Dementie en diabetes 3

Deze vorm van diabetes heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel in het lichaam, maar wel op de werking van de hersenen. Dementie is een ingewikkeld ziektebeeld en is een verzamelnaam voor verschillende ziektes en diagnoses, door een arts gesteld en de hersenen aan kunnen tasten in het functioneren. Er is niet één oorzaak voor het ontstaan om aan te wijzen, de effecten worden mogelijk gekenmerkt door eiwitafzettingen in de hersenen. In het ontstaan van deze afzettingen zijn onder andere ontstekingen dat tot een lekkende bloedhersenbarrière kan leiden. Ook insulineresistentie in de hersenen blijkt een rol te spelen.

Hoe de hersenen koolhydraten verwerken en deze koolhydraten uiteindelijk kunnen leiden tot diabetes 3, dementie of als bijvoorbeeld alzheimer.

Bewerkte suikers verteren niet!

Glucose is brandstof voor ons lichaam, dit mogen niet te vaak bewerkte suikers zijn, anders spuit het direct de aders in en wordt het niet gebruikt als voedingsstof voor de hersenen, doe je dit te vaak, dan kunnen er verkeerde signalen ontstaan, met gevolgen voor onze gezondheid.

 

Pas op met diëten en standaard voedingsplannen

Diëten, voedingsplannen, lijnen, vasten, je ziet het voorbij komen en daarom krijgen velen het beeld, ja dat is iets voor mij, maar kijk uit met deze vormen van “voedingsplannen”. Voedingsstoffen uit voedsel hebben we nodig. Als je een gewichtsprobleem hebt, wil je afvallen, maar je moet 24 tot 48 uur vasten voordat ketonen worden geproduceerd. Te veel ketonen kunnen een ketoacidose, zoals hypoglykemie veroorzaken. Abnormaal hoog keton-gehalte van de urine. wijst erop dat je lichaam een alternatieve energiebron gebruikt, een veel voorkomend verschijnsel tijdens verhongering

Hypoglykemie, bloedglucose te laag, als diabetes een noodgeval wordt
Het tegenovergestelde van een hypoglykemie is een hyperglykemie (hyper), hierbij heb je juist te veel suiker in je bloed.

Een nieuw ontstane of een ontregelde suikerziekte, langdurig vasten, een slecht werkzame bijnier of stofwisselingsstoornissen, die je bijvoorbeeld ziet bij schildklierproblemen. We hebben een soort opgeslagen glucose in onze lever, glycogeen genaamd, en tussen de maaltijden door begint de lever het glycogeen af te breken om die bloedsuikerspiegel op peil te houden. We hebben die bloedglucose nodig, want als je de kamer uit moet rennen of heel snel iets moet organiseren, moet je glucose in je bloed hebben. Je kunt niet zomaar vasten tussen de maaltijden en denken dat dit een probleem van gewichtsverlies gaat oplossen. Het is beter om een gezond dieet te volgen en weten waarom je iets eet, dat is in verband gebracht met een lager risico op dementie, eet goed en werk daaraan, om te beginnen, wees geïnteresseerd wat eten voor je lichaam doet, dat is de eerste stap.

Diabetes en slijmvliezen
Vaak zie je bloedvat problemen in combinatie met symptomen aan de huid en slijmvliezen, de maag en darmen

Gratis indicatietest maag-darmslijmvliezen, start hier

 

Nee, koolhydraten zijn noodzakelijk voor je hersenen. Glucose is een koolhydraat. Het is wanneer je niet genoeg van die koolhydraten hebt dat je in de problemen komt. Koolhydraten worden alleen een probleem als je bewerkte suikers eet, zoals in frisdrank en toegevoegde zoetstoffen, of bewerkte voedingsmiddelen. Geraffineerde suikers worden glucose. Alle koolhydraten worden glucose. Maar als je elke dag een theelepel suiker eet, gaat dat de bloed-hersenbarrière niet passeren en spuit het lichaam de suiker meteen de bloedbaan in en zo komt het niet waar het heen moet en als jouw bloedsuiker te hoog wordt en je doet dat met regelmaat, kun je uiteindelijk insulineresistentie krijgen, wat een risicofactor is voor de ziekte van dementie, omdat het voor de glucose veel moeilijker maakt om over de bloed-hersenbarrière te komen. 

 
 
 

Behalve bloedonderzoek is er nog een andere, even efficiënte manier om je profiel te bepalen. Een Fins team heeft een vragenlijst opgesteld om je risico op diabetes te bepalen. Het werk van prof. Jaana Lindstrom, dat de basis vormt voor de FINRISC-test (Finnish Diabetes Risk Score), wordt wereldwijd erkend en toegepast. Hier vind je een test die op dit onderzoek is geïnspireerd zodat je met behulp van simpele vragen je profiel kunt bepalen. Op basis van de antwoorden krijg je een indicatie welk risico je loopt om, op de korte of lange termijn, diabetes type 2 te ontwikkelen.

 

De test behoord bij een consult of een e-learning

Meer informatie

Wees niet bang voor koolhydraten, maar wees bang voor het toevoegen van eenvoudige suikers of te veel suiker

Dan komen we bij: hoe werkt suiker als het eenmaal in de bloedbaan zit: het wordt hard, net als in de suikerpot en dit gaat in de wanden van de bloedvaten zitten en hier plakt weer cholesterol aan vast en gaat oxideren en zo kan een bloedvat beschadigd raken. Eet dus echte koolhydraten, zonder toegevoegde suikers. Dus onbewerkte voedingsmiddelen, geen bewerkte voedingsmiddelen.

Jouw lichaam als je beste dokter, luister goed, wat je lichaam je verteld.

Wacht niet tot de cognitieve stoornis al aanslaat, want dan heb je tientallen problemen die zich hebben ontwikkeld tot het punt waarop je je eindelijk realiseert: “Ik weet niet welke dag het is”.

Bij het ouder worden gaan de cognitieve functies achteruit. Als dat heel snel of in hevige mate gebeurt, spreken we van een cognitieve stoornis. Als je dementie hebt, is er nog geen duidelijke remedie en is er al veel schade aangericht. Er is geprobeerd verschillende geneesmiddelen te gebruiken die jouw geheugen zullen verbeteren, maar niets heeft nog echt gewerkt. Geen enkel medicijn heeft de ziekte van dementie nog kunnen stoppen of omkeren; de ziekte kan mogelijk vertraagd worden, maar niets werkt nog “genezend”. 

Daarom besteed ik als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige aandacht aan dementie om de eerste verschijnselen mogelijk te stoppen voordat het zelfs maar begint. Om een praktijkvoorbeeld te noemen: iemand meldt zich bij mij aan en maakt zich zorgen, er zit dementie in de familie, wat niet direct betekend dat dementie erfelijk is, iedereen kan dementie krijgen, als ik een paar keer gesproken heb met deze persoon, merk ik al snel dat ze bepaalde zaken die we gisteren bespraken, vandaag niet meer weet, uit de indicatietesten blijkt dat er een mogelijke lekkende darm slijmvlies is, als ik de voedingsrapporten ontvang, schrik ik van het voedingspatroon en deze persoon was de reden, ik op onderzoek uit ging. 

Diabetes 1, 2 en 3 en het voorstadium, als je van pre-diabetes spreekt

Is een chronische gezondheidstoestand waarbij het endocriene deel van jouw alvleesklier niet voldoende van het hormoon insuline produceert en jouw bloedsuikerspiegel (glucose) te hoog wordt.

Insufficiëntie van de cellen van Langerhans

Verstoorde koolhydraat stofwisseling (‘suikerziekte’), met een verhoogd glucosegehalte van het bloed en uitscheiding van glucose met de urine. Deze storing wordt veroorzaakt door een onvoldoende productie en/of werking van het alvleesklierhormoon insuline, in combinatie met andere, deels nog onbekende factoren. De gestoorde suikerstofwisseling levert te weinig energie, waardoor abnormaal veel vetten en eiwitten (op een onjuiste manier) worden verbrand. veelvuldig urineren, veel eten of juist weinig kunnen eten, dorst, ook ‘s nachts, vermoeidheid, vermagering, jeuk, afvallen, hardnekkige schimmel infecties of spruw en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Insuline-afhankelijke diabetes (type I -diabetes) wordt vaak door auto-immuniteit veroorzaakt. Informatie over diabetes

Is een chronische aandoening waarbij jouw lichaam weerstand ontwikkelt tegen insuline en jouw bloedsuikerspiegel hierdoor te hoog wordt.
Zwangerschapsdiabetes (GDM) is DM die optreedt tijdens een zwangerschap en de bloedsuikerspiegel is gedurende deze periode te hoog. Lees ook Pre-diabetes, onder spijsvertering

Lees meer over diabetes 1 en 2. onder spijsvertering het artikel dementie is een apart hoofdstuk, waar alleen met hoofdzaak aandacht wordt besteed aan diabetes 3.

Wanneer de hersenen ophouden met het maken van insuline voor de hersenen. Deze vorm van diabetes heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel in het lichaam, maar wel op de werking van de hersenen. Daarom wordt de ziekte van Alzheimer soms ook diabetes type 3 genoemd.
Sommige oudere en recentere onderzoeken hebben voorgesteld dat de ziekte van Alzheimer ook moet worden geclassificeerd als een type diabetes, type 3 diabetes genoemd.

Ga voor gezondheidsklachten altijd eerst langs bij je arts

Raadpleeg je een Voedingsdeskundige, overleg ook dan met je arts. Gebruik je medicijnen, houd je dan aan de nodige controles, die nodig zijn om je bloedbeeld goed in de gaten te houden.