De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme –  borreliose syndroom kan worden veroorzaakt door de spirocheet Borrelia burgdorferi (Bp) en kan zich via  teken, muskieten, vlooien en (hooi) mijt, en in de voeding via besmet rauw vlees verspreiden. Transhumane infectie vindt plaats via  speeksel, tranen, urine, borstvoeding en de placenta. Bb beweegt zich door de weefsels en kan zich vast hechten aan gastcellen en ontwijkt het immuunsysteem. Bb gaat meestal samen met protozoa Babesia, een parasiet die zich nestelt in de rode bloedcellen. 

Mooi en gezondMooi en gezond

Bacteriën uit de orde der Rickettsia's

De rickettsia veroorzaken bij mensen een groot aantal ziekten, waaronder minstens voor 368 andere aandoeningen worden gediagnostiseerd. Rickettsia zijnbacteriën die via een beet door luizen, mijten, teken en vlooien worden overgedragen. De symptomen voor Rickettsiose is een acuut ontstaan ziektebeeld met koorts, hevige hoofdpijn, spierpijn, malaise en vaak met huiduitslag en zijn vaak terug te vinden in de witte bloedcellen

❶ Interview met Audry (ervaringsdeskundige - lyme) - in 2018 ontstond er opeens pijn in de benen

Het begon met pijn in de benen, ben toen naar de huisarts geweest en ze dachten aan een hernia. De pijn werd erger en mijn benen verdoofden steeds meer, toen dachten we aan een dubbele hernia. Dat weekend met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht en die een nacht gebleven, haar man heeft haar de volgende dag opgehaald. Ze had nog steeds pijnstillers. De dinsdag daarop kon ze niet meer lopen het praten ging heel slecht, haar gezicht trok helemaal scheef, en de huisarts is toen aan huis geweest, hij schrok van de klachten en heeft haar gelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis. Lees onder aan dit artikel het volledige verhaal van Audry. 

Een tekenbeet, wat nu?

Grijp de teek met een tekentang of een pincet, bij de kop vast en trek hem voorzichtig uit de huid. Laat iemand je lichaam nakijken op meer teken. Denk niet te gemakkelijk bij een tekenbeet, geen ervaring of de teek zit op een plek waar je niet bij kan, bezoek een huisarts. Maak het wondje schoon, betadine zeep kan je helpen om het wondje te reinigen. Maak een foto en noteer de datum. Houd de plek drie weken goed in het oog, als er een groter rondende wordende plek ontstaat, neem dan contact op met je huisarts. De ziekte van lyme, die kan ontstaan door een tekenbeet, kan zeer ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Als je wilt weten of de teek besmet was met het borrelia bacterie, bewaar de teek dan in glazen potje, de teek kan dood bewaard worden. Het onderstaande bloedonderzoek is er voor om de teek na te kijken in het lab, op de besmetting. Bloedonderzoek, ziekte van Lyme Borrelia, PCR Teek incl. typering. 

De teek is besmet, wat nu?

Neem in eerste instantie contact op met je (huis)arts. Indien de Borrelia bacterie is aangetoond, dan kun je een bloedonderzoek aanvragen om te kijken of de bacterie is overgedragen. Aanbevolen wordt de SeraSpot. Deze test kun je uitvoeren tot ongeveer 4-6 weken na een tekenbeet. De betenset bevat een tekenpincet, een gifverwijderpompje en een koelspray. De set heeft een compact formaat, zodat hij makkelijk mee te nemen is bij dagjes uit of op vakantie.

Anti teken - insectenspray, om zelf te maken

Een spray met etherische oliën kan helpen als geurscherm voordat je de natuur ingaat.
Doe in een 10 ml sprayflacon lauwwarm water en de volgende etherische oliën:

Even schudden en de spray is klaar voor gebruik

 

Knoflook kan een zuiverende werking hebben op het bloed waardoor het bloed minder aantrekkelijk wordt voor parasieten. Knoflook kan helpen om de symptomen van griep te verminderen en is rijk aan zwavelhoudende verbindingen, met als hoofdstofje: allicine. Allicine kan als een natuurlijke antibiotica werken en helpen om bacteriën en virussen te doden.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Bijnieren en mogelijke ontsteking en symptomen

In een indicatietest Lekkende darm – maagslijmvliezen kun je mogelijk zien wat de ontstekingen met het slijmvlies heeft gedaan, waardoor een voedingstoffen tekort op kan treden en pijn veroorzaakt. Verder kunnen infectieziekten als de ziekte van Lyme en de ziekte van Pfeiffer en auto-immuunziekten als reuma bloedafbraak (en dus bloedarmoede) veroorzaken. Ook lymfeklierproblematiek, lever– of galblaasaandoeningen. Door mijn onderzoek, is naar voren gekomen dat een langdurige blootstelling aan bloedarmoede, een vitamine B12 tekort kan veroorzaken. Hiervoor is er een indicatietest om eventuele feiten van een vitamine B12 tekort vast te stellen. 

Overactieve bijnieren, die letterlijk uitgeput raken en dan onderactief worden

Na de indicatietest vitamine B12 tekort, kan er een bijnieruitputting indicatietest gedaan worden en dan zie ik vaak dat de bijnieren overactief zijn geweest en later onderactief zijn geworden met kenmerken als: Lage bloeddruk, waardoor het mogelijk kan gaan om de ziekte van Addison. De ziekte van Addison ontstaat door een ontsteking in de bijnieren. De bijnieren raken beschadigd. Daardoor maken ze minder hormonen aan, zoals het stresshormoon. Gezondheidsklachten kunnen onder andere moeheid, een bruine verkleuring van de huid en een enorme trek in zout voedsel geven. Meerder symptomen: Verlamming, Zenuwpijn,  Gezichtsverlamming, Rode vlek.

❷ Vervolg interview met Audry (ervaringsdeskundige - lyme)

Verlamming: Dinsdag kon ik niet meer lopen het praten ging heel slecht, mijn gezicht trok helemaal scheef, en de huisarts is toen aan huis geweest, hij schrok echt van mij en heeft mij gelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis. MRI: Mijn man heeft mij naar Almelo naar het ziekenhuis gebracht ben daar door de MRI gegaan en ik wist al wel dat ik moest blijven. En de uitslag was dat het geen hernia was.

Zware antibiotica en zenuwpijn de ziekte van Lyme

EreadersEreaders

Ze zijn toen begonnen met een hele zware antibiotica. Ik heb toen 2en een halve week onderzoeken gehad en kregen de pijn maar niet onder controle de pijn voelde als een hevige zenuwpijn. Toen ben ik doorgestuurd naar Utrecht. Daar hebben ze geconstateerd dat alle verschijnselen en pijnen, de ziekte van Lyme moest zijn, daar heb ik zoveel onderzoeken gehad en er werd uitgesloten met dingen die ik niet had.

Niet meer kunnen lopen, gezichtsverlamming en Revalideren

Na anderhalve week ging ik weer terug naar Almelo. Daar was de pijn onder controle maar wel veel pijn nog in de voeten en niet kunnen lopen en een gezichtsverlamming. Daar ben ik nog anderhalf week gebleven, toen was er plek voor mij bij het revalidatiecentrum in Enschede. Daar ben ik zes weken geweest. Ze hebben ervoor gezorgd dat ik weer kan lopen met heel veel positieve inzet van mezelf gaat het beetje bij beetje de goede kant weer op. Op het moment veel revalideren met fysio, logopedie het is vallen en op staan.

Uitbehandeld ging Audry verder, ze kan nu weer lopen en samen openden wij een Facebook groep

Door de zenuwen beschadigen in mijn benen heb ik klapvoeten, daarvoor krijg ik nu spalken met aangepaste schoenen en spalken voorde nacht. Ik ben eigenlijk uitbehandeld, maar heb veel contact met mijn lieve huisarts en moet veel oefenen in huis. Ik ben best trots op mezelf wat ik allemaal alweer bereikt heb. Mijn leven is van een fulltime hardwerkende sociale vrouw toch wel even door deze vervelende ziekte op de kop gezet. Maar we gaan positief verder. Auteur: @ Audry Vledder Otten (ervaringsdeskundige). Interview: Alie Vos-Doller, Albican, analyse gezondheid, onderzoek en advies

Na aanleiding van het intervieuw kunnen ervaringsdeskundigen de Facebook groep over de ziekte van Lyme bezoeken, onder beheer van Alie, Orthomoleculair Therapeut en Audry (ervaringsdeskundig.