Vitamine B12 tekort

Een vitamine B12 tekort, kan ontstaan door een darm en maagslijmvlies beschadiging of door homocysteïne ophoping. Cobalamine werkt als een activator bij het samenstellen van neurotransmitters als serotonine en is als voorbeeld verantwoordelijk voor de spierspanning. Het stofje regelt de eetlust, slaap, geheugen en stemming en het geluksgevoel. Een onbalans tussen de extrinsieke factor, folaat, dopamine en pyridoxine kunnen angstige gevoelens en stress geven en leiden tot een burn-out.

Vitamine B12, homocysteïne, bloedarmoede , Immuunsysteem, foliumzuur, stofwisseling, aderverkalking, maagzweer, zenuwpijn, zuurstof, hemoglobine, longen, vermoeidheid, diabetes, dementie, infecties, histamine, abcessen, vaatlijden, schimmelinfecties, bacteriën, keizersnede, veganisten, maagzuurremmers, stress, neurotransmitters, milt, littekenweefsel, eiwitopstapeling, ijzer, cholesterol, botten, bloedbeeld, ferritine, MMA, Methylmalonzuur, gastric bypass , histamine, mastocytose, gastroparase, burn-out, gluten, stuit chakra

Foliumzuur is zeer complex en heeft o.a. de taak om homocysteïne af te breken

De omzetting van synthetische foliumzuur is ingewikkeld, een goede lever en darmfunctie zijn noodzakelijk, eveneens een juiste stofwisselingsproces. Diverse enzymen hebben voldoende beschikbaarheid nodig van vitamine B2, B3, B6, C, zink en serine, om weefsels op te bouwen. Als de folaat-transformatie niet plaats vindt, kan homocysteïne ophopen in de bloedvatwanden, een synthetisch supplement is dan niet geschikt. Een verhoogde homocysteine-concentratie is net zo schadelijk als LDL-cholesterol.

Een verhoogde homocysteine-concentratie is net zo schadelijk als LDL-cholesterol

Als het homocysteïne-gehalte in het bloed te hoog wordt is de eiwitopstapeling vaak samen te zien met een bloedarmoede. Af te raden is het, om zonder indicatie of bloedonderzoek hoog geconcentreerde eenzijdig, vitaminen uit de B-serie in te nemen. Teveel aan zwavel bevattend eiwit in het bloedcirculatiesysteem is even schadelijk als LDL cholesterol.

Een tekort aan vitamine B11 kan hyperhomocysteïnemie veroorzaken

De folaat-B9-complex heeft als functie aminozuurafval af te breken en om te zetten in het onschadelijker aminozuur methionine. Als het stofje onvoldoende wordt omgezet blijft het in ons bloedvaten rondzweven, het afvalproduct van de eiwitvertering, werkt als kalk in de wc pot en dat kan gevaarlijk zijn. Het afbraakproduct kan hechten aan LDL-cholesterol en suiker als plaque en blijven kleven aan de vaatwanden. De aanslag die samenbind kan vasculitis veroorzaken en houdt het immuunsysteem alert.

Mogelijke oorzaken van een B12 tekort

 • Een hoge foliumzuurinname uit suppletie;
 • Addison Biermer, bij deze vorm van bloedarmoede wordt er niet voldoende eiwit intrinsieke factor aanmaakt.
 • Hypoglykemie, ziekte en trauma’s kunnen de bloedsuiker omhoog laten schieten.

Bij een gebrek aan vitamine B12, werkt foliumzuur niet meer

Homocysteïnemie vergroot de kans op hart- en vaataandoeningen, cobalamine helpt foliumzuur afvaleiwit af te breken. Bij een gebrek aan cobalamines, werkt foliumzuurverbranding niet meer goed. Neurologische klachten als gevolg van een cyanocobalamine tekort, kunnen door het toedienen van de biokatalysator B9 verergeren en kan zenuwbeschadigingen als gevolg hebben, die niet meer zijn terug te draaien. Een verslaving gebruikt nog meer folaat en kan zorgen voor een haperend afweersysteem.
Homocysteïne is voor de bloedvaten even schadelijk als LDL cholesterol

Het bloed zorgt ervoor dat alle cellen van zuurstof voorzien worden, de cel werking verbrand moleculen als eiwittenvettensuikers en koolhydraten. Als er minder frisse lucht voorradig is, betekend dat omzetting van stoffen trager wordt met een gewichtstoename als gevolg. Anemie, gekenmerkt door een te laag gehalte aan bloedkleurstof of erytrocyten, neemt het gas nier juist op, vanuit de longen. Als de HB-waarde lager is dan normaal, kan een hemoglobinetest inzichten geven, betreffende een mogelijk leverfalen.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Mogelijke gevolgen van een B12 tekort

 • Struma, er is jodium nodig voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en ondersteunt de energievoorziening en beschermt de cellen, de schildklier weet dat heel goed, want bij een te kort aan jood, wordt het gespaart in de keelklier;
 • Geheugenzwakte;   

Het menselijk microbioom, de bacteriën met belangrijke functies

Wat betekenen bacteriën voor onze gezondheid? Direct na de geboorte raakt ons lichaam bevolkt door miljarden verschillende bacteriesoorten, gezamenlijk het menselijk microbioom genoemd. De micro-organismen zitten op de huid, in de mond en darmen in de longen in vagina en anus. Eigenlijk overal waar ons lichaam grenst aan de buitenwereld. Samen leveren deze bacteriën een belangrijke bijdrage aan ons welzijn, in voor en tegenspoed. De goede prebiotische stoffen vervullen heel belangrijke functies. 

Keizersnede en het verlies van gezonde bacteriën

Baby’s, die via een keizersnede worden geboren, blijken meer ziekteverwekkende en minder gezonde bacteriën in hun darmflora te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Microbioloog Trevor Lavle. “Een belangrijke studie die bevestigt dat de darmflora kwetsbaarder is na een verloskundige operatie”, zegt Willem de Vos, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit Wageningen. Een optie zou zijn de pasgeboren in te smeren met de vaginale microben van de moeder, de eukaryoten zouden allergieën in de toekomst kunnen beperken.

Hierbij wordt getest op IgA, IgG en IgM. Op basis van het onderzoek kan worden gecontroleerd of de hoeveelheid en samenstelling van de immuunglobulines in het bloed normaal is. Soms gebeurt dit omdat er eerder een te hoog totaal eiwit is gevonden. Een oorzaak van een te hoge totaal eiwit-concentratie kan zijn dat één van de antistoffen als histamine in overmaat gemaakt wordt. Het kan ook zijn dat iemand veel vaker dan normaal een infectie heeft, een screening checkt drie klassen antilichamen.

De aantoonbare verhoudingen en onbalans tussen de controlepunten

De analyse moet dan aantonen, dat van elke classificatie witte bloedcellen in normale hoeveelheden aanwezig zijn. Een sterke verhoging van leukocyten kan voorkomen bij chronische ziekte als reuma, COPD, ontsteking in de dikke darm en fibromyalgie. Als meerder controlepunten zijn verlaagd zijn, kan er een onbalans zijn tussen granulocyten, lymfocyten en monocyten.

Andere mogelijke oorzaken van een Vitamine B12-tekort

 • Vegetariërs en Veganisten die geen dierlijke producten gebruiken, moeten zich verdiepen in vervangende B-vitamine houdende-voeding en  geen incomplete dosissen suppletie gebruiken;
 • Verminderde opname van voedingsstoffen vanuit de darm (verwijdering van laatste deel dunne darm), Crohn, coeliakie en glutenintolerantie, lintworm;

Zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte

Een ziektebeeld in de zwangerschap, gekenmerkt door een reeks aan verschijnselen, waaronder vooral verhoogde bloeddruk, oedeem, storingen in de eiwitstofwisseling. Er kan ongewenste stolling ontstaan van het bloed, zoals trombose, leverfalen en verstoorde nierfuncties. Men vermoedt vooral een hormonale verstoring als oorzaak, met verhoogde kans kans op zwangerschapsstuipen of eclampsie. Zwangerschapsvergiftiging, kan zowel voor de moeder als voor het kind schadelijk zijn. 

Suiker en homocysteïne kunnen aan elkaar vast kleven, net als suiker aan de rand van de suikerpot

Suiker kan pre-diabetes en diabetes 2 veroorzaken en het zorgt voor pieken in onze bloedsuikerspiegel. Stijgen de glucose-eenheden door veel suikerhoudende producten te eten, dan produceert de pancreas steeds opnieuw insuline. Het bloedsuiker word steeds omgezet in glycogeen en we ervaren dan energie, de enzymen afscheidende klier kan hierdoor uitgeput raken. Bij uitputting zal er minder van dit hormoon gevormd worden in alvleesklier, waardoor voorradig glucose‑eenheden in onze cellen niet verbrand wordt.
Bloedonderzoek vitamine en indicatietesten B12 tekort

 • Vitamine B12;
 • Ferritine, een eiwit dat vooral in de lever en in het beenmerg aanwezig is en dat wordt gebruikt om ijzer op te slaan.
 • Foliumzuur (Vitamine B11),  is noodzakelijk voor het aanmaken en herstellen van cellen en weefsels. De stoffen worden niet aangemaakt door het lichaam zelf en moeten worden opgenomen via de voeding;
 • Vitamine B6, pyridoxine speelt o.a. een belangrijke rol in de stofwisseling van aminozuren en vetzuren, de opslag van glucose in de vorm van glycogeen (glycogenese), de vorming van rode bloedkleurstof (haem) en de functie van het zenuwstelsel en het afweersysteem. Bij voedingssupplementen is er meer informatie te vinden.
 • Kalium, als er zo weinig kalium in het bloed zit hebben kleine veranderingen vaak al grote gevolgen. Te veel of te weinig van de scheikundige stof die in het lichaam voorkomt en een belangrijke rol speelt bij de vochthuishouding en het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Het houdt de ademhaling en de hartritme in balans.
 • Calcium, de hoeveelheid calcium in het bloed wordt op peil gehouden door het bijschildklierhormoon en vitamine D. Als het calcium te laag dreigt te worden, neemt de productie van PTH toe, waardoor calcium vrijkomt uit de botten. De nieren gaan cholecalciferol en ergocalciferol aanmaken en zorgt dat calcium beter wordt opgenomen uit de darmen;
 • Magnesium, activeert meer dan 300 verschillende enzymen, waarvan het merendeel betrokken is bij de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten voor neurotransmitters (enzymen zijn aminozuren die werken als een biologische versneller van processen die zich in levende organismen afspelen);

Bij een gastric bypass wordt de dunne darm halverwege aan de verkleinde maag vastgemaakt en ga je na de ingreep erg snel gewicht verliezen, het is een ingrijpende operatie. Hoe de stofwisseling werkt is dan heel belangrijk om te weten, omdat het kan zijn, dat belangrijke taken uitvallen, waardoor voedingstoffen als vitamine B12 mogelijk niet kunnen worden opgenomen en de werking van foliumzuur verloren gaat en dit homocysteïne wat weer bloedvatproblemen kan veroorzaken.

De wortelchakra staat in verbinding met het bloed. Overleving, onveiligheid, onzekerheid, door uitputting van lichaam en verandering van gedachten gedachten, het niet meer kunnen vertrouwen op het lichaam, door chronische ziekte. We zouden het eerste moeten kijken naar de wortelchakra, of er niet een bloedarmoede is ontstaan, door bijvoorbeeld endometriose, gevolgd door ademhalingsklachten.

Voeding voor de aura en chakra's

Voedselenergie wordt opgenomen via verschillende verteringsprocessen als de tong, mondholte, tandvlees en tanden en via het speeksel tijdens het kauwen van voedzaam eten. De spijsvertering begint in de mond en zo zal het via het buizenstelsel voedingstoffen afgeven en afvalstoffen afvoeren
7 chakra's en onderzoekWerkingMogelijke klachtenVoeding en overige informatie
Wortel Chakra 🟥
▶️Kleurenonderzoek
▶️Bloed
▶️Ademhaling
▶️Mogelijk lage bloeddruk▶️Voeding chakra's
Sacraal chakra 🟠
▶️Darm analyse
▶️Immuunsysteem
▶️Hersen-darm-as
▶️Uitdroging
▶️Obstipatie - diarree
▶️Voeding chakra's
Zonnevlecht 🟡
▶️Vertering analyse
▶️Vertering▶️Maagzuur▶️Voeding chakra's
Hart chakra 🟢
▶️Homocysteïne
▶️Histamine-intolerantie▶️Slijmvlies longen▶️Voeding chakra's
Keel chakra 🟦
▶️Gewicht en energie
▶️Vechten en vluchten▶️Schildklier▶️Voeding chakra's
Voorhoofd chakra 🟣▶️Neurotransmitters▶️Angst▶️Voeding chakra's
Kruin chakra ⚪
▶️Beweging
▶️Buitenlucht▶️Geestelijke kracht▶️Voeding chakra's

Een vlees vervangende groenteburger

Veganisten en vegetariërs kunnen zeekraalgroenten wel wat meer op hun menu zetten, in zeekraal zitten alle B-vitaminen. Het vetachtige plantje met dikvlezige stengels, krijgt in een later stadium een roodachtige kleur en behoord niet tot de zeewiersoorten, maar is een groente. Met een algenburger is het mogelijk om vlees te vervangen. Peulvruchten als kidneybonen en linzen kunnen dienst doen als vleesvervanger, samen met algen en zeewier, een goede combinatie voor een algenburger. 

Gebruik een hamburgermaker om de groenteburgers een mooie vorm te geven

Maal de bonen niet helemaal fijn voor de bijt, voeg knoflook, halve tl zwarte peper, paprikapoeder, peterselie, komijn, cayennepeper en rode biet toe. Gebruik een hamburgermaker om een mooie vorm te krijgen en bak de burgers in kokosolie, koop wel en pot die uit glas bestaat. Bak de groenteburger in de koekenpan zachtjes aan beiden kant, eet smakelijk.