Gebit en Tandvlees

Wie is er niet blij met een goed gebit, we beseffen niet zo vaak hoe belangrijk onze tanden zijn, tot we kiezen, snijtanden,  hoektanden verliezen en ons voedsel niet meer goed kunnen malen of af kunnen scheuren. De stofwisseling begint in onze mond, het gebit is niet alleen maar om te kauwen, het laat ook iets zien over onze gezondheid. Als het lichaam ziek is, dan kunnen er gaatjes of bloedend tandvlees ontstaan. Het gebit wordt beschermd door ons speeksel, maar omdat heel veel mensen witmeelproducten en suiker eten, is ons speeksel vaak van minder goede kwaliteit en raakt onze mondflora uit balans. 

Gebit, tandvlees, mondhygiëne, immuunsysteem, bacteriën, virussen, stress, suiker, gaatjes, tanden, kiezen, stofwisseling, mondflora, speeksel, schimmelinfectie, aften, tandenstokers, borsteltjes, kokosolie, histamine, allergische reacties, titanium-allergie, bloedonderzoek, ontbijt, bloeddruk, bloedarmoede, candida, zuurstof, neurotransmitters, vermoeidheid

Luchtwegproblemen door een slecht gebit, wie zou daar nu aan denken

Als het gebit van minder kwaliteit is, kan het hier de mondslijmvliezen aantasten en hebben virussen kans om in het lichaam binnen te dringen via de bloedvaten. Via de bloedbaan, kunnen de bacteriën en invasieve schimmelinfecties de organen bereiken en ziektes veroorzaken, zoals longontsteking en allerlei allergische klachten, als histamine overprikkeling en hooikoorts aan de luchtwegen. Het kan ook allerlei andere klachten veroorzaken, als vermoeidheid en niet slapen. Een ontsteking in onze mond wordt vaak onderschat, zodra deze er is, wordt ons lichaam actief en houdt ‘t ons wakker.

Mond, tanden - kiezen en gezondheid

 • 18. Hart, dunne darm, zenuwstelsel, schouder en elle boog
 • 21 – 22. Blaas, nieren, voorhoofdholte, voeten en knie;
 • 23. Galblaas, lever, oog, heup en knie;
 • 24 – 25. Longen, dikke darm, bijholten en bronchiën;
 • 26 – 27. Maag, milt, pancreas, kaakholte schildklier;
 • 28. Hart, dunne darm, zenuwstelsel, schouder en elle boog;
 • 31 – 32. Blaas nier, voorhoofdholte, voet en knie;
 • 33. Galblaas, lever, ook heup en knie
 • 34 – 35. Maag, milt, pancreas, kaakholte, schildklier, knie en borst;
 • 36 – 37. Longen, dikke darm, bijholten en bronchiën;
 • 38. Hart dunne darm, zenuwstelsel, schouder en elle oog;
 • 41 – 41. Blaas, nier, voorhoofdholte, voet en knie 43. Galblaas, lever, oog, heup en knie;
 • 44 – 45. Maag, milt, pancreas, kaakholte, schildklier, knie en borst
 • 46 – 47. Longen dikke darm, bijholten en bronchiën;
 • 48. Hart, dunne darm, zenuwstelsel, schouder en elle boog

Wat te doen

 • Maak je tanden schoon na elke maaltijd
 • gebruik tandenstokers en of borsteltjes na elke maaltijd
 • Leg deze ergens binnen handbereik
 • Gebruik kokosolie om je tanden te poetsen
 • Bij ontstekingen, gebruik dan 1 eetlepel kokosolie voor in de mond, laat het hier 20 minuten zijn werk doen en spuug daarna de olie uit. (Niet in de gootsteen), dan raakt die verstopt. Maak alleen gebruik van het kokosvet uit een glazen pot, anders kunnen weekmakers de hormonen verstoren.
 • Om de mondflora weer te herstellen, moet je voldoende afweersysteem hebben en kan er gekeken worden, wat is er al geprobeerd en wat is er nog mogelijk, dit kan door middel van begeleiding in voeding tot suppletie

Klachten door implantaat

 • Medische implantaten bestaan uit lichaamsvreemd materiaal. Hierdoor is het mogelijk dat er allergische reacties ontstaan, zowel door beschadiging tijdens het inbrengen als door mechanische belasting. De allergische reactie kan komen door kunststoffen, geurstoffen, lijmen en diverse metalen;
 • Daarom is het belangrijk dat voordat er onderzoek plaats kan vinden, bekend is uit welke materialen een implantaat bestaat. Zo zouden we vooraf met de tandarts in overleg kunnen gaan, welke stoffen gebruikt worden, zodat we wellicht op een later tijdstip ons voordeel uit kunnen halen. zorg voor een kopie en stop het bij belangrijke documenten;
 • De meeste allergische reacties worden gevonden op nikkel, palladium, amalgaam en titanium voor tandheelkundige materialen en op nikkel, chromium, kobalt, palladium en soms titanium in orthopedische implantaten. De meeste allergieën zijn voor nikkel, chromium en kobalt (samen rond de 20%).
 • Toch komt een allergische reactie op tandheelkundige en orthopedische metalen maar heel zelden voor. Mensen met een overgevoeligheid voor metalen hebben wel een hoger risico op het ontwikkelen van een metaalallergie van hun implantaat.
 • Mogelijke reacties zijn, ontstoken tandvlees, mondslijmvlies, eczeem, jeuk en als er een allergische ontstaat voor titanium, kan dat het immuunsysteem en de normale gezonde weefsels en organen van het lichaam beschadigen. 

Medische implantaten bestaan uit lichaamsvreemd materiaal, titanium allergie uit serum, onderzoekt dit. Hierdoor is het mogelijk dat er allergische reacties ontstaan, zowel door beschadiging tijdens het inbrengen als door mechanische belasting. De allergische reactie kan komen door kunststoffen, geurstoffen, lijmen en diverse metalen. Daarom is het belangrijk dat voordat allergologisch onderzoek plaats kan vinden, bekend is uit welke materialen een implantaat bestaat.

Ook voor tandheelkundige materialen en op nikkel, chromium, kobalt, palladium en soms titanium in orthopedische implantaten. De meeste allergieën zijn voor nikkel, chromium en kobalt (samen rond de 20%). mogelijke reacties zijn, (afhankelijk van de plaats waar het contact met titanium zich voordoet): ontstoken tandvlees, ontstoken mondslijmvlies, eczeem, jeuk en als je allergisch bent voor titanium, kan dat het immuunsysteem de normale gezonde weefsels en organen van het lichaam beschadigen, titanium allergie uit serum, onderzoekt dit

Mondslijmvliesontsteking

Bij mondslijmvliesontsteking is mondhygiëne van extra belang. Poets 3 x daags (na elke maaltijd) de tanden. Poets twee minuten (hou de horloge of timer er maar eens bij om te zien hoe lang dat eigenlijk is) en raak alle vlakken. Daarna voorzichtig tandzijde of tandenstokers gebruiken, pas wel op dat  aangedane gebieden niet verder beschadigt worden. Verder is het aan te raden niet of zo weinig mogelijk te roken. Wees ook voorzichtig met alcohol en gekruid eten, om irritatie van het mondslijmvlies te voorkomen. Eet wortels, ze versterken het tandvlees en voorkomen de vorming van tandplak.

Aften kan weergeven dat er onvoldoende voedingsstoffen aanwezig zijn ons lichaam gezond te houden

Zijn er vaak klachten van aandoeningen aan het mondslijmvlies (b.v. aften)? Let dan op of er wel voldoende van alle voedingsstoffen uit het voedingscirkel worden opgenomen. Sla bijvoorbeeld het ontbijt niet over. Een goed ontbijt maakt ons wakker en helder en is de eerste energie die we binnenkrijgen. Als ons morgenmaal gebalanceerd is, hebben we 25 tot 30% van de noodzakelijk levenskracht binnen. 

Voeding zorgt ervoor dat onze beschermende slijmvlies dikker wordt

Het ochtendmaal is de eerste energiebooster die we binnenkrijgen. Ontbijten we niet, dan hebben we meer zin in bewerkte koolhydraten en al snel weet het reptielenbrein, welke tussendoortjes het snelste energie geven. Bovendien als we niet lunchen ziet de spijsverteringsbuis, niet de noodzaak om een stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de maag en darmwand aan te leggen

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Onze hersenen spelen een grote rol in de stofwisseling, zo leren we het reptielenbrein waar we snel energie van krijgen, als we moe zijn en zo gebruiken steeds meer mensen koolhydraten en per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten en juist dat kan het lichaam niet verteren. Zo hebben we snelle en langzame saccharides nodig, die heel verschillend in het lichaam worden opgenomen door onze spijsvertering. Als het brein geen voedingsstoffen krijgt, slaat het alarm en vraagt de darm om hulp. 

Van langzamere stofwisseling, naar pre-diabeters en zin in zoet

Onze weerstand gaat aan en zal ons willen beschermen bespaart intussen energie en laat de vertering in de maag langzamer lopen, door vertraging van de stofwisseling, blijft het voedsel in de maag staan en gaat rotten, schimmels zijn dol op deze bodem van eenvoudige bewerkte suikers. En zo komt het moment dat we op eens trek hebben in zoete producten en er langzaam pre-diabetes kan ontstaan

De behoefte aan voedsel in het brein veranderd

Dit komt door de verandering van de bacteriestammen, genaamd candida albicans (schimmelinfectie). Zodra de candida van vorm verandert en zich ontwikkelt tot een schimmel wordt deze een ziekteverwekker en ondermijnt het immuunsysteem, zeurt om suikers, want dat heeft de candida nodig om te overleven en zo heeft de schimmel de eigenschap om een gezond lichaam, ziek te maken.

De symptomen verdwijnen snel na het eten van een snack

Er is een snelle verbetering met de suikers en wordt begrijpelijkerwijs geïnterpreteerd als een teken dat we wel een “lage bloedsuikerspiegel” moet hebben. Ondanks het feit dat deze symptomen vaak verbeteren met voedsel, hebben ze weinig te maken met je biologische behoefte aan voedingsstoffen of energie, deze symptomen zijn het gevolg van een abnormale opbouw van maagzuur door een slechte werking van de maag en darmkanaal (brandend maagzuur) of een daling van de bloeddruk en zuurstofniveaus in de hersenen.

Bloeddruk indicatietabel

Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten inpompt, of kracht verliest om de rode vloeistof door het lichaam heen te pompen. Dit tabel kan inzicht geven of de bloeddrukwaarden normaal, te laag of te hoog zijn, welke voeding zou gegeten kunnen worden en of welk bloedonderzoek zou inzicht kunnen geven. Het tabel geeft een indicerend inzicht, voor gezondheidsklachten is het raadzaam een juiste diagnose bij een specialist te laten stellen, om erger te voorkomen
Bloeddruk, benamingen en oorzaken getallen Bloedonderzoek, bloeddrukmeter en indicatietestOverige informatie en voeding, mogelijke kenmerkenMogelijk passende voeding en beweging
Hoge bloeddruk, primaire en secundaire hypertensieAldosteron uit serum, bloedonderzoek Cortisol en DHEA in balans
Verlaagde bloeddruk - onderdruk, hypotensie IJzertekort bloedonderzoekBloedarmoedeCortisol en DHEA in balans
Prehypertensie toegenomen vaatstijfheidHomocysteïne bloedonderzoek 💉

Pre-diabetes indicatietest
Cortisol en cholesterolWortels
Hypertensie fase 1 Waar komt de hoge bloeddruk vandaan Onderzoek, begeleiding, analyse en advies
Aldosteron uit serum, bloedonderzoek
Rode bieten zouden goed zijn, voor alles wat met het bloed te maken heeft.
Hypertensie fase 2 160/100 mmHgAldosteron uit serum, bloedonderzoek
Hypertensieve crisis, meet nog eens in rust de bloeddrukThuis testenBel een arts als in rust de bloeddruk te hoog blijft Rust nemen
Langzaam werkende schildklierOedeem
NierfalenBloedonderzoek
Verhoogde onderdrukMedicijnen: anticonceptiva, Corticosteroïden of niet-steroïdale, Ibuprofen anti-inflammatoireSlaperig overdag, slaapapneu
Verlaagde onderdruk, hypotensieVaak te zien bij bijnieruitputtingBij warmte, waardoor het lichaam meer moeite moet doen om het bloed te laten circulerenCortisol en DHEA in balans
Zoek onmiddellijk medische hulp bij pijn op de borst, kortademigheid of duizeligheid, verandering in spraak of bewustzijn

De candida-infectie is een sluimerende bedreiging van onze gezondheid. Candida is een gist die voorkomt in de ingewanden, de mondorenslokdarm, de keel, huid, en de voortplantingsorganen. Onder normale omstandigheden komt de candida voor als gist en leeft daar in een gezonde balans met bacteriën. Zodra de candida van vorm verandert en zich ontwikkelt tot een schimmel wordt ze pathogeen en ondermijnt het immuunsysteem en heeft de schimmel de eigenschap om ziek te maken. Het gevaar van een schimmelinfectie of candida overgroei is dat de kans op parasieten toeneemt. 

Dit komt omdat de candida albicans een laag aanbrengt in de darmen waardoor er een omgeving gecreëerd wordt die andere indringers voet aan de grond bied. Het gevaar van parasieten is dat deze belangrijke voedingsmiddelen van het lichaam afpakken om zelf te overleven in ons lijf en lijken ander klachten op een lekkende darm  maagslijmvlies. Het kan heel goed zo zijn dat menselijke parasieten, één van de verborgen oorzaken zijn van verschillende vreemde gezondheidsklachten. De symptomen verschillen per persoon en komt het vaak voor bij problemen in de spijsvertering.  

Wanneer onze bloedsuikerspiegel te hoog stijgt door veel suikerhoudende producten te eten, zorgt de alvleesklier steeds opnieuw, dat er insuline geproduceerd wordt, om de glucose om te zetten in glycogeen en we energie krijgen. De pancreas kan hierdoor uitgeput raken en zal minder insuline produceren, waardoor voorradig glucose in onze cellen niet verbrand wordt en in onze bloedbaan kan blijven circuleren en zo ontstekingen kunnen veroorzaken. Insuline is een zeer sterk hormoon met twee hoofdfuncties, het zorgt ervoor dat suiker in de cellen komt en regelt de opslag van niet verbrande suikers in de vetcellen. 

Veel mensen met diabetes type 2 hebben te kampen met klachten als vermoeidheid en bloedarmoede

Het bloed zorgt ervoor dat alle cellen van zuurstof voorzien worden. Cellen verbranden moleculen als eiwittenvetten suikers en koolhydraten met behulp van frisse lucht. Als er minder buitenlucht voorradig is, betekend dit dat verbranding trager wordt met moeheid tot gevolg. Bloedarmoede, gekenmerkt door een te laag gehalte aan bloedkleurstof (hemoglobine) of een tekort aan circulerende rode bloedcellen (erytrocyten), of door beide. Hemoglobine neemt zuurstof op vanuit de longen en geeft deze lucht af aan andere lichaamscellen. 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes
Bij elk ziektebeeld waabij er sprake is van een ernstige vermoeidheid, zou eerst gekeken moeten worden of er niet een tekort aan vitamine B12 is en de lever zijn reinigende werking kan uitvoeren. Een B12 tekort, kan ontstaan door een darm en maagslijmvlies beschadiging of door een niet ontdekte langdurige bloedarmoede en is mogelijk te herstellen met voeding en sterk geconcentreerde stoffen verkregen uit voeding, mits het niet om een erfelijke aandoening gaat als Addison Biermer, dit zal onderzocht moeten worden door een specialist.

Overleving, veiligheid, zekerheid, door uitputting van lichaam en door gedachten, wat vaker rond de overgang naar voren kan komen, omdat er dan het hormoon progesteron minder wordt aangemaakt, waar we rustig van kunnen worden, dat ook nog wat cortisol produceert. Ook bij endometriose  of luchtwegproblemen ontstaat er vecht-of-vluchtreactie en produceert het lichaam meer histamine.

Mogelijke emotionele veranderingen

Voeding voor de wortel Chakra

Rode bietgranaatappelrode kool, paprika, radijszaad om kiemen van te kweken en te gebruiken bij het ontbijt, tomaten of rood fruit helpen, om de stuit chakra aan te zetten tot herstel. Pas op met fruit, vanwege de glucose, die eerst uit de cellen voor het hoofd gebruikt moeten worden, om die reden is het beter deze bewerkte koolhydraten met suiker te gebruiken na 14.00.