Vitamine B12 tekort

Een B12 tekort, kan ontstaan door een darm en maagslijmvlies beschadiging of door een niet ontdekte langdurige homocysteïne ophoping en is mogelijk te herstellen met voedingstoffen, mits het niet om een erfelijke aandoening gaat als Addison Biermer, wat een vorm van bloedarmoede is en niet voldoende eiwit intrinsieke factor aanmaakt. Af te raden is het, om zonder indicatie of bloedonderzoek hoog geconcentreerde eenzijdig, vitaminen uit de B serie in te nemen om een onbalans te voorkomen tussen vitamine B12, foliumzuur en b6, gezamenlijk zorgen ze voor het brein en ons immuunsysteem in een dualistisch balans.

Vitamine B12, homocysteïne, bloedarmoede , Immuunsysteem, foliumzuur, stofwisseling, aderverkalking, maagzweer, zenuwpijn, zuurstof, hemoglobine, longen, vermoeidheid, diabetes, dementie, infecties, histamine, abcessen, vaatlijden, schimmelinfecties, bacteriën, keizersnede, veganisten, maagzuurremmers, stress, neurotransmitters, milt, littekenweefsel, eiwitopstapeling, ijzer, cholesterol, botten, bloedbeeld, ferritine, MMA, Methylmalonzuur, gastric bypass , histamine, mastocytose, gastroparase, burn-out, gluten, stuit chakra

Foliumzuur is zeer complex en heeft o.a. de taak om homocysteïne af te breken

De omzetting van het synthetische foliumzuur in een bioactieve co-enzymatische vorm is tamelijk complex. Om dit proces goed te laten verlopen zijn een goede lever– en darmfunctie, noodzakelijk, er moeten diverse enzymen en voldoende beschikbaarheid zijn van vitamine B2, B3, B6 en C, zink en *serine. De stofwisseling behoort dan wel goed te werken, want deze vorm wordt omgezet in folaat en als dat niet gebeurd, dan is een synthetisch supplement niet geschikt en kan er wederom een onbalans tussen verschillende voedingsstoffen ontstaan.

Een tekort aan foliumzuur veroorzaakt een te hoog gehalte aan homocysteïne

Foliumzuur heeft als functie homocysteïne af te breken en om te zetten in het onschadelijker aminozuur methionine. Maar als dit onvoldoende wordt omgezet blijft het in ons bloedvaten rondzweven en werkt als kalk in de wc pot en dat kan gevaarlijk zijn. Homocysteïne hecht aan LDL- cholesterol en wijzigt haar structuur. Deze wijziging van LDL door homocysteïne lijkt hart en vaatziekten te versnellen.

Mogelijke oorzaken van een B12 tekort

Bij een gebrek aan vitamine B12, werkt foliumzuur niet meer

Een chronisch te hoog aan homocysteïne vergroot de kans op hart- en vaataandoeningen. B12 helpt foliumzuur  homocysteïne af te breken en kan daarom helpen bij een betere functie van hart en bloedvaten. Bij een gebrek aan vitamine B12, werkt foliumzuur niet meer. Neurologische klachten als gevolg van een vitamine B12-tekort kunnen door het toedienen van foliumzuur verergeren, met als gevolg zenuwbeschadigingen die niet meer zijn terug te draaien. Er mag alleen foliumzuur gegeven worden als een vitamine B12-tekort is uitgesloten of al behandeld wordt.

Homocysteïne is voor de bloedvaten even schadelijk als LDL cholesterol

Het bloed zorgt ervoor dat alle cellen van zuurstof voorzien worden en verbranden moleculen als eiwittenvetten suikers en koolhydraten met behulp van frisse lucht. Als er minder buitenlucht voorradig is, betekend dit dat verbranding trager wordt met moeheid tot gevolg. Bloedarmoede, gekenmerkt door een te laag gehalte aan bloedkleurstof (hemoglobine) of een tekort aan circulerende rode bloedcellen (erytrocyten), of door beide. Hemoglobine neemt zuurstof op vanuit de longen en geeft deze lucht af aan andere lichaamscellen. 

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Mogelijke gevolgen van een B12 tekort

 • Struma, er is jodium nodig voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en ondersteunt de energievoorziening en beschermt de cellen, de schildklier weet dat heel goed, want bij een te kort aan jood, wordt het gespaart in de keelklier;
 • Geheugenzwakte;   
 • Diabetes 3dementie
 • Maag of hersen-darm-as disfunctioneren; 
 • Woordvinding stoornissen; 
 • Terugkerende infecties, histamine intolerantie of een slechter werkend immuunsysteem

Het menselijk microbioom, de bacteriën met belangrijke functies

Wat betekenen bacteriën voor onze gezondheid? Direct na de geboorte raakt ons lichaam bevolkt door miljarden verschillende bacteriesoorten, gezamenlijk het menselijk microbioom genoemd. Ze zitten op de huid, in de mond en darmen en in de longen en vagina. Eigenlijk overal waar ons lichaam grenst aan de buitenwereld. Samen leveren deze bacteriën een belangrijke bijdrage aan ons welzijn, in voor- en tegenspoed. De goede bacteriën vervullen heel belangrijke functies. 

Gezonden darmbacteriën beïnvloeden ons immuunsysteem en onze gedachteleven

Zo ondersteunen de goede bacteriën het immuunsysteem door te communiceren met de immuun cellen in de darm. Ook helpen de micro-organisme bij de voedselvertering om voedingstoffen gemakkelijker door mond en darm opnemen kunnen worden. Dit komt een regelmatige stoelgang en gedachteleven ten goede. Verder maken ze vitaminen aan zoals vitamine B1, B6, B12, foliumzuur, biotine en vitamine K.

Keizersnede en borstvoeding, de overdracht van bacteriën van moeder op kind

Tijdens de geboorte lijkt een belangrijk moment in de vorming van ons darmmicrobioom te zijn. Deze hypothese wordt ondersteund door het feit dat het darmmicrobioom bij kinderen geboren met een keizersnede sterk verschilt van die van kinderen die op natuurlijke wijze geboren worden. Dit kan op latere leeftijd een rol spelen bij een vitamine B12 tekort en aanhoudende schimmelinfecties

Keizersnede en het verlies van gezonde bacteriën

Baby’s, die via een keizersnede worden geboren, blijken meer ziekteverwekkende en minder gezonde bacteriën in hun darmflora te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Microbioloog Trevor Lavle. “Een belangrijke studie die bevestigt dat de darmflora kwetsbaarder is na een keizersnede”, zegt Willem de Vos, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit Wageningen. Een optie zou zijn de pasgeboren in te smeren met de vaginale bacteriën van de moeder, om allergische reacties in de toekomst te beperken en op latere leeftijd, risico’s op pre-diabetes te verkleinen. 

Hierbij wordt getest op IgA, IgG en IgM. Op basis van het onderzoek kan worden gecontroleerd of de hoeveelheid en samenstelling van de immuunglobulines in het bloed normaal is. Soms gebeurt dit omdat er eerder een te hoog totaal eiwit is gevonden. Een oorzaak van een te hoge totaal eiwit-concentratie kan zijn dat één van de immunoglobulines in overmaat gemaakt wordt. Het kan ook zijn dat iemand veel vaker dan normaal een infectie heeft. Een screening moet dan aantonen, dat van alle drie de klassen immunoglobulines in normale hoeveelheden aanwezig zijn.

Andere mogelijke oorzaken van een Vitamine B12-tekort

Vegetariërs en Veganisten die geen dierlijke producten gebruiken, moeten zich verdiepen in vervangende voeding

 • Geneesmiddelen, zoals proton pomp remmers (omeprazol, pantaprazol), biguaniden (methformine), neomycine, anesthesie met N2O, kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, wat kan leiden tot bloedarmoede en longproblemen. IJzer is van belang voor een goede transport functie van zuurstof in het bloed; 
 • Diabetespatiënten die het medicijn metformine langdurig gebruiken, lopen het risico een tekort aan vitamine B12 te ontwikkelen. Dit medicijn heeft namelijk een negatieve invloed op de opname van vitamine B12 in de darmen, mensen met diabetes of met gevoelige voeten en benen kunnen vaak geen sokken met knellen elastiek verdragen.

Zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte

Een ziektebeeld in de zwangerschap, gekenmerkt door een reeks aan verschijnselen, waaronder vooral verhoogde bloeddruk, oedeem, storingen in de eiwitstofwisseling, ongewenste stolling, trombose en verstoorde lever  en nierfuncties. Men vermoedt vooral een hormonale verstoring als oorzaak. Er bestaat een kans op zwangerschapsstuipen, die zowel voor de moeder als voor het kind schadelijk kunnen zijn. 

Slechter slapen, zwangerschap en de buik

Tijdens de zwangerschap hebben veel aanstaande moeders moeite met slapen. Het slapen gaat wat moeilijker met een dikke buik, maar ook spanningen, de verstoorde lever en de hormonale veranderingen kunnen het slaapritme verstoren. Voor het slapen gaan een voetenbad met lavendel olie wil vaak helpen. Bovendien werkt het ontspannend en kan het stress verminderen, omdat het kruid zenuwsterkend kan werken.

Lees meer
Zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte;
Met een voldoende hoeveelheid vitamine B12, zal je lichaam genoeg melatonine tot zijn beschikking hebben om je te helpen een goede nachtrust te krijgen. Slecht slapen zou dus kunnen wijzen op een B12 tekort;
Ook is bekend dat het gebruik van narcosegas een grote aanslag kan plegen op de aanwezige B12 in het lichaam. Als de status al niet meer optimaal is, zoals bij ouderen, dan kan de operatie gevolgen hebben vanwege het hierdoor ontstane B12-tekort, raadzaam is dan om voor de operatie de B12 status omhoog te brengen met bijvoorbeeld voeding;
Te weinig maagzuur

Een teveel aan homocysteïne kan de binnenwanden van de slagaders beschadigen. Bloed kleeft niet aan de bloedvaten en dat we hebben te danken aan de dunne laag epitheel cellen die de binnenkant van de slagaders bekleden. Deze cellen produceren een anticoagulans waardoor bloed langs de wanden van de aderen stroomt. Hypoglykemie bloedglucose te laag, als diabetes een noodgeval wordt, kan een grote rol spelen bij hart en vaatziekten en aanverwante problemen.  *Serine = afgekort tot Ser of S) is één van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren.

Bepaling niveaus en relevante onderling verhoudingen van neurotransmitters. Deze test wordt gedaan uit 2e ochtendurine (neurotransmitters totaal). Parameters die bij deze test uit urine gemeten worden: Adrenaline, Glycine, Dopamine, Kreatinine, GABA (Gamma-aminoboterzuur), Noradrenaline, Glutamaat, Noradrenaline/Adrenaline Ratio, Glutamine, Serotonine, Glutaminezuur

Voedingsmiddelen waaruit homocysteïne wordt gevormd in het menselijk lichaam zijn melkeiwitten en kaas (caseïne!),  eiwit, hetzelfde als in vlees van zoogdieren en vissen. Zo kan een veelvuldig gebruik van eiwitten (met name eiwitshakes) een ophoping van homocysteïne in het bloed veroorzaken.  Overmatig homocysteïne in het bloed kan de bloedvaten beschadigen en kan net zo gevaarlijk zijn als een te hoog LDL cholesterol. Eveneens is aangetoond dat homocysteïne een veel krachtiger effect heeft op het ontstaan van pre-diabetes dan mensen die geen klachten vertonen van diabetes.

Wat heeft een vernietigende werking van het epitheel

Roken, vrije radicalen, overgebleven bijproducten van onze stofwisseling, Homocysteïne,  onjuiste voeding, weinig beweging en levensstijl. Epitheelweefsel is een van de vier weefseltypen. Naast epitheelweefsel bestaan er ook nog de weefsels bindweefsel, spierweefsel en zenuwweefsel. Zenuwweefsel bestaat voor de helft uit neuronen (zenuwcellen) en de andere helft uit neuroglia (steuncellen).

Neuronen vervoeren impulsen (elektrische stroompjes)

Neuroglia verzorgen, onderhouden en beschermen de neuronen. De functie van zenuwweefsel is impulsgeleiding waardoor animale en ❶ vegetatieve functies (❶ a. een cel snel kan reageren op veranderingen) van het lichaam uitgevoerd kunnen worden, bij bijvoorbeeld vertraagde stofwisseling valt dit op. Denk als voorbeeld een “traag werkende schildklier, veroorzaakt door een gluten intolerantie” of een snelwerkende schildklier, waar het lichaam geen rust kan vinden.

Lees meer
Het neuron bestaat uit een groot cellichaam met meerdere tot zeer veel (meestal korte) dendrieten en één (soms heel lange) axon. De drie typen neurogliacellen in het centrale zenuwstelsel zijn: astrocyten, oligodendrocyten en microgliocyten. Neuroglia van het perifere zenuwstelsel bestaat uit één type cellen: de schwanncellen. De functie van spierweefsel is beweging De drie typen spierweefsel zijn: glad spierweefsel, dwarsgestreept spierweefsel en hartspierweefsel. Dwarsgestreept spierweefsel is opgebouwd uit veelkernige spiercellen: spiervezels. Deze zijn gevuld met myofibrillen die uit actine- en myosinefilamenten bestaan. De filamenten kunnen, onder verbruik van ATP, in elkaar schuiven waardoor de spiercel (en uiteindelijk de hele spier) korter wordt. De skeletspieren bestaan uit dwarsgestreept spierweefsel. Ze staan onder invloed van het animale zenuwstelsel (willekeurig). Gladde spieren bevinden zich in de wand van de inwendige organen. Ze staan onder invloed van het vegetatieve zenuwstelsel (onwillekeurig). Het hart bestaat uit hartspierweefsel. De hartspiercellen werken autonoom doordat ze door een prikkelautomaat in het hart zelf worden aangestuurd. Steunweefsels hebben een verbindende, steunende of een verzorgende functie: Ze geven steun aan het lichaam, beschermen de organen en bepalen hun vorm en onderlinge beweeglijkheid. Steunweefsel bestaat uit cellen met daaromheen een kenmerkende matrix (tussencelstof) die door gespecialiseerde steunweefselcellen wordt gemaakt. De matrix bepaalt de functie en de vorm van het betreffende type steunweefsel. Op grond van de matrix zijn er vier typen steunweefsel: bindweefsel, dit heeft een elastische, rekbare en soepele matrix; kraakbeen, dit heeft een rubberachtige matrix; bot, dit heeft een harde matrix; bloed en lymfe, dit heeft een vloeibare matrix. Bindweefsel heeft een geleiachtige matrix die drie typen eiwitvezels kan bevatten: collagene vezels, elastische vezels en reticulaire vezels. Afhankelijk van de vezelsamenstelling onderscheid je: straf bindweefsel, elastisch bindweefsel, losmazig bindweefsel, vetweefsel en reticulair bindweefsel. Bindweefsel bevat: fibroblasten (bindweefselcellen), deze onderhouden en produceren de matrix (in reticulair bindweefsel worden ze reticulumcellen genoemd) macrofagen, deze ruimen schadelijke stoffen en dode lichaamscellen op; vetcellen (adipocyten), deze slaan vetdruppels op; mestcellen (mastocyten), deze spelen een rol bij de afweer Kraakbeen bestaat uit kraakbeencellen omgeven door een rubberachtige en doorschijnende matrix die is opgebouwd uit chondrine (kraakbeenlijm) en collagene vezels. De drie typen kraakbeen zijn hyalien kraakbeen, elastisch kraakbeen en vezelig kraakbeen. Kraakbeen bevat geen bloedvaten. Botweefsels bestaan uit botcellen en een harde matrix van kalkzouten en collagene vezels: Botweefsel is gestructureerd in osteonen (botbuizen). Botweefsel is goed doorbloed via de haverskanalen. We onderscheiden twee typen botweefsel: compact been en sponsachtig been. Botweefsel wordt continu afgebroken en weer opgebouwd. Bloed en lymfe hebben uit een vloeibare matrix en hebben een transportfunctie. Bloed bestaat uit bloedcellen en bloedplasma. Het stroomt in een gesloten buizensysteem, het bloedvatenstelsel. Lymfe bestaat voornamelijk uit vocht en leukocyten, afkomstig uit de interstitiële ruimte rondom de weefselcellen. Lymfe stroomt door het lymfevatenstelsel. Epitheel (dekweefsel is een begrenzend weefsel en heeft de volgende kenmerken: Er is geen tussencelstof; De cellen liggen tegen elkaar aan; Het bevat geen bloedvaten; Het heeft een slijtfunctie: Cellen sterven af en worden continu nieuw aangemaakt; het zit met een dunne laag, de basaalmembraan, vast aan het onderliggend weefsel. Functies van epitheel zijn: bescherming, transport van stoffen en secretie van stoffen. Eenlagige epithelen Meerlagige epithelen

Mogelijke herkenbare punten bij een te snel werkend schildklier

Struma is een vergrote schildklier en wordt ook wel een krop genoemt. Bij struma is de schildklier vergroot of opgezwollen, meestal om jodium te besparen, wat zichtbaar kan zijn als een zwelling in de hals. Deze zwelling kan variëren van een heel klein knobbeltje tot een cyste die zo groot kan worden als een sinasappel.
Voelbaar - zichtbaarMogelijke oorzakenMogelijke oplossingenBloedonderzoek - indicatietest
Snel koud en zwetenDe schildklier kan worden vergeleken met een thermostaat van een kachel. Het lichaam is dan de kachel en de schildklier hoort te zorgen voor een juiste temperatuur van het lichaam.

Het heel snel warm hebben. Warme huid die vochtig is van zweten kan snel koud worden. Van kou weten we allemaal, dat je daar snel een griep of verkoudheid op kan doen.

Informatie immuunsysteem
immunoglobuline IgA, IgG en IgM Infecties
Bloedonderzoek
Gravis - droge ogenPijn in de ogen. Pupil verwijd. De ogen kunnen gezwollen, ontstoken en droog zijn. Ook kan iemand het gevoel hebben dat er zand in het oog zit. De ogen kunnen ook uitpuilen. Soms heeft iemand deze oogaandoening zonder dat er iets aan de hand is met de schildklier. Soms komt het voor dat er een huidaandoening ontstaat pretibiaal myxoedeem. Dan wordt de huid van de scheenbenen dikker.

Informatie myxoedeem
Maag - Honger - hyperKloppend bij de maagkuil; Vraatzuchtige honger en veel dorst, teveel maagzuur, alsof elk deeltje voedsel in gas is veranderd. Mogelijk kan de volgende tip helpen: ‘S Ochtends op een lege maag, een half uur voor het eten, is het aan te raden om een glas schoon lauw water te drinken. Soms zorgt angst ervoor dat er geen eetlust is, de persoon in kwestie wil niet rusten, deze wil alleen maar meer energie, dit is erg onverstandig en geeft het reptielenbrein alle macht om snelle energie te scoren.
• Te veel maagzuur en altijd honger
• Verliest het lichaam nu een procent van zijn vocht, dan ontstaat al een gevoel van dorst

• Pre-diabetes, glucose - intolerantie
Stilstaan, niets doen, wordt vaak gezien als saai
Even stilstaan bij jezelf
Indicatietest pre-diabetes
Vocht vast houden, Als het kwik op een tropisch warme dag stijgt zetten haarvaten (hele dunne bloedvaatjes) uit. Ze doen dit om je lichaam op een natuurlijke manier af te koelen. Hierdoor hebben je lymfebanen echter minder ruimte om het overtollige vocht af te voerenMogelijke emotionele veranderingen: onvermogen om je of nee te zeggen.
Moeite hebben om jezelf te uiten, wisselende mening, meepraten met anderen; niet assertief zijn, te weinig of te veel verantwoordelijkheidsgevoel

Rouwen om het verleden
Projecteren van frustratie
De aura straalt vanuit het lichaam als spaken vanuit een fietswiel, geeft energie, levenskracht, zuurstof en prana bij beweging in buitenlucht.
Op de plaatsen waar meerdere lymfevaten kruisen, liggen de zogenaamde lymfeklieren, ook wel lymfeknopen genoemd, die verstopt kunnen raken
Vermoeidheid, sloomheid en duizeligheid. Die vermoeidheid is verschrikkelijk. Er komt niets uit je handen. Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Langer dan 6 maanden vermoeidheidsklachten
Onderzoek van vermoeidheid
Veertien oorzaken van vermoeidheid en een aantal oplossingen
Lever en milt pijnlijk en vergroot. Geelzucht – verkleuring van huid

Informatie lever
Informatie Milt
Lymfeklieren vergroot, door weinig beweging en ophoping van afvalstoffen

Sport, gewicht, levensstijl en voeding
Voor sporters die bij intensieve training willen testen of ze niet overtraind raken

Bloedwaarden onderzoek bij sporten om overtraining te voorkomen
Verandering van de ontlasting. Witachtig, schuimig, vet. Constipatie afgewisseld met diarree.

Poepwijzer
Na een vette maaltijd klachten ervaren

Leverziekten combi: ALAT, ASAT en Gamma GT Bloedonderzoek 💉
Haaruitval, kale ronde plekHaaruitval, kale ronde plek op het hoofd en broze nagels, Stijfheid van armen en benen, Vaak spierkrampBloedonderzoek💉 haaruitval
Wenkbrauwen dunDunner wordende wenkbrauwen, belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Meestal is er een aanwijsbare reden voor het uitvallen van wenkbrauwharen. Zo speelt leeftijd een rol, maar ook je eetgewoonten, overmatig sporten, ziekte, medicijngebruik en de frequentie waarop je je wenkbrauwen epileert
Zwangerschap - hormonenHormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Zo kunnen ze organen en weefsels aanzetten of juist afremmen. Wel moet het orgaan of weefsel specifieke receptoren (ontvangers) voor het hormoon hebben. Pas als het hormoon aan de receptor ‘kleeft’, worden namelijk bepaalde processen in gang of stop gezet. Melatonine wordt met name geproduceerd in de pijnappelklier, ogen en het maag-darmkanaal om goed te kunnen slapen is licht en voeding nodig. Ouder worden, licht, overgewicht en roken kunnen de aanmaak van melatonine tegengaan. IJzer is zeer belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.De verbinding tussen darmen en hoofd repareren
Nervus vagus, informatie
Indicatietest neurotransmitters
Vaak plassen, Vaak plassen en overvloedig, donkergeel-groenige kleur, dik, scherp met cuticula = vettig laagje op het oppervlak van urine. Nierfunctie verstoring kan een oorzaak zijn van vele kwalen, zoals blaas- en nier ontsteking, trombose, hypertensie, oedeem

Informatie nierfalen
Bloedbeeld, Hemoglobine (Hb) - Bloedarmoede - Algemene moeheidsklachten Leucocyten - Witte bloedcellen - Infecties Bloedplaatjes (Trombocyten) - Voorkomen van Bloedverlies Erytrocyten - Rode bloedcellen - Bloedarmoede Hematocriet - Bloedarmoede - Vocht te kort MCV (bloedbeeld) MCH (bloedbeeld) MCHC (bloedbeeld)
Spierkramp - Overbelasting, door teveel of weinig beweging, of zonder opwarming spieren en pezen ineens na lange stilstand te gebruikenMeestal wordt spierpijn en acute gewrichtspijn veroorzaakt door ongebruikelijke inspanning, een onverwachte beweging, stilzitten of een ongelukje.

Houd het lichaam in beweging

Maar spierpijn kan ook ontstaan door een virusinfectie of overbelasting. Bij zowel spierpijn als acute gewrichtspijn kan rust helpen

Informatie over artrose
Witte kool bij pijnklachten
Vechten en vluchten. Angst als het stil is met onverklaarbare depressief gedrag; Plotselinge impuls om te rennen te bewegen; Vergeetachtig; Het moet druk zijn en het tegelijkertijd mijden van mensen. Het reptielenbrein regelt automatisch onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag, houd de temperatuur in de gaten en weet instinctief hoe te overleven, door bijvoorbeeld voeding te kiezen of hoe we ons voort moeten planten en reageert als eerste op signalen. Hersenen en balansOnbalans in het reptielenbrein, welke zich bevindt bij het derde oog
Het reptielenbrein resetten
Een onbalans zorgt ervoor dat we op zoek gaan naar snelle energie, wat zich vertaalt in suiker en koolhydraten en er op allerlei tijden honger ontstaat, waardoor dit teveel maagzuur geeft
Altijd honger en de rol van maagzuur
Bloedend tandvlees, Tandvlees los en bloed gemakkelijk; Zweren en speekselvloed; Tong dik gecoat. Vieze geur uit de mond.Als het lichaam ziek is, dan kunnen er gaatjes of bloedend tandvlees ontstaan. Het gebit wordt beschermd door ons speeksel, maar omdat heel veel mensen witmeelproducten en suiker eten, is ons speeksel vaak van minder goede kwaliteit en raakt onze mondflora in de war en kan het hier jouw mondslijmvliezen aantasten en hebben bacteriën en virussen kans om in je lichaam binnen te dringen en daar ziektes veroorzaken, zoals longontsteking en allerlei allergische klachten aan de luchtwegen.
Informatie over bloedend tandvlees
Zwelling testikels, Testikels gezwollen; Hydrocele = toename van vocht rond de bal, zonder aanwijsbare oorzaak, Het niet meer weten wat te doen, Verlies van seksuele controle. Mogelijke vergroting van de prostaat
Informatie over de prostaat
Lever reinigenBloedonderzoek voor mannen

Medische check up

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Cortisol en DHEA kunnen niet tegelijk functioneren. Hoge cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en geeft minder energie. DHEA wordt gemaakt uit onbewerkt plantaardig en dierlijk vet “Het goede HDL Cholesterol“. Het stresshormoon en de hydro epi androsteron zijn elkaars tegenpolen en houden elkaar in evenwicht, we kunnen niet rennen en tegelijkertijd rusten. Het lichaam kan niet fit zijn, als deze reparaties uitvoert.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Als het bloedvat weer gerepareerd is

Kan het bloed weer stromen zoals eerder, en zich niet vasthouden aan de wand van de ader. Het resulterende litteken maakt de slagaderwand echter dik, hetzelfde wat op je huid gebeurd, als je daar ooit een wondje hebt gehad, die vaak wat langere tijd nodig had te genezen (een litteken). Het  doorstromen van het bloed door de ader kan dan moeilijker worden. Er is sprake van zogenaamde arteriële sclerose. 

Litteken ontstaan door afval, wordt atherosclerose genoemd

Bij het litteken wordt een “lipide plug” gevormd, bestaande uit vetten, cholesterol kristallen, ijzer, koper en calcium. Deze zachte substantie wordt de atherosclerotische plaque genoemd. Dit fenomeen wordt atherosclerose genoemd. Aderverkalking kan vanzelf verdwijnen, vooral wanneer de verandering recent is. Als we de schadelijke levensstijl niet veranderen, zal dit van tijd tot tijd weer terug keren. Na enkele tientallen jaren kan het blijvend gevolg van een ophoping dikker worden, en daarmee kan er slagaderverkalking ontstaan. En zo  kunnen onze slagaders langzaam dichtslibben. 

Suiker en homocysteïne kunnen aan elkaar vast kleven, net als suiker aan de rand van de suikerpot

Suiker kan pre-diabetes en diabetes 2 veroorzaken en het zorgt voor pieken in onze bloedsuikerspiegel. Wanneer onze bloedglucosewaarde  te hoog stijgt door veel suikerhoudende producten te eten, zorgt de pancreas steeds opnieuw, dat er insuline geproduceerd wordt, om de glucose om te zetten in glycogeen en we energie krijgen. De pancreas kan hierdoor uitgeput raken en zal minder van dit hormoon gevormd in de alvleesklier  produceren, waardoor voorradig glucose‑eenheden in onze cellen niet verbrand wordt en in onze bloedbaan kan blijven circuleren en zo ontstekingen kunnen veroorzaken. 

Als de cel niet meer doorbloed wordt door vervuiling

Er kunnen er ontstekingen ontstaan in de mestcel. Op het oppervlak van cellen zitten speciale insulinereceptoren. Als er insuline bij zulke receptoren komt, gaat de insuline aan deze cellen vastzitten en openen de deuren van de cel voor de suiker, die zo het cytoplasma van de cel in kan om de cel te voeden. Zonder insuline kan suiker niet naar binnen en kan de cel verstopt raken en kan homocysteïne zich hier ongemerkt aan vast kleven.

Diabetes 3, die geen invloed heeft in het lichaam, maar wel op de werking van de hersenen

Diabetes 3 is een ingewikkeld ziektebeeld en is een verzamelnaam voor verschillende ziektes en diagnoses, door een arts gesteld en het brein aan kunnen tasten in het functioneren, zoals bij dementie. Er is niet één oorzaak voor het ontstaan om aan te wijzen, de effecten worden mogelijk gekenmerkt door eiwitafzettingen in de bloedvaten. Precies hetzelfde wat gebeurd bij oedeem

Bloedonderzoek vitamine en indicatietesten B12 tekort

Naar de huisarts en doorgeven wat gewenst is om onderzocht te worden, om tekorten uit te sluiten.

 • Vitamine B12;
 • Ferritine, een eiwit dat vooral in de lever en in het beenmerg aanwezig is en dat wordt gebruikt om ijzer op te slaan.
 • Foliumzuur (Vitamine B11),  is noodzakelijk voor het aanmaken en herstellen van cellen en weefsels. De stoffen worden niet aangemaakt door het lichaam zelf en moeten worden opgenomen via de voeding;
 • Vitamine B6, Vitamine B6 speelt o.a. een belangrijke rol in de stofwisseling van aminozuren en vetzuren, de opslag van glucose in de vorm van glycogeen (glycogenese), de vorming van rode bloedkleurstof (haem) en de functie van het zenuwstelsel en het afweersysteem
  Vitamine B6 (pyridoxine) komt o.a. voor in ruwe granen, tarwekiemen, gist, zilvervlies van rijst, vlees en leverproducten; 
 • Kalium, omdat er zo weinig kalium in het bloed zit hebben kleine veranderingen vaak al grote gevolgen. Te veel of te weinig kalium kan gevaarlijk zijn, omdat dit een shock, ademhalingsmoeilijkheden of hartritmestoornissen kan veroorzaken.
 • Calcium, de hoeveelheid calcium in het bloed wordt op peil gehouden door het bijschildklierhormoon parathormoon (PTH) en vitamine D. Als het calcium te laag dreigt te worden, neemt de productie van PTH toe, waardoor calcium vrijkomt uit de botten. De nieren gaan vitamine D aanmaken dat er op zijn beurt voor zorgt dat calcium beter wordt opgenomen uit de darmen;
 • Magnesium, activeert meer dan 300 verschillende enzymen, waarvan het merendeel betrokken is bij de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten voor neurotransmitters (enzymen zijn aminozuren die werken als een biologische versneller van processen die zich in levende organismen afspelen);

Wanneer we actief zijn, hetzij met ons lichaam of geest, hebben wij voldoende magnesium nodig

Magnesiumhoudende voeding zo als in noten, rauwe cacao, avocado olie, zeekraal, broccoli en andere groene groenten de eiwitopbouw bevordert, met name de opbouw van spiermassa, hetgeen een toename geeft in kracht en power. Tevens zou magnesiumsuppletie de koolhydraat- en vetstofwisseling bevorderen met een mogelijk gunstig effect op sport prestaties. Bewegingvochtgehalte en voeding zijn met elkaar verbonden, wanneer we een actief leven hebben, dan vragen we heel wat van het lichaam. 

Cellen krijgen een grotere omvang als er meer gegeten wordt dan men nodig heeft

Voor de chakra’s,  aura en de bloedvaten is voedselenergie ontzettend gezond. Als we veel sporten, presteren, denken dan hebben we ook voldoende bouw- en brandstoffen nodig om goed met die bewegingen en gedachten om te gaan. Daarnaast is een evenwicht nodig tussen gewicht en energie, continu honger hebben, kan er voor zorgen dat vetcellen groter maar ook kleiner kunnen worden.

 • IJzer, is een onderdeel van hemoglobine, een belangrijk hulpmiddel voor rode bloedcellen om zuurstof te binden. We krijgen het binnen via ons voedsel. Het wordt opgenomen in het lichaam en verspreid door transferrine, een eiwit uit de lever;

 • HB; de hemoglobinetest meet de hoeveelheid hemoglobine in het bloed en is een eiwit dat zich bevindt in de rode bloedcellen (erytrocyten). Het zorgt voor zuurstoftransport van de longen naar weefsels in het hele lichaam. Als het hemoglobinegehalte te laag is dan is er mogelijk sprake van bloedarmoede;

 • Vit. D3, vitamine D is belangrijk voor het menselijk lichaam. Het maakt botten sterker en heeft een positief effect op onze geluk hormonen. Veel mensen hebben echter te kampen met een vitamine d-tekort. Ze eten te weinig voedingsmiddelen met deze vitamine en komen te weinig in contact met zonlicht. Vitamine D kan namelijk niet alleen ingenomen worden, het kan ook in het lichaam worden aangemaakt onder invloed van de zon. Een tekort aan vitamine D kan het skelet verzwakken. .
 • Bloedbeeld, hemoglobine (Hb), bloedarmoede, algemene moeheidsklachten, leucocyten, witte bloedcellen, infecties, bloedplaatjes (Trombocyten), voorkomen van bloedverlies, erytrocyten, rode bloedcellen, bloedarmoede, hematocriet –  bloedarmoede,  vocht te kort, MCV (bloedbeeld), MCH (bloedbeeld), MCHC (bloedbeeld), bilirubine. Vraag bij de huisarts een kopie van de uitslagen en geef de waarden door aan arts of therapeut. foliumzuur, vitamine B6 en B12, bloedonderzoek, meer informatie over verschillende voedingsstoffen uit de B serie.

Lees meer
Informatie indicatietest vitamine B12 tekort
Een indicatietest vitamine B12 tekort, kan als aanwijsbare aanduidingen gebruikt worden om feiten van een gezondheidsklacht in kaart te brengen. Op grond van verdenking en ervaringen van ervaringsdeskundige, die wellicht al jaren met deze beperkingen en onderzoeken te maken heeft. Een indicatie is een aanwijzing dat een bepaalde klacht / beperking van de gebeurtenis of situatie vast gelegd wordt in een document. Meer informatie.

Informatie indicatietest lekkende darm, maagslijmvliezen
Een indicatietest “lekkend slijmvlies”, kan als aanwijsbare aanduidingen gebruikt worden om feiten van een gezondheidsklacht in kaart te brengen, zoals klachten met mond, darmen, maag en huidslijmvliezen. Op grond van verdenking en ervaringen van ervaringsdeskundige, die wellicht al jaren met deze beperkingen en onderzoeken te maken heeft. Een indicatie is een aanwijzing dat een bepaalde klacht / beperking van de gebeurtenis of situatie vast gelegd wordt in een document. De huid en de slijmvliezen in onze darm, maag en mond, vormen een belangrijke eerste bescherming om te voorkomen dat lichaamsvreemde stoffen binnendringen in dieper gelegen weefsel en halen voedingsstoffen uit ons voedsel voor onze organen, spieren, botten en pezen.

Voor een juiste diagnose raadpleeg een arts

Bij een gastric bypass wordt de dunne darm halverwege aan de verkleinde maag vastgemaakt en ga je na de ingreep erg snel gewicht verliezen, het is een ingrijpende operatie. Hoe de stofwisseling werkt is dan heel belangrijk om te weten, omdat het kan zijn, dat belangrijke taken uitvallen, waardoor voedingstoffen als vitamine B12 mogelijk niet kunnen worden opgenomen en de werking van foliumzuur verloren gaat en dit homocysteïne wat weer bloedvatproblemen kan veroorzaken.

In het eerste jaar worden maagbeschermers voorgeschreven, wordt  daarmee gestopt, dan kunnen er hevige pijnenontstaan, met ernstige complicaties! Wanneer het slijmvlies weer geheeld is, is te proberen een natuurlijk stofje in te zetten, die de slijmvliezen weer kunnen herstellen. Maagzuurremmers zoals Omeprazol, losec, rennies, zantac, enz. kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie en kan leiden tot vermoeidheid. 

En zo kunnen maagzuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen. IJzer is van belang voor een goede transport functie van zuurstof in het bloed. Overleg altijd eerst met de arts, de meeste mensen weten wel waar de maagzuurremmers voor gebruikt worden. Helaas weet een deel van de mensen niet, waar ze bepaalde medicijnen nog voor gebruiken en dan zijn het de bijwerkingen niet waard, hier zou veel meer aandacht voor moeten komen.

Onze hersenen spelen een grote rol in de stofwisseling, zo leren we het reptielenbrein waar we snel energie van krijgen, als we moe zijn en zo gebruiken steeds meer mensen koolhydraten en per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten en juist dat kan het lichaam niet verteren. Zo hebben we snelle en langzame suikers nodig, die heel verschillend in het lichaam worden opgenomen door onze spijsvertering. Als het brein geen voedingsstoffen krijgt, slaat het alarm en vraagt de darm om hulp en bespaart intussen energie en laat de vertering in de maag langzamer lopen, door vertraging, blijft het voedsel in de maag staan en gaat rotten, schimmels zijn dol op deze bodem van eenvoudige bewerkte suikers.

“Histamine-intolerantie  ontlasting onderzoek” en zo mogelijk op te lossen, een mogelijke oorzaak kan zijn: lekkende darm – slijmvliezen. Mestcellen komen bij iedereen in het lichaam voor. Het zijn witte bloedcellen die in de meeste organen aanwezig zijn. Deze bloedcellen spelen een belangrijke rol binnen het immuunsysteem, ze zijn betrokken bij allergische reacties en het bestrijden van infecties. Bij een leven lang onbalans in de mestcellen kan er mastocytose ontwikkelen met het gevolg van een verhoogde tryptase waarde.

Als er symptomen zijn die mogelijk duiden op huid- of systemische mastocytose, wordt na deze bloedtest meestal  urineonderzoek gedaan om te zien of er afbraakproducten zijn van histamine. Omdat het belangrijk is te weten of er  sprake is van huidmastocytose of toch een uitgebreidere, systemische vorm, kan er in sommige situaties een beenmergonderzoek onderzoek gedaan. 

Histamine en gastroparese

Histamine is een organische stikstof en regelt onder andere de natuurlijke functie in de darm en functioneert als een neurotransmitter, tussen darm en hoofdDe nervus vagus, loopt van het middenrif, langs de slokdarm omhoog, tussen longen en hart, en door de keel tot in de hersenen. Zo werkt het darmstelsel en de hersenen, al heel vroeg in het leven samen. Ze ontwikkelen een groot deel van onze gevoelswereld als zuigeling en daar kunnen we op een later tijdstip in ons leven, voordeel van hebben. Aandachtspunten zijn, dat het lichaam er langer over doet om eten te verteren. 

Verteringsproblemen in de cel door stress, suikers en koolhydraten

Gastroparese ook wel GER en GERD Maag en Verteringsproblemen genoemd, zorgt histamine voor de aanmaak van maagzuur, verteerd eiwitten en stimuleert het eiwit de bloedsomloop om de aminozuren uit de voeding van de darm te halen en de nutriënten naar de hersenen te vervoeren. Een teveel aan histamine kan echter verschillende klachten veroorzaken, als hoofdpijn, astmatische klachten, hooikoorts, een verstopte neus en slapeloosheid. Deze problemen zie je vaak ontstaan als de “gevoeligheidsdrempel’ wordt overschreden.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Als het lichaam moe is en de werkzaamheden staakt en er burn-out achtige klachten gaan ontstaan

Stress en bewerkt voedsel, zoals suikers en koolhydraten. houdt het lichaam actief en zo kan er nooit een rust moment ontstaan, of er zijn nare gedachten, of de cellen raken ontstoken door het vasthouden van glucose, LDL cholesteroldeeltjes uit bewerkte vetten, als margarine, croma en frituurvet. Uiteindelijk kan er enorme vermoeidheid ontstaan met burn-out achtige klachten. Als de communicatie van signalen tussen maag en milt worden verstoord, kan er een soort domino effect ontstaan en kan het voedsel niet goed meer verteerd worden, de darmen nemen voedingsstoffen door een dunner wordend slijmvlies niet goed meer op.

Bacteriën,  virussen, gluten en pollen zien kans om door de zwakkere darmwand heen te breken

Door de allergisch reactie bij allergieën, gluten, bacteriën, virussen of pollen zien kans om door de zwakkere darmwand heen te breken waardoor er een allergische reactie ontstaat. De lymfevaten vervoeren lichaamsvloeistof en witte bloedcellen, in de melkachtige lymfestroom bevinden zich op regelmatige afstanden lymfeklieren, die als vangnetten en er alle ongewenste chemische of organische bestanddelen eruit filteren. 

De milt, een vuistgroot orgaan links achter en onder het middenrif, doet dienst als vangnet in de bloedbaan. Het reinigende orgaan maakt deel uit van het onklaar maken van ziektekiemen en virussen en speelt daarnaast als fabriek voor witte bloedcellen, een belangrijke rol bij de samenstelling van het bloed. Volgens de traditionele Indiase cultuur zijn de Chakra’s de wielen zijn ons lichaam, die de energie via banen binnen halen en weer doorgeven via ons lymfesysteem

De energie in het lichaam moet stromen en als dat om wat voor reden dan ook (deels) blokkeert

Bij een blokkade kan er een onbalans ontstaan en kan vervolgens weer leiden tot allerlei klachten. Het is belangrijk dat de chakra’s hun werk kunnen blijven doen om het werk van het lymfestelsel te blijven doen als een soort rioolsysteem. Te veel koffie, te weinig vocht, teveel medicijnen, onbalans in voedingsstoffen, te weinig beweging, teveel voedingssupplementen, elektromagnetische vervuiling, bewerkte etenswaren, teveel bewerkte koolhydraten en suikers, toxines in voedsel, lucht en vervuild water.

Wortel Chakra 🟥 Stuit chakra, onderkant ruggengraat

Overleving, veiligheid, zekerheid en behoeftes van het lichaam, door uitputting van het lichaam, kan eerst het hormoon cortisol heel hoog worden en later kan dit uitgeput raken, wat vaker rond de overgang naar voren komt, omdat er dan het hormoon progesteron minder wordt aangemaakt, dat ook nog wat cortisol produceert, daarom staat stuitchakra in contact met de bijnieren.

 • Mogelijke emotionele veranderingen zijn, dat we ons niet veilig of onzekerheid over ons zelf voelen, onbalans in het vertrouwen overlevingsdrang, gebrek aan zelfvertrouwen en zelfrespect, niet geaard zijn, rouwen om het verleden, eetstoornissen door het zich onthouden van de eerste levensbehoeften, te veel eten (boulimia nervosa) of helemaal niet meer eten (anorexia nervosa), onvoldoende aandacht voor de aura die ons kan beschermen.
 • Endocriene klieren zijn de bijnieren, ze houden onder ander cortisol en DHEA in balans. Voeding voor de wortel Chakra is rode bietgranaatappel, rode kool, paprika, radijs, tomaten of rood fruit helpen, om de stuit chakra aan te zetten tot herstel. Pas op met fruit, vanwege de glucose, die eerst uit de cellen voor het hoofd gebruikt moeten worden, om die reden is het beter deze koolhydraten te gebruiken na 14.00.