bevatten hoge concentraties aan histamine zoals oude kaas, rode wijn en zuurkool. Ook zijn er bepaalde voedingsmiddelen die in staat zijn om het in de mestcellen aanwezige histamine vrij te maken, onder andere de aardbei en de tomaat.

 • Rode biet, verse spinazie;
 • Ananas, kiwi;
 • Schaal- en schelpdieren, zoals garnalen, krab en mosselen;
 • Varkensvlees;
 • Ei-eiwit;
 • Noten en zaden, vooral walnoten
 • Pinda´s;
 • Cacao en chocolade, drop;
 • Kruiden en specerijen, vooral gember, kaneel, kerrie, kardemom, koriander, kruidnagel, laos, munt, zwarte peper, paprikapoeder, vanille
GezondheidGezondheid

Diverse kunstmatige toevoegingen in ons voedsel kunnen ook histamine veroorzaken

Deze histaminevrijmakers zijn een zware belasting voor onze lever 

KokenKoken

Histamine wordt grotendeels opgeslagen in mestcellen

Een allergische reactie in de mestcellen kunnen de darmwand stuk maken. De mestcellen gaan vanuit het beenmerg via het bloed naar de verschillende weefsels van het lichaam, lever, lymfeklieren en alle andere organen. Ze dringen door de wanden van de bloedvaten en nestelen zich in de onmiddellijke omgeving van die bloedvaten als er niet voldoende doorstroming is van de bloedvaten en het lymfesysteem, met het gevolg “het stil staande putje” wat daar verantwoordelijk kan zijn van ontstekingsreacties.

Mestcellen een voorbeeld, waar ze voor dienen

Bij een muggen, wespen of tekenbeet “als voorbeelden”, zullen mestcellen in de huid ervoor zorgen dat het gif zich niet te ver in het lichaam kan verspreiden door plaatselijke zwelling en roodheid op de plek. Tijdens de beet injecteert de mug, teek of wesp een speciale substantie die de bloedvaten verzacht en de bloedstolling vertraagt en is dan tijdelijk verdooft. Binnen 5 minuten drinkt de mug of teek rustig het bloed en pas na een paar minuten kan de persoon een scherpe pijn voelen op de aangedane plek, als reactie daarop komt er histamine vrij wat zorgt voor een allergische reactie die gepaard gaat met jeuk, roodheid en zwelling

De zwelling van de neus bij hooikoorts is een ander voorbeeld van de werking van mestcellen

Door histamine kunnen  bacteriën, pollen en virussen onze slijmvliezen niet binnendringen. Dit gebeurd in alle slijmvliezen door heel het lichaam en ook in de darmen en de maag (deze slijmvliezen zijn het hoofd centrum, waar alle problemen vaak beginnen). Zo worden indringers (stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken) tegen gehouden en wat al eerder gelezen kon worden, DHEA schakelt zich dan uit om cortisol het vuil op te laten ruimen, dit mag natuurlijk niet te lang duren, want dan gaat het lichaam te traag lopen en kunnen we last van oedeem krijgen.

Mestcellen zijn chemische bommen

Een goed werkende mestcel zit propvol met kleine bolletjes vol chemische stoffen, histamine, prostaglandines en cytokines. Ze laten die stoffen vrij in hun omgeving als ze geactiveerd worden. Een mestcel voert zijn functie uit en gaat groeien als hij daartoe geprikkeld wordt via bepaalde signalen. Op de buitenkant van de mestcel zit een receptor met de naam KIT (een soort ontvanger eiwit) die na contact met een metselgroeifactor signalen doorgeeft naar de binnenkant van de cel.

Als de mestcel plaatselijk opzwelt is dit geen probleem, maar bij pre-diabetes, betreft dit alle cellen

Deze signalen zorgen ervoor dat de mestcel stoffen gaat uitscheiden en bijvoorbeeld gaat groeien. Deze stof kan allerlei klachten veroorzaken zoals zwelling van weefsels (oedeem), jeuk en roodheid van de huid. Naast histamine bevatten mestcellen ook andere chemische stoffen die de reactie van het afweersysteem ondersteunen als er een juiste balans is. Als bijvoorbeeld de mestcellen overuren moeten draaien door pre-diabetes, zal het hele lichaam opzwellen en kan ons immuunsysteem onbeschermd worden.

De histamine producerende mestcel zitten in de huid en de slijmvliezen

Waaronder de darmen, maag, longen, huid, bijholten en rondom al onze gewrichten, spieren en pezen. Wanneer deze mestcellen stuk gaan, wat meestal als eerste in je darmen of maag gebeurd, beschermen de slijmvliezen je organen, gewrichten, pezen en spieren niet of niet meer optimaal tegen ziekteverwekkers of stoffen die van buiten komen en laten ze deze doorgaan via de bloedbaan en zoeken een weg naar je organen, hier infecteren ze opnieuw het slijmvlies en zo kunnen ze opnieuw voor ontstekingen zorgen en infecteren. Vaak zie je dat het orgaan wat zwakker functioneert, het eerst besmet wordt en zie je deze klacht ook vaak terug komen als erfelijke aandoening Histamine Intolerantie uit ontlasting RP “Onderzoek

Bij de ontlastingstest op histamine wordt het gehalte van histamine in de ontlasting bepaald. Histamine is een stof in het lichaam die valt onder de categorie biogene aminem. Voorbeelden van andere stoffen in deze categorie zijn tyramine en adrenaline. De darmen zorgen ervoor dat de juiste hoeveelheid histamine in het bloed komt. Bij een histamine intolerantie kunnen de darmen dit niet meer goed zelf reguleren en komt er te veel of juist te weinig histamine in het bloed. Hierdoor kunnen verschillende soorten klachten ontstaan.

 • Hartkloppingen;
 • Vol gevoel maag;
 • Onrust in het hoofd en lijf;
 • Lage bloeddruk;
 • Duizeligheid, neiging tot flauwvallen en uiteindelijk bewusteloosheid; Anafylaxie = (anafylactische shock) is de meest extreme en gevaarlijke vorm van een allergische reactie; het hele lichaam is er bij betrokken. In zo’n geval is het belangrijk dat direct medische hulp geboden wordt, 112 bellen!

Productie oplossend enzym histaminase en zwakke bijnieren

De bijnieren produceren een histamine oplossend enzym: histaminase, het  zelfstandigheidsenzym dat functioneert als katalysator bij het omzetten van histidine naar histamine. Histidine is een van de 9 essentiële aminozuren. Dit aminozuur heeft vele functies in ons lichaam. Het is bijvoorbeeld betrokken bij de vorming van eiwitten en heeft invloeden op verschillende metabolische reacties in het lichaam. In het geval van verzwakte bijnieren gebeurt dit te weinig en krijgen we vaak  overmatige histamine reacties, met kans op zwellingen in onze cellen met kans ontstekingen in onze slijmvliezen, wat kan leiden tot pre-diabetes

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Onze ademhalingswegen (mond, neus, keel en luchtwegen) worden voortdurend blootgesteld aan allerlei lichaamsvreemde stoffen uit de lucht die we inademen. Overgevoeligheidsreactie van het slijmvlies van de neus en de neusbijholten zijn vaak herkenbaar door waterige of soms zelfs etterige afscheiding uit de neus en ogen en moe zijn en niet kunnen slapen zijn opvallende symptomen.

Histamine, enzymen en biogene aminen

Enzymen zorgen in het lichaam voor de afbraak van biogene aminen-histamine. Grote hoeveelheden biogene aminen kunnen deze enzymen niet aan, omdat ze vrijwel constant door bijvoorbeeld alcohol, nicotine, vet eten, e-nummers, bewerkte suiker en zout, allerlei toegevoegde stoffen in voorbewerkt voedsel, voedingssupplementen en medicijnen in hun werking geremd worden.

Koop geen kweekzalm

Kweekzalm heeft nauwelijks beweegruimte en worden  vaak agressief en depressief. Hun leefomgeving is vervolgens zo ongezond dat een groot aantal van de zalm sterft door parasieten of vervuild water. die zitten vol met chemicaliën, zoals DDT, PCB’s, insecticides en antibiotica en deze stoffen moet onze lever, allemaal verwijderen en histamine moet het tegenhouden.

Een erfelijk genetisch defect

Bij sommige mensen komt het voor dat genoemde enzymen tekort door een genetisch defect ontbreken in het maag-darmkanaal of nauwelijks werkzaam zijn, zoals bij een lactose of glutenintolerantie. Deze personen kunnen maar weinig biogene aminen verdragen en kunnen een natuurlijk enzym gebruiken om het te veel aan histamine te verteren.

Mogelijke oplossingen, dagboek bijhouden, eet licht verteerbaar, verminder stress, eet enzymen

 • Een van de belangrijkste dieet fouten, die gemaakt worden door mensen met een bijnier vermoeidheid, is dat het zeer belangrijk is, dat je eet voor 10:00. Bied het lichaam dan wel goede voedingstoffen aan;
 • In een lichaam dat van voldoende water wordt voorzien is de histamine voorraad in balans. uitdroging betekend: er wordt meer histamine aangemaakt, de cel raakt opgezwollen en ontstekingen hebben nu eerder kans.
 • Drink water en het brein zorgt voor aanmaak van adrenaline. Adrenaline is de stof die de aanmaak van histamine weer stopzet;
 • Uitdroging zorgt ervoor dat er veel van het hormoon histamine wordt aangemaakt. Dit hormoon wat vele goede eigenschappen heeft, zorgt ervoor dat er minder water het lichaam kan verlaten “vochtophoping”, ook “Oedeem” genoemd.  zodat al het water dat er is aangewend kan worden in de ontstane nood situatie. Dat gebeurt onder andere door de bronchiolen in de longen te versmallen zodat er minder waterdamp uit de longen ontsnapt, tijdens de uitademing. Dit heeft een verhoogde kans op longproblemen tot gevolg. gebruik je adem als kracht
 • Dagboek bijhouden, over voeding en beweging in de buitenlucht
 • De tijden bijhouden waarop iets gebeurd

Samenvatting

Biogene aminen-histamine spelen een belangrijke rol in overgevoeligheidsreacties op bepaalde levensmiddelen. Bij de behandeling hiervan is het van groot belang de hoeveelheid biogene aminen-histamine in het lichaam laag te houden. Dit kan bereikt worden door de consumptie van histaminevrijmakers zoveel mogelijk te vermijden. Verder is het belangrijk de enzymen uit basische voeding die biogene aminen in het lichaam afbreken optimaal te laten functioneren en ze niet in hun werking te belemmeren door bijvoorbeeld. alcohol, drugs, stoffen in bewerkt voedsel, wat veel maagzuur geeft, stofjes in voedingssupplementen verwerkt, nicotine en bepaalde medicijnen.

Het is een noodzaak om de slijmvliezen in de darmen weer te helen, de stoornissen in het slaap- waakritme te herstellen, om weer een gelukkig gevoel te ervaren, verder is het van belang, dat je als je stopt met bepaalde voeding te consumeren, kunstmatige voeding zorgt voor een tekort aan maagzuurproductie en dus voor maagzuurproblemen, gevolgd door maagzuurremmers.

Soms is het nodig om het zuur te remmen om problemen van de slokdarm of maagzweer te voorkomen, een gedegen voedingsadvies is nodig om tijdig te stoppen met deze medicatie, want het remt ook de opname van neurotransmitters. Verder is 2 liter vocht per dag nodig om histamine te verteren, mits het lichaam verder helemaal gezond is, anders moeten deze problemen eerst worden hersteld.