Hypoglykemie wordt ook wel “hypo” genoemd

Een te lage bloedglucosespiegel. Alle organen van het lichaam hebben suiker (suiker uit natuurlijke bronnen met enzymen, die de suikers kunnen verteren) nodig om te kunnen functioneren en voor de hersenen is een constante toevoer van de juiste suikers van levensbelang. Suiker activeert net als mooie muziek, knuffelen, of sporten, het beloningscentrum in je hersenen. Het zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft. Hypoglykemie wordt ook wel “hypo” genoemd, je hebt weinig glucose in het bloed, minder energie, waardoor adrenaline en cortisol omhoog gaan.

Hypoglykemie

Het gebruik van lichaamsvreemde stoffen, zonder juiste diagnose, pas op!

Weinig bewegen, maar kan ook ontstaan door iatrogeen, of ‘verkeerd gebruik van Insuline of door het stimuleren van de afgifte van insuline door: sulfonylureumderivaten en blokkeren de ATP-afhankelijke kaliumkanalen in het β-celmembraan van de alvleesklier. Iatrogeen = schade door medicijnen, voedingssupplementen, andere niet lichaamseigen stoffen of een niet juiste diagnose gesteld. 

We moeten dan eerst weten, hoe werkt glucose en wat doet het voor ons

Voedingsmiddelen met suiker en koolhydraten, worden in de maag en darmen omgezet tot glucose. Glucose heb je nodig voor je spieren en organen. Glucose is namelijk brandstof voor je lichaam. Om glucose in je lichaamscellen te krijgen, gebruikt je lichaam insuline. Je cellen zetten de glucose vervolgens om in energie, waardoor je helder kunt denken en geen moeite hebt om te gaan bewegen. Van je hersenen tot je darmen, hebben al je organen glucose nodig om te kunnen werken. Er kan sprake van pre-diabetes zijn, je hersenen weten waar je energie van krijgt, zo is het reptielenbrein de hele dag op zoek naar suiker en producten die snelle energie geven. Suiker, hoe lekker ook, verzwakt je lichaam! Suiker kan pre-diabetes en diabetes 2 veroorzaken en het zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel.

Een juiste balans

Ons lichaam zoekt telkens weer naar een juiste balans. Na het eten van een maaltijd met koolhydraten en suiker stijgt dit gehalte. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de weefsels de glucose opnemen. Zo komt het bloedsuikergehalte weer in balans. Zie ook: Suikerziekte en Pre-diabetes. De lever houdt een voorraad glucose vast. Komt je bloedsuikergehalte onder een bepaalde grens, dan maakt je alvleesklier glucagon aan. Glucagon is net als insuline een hormoon. Samen zorgen ze ervoor dat je bloedsuikergehalte in balans blijft. Waar insuline ervoor zorgt dat je lichaam glucose uit het bloed kan halen, zorgt glucagon ervoor dat opgeslagen suikers vrijkomen uit je lever. Hierdoor stijgt je bloedsuikergehalte weer. Nu de glucose in je lever zit, noemt men dit glycogeen. Heel handig, want heb je even niet gegeten, dan zet je lichaam het glycogeen om in glucose. Dit vormt weer nieuwe brandstof voor je lichaam.

Stel je voor je bloedsuiker wordt te laag, omdat je niet voldoende glucose binnen krijgt en je lever werkt ook niet naar behoren, kan dit leiden tot hypoglykemie, zoals bij diabetes ook kan gebeuren, het lichaam haalt glucose niet goed uit je bloed. Het gaat dus nu niet naar je organen. Je bloedsuikergehalte wordt hierdoor te hoog

Door een te hoge inname van suiker en koolhydraten. Maar ook niet diabeten kunnen hypo’s hebben. Hypoglykemie ontstaat wanneer de toevoer van glucose naar het bloed lager is dan de opname van glucose door de cellen. Hypoglykemie is een toestand met een te laag bloedsuikergehalte. Bij Hypoglykemie wordt er te veel insuline aangemaakt, waardoor de bloedsuikerspiegel sterk schommelt of te laag wordt. Dit kan het resultaat zijn van een te hoog koolhydraat- en een te suikerrijk dieet en/of te weinig bewegen.

Symptomen kunnen zijn

Geeuwhonger, ernstige vermoeidheid, een koud gevoel in voeten, benen, handen of onderarmen, prikkelingen in vingertoppen en voeten, wazig zien, zweten en koud zijn, gevoelens van verwarring en angst, duizeligheid, algehele slapte na het eten, hoofdpijn, verlies van bewustzijn of neiging tot flauwvallen, oorsuizen en woede-uitbarstingen. Hypoglykemie wordt soms niet direct herkend, vanwege de veelheid en verscheidenheid van de symptomen.

GezondheidGezondheid

Een voeding zonder suiker, zuivel en wit meel is van groot belang. Ook zoete vruchten zoals druiven, sinaasappelen of rode bessen en het sap ervan worden ontraden. Koffie, sterke thee, cola en roken moeten bij hypoglykemie beslist worden gemeden. Vul een indicatie test in om te kijken of je mogelijk een tekort hebt aan voedingsstoffen. Deze test zit standaard in een consult. onderzoek, advies en begeleiding

Door je spieren te bewegen, breng je de motor van het lichaam op gang en verhoog je de brandstofconsumptie. Resultaat: het glucose gehalte daalt. Dit kan je goed zien aan metingen. Voor wie de glucose wil meten in het bloed, kan deze hieronder kopen. Als je diabetes hebt, wordt de glucosemeter vergoed. Glucose meter kopen

 

Meer lichaamsbeweging, betekend meer voeding, vooral waardevolle voeding, eet voor je gaat bewegen voldoende. Bij medicijnen gebruik kan dat juist meer insuline zijn, om de werkende spieren van voldoende brandstof te voorzien. Streef ernaar om twee uur naar het eten, aan lichaamsbeweging te doen, als de glucose van nature te hoog is. Zorg ook voor voldoende brandstof na de activiteit, zodat de bloedglucose niet te ver daalt. 

Als je insuline gebruikt en door meting weet welke invloed lichaamsbeweging op je bloedglucose heeft, merk je wellicht dat je een periode van lichamelijk inspanning kunt gebruiken als vervanging voor insuline. Overleg dit met je arts, krijg zelf inzicht, schrijf in een boekje elke dag wat je doet en wat je merkt van de verandering, dat creëert voor jezelf ook een stuk zekerheid. Beweging en voedingsdagboek . 

Ziekte en stress kunnen de bloedsuiker omhoog laten schieten, het lichaam werkt als een domino, het zet de eerste stap in werking door hormonen aan te sturen, die de werking van insuline tegengaan, waardoor insuline uit de spieren en de lever vrij komt. Soms kan je ziekte stress niet direct verhelpen, maar houd in dit geval je bloedsuiker laag. Als je ziek of stress hebt, is het wel noodzakelijk om voldoende rust te nemen, anders bestaat er een kans dat de glucose wordt afgegeven uit de spieren. 

Als de bloedguclose hoger is dan gewoonlijk, werken jouw nieren harder en produceren ze meer urine. Het resultaat: Je kan uitgedroogd raken, door ongewoon hoge urine-uitscheiding. Zorg dus voor voldoende vochtopname door minstens elk halfuur een glas water te drinken. 

Dan zal je zien, dat de bloedglucose een moment opname is. Tien minuten later kan de uitslag heel anders zijn. Het zou mooi zijn als we er zeker van konden zijn dat alles in balans is. Helaas heeft balans altijd 2 kanten. 

Enkele voorbeelden van balans, om het inzichtelijk te maken 

 • Mateloos veel praten én mateloos weinig praten kunnen beide hinderlijk zijn;
 • Weet wanneer het de tijd is om voor jezelf te kiezen en ga niet voor te veel en niet voor te weinig;
 • Plezier in wat je doet, is bijvoorbeeld evenwicht in jouw leven. Je doet niet te veel en niet te weinig: Je ontdekt en weet wat de juiste hoeveelheid voor jou is, zie het als een soort zelf leiderschap

Testen en informatie die je mogelijk kunnen helpen, om hypoglykemie op te sporen

Oververmoeidheid, licht gevoel in het hoofd, problemen bij inspanning, lichamelijke zwakte?
Misschien heb je wel bloedarmoede. De hemoglobinetest meet de hoeveelheid hemoglobine in het bloed. Hemoglobine is een eiwit dat zich bevindt in de rode bloedcellen (erytrocyten). Het zorgt voor zuurstoftransport van de longen naar weefsels in het hele lichaam. Als het hemoglobinegehalte te laag is dan is er sprake van bloedarmoede. Het lichaam krijgt te weinig zuurstof en de patiënt is kortademig en snel moe. Het hemoglobinegehalte in bloed hangt nauw samen met het aantal rode bloedcellen. Als het aantal rode bloedcellen is verlaagd, door een verminderde aanmaak of door een verhoogde afbraak, is het hemoglobinegehalte meestal ook verlaagd. Meer informatie…

Erfelijke fructose-intolerantie, of fructosevergiftiging, is een erfelijke aandoening, veroorzaakt door het ontbreken van een enzym in de lever dat de stofwisseling van fructose regelt. Het ontbrekende enzym is aldolase-B, dat fructose-1-fosfaat omzet in DHAP en glyceraldehyde. Hierdoor kan de fructose niet verder omgezet worden dan fructose-1,6-bifosfaat. Dit houdt fosfaten vast. Glucose kan nog wel worden vrijgemaakt uit glycogeen, maar niet via gluconeogenese, wat ernstige hypoglykemie tot gevolgen kan hebben. Bij de erfelijke vorm HFI mist het lichaam het enzym fructose-1-fosfaat-aldolase. Dat enzym is nodig om fructose af te breken. Als dat niet lukt, wordt het overtollig fructose opgeslagen in de lever, nieren en dunne darm. Meer informatie…

In het bloedonderzoek EigenZennig uitgebreid worden de volgende biomarkers in kaart gebracht:

 • Glucose
 • HbA1C
 • Cholesterol
 • HDL-cholesterol
 • triglyceriden
 • LDL
 • cholesterol ratio
 • gamma GT
 • ALAT
 • T3 & vrij T4
 • Hs-CRP
 • Cortisol

Meer informatie…

De volgende testen worden uitgevoerd:

Glucose

De glucosetest meet de hoeveelheid glucose in bloed. Glucose is chemisch gezien een eenvoudig, klein suikermolecuul. In voedsel zitten lange ketens van suikermoleculen (koolhydraten) die tot verschillende kleine suikers worden afgebroken, waaronder glucose. Het wordt via de wand van de dunne darm in het bloed opgenomen. De meeste lichaamscellen gebruiken glucose als bron van energie. Na het eten stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed door het grote aanbod. Onder invloed van insuline (een hormoon uit de alvleesklier) wordt glucose naar de lichaamscellen gebracht waar het wordt gebruikt voor de energieproductie of wordt opgeslagen als reservebrandstof. Meer informatie…