Het Rusteloze Benen-Syndroom - RBS

Het Rusteloze Benen-Syndroom kan je leven verstoren in de nachten en overdag. RBS zorgt voor een onaangenaam, branderig gevoel in de benen, dat bijna alleen in rust voorkomt. De kans op een slaap te kort is groot. De drang om je benen te bewegen heeft tot gevolg dat je niet gemakkelijk in slaap kunt komen, of dat je steeds weer wakker wordt. Wanneer je slaap te kort hebt, heeft dit gevolgen voor jouw functioneren.

Rusteloze benen

Hoe kan je rusteloze Benen-Syndroom herkennen?

 • Een vervelend gevoel in de onderste ledematen;
 • De klachten komen het meeste voor als je tot rust komt en dat kan gevolgen hebben voor de slaap;
 • De klachten verminderen als je gaat bewegen, maar dat kan je natuurlijk niet tijdens je slaap en dus houden bewegende benen je uit je slaap. Het is een vervelende aandoening, met op langere termijn uitputtingsklachten tot gevolg. 

Mogelijke oorzaken

 • Oestrogeen dominantie;
 • Verminderde werking van de nieren;
 • Overgewicht;
 • Weinig beweging;
 • Koffie in de avond;
 • Roken;
 • Ongezonde voeding
 • Onderzoek, vitamine- en mineralen. 

Tips om toch te slapen

Eet slaapverwekkend voedsel, wat je net de energie geeft, toch te gaan slapen. Vlak voor het slapen gaan kan slaapverwekkend voedsel belangrijk zijn. Denk aan een cracker met tonijn, wat je met warme melk wegspoelt. Het zorgt ervoor dat je met een lichte maaltijd geleidelijk aan nog iets energie krijgt, waarop je slaperig wordt. Slaap ontstaat namelijk vaak doordat we hebben gegeten, waardoor tevredenheidshormonen vrijkomen. Pas wel op, dat je geen stevige maaltijden neemt voor het slapen.

GezondheidGezondheid

Wat moet je zeker vermijden

Lichaamsvreemde stoffen moet je zoveel als mogelijk vermijden. Denk aan alcohol of roken. Waarbij het lichaam wordt gestimuleerd om afvalstoffen op te ruimen en je vroegtijdig weer wakker wordt. Mede omdat cortisol de schadelijke stoffen ongedaan moet maken. Ook theïne of cafeïne werken slaap verstorend en moeten worden vermeden. 

'N Stuk sunligt zeep ter hoogte van je benen

‘N Stuk sunligt zeep, het stuk zeep moet onder het onderlaken ter hoogte van je benen liggen, het helpt niet bij iedereen, maar is het proberen waard. Sommige mensen hebben al jarenlang last van nachtelijke wiebelbenen, ofwel restless legs. Er zijn vaak van allerlei medicijnen voorgeschreven, tips als buiten op de koude stoep gestaan, niets hielp deze mensen. Nu las ik laatst dat je een stuk sunlight zeep onder je laken moet leggen en heb dat gesprek gevolgd en heb er verder met niemand overgesproken, zal wel onzin zijn, dacht ik toen. Na 2 maanden keek ik nog eens op dat forum het stuk zeep lag nu al 2 maanden in haar bed en ze vertelde dat ze geen enkel last meer had. 

Tip: Zorg dat je lichaam de juiste zuurgraad heeft

De zwakte van spieren door een onjuiste zuurgraad, door heel het lichaam, waar ook de ademhalingsspieren en andere organen bij horen, die continu iets voor ons lichaam moeten doen, door afvalstoffen weg te laten vloeien, bloed te vervoeren door de wielen van het lichaam. Het kan verschillende oorzaken hebben, dat dit proces niet goed werkt, maar het meest belangrijke is een gebrek aan beweging en juiste voeding. Dit geldt net zo goed voor de ademhalingsspieren als voor been- of armspieren! Vicieuze cirkel: door (te) weinig beweging worden de ademhalingsspieren zwakker, dit leidt tot kortademigheid bij het leveren van inspanning / sporten, en dat leidt weer tot minder bewegen wat tot verdere verzwakking van de ademhalingsspieren leidt. Het is dus van belang om goed te kijken, waarom je bijvoorbeeld niet goed kan bewegen of dat je anders kan gaan bewegen.
Alka

Doe aan beweging, ga naar buiten, zorg ervoor dat je een wandeling maakt en trek de juiste schoenen aan, wissel je wandeling af met af en toe een minuutje trimmen of touwtjespringen. Zodat via de ademhaling het koolzuur uit je lichaam kan. Koolzuur is een bijproduct van de zuurstofvorming in onze cellen. Door sneller en dieper te ademen, wordt er meer koolzuur afgevoerd uit het lichaam. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden om de zuurgraad in je lichaam terug te brengen.

Voordelige sportschoenen voor u!