Rosacea, verandering en vergroting van de huidvaten

Rosacea is een verandering en vergroting van bloedcellenhuidvaten en slijmvliescellen en het daaruit voortvloeiend vaak chronisch rood verkleurd gezicht. De plaatselijke vorming van knobbeltjes ontstaat meestal plaatselijk op het gelaat en gaat veelal gepaard met overmatig bloedgehalte op deze plaatsen. Hyperemie geeft  een verdikking door het littekenweefsel “rhinophyma”. De woekering van de huid wordt ook wel knolneus genoemd, overmatige gezwollen mestcellen zijn vatbaarder voor infecties.

Rosacea

De aantallen weefselcellen zijn in de huidaandoening verhoogd, waarbij eiwitafvalstoffen zich opstapelen in het gezichtsgebied en ontstekingsreacties versterkt. Van Demodex-huidmijten is ook aangetoond dat ze een rol spelen bij rosacea, ze bestaan uit twee soorten. De haarzakjesmijt die in de haarzakjes en talgklieren leven, profiteren van een verstoorde afweer en profiteren van de beschadigde huid. Een langdurige histamine-intolerantie kan de bloedvaten in het gelaat verwijd houden, waar mogelijk bloedarmoede kan ontstaan. 

Als bacteriën de baas worden over ons brein, veranderd de keuze van voedsel

Bewerkte suikers en koolhydraten kunnen de klachten verergergeren, de kleef en zoetstof werkt in onze kleine fabriekjes, hetzelfde als op de rand van de suikerpot. Schimmels en bacteriën zijn dol op deze bodem van eenvoudige bewerkte suikers, de glucose in dat bedje in onze cel. Als het macrofagen-systeem opzwelt door ophoping van glucose, veranderd de behoefte aan voedsel in het brein

“Het zijn ingewikkelde micro-organismen, mogelijk gemengd met schimmels, bacteriën, homocysteïne  en LDL cholesterol die zich met elkaar verbinden op de huid. Wat ze doen met het immuunsysteem en of ze een reactie uitlokken is onduidelijk”, mogelijk brengen ze een ontstekingsreactie op gang en blokkeren daardoor haarzakjes. 

Lysine is een essentieel aminozuur, bij vegetariërs en veganisten kan de inname van het proteïne  onvoldoende zijn, het zit in dierlijke producten. Bij een infectie door een parasiet als een tekenbeet, neemt de lysinebehoefte toe. Stress verhoogt de lysinebehoefte verlaging van het  lysinelevel kan angst veroorzaken en verstoort mogelijk de aanmaak van  serotonine

Lysine-houdende vruchten

Wie geen vlees eet, zou abrikozen, limoen, dadels, vijgen kunnen eten, eet zoete producten pas na 14.00. Meng de vruchten door water, eet er bijvoorbeeld groenten bij, zodat de plakstof niet vast kan plakken. Daarnaast hebben we beweging nodig om al die stoffen door te laten stromen in ons bloedvatenstelsel.

Rosacea niveau 1 (Milde vorm)

 • Regelmatig Blozen/ Blijvende roodheid;
 • Zichtbare bloedvaatjes op wangen, of verdunnen van de huid (couperose);
 • Blijvende rode vlekken in het gezicht (voorhoofd,wangen,kin);
 • Branderig/pijnlijk gevoel in het gezicht na blootstelling aan wind, kou en wassen.

Rosacea niveau 2 (Matige vorm)

 • Rode bultjes en puistjes op wangen, neus en kin (kan ook voorkomen in het hele gezicht);
 • Zichtbare en grove poriën in de gezichtshuid, het advies is, deze goed te reinigen met bijvoorbeeld betadine, overleg altijd even met behandelend arts;
 • Kenmerken van niveau 1 kunnen ook voorkomen!

Rosacea niveau 3 (Ernstige vorm)

 • Dikke pukkels en puisten/pustels
 • Dikke rode schijven in de huid (meestal bij mannen);
 • Ruwe huid, het uiterlijk van het gezicht verandert zelfs;
 • Bloemkoolneus bij mannen, kenmerken van niveau 1 en 2 kunnen ook voorkomen!

Verschillende rosacea-samenlevingen delen dat patiënten zelfrapportage stress als een mega-trigger

De organen in ons lichaam die ervoor zorgen dat we voldoende energie hebben zijn met name onze bijnieren. Dit zijn twee “mutsjes”, soort alpino-petjes, bovenop je nieren. Je nieren bevinden zich achterin je lichaam, ter hoogte van je onderste rib. Je zou het niet zeggen maar deze kleine orgaantjes bepalen voor een groot deel hoe jij je voelt en zelfs de manier waarop je denkt. Cortisol is het belangrijkste stress hormoon geproduceerd door de bijnieren, en is ook een krachtige ontstekingsremmende hormoon, die samen met het DHEA zorgt voor een balans.

Dagprogramma, breng cortisol en DHEA in balans

Het dagprogramma is bedoeld om het reptielenbrein te resetten en zelf de leiding over het lichaam terug te nemen. Het voedingsprogramma biedt ondersteuning bij een onbalans van hormonen, zoals bij schildklier-falen, pre-diabetes, hypoglykemie en helpt bij lever, nieren en bijnier-falen. Maak de aanpassing bespreekbaar met behandelend arts, bij medicatiegebruik. Dit dagprogramma is los te koop en de eerste stap naar een bewuster welzijn.
Belangrijke tijden en infoHulpmiddelenBenodigdheden
✔️ Opstaan➡️ Moodboard👉 Overzicht van doelenMaak gebruik van een moodboard 📰
✔️ Ontbijt,
De eerste energie voor de dag
➡️ Een doel maken👉 Het verleden
✔️ Lunch➡️Een dagboek maken
✔️ Avondeten➡️ Timemanagement

Krijg inzicht in de dag, wanneer is verandering, wanneer gaat het juist niet goed
✔️ Pauzes➡️ Wat vermeden wordt
✔️ Slapen gaan➡️ Verwijzingen naar verschillende online voedingsadviezen
✔️Onderzoek, advies en begeleiding➡️• Anamnese en analyse;

• Indicatietesten
👉 Bloedonderzoek - rapportages bij huisarts opvragen;
👉 Persoonlijke ervaringen
✔️ Algemene voorwaarden➡️ Lees hier de algemene voorwaarden
✔️ Meer informatie over het DHEA en cortisol in balans dagprogramma
✔️ Pas op met zware metalen en parfum➡️ Parfumvrije deo

Tandpasta zonder fluoride
👉 Informatie over gezond tand en lage bloeddruk

De huid verteld iets over onze darmen en de lever

De huid is een weerspiegeling van de lever en onze darmen, alles wat we zien aan ontstekingen op onze huid, dat geloven we wel, maar dat hetzelfde gebeurd in onze darmen, dat is een apart verhaal. Enkele veelvoorkomende aandoeningen die men zou kunnen ervaren omvatten een sinusinfectie, allergieën, ontstekingsaandoeningen zoals bij galstenen kan ontstaan, de ziekte van Crohn, maagzweren en andere spijsverteringsaandoeningen, fibromyalgie, reuma, parasietenartrose, osteoporose of andere huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem. 

De volgende voedingstoffen zouden mogelijk verlichting kunnen bieden

Aangezien de bioflavonoïden quercetine en luteoline worden aangetroffen in plantaardig voedsel, probeer dan de planten te eten waar dit in zit. Maak gebruik van seizoengebonden zonder kunstmatige rijping. Denk aan rauwe cacao, zelfgemaakte kokosnootsuikerbloem, knoflook, uien rood en wit, asperges, kersen, bramen, rode druiven, kardemom, anijszaad en venkel. Zo is venkelthee populair bij spijsverteringsproblemen, prikkelbare darmen, opgeblazen gevoel en winderigheid. 
Als we ons hart chakra als gevolg van lijden sluiten, door afwijzing en pijn, dan kunnen deze leiden tot verstopping van het lymfesysteem. Als ons innerlijke kindverdrietig is en pijn heeft, dan kunnen we erg rouwen om het verleden. Het oprakelen van innerlijke trauma, daar heeft een ouder en ook een kind helemaal niets aan, kijk vooruit of leer het kind zich te beschermen tegen giftige projectie

Voeding voor de aura en chakra's

Voedselenergie wordt opgenomen via verschillende verteringsprocessen als de tong, mondholte, tandvlees en tanden en via het speeksel tijdens het kauwen van voedzaam eten. De spijsvertering begint in de mond en zo zal het via het buizenstelsel voedingstoffen afgeven en afvalstoffen afvoeren
7 chakra's en onderzoekWerkingMogelijke klachtenVoeding en overige informatie
Wortel Chakra 🟥
▶️Kleurenonderzoek
▶️Bloed
▶️Ademhaling
▶️Mogelijk lage bloeddruk▶️Voeding chakra's
Sacraal chakra 🟠
▶️Darm analyse
▶️Immuunsysteem
▶️Hersen-darm-as
▶️Uitdroging
▶️Obstipatie - diarree
▶️Voeding chakra's
Zonnevlecht 🟡
▶️Vertering analyse
▶️Vertering▶️Maagzuur▶️Voeding chakra's
Hart chakra 🟢
▶️Homocysteïne
▶️Histamine-intolerantie▶️Slijmvlies longen▶️Voeding chakra's
Keel chakra 🟦
▶️Gewicht en energie
▶️Vechten en vluchten▶️Schildklier▶️Voeding chakra's
Voorhoofd chakra 🟣▶️Neurotransmitters▶️Angst▶️Voeding chakra's
Kruin chakra ⚪
▶️Beweging
▶️Buitenlucht▶️Geestelijke kracht▶️Voeding chakra's