GER en GERD Maag en Verteringsproblemen

GER is brandende vertering sap dat in de slokdarm kan komen. GERD is als maagzuur twee keer per week of meer door het middenrif omhoog komt. De buisvormige spier trekt samen en duwt het voedsel naar beneden in de maag. De klep opent bij de ingang van het maagdarmstelsel en laat het voedsel passeren. Als de gekauwde brei is afgeleverd, is de ring gesloten om de inhoud van de gespierde zak binnen te houden. Het zuur mag namelijk niet in de slokdarmbuis komen, als het verterende sap omhoog komt, worden er vaak maagzuurremmers gegeven, om slokdarmontsteking te voorkomen.

Verteringsklachten, GER, GERD, maagzuur, middenrifbreuk, maagzuurremmers, slokdarmbuis, slokdarm, maag, LES, overgewicht, allergie, stress, hyperventilatie, ademhaling, moe, maagbreuk, bloeddruk, COPD, longklachten, Astma, zuurstof, bloedonderzoek, ontspanning, buitenlucht, bewegen, middenrif, spijsvertering

Wat is GERD

Als maagzuur twee keer per week of meer omhoog komt met andere verwante symptomen kan een arts een diagnose stellen met GERD. De geneeskundige zal trachten om een slokdarmwandperforatie te voorkomen, door zuurremmers voor te schrijven. Veelal wordt er geen voedingsadvies gegeven bij klachten die door pre-diabetes veroorzaakt worden en kan er nog meer medicatie nodig zijn. Gastro-oesofageale reflux is een officiële ziekte en wordt gediagnosticeerd door een maagdarmspecialist. 

Als men klachten van reflux ervaart, kan er angst voor het ontbijt ontstaan

De maagklachten zijn vergelijkbaar met GER, omdat het belangrijkste symptoom maagzuur of zure reflux is. Alleen is Gerd een ernstige aandoening die behandeling vereist om extra gezondheid complicaties te voorkomen. Als het slijmvlies dunner wordt door stress of onverteerbaar voedsel, men bang wordt voor het ontbijt, kan slijmvormende bekleedsel dun worden.

Oorzaken kunnen zijn een maagzweer, een ongeluk of harde klap in de maag. Verkeerde keuzes qua voeding, zoals pre-diabetes en overgewicht. Andere aanleidingen zijn helicobacter pylori, roken, maagbreuk, bepaalde medicatie als maagzuurremmers, overmatig alcohol gebruik. Een burn-out, koemelk allergie, lactose intolerantie, leeftijd, verminderde werking van de alvleesklier, ademhaling en klachten als hyperventilatie. Al deze klachten kunnen heel beangstigend zijn en maakt de kans op een histamine-intolerantie nog groter.

GER of maagzuur komt vaak voor na uitgebreide maaltijden, voedingsmiddelen die moeilijk te verteren

Voedingsmiddelen die moeilijk verteren zijn en de ontwikkeling van maagzuur stimuleren. Een ontbijt dat alleen bestaat uit brood zonder vezels kan niet verteren en kan een verhoogde zuurproductie geven. Bewerkte vetten als frituurvet, margarine, maar ook gefrituurde producten als patat en frikandellen. Alles door elkaar heen eten is ook niet goed, dat gaat gisten en dat is weer goed bedje voor bacteriën.

Gevolgen als GERD onbehandeld blijft en de oorzaak niet gevonden wordt

Maagzuur zorgt langzaam voor beschadigen van de cellen en weefsels in de slokdarm, waardoor van vorming van littekenweefsel ontstaat. Dit kan slikken moeilijker maken. Deze schade kan leiden tot zweren in slokdarm. Het kan zelfs leiden tot kwaadaardige veranderingen in de bekleding van de onderste deel van de buis. Het zuur in de slokdarm zorgt voor irritatie, aangezien de bekleding van de buisvormige hulsel niet bestand is tegen dit bijtende zuur, zoals de maag dat wel is. Barrett-slokdarm kan niet worden aangetoond in het bloed. Het advies is om verteerbaar voedsel te eten en stress verminderen.

Bloedarmoede, lage bloeddruk en een trage schildklierfunctie

Een algemeen bloedonderzoek aangeven hoe de conditie is en of wellicht sprake is van  bloedarmoede. of een te lage bloeddruk, door een onbalans in cortisol en DHEA. Rennen en rusten gaan immers niet tegelijkertijd. Hoge LDL cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en minder energie geven. 

Hypothyreoïdie, als de schildklier het schakelen van de hersen-darm-as trager maakt

De schildklier is een schakelcentrum tussen darmen en hoofd, het toestemmingsorgaan controleert op stress, overvolle glucosecellen, bacteriën en virussen, deze controlepost kijkt of er voldoende energie is om spijsverteringsprocessen volledig af te ronden. Bij energieverlies kunnen auraenergie-cellen snelheid verliezen, waardoor het lymfatisch en bloedcirculatiesysteem langzamer gaan functioneren
Functie schildklier hormonenVoelbaarBloedonderzoekRecepten en weetjes
In de bloedbaan is +/- 80% T4, 16% T3 en 4% T1 en T2Schildklier TSH, Vrij T4 en FT3 💉 BloedonderzoekParanoten
T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenTekort T3 betekent energieverlies. T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagen💉 Bloedonderzoek schildklierfunctiese T3 (rT3) Venkel
T4 is ongeveer 6 dagen aanwezig in het bloedT3 kan T4 in het niet functionele rT3 omzettenCourgette
Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nierenRode bieten
rT3 stijgt bij stress en ondervoedingMilt, burn-out, stress, depressie en PTSS
Meer informatie
Pas op met koffie
Als Thyroxine bindend globuline (TBG) uit balans is, kan het zijn dat testosteron en oestrogeen uit balans zijn. Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Informatie oestrogeendominantie
Voetverzorging
Oestrogeen dominantie


Blaas en prostaat, informatie voor mannen

a. Testosteron kan de hoeveelheid TGB verlagen;

b. Oestrogeen kan het TGB verhogen;

c. Beide kunnen leiden tot symptomen van een traag werkende schildklier
Testosteron uit het bloed meten
Informatie bloedonderzoek
Gewicht en energie
Pas op met Gluten bij schildklier problemenGlutenvrij dieet
Het Gluten eiwit lijkt op heel veel op het schildklier weefsel en kan zorgen voor een overactieve immuunsysteem
Voor glutenallergie worden 2 testen gedaan in het bloedonderzoek

Informatie bloedonderzoek
Recept wortel 🥕 wraps zonder gluten
Glutenallergie en schildklierverbinding
Meer informatie
Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is.
Indicatietest lekkende darm slijmvlies

Glutenvrij brood 🍞 bakken

Complicaties van GERD kan ook longontsteking, infecties, keelontsteking, het verzamelen van vocht in de sinussen en het middenoor geven. Veranderingen met name de voeding en een minder stressvol leven kunnen helpen bij het beheren van de symptomen van gastro-oesofageale reflux. Zorg ervoor dat de arts op de hoogte wordt gesteld van veranderingen, zoals, hoesten en pijn op de borst. COPD is een verzamelnaam van de meest voorkomende chronische luchtwegaandoeningen met ontstekingsreacties en overgevoeligheid van de luchtwegen. 

Verschillende stadia en symptomen bij longklachten

Zuurstof is van levensbelang voor elk levend wezen. Wanneer men zuurstofgebrek heeft, kunnen er tal van gezondheidsproblemen ontstaan en uw algehele welzijn in gevaar komen.

*Betekenis FEV-1 Waarde is het volume dat in de eerste seconde kan worden uitgeademd tijdens een geforceerde uitademingsmanoeuvre, zoals bij sport en hoeveel lucht met kracht uitgeblazen kan worden.
Ontwikkelingsstadiums - Allergieën Symptomen & FEV-1 waardeAnalyse, indicatietesten en bloedonderzoekOverige informatie
❶ Milde COPD - longklachtenHoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde >80%
Indicatietest Lekkend slijmvlies Aangedaan mondslijmvlies
❷ Matige COPD - longklachtenhoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 50-80%
Lactose Intolerantie DNA onderzoek
kracht van de ademhaling
❸ Ernstige COPDHoesten, sputum productie

FEV-1 Waarde 30-50%
Onderzoek, begeleiding, analyse en adviesZuurstofmeter vinger
❹ Zeer ernstig COPDChronisch long falen

FEV-1 Waarde <30% met chronisch ademhalingsfalen
Bloedarmoede (hemoglobine, Hb)Endometriose en het HPV virus
Hooikoorts een aanval op ons immuunsysteemTe weinig maagzuur,
Als onvoldoende maagzuur aanwezig is, is dat ook geen prikkel voor het lichaam om een dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de darmwand en andere slijmvliezen aan te leggen om bescherming te moete bieden
uitgebreid bloedbeeld inclusief Leuco DiffVerzwakte luchtwegen zijn een ideale plaats waar microben, zoals bacteriën, virussen en schimmels en zich daar graag in nestelen.
Indicatie test Candida Albicans
Histamine intolerantie, als mestcellen ons niet meer beschermenVocht vasthouden;
Hooikoorts;
Netelroos en gordelroos;
Dunne ontlasting/diarree of obstipatie
Buikvet en overgewicht;
Onrustig en opvliegerig, soms slecht tegen fel licht kunnen;
De Tryptase bepaling is een indicator voor vaststelling van Mastocytose.
Onderzoeksmethode ELISA (EIA) uit serum. (bloedonderzoek)
Histamine intolerantie en auto-immuunziekten
Metingen van zuurstofArmband zuurstofmeterZuurstofmeter met Inspectie Certificaat en Medische KwalificatieZuurstof meten met deze ring
  • Deze test meet de besmetting met Helicobacter pylori  door middel van bloedonderzoek;
  • Helicobacter pylori IgA;
  • Helicobacter pylori IgG;
  • In de meeste gevallen leidt de besmetting alleen tot een maagslijmvliesontsteking.

Tips, oefeningen voor GERD

Behoud een gezond gewicht of zorg dat er voldoende beweging is om gewicht te verliezen. Bij pijn, zoek naar een behandelmethode of oorzaak zodat lichaamsbeweging mogelijk wordt of nauwelijks pijn meer voelt. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen, net als stilstaan en niets doen. Helaas wordt dat vaak gezien als saai of ongezellig en het knaagt aan ons schuldgevoel, waardoor vermoeidheid alleen maar groter kan worden.

Het hele systeem komt op scherp te staan waardoor klachten kunnen toenemen. Yoga, mindfulness en ontspanning kunnen bijdragen aan verlichting. Bij twijfel welke beweging wel of niet kan, overleg het met een arts. Natuurlijk is het aanmelden bij een vereniging in de buurt ook mogelijk. Verder kan gedacht worden aan buitenactiviteitenzwemmen en watersport, wandelen of fietsen.

Meer bewegen kan zorgen dat het maagzuur niet omhoog komt

Let op, een te veel aan maagzuur komt haast niet voor, maar wordt meestal wel zo behandeld, waardoor het eten nog minder verteerd wordt. Ga naar een maaltijd niet meteen liggen, maak er een gewoonte van om na het eten 20 minuten te gaan wandelen in de buitenlucht, het gaat niet om de snelheid. Volg ademhalingsoefeningen, pilates of yoga, het kan prima helpen. Als we eerlijk zijn, naar ons zelf, zien we meestal snel wat onze valkuilen zijn en waarom we niet voldoende bewegen.

De spijsvertering begint in de mond, voedsel wordt gekauwd en speeksel wordt geproduceerd door de speekselklier (hier worden ook al voedingstoffen via de slijmvliezen opgenomen) en zetmeel wordt verteerd. Speeksel bestaat uit water, enzym en slijm en heeft als functie het deels verteren van zetmeel en het glijbaar maken van het eten. “De slijmvliezen moeten hiervoor wel gezond zijn, er mogen geen ontstekingen in het tandvlees of mond aanwezig zijn, dit kan het proces verstoren, deze moeten als eerste opgelost”

Derde chakra, is verantwoordelijk voor de energie en het middelpunt van ons zelfbeeld, gebeurtenissen tussen ouder en kindwilskracht, zelfdiscipline en warmte in onze persoonlijkheid. Als er door de spijsvertering, zoals de maag, alvleesklier en de darmen niet voldoende verteerbare voedingstoffen aangeboden krijgen, is er minder energie beschikbaar en zal de aura zich beschermen.