Hypoglykemie wordt ook wel “hypo” genoemd

Alle organen van het lichaam hebben natuurlijke onbewerkte suikers nodig om te kunnen functioneren en om de hersenen is een constante toevoer van de juiste koolhydraten van levensbelang. De zoetstof activeert net als mooie muziek, knuffelen, of sporten, het beloningscentrum in het brein. Het zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft. Hypoglykemie wordt ook wel “hypo” genoemd, er is dan weinig glucose in het bloed, waardoor minder energie ontstaat, waardoor adrenaline en cortisol omhoog gaan en het DHEA niveau gaat zakken.

Hypoglykemie

Het gebruik van lichaamsvreemde stoffen, zonder juiste diagnose, pas op!

Weinig bewegen, doet ons lichaam geen goed, dezelfde werking kan ook ontstaan door iatrogeen, ‘verkeerd gebruik van insuline of door het stimuleren van de afgifte van het hormoon gemaakt door de alvleesklier en blokkeren de ATP-afhankelijke kaliumkanalen in het β-celmembraan van de pancreas. Iatrogeen betekent schade door medicijnen, zoals maagzuurremmers, plastabletten, voedingssupplementen, andere niet lichaamseigen stoffen of een niet juist gestelde diagnoses.

We moeten dan eerst weten, hoe werkt glucose en wat doet het voor ons

Voedingsmiddelen met suiker en koolhydraten, worden in de maag en darmen omgezet tot glucose. Glucose heb je nodig voor je spieren en organen. Glucose is namelijk brandstof voor je lichaam. Om glucose in je lichaamscellen te krijgen, gebruikt je lichaam insuline. Je cellen zetten de glucose vervolgens om in energie, waardoor je helder kunt denken en geen moeite hebt om te gaan bewegen. Van je hersenen tot je darmen, hebben al je organen glucose nodig om te kunnen werken.

Er kan sprake van pre-diabetes zijn, je hersenen weten waar je energie van krijgt, zo is het reptielenbrein de hele dag op zoek naar suiker en producten die snelle energie geven. Suiker, hoe lekker ook, verzwakt je lichaam! Suiker kan pre-diabetes en diabetes 2 veroorzaken en het zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. De opslagcellen raken zo overvol dat ze letterlijk zuurstof tekortkomen en geven een overmaat aan histamine af. Daarom geven ze een noodsignaal af, dat wordt vertaald in een steeds erger wordende inwendige ontstekingsreactie en moe zijn.

Na het eten van een maaltijd met bewerkte koolhydraten en suiker stijgt de glucose. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de weefsels de zoetstof wordt opnemen. Zo komt het bloedsuikergehalte weer in balans. De lever houdt een voorraad glucose vast voor noodsituaties. Komt onze bloedsuikergehalte onder een bepaalde grens, dan maakt de alvleesklier glucagon aan. Glucagon is net als insuline een hormoon. Samen zorgen ze ervoor dat de bloedsuikergehalte in balans blijft. Waar insuline ervoor zorgt dat het lichaam glucose uit het bloed kan halen, zorgt glucagon ervoor dat opgeslagen suikers vrijkomen uit de lever. Hierdoor stijgt de bloedsuikergehalte weer. Nu de glucose in de lever zit, noemt men dit glycogeen. Heel handig, want als we niet hebben gegeten dan zet het lichaam glycogeen om in glucose. Dit vormt weer nieuwe brandstof voor het lichaam.

Als er iets mis gaat bij dat veranderen van glucose

Wanneer het opgeslagen glycogeen door het ontbreken van een enzym onvoldoende kan worden omgezet, kan er ophoping van glycogeen in bepaalde organen ontstaan, zoals de lever, de milt, het hart of de spieren. Energie kan in het lichaam door verschillende vormen worden opgeslagen. De ene vorm van opgeslagen energie is vet en glycogeen is een andere. Vetzuren zijn energierijker, maar glucose blijf de favoriete energiebron voor de hersenen en kan ook energie geven aan het hoofd zonder zuurstof, bijvoorbeeld door yoga.

In een gezond lichaam zal de alvleesklier reageren op een hogere bloedglucose, zoals bij hte eten

Glycogeen kan worden vrijgegeven door de lever om een aantal redenen.

  • Als reactie op een stressvolle situatie;
  • Bij het wakker worden;
  • Als reactie op een lage bloedsuikerspiegel;
  • Om de spijsvertering te helpen

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Glycogeen speelt een belangrijk rol bij het voeden van onze spieren voor lichaamsbeweging

Wanneer we trainen, zullen onze spieren profiteren van de opgeslagen glycogeen, als het is opgemaakt, wordt het direct vanuit de lever weer aangevuld en dit kan vooral nuttig zijn wanneer er sprake is van pre-diabetes. Bij sommige mensen ontbreekt dit enzym en is er een erfelijke belasting van een glycogeenstapelingsziekten. Het is raadzaam altijd een arts te raadplegen en niet zelf te gaan dokteren, zonder een goede diagnose.

Geen pre-diabetes of glucose intolerantie en toch hypo's

Door een te hoge inname van suiker en koolhydraten. Maar ook niet diabeten kunnen hypo’s hebben. Hypoglykemie ontstaat wanneer de toevoer van glucose naar het bloed lager is dan de opname van glucose door de cellen. Hypoglykemie is een toestand met een te laag bloedsuikergehalte. Bij Hypoglykemie wordt er te veel insuline aangemaakt, waardoor de bloedsuikerspiegel sterk schommelt of te laag wordt. Dit kan het resultaat zijn van een te hoog koolhydraat- en een te suikerrijk dieet en/of te weinig bewegen.

SportSport

Symptomen kunnen zijn

Geeuwhonger, ernstige vermoeidheid, een koud gevoel in voeten, benen, handen of onderarmen, prikkelingen in vingertoppen en voeten, wazig zien, zweten en koud zijn, gevoelens van verwarring en angst, duizeligheid, algehele slapte na het eten, hoofdpijn, verlies van bewustzijn of neiging tot flauwvallen, oorsuizen en woede-uitbarstingen. Hypoglykemie wordt soms niet direct herkend, vanwege de veelheid en verscheidenheid van de symptomen.

Voeding aanpassen, stapje voor stapje het reptielenbrein recetten

Een voedingsplan zonder bewerkte suiker, zuivel en wit meel is van groot belang. Ook zoete vruchten zoals druiven, sinaasappelen of rode bessen en het sap ervan worden ontraden. Koffie, sterke thee, cola en roken moeten bij hypoglykemie beslist worden gemeden. Pas bijvoorbeeld eerst het ontbijt aan en kijk hoe het voelt. Nieuwe gewoonten kunnen  we het beste stapje voor stapje toevoegen, zodat het reptielenbrein zich op een gezonde manier resetten kan. Oude gewoonten zal ons hoofd zich hevig tegen verzetten om dit in stand te houden, wat mede veroorzaakt wordt door schimmels die gek zijn op alles wat zoet is.

SportSport

Lichaamsbeweging als glucosevreter

Door je spieren te bewegen, breng je de motor van het lichaam op gang en verhoog je de brandstofconsumptie. Resultaat is dat het glucose gehalte daalt. Dit kunnen we goed zien aan metingen. Bovendien als we de hele dag stil zitten, zoals dat vaak gebeurd aan een bureau, dan hebben de spieren en pezen aan de voorkant van het lichaam de neiging te verkorten. Het gaat dan vooral om de heupbuigers in ons bovenbeen, de grote borstspieren, de monnikskapspier en spier aan weerszijden in de nek. Wanneer deze strengen strakker gaan staan, kunnen ​​er triggerpoints ontstaan die het lichaam onstabiel maken.

Eet voor je gaat bewegen voldoende. Bij medicijnen gebruik kan dat juist meer insuline zijn, om de werkende spieren van voldoende brandstof te voorzien. Streef ernaar om twee uur naar het eten, aan lichaamsbeweging te doen, als de glucose van nature te hoog is. Zorg ook voor voldoende brandstof na de activiteit, zodat de bloedglucose niet te ver daalt.

Als je ziek bent, daalt je tempo, logischer wijze stijgt nu je bloedsuiker

Ziekte en stress kunnen de bloedsuiker omhoog laten schieten, het lichaam werkt als een domino, het zet de eerste stap in werking door hormonen aan te sturen, die de werking van insuline tegengaan, waardoor insuline uit de spieren en de lever vrij komt. Soms kan je ziekte stress niet direct verhelpen, maar houd in dit geval je bloedsuiker laag. Als je ziek of stress hebt, is het wel noodzakelijk om voldoende rust te nemen, anders bestaat er een kans dat de glucose wordt afgegeven uit de spieren.

Bij overvloedig vochtverlies zoals bij diarree of plaspillen zal er te weinig vocht over zijn om lang te kunnen presteren en daardoor kunnen de spieren gaan samentrekken. Dit kan bijzonder pijnlijk zijn, als er spierkrampen ontstaan. Plastabletten worden ook veel voorgeschreven voor hoge bloeddruk, als ook tegen hart- en vaatziekten.

Water vervult in het menselijk lichaam diverse belangrijke functies. Het doet vooral dienst als bouwstof, als oplos- en vervoermiddel en als warmteregelaar, reinigt onze lymfebanen en houdt onze bloeddruk in balans. Om het organisme in staat te stellen deze functies goed uit te voeren, is een uitgebalanceerde vochtbalans nodig.

Enkele voorbeelden van balans, om onze innerlijke leider wakker te schudden

  • Mateloos veel praten én mateloos weinig praten kunnen beide hinderlijk zijn;
  • Weet wanneer het de tijd is om te kiezen voor een missie en ga niet voor te veel en niet voor te weinig;
  • Heb plezier in wat het leven ons biedt doet, soms kan het niet half om half, wellicht toch wel 15%. Zie het als een soort zelf leiderschap.

Zo probeert Westerse astrologie het menselijk karakter te onderzoeken aan de hand van de geboortehoroscoop, zodat de persoonlijke karakter van het mensenkind of persoon optimaal kan worden benut. Dezelfde gedachte vinden we terug in de Oosterse geneeskunde, die ervan uitgaat dat ziekte het gevolg is van een aanleg en leefgewoonten.

Testen en informatie die je mogelijk kunnen helpen, om hypoglykemie op te sporen

Onze hersenen spelen een grote rol in de stofwisseling, zo leren we het reptielenbrein waar we snel energie van krijgen, als we moe zijn en zo gebruiken steeds meer mensen koolhydraten en per dag, dan onze voorouders uit het stenen tijdperk in een heel jaar aten en juist dat kan het lichaam niet verteren. Zo hebben we snelle en langzame saccharides nodig, die heel verschillend in het lichaam worden opgenomen door onze spijsvertering. Als het brein geen voedingsstoffen krijgt, slaat het alarm en vraagt de darm om hulp en bespaart intussen energie en laat de vertering in de maag langzamer lopen, door vertraging, blijft het voedsel in de maag staan en gaat rotten, schimmels zijn dol op deze bodem van eenvoudige bewerkte suikers.

Er is een snelle verbetering met de suikers en wordt begrijpelijkerwijs geïnterpreteerd als een teken dat we wel een “lage bloedsuikerspiegel” moet hebben. Ondanks het feit dat deze symptomen vaak verbeteren met voedsel, hebben ze weinig te maken met je biologische behoefte aan voedingsstoffen of energie, deze symptomen zijn het gevolg van een abnormale opbouw van maagzuur door een slechte werking van de maag en darmkanaal (brandend maagzuur) of een daling van de bloeddruk en zuurstofniveaus in de hersenen.
GezondheidGezondheid

Bloeddruk indicatietabel

Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten inpompt, of kracht verliest om de rode vloeistof door het lichaam heen te pompen. Dit tabel kan inzicht geven of de bloeddrukwaarden normaal, te laag of te hoog zijn, welke voeding zou gegeten kunnen worden en of welk bloedonderzoek zou inzicht kunnen geven. Het tabel geeft een indicerend inzicht, voor gezondheidsklachten is het raadzaam een juiste diagnose bij een specialist te laten stellen, om erger te voorkomen
Bloeddruk, benamingen en oorzaken getallenBloedonderzoek, bloeddrukmeter en indicatietestOverige informatie en voeding, mogelijke kenmerkenMogelijk passende voeding en beweging
Hoge bloeddruk, primaire en secundaire hypertensieAldosteron uit serum, bloedonderzoek Cortisol en DHEA in balans
Verlaagde bloeddruk - onderdruk, hypotensie IJzertekort bloedonderzoekBloedarmoedeCortisol en DHEA in balans
Prehypertensie toegenomen vaatstijfheidHomocysteïne bloedonderzoek 💉

Pre-diabetes indicatietest
Cortisol en cholesterolWortels
Hypertensie fase 1 Waar komt de hoge bloeddruk vandaan Onderzoek, begeleiding, analyse en advies
Aldosteron uit serum, bloedonderzoek
Rode bieten zouden goed zijn, voor alles wat met het bloed te maken heeft.
Hypertensie fase 2 160/100 mmHgAldosteron uit serum, bloedonderzoek
Hypertensieve crisis, meet nog eens in rust de bloeddrukThuis testenBel een arts als in rust de bloeddruk te hoog blijftRust nemen
Langzaam werkende schildklierOedeem
NierfalenBloedonderzoek
Verhoogde onderdrukMedicijnen: anticonceptiva, Corticosteroïden of niet-steroïdale, Ibuprofen anti-inflammatoireSlaperig overdag, slaapapneu
Verlaagde onderdruk, hypotensieVaak te zien bij bijnieruitputtingBij warmte, waardoor het lichaam meer moeite moet doen om het bloed te laten circulerenCortisol en DHEA in balans
Zoek onmiddellijk medische hulp bij pijn op de borst, kortademigheid of duizeligheid, verandering in spraak of bewustzijn