Samenwerking van de organen

Organen werken met elkaar samen, tenminste als ze goed functioneren. Zie het als tandwielen: Je duwt er eentje aan en de rest volgt soepel, behalve als die ene niet draait, door bijvoorbeeld vuil, dan kan de functie voor een deel uitvallen, andere organen proberen de functies van het uitgevallen orgaan over te nemen. Zo vormen de alvleesklier en de lever samen met de slokdarm, de maag en de darmen het spijsverteringsstelsel. De wielen in ons lichaam, die de energie via banen binnen halen en weer doorgeven via ons lymfesysteem.

Organen, spijsvertering, hormonen, eierstokken, prostaat, bijnieren, bloeddruk, energie, glucose

Schildklier weegt bij volwassenen tussen de 15 en 35 gram

De schildklier is een vlindervormige klier. Dit orgaan bestaat uit twee kwabben, de schildklier ligt net voor ons strottenhoofd tegen de luchtpijp. De schildklier is aangesloten op vier slagaders en is het de meest doorbloede orgaan binnen ons lichaam. De belangrijkste functie van de schildklier is het produceren van schildklierhormonen uit tyrosine en jodium. Deze hormonen – respectievelijk T4 en T3 – stimuleren onze stofwisseling. Én onze groei!

Alvleesklier weegt tussen de 70 en 100 gram

De alvleesklier bevindt zich in de buikholte, achter de twaalfvingerige darm en de maag en wordt ook pancreas genoemd. Verder staat dit orgaan in contact met zowel de linker nier als ook de bijnier. De alvleesklier heeft een dubbele functie: enerzijds geeft het enzymen af voor de spijsvertering (de exocriene functie) en anderzijds geeft het stoffen af aan het bloed die te maken hebben met de suikerhuishouding van het lichaam (endocriene functie). De alvleesklier zorgt ervoor dat de bloedsuikers in balans blijven. Bij suikerziekte produceert de alvleesklier niet voldoende insuline. Bij hypoglykemie wordt juist te veel insuline aangemaakt, waardoor de bloedsuikerspiegel sterk schommelt of te laag wordt.

300x600 tradetracker uw-zorgspecilaist

Milt weegt tussen de 150 en de 200 gram

Gemiddeld genomen weegt de milt 170 gram.  Dit orgaan tref je links aan in de bovenhelft van de buik, achter de maag en onder het middenrif. De milt heeft een belangrijke reinigende werking. Niet alleen worden hier plasmacellen gevormd, ook worden er rode bloedcellen afgebroken waarna het vrijgekomen ijzer wordt opgeslagen. Verder bewaard de milt een reservoir aan bloed. De milt speelt een rol bij het verwijderen van afvalstoffen uit ons bloed.

Nieren wegen elk ongeveer 150 gram

Nieren hebben de vorm van een boon. De taak van nieren bestaat uit het constant houden van de samenstelling van ons bloed. Ze stellen alles in het werk om ongewenste en reeds opgeloste stoffen te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan geneesmiddelen of andere stoffen, die ons lichaam niet kan verteren, zoals pesticiden op groenten en fruit, worden zo goed als mogelijk door de nieren afgebroken. Verder heeft de nier een belangrijke functie bij het in stand houden van het zuur base evenwicht van het menselijk lichaam. Het resultaat is urine.

Een volwassen hart weegt ongeveer 300 gram

Het hart zorgt voor het rondpompen van bloed. Het bloed vervoert zuurstof wat gebonden is aan rode bloedcellen naar de weefsels. De weefsels hebben zuurstof nodig voor hun energieproductie. Het bloed moet stromen om zuurstof en andere voedingsstoffen naar de weefsels en organen te vervoeren en op de terugweg afvalstoffen mee te nemen naar een plek waar ze worden verwerkt, zoals de nieren.

Longen wegen bij volwassenen tussen de 900 en de 1000 gram

Rechter long (drie kwabben) groter dan linker long (2 kwabben. Dit komt omdat de linkerlong moet wijken voor het hart.  Onze longen zijn omgeven door longvlies, ook wel pleura genoemd. Dit longvlies bestaat uit twee bladen. Je kunt dit ook wel zien als twee lagen. Tussen deze bladen zit wat vocht. Zo kunnen de vliezen bewegen. Deze ruimte is nodig om de longen te beschermen tegen druk van buitenaf. De belangrijkste functie van de longen is de gasuitwisseling tussen de buitenlucht en het bloed. In de longen wordt zuurstofarm bloed voorzien van meer zuurstof

SportSport

Hersenen wegen 1 tot 1,5 kilo

Onze hersenen zijn een bijzonder complex orgaan. Niet alleen coördineren de hersenen beweging en zintuigsystemen, ook worden de homeostatische functies – waartoe we onze lichaamstemperatuur, ademhaling en bloeddruk rekenen – bestuurd. Verder vormt dit orgaan de bron van emotie, verbeelding, geheugen, creativiteit, logisch denken en cognitie. Om dit alles te kunnen bewerkstelligen zijn de hersenen opgebouwd uit tientallen miljarden zenuwcellen! Vergeleken met de rest van ons lichaam verbruiken de hersenen een kwart van de totaal aanwezige energie. Maar liefst 20% van ons bloed stroomt continu naar dit hooggelegen orgaan.

Lever weegt ongeveer 1500 gram

De eerste functie van de lever is het opslaan van bloed. De tweede functie het produceren van gal, dat vervolgens in de galblaas wordt opgeslagen. Van koolhydraat, vet en eiwitstofwisseling tot de opslag van ijzer en onschadelijk maken van stoffen; de stofwisseling in de lever heeft vele processen. Al deze activiteiten leveren zoveel warmte op, dat we daarmee ons lichaam op temperatuur kunnen houden.

De galblaas weegt ongeveer 65 gram

De galblaas is een 8 tot 10 centimeter lang peervormig zakje, dat aan de rechterkant van het lichaam tegen de voorkant van de lever aan ligt. De lever maakt galvloeistof aan. Deze galvloeistof wordt tijdelijk opgeslagen in de galblaas. Gal is nodig om vetten af te breken en te verbranden.

De huid kan sterk in gewicht verschillen, van 4 tot ongeveer 12 kilo

Wat de huid onderscheidt van de andere organen is, dat alleen dit orgaan van buitenaf zichtbaar is. Dan moet je denken aan een gemiddeld gewicht van bijna 8 kilogram! Onze huid bestaat uit drie verschillende lagen. De opperhuid ligt bovenaan, daaronder treffen we de lederhuid aan. De bindweefsellaag ligt het meest verstopt. De huid beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf.

Prostaat weegt ongeveer tussen de 10 á 15 gram

In het mannelijk lichaam bevindt de prostaat zich om de urinebuis net onder de blaas. Dit orgaan speelt een belangrijke rol bij de voortplanting. Zo produceert de prostaat een aantal hulpstoffen, dat wordt toegevoegd aan het teelvocht. De melkachtige vloeistof neutraliseert de zurige omgeving in de vulva. Zo blijven de zaadcellen langer actief.  De prostaat beschermt de teelvocht. Verder voorkomt dit orgaan dat er teelvocht in de blaas terechtkomt.

De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt

De maag is een van de belangrijkste organen van de spijsvertering. Hij ligt midden in de buikholte en tussen de onderzijde van de slokdarm en d twaalfvingerige darm. Een volle maag heeft een inhoud van ongeveer drie liter. Tussen de slokdarm en de maag bevindt zich een sluitspier, zodat voedsel vanuit de maag niet terug de slokdarm kan instromen.

De darmen hebben een totale lengte van ongeveer 8,5 meter

De dikke darm is bij volwassenen ongeveer 1,5 meter. De dunne darm ongeveer 7 meter bij volwassenen. Duizenden miljarden bacteriën zitten er in je darmen, ruim tien keer zoveel als er cellen in je lichaam zitten. Samen wegen ze anderhalve kilo, en allemaal verschillende soorten bacteriën bij elkaar beschikken over zo’n 2,5 miljoen unieke genen. De darmen raken ook de meeste belangrijke bloedvaten en zenuwen. Verstopping veroorzaakt  dat de darmen opzwellen en uitzetten.

Lymfeklieren, waar lymfe en bloedvaten elkaar tegenkomen

Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol in het reinigings- en afweersysteem van het lichaam. Lymfatisch weefsel wordt vooral gekenmerkt door ophopingen van lymfocyten, één van de vijf soorten leukocyten (witte bloedcellen, welke vooral betrokken zijn bij onze afweer)

Baarmoeder - eierstokken

De baarmoeder is speciaal bestemd voor de voortplanting in de levensjaren waarin de vrouw menstrueert.  De eierstokken produceren de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze geslachtshormonen zijn belangrijk in de menstruatiecyclus

Urineblaas

De urineblaas is een orgaan dat de urine uit de nieren verzamelt en deze opslaat tot het moment van urineren. De urine komt de blaas binnen via de urineleiders en verlaat deze uiteindelijk via de urinebuis. Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die twee tot zesmaal per dag wordt uitgescheiden.

Slokdarm is ongeveer 30 cm lang

De belangrijkste functie van de slokdarm is het transport van voedsel vanuit de mond naar de maag. Het eerste gedeelte van de oesofagus, dat circa drie centimeter lang is, is normaal gesproken samengetrokken. Wanneer we voedsel doorslikken, ontspant het zich, waardoor voedsel in de slokdarm kan binnenkomen.

Elk orgaan bestaat uit spieren

Spieren bestaan uit verschillende groepen en alle groepen hebben hun eigen functie die bijvoorbeeld samen weer een orgaan werkend kunnen maken.

  • Gladde spier, een onwillekeurige dus onvermoeibare spier, deze spieren zitten onder andere in de wand van holle organen.
  • Dwarsgestreepte spier, is een willekeurige spier wat betekend dat deze snel vermoeid is. Deze spieren zijn letterlijk dwarsgestreept en ze zorgen voor de verbindingen tussen bijvoorbeeld de huid en de beenderen.