Dementie en diabetes 3

Deze vorm van diabetes heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel in het lichaam, maar wel op de werking van de hersenen. Dementie ontstaat mogelijk door een verminderde doorbloeding in het hersengebied en komt voor in combinatie met darmklachten als colitis ulcerosa, constipatie en of diarree. waarbij de hersen-darm-as hinder kan ondervinden, mogelijk door het de effecten van eiwitafzettingen in de bloedvaten. In het ontstaan van deze plaque, kan dat aderverkalking veroorzaken, omdat koolhydraten, homocysteïne, suiker en cholesterol zich aan deze fosfaten binden en de hersen-darm-as verstoren.

Dementie, diabetes3, Glucose, cholesterol, hersen-darm-as, ontstekingen, colitis ulcerosa, hersenen, darmklachten, koolhydraten, doorbloeding, bloedsuikerspiegel, suiker, zenuwcellen, pre-diabetes, glucosemeter, bloedglucose, cortisol, bijnieren, uitputting, vergeten, nierfalen, plassen, dorst, adem, keton-gehalte, zweetlucht, diabetes insipidus, hypofyse, suikerziekte, stofwisselingstoornissen, DHEA, zuurstof, buitenlucht, neurotransmitters, ijzeropname, alvleesklier, pancreas, vezels, vocht, bloedvat, bewegen, zuurstoftransporteiwit, Alarm, ziekte van Crohn, fistels, chakra’s, lymfebanen,

Hoe de hersenen koolhydraten verwerken

Ook insulineresistentie in de hersenen blijkt een rol te spelen. Een verminderde reactie op insuline is vaak een aanloop tot diabetes type II en wordt pre-diabetes genoemd. En deze koolhydraten kunnen uiteindelijk leiden tot diabetes 3, dementie of als bijvoorbeeld alzheimer. Bewerkte suikers verteren niet en maken de endotheelcellen die de uitwisseling van stoffen tussen bloed en weefsels reguleren zwak. Door een overmaat aan glutamaat raakt de receptor op de cel overprikkeld waardoor verbindingen tussen zenuwcellen verbroken worden of ontvangerscellen en verzendcellen van zenuwprikkels zelfs kunnen afsterven.

Bewerkte suikers worden niet gebruikt als energie voor de hersenen, maar geeft wel een signaal

Glucose is brandstof voor ons lichaam, dit mogen niet te vaak bewerkte suikers zijn, anders spuit het direct de aders in en wordt het niet gebruikt als voedingsstof voor de hersenen maar vormt het plaque. Met een glucosemeter kan er zowel bloedglucose als verzuring van het bloed worden gemeten. Ketonen zijn een brandstof voor de hersenen, maar indien er onvoldoende glucose beschikbaar is, dan worden ketonen gebruikt als energiebron. Te veel van deze chemische stof als aceton, kunnen een ketoacidose veroorzaken, waarbij afvalstoffen, die in het lichaam vrijkomen bij verbranding van vetten en wordt het bloed te zuur.

Een nieuw ontstane of een ontregelde suikerziekte, langdurig vasten, een slecht werkzame nieren en bijnieren, zeldzame erfelijke metabole aandoeningen. Bij het meten van de bloedglucosewaarden kan het apparaat HI aangeven. Deze melding betekent vaak dat de waarde te hoog is om precies te meten. De uitslag van de test ontvangen en positief? Neem dan direct contact op met je behandelend arts voor advies. Is het mogelijk om regelmatig controle te laten doen, dan is het verstandig om met regelmaat een afspraak te maken, om te kijken of waarden door aanpassing van voeding zijn gestabiliseerd.

Pas op met diëten en standaard voedingsplannen

Diëten, voedingsplannen, lijnen, vasten, we zien het voorbij komen en daarom krijgen velen het beeld, ja dat is iets voor mij, maar kijk uit met deze vormen van “voedingsplannen”. Eiwitten uit voedsel hebben we nodig, geen eiwitshakes, die produceren veel te veel afvalstoffen. In ketose gebruikt het lijf geen glucose afkomstig van koolhydraten als brandstof, maar ketonen die zijn opgeslagen in het vet. Welk dieet we ook volgen, als we te weinig bewegen, gebruikt het lichaam geen energie uit die opgeslagen bloedsuiker.

Een abnormaal hoog ketongehalte van de urine, wijst erop dat het lichaam een alternatieve energiebron gebruikt. Een veel voorkomend verschijnsel tijdens verhongering is hypoglykemie, het tegenovergestelde is een hyperglykemie, en wordt er juist te veel suiker in het bloed gevonden, waarbij geleden kan worden ketoacidose, verzuring van de rode vloeistof die door het lichaam stroomt. Er kan dan vermoeidheid, dorst, teveel moeten urineren, misselijkheid, braken, een adem die ruikt naar aceton en een stinkende zweetlucht.

Diabetes insipidus en veel plassen

Veel plassen, dat zou ook diabetes insipidus kunnen zijn, het is een aandoeding aan de hypofyse, een MRI kan wellicht een verdikking van t stammetje opmerken. Het advies is om naar een endocrinoloog te gaan, met een doorwijsbrief van de huisarts. Soms is er een combinatie van pre-diabetes, het is belangrijk om beide aandoeningen los van elkaar te zien en ook gescheiden van elkaar te behandelen.

Glucose hebben we nodig om snel in actie te komen

Een nieuw ontstane of een ontregelde suikerziekte, langdurig vasten, slecht werkzame bijnieren of, een onbalans tussen cortisol en DHEA, veroorzaken met  stofwisselingsstoornissen, tot gevolg, die vaak gezien worden bij schildklierproblemen. We hebben een soort opgeslagen glucose in onze lever, glycogeen genaamd, en tussen de maaltijden door begint de lever het glycogeen af te breken om die bloedsuikerspiegel op peil te houden. We hebben die bloedglucose nodig, want als we de kamer uit moet rennen of heel snel iets moeten organiseren of bedenken, gaat glucose het bloed omhoog.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

We kunnen niet zomaar vasten tussen de maaltijden om een probleem van gewichtstoename op te lossen

Het is beter om een gezond dieet te volgen en weten waarom we iets veranderen, dat is in verband gebracht met een lager risico op dementie en beter functionerende neurotransmitters.. Eet goed en werk daaraan, om te beginnen, wees geïnteresseerd wat voedingaminozuren, vocht, vet en beweging voor het lichaam doet, dat is de eerste stap. Vaak worden bloedvat problemen gezien in combinatie met symptomen aan de huid en slijmvliezen, het brengt vaak de conditie van de lever in kaart.

Nee, koolhydraten zijn noodzakelijk voor de hersenen. Glucose is een koolhydraat, familie van suikers, meel, zetmeel, brood en aardappelen. Zoetstoffen worden alleen een probleem als we bewerkte voeding en dranken nuttigen, zoals in frisdrank, kant en klare maaltijden, dan kan dit  de ijzeropname verhinderen en dit kan op den duur schade opleveren voor de opname van neurotransmitters.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDBloeddruk meter 📊
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli,basilicum, Broccoli kiemen🥦 cadeauset 🎁Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Geraffineerde suiker geeft geen energie voor de hersenen

Als we elke dag een theelepel geraffineerde suiker eten, gaat dat de bloed-hersenbarrière niet passeren en spuit het  meteen de bloedbaan in en zo komt het niet waar het zetmeelsuiker moet zijn. Als de bloedsuikergehalte te hoog wordt en we doen dat met regelmaat, kan er uiteindelijk insulineresistentie ontstaan, wat een risicofactor is voor de ziekte van dementie. Aan te raden is de alvleesklier gezond te houden, om de spijsvertering optimaal te houden.

Wees niet bang voor koolhydraten, maar voor te veel suiker

Als het suiker eenmaal in de bloedbaan zit, wordt het hard, net als in de suikerpot. Als we de zoetstof nat laten worden en weer laten opdrogen, door bijvoorbeeld te weinig te drinken, te bewegen of een tekort aan vezels eten. Kan de witte vaste stof, in de wanden van de bloedvaten gaan zitten. Wanneer hier weer LDL cholesterol aan vast plakt en gaat oxideren, kan een bloedvat beschadigd raken, door ontstekingen en kan er bloedarmoede ontstaan. Eet dus echte koolhydraten, zonder toegevoegde suikers. Gebruik om die reden onbewerkte voedingsmiddelen, geen bewerkt voedsel. 

Via bloed wordt zuurstof vervoert, het is dus van levensbelang, de bloedvaten schoon te houden

Het bloed zorgt ervoor dat alle cellen van zuurstof voorzien worden, deze kern verbrand moleculen als eiwittenvetten suikers en koolhydraten met behulp van frisse buitenlucht. Als er minder zuurstofgas  voorradig is, betekend dit dat verbranding trager kan worden, de cel opzwelt en druk verliest, met moeheid en een mogelijk lage bloeddruk tot gevolg. Anemie, gekenmerkt door een te laag gehalte aan hemoglobine of een tekort aan circulerende erytrocyten of door beide. De rode bloed kleurstof neemt zuurstofgas op vanuit de longen en geeft deze lucht af aan andere lichaamscellen, via het lymfevaatstelsel

Glucose Nuchter en HbA1c bloedonderzoek 💉

Glucose dat in het bloed circuleert heeft de neiging zich spontaan te hechten aan hemoglobine, het zuurstoftransporteiwit in de rode bloedcellen. Is glucose eenmaal gebonden dan laat het niet meer los. Deze verbinding wordt hemoglobine A1c (HbA1c) genoemd. De mate van glucosebinding hangt af van de hoeveelheid bloedsuiker dat in de rode vloeistof die door het lichaam stroomt.

Het lichaam als de beste dokter, luister goed, wat het lichaam verteld

“Ik weet niet welke dag het is”. Alarm! Wacht niet tot de cognitieve stoornis al aanslaat, want dan zijn er al tientallen problemen die zich hebben ontwikkeld tot het punt waarop we ons realiseren “Ik weet niet meer hoe de weg terug was”. Maar al te vaak zijn deze symptomen te zien bij chronische darmproblemen als Colitis ulcerosa, ziekte van Crohn of fistels in het buiskanaal. De darm transporteert belangrijke voedingsstoffen na de hersenen, als er ontstekingen zijn in het slijmvlies, gaan nutriënten nooit aankomen. 

Fistels vaak benoemd naar de plaats in het lichaam waar ze optreden

Soort fistelLichaamsdeelOmschrijving en onderzoekMogelijke oplossingen
Aortocavale fistelGrote slagader en aorta, zeldzame aandoeningEr ontstaat een verbinding tussen het aneurysma en de onderste holle ader (vena cava inferior) of naar één van beide venae iliacae
Bloedonderzoek
Hart en vaatziekten
Pre-diabetes indicatietest

Cortisol en DHEA in balans
Aortoduodenale fistel grote lichaamsslagader en dunnen darmPrimaire aortoduodenale fistel: verbloedingsrisico, • meer informatie
Dunne darm info
Arterioveneuze fistelSlagader longen en wervel kolom
Caroticocaverneuze fistelhalsslagader en blaasVerbinding tussen halsslagader en de sinus caroticus
Colovesicale fistelDikke darm en blaas
Dentogene fistel kaak en huidDeze fistel ontstaat vaak in het gebit, bijvoorbeeld na het ontsteken van een kies.
Enterocutane fistel ingewanden en huidVerbinding tussen ingewanden en huid
Enteroenterale fistel Tussen twee delen darmenEen enterocutane fistel is een abnormale verbinding die ontstaat tussen het darmkanaal of de maag en de huid of een wonde. Hierdoor lekt de inhoud van de maag of darmen door naar de huid. Dit resulteert in onder andere buikpijn of ondervoeding, en ook tekenen van een infectie zoals koorts
Enterovesicale fistelFistel - darm en blaasTerovesicale fistel ontstaan als gevolg van appendicitis, een corpus alienum (visgraat, kippenbotje)
Gastrocolische fistelMaag en dikke darmBij een galblaassteen kan een cholecystoduodenale fistel veroorzaken en kan bij de ziekte van Crohn een enterocutane fistel gevormd worden
Ileovesicale fistelDunne darm en blaasColovesicale fistels komen het meeste voor, en worden veroorzaakt door diverticulitis; ileovesicale fistels houden meer verband met de ziekte van Crohn.
Labyrintfistel OorLabyrintitis (ook: neuritis vestibularis of vestibulaire neuritis) is een ontsteking van het evenwichtsorgaan, waaronder de half-cirkelvormige kanalen .
MelkgangfistelTepel, ziekte van ZuskaMeestal betreft het een jonge vrouw, tussen 30 en 40 jaar oud en niet lacterend, die klaagt over tepelafscheiding, variërend van waterhelder en geel tot donkergroen en soms pasteus. Zij bemerkt dan een 1 à 2 cm grote, gevoelige zwelling, eventueel met roodheid van de bovenliggende huid, die vaak na 7-10 dagen spontaan verdwenen is
Oesofago-aortale fistelSlokdarm en grote lichaamsslagaderDe meest gevreesde complicatie van een vreemd lichaam in de slokdarm is een perforatie van de slokdarmwand, met als mogelijk gevolg mediastinitis en soms een oesofago-aortale fistel.
Oesofago-tracheale Fistel - slokdarm - luchtpijp aangeborenEen kind met een tracheo-oesofageale fistel heeft een open verbinding tussen de slokdarm en de luchtpijp. Tracheo-oesofageale fistel is een aangeboren aandoening.
Oronasale Fistel - neus en mond
PancreasfistelFistel - alvleesklier en huider wordt onderscheid gemaakt tussen: interne pancreasfistel: verbinding tussen alvleesklier en ander orgaan; Externe pancreasfistel: verbinding tussen alvleesklier en de huid
Perianale fistelHuid en anusVerbinding tussen endeldarm en de huid rondom de anus
Perilymfatische fistelMiddenoor en binnenoorEen perilymfatische fistel is een abnormale opening gevonden in het binnenoor, dat is gevuld met vloeistof. Een scheur of een aangeboren afwijking van het binnenoor kan leiden tot een perilymfatische fistel
Persisterende urachus Blaas en navelNattende navel. Bij een persisterende ductus omphalo-entericus is er een open verbinding tussen de navel en het ileum en kan er gallig materiaal via de navel naar buiten komen
Rectovaginale fistel Endeldarm en vaginaNormaal gesproken groeit deze verbinding dicht. In enkele gevallen kan deze geheel of gedeeltelijk open blijven
Sinus pilonidalisHaarnestcyste
Sinus pilonidalisVan de bilspleetHaarnestcyste in de bilspleet
Sinus pilonidalis Van de navel Haarnestcyste
Interdigitale sinus pilonidalisTussen vingersHaarnestcyste
Vesicocutane fistel Huid en blaas
Vesico-uteriene fistel Baarmoeder en blaas
Vesicovaginale fistelUrineblaas en vagina
Sinus pilonidalis– ingegroeide haren (haarnestcyste), de meest bekende, is een holte in de huidplooi en wordt veroorzaakt door één of meerdere ingegroeide haren. De haarnestcyste wordt in vaktermen ook wel een Sinus pilonidalis genoemd. Doordat deze holte onder de huid is ontstaan, maakt de natuur een klein gaatje naar buiten om afvalstoffen af te voeren, dit proces kan zeer pijnlijk zijn. Haarnestcysten komen het vaakst voor in de bilspleet en in de lichaamsbeharing rondom het geslachtsdeel.

Als dementie een te voorkomen ziekte zou zijn

Bij het ouder worden gaan meestal de cognitieve functies van de hersenen achteruit. Als dat heel snel of in hevige mate gebeurt, spreken we van een cognitieve stoornis. Als iemand  dementie heeft, is er nog geen duidelijke remedie en is er al veel schade aangericht. Er is geprobeerd verschillende geneesmiddelen te gebruiken die het geheugen zullen verbeteren, maar niets heeft nog echt gewerkt. Geen enkel medicijn heeft de ziekte van diabetes 3 nog kunnen stoppen of omkeren, de ziekte kan mogelijk vertraagd worden, door aandacht te besteden aan de hersen-darm-as, maar niets werkt nog “genezend”. 

De courgette is een veelzijdige inzetbare groente en de stofjes die in de mergpompoen kunnen ontstekingsremmend werken en mogelijk pre-diabetes voorkomen. De groente zorgt voor een betere vertering, de bloedsuikerspiegel blijft stabieler, de vezels zorgen voor een gelijkmatige vertering en zorgen voor een balans in het cholesterol profiel, ze binden zich aan de galzuren die de lever aanmaakt uit cholesterol om vet te verteren. Omdat de vezels zich direct aan het galzuur hechten en ervoor zorgen dat het direct onbewerkt vet verwerkt.

Een vegatarische hamburger maken van courgette

Er komt een grote hoeveelheid vitaminen van het B-complex in de courgette voor, behalve de B12 vitamine, hiervoor zou zeekraal, algen en zeewier gebruikt kunnen worden om gerechten op smaak te brengen. Een courgette burger is zo gemaakt met knoflook, peterselie chilipeper, zoete aardappel, gemalen lijnzaad als bindmiddel en de zeegroene. Pers de groenteburger in de hamburgermaker

Rode bieten zouden goed zijn, voor alles wat met het bloed te maken heeft. Zo kunnen ze helpen om aderverkalking en pre-diabetes te voorkomen en dit komt omdat de homocysteïne in het bloed door bietjes mogelijk verlaagd kan worden, doordat ze als een antihistaminicum kunnen werken en zo de beschadigende werking van een teveel aan histamine tegen kunnen gaan.

De voeten dragen onze complete lichaamsgewicht en verdienen een goede verzorging. Help de straatklauwen om om voetproblemen bij diabetes en oedeem te verzorgen. Via een voet detox kan eenvoudig geprobeerd worden, om het lichaam reinigen en de afvalstoffen te verwijderen en wordt deze manier ook het veiligste genoemd voor het afdrijven van afvalstoffen in het lichaam. De perfecte manier van relaxen en de voeten met het koolsap te reinigen na een lange dag lopen, rennen, werken of andere inspannende activiteit. Heerlijk lekker achterover, bij voetklachten in het water, met rustig masserende bewegingen.
Zonnevlecht 🟡 derde chakra Derde chakra, is verantwoordelijk voor de energie

Derde chakra, is verantwoordelijk voor de energie en het middelpunt van ons zelfbeeld, gebeurtenissen tussen ouder en kindwilskracht, zelfdiscipline en warmte in onze persoonlijkheid. Als er door de spijsvertering, zoals de maag, alvleesklier en de darmen niet voldoende verteerbare voedingstoffen aangeboden krijgen, is er minder energie beschikbaar en zal de aura zich beschermen.

Mogelijke emotionele veranderingen

  • Stress is een grote factor, in deze periode kunnen we loslaten, wat we niet meer nodig hebben;
  • Onverklaarbare angsten, zoeken naar zekerheden;
  • Een onbalans tussen hoofd en darm, geen macht meer hebben om de wil van ons reptielenbrein te weerstaan, middelen als zoetstof, alcohol, medicatie en supplementen, lijken nog de enige oplossing;
  • Mogelijk is hier sprake van een neurotransmitters tekort en beschermen daardoor ons territorium en stellen hoge verwachtingen. We proberen te spiegelen, en dat geeft vaak nog veel meer stress, omdat het niet van ons is en geeft dat vaak weer een minderwaardigheidsgevoel, terwijl het negatieve energie is van een ander, lijkt het juist, alsof we niets goed kunnen doen.

Voeding voor de Zonnevlecht

Wanneer de energie in de zonnevlecht uit balans is, kan het eten van ananas, kip, ei, asperges, eiwitten uit peulvruchten als doppinda’s en doperwten, bananen, mais, kurkuma, komijn en kaneel, gember en gemalen lijnzaad helpen, om de zonnevlecht aan te zetten tot herstel, zodat onze cellen schoner worden en ons gewicht weer meer in balans, zodat een middenrifbreuk kan worden voorkomen. Pas op met zoet fruit, eet dit pas na 14.00. Zodat het lichaam eerst aanwezig glucose uit de cellen op moet maken. Voorkom dorst, vocht is het vervoermiddel van alle voedingsstoffen.