Hersenen en balans

De hersenen betrokken bij herinneringen, emoties, eetlust en intimiteit, aangestuurd door o.a. de hippocampus, amygdala, hypothalamus. Ze controleren de neurotransmitters als noradrenaline, serotonine en dopamine en zijn ingedeeld in 3 delen, waaronder het reptielenbrein, het limbisch systeem en de neocortex. Het reptielenbrein zorgt ervoor dat we kunnen overleven bij vlucht en vecht situaties en behoed ons voor gevaar en houd alle mogelijkheden om te overleven in de gaten, dit door het overlevingsinstinct. Het limbisch systeem is een soort telefooncentrale tussen darmen en hoofd.

Hersenen, balans

Het reptielenbrein regelt alles automatisch, alleen behoeven wij "verstandig", te reageren

Het reptielenbrein regelt automatisch onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag, houd de temperatuur in de gaten en weet instinctief hoe te overleven, door bijvoorbeeld voeding te kiezen of hoe we ons voort moeten planten en reageert als eerste op signalen. Het reptielenbrein scant de omgeving op zoek naar eten en drinken of er mogelijk gevaar dreigt, dat er eten of drinken tekort komt en is heel alert, op dat moment staat het reptielenbrein op scherp en dat is hetzelfde als je bang bent, het reptielenbrein heeft alles in de gaten.

Een valse beloning voor slechte keuzes

Als het brein zoet, zout en vet gegeven wordt, dan geeft het hoofd een beloning in de vorm van een geluksgevoel en is verantwoordelijk voor van ons gedrag, het zoeken van plezier en het vermijden van pijn. Bij overbelasting kan dit reptielenbrein allemaal keuzes maken, die op dit moment niet gezond voor ons zijn om het geluk maar vast te houden. Denk maar eens hoe gek we zijn op bewerkte koolhydraten, dat we daardoor juist meer honger krijgen en meteen meer maagzuur produceren.

Het limbisch systeem

De grote hersenen en de hersenstam zijn door een groot aantal zenuwcellen (neuronen) en zenuwbanen met elkaar verbonden. Samen vormen ze een communicatiesysteem voor emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. Het limbisch systeem controleert samen met neurotransmitters de emoties. Er zijn drie soorten neurotransmitters ➯ noradrenaline, serotonine en dopamine. Deze zorgen vooral voor de terugkoppeling naar de gebieden in de hersenen. Als men een te kort heeft van noradrenaline en serotonine leidt dit tot een slecht humeur. 

Daarnaast zorgt dopamine voor een versterking bij een beloning en dit leid tot een goed gevoel

Dat goede gevoel dat willen we vast houden, wie niet toch? Het brein heeft er veel voor over om dat goede gevoel te te behouden. Hoog gevoelige mensen zijn vaak gevoelig voor onzekerheden van anderen, ze compenseren dit gevoel, door het creatieve brein in te zetten voor “❶ complimenten – (❶a. Geeft goed gevoel en maakt extra dopamine aan). Koffie, koolhydraten en suiker maakt dopamine aan en het reptielenbrein onthoud dat feilloos. 

De amygdala werkt bij het opslaan van informatie samen met de hippocampus

De hippocampus ligt diep in de hersenen en heeft de vorm van een zeepaardje. Dit deel van het limbisch systeem speelt een belangrijke rol bij de emotie, angst. De hippocampus koppelt deze emotie aan een bepaalde handeling of situatie. De amygdala werkt bij het opslaan van informatie direct samen met de hippocampus. Samen vormen zij een soort USB stick, met een tijdelijke opslag, het kortetermijngeheugen. Na enige tijd wordt de informatie overgebracht naar het langetermijngeheugen, vergelijkbaar met de harde schijf in de computer, wat in ons hoofd hersenschors genoemd wordt. Het emotionele brein en is een schakelbord van het limbisch systeem. Deze heeft als rol het vormen en opslaan van herinneringen aan emotionele gebeurtenissen. Ook zorgt deze ervoor dat men emoties van andere mensen kan herkennen.De voorhoofdskwabben zeer kwetsbaar voor letsel

De frontaalkwab en voorhoofdskwab zijn betrokken bij planning en Organiseren, structuur aanbrengen, geheugen, concentratie, het oplossen van problemen, besluitvorming, het beheersen van het gedrag en de emoties, de frontale cortex (voorhoofd hersenschors) remt o.a. de diepe emoties in de amygdala af. Ze zijn de zetel van de emotionele controle. Het pijnlijke is, dat de klachten niet altijd door de persoon zelf ervaren worden, het enige wat de persoon weet, dat er letsel is en zoekt hulp. 

EreadersEreaders

Het brein stapje voor stapje resetten

Een levensstijl is niet eenvoudig te veranderen en voor iedereen anders, als daarbij ook nog een voedingspatroon aangepast zou moeten worden, kan dit het beste stapje voor stapje gebeuren en wel zo, dat iemand het kan onthouden. Met behulp van een neuropsychologisch onderzoek (NPO) kan frontale schade in kaart worden gebracht. Als een dergelijke diagnose gesteld is, zou er professionele hulp moeten komen, om ook familie te begeleiden, om hier samen mee om te leren gaan. Als spiritueel coach, zet ik totemdieren, Aartsengelen en Chinese en westerse astrologie in, om het brein langzaam te resetten en anders leren kijken en voelen.

Als we minder grip krijgen op emoties als angst, kan de omgeving belangrijk zijn

Emoties zijn in te delen in twee groepen namelijk primaire en secundaire emoties deze worden ook wel lagere en hogere emoties genoemd. Primaire emoties worden opgeroepen door de buitenwereld, dit vaak automatisch en onbewust. Er zijn vier primaire emoties: bang, boos, blij en bedroefd. Naast  primaire emoties zijn er ook secundaire of hogere emoties. Hierbij horen jaloezie, schaamte en medelijden, dit omdat het denken aan te pas komt.

Help de amygdala in de angst te verminderen

 • Door diep en rustig adem te halen, kan de amygdala kalmeren en zo kan de activiteit van je amygdala afnemen, maak een doel, bijvoorbeeld touwtje springen, begin met 5 sprongen;
 • Zorg voor ontspanning van je spieren, gespannen spieren jagen de activiteit van de amygdala aan, dus ontspan je spieren zodat je paniekaanval korter duurt, ontspan ook je kaken, armen en vuisten
 • Ga rustig lopen tijdens je paniekaanval ( het liefste in de buitenlucht), dan verbrand je het teveel aan adrenaline in je lichaam. Je lichaam is aan het vluchten en vechten, help het met een gezonder alternatief;
 • Vermijd de angst niet, als je vlucht van de situatie leer je je amygdala dat het inderdaad een terechte angstaanval was, omdat je in gevaar was. Leer de amygdala weer vertrouwen te hebben in elke situatie, zie het als een soort resetten van de computer, jij bepaald, waar informatie komt te staan

Elke cel, elk weefsel, elke spier en elk orgaan worden krachtiger en steviger. Nieuwe zuivere, gezonde cellen en weefsels worden zonder problemen gecreëerd. Zuurstofrijk bloed ontstaat door diep adem te halen. Het maakt het lichaam warmer, geeft meer weerstand en zorgt voor een goede voedselvertering en afvoer van afvalstoffen. Ga dus naar buiten, kom in beweging en zuiver het bloed.

De afhankelijkheid van je omgeving en de rol die emoties daar in speelt ❶a.

Ook gaan deze emoties gepaard met een bewuste beleving (gevoelens). Het belangrijkste deel van het limbisch systeem wat bij deze emoties aan te pas komt is de frontale kwab. Het verschil tussen deze twee groepen van emoties is dat de secundaire emoties veel afhankelijker zijn van de omgeving en de cultuur waarin de persoon zich bevindt. 

Angst, gebrek aan motivatie in het leven, chronische verveling, concentratieproblemen, een gebrek aan inzicht of zelfbewustzijn, een hopeloos gevoel, isolatie, onverklaarbaar verdriet, verlies, gemis positieve of negatieve projectie Schuldgevoelens. Als er een deel van het limbisch systeem dat betrokken is bij het regelen van emoties beschadigt is kan dit bepaalde gevolgen hebben. Het zorgt ervoor dat mensen minder controle krijgen over hun emotionele impulsen en ze dus kunnen ze deze minder goed beheersen. Hierdoor is er een bijkomend gevolg, dat namelijk dat deze impulsen gaan toenemen.

Dit gebeurt onder andere in je hersenen en ook in je darmen. De voeding die je eet en gezonde darmen  spelen hierin een zeer belangrijke rol. Vooral aminozuren dragen bij aan de opbouw van deze belangrijke stofjes. Aminozuren vind je in eiwitten, die je ook nodig hebt bij sport en krachttraining. Noradrenaline Is een voorkomende neurotransmitter en hormoon. Als neurotransmitter komt hij voor in de hersenen en in de zenuweinden. Deze wordt geproduceerd als hormoon in het bijniermerg waarbij de werking vergelijkbaar is met adrenaline. De bijnieren bestaan uit twee delen, het bijniermerg en de bijnierschors. 

Deze delen verschillen van elkaar, zowel wat betreft structuur, functie als ontwikkeling . De klier bestaat voor tachtig tot negentig procent uit bijnierschors – het buitenste deel. Deze omsluit volledig het binnenste gedeelte, het merg. De cellen in de bijnierschors geven de volgende hormonen af: Cortisol is een glucocorticoïd hormoon, dat een rol speelt bij het de vertering van voedsel. Ze zijn van belang bij de vorming van suiker uit eiwitten. Cortisol verhoogt, om de langdurige inspanningen mogelijk te maken, je bloedsuikerspiegel. Hierdoor komt er extra glucose in het bloed.

SportSport
Adrenaline en noradrenaline zijn hormonen die in je bloed zitten en werken als neurotransmitters in je hersenen en zenuwstelsel. De algemene functies zijn verwant: opwinding, activiteit, vecht en vlucht reacties in een noodsituatie. Zowel noradrenaline als dopamine worden aangemaakt uit de aminozuren tyrosine of phenylalanine en in de aanwezigheid van voldoende zuurstof, de vitamines B3, B6 en C, foliumzuur, ijzer en koper, juiste voeding en vocht spelen deze componenten een belangrijke rol om de aminozuren op pijl te houden. Hemoglobine neemt zuurstof op vanuit de longen en geeft deze zuurstof af aan andere lichaamscellen. Deze cellen hebben het zuurstof nodig voor het verbranden van hun voedsel zodat er energie vrijkomt. Dit is een verklaring waarom mensen met bloedarmoede zo moe zijn. Ons lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te kunnen aanmaken.

Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op de stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en de eetlust. Ook speelt het een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Deze neurotransmitter wordt afgegeven door serotonine neuronen in de hersenen Melatonine wordt voornamelijk geproduceerd in de pijnappelklier, het maag-darmkanaal en in de ogen. Ouder worden, licht, overgewicht en roken kunnen de aanmaak van melatonine tegengaan. IJzer is zeer belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.

Signaaloverdracht en neurotransmissie

Heeft een constante stroom van bloed (zuurstof) naar de hersenen. Zonder voldoende zuurstof kunnen de hersencellen niet voldoende ATP (Energie) produceren om optimaal te werken. Onder een bepaald ATP niveau kunnen hersencellen af sterven. Volwaardige vetten genereren ‘goede’ eicosanoïden, die bacteriën, virus of vuil opruimen en een goede bloeddoorstroming stimuleren. Bij dit proces, hebben we o.a. zuurstof, IJzer, vitamine C en foliumzuur
NodigVoedingMogelijke aandoeningenBloedonderzoek en benodigdheden
O2 ZuurstofBuitenlucht, IJzer, Vitamine C en FoliumzuurCOPDZuurstof meter
FE=mineraal – IJzerAppelstroop, gekookt eitje, Roggebrood, rode bietenBloedarmoedeHemoglobine, Sikkelcelziekte
Vitamine CLimoen / Citroen
Citruspers
Auto-immuunziektenVitamine C tekort opsporen
FoliumzuurBoerenkool, Orgaanvlees, Broccoli en kiemzaden
Kweekbak voor kiemen
Foliumzuur en vitamine B12 te kortFoliumzuur, vitamine B11
AminozurenVis, noten, bonen, zoete aardappel, olijven en pinda'sInformatie over eiwittenNeurotransmitters urine onderzoek

Indicatietest neurotransmitters
VoedingsvettenVoorkom LDL cholesterol met wortelsPre-diabetesVitamine onderzoek met foliumzuur
Indicatietest Pre-diabetes

Dopamine functioneert op verschillende plaatsen in het lichaam als een neurotransmitter maar soms ook als een hormoon. Dit neurotransmitter speelt een belangrijke rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. In de hersenen zijn zenuwbanen aanwezig die gevoelig zijn voor deze transmitters zoals de voorhoofdskwab en de basale ganglia. Een laag dopaminegehalte, geeft vermoeidheid, depressie, een onvermogen om met stress om te gaan, slechte concentratie en geheugen, stemmingswisselingen, een gebrek aan motivatie en het niet voltooien van taken of het werken aan doelen.

Mooi en gezondMooi en gezond

Als men niet met iemand kan praten en men steeds tegen onbegrip aanloopt, gaat de mooie creatieve persoonlijkheid verloren en kan er angst en onzekerheid ontstaan over identiteit. Er ontstaat iemand die zich volledig gaat richten op zijn of haar omgeving en de mogelijkheid bestaat, zich totaal te verliezen in de wensen van anderen. De onderliggende oorzaak van ADHD (moeite met aandacht en controleren van energie) is nog onbekend. 

Vermoedelijk is ADHD of versnelde stofwisseling te wijten aan een afwijking in de dopaminefunctie

Een afwijking in de dopaminefunctie komt mogelijk ook door teveel hooi op onze vork nemen en het zou de schildklier sneller kunnen laten werken, waardoor de stofwisseling logischerwijze meer voedingstoffen zou krijgen, helaas gaat het hier vaak fout, want op het moment dat de stop knop niet bereikt kan worden, veranderd de behoefte aan voeding als suiker en koolhydraten voor snelle energie en dit is een bodem voor schimmels en ontstekingen. De stofwisseling gaat wisselend werken, de ene keer snel en dan opeens heel langzaam, afwisselend met diarree en obstipatie, afvallen en en een gewichtstoename.

Door een minder goed functionerend beloningssysteem, beïnvloedbaar door samenwerking darm en hoofd (kan voor een deel ook genetisch bepaald zijn).  Vaak is een herkenningspunt de vatbaarheid voor verslaving en hebben daardoor eerder last van een mogelijk dopamine tekort. Bovendien veranderen door de verslaving de hersenen, er komen minder dopaminereceptoren en er ontstaan krachtige herinneringen. Door deze veranderingen in de hersenen raakt iemand nog vatbaarder. 

Dopamine en vitamine B12 tekort en verslavingen

Via nervus vagus, loopt via het middenrif een soort telefoon centrale langs de slokdarm omhoog, tussen longen en hart, en door de keel tot in de hersenen. Zo werken Darm en hoofd, al heel vroeg in het leven samen. Ze ontwikkelen een groot deel van onze gevoelswereld als zuigeling en daar kun je op een later tijdstip in je leven je voordeel mee doen. Na de adolescentie neemt de secretie van groeihormonen zeer geleidelijk af naarmate men ouder wordt. Vitamine B12 is betrokken bij de vorming van de Monoamino-oxidase en N-methyl-transferase (een groep enzymen) die voor de afbraak van histamine zorgen en zo de opname van neurotransmitters verhinderd.

Bang voor vet en gal problemen

Op zeer hoge leeftijd tot uiteindelijk 25 % van het niveau in de adolescentie, er is alles aan gelegen, dit systeem zo gezond mogelijk te houden, voor een vitaal en actief leven. Een ander aandachtpunt is als de gal verwijderd is of slecht functioneert, kan dit verteringsproblemen geven, gevolg bang voor vet om een risico te lopen op een te hoog aan cholesterol, betekend minder energie, minder beweging met gevolgen voor het verbranden van glucose.

Het is voor de arts niet eenvoudig om het dopaminegehalte te meten. Een betrouwbare test is namelijk niet voorhanden. De arts bekijkt echter de symptomen, leefstijlfactoren en medische geschiedenis. Wanneer namelijk naast de symptomen ook een aandoening aanwezig is die gerelateerd is aan een lage dopaminegehalten, kan dit wijzen op een verlaagd dopaminegehalte. Je kunt ook het onderstaande urine onderzoek laten zien aan je arts, ook is het mogelijk dit samen met mij te organiseren, hoe ga je het aanpakken, wat wil je graag zeggen en hoe krijg je dit duidelijk op papier, zodat je goed voorbereid naar je arts gaat. 

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Introductie van programma, het is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, schildklier problemen, pre-diabetes, het voorkomen van hypoglykemie en een verbeterde functie van de lever, nieren en bijnieren. Het spreekt voor zich dat er een arts bezocht wordt en dat er niet onverstandig omgesprongen gaat worden met aanpassing van voeding, voedingssupplementen en medicijnen. Net zo goed als het balancerend kan werken, kan het bij onjuist gebruik ook het lichaam en het hormonale stelsel tegenwerken, houd contact met de arts. Dit voedingsadvies is zonder onderzoek en begeleiding. Het tabel geeft weer, hoe het programma opgebouwd is en wat er verwacht kan worden.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
OpstaanMoodboardOverzicht van doelen

Voorbeeld van een moodboard
OntbijtEen doel maken
LunchDagboek, voeding, tijd en beweging

Een dagboek maken
AvondetenTimemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
PauzesWat vermeden wordt
Slapen gaanVerwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
Onderzoek, advies en begeleiding• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
• Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;

• Persoonlijke ervaringen
Algemene voorwaardenLees hier de algemene voorwaarden
Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
Pas op met zware metalen en parfumParfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

Groeihormonen stimuleren de eiwitsynthese in alle cellen van het lichaam, bevorderen in toenemende mate het gebruik van vetzuren (uit vetweefsel) voor energie en verminderen de glucose-utilisatie (gebruik) in het gehele lichaam. Daaropvolgend vermeerderen groeihormonen de eiwitten in het lichaam, verbruiken vetvoorraden en sparen koolhydraten. Eiwitsynthese betekend het opbouwen van nieuwe eiwitten. Deze nieuwe eiwitten zijn nodig om onder andere spiermassa op te bouwen, zoals bij sport,  krachttraining en na ziekte. 

Voordelige sportschoenen webwinkel voor u!

Aminozuren zijn aan elkaar geplakte moleculen

Deze bouwstenen zijn gemaakt van aan elkaar geplakte moleculen: aminozuren. Alle belangrijke aminozuren moeten we via de voeding binnen krijgen, omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Het is van belang dat het slijmvlies in het maag darmkanaal intact is, of dat er geen laagje op aangebracht wordt, zoals dit gebeurd bij een maagzuurremmer, want dat kan de opname van aminozuren voor een deel of geheel blokkeren. Soms is een maagbeschermer noodzakelijk bij een maagzweer, bij pijnstillers of bij een maagverkleining.

Eiwit verwerken tot voedingstof en afvalstoffen

Een eiwit wordt verwerkt, d.m.v. secretie. Het tegenovergestelde is excretie waarbij afvalstoffen en overtollige stoffen via het bloed en en ons lymfesysteem, ons lichaam verlaten.

 • Afgifte van nuttige stoffen door cellen en afvoer van afvalstoffen om het lichaam te verlaten;
 • Afscheiding van vocht door klieren in het lichaam

Een eiwit wordt bijvoorbeeld geproduceerd in de cel en vervolgens opgeslagen in een blaasje (of vesikel). Nadien kunnen deze blaasjes verwijderd worden uit de cel door ze met het plasmamembraan te laten versmelten en hun inhoud in de ‘omgeving’ te lozen. Dit is proces noemt men secretie. 

Hypofyse en emotionele balans

De hypofyse is een klein kliertje, zo groot als een erwt en bevindt zich in een spleet van de schedel. Het kliertje zit achter de rug van je neus. Het kliertje zorgt ervoor, dat de schildklier, de bijnieren en de geslachtsklieren worden geprikkeld. Wanneer de hypofyse slecht functioneert, kunnen de gevolgen groot zijn en wordt ook wel ‘meesterklier’ genoemd, bestaat uit een voorkwab en een achterkwab. De voorkwab scheidt groeihormonen af die de groei bevorderen door de proteïnevorming, de celvermeerdering en de celdifferentiatie te beïnvloeden. 

Klachten die kunnen samenhangen met een haperende hypofyse

Chronische hoofdpijn ter hoogte van de ogen, dit komt ook voor bij mensen die een matig werkende schildklier hebben, omdat de hypofyse dit overneemt, moet deze hard werken en dat voel je. Stress, slecht slapen, temperatuurschommelingen en angst, kunnen gevolgen zijn. Doormiddel van een  bloedonderzoek kan de werking van de hypofyse worden gemeten.

Informatie over de voor en achterkwab van de hypofyse

De voorkwab produceert ook de volgende hormonen: ACTH, dat de bijnieren aanzet tot het afscheiden van cortisol (die het glucose-, eiwit- en vetmetabolisme beïnvloeden), TSH, dat de afscheiding van thyroxine regelt, dat op zijn beurt de meeste chemische reacties in het lichaam regelt; Prolactine, dat de ontwikkeling van het borstklierweefsel en de melkproductie stimuleert; FSH en LH, die de groei van de geslachtsklieren en regelmatig voorkomende processen in de schildklier regelen. 

Als de achterkwab niet goed functioneert, houdt het lichaam vocht vast

De achterkwab produceert vasopressine, dat waterretentie (Vasthouden van vocht) bevordert. Enkele voorbeelden waarom het lichaam vocht vast houdt, is voor een deel door een teveel van een Natrium inname, te weinig vocht drinken, teveel koffie nuttigen, een neveneffect van zwangerschap, hartfalen, Myxoedeem, hitte-stress, veroudering, pre-diabetes, obesitas, nierfalen, geblokkeerde lymfeklieren en hormonale schommelingen.

De functie van vasopressine

Antidiuretisch hormoon ADH of Vasopressine is een hormoon en een neurotransmitter. Het is een cyclisch nonapeptide = oxytocine ook knuffelhormoon genoemd, dat is opgebouwd uit negen aminozuren. In het lichaam wordt het geproduceerd door de hypothalamus en via neurale banen afgegeven in de achterkwab van de hypofyse, van waaruit het in de bloedbaan terechtkomt. 

ADH speelt een belangrijke rol bij de opname van water en voedingsstoffen in onze nieren. Iedere dag komt er 170 liter vocht met mineralen uit voeding en afvalstoffen via het bloed in onze nieren terecht. Per minuut filteren onze nieren 90 tot 120 milliliter bloed. Dagelijks plassen en zweten we één á anderhalve liter water uit en dat moet aangevuld worden, anders kunnen afvalstoffen blijven staan in de cellen en zwelt deze op. 

Schade aan de slijmvliezen door

Het zijn afvalstoffen die afgevoerd moeten worden en niet in de darm mogen blijven, wat uiteindelijk ontstekingen van het slijmvlies, kan geven. Door de onderbreking van het beschermende epitheel, kunnen afvalstoffen via de bloedbaan en de lymfebanen in dieper gelegen weefsels van het lichaam gaan ontsteken en daardoor bij sommige organen komen, wat normaal niet kan. Als eenmaal langere tijd afvalstoffen in de bloedbaan kunnen komen, dan kan er lekkage ontstaan in het bloedvat en daardoor kan dan weer bloedarmoede ontstaan en uiteindelijk zelfs een vitamine B12 tekort.

Oedeem door te weinig drinken en bewerkte voeding

In het lichaam kan  vergiftigende situatie ontstaan en zwelling geven, als het bekende putje in de douche die na thuiskomst van vakantie bacteriën heeft verzameld en gaat rotten en stinken. We moeten er niet aan denken dat dit proces in onze cellen gaat ontstaan, want dan worden er geen voedingsstoffen meer opgenomen en kan het afval product in dieper gelegen weefsel komen, wat gaat ontsteken en rond een infectie blijft vocht staan en vormt het oedeem.

Drink je te weinig vocht? Dan wordt water met afval opnieuw gebruikt

Dat betekent dus dat meer dan 99% van het gefilterde water wordt hergebruikt. ADH speelt een rol bij het gedrag, als vrijgevigheid, monogamie, agressie, verliefdheid, plotselinge gedragsveranderingen, tonen van emoties. Dit is stress voor het lichaam, hierdoor kan er een zwelling ontstaan in het slijmvlies van de darmen met een serotonine tekort tot één van de gevolgen, een tekort wordt in verband gebracht met fibromyalgie

Enkele symptomen die met een disfunctie van de hypofyse kunnen samenhangen

 • Overmatig urineren (altijd diabetes mellitus uitsluiten);
 • Chronische hoofdpijn ter hoogte van de ogen;
 • Dysfunctie van de schildklier, bijnieren, gonaden;
 • Menstruatieproblemen;
 • Abnormale skeletgroei;

Fysieke, emotionele functie, Trauma's, vastgelopen processen en te leren lessen

Fysieke functie:
Hypofyse, ogen, oren, sinus, regulatie en endocriene systeem;

Emotionele functie:
Het herkennen en volgen van eigen intentie en intuïtie. en alles analyseren, wegdrukken van gevoelens, oneerlijkheid, hebzucht, niet de waarheid kunnen zeggen en manipulatie;

Als kracht verloren gaat

Belemmerende emoties:

 • Geen verbinding met eigen intuïtie.
 • Vastgelopen processen:
 • Kunnen vertrouwen op eigen intuïtie, angst waardoor jij je volkomen overgeeft aan  mensen om je heen en jij jezelf compleet kwijt raakt, weer open leren staan voor Universele Liefde en tijd nemen om naar “binnen” te gaan, door te mediteren;
 • Gedachten ordenen en het hoofd tot rust brengen

ReizenReizen
 • Te leren lessen:
  Vertrouwen op intuïtieve, tijd creëren om bij jezelf naar “binnen” te gaan en eenwording met je eigen wijze ik;
 • Tegen negatieve energie of slechte intenties van anderen mensen beschermen;
 • Grenzen leren aan te geven;
 • Het verlies van  tweelinghelft, het gemis van een dier of maatje

Als ons innerlijke kind, verdrietig is en pijn heeft, dan kunnen we erg rouwen om het verleden. Familie die nooit echt lieten merken dat ze van hun kind, broers of zusters hielden. We kennen allemaal het verhaal van Remi, dan staan bij de mensen vaak de tranen in de ogen, als we de verfilming zien, dan komt het opeens heel dichtbij. Zo zijn er misschien miljoenen Remi’s die we niet kunnen zien, ze zijn heel diep onder de samenleven verborgen. Mede omdat ze zo sterk zijn geworden en meestal hun hele leven dat blijven, tot het niet meer gaat.

De Westerse astrologie probeert het menselijk karakter te onderzoeken aan de hand van de geboortehoroscoop, zodat de persoonlijke karakter van het mensenkind of persoon optimaal kan worden benut. Dezelfde gedachte vinden we terug in de Oosterse geneeskunde, die ervan uitgaat dat ziekte het gevolg is van een aanleg en leefgewoonten. Door voorkennis van een bepaalde zwakte zou ziekte worden voorkomen. Samen met het Chinese geboorte teken en een onderzoek, kan het tezamen handvaten om naar een andere richting te zoeken.