Samenwerking van de organen

Organen werken met elkaar samen, tenminste als ze goed functioneren. Zie het als tandwielen: Je duwt er eentje aan en de rest volgt soepel, behalve als die ene niet draait, door bijvoorbeeld vuil, dan kan de functie voor een deel uitvallen, andere organen proberen de functies van het uitgevallen orgaan over te nemen. Zo vormen de alvleesklier en de lever samen met de slokdarm, de maag en de darmen het spijsverteringsstelsel. De wielen in ons lichaam, die de energie via banen binnen halen en weer doorgeven via ons lymfesysteem.

Organen, spijsvertering, hormonen, eierstokken, prostaat, bijnieren, bloeddruk, energie, glucose

Schildklier weegt bij volwassenen tussen de 15 en 35 gram

De schildklier is een vlindervormige klier. Dit orgaan bestaat uit twee kwabben, de schildklier ligt net voor ons strottenhoofd tegen de luchtpijp. De schildklier is aangesloten op vier slagaders en is het de meest doorbloede orgaan binnen ons lichaam. De belangrijkste functie van de schildklier is het produceren van schildklierhormonen uit tyrosine en jodium. Deze hormonen, achtereenvolgend T4 en T3  stimuleren onze stofwisseling en onze groei. Bij bijvoorbeeld sporten of bij een enorme werkdruk of stress, hebben we meer nutriënten nodig, meestal eten we dan juist minder of anders en gaat het lichaam in spaarstand, om deze voedingsstoffen voor energie, spieren, pezen en organen in geval van een noodsituatie te bewaren, voor als je opeens moet vluchten. 

Alvleesklier weegt tussen de 70 en 100 gram

De alvleesklier bevindt zich in de buikholte, achter de twaalfvingerige darm en de maag en wordt ook pancreas genoemd. Verder staat dit orgaan in contact met zowel de linker nier als ook de bijnier. De alvleesklier heeft een dubbele functie: enerzijds geeft het enzymen af voor de spijsvertering (de exocriene functie) en anderzijds geeft het stoffen af aan het bloed die te maken hebben met de suikerhuishouding van het lichaam (endocriene functie). De alvleesklier zorgt ervoor dat de bloedsuikers in balans blijven. Bij suikerziekte produceert de alvleesklier niet voldoende insuline. Bij hypoglykemie wordt juist te veel insuline aangemaakt, waardoor de bloedsuikerspiegel sterk schommelt of te laag wordt.

300x600 tradetracker uw-zorgspecilaist

Milt weegt tussen de 150 en de 200 gram

Gemiddeld genomen weegt de milt 170 gram.  Dit orgaan tref je links aan in de bovenhelft van de buik, achter de maag en onder het middenrif. De milt heeft een belangrijke reinigende werking. Niet alleen worden hier plasmacellen gevormd, ook worden er rode bloedcellen afgebroken waarna het vrijgekomen ijzer wordt opgeslagen. Verder bewaard de milt een reservoir aan bloed. De milt speelt een rol bij het verwijderen van afvalstoffen uit ons bloed.

Nieren wegen elk ongeveer 150 gram

Nieren hebben de vorm van een boon. De taak van nieren bestaat uit het constant houden van de samenstelling van ons bloed. Ze stellen alles in het werk om ongewenste en reeds opgeloste stoffen te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan geneesmiddelen of andere stoffen, die ons lichaam niet kan verteren, zoals pesticiden op groenten en fruit, worden zo goed als mogelijk door de nieren afgebroken. Verder heeft de nier een belangrijke functie bij het in stand houden van het zuur base evenwicht van het menselijk lichaam. Het resultaat is urine. Urine kun je laten onderzoeken op bijvoorbeeld: virussen, bacteriën, infecties,  Zwangerschap of bepaling niveaus en relevante onderling verhoudingen van neurotransmitters, dit kan door de urine op te vangen in een potje en naar de huisarts te brengen.

Een volwassen hart weegt ongeveer 300 gram

Het hart zorgt voor het rondpompen van bloed. Het bloed vervoert zuurstof wat gebonden is aan rode bloedcellen naar de weefsels. De weefsels hebben zuurstof nodig voor hun energieproductie. Het bloed moet stromen om zuurstof en andere voedingsstoffen naar de weefsels en organen te vervoeren en op de terugweg afvalstoffen mee te nemen naar een plek waar ze worden verwerkt, zoals de nieren en de lever. Hemoglobine zorgt voor de zuurstoftransport in je lichaam. Bloedarmoede, gekenmerkt door een te laag gehalte aan bloedkleurstof (hemoglobine) of een tekort aan circulerende rode bloedcellen (erytrocyten), of door beide. Met een hemoglobinetest kun je de hoeveelheid hemoglobine in het bloed meten. Hemoglobine is een eiwit dat zich bevindt in de rode bloedcellen (erytrocyten). Het zorgt voor zuurstoftransport van de longen naar weefsels in het hele lichaam. Een langdurige bloedarmoede kan een vitamine B12 tekort veroorzaken, zo belangrijk is ons hart en ons bloed.

Longen wegen bij volwassenen tussen de 900 en de 1000 gram

Rechter long (drie kwabben) groter dan linker long (2 kwabben. Dit komt omdat de linkerlong moet wijken voor het hart.  Onze longen zijn omgeven door longvlies, ook wel pleura genoemd. Dit longvlies bestaat uit twee bladen. Je kunt dit ook wel zien als twee lagen. Tussen deze bladen zit wat vocht. Zo kunnen de vliezen bewegen. Deze ruimte is nodig om de longen te beschermen tegen druk van buitenaf. De belangrijkste functie van de longen is de gasuitwisseling tussen de buitenlucht en het bloed. In de longen wordt zuurstofarm bloed voorzien van meer zuurstof. Leven schenkende zuurstof dringt door de dunne wanden van de aderen in de longen heen, waar jouw bloed zuurstof opneemt en koolmonoxidegas loslaat uit giftig afvalmateriaal dat door jouw hele systeem wordt verzameld. In de neus zitten kleine trilhaartjes die de lucht filteren,  die stofdeeltjes, pollen en chemicaliën, maar ook bacteriën en schimmels tegen kunnen houden. Een gezonde ademhaling, frisse buitenlucht en beweging, geeft ons nieuwe kracht.

SportSport

Hersenen wegen 1 tot 1,5 kilo

Onze hersenen zijn een bijzonder complex orgaan. Niet alleen coördineren de hersenen beweging en zintuigsystemen, ook worden de homeostatische functies – waartoe we onze lichaamstemperatuur, ademhaling en bloeddruk rekenen – bestuurd. Verder vormt dit orgaan de bron van emotie, verbeelding, geheugen, creativiteit, logisch denken en cognitie. Om dit alles te kunnen bewerkstelligen zijn de hersenen opgebouwd uit tientallen miljarden zenuwcellen! Vergeleken met de rest van ons lichaam verbruiken de hersenen een kwart van de totaal aanwezige energie. Maar liefst 20% van ons bloed stroomt continu naar dit hooggelegen orgaan.

De galblaas weegt ongeveer 65 gram

De galblaas is een 8 tot 10 centimeter lang peervormig zakje, dat aan de rechterkant van het lichaam tegen de voorkant van de lever aan ligt. De lever maakt galvloeistof aan. Deze galvloeistof wordt tijdelijk opgeslagen in de galblaas. Gal is nodig om vetten af te breken en te verbranden. Een toename van direct bilirubine kan wijzen op een verstopping van de galwegen of op leverbeschadiging. Een toename van indirect bilirubine is een aanwijzing dat er te veel rode bloedcellen worden afgebroken, zoals bij hemolytische anemie. samen vormen deze twee waarden de Bilirubine Totaal. Gal bestaat voornamelijk uit afgebroken rode bloedcellen. Deze  bloedcellen worden in de lever afgebroken, de rode afvalstoffen die vrijkomen krijgen een geelgroene kleur en worden gemengd met de gal, wat uiteindelijk de bruine kleur van onze ontlasting laat zien en daarom is de ontlasting een goede eerste peiler, omdat de bruine kleur opeens geen kleur meer heeft, maar meer de kleur van stokverf, een beige achtige klevende substantie. 

De huid kan sterk in gewicht verschillen, van 4 tot ongeveer 12 kilo

Wat de huid onderscheidt van de andere organen is, dat alleen dit orgaan van buitenaf zichtbaar is. Dan moet je denken aan een gemiddeld gewicht van bijna 8 kilogram! Onze huid bestaat uit drie verschillende lagen. De opperhuid ligt bovenaan, daaronder treffen we de lederhuid aan. De bindweefsellaag ligt het meest verstopt. De huid beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf.

Prostaat weegt ongeveer tussen de 10 á 15 gram

In het mannelijk lichaam bevindt de prostaat zich om de urinebuis net onder de blaas. Dit orgaan speelt een belangrijke rol bij de voortplanting. Zo produceert de prostaat een aantal hulpstoffen, dat wordt toegevoegd aan het teelvocht. De melkachtige vloeistof neutraliseert de zurige omgeving in de vulva. Zo blijven de zaadcellen langer actief.  De prostaat beschermt de teelvocht. Verder voorkomt dit orgaan dat er teelvocht in de blaas terechtkomt. In de meeste situaties, zullen veranderingen in dieet en levensstijl urineretentie door obstipatie helpen voorkomen. De meest voorkomende oorzaken van obstipatie is te weinig lichaamsbeweging, te weinig drinken en te weinig vezels uit voeding. Door deze zaken aan te pakken, kun je obstipatie helpen voorkomen en hebben ontstekingen minder kans om het slijmvlies te beschadigen. Net als bij de schildklier paranoten geadviseerd worden om gezondheidsproblemen te voorkomen, kun je dit hetzelfde gebruiken voor de prostaat. 

De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt

De maag is een van de belangrijkste organen van de spijsvertering. Hij ligt midden in de buikholte en tussen de onderzijde van de slokdarm en d twaalfvingerige darm. Een volle maag heeft een inhoud van ongeveer drie liter. Tussen de slokdarm en de maag bevindt zich een sluitspier, zodat voedsel vanuit de maag niet terug de slokdarm kan instromen. Onvoldoende maagzuur en een slechte vertering. Het middenrif is een grote spier en is de scheiding tussen borstholte en buik en wordt ook wel diafragma genoemd. Boven het middenrif liggen de longen en het hart, met de slokdarm, die een verbinding maakt tussen mond en maag, eronder de lever, de maag, de milt en de darmen. Bij onvoldoende maagzuur sluit de spier van de maag niet goedProblemen met maagzuur is niet het gevolg van teveel maagzuur maar van te weinig maagzuur.

De dikke darm is bij volwassenen ongeveer 1,5 meter. De dunne darm ongeveer 7 meter bij volwassenen. Duizenden miljarden bacteriën zitten er in je darmen, ruim tien keer zoveel als er cellen in je lichaam zitten. Samen wegen ze anderhalve kilo, en allemaal verschillende soorten bacteriën bij elkaar beschikken over zo’n 2,5 miljoen unieke genen. De darmen raken ook de meeste belangrijke bloedvaten en zenuwen. Verstopping veroorzaakt  dat de darmen opzwellen en uitzetten, dit wat ook bij een histamine intolerantie gebeurd.

Lymfeklieren, waar lymfe en bloedvaten elkaar tegenkomen

Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol in het reinigings- en afweersysteem van het lichaam. Lymfatisch weefsel wordt vooral gekenmerkt door ophopingen van lymfocyten, één van de vijf soorten leukocyten (witte bloedcellen, welke vooral betrokken zijn bij onze afweer). Op de plaatsen waar meerdere lymfevaten kruisen, liggen de zogenaamde lymfeklieren, ook wel lymfeknopen genoemd. Lymfeklieren liggen in grote aantallen in de volgende gebieden:

  • De nek – pijn in de hals  kan wijzen naar problemen in de organen, zoals de schildklier en het opzetten van lymfeklieren;
  • De oksels, onder de huid bij de oksel zitten lymfeklieren die een belangrijke rol in het afweersysteem spelen. Allergische reactie en gezwollen oksels Parfums, deodoranten en bepaalde producten om de okselharen te verwijderen (ontharingsmiddelen), veroorzaken mogelijk een allergische reactie of een ontsteking. Gebruik bijvoorbeeld parfumvrije deo. Scheren lukt bijvoorbeeld heel goed met Aloe Avocado Face & Body Soap, zonder parfum en nog heel goedkoop ook.

Baarmoeder - eierstokken

De baarmoeder is speciaal bestemd voor de voortplanting in de levensjaren waarin de vrouw menstrueert.  De eierstokken produceren de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze geslachtshormonen zijn belangrijk in de menstruatiecyclus. De vetvertering speelt hier een grote rol. Veel mensen zijn bang voor vet en vervangen de volle vetten in ‘magere’ of light producten, en daarmee steun je het lichaam niet. Je hebt juist een beetje vet nodig voor een goede hormoonhuishouding. Vet houd een gezond HDL cholesterol profiel in stand en kan de LDL onschadelijk maken. Galstenen kunnen ontstekingen geven in galblaas. Soms wordt de galblaas operatief verwijderd en heb je geen klachten. Tot dan de overgang zich aandient. De hormonen werken minder, progesteron dat stopt, wat ook nog een beetje cortisol aanmaakte. Gezonde vetten, zoals kokosolie, pure olijfolie, vette vis als makreel en plantaardig vet uit paranoten, avocado en walnoten, dat heb je nu echt nodig. 

Urineblaas

De urineblaas is een orgaan dat de urine uit de nieren verzamelt en deze opslaat tot het moment van urineren. De urine komt de blaas binnen via de urineleiders en verlaat deze uiteindelijk via de urinebuis. Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die twee tot zesmaal per dag wordt uitgescheiden. Nierfunctie verstoring kan een oorzaak zijn van vele kwalen, zoals blaas- en nier ontsteking, trombosehypertensie, oedeem, Ontzettend moe en uitgeput zijn, bloedvergiftiging, hoge bloeddruk / lage bloeddrukhuidirritatiegewrichtsproblemen, jichtslaap problemenvitamine B12 tekort, hypoglykemie, enz. Houd calcium, vitamine D en magnesium in balans, gebruik niet zomaar supplementen, die kunnen mogelijk schade toebrengen aan hart en bloedvaten. Vermoeden van een nierfunctie verstoring? Bezoek een arts en vraag om je nierfunctie te onderzoeken, de arts zal bloed afnemen. Bloedwaarden test praktijk Albican, testen op creatinine.

Slokdarm is ongeveer 30 cm lang

De belangrijkste functie van de slokdarm is het transport van voedsel vanuit de mond naar de maag. Het eerste gedeelte van de oesofagus, dat circa drie centimeter lang is, is normaal gesproken samengetrokken. Wanneer we voedsel doorslikken, ontspant het zich, waardoor voedsel in de slokdarm kan binnenkomen. Het verhaal van Hilda, ervaringsdeskundige. Eerst een stukje voorgeschiedenis. Hilda heeft altijd gewerkt als fulltime Zorg-teammanager bij de Thuiszorg, het was heel erg leuk en plezierig werk, maar ook altijd onder enorme druk gewerkt en dit had zoals ze nu weet, gevolgen voor haar gezondheid. Als jong meisje had ik al een middenrifbreuk en dit waarschijnlijk door een verkeerde ademhaling. Toen kreeg ik maagzuur, en nam ik rennies voor, jullie weten wel die bekende van de tv. En toen kwam er Malox in de handel ( kauwtabletten, waren wat milder voor de maag. Ondanks dat werd de maagzuur veel agressiever ( op dit moment ben ik 55, ik kreeg de bij jullie bekende reflux. (Het drinken van melk of yoghurt) even als voorbeeld kwam terug in de slokdarm. Laten onderzoeken en toen bleek er al slokdarmkanker te zitten door het maagzuur. Lees verder in het artikel slokdarmontsteking.