Het Rusteloze Benen-Syndroom en etalagebenen

Het Rusteloze Benen-Syndroom kan het leven verstoren in de nachten en daardoor vermoeidheid geven overdag. Etalagebenen geven vaak pijn bij het lopen, verder in het artikel wordt daar nog iets specifieker op in gegaan. RBS zorgt vaak voor klachten als een onaangenaam branderig gevoel, kriebelend (als jeuk) in de benen dat bijna alleen in rust voorkomt en daarom vaak voorkomt als men gaat slapen, de kans op een slaap te kort is dan groot. Iemand met rusteloze benen zal ontdekken dat rondlopen of de benen bewegen korte tijd de klachten verlicht. Helaas komt het gevoel vaak daarna weer terug.

Rusteloze benen

Door een tekort aan neurotransmitters die door het mineraal ijzer vervoert worden, kan het zijn dat er  elektrische prikkels door de benen heen lopen tot aan tenen. Vaak voelen de mensen de prikkel al aankomen en volgt automatische een tegen beweging op. Zo weet men op den duur, dat er weer een prikkel komt en dat kan toch zo 1 tot 2 uur aanhouden. wat voor iedereen verschillend is.

Als een diagnose wordt gesteld door een deskundige is een tekort aan ijzer het meest genoemd en erkend als mogelijke oorzaak van restless legs, bij een langdurig tekort aan deze voedingsstof, kan er een tekort aan vitamine B12 ontstaan en een mogelijk tekort aan neurotransmitters om dat ijzer met zuurstof nutriënten vervoert van de darmen naar ons hoofd.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Hoe is het rusteloze Benen-Syndroom te herkennen

  • Een vervelend gevoel in de onderste ledematen;
  • De klachten komen het meeste voor als je tot rust komt en dat kan gevolgen hebben voor de slaap;
  • De klachten verminderen als je gaat bewegen, maar dat kan je natuurlijk niet tijdens je slaap en dus houden bewegende benen en houdt ons uit onze slaap. Het is een vervelende aandoening, met op langere termijn uitputtingsklachten tot gevolg. 

Mogelijke oorzaken

GezondheidGezondheid

Tips om toch te slapen

Eet een klein beetje slaapverwekkend voedsel, wat net de energie geeft, toch te gaan slapen. Vlak voor het slapen gaan kan slaapverwekkend voedsel belangrijk zijn. Denk aan een cracker met tonijn, wat je met warme melk wegspoelt. Het zorgt ervoor dat je met een lichte maaltijd geleidelijk aan nog iets energie krijgt, waarop je slaperig wordt. Slaap ontstaat namelijk vaak doordat we hebben gegeten, waardoor tevredenheidshormonen vrijkomen. Pas wel op, dat je geen stevige maaltijden neemt voor het slapen.

Wat is beter te vermijden vermijden

Lichaamsvreemde stoffen moet je zoveel als mogelijk vermijden. Denk aan alcohol of roken. Waarbij het lichaam wordt gestimuleerd om afvalstoffen op te ruimen en je vroegtijdig weer wakker wordt. Mede omdat cortisol de schadelijke stoffen ongedaan moet maken. Ook theïne of cafeïne werken slaap verstorend en moeten worden vermeden. 

'N Stuk sunligt zeep ter hoogte van je benen

‘N Stuk sunligt zeep, het stuk zeep moet onder het onderlaken ter hoogte van je benen liggen, het helpt niet bij iedereen, maar is het proberen waard. Sommige mensen hebben al jarenlang last van nachtelijke wiebelbenen, ofwel restless legs. Er zijn vaak van allerlei medicijnen voorgeschreven, tips als buiten op de koude stoep gestaan, niets hielp deze mensen. Nu las ik laatst dat je een stuk sunlight zeep onder je laken moet leggen en heb dat gesprek gevolgd en heb er verder met niemand overgesproken, zal wel onzin zijn, dacht ik toen. Na 2 maanden keek ik nog eens op dat forum het stuk zeep lag nu al 2 maanden in haar bed en ze vertelde dat ze geen enkel last meer had. 

Zorg dat je lichaam de juiste zuurgraad heeft

De zwakte van spieren door een onjuiste zuurgraad, door heel het lichaam, waar ook de ademhalingsspieren en andere organen bij horen, die continu iets voor ons lichaam moeten doen, door afvalstoffen weg te laten vloeien, bloed te vervoeren door de wielen van het lichaam. Het kan verschillende oorzaken hebben, dat dit proces niet goed werkt, maar het meest belangrijke is een gebrek aan beweging en juiste voeding. Dit geldt net zo goed voor de ademhalingsspieren als voor been- of armspieren! Vicieuze cirkel: door (te) weinig beweging worden de ademhalingsspieren zwakker, dit leidt tot kortademigheid bij het leveren van inspanning / sporten, en dat leidt weer tot minder bewegen wat tot verdere verzwakking van de ademhalingsspieren leidt. Het is dus van belang om goed te kijken, waarom je bijvoorbeeld niet goed kan bewegen of dat je anders kan gaan bewegen.

Doe aan beweging, ga naar buiten, zorg ervoor dat je een wandeling maakt en trek de juiste schoenen aan, wissel je wandeling af met af en toe een minuutje trimmen of touwtjespringen. Zodat via de ademhaling het koolzuur uit je lichaam kan. Koolzuur is een bijproduct van de zuurstofvorming in onze cellen. Door sneller en dieper te ademen, wordt er meer koolzuur afgevoerd uit het lichaam. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden om de zuurgraad in het lichaam terug te brengen, zoals via de voeten, ze dragen onze complete lichaamsgewicht en verdienen een goede verzorging. Help de voeten om om voetproblemen bij diabetes en oedeem te verzorgen. 

SportSport

Voeding heeft zuurvormende en alkalische stoffen

Voor een goede gezondheid is een juiste balans tussen zuren en basen nodig. Dit wordt een neutrale PH-waarde van het lichaam genoemd. Het lichaam zal altijd proberen een verstoorde balans te herstellen door overtollige zuren aan mineralen te binden (o.a. aan calcium, magnesium, ijzer, kalk, natrium en zink en ze te neutraliseren. Zolang er voldoende basenvormende voedingstoffen in het lichaam aanwezig zijn, kan het teveel aan zuren dat overdag in het bindt en vetweefsel wordt opgeslagen ’s nachts via de nieren, huid en longen worden afgevoerd.

Als de zuur basenbalans verstoord is kan dit leiden tot een tekort aan mineralen

Waardoor er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan, zoals botontkalking, artrose, reuma, jicht, aandoeningen aan de luchtwegen, urineweginfecties, stofwisselingsproblemen en een slecht functionerende weerstand. Het lichaam zal altijd uit zichzelf proberen een verstoorde PH balans te herstellen. De evenwichtige zuurbalans is nodig om het bloed gezond te houden, zodat er geen erge ziektes kunnen ontstaan. Als het nodig is, zal het lichaam de te korten aan calcium en magnesium uit de botten opofferen en osteoporose veroorzaken om te overleven en het bloed niet in gevaar te brengen.

Zuurvormend en basenvormend voedsel heeft niets met de smaak te maken

Een citroen smaakt erg zuur, maar heeft juist een basenvormend (alkaliseren, die juist een ontzurende werking hebben. Ze zetten de alvleesklier aan tot neutraliseren van zuren, door basische buffers te produceren. Suiker en voedingsmiddelen, waaraan veel zoetstof ie toegevoegd, hebben juist een zuurvormende werking en kan pre-diabetes veroorzaken.

Als het lichaam maar moet blijven bijsturen, wordt het moe en kan het uitgeput raken

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk
Suiker kan pre-diabetes en diabetes 2 veroorzaken en het zorgt voor pieken in onze bloedsuikerspiegel. Wanneer onze bloedsuikerspiegel te hoog stijgt door veel suikerhoudende producten te eten, zorgt de alvleesklier steeds opnieuw, dat er insuline geproduceerd wordt, om de glucose om te zetten in glycogeen en we energie krijgen. De pancreas kan hierdoor uitgeput raken en zal minder insuline produceren, waardoor voorradig glucose in onze cellen niet verbrand wordt en in onze bloedbaan kan blijven circuleren en zo ontstekingen kunnen veroorzaken. Insuline is een zeer sterk hormoon met twee hoofdfuncties, het zorgt ervoor dat suiker in de cellen komt en regelt de opslag van niet verbrande suikers in de vetcellen.

Etalagebenen is een vaatziekte waarbij de bloedaderen in de benen geleidelijk vernauwd raken

De oorzaak van etalagebenen is bloedvatverkalking. Het dichtslibben van bloedvaten hoeft niet beperkt te zijn tot de benen. Alle aders in het lichaam kunnen aangetast zijn. Door de vernauwing stroomt er te weinig zuurstofrijk bloed naar de benen tijdens het lopen. Tijdens inspanning hebben de benen meer zuurstofrijk bloed nodig dan in rust. Het tekort veroorzaakt pijn, kramp of een doof gevoel. Het is alsof de spieren verzuren.

Etalagebenen en rusteloze benen zijn echt twee verschillende aandoeningen

Er zijn een aantal overeenkomsten en er zijn ook veel verschillen. Een overeenkomst is dat de klachten vaak gevoeld worden in de kuiten. Een andere overeenkomst is dat beweging en levensstijlaanpassingen helpen om de klachten te verminderen. Een belangrijk verschil is dat de pijn bij etalagebenen optreedt tijdens het lopen. Bij RLS zijn de symptomen juist voelbaar wanneer iemand zit of ligt. De klachten zijn op zichzelf ook anders. Rusteloze benen geven vooral een onaangenaam gevoel, niet zozeer pijn of kramp. In eerste instantie willen mensen bij onrustige benen juist de benen bewegen. Bij etalagebenen helpt even stilstaan om het ongemak te verminderen.