Obstipatie - Constipatie, verklevingen van de darmen

Constipatie of obstipatie, in de spreektaal ook wel verstopping genoemd, is de medische term voor een vertraagde of moeizame stoelgang. Meestal herken je deze obstipatie aan de ontlasting, het kan hard zijn en uitgedroogd omdat de ontlasting te lang in de dikke darm zit, wordt er te veel vocht aan de ontlasting onttrokken. Ontlasting wat in de darm blijft zitten, kan ontstekingen geven! In een normale situatie haalt de dikke darm water en zouten uit de ontlasting. Hierdoor wordt de ontlasting ingedikt waarna deze wordt afgevoerd naar de endeldarm. Omdat het te lang onderweg is, blijft het proces vocht onttrekken van de ontlasting. 

Obstipatie

Obstipatie kan zeer schadelijk zijn voor je gezondheid

Het zijn afvalstoffen die afgevoerd moeten worden en niet in de darm mogen blijven, wat uiteindelijk ontstekingen van het slijmvlies, kan geven. Door de onderbreking van het beschermende slijmvlies, kunnen afvalstoffen via de bloedbaan en de lymfebanen in dieper gelegen weefsels van het lichaam gaan ontsteken en daardoor bij sommige organen komen, wat normaal niet kan. Als eenmaal langere tijd afvalstoffen in je bloedbaan kunnen komen, dan kan er lekkage ontstaan in het bloedvat en daardoor kan dan weer bloedarmoede ontstaan en uiteindelijk zelfs een vitamine B12 tekort.

Spanningen en een trage schildklier door een glutenallergie

Een leefpatroon met weinig lichaamsbeweging, te weinig water drinken of een te lage inname van vezels met de voeding (met name te weinig groente) en voeding met hoge gluten percentage, zijn veel voorkomende oorzaken. Sommige mensen hebben bijna hun hele leven last van verstopping, zonder dat er sprake is van verkeerde leef- of eetgewoonten, een lang endeldarm is vaak een veel voorkomende oorzaak. Sommige medicijnen, zoals bepaalde ijzerverbindingen, valiumachtige stoffen en morfine kunnen ook tot verstopping leiden. Langdurig gebruik van laxeermiddelen kan uiteindelijk ook verstopping veroorzaken. Ook bij sommige ziektebeelden (trage schildklierwerking, depressiviteit) kan verstopping voorkomen.

Meer vocht, vezels, beweging en gebruik medicatie, pas op met lijnzaad!

Daarom moet elke onderliggende oorzaak van de obstipatie behandeld worden. Als er sprake is van een normale en langzame passage moet de meeste aandacht geschonken worden aan een vezelrijk dieet, samen met het drinken van meer water en beweging. Het is beter om de vezels via de voeding binnen te krijgen dan uit een potje. Het gebruik van laxeermiddelen moet vermeden worden, alleen in het meest ernstige geval moeten deze worden voorgeschreven. Ook het gebruik van lijnzaad moet je voorzichtig mee zijn, wat de meeste mensen niet weten: lijnzaad moet je malen in bijvoorbeeld een koffiemolen. Lijnzaad is schadelijk met zijn scherpe puntjes, voor de al heel tere darm, maar kan ook blijven hangen in de twaalfvingeriggedarm. Belangrijk is beweging, kan dit niet door pijn, dat is het noodzakelijk daar eens na te laten kijken. 

Slijmvliezen onze eerste bescherming, obstipatie maakt het slijmvlies stuk

De slijmvliezen als de huid of je mond, vertellen ons veel over de conditie van de darmwand. Bacteriële over groei in de dunne darm, komt tien keer zo vaak voor bij mensen met acne en rosacea dan bij mensen met een gezonde darmflora.  Meerdere mensen met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn hebben last van huidaandoeningen, zichtbare schimmelnagels en obstipatie. Ontlasting mag niet in de darmen blijven zitten, dit kan ontstekingen geven en de darm poreus maken. Beschadigingen aan het slijmvlies in de darmen kan slaapproblemen veroorzaken. Serotonine is voor meer dan 90 % actief in het maag-darmkanaal.

Als ontstekingen in dieper gelegen weefsel nestelt, kan een fistel ontstaan

Een fistel kan ontstaan na een ontsteking, bijvoorbeeld na een steenpuist. Als de infectie de kans krijgt zich in te nestelen in je dieper gelegen weefsel. Zoals een enterocutane fistel, die bij darmziekten zoals de ziekte van Crohn kan ontstaan, deze fistels lopen van darm naar darm of van darm naar huid. Onder de huid een holte ontstaan die pus probeert af te voeren naar buiten. Dit wordt een abces genoemd. Zo’n abcesholte breekt meestal door naar de huid. Huidcellen kunnen de tunnel ingroeien zodat er een buis ontstaat die aan de binnenkant helemaal bekleed is met huidcellen. Als dat gebeurt blijft de verbinding meestal bestaan, en zo’n blijvende verbinding wordt een fistel genoemd.

Verklevingen zijn een soort inwendig littekenweefsel

Dit littekenweefsel bestaat uit stugge strengen of vliezen bindweefsel. De verklevingen kunnen zich bevinden tussen de darmlussen onderling maar ook tussen de buikwand en de darm. Verklevingen kunnen in de hele buikholte voorkomen, bij de dunne darm en de dikke darm, maar ook bij andere organen in de buikholte zoals de baarmoeder en de eierstokken. De dunne darm van een volwassen persoon is ongeveer vijf meter lang. De dikke darm is ruim een meter lang en gaat over in de endeldarm. Voedsel wordt door middel van knijpende bewegingen door de darm heen geduwd. De darmen zijn soepele, beweeglijke organen. Als er verklevingen tussen de darmlussen ontstaan, verliest de darm een deel van zijn beweeglijkheid. Door ernstige verklevingen kunnen daarnaast vernauwingen in de darm ontstaan. Voedsel kan minder goed door de darm geduwd worden op de plaats van de vernauwingen. 

Voorbeelden van verklevingen in de buikholte

  • Ontstekingen in de buikholte zoals een buikvliesontsteking.
  • Bestraling van kwaadaardige tumoren in de buikholte, bijvoorbeeld bij baarmoederhalskanker of blaaskanker.
  • Buikoperaties zoals een blindedarmoperatie, baarmoederoperatie of darmoperatie.
  • Endometriose. Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat enigszins op baarmoederslijmvlies lijkt, buiten de baarmoeder op plekken (zoals eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen) aanwezig is. Dit op baarmoederslijmvlies lijkend weefsel geeft tijdens de menstruatie een reactie, wat flinke pijn kan geven.