GER en GERD Maag en Verteringsproblemen

GER = Gastroesophageal reflex, zijn brandende verteringssappen wat in de slokdarm komt. GERD = Gastroesophageal reflux disease, als maagzuur twee keer per week of meer door het middenrif omhoog komt. GER is brandend maagzuur wat in de slokdarm komt. De slokdarm spier trekt samen en duwt het voedsel naar beneden in de maag, daarna opent een band of klep de “onderste esophagus sfincter” (LES) bij de ingang van de maag en laat het voedsel passeren.

Verteringsklachten

Nadat het eten is afgeleverd, is de LES gesloten om de inhoud van het maag, vooral de spijsverteringszuren binnen te houden en om terug omhoog komen van maagzuur te voorkomen in de slokdarm. Als de LES is niet gesloten blijft zoals het hoort, dan zien zuren een kans om terug te kruipen en dat kan leiden tot irritatie en branden in de wand van de slokdarm. 

GER of maagzuur komt vaak voor na uitgebreide maaltijden, voedingsmiddelen die moeilijk te verteren, of voedingsmiddelen die de ontwikkeling van maagzuur stimuleren. Deze omvatten vet voedsel, kruidig ​​voedsel, en zure fruit en sappen. Vaak is er dan te veel maagzuur, de behoefte aan voedsel in het brein veranderd, dit komt door de verandering van de bacteriestammen, genaamd candida albicans (schimmelinfectie). 

Wat is GERD

Als maagzuur twee keer per week of meer omhoog komt met andere verwante symptomen kan een arts een diagnose stellen met GERD en zal trachten om een slokdarmontsteking.  te voorkomen, door maagzuurremmers voor te schrijven, veelal wordt er geen voedingsadvies gegeven en op een later tijdstip kan er nog meer medicatie nodig zijn. Gastro-oesofageale reflux is een officiële ziekte en wordt gediagnosticeerd door een arts. Het is vergelijkbaar met GER, omdat het belangrijkste symptoom maagzuur of zure reflux is. Alleen is Gerd een ernstige aandoening die behandeling vereist om extra gezondheid complicaties te voorkomen.Oorzaken kunnen zijn een maagzweer, een ongeluk of harde klap in de maag, pre-diabetesOvergewicht, Helicobacter pylori, roken, maagbreuk, bepaalde medicatie als maagzuurremmers, overmatig alcohol gebruik, uitputting en moe zijn, koemelk allergie, lactose intolerantie, leeftijd, verminderde werking van de alvleesklier, ademhaling en klachten als hyperventilatie.

Gevolgen als GERD onbehandeld blijft en de oorzaak niet gevonden wordt

Maagzuur zorgt langzaam voor beschadigen van de cellen en weefsels in de slokdarm, waardoor van vorming van littekenweefsel ontstaat. Dit kan slikken moeilijker maken. Deze schade kan leiden tot zweren in slokdarm. Het kan zelfs leiden tot kwaadaardige veranderingen in de bekleding van de onderste deel van de slokdarm. Het zuur in de slokdarm zorgt voor irritatie, aangezien de bekleding van de slokdarm niet bestand is tegen dit bijtende zuur, zoals de maag dat wel is. Barrett-slokdarm kan niet worden aangetoond in het bloed. Wel kan een algemeen bloedonderzoek aangeven hoe de conditie is of wellicht sprake is van  bloedarmoede. of een te lage bloeddruk, door een onbalans in cortisol en DHEA.

KokenKoken

Complicaties van GERD kan ook longontsteking, infecties, keelontsteking, het verzamelen van vocht in de sinussen en het middenoor geven. Veranderingen met name de voeding en een minder stressvol leven kunnen helpen bij het beheren van de symptomen van GERD. Zorg ervoor dat de arts op de hoogte stelt van veranderingen, zoals, hoesten en pijn op de borst. Het doel is om het probleem op te sporen, voordat er meer schade ontstaat. 

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Deze test meet de besmetting met Helicobacter pylori  door middel van  bloedonderzoek

  • Helicobacter pylori IgA en
  • Helicobacter pylori IgG

Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder daar last van te hebben. De bacterie kan echter (op den duur) verschillende klachten veroorzaken.

Tips, oefeningen voor GERD

Behoud een gezond gewicht of zorg dat er voldoende beweging is om gewicht te verliezen. Bij pijn, zoek naar een behandelmethode of oorzaak zodat lichaamsbeweging mogelijk wordt of nauwelijks pijn meer voelt. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen, net als stilstaan en niets doen. Helaas wordt dat vaak gezien als saai of ongezellig en het knaagt aan ons schuldgevoel, want zo brengen we niet voldoende tijd met iemand door, “jij bent ook altijd moe”, wordt al snel gezegd. 

SportSport

Het hele systeem komt op scherp te staan waardoor klachten kunnen toenemen. Yoga, mindfulness en ontspanning kunnen bijdragen aan verlichting. Bij twijfel welke beweging wel of niet kan, overleg het met een arts. Natuurlijk kun is het aanmelden bij een vereniging in de buurt ook mogelijk. Verder kan gedacht worden aan buitenactiviteitenzwemmen en watersport, wandelen of fietsen.

Meer bewegen kan zorgen dat het maagzuur niet omhoog komt

Let op, een te veel aan maagzuur komt haast niet voor, maar wordt meestal wel zo behandeld, waardoor het eten nog minder verteerd wordt. Ga naar een maaltijd niet meteen liggen, maak er een gewoonte van om na het eten 20 minuten te gaan wandelen in de buitenlucht, het gaat niet om de snelheid. Volg ademhalingsoefeningen, pilates of yoga, het kan prima helpen. Als we eerlijk zijn, naar ons zelf, zien we meestal snel wat onze valkuilen zijn en waarom we niet voldoende bewegen.
  • Sta vroeg op, mede omdat er misschien nog gewerkt moet worden, of nog van alles moet ondernomen moet worden, de deur voor bezoek open staat, het huishouden, de kinderen die nog klein zijn, misschien is op dat tijdstip dat de partner nog thuis, enz.;
  • Drink in de ochtend een half liter gekookt lauw water met halve citroen, om mee te beginnen;
  • Ga daarna ontbijten;
  • Direct wandelen na het ontbijt, anders komt het er echt niet meer van

Het middenrif is een grote spier en is de scheiding tussen borstholte en buik

Boven het middenrif liggen de longen en het hart, met de slokdarm, die een verbinding maakt tussen mond en maag, eronder de lever, de maag, de milt en de darmen. Bij een onbalans tussen onvoldoende of teveel maagzuur sluit de spier van de maag niet goed.  Het spijsverteringskanaal is een buis waarin voedsel van boven naar beneden hoort te stromen, als maagzuur terug lekt tussen de verbinding van keel en de maag, kan dat gaan irriteren en gaat mogelijk het slijmvlies stuk, die ons beschermt tegen allerlei bacteriën uit onze mond.

De spijsvertering begint in de mond, voedsel wordt gekauwd en speeksel wordt geproduceerd door de speekselklier (hier worden ook al voedingstoffen via de slijmvliezen opgenomen) en zetmeel wordt verteerd. Speeksel bestaat uit water, enzym en slijm en heeft als functie het deels verteren van zetmeel en het glijbaar maken van het eten. “De slijmvliezen moeten hiervoor wel gezond zijn, er mogen geen ontstekingen in het tandvlees of mond aanwezig zijn, dit kan het proces verstoren, deze moeten als eerste opgelost”