Samenwerking van de organen

Organen werken met elkaar samen, tenminste als ze goed functioneren. Door  spaken worden deze lichaamsdelen aangedreven door tandwielen, er wordt één tandwiel aangezet tot draaien en de rest volgt soepel, behalve als het ene rad niet draait, door bijvoorbeeld vuil als LDL cholesterolsuiker of zout, dan kan de functie voor een deel uitvallen. Andere inwendige delen  proberen de functies van het uitgevallen een orgaan over te nemen. Zo vormen de alvleesklier en de lever samen met de slokdarm, de maag en de darmen het spijsverteringsstelsel. Het orgaansysteem wat voor de ons energie regelt, afvalstoffen afvoert via het  lymfesysteem.

Organen, spijsvertering, hormonen, eierstokken, prostaat, bijnieren, bloeddruk, energie, glucose

De schildklier is een vlindervormige klier. Dit orgaan bestaat uit twee kwabben, de schildklier ligt net voor ons strottenhoofd tegen de luchtpijp. De schildklier is aangesloten op vier slagaders en is het de meest doorbloede orgaan binnen ons lichaam. De belangrijkste functie van de schildklier is het produceren van schildklierhormonen uit tyrosine en jodium.

Deze hormonen, achtereenvolgend T4 en T3  stimuleren onze stofwisseling en onze groei. Bij bijvoorbeeld sporten of bij een enorme werkdruk of stress, hebben we meer nutriënten nodig, meestal eten we dan juist minder of anders en gaat het lichaam in spaarstand, om deze voedingsstoffen voor energie, spieren, pezen en organen in geval van een noodsituatie te bewaren, voor als je opeens moet vluchten.

Uitleg T1, T2, T3, T4 en hypothyreoïdie en de functies van de schildklierhormonen

In de schildklier worden, onder invloed van het hormoon TSH, de schildklierhormonen T1, T2, T3, en T4 samen gesteld., in dit tabel worden de functies van de schildklierhormonen weergegeven
Functie schildklier hormonenVoelbaarBloedonderzoek
In de bloedbaan is +/- 80% T4, 16% T3 en 4% T1 en T2Schildklier ( TSH, Vrij T4 en FT3Bloedonderzoek)
T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenTekort T3 betekent energieverlies. T3 heeft een aanwezigheid van +/- 1,3 dagenReverse T3 (rT3) https://www.bloedwaardentest.nl/reverse-t3-rt3.html/?ref=aliedoller
T4 is ongeveer 6 dagen aanwezig in het bloedT3 kan T4 in het niet functionele rT3 omzetten
Het enzym 5-deïodinase, dat T4 in T3 omzet, is selenium afhankelijk en doet zijn werk vooral in lever en nieren
rT3 stijgt bij stress en ondervoedingMilt, burn-out, stress, depressie en PTSS
Meer informatie
Als Thyroxine bindend globuline (TBG) uit balans is, kan het zijn dat testosteron en oestrogeen uit balans zijn.Oestrogeendominantie, verminderde progesteron

Informatie oestrogeendominantie
Oestrogeen dominantie


Blaas en prostaat, informatie voor mannen

a. Testosteron kan de hoeveelheid TGB verlagen;

b. Oestrogeen kan het TGB verhogen;

c. Beide kunnen leiden tot symptomen van een traag werkende schildklier
Testosteron uit het bloed meten
Informatie bloedonderzoek
Pas op met Gluten bij schildklier problemen
Glutenvrij dieet
Het Gluten eiwit lijkt op heel veel op het schildklier weefsel en kan zorgen voor een overactieve immuunsysteem
Voor glutenallergie worden 2 testen gedaan in het bloedonderzoek

Informatie bloedonderzoek
Glutenallergie en schildklierverbinding
Meer informatie
Een ‘lekkende darm syndroom is de aandoening van de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is.
Indicatietest lekkende darm slijmvlies

Alvleesklier weegt tussen de 70 en 100 gram

De alvleesklier bevindt zich in de buikholte, achter de twaalfvingerige darm en de maag en wordt ook pancreas genoemd. Verder staat dit orgaan in contact met zowel de linker nier als ook de bijnier. De alvleesklier heeft een dubbele functie: enerzijds geeft het enzymen af voor de spijsvertering (de exocriene functie) en anderzijds geeft het stoffen af aan het bloed die te maken hebben met de suikerhuishouding van het lichaam (endocriene functie). De alvleesklier zorgt ervoor dat de bloedsuikers in balans blijven. Bij suikerziekte produceert de alvleesklier niet voldoende insuline. Bij hypoglykemie wordt juist te veel insuline aangemaakt, waardoor de bloedsuikerspiegel sterk schommelt of te laag wordt.

Gemiddeld genomen weegt de milt 170 gram.  Dit orgaan treffen we links aan in de bovenhelft van de buik, achter de maag en onder het middenrif. De milt heeft een belangrijke reinigende werking, samen met het lymfesysteem, de wielen in het lichaam, ook wel chakra’s genoemd. Niet alleen worden hier plasmacellen gevormd, ook worden er rode bloedcellen afgebroken waarna het vrijgekomen ijzer wordt opgeslagen. Verder bewaard de milt een reservoir aan bloed. De milt speelt een rol bij het verwijderen van afvalstoffen uit ons bloed.Nieren hebben de vorm van een boon. De taak van nieren bestaat uit het constant houden van de samenstelling van ons bloed. Ze stellen alles in het werk om ongewenste en reeds opgeloste stoffen te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan geneesmiddelen of andere stoffen, die ons lichaam niet kan verteren, zoals pesticiden op groenten en fruit, worden zo goed als mogelijk door de nieren afgebroken.

Verder heeft de nier een belangrijke functie bij het in stand houden van het zuur base evenwicht van het menselijk lichaam. Het resultaat is urine. De plas kunnen we laten onderzoeken op virussen, bacteriën, infecties, Legionella Veteranenziekte uit urine, Chlamydia en Gonorroe , SOA (man/vrouw) Anus, ijzer, zwangerschap, hormoon verstorende stoffen of bepaling niveaus en relevante onderling verhoudingen van neurotransmitters, dit kan door de urine op te vangen in een potje en naar de huisarts te brengen.

Een volwassen hart weegt ongeveer 300 gram

Het hart zorgt voor het rondpompen van bloed. Het bloed vervoert zuurstof wat gebonden is aan rode bloedcellen naar de weefsels. De weefsels hebben zuurstof nodig voor hun energieproductie. Het bloed moet stromen om zuurstof en andere voedingsstoffen naar de weefsels en organen te vervoeren en op de terugweg afvalstoffen mee te nemen naar een plek waar ze worden verwerkt, zoals de nieren en de lever. Hemoglobine zorgt voor de zuurstoftransport in je lichaam. 

Bloedarmoede, gekenmerkt door een te laag gehalte aan bloedkleurstof (hemoglobine) of een tekort aan circulerende rode bloedcellen (erytrocyten), of door beide. Met een hemoglobinetest kun je de hoeveelheid hemoglobine in het bloed meten. Hemoglobine is een eiwit dat zich bevindt in de rode bloedcellen (erytrocyten). Het zorgt voor zuurstoftransport van de longen naar weefsels in het hele lichaam. Een langdurige bloedarmoede kan een vitamine B12 tekort veroorzaken, zo belangrijk is ons hart en ons bloed.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Rechter long (drie kwabben) groter dan linker long (2 kwabben. Dit komt omdat de linkerlong moet wijken voor het hart.  Onze longen zijn omgeven door longvlies, ook wel pleura genoemd. Dit longvlies bestaat uit twee bladen. Je kunt dit ook wel zien als twee lagen. Tussen deze bladen zit wat vocht. Zo kunnen de vliezen bewegen. Deze ruimte is nodig om de longen te beschermen tegen druk van buitenaf. De belangrijkste functie van de longen is de gasuitwisseling tussen de buitenlucht en het bloed.

Leven schenkende zuurstof dringt door de dunne wanden van de aderen in de longen heen, waar jouw bloed zuurstof opneemt en koolmonoxidegas loslaat uit giftig afvalmateriaal dat door jouw hele systeem wordt verzameld. In de neus zitten kleine trilhaartjes die de lucht filteren,  die stofdeeltjes, pollen en chemicaliën, maar ook bacteriën en schimmels tegen kunnen houden. Een gezonde ademhaling, frisse buitenlucht en beweging, geeft ons nieuwe kracht.

Onze hersenen zijn een bijzonder complex orgaan. Niet alleen coördineren de hersenen beweging en zintuigsystemen, ook worden de homeostatische functies, waartoe we onze lichaamstemperatuur, ademhaling en bloeddruk rekenen en besturen. Verder vormt dit orgaan de bron van emotie, bijvoorbeeld hoe we met projectie omgaan, verbeelding, geheugen, creativiteit, logisch denken, zoals we ons reptielenbrein kunnen trainen met een spirituele reis.

Om dit alles te kunnen bewerkstelligen zijn de hersenen opgebouwd uit tientallen miljarden zenuwcellen, verbonden met onze darm! Vergeleken met de rest van ons lichaam verbruiken de hersenen een kwart van de totaal aanwezige energie. Maar liefst 20% van ons bloed stroomt continu naar dit hooggelegen orgaan. Via de nervus vagus, loopt het zuurstofrijke bloed met neurotransmitters omhoog naar het middenrif, via de slokdarm omhoog, tussen longen en het hart, en door de keel tot in de hersenen.

Lever weegt ongeveer 1500 gram

De eerste functie van de lever is het opslaan van bloed. De tweede functie het produceren van gal, dat vervolgens in de galblaas wordt opgeslagen. Van koolhydraat, vet en eiwitstofwisseling tot de opslag van ijzer, vitamine B12 en onschadelijk maken van stoffen. De stofwisseling in de lever heeft vele processen. Al deze activiteiten leveren zoveel warmte op, dat we daarmee ons lichaam op temperatuur kunnen houden.

De lever ontgiften kan in de meeste situaties alleen maar stap voor stapje gebeuren, wanneer het bijvoorbeeld om ernstiger aandoeningen gaat als auto-immuunziekten, het lichaam kan de verschijnselen van de ontzuring kuren niet aan en raakt door het bijstellen uitgeput en net als bij stress, kan het DHEA nog langer uitgeschakeld worden, het is belangrijk om eerst wat rust te vinden.

De galblaas is een 8 tot 10 centimeter lang peervormig zakje, dat aan de rechterkant van het lichaam tegen de voorkant van de lever aan ligt. De lever maakt galvloeistof aan. Deze galvloeistof wordt tijdelijk opgeslagen in de galblaas. Gal is nodig om vetten af te breken en te verbranden. Een toename van direct bilirubine kan wijzen op een verstopping van de galwegen of op leverbeschadiging. Een toename van indirect bilirubine is een aanwijzing dat er te veel rode bloedcellen worden afgebroken, zoals bij hemolytische anemie. samen vormen deze twee waarden de Bilirubine Totaal.

Gal bestaat voornamelijk uit afgebroken rode bloedcellen. Deze  bloedcellen worden in de lever afgebroken, de rode afvalstoffen die vrijkomen krijgen een geelgroene kleur en worden gemengd met de gal, wat uiteindelijk de bruine kleur van onze ontlasting laat zien en daarom is de stoelgang een goede eerste pijler, omdat de bruine kleur opeens geen kleur meer heeft, maar meer de kleur van stokverf, een beige achtige klevende substantie.

Wat de huid onderscheidt van de andere organen is, dat alleen dit orgaan van buitenaf zichtbaar is. Dan kunnen we denken aan een gemiddeld gewicht van bijna 8 kilogram. Onze huid bestaat uit drie verschillende lagen, de opperhuid ligt bovenaan, daaronder treffen we de lederhuid aan, de bindweefsellaag ligt het meest verstopt. De huid beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf.

In het mannelijk lichaam bevindt de prostaat zich om de urinebuis net onder de blaas. Dit orgaan speelt een belangrijke rol bij de voortplanting. Zo produceert de prostaat een aantal hulpstoffen, dat wordt toegevoegd aan het teelvocht. De melkachtige vloeistof neutraliseert de zurige omgeving in de vulva, zo blijven de zaadcellen langer actief en beschermt de prostaat het teelvocht, waardoor de kans op een zwangerschap toeneemt.

In de meeste situaties, zullen veranderingen in dieet en levensstijl urineretentie door obstipatie helpen voorkomen. De meest voorkomende oorzaken van constipatie is te weinig lichaamsbeweging, te weinig drinken en te weinig vezels en vetten uit voeding. Door deze zaken aan te pakken, kun je obstipatie helpen voorkomen en hebben ontstekingen minder kans om het slijmvlies te beschadigen. Net als bij de schildklier paranoten geadviseerd worden om gezondheidsproblemen te voorkomen, kun je dit hetzelfde gebruiken voor de prostaat.

De maag is een van de belangrijkste organen van de spijsvertering. Hij ligt midden in de buikholte en tussen de onderzijde van de slokdarm en de twaalfvingerige darm. Een volle maag heeft een inhoud van ongeveer drie liter. Tussen de slokdarm en de maag bevindt zich een sluitspier, zodat voedsel vanuit de maag niet terug de slokdarm kan instromen. Onvoldoende maagzuur en een slechte vertering, is een bekende klacht, waarbij vaak maagzuurremmers voorgeschreven worden.

Het diafragma is een grote spier en is de scheiding tussen borstholte en buik. Boven het middenrif liggen de longen en het hart, met de slokdarm, die een verbinding maakt tussen mond en maag, eronder de lever, de maag, de milt en de darmen. Bij onvoldoende maagzuur sluit de spier van de maag niet goedProblemen met maagzuur is vaak niet het gevolg van teveel maagzuur maar van te weinig maagzuur.

De dikke darm is bij volwassenen ongeveer 1,5 meter. De dunne darm ongeveer 7 meter bij volwassenen. Duizenden miljarden bacteriën zitten er in je darmen, ruim tien keer zoveel als er cellen in je lichaam zitten. Samen wegen ze anderhalve kilo, en allemaal verschillende soorten bacteriën bij elkaar beschikken over zo’n 2,5 miljoen unieke genen. De darmen raken ook de meeste belangrijke bloedvaten en zenuwen. Verstopping veroorzaakt  dat de darmen opzwellen en uitzetten, dit wat ook bij een histamine intolerantie gebeurd.

Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol in het reinigings- en afweersysteem van het lichaam. Lymfatisch weefsel wordt vooral gekenmerkt door ophopingen van lymfocyten, één van de vijf soorten leukocyten (witte bloedcellen, welke vooral betrokken zijn bij onze afweer). Op de plaatsen waar meerdere lymfevaten kruisen, liggen de zogenaamde lymfeklieren, ook wel lymfeknopen genoemd.

  • De nek – pijn in de hals  kan wijzen naar problemen in de organen, zoals de schildklier en het opzetten van lymfeklieren;
  • De oksels, onder de huid bij de oksel zitten lymfeklieren die een belangrijke rol in het afweersysteem spelen.
  • Allergische reactie en gezwollen oksels Parfums, deodoranten en bepaalde producten om de okselharen te verwijderen (ontharingsmiddelen), veroorzaken mogelijk een allergische reactie of een ontsteking.
  • Gebruik bijvoorbeeld parfumvrije deo. Scheren lukt bijvoorbeeld heel goed met Aloe Avocado Face & Body Soap, zonder parfum en nog heel goedkoop ook.

Baarmoeder en eierstokken

De baarmoeder is speciaal bestemd voor de voortplanting in de levensjaren waarin de vrouw menstrueert.  De eierstokken produceren de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze geslachtshormonen zijn belangrijk in de menstruatiecyclus. De vetvertering speelt hier een grote rol. Veel mensen zijn bang voor vet en vervangen de volle vetten in ‘magere’ of light producten, en daarmee steun je het lichaam niet. Je hebt juist een beetje vet nodig voor een goede hormoonhuishouding.

Galstenen gemaakt van o.a. LDL cholesterol, kunnen ontstekingen, vernauwingen en littekenweefsel  geven in galblaas. Soms wordt de galblaas operatief verwijderd en heb je geen klachten. Tot dan de overgang zich aandient. De hormonen werken minder, progesteron dat stopt, wat ook nog een beetje cortisol aanmaakte. Gezonde vetten, zoals kokosolie, pure olijfolie, vette vis als makreel en plantaardig vet uit paranoten, avocado en walnoten, dat heb je nu echt nodig.

De urineblaas is een orgaan dat de urine uit de nieren verzamelt en deze opslaat tot het moment van urineren. De urine komt de blaas binnen via de urineleiders en verlaat deze uiteindelijk via de urinebuis. Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die twee tot zesmaal per dag wordt uitgescheiden.

De slokdarm is een ongeveer 25 cm lang, die de mond en keelholte met de tussenkomst van het middenrif met de maag verbindt. Door kneedbewegingen wordt het voedsel voortgestuwd richting de maag. Maagzuur is ontworpen voor de vertering van de eiwitten, de nutriënten moeten opgelost worden in het maagzuur. Het zuur mag niet in contact komen met de het slijmvlies in de slokdarm “reflux” dit gaat op den duur irriteren en kunnen er door littekenweefsel, zweren geven. Wanneer er sprake is van veel stress, onverteerbaar eten, als bewerkte koolhydraten, suikers, weinig vet, vezels en vocht kan er een teveel of te weinig maagzuur ontstaan.

Elk orgaan bestaat uit spieren

Spieren bestaan uit verschillende groepen en alle groepen hebben hun eigen functie die bijvoorbeeld samen weer een orgaan werkend kunnen maken.
  • Gladde spier, een onwillekeurige dus onvermoeibare spier, deze spieren zitten onder andere in de wand van holle organen.
  • Dwarsgestreepte spier, is een willekeurige spier wat betekend dat deze snel vermoeid is. Deze spieren zijn letterlijk dwarsgestreept en ze zorgen voor de verbindingen tussen bijvoorbeeld de huid en de beenderen.