Obstipatie - Constipatie, verklevingen van de darmen

Constipatie of obstipatie, in de spreektaal ook wel verstopping genoemd, is de medische term voor een vertraagde of moeizame stoelgang. Meestal herken je deze obstipatie aan de ontlasting, het kan hard zijn en uitgedroogd omdat de ontlasting te lang in de dikke darm zit, wordt er te veel vocht aan de ontlasting onttrokken. Ontlasting wat in de darm blijft zitten, kan ontstekingen geven! In een normale situatie haalt de dikke darm water en zouten uit de ontlasting. Hierdoor wordt de ontlasting ingedikt waarna deze wordt afgevoerd naar de endeldarm. Omdat het te lang onderweg is, blijft het proces vocht onttrekken van de ontlasting.

Obstipatie

Obstipatie kan zeer schadelijk zijn voor je gezondheid

Het zijn afvalstoffen die afgevoerd moeten worden en niet in de darm mogen blijven, wat uiteindelijk ontstekingen van het slijmvlies, kan geven. Door de onderbreking van het beschermende epitheel, kunnen afvalstoffen via de bloedbaan en de lymfebanen in dieper gelegen weefsels van het lichaam gaan ontsteken en daardoor bij sommige organen komen, wat normaal niet kan. Als eenmaal langere tijd afvalstoffen in de bloedbaan kunnen komen, dan kan er lekkage ontstaan in het bloedvat en daardoor kan dan weer bloedarmoede ontstaan en uiteindelijk zelfs een vitamine B12 tekort.

Een leefpatroon met weinig lichaamsbeweging, te weinig water drinken of een te lage inname van vezels met de voeding (met name te weinig voedingsvezelsbeweging, vocht) en voeding met hoge gluten percentage, zijn veel voorkomende oorzaken. Sommige mensen hebben bijna hun hele leven last van verstopping, zonder dat er sprake is van verkeerde leef- of eetgewoonten, een lange endeldarm is vaak een veel voorkomende oorzaak. Sommige medicijnen, zoals bepaalde ijzerverbindingen, valiumachtige stoffen en morfine kunnen ook tot verstopping leiden. Langdurig gebruik van laxeermiddelen kan uiteindelijk ook verstopping veroorzaken. Ook bij sommige ziektebeelden (trage schildklierwerking, depressiviteit) kan verstopping voorkomen.

Uitleg T1, T2, T3, T4 en hypothyreoïdie en de functies van de schildklierhormonen

In de schildklier worden, onder invloed van het hormoon TSH, de schildklierhormonen T1, T2, T3, en T4 samen gesteld., in dit tabel worden de functies van de schildklierhormonen weergegeven
Functie schildklier hormonenVoelbaarBloedonderzoek
In de bloedbaan is +/- 80% T4, 16% T3 en 4% T1 en T2Schildklier ( TSH, Vrij T4 en FT3Bloedonderzoek)
T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenTekort T3 betekent energieverlies. T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenReverse T3 (rT3) https://www.bloedwaardentest.nl/reverse-t3-rt3.html/?ref=aliedoller
T4 is ongeveer 6 dagen aanwezig in het bloedT3 kan T4 in het niet functionele rT3 omzetten
Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nieren
rT3 stijgt bij stress en ondervoedingMilt, burn-out, stress, depressie en PTSS
Meer informatie
Als Thyroxine bindend globuline (TBG) uit balans is, kan het zijn dat testosteron en oestrogeen uit balans zijn.Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Informatie oestrogeendominantie
Oestrogeen dominantie


Blaas en prostaat, informatie voor mannen

a. Testosteron kan de hoeveelheid TGB verlagen;

b. Oestrogeen kan het TGB verhogen;

c. Beide kunnen leiden tot symptomen van een traag werkende schildklier
Testosteron uit het bloed meten
Informatie bloedonderzoek
Pas op met Gluten bij schildklier problemen
Glutenvrij dieet
Het Gluten eiwit lijkt op heel veel op het schildklier weefsel en kan zorgen voor een overactieve immuunsysteem
Voor glutenallergie worden 2 testen gedaan in het bloedonderzoek

Informatie bloedonderzoek
Glutenallergie en schildklierverbinding
Meer informatie
Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is.
Indicatietest lekkende darm slijmvlies

Meer vocht, vezels, beweging en gebruik medicatie, pas op met lijnzaad!

Daarom moet elke onderliggende oorzaak van de obstipatie behandeld worden. Als er sprake is van een normale en langzame passage moet de meeste aandacht geschonken worden aan een vezelrijk dieet, samen met het drinken van meer water en beweging om oestrogeen ophoping (met name in de buikomvang) in de cellen te voorkomen. Het is beter om de vezels via de voeding binnen te krijgen dan uit een potje. Het gebruik van laxeermiddelen moet vermeden worden, alleen in het meest ernstige geval moeten deze worden voorgeschreven.

Ook het gebruik van lijnzaad moet je voorzichtig mee zijn, wat de meeste mensen niet weten: lijnzaad moet gemalen worden, in bijvoorbeeld een koffiemolen. Lijnzaad is schadelijk met zijn scherpe puntjes, voor de al heel tere darmwand, maar kan ook blijven hangen in de twaalfvingerige darm. Belangrijk is beweging, kan dit niet door pijn, dat is het noodzakelijk daar eens na te laten kijken.

Slijmvliezen onze eerste bescherming, obstipatie maakt het slijmvlies stuk

De slijmvliezen als de huid of je mond, vertellen ons veel over de conditie van de darmwand. Bacteriële over groei in de dunne darm, komt tien keer zo vaak voor bij mensen met acne en rosacea dan bij mensen met een gezonde darmflora.  Meerdere mensen met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn hebben last van huidaandoeningen, zichtbare schimmelnagels en obstipatie. Ontlasting mag niet in de darmen blijven zitten, dit kan ontstekingen geven en de darm poreus maken. Beschadigingen aan het slijmvlies in de darmen kan slaapproblemen veroorzaken. Serotonine is voor meer dan 90 % actief in het maag-darmkanaal.

Een fistel kan ontstaan na een ontsteking, bijvoorbeeld na een steenpuist. Als de infectie de kans krijgt zich in te nestelen in je dieper gelegen weefsel. Zoals een enterocutane fistel, die bij darmziekten zoals de ziekte van Crohn kan ontstaan, deze fistels lopen van darm naar darm of van darm naar huid. Onder de huid een holte ontstaan die pus probeert af te voeren naar buiten. Dit wordt een abces genoemd. Zo’n abcesholte breekt meestal door naar de huid. Huidcellen kunnen de tunnel ingroeien zodat er een buis ontstaat die aan de binnenkant helemaal bekleed is met huidcellen. Als dat gebeurt blijft de verbinding meestal bestaan, en zo’n blijvende verbinding wordt een fistel genoemd.

Het bloedonderzoek meet het hemoglobine om de volgende gezondheidsklachten

 • IJzergebrek of gebrek aan de vitaminen foliumzuur en vitamine-B12
 • Erfelijke hemoglobine afwijkingen zoals bij sikkelcel anemie of thallassemie
 • Erfelijke aandoeningen van rode bloedcellen
 • Lever afbraak (levercirrose), onze spiegel van de huid
 • Overmatig bloedverlies
 • Verhoogde afbraak van rode bloedcellen
 • Nierziekten
 • Chronische ontstekings-ziekten
 • Slecht functionerend beenmerg (aplastische anemie)

Verklevingen zijn een soort inwendig littekenweefsel

Dit littekenweefsel bestaat uit stugge strengen of vliezen bindweefsel. De verklevingen kunnen zich bevinden tussen de darmlussen onderling maar ook tussen de buikwand en de darm. Verklevingen kunnen in de hele buikholte voorkomen, bij de dunne darm en de dikke darm, maar ook bij andere organen in de buikholte zoals de baarmoeder en de eierstokken. De dunne darm van een volwassen persoon is ongeveer vijf meter lang.

De dikke darm is ruim een meter lang en gaat over in de endeldarm

Voedsel wordt door middel van knijpende bewegingen door de darm heen geduwd. De darmen zijn soepele, beweeglijke organen. Als er verklevingen tussen de darmlussen ontstaan, verliest de darm een deel van zijn beweeglijkheid. Door ernstige verklevingen kunnen daarnaast vernauwingen in de darm ontstaan. Voedsel kan minder goed door de darm geduwd worden op de plaats van de vernauwingen.

Goedaardige woekeringen van het baarmoederslijmvlies, die kunnen ontstaan op de inwendige en uitwendige geslachtsorganen, maar ook in de darmen, de blaas, de longen en en op andere plaatsen in het lichaam, hier kunnen ze schade toebrengen aan bloedvaten en een ijzertekort veroorzaken, waardoor bloedarmoede en een lage bloeddruk kan ontstaan.  Dit slijmvlies reageert op dezelfde wijze als het normale baarmoederslijmvlies op de hormonale prikkels. Endometriose kan een ernstige aandoening zijn, waarbij kleine eilandjes van het baarmoederslijmvliesweefsel zich op plaatsen bevinden waar ze niet thuishoren.

Cellen verbranden moleculen als eiwittenvetten suikers en koolhydraten met behulp van frisse lucht. Als er minder buitenlucht voorradig is, betekend dit dat verbranding trager wordt met moeheid tot gevolg. Bloedarmoede, gekenmerkt door een te laag gehalte aan bloedkleurstof (hemoglobine) of een tekort aan circulerende rode bloedcellen (erytrocyten), of door beide. Hemoglobine neemt zuurstof op vanuit de longen en geeft deze lucht af aan andere lichaamscellen.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Voorbeelden van verklevingen in de buikholte

 • Ontstekingen in de buikholte zoals een buikvliesontsteking.
 • Bestraling van kwaadaardige tumoren in de buikholte, bijvoorbeeld bij baarmoederhalskanker of blaaskanker.
 • Buikoperaties zoals een blindedarmoperatie, baarmoederoperatie of darmoperatie.
 • Endometriose. Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat enigszins op baarmoederslijmvlies lijkt, buiten de baarmoeder op plekken (zoals eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen) aanwezig is. Dit op baarmoederslijmvlies lijkend weefsel geeft tijdens de menstruatie een reactie, wat flinke pijn kan geven.

Het menselijk lichaam bestaat voor 58 procent uit water, bij pasgeboren baby’s bijna 80 procent. Bij vrouwen ligt het aandeel gemiddeld een paar procenten lager. Dat is te verklaren uit het gemiddeld hoge vetweefselgehalte van het vrouwelijk organisme. Terwijl spieren voor ongeveer 77 procent uit water bestaan, bevat vet maar weinig water. Het lichaam minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Is het vochtverlies door warmte, sport, zware en langdurige lichamelijke inspanning hoger, dan kan de behoefte oplopen tot wel tien liter per dag.

KokenKoken

Zo is venkelthee populair bij spijsverteringsproblemen, prikkelbare darmen, opgeblazen gevoel en winderigheid. Velen kennen de thee misschien wel, die gebruikt wordt tegen buikkrampjes bij kinderen. Venkel is een kruid dat behalve in thee ook als gerecht goed ondersteunt bij spijsverteringsklachten van maag en darmen en gaat het gasvorming tegen en kan het kalmerend werken bij een prikkelbare darm, ondersteunt de lever bij regelmatige consumptie bij toxinebelasting door bijvoorbeeld medicijngebruik, alcohol  milieufactoren en stress. Venkel kan voor een frisse adem zorgen, door op een zaadje te kauwen. Ook kunnen de  etherische oliën van venkel toegevoegd worden aan tandpasta.

De ontlasting vertelt veel over je gezondheid, hoe ziet jouw ontlasting eruit? Papperig, waterig of obstipatie. Poep bestaat voor driekwart uit vocht, dit vocht wordt gehaald uit wat wij drinken en eten aan vochthoudend voedsel. Tijdens een spijsverteringsronde neemt de darm ongeveer 8,9 liter vloeistof op. Door het vocht en vezelgehalte is de ontlasting zacht en kunnen afvalstoffen, zoals restanten van kleurstoffen, medicijnen, cholesterol, of restanten van chemische bemesting enzovoort, de stofwisseling veilig via ons darmstelsel verlaten, tot in de wc pot.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De spijsvertering begint in de mond, voedsel wordt gekauwd en speeksel wordt geproduceerd door de speekselklier ( hier worden ook al voedingstoffen via de slijmvliezen opgenomen ) en zetmeel wordt verteerd. Speeksel bestaat uit water, enzym en slijm en heeft als functie het deels verteren van zetmeel en het glijbaar maken van het eten.  “De slijmvliezen moeten hiervoor wel gezond zijn, er mogen geen ontstekingen in het tandvlees of mond aanwezig zijn, dit kan het proces verstoren, deze moeten als eerste opgelost”