Langzaam werkende schildklier - hypothyreoïdie

De schildklier is een klier die de groei en stofwisseling regelt door middel van het produceren van het schildklierhormoon thyroxine T4 en wordt via enzymatische-route omgezet naar het meer actieve tri-joodthyronine T3. Tevens wordt de schildklier van bloed voorzien, door vier slagaders en is daarmee een van de best doorbloede organen in het lichaam, als er dus iets mis is met de spijsvertering, kan de schildklier als een alarm dienen en schreeuwt het brein d.m.v. hoofdpijn, moe zijn, ademnood en longklachten om aanpassing van onze levenswijze. 

Schildklier, hypothyreoïdie, verhoogde TSH-waarde, verlaagd niveau schildklierhormonen, uitgeput , burn-out, depressie, pre-diabetes, vochtophoping, oedeem, vetophoping, mixoedeem, hormonaal onbalans

Overbelasting van de hypofyse door een trager werkende schildklier

Bij een traag werkende schildklier reageert het orgaan niet goed op het tyreoïdstimulerend hormoon TSH dat door de hypofyse wordt afgegeven. Het resultaat hiervan is dat er minder schildklierhormonen worden aangemaakt dan dat er, gezien het gehalte aan TSH, zou moeten worden geproduceerd. Een verhoogde TSH-waarde en een verlaagd niveau schildklierhormonen zijn daardoor kenmerkend bij hypothyreoïdie.

Bij hypothyreoïdie wordt door de schildklier onvoldoende schildklierhormonen aangemaakt

  • Als de schildklier te weinig schildklierhormoon afgeeft, gaat de hypofyse harder werken, en komt er meer TSH vrij als poging om de te traag werkende schildklier maximaal te stimuleren, dit kan de hersenklier een tijdje volhouden, maar net als bij de bijnieren, raakt de schildklier dan ook uitgeput en wordt het lichaam moe, wat letterlijk als uitputting ervaringen wordt;
  • Deze hormonen zijn onmisbaar bij de stofwisseling en een tekort veroorzaakt onherroepelijk het trager verlopen van veel lichaamsfuncties, waardoor het gewicht toe kan nemen, bij een snel werkende schildklier is dit proces omgekeerd. Flinke pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel worden door ons brein opgevat als stress. Als we bewerkte suikers en koolhydraten meerdere keren per dag eet, treedt er chronische stress op. 

Uitleg T1, T2, T3, T4 en hypothyreoïdie en de functies van de schildklierhormonen

In de schildklier worden, onder invloed van het hormoon TSH, de schildklierhormonen T1, T2, T3, en T4 samen gesteld., in dit tabel worden de functies van de schildklierhormonen weergegeven
Functie schildklier hormonenVoelbaarBloedonderzoek
In de bloedbaan is +/- 80% T4, 16% T3 en 4% T1 en T2Schildklier ( TSH, Vrij T4 en FT3Bloedonderzoek)
T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenTekort T3 betekent energieverlies. T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenReverse T3 (rT3) https://www.bloedwaardentest.nl/reverse-t3-rt3.html/?ref=aliedoller
T4 is ongeveer 6 dagen aanwezig in het bloedT3 kan T4 in het niet functionele rT3 omzetten
Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nieren
rT3 stijgt bij stress en ondervoedingMilt, burn-out, stress, depressie en PTSS
Meer informatie
Als Thyroxine bindend globuline (TBG) uit balans is, kan het zijn dat testosteron en oestrogeen uit balans zijn. Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Informatie oestrogeendominantie
Oestrogeen dominantie


Blaas en prostaat, informatie voor mannen

a. Testosteron kan de hoeveelheid TGB verlagen;

b. Oestrogeen kan het TGB verhogen;

c. Beide kunnen leiden tot symptomen van een traag werkende schildklier
Testosteron uit het bloed meten
Informatie bloedonderzoek
Pas op met Gluten bij schildklier problemenGlutenvrij dieet
Het Gluten eiwit lijkt op heel veel op het schildklier weefsel en kan zorgen voor een overactieve immuunsysteem
Voor glutenallergie worden 2 testen gedaan in het bloedonderzoek

Informatie bloedonderzoek
Glutenallergie en schildklierverbinding
Meer informatie
Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is.
Indicatietest lekkende darm slijmvlies

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, het lichaam komt in actie en zet het hormoon dehydroepiandrosterone uit waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Rennen en rusten gaan immers niet tegelijkertijd. Hoge LDL cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en minder energie geven. 

Ons lichaam moet aan het werk om een bepaalde temperatuur te houden

Werken betekend ook eten, drinken en bewegen, zo heeft ons lichaam enzymen nodig en een continu aan temperatuur, bij 35,8 °C werken de verterende hulpstoffen wel tot 1500 maal langzamer dan bij 36,8 ° C. Gevolgen van stress en een ongezonde levenswijze geven een vermindering van activiteit, het zet de spijsvertering op slot, ook genaamd downregulatie HPT-as, een gevolg kan zijn een hoge concentratie van het hormoon insuline afgegeven moet worden, met pre-diabetes of zelfs diabetes type 2 tot gevolg. De schildklier, pancreas en bijnieren zijn op deze manier met elkaar verbonden. 

De meeste afwijkingen van de schildklier hebben tot gevolg dat er te weinig of juist te veel schildklierhormoon gemaakt wordt. Dat leidt tot vele lichamelijke symptomen. Bij een overactieve schildklier zijn dat o.a.: een snelle hartslag, gewichtsverlies, nervositeit, trillende handen, geïrriteerde ogen, slaapproblemen en een gejaagd gevoel, hoge bloeddruk en een veel te hoge cortisol niveau, waar het immuunsysteem onder te leiden heeft.

Bij vrouwen kan er ook een onregelmatige menstruatiecyclus ontstaan

Bij een tekort aan schildklierhormonen kan er last van gewichtstoename, droge huid, obstipatie, het snel koud hebben en  vermoeidheid en bij vrouwen zware menstruatiebloedingen ontstaan, waardoor de kans groter wordt op bloedarmoede. In dit bloedonderzoek wordt onderzocht of het mogelijk een traag of snelwerkende schildklier gaat.

Bijschildklieren vitamine D en calcium

De bijschildklieren liggen aan de achterkant van de schildklier en hun belangrijkste functie is het produceren van het parathormoon. Samen met vitamine D en calcitonine reguleert PTH de calcium in het bloed. Voor de opname van calcium is vitamine D nodig. Wanneer er een hoge inname is van calcium, is er minder vitamine D nodig dan bij een lage inname van calcium. De opname van calcium kan negatief worden beïnvloed door cafeïne, alcohol, zout en teveel eiwitrijke voeding (met name eiwitten uit suppletie) soms kan extra vitamine D uit voeding of suppletie tijdelijk raadzaam zijn.

Een hoog vitamine D in de werkzame vorm (actief vitamine d) (1,25-dihydroxy vitamine D) kan komen door te hoge productie van bijschildklierhormonen, bij ziekten zoals sarcoïdose* of sommige lymfomen (lymfekliergezwel). Een hoog vitamine D (concentraties boven 500 nmol/l) in combinatie met verhoogd calcium kan zorgen voor verkalking en schade aan organen zoals de nieren

Calcium heeft ook magnesium nodig om opgenomen te worden en naar behoren te kunnen werken. Wanneer je weet dat je meer calcium binnenkrijgt is het belangrijk dat je tegelijk ook meer magnesium gaat gebruiken, anders raakt de voorraad magnesium in je lichaam uitgeput.  Voedingssupplementen worden in twee hoofdgroepen verdeeld namelijk synthetische en natuurlijke. De synthetische supplementen worden gefabriceerd in laboratoria en farmaceutische fabrieken. De natuurlijke bestaan uit ingrediënten die rechtstreeks uit de natuur komen.

GezondheidGezondheid

Hoge vitamine D waarden door het eten veel noten of vitaminen uit suppletie

SportSport

Te veel vitamine D kan worden veroorzaakt door het eten van grote hoeveelheden noten of vitaminen uit suppletie. In onze voeding zit alles gedoseerd en gebalanceerd, pas op met losse vitamine pillen, er is een balans nodig in ons lichaam, laat je goed voorlichten door een professional.  Het is belangrijk om voldoende calcium en vitamine D uit voeding binnen te krijgen en elke dag minimaal een half uur te bewegen, wat weer ten goede komt van het beenderstelsel.

Het parathyreoïd, parathormoon, PTH). speelt een belangrijke rol bij de calcium- en fosfaathuishouding van het lichaam. Het zorgt voor de opname van calcium uit de darm en voor de uitscheiding van fosfaat door de nieren. Het PTH bestaat uit 84 aminozuren en wordt geproduceerd door de bijschildklieren. Samen met vitamine D en calcitonine regelt PTH de concentratie van het calcium in het bloed. 

Wanneer we een probleem hebben met inslapen of doorslapen, moet dit een waarschuwing zijn

Door een direct effect op de botten en nieren en een indirect effect (via vitamine D) op de darm zorgt PTH voor een verhoging van de calciumspiegel. Een balans is dus van uiterst belang om ziektes als osteoporose, fibromyalgie, peesklachten, reuma en gewrichtsslijtage te voorkomen. Als er slecht geslapen wordt, kan het één van de eerste tekenen zijn, dat de darm niet voldoende serotonine naar de hersenen vervoerd en daar dus een lekkage zou kunnen zitten.

Rode bloedlichaampjes zorgen voor een ijzeropname en ijzer vervoert zuurstof en neurotransmitters uit eiwitten gemaakt, een tekort aan deze bloedcellen wordt bloedarmoede genoemd. Dit kan leiden tot een teveel aan witte bloedlichaampjes, wat kan wijzen op ontstekingsprocessen. Het bloed zorgt ervoor dat alle cellen van zuurstof voorzien worden. Cellen verbranden moleculen als eiwittenvetten suikers en koolhydraten met behulp van frisse lucht. Als er minder buitenlucht voorradig is, betekend dit dat verbranding trager wordt met moeheid tot gevolg. 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

De jeuk kan meerdere oorzaken hebben, zoals teveel afvalstoffen, door nierfalen en dit kan zich ophopen in het lichaam. Hierdoor kan gekriebel ontstaan. Een mogelijkheid zou kunnen zijn, dat er veel teveel ureum in het bloed zit en te veel fosfaat, de chemisch gebonden vorm waarin het element fosfor komt het lichaam binnen via de voeding. Bij nierfunctieverstoring blijven er te veel zuurresten achter in het lichaam. Dit kan in de huid neerslaan met calcium, net zoals in de een fluitketel gebeurt.

Door nierfunctiestoring kan het lichaam geen normale hoornlaag meer maken. Daardoor wordt de huid droog en schilferig. Een droge huid verergert jeuk en vochtophoping. Bij vochtophoping gaat de huid strak staan, dit kan jeuk veroorzaken. Veel mensen met nierfunctiestoornissen, hebben ook diabetes. Jeuk is een veel voorkomende klacht bij diabetes, maar ook bij gluten intolerantie en pre-diabetes

Veel van ons negeren de aandrang om naar de wc te gaan omdat we het te druk hebben of openbare toiletten willen vermijden. Het regelmatig ophouden van urine verhoogt de druk op de blaas en kan leiden tot nierfalen, nierstenen en incontinentie. Luister dus naar het lichaam als het aandrang geeft voor een toilet bezoek. Bij overvloedig vochtverlies, zoals bij diarree of plaspillen zal er te weinig vocht over zijn om lang te kunnen presteren en het lichaam te reinigen

Onderzoek naar pijn kan mogelijk voorkomen dat er teveel mensen pijnstillers gebruiken

Veel te veel mensen nemen pijnstillers en dan met name voor kleine ongemakken, zonder de risico’s voor schade voor de nieren te onderzoeken en we weten immers ook dat bij zeer ernstige pijn, we soms niet ontkomen aan pijnbestrijding. Onderzoek naar neurotransmitters zou kunnen uitsluiten dat het gaat om een serotonine tekort zoals bij fibromyalgie.

Er zijn ook geheel natuurlijke, veilige remedies voorhanden

Overmatig gebruik of misbruik van pijnstillers kan tot ernstige schade aan lever en nieren leiden; Laat vooral bewerkte suiker en zout uit je voedingspatroon. Eet vooral groene groente, vermijd teveel zoetig fruit. Geef je lichaam tijd te herstellen, door slaap en rust. Net als zout, kan ook cafeïne de bloeddruk omhoog stuwen en de stress op de nieren vergroten. Na verloop van tijd kan overdadige consumptie van koffie leiden tot nierfalen. 

Er niets mis mee om zo nu en dan te genieten van een alcohol consumptie, in gezelschap of door een verdovende werking stoppen we meestal niet na één drankje. In een onderzoek van jaren aan één stuk, is gebleken, dat net als bij suiker en koolhydraten, het reptielenbrein weet waar het brein rustig van wordt. Het beste is te kijken welke neurotransmitter mist doormiddel van een indicatietest neurotransmitters.

Alcohol zet onze nieren en lever flink onder druk

Het is beter om te kijken naar een gezonder alternatief om het brein tot rust te brengen en te kijken waarom we stofjes tekort komen in de hersenen en waarom bijvoorbeeld juist alcohol dit tekort aanvult. Om gezond te blijven en nierproblemen te voorkomen is het belangrijk om veel vers, onbewerkt, echt voedsel te eten. Dit is een kleine greep uit wat schade voor onze nieren kan veroorzaken. Wees zuinig op onze reinigende-organen! Mensen met chronische nierfalen, hebben mij persoonlijk verteld, wat dat voor hun inhoud, uiteindelijk was er nog één optie en dat was nierdialyse, het verdriet en het bezoeken van het ziekenhuis, dit benoemden ze als zeer zwaar. 

De werking van de HPT-as

In de hypothalamus wordt TRH gemaakt. Vervolgens komt dit aan in de hypofyse en daar wordt dan TSH geproduceerd, hierop volgt een opdracht naar de schildklier en daar wordt dan T4 gemaakt. T4 gaat naar de lever en daar wordt T3 gemaakt. T3 is 6 maal actiever dan T4. Uit T4 wordt ook rT3 gemaakt. rT3 is de tegenspeler van T3 en is in staat om het proces af te remmen. Het proces wordt gestopt door terugkoppeling van T4, T3 en rT3 naar de hypothalamus en de hypofyse anders zou de temperatuur oneindig oplopen, de schildklier probeert het probleem op te lossen en gaat de klier in de hals zijn werk versnellen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Mogelijke herkenbare punten bij een te snel werkend schildklier

Struma is een vergrote schildklier en wordt ook wel een krop genoemt. Bij struma is de schildklier vergroot of opgezwollen, meestal om jodium te besparen, wat zichtbaar kan zijn als een zwelling in de hals. Deze zwelling kan variëren van een heel klein knobbeltje tot een cyste die zo groot kan worden als een sinasappel.
Voelbaar - zichtbaarMogelijke oorzakenMogelijke oplossingenBloedonderzoek - indicatietest
Snel koud en zwetenDe schildklier kan worden vergeleken met een thermostaat van een kachel. Het lichaam is dan de kachel en de schildklier hoort te zorgen voor een juiste temperatuur van het lichaam.

Het heel snel warm hebben. Warme huid die vochtig is van zweten kan snel koud worden. Van kou weten we allemaal, dat je daar snel een griep of verkoudheid op kan doen.

Informatie immuunsysteem
immunoglobuline IgA, IgG en IgM Infecties
Bloedonderzoek
Gravis - droge ogenPijn in de ogen. Pupil verwijd. De ogen kunnen gezwollen, ontstoken en droog zijn. Ook kan iemand het gevoel hebben dat er zand in het oog zit. De ogen kunnen ook uitpuilen. Soms heeft iemand deze oogaandoening zonder dat er iets aan de hand is met de schildklier. Soms komt het voor dat er een huidaandoening ontstaat pretibiaal myxoedeem. Dan wordt de huid van de scheenbenen dikker.

Informatie myxoedeem
Maag - Honger - hyperKloppend bij de maagkuil; Vraatzuchtige honger en veel dorst, teveel maagzuur, alsof elk deeltje voedsel in gas is veranderd. Mogelijk kan de volgende tip helpen: ‘S Ochtends op een lege maag, een half uur voor het eten, is het aan te raden om een glas schoon lauw water te drinken. Soms zorgt angst ervoor dat er geen eetlust is, de persoon in kwestie wil niet rusten, deze wil alleen maar meer energie, dit is erg onverstandig en geeft het reptielenbrein alle macht om snelle energie te scoren.
• Te veel maagzuur en altijd honger
• Verliest het lichaam nu een procent van zijn vocht, dan ontstaat al een gevoel van dorst

• Pre-diabetes, glucose - intolerantie
Stilstaan, niets doen, wordt vaak gezien als saai
Even stilstaan bij jezelf
Indicatietest pre-diabetes
Vocht vast houden, Als het kwik op een tropisch warme dag stijgt zetten haarvaten (hele dunne bloedvaatjes) uit. Ze doen dit om je lichaam op een natuurlijke manier af te koelen. Hierdoor hebben je lymfebanen echter minder ruimte om het overtollige vocht af te voerenMogelijke emotionele veranderingen: onvermogen om je of nee te zeggen.
Moeite hebben om jezelf te uiten, wisselende mening, meepraten met anderen; niet assertief zijn, te weinig of te veel verantwoordelijkheidsgevoel

Rouwen om het verleden
Projecteren van frustratie
De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht.
Op de plaatsen waar meerdere lymfevaten kruisen, liggen de zogenaamde lymfeklieren, ook wel lymfeknopen genoemd, die verstopt kunnen raken
Vermoeidheid, sloomheid en duizeligheid. Die vermoeidheid is verschrikkelijk. Er komt niets uit je handen. Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten
Onderzoek van vermoeidheid
Veertien oorzaken van vermoeidheid en een aantal oplossingen
Lever en milt pijnlijk en vergroot. Geelzucht – verkleuring van huid

Informatie lever
Informatie Milt
Lymfeklieren vergroot, door weinig beweging en ophoping van afvalstoffen

Sport, gewicht, levensstijl en voeding
Voor sporters die bij intensieve training willen testen of ze niet overtraind raken

Bloedwaarden onderzoek bij sporten om overtraining te voorkomen
Verandering van de ontlasting. Witachtig, schuimig, vet. Constipatie afgewisseld met diarree.

Poepwijzer
Na een vette maaltijd klachten ervaren

Leverziekten combi: ALAT, ASAT en Gamma GT Bloedonderzoek 💉
Haaruitval, kale ronde plekHaaruitval, kale ronde plek op het hoofd en broze nagels, Stijfheid van armen en benen, Vaak spierkrampBloedonderzoek💉 haaruitval
Wenkbrauwen dunDunner wordende wenkbrauwen, belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Meestal is er een aanwijsbare reden voor het uitvallen van wenkbrauwharen. Zo speelt leeftijd een rol, maar ook je eetgewoonten, overmatig sporten, ziekte, medicijngebruik en de frequentie waarop je je wenkbrauwen epileert
Zwangerschap - hormonenHormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Zo kunnen ze organen en weefsels aanzetten of juist afremmen. Wel moet het orgaan of weefsel specifieke receptoren (ontvangers) voor het hormoon hebben. Pas als het hormoon aan de receptor ‘kleeft’, worden namelijk bepaalde processen in gang of stop gezet. Melatonine wordt met name geproduceerd in de pijnappelklier, ogen en het maag-darmkanaal om goed te kunnen slapen is licht en voeding nodig. Ouder worden, licht, overgewicht en roken kunnen de aanmaak van melatonine tegengaan. IJzer is zeer belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.De verbinding tussen darmen en hoofd repareren
Nervus vagus, informatie
Indicatietest neurotransmitters
Vaak plassen, Vaak plassen en overvloedig, donkergeel-groenige kleur, dik, scherp met cuticula = vettig laagje op het oppervlak van urine. Nierfunctie verstoring kan een oorzaak zijn van vele kwalen, zoals blaas- en nier ontsteking, trombose, hypertensie, oedeem

Informatie nierfalen
Bloedbeeld, Hemoglobine (Hb) - Bloedarmoede - Algemene moeheidsklachten Leucocyten - Witte bloedcellen - Infecties Bloedplaatjes (Trombocyten) - Voorkomen van Bloedverlies Erytrocyten - Rode bloedcellen - Bloedarmoede Hematocriet - Bloedarmoede - Vocht te kort MCV (bloedbeeld) MCH (bloedbeeld) MCHC (bloedbeeld)
Spierkramp - Overbelasting, door teveel of weinig beweging, of zonder opwarming spieren en pezen ineens na lange stilstand te gebruikenMeestal wordt spierpijn en acute gewrichtspijn veroorzaakt door ongebruikelijke inspanning, een onverwachte beweging, stilzitten of een ongelukje.

Houd het lichaam in beweging

Maar spierpijn kan ook ontstaan door een virusinfectie of overbelasting. Bij zowel spierpijn als acute gewrichtspijn kan rust helpen

Informatie over artrose
Witte kool bij pijnklachten
Vechten en vluchten. Angst als het stil is met onverklaarbare depressief gedrag; Plotselinge impuls om te rennen te bewegen; Vergeetachtig; Het moet druk zijn en het tegelijkertijd mijden van mensen. Het reptielenbrein regelt automatisch onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag, houd de temperatuur in de gaten en weet instinctief hoe te overleven, door bijvoorbeeld voeding te kiezen of hoe we ons voort moeten planten en reageert als eerste op signalen. Hersenen en balansOnbalans in het reptielenbrein, welke zich bevindt bij het derde oog
Het reptielenbrein resetten
Een onbalans zorgt ervoor dat we op zoek gaan naar snelle energie, wat zich vertaalt in suiker en koolhydraten en er op allerlei tijden honger ontstaat, waardoor dit teveel maagzuur geeft
Altijd honger en de rol van maagzuur
Bloedend tandvlees, Tandvlees los en bloed gemakkelijk; Zweren en speekselvloed; Tong dik gecoat. Vieze geur uit de mond.Als het lichaam ziek is, dan kunnen er gaatjes of bloedend tandvlees ontstaan. Het gebit wordt beschermd door ons speeksel, maar omdat heel veel mensen witmeelproducten en suiker eten, is ons speeksel vaak van minder goede kwaliteit en raakt onze mondflora in de war en kan het hier jouw mondslijmvliezen aantasten en hebben bacteriën en virussen kans om in je lichaam binnen te dringen en daar ziektes veroorzaken, zoals longontsteking en allerlei allergische klachten aan de luchtwegen.
Informatie over bloedend tandvlees
Zwelling testikels, Testikels gezwollen; Hydrocele = toename van vocht rond de bal, zonder aanwijsbare oorzaak, Het niet meer weten wat te doen, Verlies van seksuele controle. Mogelijke vergroting van de prostaat
Informatie over de prostaat
Lever reinigenBloedonderzoek voor mannen

Medische check up

De rT3 kan een hele belangrijke sleutel zijn bij het onderzoeken van het bloed

De T3 en rT3 worden vervolgens omgezet in T2 en verder afgebroken en uitgescheiden in de lever en de nieren. Het vreemde is dat rT3 een hele belangrijke sleutel kan zijn en niet wordt meegenomen als referentiewaarde in het bloed. Een te hoog rT3 kan werkzame T3 blokkeren. Zo kan je met normale bloedwaarden toch een verstoring hebben in de HPT-as. Opvallend is, dat de bloedreferentiewaarden erg breed zijn. TSH tussen de 0,4 en 4,0 is wel een erg ruime marge en zou je toch naar een totaal beeld moeten kijken.

Een te traag werkende schildklier is veelal een onderkend probleem in de westerse geneeskunde.
De meeste laboratoria kijken namelijk naar de hoeveelheid TSH en T4. Maar meestal wordt reverse T3 (rT3) niet gemeten (T3 ook vaak niet). Je lichaam maakt altijd rT3 om van het overschot aan T4 af te komen. Als ergens anders in het lichaam  meer energie wordt gevraagd, gaat de productie rT3 omhoog. Bijvoorbeeld door stress of een actief immuunsysteem.

Ziekte van Hashimoto

Het eigen afweersysteem zich richt tegen schildkliercellen, waardoor deze cellen vernietigd worden en de schildklier langzamer gaat werken en op termijn steeds minder schildklierhormoon aanmaakt. Deze vaak erfelijke aandoening is de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie bij volwassenen, evengoed als een glutenallergie in ernstiger vorm, ook wel coeliakie genoemd. De moleculaire structuur van gliadine, (het eiwitgedeelte van gluten), lijkt sterk op dat van de schildklier.  

Bloedonderzoek 💉 dat antistoffen bij de ziekte van Hashimoto meet.

Bij dit bloedonderzoek wordt anti-TPO en Anti-TG getest om een auto-immuunziekte tegen de schildklier op te sporen, veroorzaakt door een foute werking van het afweersysteem. Gewoonlijk maakt het afweersysteem antistoffen aan om ongewenste indringers of ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Soms gaat er iets mis, waardoor antistoffen worden gemaakt tegen gezonde cellen, weefsel of organen in het lichaam. Het leidt tot een auto-immuunziekte waarbij onbedoeld beschadigingen en ontstekingen ontstaan van lichaamsweefsel en organen, zoals in dit geval de schildklier.

Struma (krop), hypothyreoïdie - opgezwollen of vergrote schildklier

Om onze hersenen goed te laten werken hebben we jodium nodig uit voeding. Jood is een belangrijk spoorelement dat een belangrijke rol speelt in de schildklierfunctie en nodig is voor de productie van schildklierhormonen. Via deze hormonen (thyroxine/T4 en tri-iodothyronine/T3) draagt jodium bij aan een normale energiestofwisseling, mede door het ondersteunen van de activiteit van bepaalde enzymen, die betrokken zijn bij het vrijmaken van energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten. 

Het jood draagt bij aan de ondersteuning van de schildklier bij aan een gezonde hersenfunctie

Eveneens draagt het element, door het ondersteunen van de werking van de schildklier bij aan een normale cognitieve functie, zoals het geheugen, concentratie en leervermogen. Om die reden is het niet verstandig brood te laten staan, zonder dit te vervangen met jodium houdende voeding. Tot slot is het roodbruine vloeistof van belang voor het zenuwstelsel en de huid. Bij struma of krop, probeert de schildklier ieder beetje van de ontsmettende stof uit het voedsel vast te houden. 

De schildklier is afhankelijk van het sporenelement jodium wat doormiddel van een bloedonderzoek onderzocht kan worden. Schildklierhormonen worden namelijk deels opgebouwd uit jodium. Voor een optimale schildklierwerking moet er dan ook voldoende jodium via de voeding gegeten worden, denk bijvoorbeeld aan paranoten. Zowel een tekort als een teveel aan jodium kan de schildklierfunctie verstoren en schildklierproblemen veroorzaken!

Sommige vrouwen hebben problemen met de schildklier tijdens het eerste jaar na het krijgen van een baby. Hoewel het probleem meestal weg gaat, blijft toch 20 % van de vrouwen over met restverschijnselen, wat ten koste van het ouderschap kan gaan. Meestal ontstaan uit een postnatale depressie of zwangerschapsvergiftiging, wat niet de aandacht mag verlezen, omdat er bloedarmoede en een lage bloeddruk of een onbalans tussen cortisol en DHEA kan ontstaan. De postnatale depressie kan voortkomen uit oestrogeen dominantie, maar ook door een vitamine B12 te kort. Goede informatie over foliumzuur is noodzaakelijk. De omzetting van het synthetische foliumzuur in een bioactieve co-enzymatische vorm is tamelijk complex. 

Foliumzuur heeft als functie homocysteïne af te breken

Om dit proces goed te laten verlopen zijn een goede lever– en darmfunctie, diverse enzymen en voldoende beschikbaarheid van vitamine B2, B3, B6 en C, zink en serine noodzakelijk, de stofwisseling moet dan wel goed werken, want deze vorm moet omgezet worden in folaat en als dat niet gebeurd, dan valt er dus niets te behalen aan dat synthetisch supplement. Foliumzuur heeft als functie homocysteïne af te breken en om te zetten in het onschadelijker aminozuur methionine. 

Maar als methionine onvoldoende wordt omgezet blijft het in ons lichaam rondzweven en dat is wel gevaarlijk. Een chronisch te hoog aan homocysteïne vergroot net als LDL cholesterol de kans op hart- en vaataandoeningen. Het menselijk lichaam kan zelf dit aminozuur niet aanmaken en zijn we afhankelijk na gelang welke voedingstoffen wij het lichaam aanbieden. Bovendien houdt het stofje onze huid, haar en de nagels gezond. Bovendien voorkomt dit aminozuur exceptionele vetophopingen in het lichaam.

Homocysteïne is een lichaamseigen stof die bij de stofwisseling van het noodzakelijke aminozuur methionine geproduceerd wordt. Een verhoogd homocysteïne gehalte kan ontstaan door genetische afwijkingen, maar ook door een gebrek aan vitamine B11 (foliumzuur en de kans verhoogd, bij een bloedvergiftiging zoals bij de zwangerschap wel eens voorvalt), al dan niet in combinatie met een gebrek aan vitamine B6 en B12. Met het toenemen van de leeftijd neemt het normale homocysteïne-gehalte ook toe met zo’n 5 tot 10% per 10 jaar.

In sommige situaties worden er middelen voorgeschreven om de klachten zo beperkt mogelijk te houden van de menopauze, soms blijkt het dat de traag werkende schildklier de oorzaak is. Om zekerheid te krijgen of de klachten te maken hebben met de overgang of met de schildklier kan een bloedtest uitsluitsel geven. Er kunnen aanwijzingen zijn voor oestrogeendominantie of progesterontekort, wat een hormonaal disbalans kan veroorzaken.

Gezondheidsrisico’s van lijnen, terwijl geen achtergrondinformatie bekend is. Wie kent het niet, het jojo-effect van het proberen af te vallen, vaak helpt het afvalplan niet en is vermageren soms wel erger dan de kwaal, dan een iets te zwaar lichaam. Vaak zien we dat brood uit het dieet wordt geschrapt, maar vergeten dat brood ook jodium bevat voor onze keelklier, als we te weinig van het mineraal jood binnen krijgen, kan zelfs de schildklier dit delfstof opsparen tot er een verdikking in de schildklier ontstaat, struma genaamd. Een cel die opzwelt als bij pre-diabetes is vele malen keren vatbaarder voor ontstekingen dan gezonde cellen.