Gebit en Tandvlees

Wie is er niet blij met een goed gebit, we beseffen niet zo vaak hoe belangrijk ons gebit is, tot we tanden gaan verliezen. De stofwisseling begint in jouw mond, het gebit is niet alleen maar om te kauwen, dit doet voor ons nog veel meer. Het laat ook iets zien over onze gezondheid. Als het lichaam ziek is, dan kunnen er gaatjes ontstaan in het gebit of bloedend tandvlees krijgen. Het gebit word beschermt door ons speeksel, maar omdat heel veel mensen witmeelproducten eten en suiker eten, is ons speeksel vaak van minder goede kwaliteit en raakt onze mondflora in de war en kan het hier jouw mondslijmvliezen aantasten en hebben bacteriën en virussen kans om in je lichaam binnen te dringen en daar ziektes veroorzaken, zoals longontsteking en allerlei allergische klachten aan de luchtwegen. Het kan ook allerlei andere klachten veroorzaken, zoals vermoeidheid en niet slapen, want we onderschatten een ontsteking in onze mond, zodra deze er is, wordt ons lichaam actief om het op te ruimen en houd ons wakker.

Wat te doen

  • Maak je tanden schoon na elke maaltijd
  • gebruik tandenstokers en of borsteltjes na elke maaltijd
  • Leg deze ergens binnen handbereik
  • Gebruik kokosolie om je tanden te poetsen
  • Bij ontstekingen, gebruik dan 1 eetlepel kokosolie voor in je mond, laat het hier 20 minuten zijn werk doen en spuug daarna de olie uit. (Niet in de gootsteen), dan raakt die verstopt
  • Om de mondflora weer te herstellen, moet je voldoende afweersysteem hebben en kan er gekeken worden, wat is er al geprobeerd en wat is er nog mogelijk, dit kan door middel van begeleiding in voeding tot suppletie.

Klachten door implantaat

  • Medische implantaten bestaan uit lichaamsvreemd materiaal. Hierdoor is het mogelijk dat er allergische reacties ontstaan, zowel door beschadiging tijdens het inbrengen als door mechanische belasting. De allergische reactie kan komen door kunststoffen, geurstoffen, lijmen en diverse metalen. Daarom is het belangrijk dat voordat er onderzoek plaats kan vinden, bekend is uit welke materialen een implantaat bestaat.
  • De meeste allergische reacties worden gevonden op nikkel, palladium, amalgaam en titanium voor tandheelkundige materialen en op nikkel, chromium, kobalt, palladium en soms titanium in orthopedische implantaten.De meeste allergieën zijn voor nikkel, chromium en kobalt (samen rond de 20%).
  • Toch komt een allergische reactie op tandheelkundige en orthopedische metalen maar heel zelden voor. Mensen met een overgevoeligheid voor metalen hebben wel een hoger risico op het ontwikkelen van een metaalallergie van hun implantaat.
  • Mogelijke reacties zijn: Ontstoken tandvlees, ontstoken mondslijmvlies, eczeem, jeuk en als je allergisch bent voor titanium, kan dat het immuunsysteem de normale gezonde weefsels en organen van het lichaam beschadigen.

Bezoek voor gezondheidsklachten een arts, zorg voor een juiste diagnosee