Dementie en diabetes 3

Deze vorm van diabetes heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel in het lichaam, maar wel op de werking van de hersenen. Dementie is een ingewikkeld ziektebeeld en is een verzamelnaam voor verschillende ziektes en diagnoses, door een arts gesteld en het brein aan kunnen tasten in het functioneren. Er is niet één oorzaak voor het ontstaan om aan te wijzen, de effecten worden mogelijk gekenmerkt door eiwitafzettingen in de bloedvaten. In het ontstaan van deze afzettingen zijn onder andere ontstekingen dat tot een lekkende bloedhersenbarrière kan leiden. 

Diabetes 3, demensie

Hoe de hersenen koolhydraten verwerken

Ook insulineresistentie in de hersenen blijkt een rol te spelen. Insulineresistentie is vaak een aanloop tot diabetes type II en wordt pre-diabetes genoemd. En deze koolhydraten uiteindelijk kunnen leiden tot diabetes 3, dementie of als bijvoorbeeld alzheimer. Bewerkte suikers verteren niet en maken de endotheelcellen die de uitwisseling van stoffen tussen bloed en weefsels reguleren zwak.

Bewerkte suikers worden niet gebruikt als energie voor de hersenen, maar geeft wel een signaal

Glucose is brandstof voor ons lichaam, dit mogen niet te vaak bewerkte suikers zijn, anders spuit het direct de aders in en wordt het niet gebruikt als voedingsstof voor de hersenen, doe je dit te vaak, dan kunnen er verkeerde signalen ontstaan, met gevolgen voor onze gezondheid. Met een glucosemeter kan je zowel bloedglucose als ketonen meten. Ketonen zijn een brandstof voor de hersenen. maar indien er onvoldoende glucose beschikbaar is, dan worden ketonen gebruikt als energiebron. Te veel ketonen kunnen een ketoacidose (te weinig glucose in het bloed) veroorzaken.

Een nieuw ontstane of een ontregelde suikerziekte, langdurig vasten, een slecht werkzame bijnieren, zeldzame erfelijke metabole aandoeningen. Bij het meten van je bloedglucosewaarden kan de meter HI aangeven. Deze melding betekent vaak dat de waarde te hoog is om precies te meten. De uitslag van de test ontvangen en positief? Neem dan direct contact op met je behandelend arts voor advies. Is het mogelijk om regelmatig controle te laten doen, dan is het verstandig om met regelmaat een afspraak te maken, om te kijken of waarden door aanpassing van voeding zijn gestabiliseerd.

Pas op met diëten en standaard voedingsplannen

Diëten, voedingsplannen, lijnen, vasten, je ziet het voorbij komen en daarom krijgen velen het beeld, ja dat is iets voor mij, maar kijk uit met deze vormen van “voedingsplannen”. Voedingsstoffen uit voedsel hebben we nodig. Als je een gewichtsprobleem hebt, wil je afvallen, maar je moet 24 tot 48 uur vasten voordat ketonen worden geproduceerd. 

Een abnormaal hoog ketongehalte van de urine, wijst erop dat het lichaam een alternatieve energiebron gebruikt, een veel voorkomend verschijnsel tijdens verhongering is Hypoglykemie, het tegenovergestelde is een hyperglykemie (hyper), hierbij wordt er juist te veel suiker in het bloed gevonden, waarbij geleden kan worden ketoacidose (verzuring van het bloed). Er kan dan moeheid,  dorst, veel plassen, misselijkheid, braken, een adem die ruikt naar aceton en een stinkende zweetlucht.

Glucose hebben we nodig om snel in actie te komen

Een nieuw ontstane of een ontregelde suikerziekte, langdurig vasten, slecht werkzame bijnieren of, een onbalans tussen cortisol en DHEA, veroorzaken met  stofwisselingsstoornissen, tot gevolg, die vaak gezien worden bij schildklierproblemen. We hebben een soort opgeslagen glucose in onze lever, glycogeen genaamd, en tussen de maaltijden door begint de lever het glycogeen af te breken om die bloedsuikerspiegel op peil te houden. We hebben die bloedglucose nodig, want als we de kamer uit moet rennen of heel snel iets moeten organiseren of bedenken, gaat glucose het bloed omhoog.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

We kunnen niet zomaar vasten tussen de maaltijden om een probleem van gewichtstoename op te lossen

Het is beter om een gezond dieet te volgen en weten waarom we iets veranderen, dat is in verband gebracht met een lager risico op dementie en beter functionerende neurotransmitters.. Eet goed en werk daaraan, om te beginnen, wees geïnteresseerd wat voedingaminozuren, vocht, vet en beweging voor het lichaam doet, dat is de eerste stap. Vaak worden bloedvat problemen gezien in combinatie met symptomen aan de huid en slijmvliezen, het brengt vaak de conditie van de lever in kaart.

Nee, koolhydraten zijn noodzakelijk voor de hersenen. Glucose is een koolhydraat, het gaat hier om (onbewerkte) koolhydraten. Suikers worden alleen een probleem als we bewerkte voeding en dranken nuttigen, zoals in frisdrank, kant en klare maaltijden, dan kan dit  de ijzeropname verhinderen en dit kan op den duur schade opleveren voor de opname van neurotransmitters.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Geraffineerde suiker geeft geen energie voor de hersenen

Als we elke dag een theelepel geraffineerde suiker eten, gaat dat de bloed-hersenbarrière niet passeren en spuit het  meteen de bloedbaan in en zo komt het niet waar het heen moet zijn en als het bloedsuikergehalte te hoog wordt en we doen dat met regelmaat, kan er  uiteindelijk insulineresistentie ontstaan, wat een risicofactor is voor de ziekte van dementie, omdat het voor de glucose veel moeilijker maakt om over de bloed-hersenbarrière te komen. 

Wees niet bang voor koolhydraten, maar voor te veel suiker

Als het suiker eenmaal in de bloedbaan zit, wordt het hard, net als in de suikerpot als we de zoetstof nat laten worden en weer laten opdrogen en dit gaat in de wanden van de bloedvaten zitten en hier plakt weer LDL cholesterol aan vast en gaat oxideren en zo kan een bloedvat beschadigd raken. Eet dus echte koolhydraten, zonder toegevoegde suikers. Dus onbewerkte voedingsmiddelen, geen bewerkte voedingsmiddelen. 💉 Bloedonderzoek, glucosebeeld – hemoglobine.

Het lichaam als de beste dokter, luister goed, wat het lichaam verteld

“Ik weet niet welke dag het is”. Alarm! Wacht niet tot de cognitieve stoornis al aanslaat, want dan heb je tientallen problemen die zich hebben ontwikkeld tot het punt waarop je je eindelijk realiseert: “Ik weet niet meer hoe de weg terug was”. Maar al te vaak zijn deze symptomen te zien bij chronische darmproblemen als Colitis ulcerosa, De darm transporteert belangrijke voedingsstoffen na de hersenen, als er ontstekingen zijn in het slijmvlies, gaan nutriënten nooit aankomen. 

Als dementie een te voorkomen ziekte zou zijn

Bij het ouder worden gaan meestal de cognitieve functies achteruit. Als dat heel snel of in hevige mate gebeurt, spreken we van een cognitieve stoornis. Als iemand  dementie heeft, is er nog geen duidelijke remedie en is er al veel schade aangericht. Er is geprobeerd verschillende geneesmiddelen te gebruiken die het geheugen zullen verbeteren, maar niets heeft nog echt gewerkt. Geen enkel medicijn heeft de ziekte van dementie nog kunnen stoppen of omkeren, de ziekte kan mogelijk vertraagd worden, maar niets werkt nog “genezend”. 

Aandacht om dementie mogelijk te voorkomen

Een reden te meer besteed als Orthomoleculair Therapeut en Voedingsdeskundige aandacht aan dementie te besteden om de eerste verschijnselen mogelijk te stoppen voordat het zelfs maar begint. Om een praktijkvoorbeeld te noemen. Iemand meldt zich bij mij aan en maakt zich zorgen, er zit dementie in de familie, wat niet direct betekend dat dementie erfelijk is, iedereen kan dementie krijgen. 

Binnen een dag alle informatie kwijt uit het geheugen

Als er een paar gesprekken zijn geweest, valt het meteen op, dat bepaalde zaken die we een dag eerder bespraken, de dag erna niet meer in het geheugen te vinden zijn.  Uit de indicatietesten en anamnese blijkt dat er een mogelijke lekkende darm slijmvlies is, als de voedingsrapporten worden ingestuurd met een pre-diabetes indicatietest valt pas het voedingspatroon op, zo ontstond mijn zoektocht naar dementie. Na wat tijdelijke suppletie, het aanpassen van de voeding, ging het in de komende weken met stapjes vooruit.

De courgette is een veelzijdige inzetbare groente en de stofjes die in de mergpompoen kunnen ontstekingsremmend werken en mogelijk pre-diabetes voorkomen. De groente zorgt voor een betere vertering, de bloedsuikerspiegel blijft stabieler, de vezels zorgen voor een gelijkmatige vertering en zorgen voor een balans in het cholesterol profiel, ze binden zich aan de galzuren die de lever aanmaakt uit cholesterol om vet te verteren. Omdat de vezels zich direct aan het galzuur hechten en ervoor zorgen dat het direct onbewerkt vet verwerkt. Dat komt door de grote hoeveelheid vitaminen van het B-complex in de courgette behalve de B12 vitamine, hiervoor zou je zeewier en algen kunnen gebruiken en zeekraal om gerechten op smaak te brengen.

Rode bieten zouden goed zijn, voor alles wat met het bloed te maken heeft. Zo kunnen ze helpen om aderverkalking en pre-diabetes te voorkomen en dit komt omdat de homocysteïne in het bloed door bietjes mogelijk verlaagd kan worden, doordat ze als een antihistaminicum kunnen werken en zo de beschadigende werking van een teveel aan histamine tegen kunnen gaan.

De voeten dragen onze complete lichaamsgewicht en verdienen een goede verzorging. Help de voeten om om voetproblemen bij diabetes en oedeem te verzorgen. Via een voet detox kun je eenvoudig proberen je lichaam reinigen en de afvalstoffen verwijderen en wordt deze manier ook het veiligste genoemd voor het verwijderen van afvalstoffen in je lichaam. De perfecte manier van relaxen en de voeten met het koolsap te reinigen na een lange dag lopen, rennen, werken of andere inspannende activiteit. Heerlijk lekker achterover met je voeten in het water, met rustig masserende bewegingen aan je voeten om lekker tot rust te komen.