Langzaam werkende schildklier - hypothyreoïdie

De schildklier is een klier die de groei en stofwisseling regelt door middel van het produceren van het schildklierhormoon thyroxine (T4). T4 wordt via enzymatische route omgezet naar het meer actieve tri-joodthyronine (T3). Tevens is wordt de schildklier van bloed voorzien, door vier slagaders en is daarmee een van de best doorbloede organen in het lichaam, als er dus iets mis is met de stofwisseling, kan de schildklier als een alarm dienen en schreeuwt het om aanpassing van je levenswijze. 

Schildklier, langzaam

Ons lichaam moet aan het werk om een bepaalde temperatuur te houden

Werken betekend ook eten, drinken, bewegen. Ons lichaam heeft enzymen nodig en een continu aan temperatuur, bij 35,8 °C werken enzymen wel tot 1500 maal langzamer dan bij 36,8 ° C.  Gevolgen van stress en een ongezonde levenswijze geven een vermindering van activiteit, het zet je stofwisseling op slot, ook genaamd downregulatie HPT -as, een gevolg kan zijn een hoge concentratie van het hormoon insuline, pre-diabetes of zelfs diabetes type 2 kan een gevolg zijn. De schildklier, pancreas en bijnieren zijn op deze manier met elkaar verbonden. 

Bijschildklieren vitamine D en calcium

De bijschildklieren liggen aan de achterkant van de schildklier en hun belangrijkste functie is het produceren van het parathormoon. Samen met vitamine D en calcitonine reguleert PTH de calcium in het bloed. Voor de opname van calcium is vitamine D nodig. Wanneer er een hoge inname is van calcium is er minder vitamine D nodig dan bij een lage inname van calcium. De opname van calcium kan negatief worden beïnvloed door cafeïne, alcohol, zout en teveel eiwitrijke voeding (met name eiwitten uit suppletie) soms kan extra vitamine D uit voeding of suppletie tijdelijk raadzaam zijn. 

Gebruik niet zomaar supplementen, die kunnen mogelijk schade toebrengen aan hart en bloedvaten.  Calcium heeft ook magnesium nodig om opgenomen te worden en naar behoren te kunnen werken. Wanneer je weet dat je meer calcium binnenkrijgt is het belangrijk dat je tegelijk ook meer magnesium gaat gebruiken, anders raakt de voorraad magnesium in je lichaam uitgeput. Pas op voor het volgende: Voedingssupplementen worden in twee hoofdgroepen verdeeld namelijk synthetische en natuurlijke. De synthetische supplementen worden gefabriceerd in laboratoria en farmaceutische fabrieken. De natuurlijke bestaan uit ingrediënten die rechtstreeks uit de natuur komen. Meer informatie…

Hoge vitamine D waarden door het eten veel noten of vitaminen uit suppletie

Te veel vitamine D kan worden veroorzaakt door het eten van grote hoeveelheden noten of vitaminen uit suppletie. In onze voeding zit alles gedoseerd en gebalanceerd, pas op met losse vitamine pillen, er is een balans nodig in ons lichaam, laat je goed voorlichten door een professional.  Het is belangrijk om voldoende calcium en vitamine D uit voeding binnen te krijgen en elke dag minimaal een half uur te bewegen. Zie artikel osteoporose

Het parathyreoïd, parathormoon, PTH). speelt een belangrijke rol bij de calcium- en fosfaathuishouding van het lichaam. Het zorgt voor de opname van calcium uit de darm en voor de uitscheiding van fosfaat door de nieren. Het PTH bestaat uit 84 aminozuren en wordt geproduceerd door de bijschildklieren. Samen met vitamine D en calcitonine regelt PTH de concentratie van het calcium in het bloed. Door een direct effect op de botten en nieren en een indirect effect (via vitamine D) op de darm zorgt PTH voor een verhoging van de calciumspiegel. Een balans is dus van uiterst belang

De jeuk kan meerdere oorzaken hebben: Te veel afvalstoffen, door nierstoornissen kunnen afvalstoffen zich ophopen in het lichaam. Hierdoor kan jeuk ontstaan. Een mogelijkheid zou kunnen zijn, dat er veel teveel ureum in het bloed zit; Te veel fosfaat, fosfaat komt het lichaam binnen via de voeding. Bij nierfunctieverstoring blijft er te veel fosfaat achter in het lichaam. Dit kan in de huid neerslaan met calcium, net zoals in de een fluitketel gebeurt; Droge huid, door nierfunctiestoring kan het lichaam geen normale hoornlaag meer maken. Daardoor wordt de huid droog en schilferig. Een droge huid verergert jeuk; Vochtophoping, Bij vochtophoping gaat de huid strak staan. Dit kan jeuk veroorzaken; Diabetes, Veel mensen met nierfunctiestoornissen, hebben ook diabetes. Jeuk is een veel voorkomende klacht bij diabetes, maar ook bij gluten intolerantie en pre-diabetes

Meer informatie nierfunctie

Gewoontes die je nieren kunnen beschadigen

Veel van ons negeren de aandrang om naar de wc te gaan omdat we het te druk hebben of openbare toiletten willen vermijden. Het regelmatig ophouden van urine verhoogt de druk op de blaas en kan leiden tot nierfalen, nierstenen en incontinentie. Luister dus naar je lichaam als je aandrang voelt; Niet voldoende zuiver vocht binnen krijgen; Veel te veel mensen nemen pijnstillers en dan met name voor kleine ongemakken, zonder de risico’s voor schade aan de nieren te weten en we weten immers ook dat bij zeer ernstige pijn, we soms niet ontkomen aan pijnstillers.  

Er zijn ook geheel natuurlijke, veilige remedies voorhanden

Overmatig gebruik of misbruik van pijnstillers kan tot ernstige schade aan lever en nieren leiden; Laat vooral bewerkte suiker en zout uit je voedingspatroon. Eet vooral groene groente, vermijd teveel zoetig fruit. Geef je lichaam tijd te herstellen, door slaap en rust. Net als zout, kan ook cafeïne de bloeddruk omhoog stuwen en de stress op de nieren vergroten. Na verloop van tijd kan overdadige consumptie van koffie leiden tot nierschade; Alcohol consumptie, er niets mis mee om zo nu en dan te genieten van een alcohol consumptie, in gezelschap of door een verdovende werking stoppen we meestal niet na één drankje. 

Alcohol zet onze nieren en lever flink onder druk

Het is beter om te kijken naar een gezonder alternatief om de hersenen tot rust te brengen en te kijken waarom we stofjes tekort komen in de hersenen en juist alcohol dit tekort aanvult. Om gezond te blijven en nierproblemen te voorkomen is het belangrijk om veel vers, onbewerkt, echt voedsel te eten; Dit is een kleine greep uit wat schade voor onze nieren kan veroorzaken. Nieren wees er zuinig op! Mensen met chronische nierfalen, hebben mij persoonlijk verteld, wat dat voor hun inhoud, uiteindelijk was er nog één optie en dat was nierdialyse, het verdriet en het bezoeken van het ziekenhuis, dit benoemden ze als zeer zwaar. 

De werking van de HPT-as

In de hypothalamus wordt TRH gemaakt. Vervolgens komt dit aan in de hypofyse en daar wordt dan TSH geproduceerd, hierop volgt een opdracht naar de schildklier en daar wordt dan T4 gemaakt. T4 gaat naar de lever en daar wordt T3 gemaakt. T3 is 6 maal actiever dan T4. Uit T4 wordt ook rT3 gemaakt. rT3 is de tegenspeler van T3 en is in staat om het proces af te remmen. Het proces wordt gestopt door terugkoppeling van T4, T3 en rT3 naar de hypothalamus en de hypofyse anders zou de temperatuur oneindig oplopen. 

De T3 en rT3 worden vervolgens omgezet in T2 en verder afgebroken en uitgescheiden in de lever en de nieren. Het vreemde is dat rT3 een hele belangrijke sleutel kan zijn en niet wordt meegenomen als referentiewaarde in het bloed. Een te hoog rT3 kan werkzame T3 blokkeren. Zo kan je met normale bloedwaarden toch een verstoring hebben in de HPT-as. Opvallend is, dat de bloedreferentiewaarden erg breed zijn. TSH tussen de 0,4 en 4,0 is wel een erg ruime marge en zou je toch naar een totaal beeld moeten kijken.

In de schildklier worden, onder invloed van het hormoon TSH, de schildklierhormonen T1, T2, T3, en T4 samen gesteld.

De functies van de schildklierhormonen zijn:

1. Bevorderen celgroei, afvoer afvalproducten stofwisseling

In de bloedbaan is +/- 80% T4, 16% T3 en 4% T1 en T2

2. Werkt als groeihormoon 

 

4. T3 maakt proces energieproductie in mitochondriën mogelijk

T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagen

5. Tekort T3 betekent energieverlies.

De Pijnappelklier controleert via de hypothalamus de productie van hormonen waaronder TRH. Deze stimuleren weer de productie van TSH, in de winter is daarbij logischerwijze meer schildklierhormoon nodig voor een normaal “metabolisme”.

6. T4 is ongeveer 6 dagen aanwezig in het bloed

Het kan ook T4 in het niet functionele rT3 omzetten

7. Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nieren

 

8.  rT3 stijgt bij stress en ondervoeding.

 

9. Als Thyroxine bindend globuline (TBG) uit balans is, kan het zijn dat testosteron en oestrogeen uit balans zijn. 

 

Oestrogeen dominantie

 

Blaas en prostaat

a. Testosteron kan de hoeveelheid TGB  verlagen;

b. Oestrogeen kan het TGB verhogen;

c. Beide kunnen leiden tot symptomen van een traag werkende schildklier

10. Pas op met Gluten bij schildklier problemen

Het Gluten eiwit lijkt op heel veel op het schildklier weefsel en kan zorgen voor een overactieve immuunsysteem

 
 

Hypofyse emotie

 

Spijs – vertering

 

Bijnier – uitputting

 

Pre-diabetes

Bij een traag werkende schildklier reageert de schildklier niet goed op het tyreoïdstimulerend hormoon TSH dat door de hypofyse wordt afgegeven. Het resultaat hiervan is dat er minder schildklierhormonen worden aangemaakt dan dat er, gezien het gehalte aan TSH, zou moeten worden geproduceerd. Een verhoogde TSH-waarde en een verlaagd niveau schildklierhormonen zijn daardoor kenmerkend bij hypothyreoïdie.

  • Bij hypothyreoïdie wordt door de schildklier onvoldoende schildklierhormonen aangemaakt. 
  • Als de schildklier te weinig schildklierhormoon afgeeft, gaat de hypofyse harder werken, en komt er meer TSH vrij als poging om de te traag werkende schildklier maximaal te stimuleren, dit kan de hypofyse een tijdje volhouden, maar net als bij bijnieren, raakt de schildklier dan ook uitgeput en word je bijvoorbeeld moe, je voelt je letterlijk, zoals het met je gaat: uitgeput;
  • Deze hormonen zijn onmisbaar bij de stofwisseling en een tekort veroorzaakt onherroepelijk het trager verlopen van veel lichaamsfuncties, waardoor je zwaarder kan worden, bij een snel werkende schildklier is dit proces omgekeerd.
 

Ziekte van Hashimoto

Het eigen afweersysteem zich richt tegen schildkliercellen, waardoor deze cellen vernietigd worden en de schildklier langzamer gaat werken en op termijn steeds minder schildklierhormoon aanmaakt; Deze erfelijke aandoening is de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie bij volwassenen; Bloedonderzoek, Ziekte van Hashimoto auto-immuunziekte. Gluten-schildklierverbinding en darmen Albican gratis ontbijt check

De hypofyse en de hypothalamus spelen een wisselende rol in de werking van de schildklier en daarmee in de aanmaak van schildklierhormonen; De hypofyse scheidt een schildklier stimulerend hormoon (TSH) af. Een onvoldoende productie van dit hormoon kan veroorzaakt worden door een tumor of adenoom in de hypofyse; De hypothalamus reguleert grotendeels de werking van de hypofyse. Als dit systeem ontregelt raakt, dan heeft dit dus consequenties voor de werking van de schildklier

Vermoeidheid, zelfs bij weinig lichamelijke inspanning; Gewichtstoename of moeite hebben met het verliezen van gewicht; Obstipatie; Allerlei kwaaltjes die lijken op een depressie of overgangsklachtenB12 te kort; Droog haar; Carpaal tunnelsyndroom; Lekkende slijmvliezen; HuidklachtenMaagklachten; Vertraagde hartslag; Temperatuurdaling, komt ook voor bij tumoren; Bijnieruitputting, meestal gevolgd door lekkende slijmvliezen, waardoor de stofwisseling heel andere stoffen gaat ontvangen dan voedingsstoffen en ons systeem net als bij bewerkte producten in de war raakt, dit keer is het dan de afvalstoffen. 

Oestrogeendominantieremt de stofwisseling in de hersencellen. De ademhalingsenzymen van de cellen in de hersenen zijn afhankelijk van de schildklierwerking. De schildklier kan dus een optimale werking van de hersenen in de weg staan. 

 

Struma (krop), hypothyreoïdie - opgezwollen of vergrote schildklier

Om onze hersenen goed te laten werken hebben we jodium nodig uit voeding. Jodium is een belangrijk spoorelement dat een belangrijke rol speelt in de schildklierfunctie en nodig is voor de productie van schildklierhormonen. Via deze hormonen (thyroxine/T4 en tri-iodothyronine/T3) draagt jodium bij aan een normale energiestofwisseling, mede door het ondersteunen van de activiteit van bepaalde enzymen, die betrokken zijn bij het vrijmaken van energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten. Eveneens draagt jodium, door het ondersteunen van de werking van de schildklier, bij aan een normale cognitieve functie (zoals geheugen, concentratie en leervermogen). Tot slot is jodium van belang voor het zenuwstelsel en de huid. Bij struma of krop, probeert de schildklier ieder beetje jodium uit het voedsel vast te houden. Controleren – Jodium Jood serum en haaruitval. Zowel een tekort als een overschot aan jodium kan de schildklierfunctie ontregelen.

Na de zwangerschap

Sommige vrouwen hebben problemen met de schildklier tijdens het eerste jaar na het krijgen van een baby. Hoewel het probleem meestal weg gaat, blijft toch 20 % van de vrouwen over met restverschijnselen. Meestal ontstaan uit een postnatale depressie. De postnatale depressie kan voortkomen uit oestrogeen dominantie, maar ook door een vitamine B12 te kort. Laat je goed informeren over foliumzuur. De omzetting van het synthetische foliumzuur in een bioactieve co-enzymatische vorm is tamelijk complex. 

Foliumzuur heeft als functie homocysteïne af te breken

Om dit proces goed te laten verlopen zijn een goede lever– en darmfunctie, diverse enzymen en voldoende beschikbaarheid van vitamine B2, B3, B6 en C, zink en serine noodzakelijk, je stofwisseling moet dan wel goed werken, want deze vorm moet omgezet worden in folaat en als dat niet gebeurd, dan heb je dus niets aan dat synthetisch supplement. Foliumzuur heeft als functie homocysteïne af te breken en om te zetten in het onschadelijker aminozuur methionine. Maar als dit onvoldoende wordt omgezet blijft het in ons lichaam rondzweven en dat is wel gevaarlijk. Een chronisch te hoog aan homocysteïne vergroot de kans op hart- en vaataandoeningen.

Een traag werkende schildklier en Overgang

Soms krijg je een middel mee voor de overgang, terwijl de traag werkende schildklier de oorzaak is. Om zekerheid te krijgen of jouw klachten te maken hebben met de overgang of met jouw schildklier kan een bloedtest uitsluitsel geven, raadpleeg de volgende artikelen. Oestrogeendominantie, verminderde progesteron; Overgang, Menopauze en Penopauze