Hypoglykemie wordt ook wel “hypo” genoemd

Alle organen in het lichaam hebben natuurlijke onbewerkte suikers nodig om te kunnen functioneren en om de hersenen een constante toevoer van energie uit de juiste koolhydraten te blijven voorzien. De zoetstof activeert net als mooie muziek, knuffelen, of sporten, het beloningscentrum in het brein en zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft. Hypoglykemie wordt ook wel “hypo” genoemd, er is dan te weinig glucose beschikbaar dat uit onze cellen via het bloed naar onze hersenen vervoert moet worden, bij een tekort ontstaat zin in zoete producten als koek en snoep, waardoor adrenaline en cortisol omhoog gaan en het DHEA niveau gaat zakken.

Hypoglykemie, Hypo, bewegen, maag, pre-diabetes, histamine, darmen, hoofd, nervus vagus, schimmelinfectie, suiker, alvleesklier, lever, nieren, insuline, glucagon, bloedvaten, hart, stress, wakker, spijsvertering, dehydro-epiandrosteron, immuun functie, bloedsuikerspiegel, energie, moe, sporten, suikerverslaving, reptielenbrein, vermoeidheid, zuivel, ontbijt, glucosevreter, ziek, vocht, plaspillen, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, lymfebanen, bloeddruk, gedachteleven, fructose-intolerantie, fructosevergiftiging, enzymen, hemoglobinegehalte, bloedarmoede, zuurstof, cholesterol, slagaderverkalking, leverfalen, glucosetest, maagzuur, middenrifbreuk,

Het gebruik van lichaamsvreemde stoffen, zonder juiste diagnose, pas op!

Weinig bewegen, doet ons lichaam geen goed, dezelfde werking kan ook ontstaan door iatrogeen, ‘verkeerd gebruik van insuline of door het stimuleren van de afgifte van de stof die het suikergehalte van het bloed verlaagd, gemaakt door de alvleesklier en blokkeren de ATP-afhankelijke kaliumkanalen in het β-celmembraan van de pancreas. Iatrogene betekent schade door medicijnen, zoals maagzuurremmers, plastabletten, voedingssupplementen, andere niet lichaamseigen stoffen of een niet juist gestelde diagnoses. 

We moeten dan eerst weten, hoe werkt glucose en wat doet het voor ons

Natuurlijke suikers en koolhydraten, worden in de maag en darmen omgezet tot glucose en bewaard in onze cellen. Bloedsuiker hebben we nodig voor onze spieren, pezen, gewrichten en organen als brandstof voor ons lichaam. Om dextrose in de lichaamscellen te krijgen, gebruikt het lichaam insuline, de cellen zetten de dextrose vervolgens om in energie, waardoor we helder kunnen denken en geen moeite hebben om te gaan bewegen. Maar pas op, de alvleesklier moet nu wel steeds insuline aan maken, net als elke arbeider kan de pancreas ook niet dag en nacht werken, anders gaat het orgaan stuk.

Er kan sprake van pre-diabetes zijn, onze hersenen weten waar we energie van krijgen, zo is het reptielenbrein de hele dag op zoek naar suiker en producten die snelle energie geven. Teveel zoete producten, hoe lekker ook, verzwakt het lichaam! Suiker kan diabetes veroorzaken en het zorgt voor pieken in de bloedsuikerspiegel. De opslagcellen raken zo overvol dat ze letterlijk zuurstof tekort komen.

De opgezwollen cellen geven een overmaat aan histamine af en geven een noodsignaal vanuit de darmen aan het hoofd, dat wordt vertaald in een steeds erger wordende vermoeidheid, het is precies zoals de alvleesklier zich voelt, uitgeput, terwijl er geen energie voorradig is, zeurt deze toch steeds om zoete producten, omdat intussen foute bacteriën een laag aanbrengen in de darmen waardoor er een omgeving gecreëerd wordt die andere indringers voet aan de grond bied. Het gevaar dreigt dat parasieten zich daar in gaan nestelen en belangrijke voedingsmiddelen van het lichaam afpakken om zelf te overleven

Na het eten van een maaltijd met bewerkte koolhydraten en suiker stijgt de glucose in het bloed. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de weefsels de zoetstof wordt opnemen, zo komt het bloedsuikergehalte weer in balans. De lever houdt een voorraad dextrose vast voor noodsituaties, komt onze bloedsuikergehalte onder een bepaalde grens, dan maakt de alvleesklier glucagon aan. Het hormoon is net als insuline een hormonale stof, samen zorgen ze ervoor dat de bloedsuikergehalte in evenwicht blijft. 

De samenwerking tussen insuline en glucagon

Waar insuline ervoor zorgt dat het lichaam glucose uit het bloed kan halen, zorgt glucagon ervoor dat opgeslagen suikers vrijkomen uit de lever en stijgt de bloedsuikergehalte weer. Nu het zetmeelsuiker in de lever zit, noemt men dit glycogeen. Heel handig, want als we niet hebben gegeten dan zet het lichaam glycogeen om in glucose. Dit vormt weer nieuwe brandstof voor het lichaam.

Als er iets mis gaat bij dat veranderen van glucose

Wanneer het opgeslagen glycogeen door het ontbreken van een enzym onvoldoende kan worden omgezet, kan er ophoping van glycogeen in bepaalde organen ontstaan, zoals de lever, de milt, het hart of lichaamsweefsels. ook wel glycogeenstapelingsziekte genoemd. Energie kan in het lichaam door verschillende vormen worden opgeslagen, de ene vorm van opgeslagen lichaamskracht is vet en glycogeen is een andere. Vetzuren zijn energierijker, maar glucose blijf de favoriete energiebron voor de hersenen en kan ook draadkracht geven aan het hoofd zonder zuurstof, bijvoorbeeld door meer te bewegen.

In een gezond lichaam zal de alvleesklier reageren op een hogere bloedglucose, zoals bij het eten

Glycogeen kan worden vrijgegeven door de lever om een aantal redenen.

Het lichaam heeft rust nodig na het eten van voeding, maar ook na stress, om te herstellen

Een verhoging van cortisol kan bij stress het histamine gehalte verhogen, het lichaam komt in actie en zet het hormoon dehydroepiandrosterone uit waardoor het de immuun functie voor een deel uit kan schakelen. Rennen en rusten gaan immers niet tegelijkertijd. Hoge LDL cortisolwaarden verhogen de bloedsuikerspiegel en kan de schildklierfunctie afremmen en minder energie geven. 

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Glycogeen speelt een belangrijk rol bij het voeden van onze spieren voor lichaamsbeweging

Wanneer we sporten, zullen onze spieren profiteren van de opgeslagen glycogeen, als het is opgemaakt, wordt het direct vanuit de lever weer aangevuld en dit kan vooral nuttig zijn wanneer er sprake is van pre-diabetes. Bij sommige mensen ontbreekt dit enzym en is er een erfelijke belasting van een glycogeenstapelingsziekten. Het is raadzaam altijd een arts te raadplegen en niet zelf te gaan dokteren, zonder een goede diagnose of onderzoek. 

Geen pre-diabetes of glucose intolerantie en toch hypo's

Door een te hoge inname van suiker en koolhydraten. Maar ook niet diabeten kunnen hypo’s hebben. Hypoglykemie ontstaat wanneer de toevoer van glucose naar het bloed lager is dan de opname van glucose door de cellen. Hypoglykemie is een toestand met een te laag bloedsuikergehalte. Bij Hypoglykemie wordt er te veel insuline aangemaakt, waardoor de bloedsuikerspiegel sterk schommelt of te laag wordt. Dit kan het resultaat zijn van een te hoog koolhydraat- en een te suikerrijk dieet en/of te weinig bewegen.

Symptomen kunnen zijn

Geeuwhonger, ernstige vermoeidheid, een koud gevoel in voeten, benen, handen of onderarmen, prikkelingen in vingertoppen en voeten, wazig zien, zweten en koud zijn, gevoelens van verwarring en angst, duizeligheid, algehele slapte na het eten, hoofdpijn, verlies van bewustzijn of neiging tot flauwvallen, oorsuizen en woede-uitbarstingen. Hypoglykemie wordt soms niet direct herkend, vanwege de veelheid en verscheidenheid van de symptomen.

Voeding aanpassen, stapje voor stapje het reptielenbrein recetten

Een voedingsplan zonder bewerkte suiker, zuivel en wit meel is van groot belang. Ook zoete vruchten zoals druiven, sinaasappelen of rode bessen en het sap ervan worden ontraden. Koffie, sterke thee, cola en roken moeten bij hypoglykemie beslist worden gemeden. Pas bijvoorbeeld eerst het ontbijt aan en kijk hoe het voelt. Nieuwe gewoonten kunnen  we het beste stapje voor stapje toevoegen, zodat het reptielenbrein zich op een gezonde manier resetten kan. Oude gewoonten zal ons hoofd zich hevig tegen verzetten om dit in stand te houden, wat mede veroorzaakt wordt door schimmels die gek zijn op alles wat zoet is.

Lichaamsbeweging als glucosevreter

Door de spieren te bewegen, brengen we de motor van het lichaam op gang en verhoogt de brandstofconsumptie. Resultaat is dat het glucose gehalte daalt, dit kunnen we goed zien aan metingen. Bovendien als we de hele dag stil zitten, zoals dat vaak gebeurd aan een bureau, dan hebben de spieren en pezen aan de voorkant van het lichaam de neiging te verkorten. Het gaat dan vooral om de heupbuigers in ons bovenbeen, de grote borstspieren, de monnikskapspier en spier aan weerszijden in de nek. Wanneer deze strengen strakker gaan staan, kunnen ​​er triggerpoints ontstaan die het lichaam onstabiel maken.

Eet vooraf aan het bewegen voldoende. Bij medicijnen gebruik kan dat juist meer insuline zijn, om de werkende spieren van voldoende brandstof te voorzien. Streef ernaar om twee uur naar het eten, aan lichaamsbeweging te doen, als de glucose van nature te hoog is. Zorg ook voor voldoende verbranding na de activiteit, zodat de bloedglucose niet te ver daalt. 

Als we ziek zijn, daalt het tempo, logischer wijze stijgt nu de bloedsuiker

Ziekte en stress kunnen de bloedsuiker omhoog laten schieten, het lichaam werkt als een domino, het zet de eerste stap in werking door hormonen aan te sturen, die de werking van insuline tegengaan, waardoor het stofje wat suikerziekte kan voorkomen, uit de spieren en de lever vrij komt. Soms kan ziekte bij stress niet direct verholpen worden, maar houd in dit geval de bloedsuiker laag. Als we ziek of veel stress hebben, is het wel noodzakelijk om voldoende rust te nemen, anders bestaat er een kans dat de glucose wordt afgegeven uit de spieren. 

Bij overvloedig vochtverlies zoals bij diarree of plaspillen zal er te weinig vocht over zijn om lang te kunnen presteren en daardoor kunnen de spieren gaan samentrekken. Dit kan bijzonder pijnlijk zijn, als er spierkrampen ontstaan. Plastabletten worden ook veel voorgeschreven voor hoge bloeddruk, als ook tegen hart- en vaatziekten.

Water vervult in het menselijk lichaam diverse belangrijke functies. Het doet vooral dienst als bouwstof, als oplos- en vervoermiddel en als warmteregelaar, reinigt onze lymfebanen en houdt onze bloeddruk in balans. Om het organisme in staat te stellen deze functies goed uit te voeren, is een uitgebalanceerde vochtbalans nodig. 

Enkele voorbeelden van balans, om onze innerlijke leider wakker te schudden

 • Mateloos veel praten én mateloos weinig spreken kunnen beide hinderlijk zijn, en kan de kundalini energie verstoren en ons emotie en gedachteleven versterken maar soms ook verstoren en kan tot piekervaringen leiden;
 • Weet wanneer het de tijd is om te kiezen voor een missie, hobby of een opleiding en ga niet voor te veel en niet voor te weinig;
 • Heb plezier in wat het leven ons biedt doet, soms kan het niet half om half, wellicht toch wel 15%. Zie het als een soort zelf leiderschap.

Zo probeert Westerse astrologie het menselijk karakter te onderzoeken aan de hand van de geboortehoroscoop, zodat de persoonlijke karakter van het mensenkind of persoon optimaal kan worden benut. Dezelfde gedachte vinden we terug in de Oosterse geneeskunde, die ervan uitgaat dat ziekte het gevolg is van een aanleg en leefgewoonten. 

Testen en informatie die je mogelijk kunnen helpen, om hypoglykemie op te sporen

Voorbereid naar een arts, lees alle informatie eerst eens goed door, maak aantekeningen en neem ze mee op spreekuur. Mensen die elders bloedonderzoek laten doen, moeten altijd alle partijen, waarbij onderzoek gedaan wordt, op de hoogte brengen van de resultaten. 

De hemoglobinetest meet de hoeveelheid hemoglobine in het bloed, het is een eiwit dat zich bevindt in de rode bloedcellen (erytrocyten). Het zorgt voor zuurstoftransport van de longen naar weefsels in het hele lichaam. Als het hemoglobinegehalte te laag is dan is er sprake van bloedarmoede. Het lichaam krijgt te weinig zuurstof en is er sprake van kortademig en snel moe zijn.

Erfelijke fructose-intolerantie, of fructosevergiftiging, is een erfelijke aandoening, veroorzaakt door het ontbreken van een enzym in de lever dat de stofwisseling van fructose regelt.
Het ontbrekende enzym is aldolase-B, dat fructose-1-fosfaat omzet in DHAP en glyceraldehyde. Hierdoor kan de fructose niet verder omgezet worden dan fructose-1,6-bifosfaat. Dit houdt fosfaten vast.

In het bloedonderzoek EigenZennig uitgebreid worden de volgende biomarkers in kaart gebracht

 • Glucose, of gebruik een  glucosemeter;
 • HbA1C, of gebruik het startpakket voor een complete ketonen bloedmeting inclusief 20 ketonen strips + meet- en informatiekaart + alcohol pads
 • Cholesterol, met het Multicheck- cholesterolmeter Startpakket zijn glucose waardes thuis snel te meten. 
 • HDL-cholesterol, bestaan uit onbewerkte vetten, zoals paranoten en kokosolie
 • Triglyceriden, na een vetrijke maaltijd gaan de waardes in het bloed kort omhoog, slagaderverkalking kan ontstaan, als de waarde te hoog blijft;
 • LDL, Vet houd een gezond HDL cholesterol profiel in stand en kan LDL onschadelijk maken;
 • cholesterol ratio, is een indicator van risico op hart-vaatziekten;
 • gamma GT, gamma-glutamyltransferase is een leverenzym, Dat is een stof in de lever die eten, drinken en afvalstoffen afbreekt;
 • ALAT, is een eiwit dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof;
 • T3 Tekort betekent energieverlies & vrij T4 Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nieren;
 • Hs-CRP, om bij gezonde personen te voorspellen of er een verhoogde kans is om een hart en vaatziekte te krijgen;
 • Cortisol, een verhoging van het hormoon kan bij stress het histamine gehalte verhogen en kan het immuunsysteem uitzetten, rennen en rusten gaan immers niet tegelijk.

Dit bloedonderzoek zoekt uit of een vitamine B12-tekort de klachten veroorzaken. Dit tekort is bijna altijd een gevolg van de ziekte van Addison-Biermer (klassieke benaming, Pernicieuze Anemie). De klachten komen niet altijd en niet in dezelfde volgorde en mate voor en bij dit onderzoek, maakt niet uit waardoor B12-tekort is ontstaan.

De glucosetest meet de hoeveelheid glucose in bloed. Druivensuiker is chemisch gezien een eenvoudig, klein suikermolecuul. In voedsel zitten lange ketens van suikermoleculen (koolhydraten) die tot verschillende kleine suikers worden afgebroken, waaronder dextrose. Het wordt via de wand van de dunne darm in het bloed opgenomen.

Onze hersenen spelen een grote rol in de stofwisseling, zo leren we het reptielenbrein waar we snel energie van krijgen, als we moe zijn en zo gebruiken steeds meer mensen koolhydraten en per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten en juist dat kan het lichaam niet verteren. Zo hebben we snelle en langzame saccharides nodig, die heel verschillend in het lichaam worden opgenomen door onze spijsvertering. Als het brein geen voedingsstoffen krijgt, slaat het alarm en vraagt de darm om hulp.

De hersen-darm as gaat energie besparen

De hersen-darm as bespaart intussen energie en laat de vertering in de maag langzamer lopen, door vertraging, blijft het voedsel in het spijsverteringsorgaan staan en gaat rotten, schimmels zijn dol op deze bodem van eenvoudige bewerkte suikers. en de kans op een middenrifbreuk neemt toe, wat schade kan brengen aan de slokdarm, door het maagzuur, wat door het onverteerde voedsel naar boven komt.

Er is een snelle verbetering met de suikers en wordt begrijpelijkerwijs geïnterpreteerd als een teken dat we wel een “lage bloedsuikerspiegel” moet hebben. Ondanks het feit dat deze symptomen vaak verbeteren met voedsel, hebben ze weinig te maken met je biologische behoefte aan voedingsstoffen of energie, deze symptomen zijn het gevolg van een abnormale opbouw van maagzuur door een slechte werking van de maag en darmkanaal (brandend maagzuur) of een daling van de bloeddruk en zuurstofniveaus in de hersenen.
GezondheidGezondheid

Bloeddruk indicatietabel

Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten inpompt, of kracht verliest om de rode vloeistof door het lichaam heen te pompen. Dit tabel kan inzicht geven of de bloeddrukwaarden normaal, te laag of te hoog zijn, welke voeding zou gegeten kunnen worden en of welk bloedonderzoek zou inzicht kunnen geven. Het tabel geeft een indicerend inzicht, voor gezondheidsklachten is het raadzaam een juiste diagnose bij een specialist te laten stellen, om erger te voorkomen
Bloeddruk, benamingen en oorzaken getallen Bloedonderzoek, bloeddrukmeter en indicatietestOverige informatie en voeding, mogelijke kenmerkenMogelijk passende voeding en beweging
Hoge bloeddruk, primaire en secundaire hypertensieAldosteron uit serum, bloedonderzoek Cortisol en DHEA in balans
Verlaagde bloeddruk - onderdruk, hypotensie IJzertekort bloedonderzoekBloedarmoedeCortisol en DHEA in balans
Prehypertensie toegenomen vaatstijfheidHomocysteïne bloedonderzoek 💉

Pre-diabetes indicatietest
Cortisol en cholesterolWortels
Hypertensie fase 1 Waar komt de hoge bloeddruk vandaan Onderzoek, begeleiding, analyse en advies
Aldosteron uit serum, bloedonderzoek
Rode bieten zouden goed zijn, voor alles wat met het bloed te maken heeft.
Hypertensie fase 2 160/100 mmHgAldosteron uit serum, bloedonderzoek
Hypertensieve crisis, meet nog eens in rust de bloeddrukThuis testenBel een arts als in rust de bloeddruk te hoog blijft Rust nemen
Langzaam werkende schildklierOedeem
NierfalenBloedonderzoek
Verhoogde onderdrukMedicijnen: anticonceptiva, Corticosteroïden of niet-steroïdale, Ibuprofen anti-inflammatoireSlaperig overdag, slaapapneu
Verlaagde onderdruk, hypotensieVaak te zien bij bijnieruitputtingBij warmte, waardoor het lichaam meer moeite moet doen om het bloed te laten circulerenCortisol en DHEA in balans
Zoek onmiddellijk medische hulp bij pijn op de borst, kortademigheid of duizeligheid, verandering in spraak of bewustzijn

Derde chakra, is verantwoordelijk voor de energie en het middelpunt van ons zelfbeeld, gebeurtenissen tussen ouder en kindwilskracht, zelfdiscipline en warmte in onze persoonlijkheid. Als er door de spijsvertering, zoals de maag, alvleesklier en de darmen niet voldoende verteerbare voedingstoffen aangeboden krijgen, is er minder energie beschikbaar en zal de aura zich beschermen.

Mogelijke emotionele veranderingen

 • Onverklaarbare angsten, zoeken naar zekerheden;
 • Een onbalans tussen hoofd en darm, geen macht meer hebben om de wil van ons reptielenbrein te weerstaan, middelen als zoetstof, alcohol, medicatie en supplementen, lijken nog de enige oplossing;
 • Onbalans in de endocriene klieren, alvleesklier en bijnieren;
 • Mogelijk is hier sprake van een neurotransmitters tekort en beschermen daardoor ons territorium en stellen hoge verwachtingen, we proberen te spiegelen, en geeft vaak nog veel meer stress, omdat het niet van ons is en geeft vaak een minderwaardigheidsgevoel, terwijl het negatieve energie is van een ander, lijkt het juist, alsof we niets goed kunnen doen.

Voeding voor de Zonnevlecht

Wanneer de energie in de zonnevlecht uit balans is, kan het eten van ananas, kip, ei, honing, bananen en mais helpen, om de zonnevlecht aan te zetten tot herstel, zodat onze cellen schoner worden en ons gewicht weer meer in balans, zodat een middenrifbreuk kan worden voorkomen. Pas op met zoet fruit, eet dit pas na 14.00. Zodat het lichaam eerst aanwezig glucose uit de cellen op moet maken.